Monday, April 19, 2010

Pelik tapi benar: Pisang mendongak langit


MOHD. Shahrin Amri Mohd. Noh menunjukkan pokok pisang emas di Taman Ara Batu Berendam Melaka, semalam.


MELAKA - Biasanya pokok pisang mengeluarkan jantung dan berbuah pada tandan di bahagian pucuk atau di celah pelepah selain buahnya pula menunduk ke bumi. Namun seorang jurutera, Mohd. Shahrin Amri Mohd. Noh, 35, terkejut apabila mendapati pokok pisang di belakang rumahnya tidak memiliki sifat tersebut.

Sebaliknya, pokok pisang emas yang ditanamnya sejak dua tahun lalu mengeluarkan buah yang mendongak ke langit seolah-olah tangan yang sedang berdoa.

Katanya, keunikan itu disedari isterinya, Halimah Sulaiman, 32, sewaktu membersihkan kawasan belakang rumah mereka di Taman Ara Indah, Batu Berendam Sabtu lalu.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati, setandan buah pisang yang unik itu muncul pada bahagian tengah batang pokok tersebut yang mempunyai ketinggian kira-kira tiga meter.

Tandan pisang yang mengeluarkan buah kira-kira 50 biji itu pula mendongak ke langit.

Mohd. Shahrin berkata, dia tidak berhasrat untuk menikmati buah pisang itu kerana takut dengan kejadian pelik tersebut yang mungkin memudaratkan jika dimakan.

"Saya akan biarkan sampai ia masak sehingga mati sendiri," katanya.

Sumber:utusan malaysia

Cabaran usahawan mi


Norlaile Jalaludin mengira bekalan mi dan kuetiau sebelum di hantar kepada pemborong.


JIKA diberi peluang menjengah ke kilang memproses mi dan kuetiau, anda pastinya akan teruja menyaksikan keunikan produk makanan itu disediakan.

Selama ini kita hanya melihat ia dijual di pasar secara mentah selain disediakan dalam bentuk yang telah di masak sama ada goreng atau berkuah.

Baru-baru ini, sekumpulan wartawan dan jurugambar dari beberapa organisasi media tempatan telah dibawa oleh Agrobank melawat kilang memproses makanan itu di Kampung Bendang Panjang, Perak.

Bercerita dengan pemilik kilang, Norlaile Jalaludin, 40, dia amat bersyukur kerana akhirnya berjaya membangunkan syarikat perniagaan yang diberi nama Bendang Panjang Enterprise setelah melalui pelbagai cabaran.

Bermula sebagai peniaga mi dan kuetiau goreng di pasar malam sekitar Kuala Kangsar, Perak, idea untuk menghasilkan bahan mentah sendiri timbul pada tahun 2003.

''Ketika saya berniaga di pasar malam, ramai pelanggan yang bertanya tentang dari mana saya memperoleh sumber mi dan kuetiau.

''Ini kerana, mereka ingin mendapatkan kepastian supaya makanan yang dibeli datang dari sumber yang baik dan halal.

''Bermula dari situ, saya mencadangkan kepada suami untuk cuba memproses sendiri mi dan kuetiau mentah,'' jelas ibu kepada enam anak itu.

Nasib menyebelahi Norlaile apabila abang iparnya telah memperkenalkan dia dengan seorang pengusaha kuetiau dari Kelantan.

Bagi memenuhi hasratnya, dia tidak melepaskan peluang keemasan itu dengan berkunjung sendiri ke Kelantan dan berjumpa dengan pengusaha tersebut.

Selama seminggu, dia menuntut ilmu serta mempelajari teknik yang betul dalam proses membuat mi dan kuetiau.

Lanjutan daripada itu, dengan modal RM45,000 hasil duit simpanannya, Norlaile telah membeli lima mesin memproses mi untuk memulakan perusahaan.

Pada peringkat awal, dia hanya menyewa di tapak industri kecil dan sederhana (IKS) di Lubuk Merbau, Perak selama tiga tahun.

Menjelang tahun 2004, Norlaile telah membuat pinjaman daripada Mara sebanyak RM150,000 untuk membeli beberapa peralatan tambahan termasuk mesin memproses kuetiau.

Walaupun sibuk dengan perusahaan berkenaan, namun dia dan suami Sanit Kimi, 49 masih meneruskan perniagaan di pasar malam.

Ketika itu, dia memperoleh sumber mi sebanyak 300 kilogram (kg) dan kuetiau (300 kg) dari pengusaha di Pulau Pinang yang dihantar kepadanya setiap dua hari sekali.

Tidak semudah yang disangka, selama hampir dua tahun beroperasi , dia berhadapan kesukaran dalam proses pembuatan yang tidak menjadi di samping menanggung kos yang tinggi.

''Pada peringkat awal, saya gunakan tujuh guni tepung sehari bagi menyediakan mi dan kuetiau. Bayangkan, lebih sebahagian daripadanya tidak boleh digunakan kerana adunan tidak menjadi.

''Keadaan itu memang memeritkan kerana tiada langsung untung ketika itu.

''Selain kos bahan mentah seperti tepung dan minyak, saya juga perlu menanggung kos bahan api diesel sebanyak RM250 sebulan untuk tujuan menghidupkan mesin pembakar,'' jelasnya yang ketika ini mempunyai 10 kakitangan untuk membantu proses di kilang.

Tahun demi tahun, dia semakin mahir dalam aktiviti tersebut dan hari ini, dianggarkan sebanyak 30 guni tepung bersamaan 1,500 kg diperlukan untuk membuat mee dan 1500 kg lagi untuk kuetiau.

Pada tahun 2005 pula, dia telah menerima bantuan daripada Jabatan Pertanian untuk membina bangunan kilang dan stor simpanan di Kampung Bendang Panjang, Perak.

Tahun 2009 pula menyaksikan penerimaan pinjaman oleh pihak Agrobank bernilai RM50,000.

''Dana itu saya gunakan untuk membeli beberapa mesin tambahan seperti mesin pembungkus bagi melicinkan lagi operasi di kilang,'' katanya.

Melihat daripada sudut pasaran, produk mi dan kuetiau di bawah penjenamaan An-Nur itu kini diedarkan ke beberapa lokasi sekitar Perak.

Antaranya seperti Gopeng, Teluk Intan, Gerik, Bagan Serai, Ipoh, Taiping dan Kuala Kangsar.

''Selain dijual kepada pemborong, kami juga mengedarkan produk-produk ini ke pasar-pasar utama di sini.

''Kami turut menerima permintaan daripad a pemborong di Selangor. Di samping itu, kami juga berharap produk ini dapat dijual ke pasar raya besar suatu hari nanti,'' kata Norlaile.

Bagi tujuan penghantaran, syarikatnya mempunyai tiga orang pemandu supaya bekalan tiba tepat pada waktu yang dijanjikan.

Kesemua produk mi dan kuetiau di pek dalam bungkusan plastik dengan pilihan berat setengah kg, satu kg dan dua kg mengikut permintaan.

Berdasarkan harga pula, produk makanan itu dijual pada harga berbeza mengikut lokasi iaitu sekitar RM1 untuk setengah kg dan RM2 untuk satu kg.

Ketika ditanya mengenai cabaran lain yang dihadapinya, Norlaile memberitahu, dia perlu bersaing dengan beberapa pengusaha bukan bumiputera dari segi ruang pasaran dan juga harga.

Masalah lain yang dihadapi adalah seperti aktiviti penyelenggaraan mesin dan kelengkapan secara berkala.

''Jika mesin-mesin ini menghadapi masalah, kita terpaksa mencari jalan alternatif dengan mengambil bekalan daripada pengusaha lain bagi memenuhi permintaan sedia ada,'' jelasnya lagi.

Beliau yang menjadikan suami dan adik-beradik sebagai pendorong turut bercadang melengkapkan kilangnya dengan mesin moden dan berteknologi tinggi seperti mesin pembungkus automatik pada masa depan.

Ia bertujuan meningkatkan pengeluaran produknya di samping memenuhi kualiti seperti yang diinginkan pengguna.

Sumber:Utusan Malaysia

FAMA bantu penanam kubis

FAMA bantu penanam kubis


Cameron Highlands merupakan lokasi utama penanaman kubis yang terkenal di negara ini.


Rakyat Malaysia secara purata mengunyah kira-kira 6,000 tan metrik sayur berdaun termasuk kubis sebulan.

Secara tidak langsung ia turut meningkatkan permintaan kubis dari tanah tinggi.

Permintaan dengan jumlah besar untuk sayur-sayuran ini kebanyakannya adalah daripada pembeli seperti pihak hotel, institusi pendidikan dan asrama.

Bagaimanapun, pekebun di Cameron Highlands yang kebanyakannya menanam benih hibrid yang diimport dari Jepun, Taiwan dan Korea di atas plot tanah 0.8 hektar yang disewa, hanya mampu menghasilkan antara 4,000 hingga 5,000 tan metrik sebulan.

Purata ladang di tanah tinggi mengeluarkan hasil antara 15 dan 20 tan metrik kubis seekar (0.44 hektar), yang mengambil masa antara 75 dan 90 hari untuk matang.

Walaupun keadaan cuaca sejuk di Cameron Highlands sesuai untuk ditanam kubis, petani masih perlu menabur sejumlah baja asli dan kimia agro serta racun serangga yang diimport untuk mengekalkan kualiti tanaman.

Ini bermakna kos pengeluaran untuk setiap kilogram ialah 65 sen, yang tertinggi jika dibandingkan dengan kos yang ditanggung oleh pekebun di Thailand, China dan malahan Belanda.

Menurut ahli jawatankuasa Persatuan Pekebun India Cameron Highlands, Nanthakumar Suprumani, walaupun hasil tanaman telah meningkat berikutan penggunaan benih hibrid, namun peningkatan kos pengeluaran terutama baja dan racun serangga menyebabkan jurang keuntungan kecil.

"Saya kini perlu menambah RM120 untuk botol baja yang sama, yang harganya cuma RM64 pada Disember 2009," kata Nanthakumar.

Nanthakumar, yang kebunnya terletak di kaki Gunung Brinchang, juga bingung dengan tindakan pengharaman penggunaan baja murah dari Thailand sedangkan kubis dari negara itu dibenarkan masuk ke negara ini.

"Sudah pasti pekebun Thai menggunakan baja yang sama untuk tanaman mereka!", tegas beliau.

Pekebun sayur di Cameron Highlands juga menghadapi kesukaran untuk mendapatkan pekerja.

Untuk membolehkan pengguna memperoleh kuota harian, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) telah menubuhkan satu sistem maklumat pemasaran untuk memastikan kuota pengeluaran bulanan dan musim di samping mengawasi pertimbangan tawaran-permintaan.

Para pegawai FAMA pula bekerjasama dengan wakil-wakil dari Persatuan Penanam Sayur Cameron Highlands untuk mengendalikan kajian fizikal bulanan untuk menjamin tahap pengeluaran sayur-sayuran.

Berdasarkan maklum balas yang diterima, FAMA mengemukakan hasil kajian dan cadangannya kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani yang kemudian akan mengeluarkan Permit Kelulusan (AP) untuk mengatasi jangkaan kekurangan bekalan dengan mengimport dari Thailand, Indonesia dan China.

"Paras pengeluaran bulanan di Cameron Highlands membentuk asas bagi memastikan jumlah yang akan diimport.

Pada masa sekarang, kira-kira 3,000 tan metrik dibawa masuk setiap bulan," kata Ketua Pengarah FAMA, Datuk Mohamed Shariff Abdul Aziz baru- baru ini.

Tetapi jika data digunakan tidak tepat ia boleh menjejaskan perancangan yang dibuat.

Input yang tidak tepat daripada pekebun boleh membawa kepada pengimportan yang berlebihan dan harga akan jatuh menjunam hasil daripada lambakan.

Keadaan menjadi bertambah buruk lagi apabila pengimport tidak mengisytiharkan kargo yang akan masuk ke pelabuhan selain penyeludupan.

Maklumat menerusi khabar-khabar angin menyebut faktor berkenaan sebagai penyebab kemerosotan harga, hingga mencecah serendah 40 sen sekilogram pada Oktober tahun lalu.

Kebiasaan dalam sebarang pengambilalihan perdagangan, harga bagi setiap barang akan meningkat apabila ia berubah tangan.

Khidmat orang tengah

Dalam perniagaan kubis, harga margin antara pekebun dan orang tengah adalah antara 100 dan 200 peratus.

Ditambah lagi dengan 100 hingga 150 peratus antara orang tengah dengan pemborong; selanjutnya antara 100 dan -200 peratus antara pekedai dan pengguna; dan ketika pembeli mengambil kubis dari rak jualan, harga adalah tiga hingga empat kali ganda berbanding di pintu pekebun.

Faktor seperti sambutan perayaan utama, kawalan harga, harga import yang murah, permintaan daripada pembeli berinstitusi, dan pemilihan cara pengagihan turut mempengaruhi harga.

Kubis Cameron Highlands diedarkan secara terus, kontrak dan pemasaran konsainan.

Memandangkan ramai pekebun kekurangan logistik untuk menghantar hasil mereka terus kepada pengguna, mereka mendapatkan khidmat orang tengah.

Dalam pemasaran konsainan, pekebun akan hanya mengetahui harga di pintu kebunnya selepas pihak konsainan menjual hasil berkenaan di pasar borong Selayang.

Bagaimanapun, tidak semua 120 pemborong yang memberi khidmat kepada pekebun Cameron Highlands mempunyai perasaan memihak kepada kepentingan pelanggannya.

Kurangnya ketelusan telah menghalang pekebun daripada mengesahkan sama ada harga yang mereka peroleh itu memuaskan.

Sebagai pengeluar yang malang dengan tidak mempunyai peranan dalam membuat keputusan harga, penanam kubis sering mengeluh bahawa hasil titik peluh mereka sering dikaut oleh orang tengah.

Harga yang adil

"Kami bergantung kepada belas kasihan pemborong," kata Nanthakumar.

Bersetuju dengan kenyataan itu, usahawan tani Syed Abdul Rahman yang mengendalikan Taman Agro Al-Mashoor di Tanah Rata menggesa pihak berkuasa agar mengawasi aktiviti pemborong bagi memastikan harga mereka adalah sesuai dan adil.

Apabila pekebun yang naik marah mengugut untuk melambakkan stok mereka di premis FAMA di Cameron Highlands pada Oktober lepas, FAMA meredakannya dengan menawarkan pembelian kira-kira 500 tan metrik kubis berharga RM350,000 yang kemudian diagih-agihkan ke pasar raya di seluruh Lembah Klang.

Hampir semalaman selepas itu, harga runcit kubis naik kepada RM1.30 hingga RM1.40 sekilogram.

Ia naik lagi kepada RM3.50 sekilogram apabila kuota AP pada Disember dikurangkan sebanyak 65 peratus, atas cadangan FAMA.

Menerusi FAMA, penanam kubis Cameron Highlands mengetahui bahawa mereka mendapat harga yang adil atas usaha mereka dan seperti yang lain Nanthakumar kini menyalurkan hasil tanamannya kepada FAMA.

Berikutan kawasan tanah yang sememangnya terhad di Cameron Highlands, hasil pengeluaran kubis sudah semestinya tidak akan dapat meningkat melainkan pekebun menggunakan cara berteknologi tinggi dalam penanaman seperti sistem fertigasi atau hidroponik .

Bagaimanapun, cara sedemikian memerlukan modal permulaan yang banyak. walaupun mereka berkemampuan berbuat demikian, ramai tidak akan melakukannya memandangkan tanah yang mereka gunakan untuk berkebun itu adalah disewa untuk tempoh sementara di samping menghadapi masalah mendapatkan pekerja.

Menurut Setiausaha Persatuan Penanam Sayur-Sayuran Cameron Highlands, Chay Ee Mong, bercucuk tanam di kawasan tanah tinggi memerlukan tenaga kerja yang ramai tetapi pekebun tidak mendapat jumlah yang mencukupi.

Oleh demikian, AP tidak akan dihapuskan dalam masa terdekat ini.

"FAMA akan terus berhati-hati dengan melakukan pengawasan dan penguatkuasaan, bagi mengelakkan sebarang aktiviti menyorok dalam proses pemasaran, yang akan menyebabkan harga naik.

"Kami akan memastikan penanam sayur Cameron Highlands mendapat pulangan berpatutan atas usaha mereka," kata Mohamed Shariff.

Bagaimanapun, pekebun juga perlu memainkan peranan masing-masing. Selagi mereka mengisytiharkan jumlah pengeluaran yang sebenar, masalah lebihan dalam pasaran tidak akan berlaku. - Bernama

Hasil benih kelah terbaik


KETUA Pengarah Perikanan, Datuk Junaidi Che Ayub melepaskan benih ikan kelah yang berjaya di hasilkan di PPA di Perlok sungai Kuala Serau, Lipis, Pahang.


IKAN kelah bukan sahaja terkenal kerana keenakan rasa dagingnya yang mempunyai tekstur yang halus malah ia sangat kuat melawan sekiranya terkena mata pancing.

Justeru, kombinasi semangat juangnya yang tinggi apabila terkena mata kail serta isinya yang sedap menjadikannya buruan kaki pancing dan peminat ikan air tawar.

Akibat tekanan penangkapan yang melampau dan permintaan yang tinggi di pasaran ia kini diancam kepupusan.

Dikenali sebagai 'King of the River', kelah merupakan ikan yang hanya dijumpai di Asia seperti di India, Thailand, Malaysia dan Indonesia.

Terdapat lebih daripada 19 spesies kelah yang terdapat di dunia dan di Malaysia hanya terdapat tiga spesies.

Kebanyakan ikan kelah yang dijumpai di Malaysia ialah kelah merah.

Menurut Ketua Pusat Pengembangan Akuakultur (PPA) Perlok, Jabatan Perikanan Pahang, Muhamad Hatta Mahmud, habitat semula jadi ikan kelah adalah di hulu sungai yang lebih 500 meter dari paras laut.

''Secara logiknya, ikan kelah adalah ikan yang lasak dan lincah berenang kerana ia hidup di celah-celah batu yang mempunyai air yang laju.

''Ikan kelah ini boleh membesar sehingga lebih daripada 50 kilogram (kg) dan dikenali kerana memiliki bibir dan mulut yang besar," katanya ketika ditemui pemberita di pusat tersebut.

Selain itu, ikan kelah mempunyai garisan lateral (tengah) yang jelas dilihat di tengah-tengah bahagian badan dan juga mempunyai sisik yang besar dan cantik.

Jumlah sisik di bahagian garisan lateral (tengah) ikan dewasa kebiasaannya adalah antara 20 hingga 30 keping.

Ikan kelah juga mempunyai beberapa sirip seperti pektoral, pelvik, dorsal, anal dan sirip kaudal (ekor).

Perbezaan ikan kelah dengan ikan lain ialah ia mempunyai lebihan daging di bawah dagunya.

Ikan kelah betina bertelur sepanjang tahun dan mengeluarkan telur pada musim selepas hujan di celah-celah batu atau lopak air di sekitar kawasan sungai.

Kebiasaannya ia akan mengeluarkan telur secara sedikit-sedikit mengikut kematangan telur berbanding dengan ikan lain yang mengeluarkan telur secara sekali gus.

Ujar Mohamad Hatta, induk kelah yang diperoleh kini merupakan generasi kedua (F2) selepas kejayaan pertama pembenihan ikan tersebut.

Selain menghasilkan benih kelah PPA Perlok ini juga turut menghasilkan benih ikan lampam sungai, baung, keli dan patin.

PPA Perlok turut menerima tempahan daripada orang perseorangan mahu pun mana-mana syarikat untuk melakukan proses pembenihan ikan menurut permintaan.

Diwujudkan sejak tahun 1998, PPA Perlok secara rasminya dibuka pada tahun 2000 dan berkeluasan 110 ekar.

Kelebihan

Apa yang menjadi kelebihan kawasan PPA Perlok ini adalah kerana mudah untuk mendapatkan punca air semulajadi yang bersih.

Sehingga kini, PPA Perlok telah menghasilkan ribuan anak benih ikan air tawar untuk menampung keperluan ke seluruh negara.

Selain itu, anak benih ikan air tawar tersebut juga telah dilepaskan di sungai-sungai sekitar Pahang bagi tujuan meningkatkan sumber perikanan di negeri itu.

Dengan itu, ia mampu mengelakkan sumber ikan di sungai yang amat bernilai, pupus kerana pelbagai faktor antaranya masalah pencemaran, penggunaan tanpa kawalan atau pembiakan semula jadi yang tidak memberangsangkan.

Sumber:utusan malaysia

Betik Piola ke pasaran dunia


Pengendalian betik Piola menggunakan kaedah yang sistematik bagi memastikan kesegarannya.


ISI yang manis, berjus dan boleh dimakan dengan mudah merupakan ciri unik dan istimewa Betik Piola keluaran Malaysian Agrifood Corporation (MAFC).

Keistimewaan itu juga menjadikan ia ikon negara kerana pasarannya bukan setakat di Malaysia tetapi telah sampai ke London, United Kingdom.

Malah ia turut mengangkat daerah Lanchang di Pahang sebagai Lembah Betik Negara.

Malah orang ramai yang membeli betik di tepi-tepi jalan atau di pasaraya mungkin tidak sedar bahawa buah yang sama di eksport ke luar negara.

Ia membuktikan sektor pertanian di negara ini berkembang pesat dan mampu menjana pendapatan bukan sahaja kepada rakyat tetapi juga kepada negara.

Satu ketika dahulu betik jenis Subang dan Batu Arang mendapat sambutan. Tetapi saiz kedua-dua jenis itu agak besar.

Sebaliknya kini orang ramai lebih suka betik daripada jenis Solo dan Eksotika yang lebih kecil dan mudah dihidangkan.

Naib Presiden Kanan, Unit Perniagaan Lanchang, MAFC, Dr. Baharuddin Abdul Ghani berkata, ekoran minat orang ramai terhadap betik bersaiz kecil, pihak mereka telah menjalankan penyelididikan dan pembangunannya (R&D). Hasil mereka berjaya menghasilkan betik sendiri.

Betik baru yang dihasilkan daripada jenis Carica frangi itu ditanam di Lanchang dan dipasarkan dengan nama - Piola.

Baharuddin memberitahu, MAFC mempunyai ladang betik seluas 200 hektar di Lanchang, Pahang dengan 60 hektar ladang kontrak di sekitarnya.

"Pihak kami merancang untuk menambahkan keluasan ladang sehingga 1,000 hektar dengan 30 peratus ladang MAFC manakala selebihnya ladang kontrak," katanya semasa ditemui selepas sesi taklimat kepada peserta Agrochallange Putrajaya Pekan 2010 di Lanchang, Pahang.

Betik yang dihasilkan MAFC kebanyakannya bagi memenuhi permintaan antarabangsa seperti Hong Kong, Asia Barat, Eropah dan China.

Malah katanya, semasa dipamerkan di Berlin, Jerman, betik Piola mendapat sambutan menggalakkan dan memperoleh antara 10 tempat teratas.

Sebab itu kata Baharuddin, lebih 40 peratus betik yang ditanam di ladang MAFC dieksport. Yang selebihnya untuk pasaran tempatan.

"Kami menjangka pengeluaran betik yang lebih banyak bagi memenuhi permintaan eksport apabila beberapa syarikat berminat bekerjasama dengan bertindak sebagai ladang kontrak.

"Buat masa ini kami bekerjasama dengan beberapa pihak seperti Felda, PSK Vega, usahawan serta pekebun kecil di Taman Pengeluaran Kekal Makanan (TKPM), Lanchang," katanya.

MAFC yang mula beroperasi pada tahun 2007 memilih tanaman betik memandangkan ia berpotensi dibangunkan sebagai tanaman tropika. Lagi pun negara ini tidak mempunyai ikon tanaman yang boleh diketengahkan.

Justeru MAFC, jelas Baharuddin melihat betik yang mendapat sambutan negara luar berpotensi untuk dikembangkan.

"Betik Piola berupaya dimajukan memandangkan MAFC mempunyai rangkaian bekalan dan pengurusan yang sempurna daripada penghasilan benih, penanaman, tuaian sehingga kepada meja makan.

"Malah syarikat atau pekebun kecil yang terlibat dalam ladang kontrak akan diberikan biji benih, diajar teknik menanam, diberikan khidmat nasihat teknikal bagi mencapai piawai yang ditetapkan," katanya.

Pusat Pengumpulan MAFC di Lanchang pula katanya, berupaya menguruskan sehingga 80 tan betik dalam masa lapan jam.

Baharuddin berkata, betik mengambil masa 30 bulan untuk satu kitaran dan akan mula berbuah selepas sembilan bulan dan akan terus dituai selama 21 bulan.

Mengenai proses pengendalian betik selepas tuai, katanya, betik yang dituai dan dihantar ke pusat pemprosesan dipilih secara manual sebelum dibersihkan menggunakan air paip yang mengalir.

"Ini bagi memastikan tiada bahan kotoran atau bendasing melekat pada permukaan buah," katanya.

Selepas itu buah berkenaan dibasuh sekali lagi dengan air yang ditambah dengan larutan klorin pada kepekatan 200 bahagian per sejuta.

Kemudian buah disejukkan pada suhu 15 darjah Celsius (C) bagi memastikan ia segar.

Buah itu kemudiannya dimasukkan dalam air yang mengandungi racun kulat selama 10 minit bagi membunuh kulat.

Kemudian dimasukkan semula ke dalam air biasa sebelum dibungkus dan dihantar kepada pengguna.

"Buat masa ini pusat pengumpulan kami berupaya mengendalikan sehingga 80 tan betik sehari bagi tempoh lapan jam.

"Kapasiti berkenaan mungkin akan ditingkatkan apabila ladang-ladang kontrak mula mengeluarkan hasil," katanya.

Apa menarik, betik Piola boleh telah mendapat pengiktirafan Skim Amalan Ladang Malaysia (SALM) dan Amalan Pertanian Baik (GAP) dan Amalan Pengilangan Baik (GMP).

Sumber:utusan Malaysia

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails