Friday, September 11, 2009

Kerisik Ucu dikomersialkan


AFIDAH Kamaruddin menggoreng kelapa parut di rumahnya di Bandar Putra Kulai, Johor Bahru, baru-baru ini.


JOHOR BAHRU 9 Sept. - Sejak zaman dahulu, kerisik merupakan makanan popular yang sering digunakan sebagai perencah tambahan dalam masakan oleh masyarakat berbilang kaum di negara ini.

Cuba bayangkan masakan rendang atau laksa Johor tidak dimasukkan sedikit kerisik. Aduhai, memang kurang 'rasa' dan boleh menghilangkan selera seseorang untuk menikmati masakan itu dengan sepuas-puasnya.

Hakikatnya, kerisik cukup terkenal untuk menambah rasa sedap masakan, memekatkan masakan selain menambah aroma yang menyelerakan.

Secara tradisinya, kerisik yang dihasilkan daripada kelapa parut tua dilakukan oleh golongan wanita dan remaja perempuan.

Maka tidak hairan jika ramai yang pernah mendengar gurauan orang tua mengatakan lelaki yang ingin mencari calon isteri perlu memilih wanita yang pandai membuat kerisik.

Kata gurauan itu menggambarkan calon isteri pasti rajin di dapur kerana proses membuat kerisik bukan kerja yang mudah.

Ia mengambil masa yang lama apabila kelapa perlu diparut terlebih dahulu sebelum digoreng tanpa minyak di dalam kuali.

Kini, cara membuat kerisik dihasilkan mengikut peredaran zaman apabila mengikut cara moden yang menggunakan alat pengisar dan bukan lagi lesung batu.

Afidah Kamaruddin, 41, kini mengkomersialkan kerisik dengan memasarkan secara sambilan di rumahnya di Bandar Putra Kulai di sini.

Ibu kepada empat orang anak itu menjalankan perusahaan yang jarang-jarang dilakukan golongan wanita lain di negara ini dalam usaha memelihara kesinambungan makanan tradisional itu agar tidak pupus ditelan zaman.

Dikenali dengan nama Kerisik Ucu, suri rumah sepenuh masa itu memasarkan produk tersebut menerusi rantaian pemasaran yang dilakukan adik-beradik dan rakan-rakan sejak 1997.

"Kerisik boleh diumpamakan makanan yang tidak pupus zaman kerana kepentingannya dalam menambah kesedapan sesuatu masakan.

"Justeru, saya berharap Kerisik Ucu mampu menjadi pewaris bahan perencah utama makanan pada masa akan datang," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia baru-baru ini.

Afidah memberitahu, mampu bertahan lama hingga tempoh satu tahun apabila disimpan dalam peti sejuk merupakan keistimewaan Kerisik Ucu.

Selain itu, ia mempunyai bau yang lebih wangi kerana menggunakan kelapa laut dari Batu Pahat yang memiliki santan pekat.

Katanya, proses penghasilan kerisik pula menggunakan bahan yang bermutu dan tiada bahan pengawet tiruan.

"Proses membuat kerisik bermula apabila kelapa yang diparut digoreng di dalam kuali selama satu jam setengah.

"Selepas kelapa parut itu garing dan menghasilkan aroma yang sedap, ia dibiarkan sejuk seketika sebelum dikisarkan hingga mengeluarkan minyak dan akhirnya menjadi kerisik," katanya.

Pada kebiasaannya, proses melakukan kerisik dijalankan pada waktu malam dan menggunakan 10 biji kelapa untuk menghasilkan tiga bekas besar kerisik," katanya yang dibantu suami tersayang, Roslin Mustaffa.

Afidah berkata, satu bekas besar kerisik dijual dengan harga RM8, manakala bekas kecil RM4.50

Katanya, permintaan terhadap Kerisik Ucu meningkat ketika menjelang musim perayaan seperti Aidilfitri, manakala pada hari biasa bergantung kepada permintaan pelanggan.

Ibu yang memiliki sepasang anak kembar lelaki itu memberitahu, para pelanggan utamanya terdiri daripada peniaga restoran dan golongan wanita yang bekerja.

