Durian belanda atau nama botaninya Annona muricata L daripada famili Annonaceae dipercayai berasal dari Amerika Selatan.
Hidup subur di atas tanah jenis lom liat berpasir, pH tanah antara lima hingga tujuh dan bersaliran baik.
Ia jenis tanaman bermusim dengan kemuncak pengeluaran pada November, Disember dan Januari.
Negara pengeluar utama ialah Filipina, Indonesia, Malaysia dan Vietnam.
Kawasan tanaman utama di Malaysia ialah Perlis, Johor, Pahang, Perak dan Sabah.
Durian belanda mengandungi fosforus, kalsium, vitamin B dan C yang baik untuk rawatan demam panas dan bengkak hati.
Kebiasaannya dimakan segar dan dibuat jus minuman.
Durian belanda mempunyai saiz sederhana besar, kulitnya berduri lembut, isi buah berwarna putih dan rasanya masam-masam manis.
Ia biasanya dimakan segar ataupun boleh diproses untuk dijadikan jus.
Jarak tanaman yang disyorkan di ladang adalah 6 meter x 6 meter dengan menggunakan sistem segi empat sama.
Ia boleh dibiak menggunakan biji benih atau kaedah pembiakan tut atau pembiakan secara aseks.
Kajian Universiti Hawaii dan Universiti Purdue mendapati
durian belanda yang buahnya berkulit lembut, durinya jarang dan tidak
tajam, mampu merawat dan mengelakkan seseorang daripada mendapat kanser
dan menyuburkan pasangan inginkan zuriat.
Dari segi perubatan moden, kajian mendapati, bahan yang
terkandung di dalam buah durian belanda ini boleh digunakan sebagai
aktibakteria, antikanser, antitumor, astrigen dan penyakit saraf.
Durian belanda mengandungi bahan amyloid, asid sitrik, fruktosa, manganese, sukrosa, reticuline dan tannin.
Durian belanda perlu dikendalikan dengan sebaiknya
bermula daripada amalan ladang, pengendalian lepas tuai hingga ke
peringkat pemasaran.
Penuaian dilakukan apabila buah mencapai kematangan
optimum yang kebiasaannya dua hingga tiga bulan selepas berbunga dan
akan masak dua hingga tiga hari selepas dipetik.
Durian belanda yang disimpan pada suhu 15 darjah celsius
dengan kadar kelembapan relatif 85 hingga 95 peratus boleh mengekalkan
kualiti dan memanjangkan jangka hayat sehingga satu hingga dua minggu.
Penguatkuasaan Peraturan (Penggredan, Pembungkusan dan
Pelabelan hasil keluaran pertanian) 2008 atau GPL oleh FAMA adalah untuk
memastikan semua keluaran pertanian perlu digred, dibungkus dan dilabel
sebelum dipasarkan.
Objektif peraturan ialah untuk memastikan semua hasil berkualiti dan selamat dimakan.
Dikelaskan kepada tiga gred bergantung kepada spesifikasi dan kelonggaran merangkumi Premium, Gred 1 dan Gred 2.
Spesifikasi untuk Gred Premium adalah ia hendaklah
daripada varieti yang sama, segar dan bersih, mempunyai saiz dan
kematangan seragam.
Selain itu ia juga hendaklah bebas daripada kecacatan atau kerosakan.
Gred 1 pula hendaklah daripada varieti sama, segar dan
bersih, mempunyai saiz dan kematangan seragam serta hendaklah hampir
bebas daripada kecacatan atau kerosakan.
Gred 2, ia hendaklah daripada varieti sama, segar dan
bersih, mempunyai saiz dan kematangan seragam dan agak bebas daripada
kecacatan atau kerosakan.
Sumber: harian metro online 23/7/13
No comments:
Post a Comment