Ditanya mengapa memilih kerisik sebagai sumber pendapatan tambahan, Afidah berkata, kesukaran mendapatkan makanan itu di pasaran mendorongnya tampil menyediakan perkhidmatan itu.

Afidah menyimpan cita-cita besar agar suatu hari nanti dia dapat membuka sebuah bengkel memproses kerisik sendiri untuk meningkatkan kuantiti pengeluarannya.

Selain Kerisik Ucu, dia turut memasarkan produk makanan sejuk beku seperti karipap dan cucur badak.

Afidah boleh dihubungi di talian 013-7698934 atau 07-5990810.

Timur: Petani perlu daftar Fama

Program ladang kontrak permudah agensi pasar hasil keledek


KOTA BHARU: Petani yang menanam keledek sekitar Bachok dan Pasir Puteh, diminta mendaftarkan nama mereka dengan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Kelantan bagi menyertai program ladang kontrak yang dapat menjamin pasaran hasil tanaman kontang itu.

Pengarah Fama negeri, Mamat Yunus, berkata ketika ini, kira-kira 100 petani menyertai program ladang kontrak untuk membolehkan hasil tanaman mereka dipasarkan Fama setiap musim tuaian.

Katanya, Fama percaya ramai lagi petani sekitar Bachok dan Pasir Puteh menanam keledek sebagai tanaman gantian kepada tembakau itu berikutan sebelum ini pasarannya begitu baik dan meluas.

"Bagaimanapun, sejak akhir-akhir ini terutama ketika Ramadan, sambutan terhadap keledek menurun, manakala pengeluaran hasilnya meningkat berikutan penyertaan petani terhadap tanaman gantian tembakau itu semakin ramai.

"Saya nasihatkan petani yang belum berdaftar dengan Fama supaya segera berbuat demikian kerana kita akan bekerjasama dengan sebuah kilang di Kawasan Perindustrian Pengkalan Chepa di sini yang akan memproses keledek itu sebagai jus minuman atau kordial," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau mengulas pendedahan Berita Harian, berhubung keresahan lebih 500 keluarga petani sekitar Bachok yang menanam keledek ekoran kejatuhan harga hasil tanaman itu yang merudum daripada RM1.40 pada April kepada 40 sen ketika ini.

Mamat berkata, Fama mengakui harga pasaran keledek yang dikeluarkan petani ketika ini merosot berikutan kurangnya sambutan di kalangan pengusaha kuih muih yang menumpukan terhadap penjualan kuih tradisional sempena Ramadan.

"Apabila perbincangan dengan pengilang berjaya, kita boleh membekalkan keledek kepada mereka dalam kuantiti banyak yang kita raih daripada petani kerana ia memerlukan antara 10 hingga 14 tan keledek sehari sebelum diproses menjadi puri," katanya.

“Ketika Fama membeli keledek daripada petani pada harga 80 sen sekilogram sebelum ini, petani yang menyertai program ini mampu memperoleh pendapatan kira-kira RM3,000 hingga RM4,000 semusim tanaman," katanya.

Sumber:Berita HArian

Waiz Kashifi puas ceburi pertanian


Waiz Kashifi menunjukkan pokok cilinya yang setinggi 12 kaki.


MEMPUNYAI pendapatan tetap sebagai juruteknik di bahagian pembangunan dan kajian Power Train, Proton selama 17 tahun belum dapat memberi kepuasan kepada Waiz Kashifi Abdul Rauf, 34 tahun.

Jiwa lelaki ini nampaknya lebih cenderung ke arah pertanian, mendorongnya berhenti kerja.

Namun demikian, pengalaman dan pengetahuan yang dimiliki dalam bidang automotif tidak dipersia-siakan apabila dia membawa ilmu tersebut ke dalam bidang pertanian.

''Dengan penggunaan teknologi seperti yang terdapat dalam sistem automotif, bdang pertanian dapat dipertingkatkan,'' katanya bersemangat semasa ditemui di kebun kajiannya di Tabika Kemas, Seksyen 17, Shah Alam yang dijadikannya tempat latihan para belia dalam bidang pertanian.

Waiz Kashifi yang mengakui mempunyai sedikit pengetahuan dalam asas pertanian ketika itu sanggup mencuri masa mempelajari tentang pertanian ketika dihantar berkursus di luar negara oleh syarikatnya bekerja waktu itu.

''Apabila dihantar bertugas di luar negara seperti Australia, Sweden dan sebagainya, saya akan mengambil cuti untuk melawat ladang-ladang pertanian di sana.

''Saya tertarik dengan teknologi yang mereka gunakan dan ingin mempelajari agar disesuaikan dengan negara kita,'' katanya yang pernah ke Jepun pada 2004 untuk mempelajari bidang biologi.

Di kebun, kajian ini yang hanya sebesar sekangkang kera atau pun sebesar kawasan tepi rumah teres biasa, Waiz Kashifi dilihat sibuk mengajar seramai kira-kira 20 orang belia daripada seluruh negara mengenai kaedah penanaman yang dapat memberikan hasil yang di luar jangkaan.

Lebih menarik ialah melihat sepohon pokok cili merah yang setinggi 12 kaki dan menjulang tingginya.

Pokok cili yang lebat berbuah ini menjadi tarikan sesiapa sahaja yang ke situ. Jika ingin memetik buahnya, terpaksalah anda berdiri di atas kerusi.

Selain cili tinggi itu, terdapat banyak lagi tanaman seperti cili api, rock melon, tomato, kobis, peria, limau nipis, limau kasturi, mangga, cili benggala dan pokok sayur kambas yang telah berusia lapan bulan namun masih berbuah lebat.

Menurutnya lagi, di kebun itu, belia yang datang belajar di situ akan diajar cara membuat baja, penggunaan enzim, penguraian mikro, kaedah tanaman cara sihat dan sebagainya.

''Pada masa ini terdapat seramai 60 orang pelajar daripada sekitar Selangor yang belajar di sini. Selain belia, ramai juga warga emas yang belajar di sini.

''Di sini kami mengamalkan sikap hak bersama yang mana masalah akan dikongsi bersama. Contohnya ladang adalah milik belia sementara saya mengajar mereka daripada segi teknikal.

''Selain itu adalah penting mempelajari keperluan pokok dan kita yang menanam boleh menentukan atau merancang hasil yang diingini seperti sebatang pokok cili boleh berbuah sehingga empat kilogram. Sebab itu di sini ada pokok paling tinggi dan paling rendah kerana kita boleh menentukannya.

''Di sini juga saya merawat pokok-pokok sakit yang dihantar oleh pelanggan seperti pokok anggur, cili dan sebagainya. Setelah pokok-pokok itu subur, pemiliknya akan datang mengambilnya semula,'' katanya yang banyak mendapat jemputan mengajar di seluruh negara termasuk daripada institusi pengajian tinggi awam.

Katanya lagi, apa yang dilakukannya ini adalah untuk membantu belia dalam bidang pertanian agar mereka memperoleh pendapatan lumayan.

Cuma apa yang diharapkan agar usaha mereka ini mendapat sokongan daripada pihak kerajaan.

Tuesday, September 8, 2009

Usahawan Cipta Makanan Tambahan Ternakan

KULIM, 1 Sept (Bernama) -- Bukan hanya manusia, haiwan ternakan juga memerlukan makanan tambahan sebagai pilihan bagi mewujudkan nilai tambah kepada nutrisi harian.

Wan Azwade Ahmad dari Kampung Batu 7, Lunas, dekat sini yang menyedari keperluan ini cuba menceburi bidang yang dianggap 'luar biasa' iaitu memproses makanan tambahan khusus untuk binatang ternakan.

Katanya idea itu timbul selepas mengikuti kursus ternakan dan bioteknologi di Institut Veterinar Malaysia (IVM), Kluang, Johor pada awal tahun ini.

Wan Azwade, 31, yang turut mengusahakan ladang kambing dan lembu berkata bidang penghasilan makanan tambahan ternakan ini menjanjikan keuntungan lumayan kerana kos pengeluarannya agak rendah.

Ia menggunakan konsep 'Waste to Wealth' (W2W) yang memanfaatkan bahan buangan atau sisa pertanian dengan menggunakan teknologi pemprosesan untuk menghasilkan produk berguna.

Penggunaan sisa buangan untuk menghasilkan bahan yang berguna seperti makanan tambahan ternakan ini kini merupakan suatu fenomena memandangkan banyak penyelidikan mengenainya telah dijalankan.

TIDAK RAMAI TEROKAI

Bagaimanapun ia belum diterokai secara meluas.

Malah di wilayah utara ini ia belum dikenali umum, katanya kepada pemberita di sini baru-baru ini.

Wan Azwade menjelaskan bahawa produk yang dihasilkan ialah mesra alam dan bahan lazim yang digunakan termasuk abu kayu, sekam padi, habuk papan lapis dan sisa pertanian.

"Bahan buangan berkenaan akan dicampurkan dengan sedikit cecair EM (mikroorganisme efektif) yang menggunakan teknologi Jepun dan diperap selama dua minggu.

"Selepas itu, makanan tambahan ternakan akan terhasil dalam bentuk serbuk kering dan sedia untuk dipasarkan," katanya.

Wan Azwade berkata setiap kilogram serbuk makanan tambahan ternakan itu akan dijual dengan harga antara RM15 hingga RM20.

AIR EMAS

Dengan dibantu oleh tiga pekerja, beliau turut mengusahakan makanan tambahan dalam bentuk cecair, yang dikenali sebagai Air Emas dan dijual dengan harga RM60 setiap liter.

"Tempahan yang diterima ketika ini amat menggalakkan khususnya daripada pengusaha ladang ternakan kambing, lembu dan ikan di lain-lain negeri seperti Pulau Pinang dan Perak," katanya.

Wan Azwade berkata makanan tambahan ternakan yang dihasilkan turut diperakui oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar selepas berjaya melepasi ujian analisis nutrisi di IVM baru-baru ini.

"Makanan tambahan ini juga boleh digunakan untuk haiwan peliharaan dan ia berupaya membantu memperbaik sistem penghadaman, sekaligus mengurangkan bau busuk pada najis ternakan," katanya.

CAMPURAN MUDAH

Penggunaan makanan ini juga mudah iaitu dengan hanya mencampurkan kira-kira 10 hingga 50 gram bahan itu bersama makanan rutin ternakan setiap hari.

"Sebagai contoh, para penternak hanya perlu memasukkan kira-kira 30 gram serbuk makanan tambahan itu bersama rumput bagi setiap ekor lembu pedaging dewasa," katanya.

Menurut Wan Azwade, dengan penghasilan makanan tambahan ini, ia bukan sahaja membantu industri ternakan berkembang malah dapat mengurangkan masalah penternak bergantung kepada makanan import.

"Ia mengurangkan kos makanan, sekali gus menjimatkan pengaliran keluar wang negara," katanya.

Penternak atau orang ramai yang berminat untuk mendapatkan produk makanan tambahan ternakan ini boleh mengunjungi ladang Wan Azwade di No. 1E, Kampung Batu Tujuh, Jalan Padang Serai, Lunas, Kulim atau menghubunginya di talian 019-5651626 atau 019-5136430.

-- BERNAMA

Fama Johor Beli 100 Metrik Tan Pulasan Menerusi Kontrak Ladang

JOHOR BAHARU, (Bernama) -- Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Johor membeli 100 metrik tan buah pulasan daripada 52 pekebun di Pekan Nenas, dekat Pontian, sebagai usaha meningkatkan bekalan buah tempatan itu di pasaran.


Pengarah Fama Johor Faridulatrash Md Mokri berkata pembelian itu dibuat menerusi program kontrak ladang yang bermatlamat meningkatkan pendapatan pekebun selain meningkatkan jumlah peserta kontrak ladang yang kini mencecah 6,000 orang di negeri ini.

"Perjanjian bersama 52 pekebun pulasan jenis "Hock 69" ini dilakukan pada 30 Jun lepas dengan Fama mensasarkan pulangan sebanyak RM250,000 melalui belian ini," katanya kepada pemberita, di sini, Isnin.

Beliau berkata terdapat 30 hektar tanaman pokok pulasan di empat kampung iaitu Kampung Bakar Arang, Kampung Air Putih, Kampung Melayu Raya dan Kampung Sawah.

Faridulatrash berkata pulasan mendapat permintaan menggalakkan di pasaran tempatan selain turut dieksport ke Singapura.

Selain Pekan Nenas, pulasan turut ditanam di kawasan seluas 10 hektar di Simpang Renggam dan Layang-Layang dekat Kluang serta 50 hektar di Muar, katanya.

-- BERNAMA

Projek Agropolitan Diteruskan Di Perak

IPOH, (Bernama) -- Kerajaan Perak meluluskan tanah seluas 1,000 hektar kepada Risda untuk membangunkan Projek Agropolitan di Air Ganda dekat Gerik bagi membantu 400 keluarga miskin tegar di daerah itu, kata Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.


Beliau berkata projek berkenaan yang dirancang sejak beberapa tahun lepas tergendala kerana kerajaan negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat sebelum ini menghentikannya.

"Program ini sebenarnya bertujuan memberi fokus kepada pembangunan ekonomi, prasarana fizikal dan pembangunan manusia untuk membantu masyarakat luar bandar yang miskin tegar supaya keluar daripada garis kemiskinan.

"Seramai 400 keluarga akan mendapat manfaat dalam program ini dan kami yakin melalui program seperti ini mampu mengurangkan masalah kemiskinan di Perak," katanya pada sidang akhbar selepas majlis Penyampaian Dividen Peserta Tanam Baru Bekelompok (RTBB) dan Tanam Semula Komersial (TSK) Risda negeri Perak.

Zambry berkata semua peserta program akan diberikan sebuah rumah dan kawasan pertanian bagi memulihkan ekonomi dan mengeluarkan mereka daripada garis kemiskinan.

Beliau berkata kerajaan negeri juga telah mengenalpasti dua kawasan lain di Tanjung Piandang dan Pangkor untuk projek yang sama.

Kerajaan Negeri akan menyediakan tanah di setiap daerah di negeri ini bagi projek sama sekiranya Risda mempunyai peruntukan yang mencukupi dan boleh membantu penduduk miskin tegar di Perak, katanya.

Pada majlis itu, seramai 937 peserta RTBB menerima dividen sebanyak RM4.9 juta iaitu bagi musim penanaman tahun lepas manakala 7,308 peserta TSK menerima dividen sebanyak RM16.7 juta bagi musim yang sama sepanjang tahun 2008.

-- BERNAMA

Terengganu Rancang Kempen Makan Daging Kambing

KUALA TERENGGANU, (Bernama) -- Terengganu akan menjalankan kempen bagi meningkatkan kadar pemakanan daging kambing di kalangan penduduk tempatan daripada 3,500 kilogram setahun ketika ini kepada 500,000 kilogram setahun.


Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Kecil Negeri Muhammad Pehimi Yusof berkata kempen dengan kerjasama Jabatan Veterinar dari semasa ke semasa itu akan berusaha mengikis stigma negatif orang ramai terhadap daging kambing.

Beliau berkata pihaknya sedar ramai kalangan masyarakat merasa bimbang dan takut untuk memakan daging kambing kerana ia dikatakan berkolestrol tinggi, dan sering dikaitkan dengan darah tinggi serta mengakibatkan pening kepala.

"Sebenarnya daging kambing mengandungi kandungan kolestrol lebih rendah berbanding daging ayam, lembu dan bebiri," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Pelancaran Kedai Satay Kaprima di sini hari ini.

Pehimi berkata menjelang tahun 2010 kuantiti pengeluaran daging kambing di Terengganu dijangka mencecah 260 tan metrik berbanding 140 tan metrik ketika ini.

Beliau berkata tahun ini kerajaan negeri membelanjakan RM1 juta untuk membangunkan 70 buah projek mikro kaprima (baka kambing), yang melibatkan 700 ekor induk.

-- BERNAMA

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails