Thursday, March 27, 2014

Ternak ikan lebih lumayan



Ikan yang mencapai saiz pasaran perlu digredkan dan dijual segar melalui kedai rangkaian My Fish Aquaculture Sdn. Bhd.

Kepakaran asalnya adalah untuk mengenali kayu dan pernah berkhidmat dalam industri perkayuan agak lama. Namun atas dasar minat yang mendalam terhadap hobi memancing akhirnya Mohd. Khari Latif menceburi penternakan ikan air tawar. Segalanya bermula empat tahun lalu apabila, dia dan beberapa lagi rakan kongsinya sering bertukar-tukar pandangan serta maklumat berkenaan industri akuakultur ketika sedang memancing.
Minat yang mendalam dalam aktiviti tersebut mendorongnya mengumpulkan maklumat serta menyertai pelbagai kursus penternakan ikan air tawar sebelum memutuskan untuk menceburi bidang tersebut.
Apa yang pasti, keputusan itu bukan mudah apatah lagi dia dan beberapa lagi rakan kongsinya tidak memiliki pengetahuan dalam industri akuakultur.
Namun, kekurangan tersebut bukan penghalang, malah dijadikan sebagai pembakar semangat untuk mendalami pelbagai ilmu berkenaan industri akuakultur.
“Industri akuakultur mampu menjana pendapatan yang lumayan kerana terdapat permintaan yang tinggi dalam kalangan masyarakat negara ini.
“Apatah lagi sumber ikan di habitat semulajadi terutamanya laut kini semakin berkurangan dan pengguna kini beralih arah kepada ikan tawar yang memiliki nilai protein yang lebih tinggi," katanya ketika ditemui di Semenyih, Selangor baru-baru ini.
Industri penternakan ikan air tawar bukanlah sesuatu yang baharu, namun My Fish Aquaculture Sdn. Bhd. yang memperkenalkan jenama iKANnFish sedang mengorak langkah ke arah konsep baharu iaitu penjagaan kualiti dari kolam ke meja makan.
“Kebanyakan penternakan ikan air tawar kurang mementingkan aspek kualiti ikan yang diternak kerana permintaan pengguna yang amat tinggi untuk sumber protein ini.
“Malah, sesetengah daripada kita juga tidak mengambil endah keadaan ikan air tawar yang berbau lumpur serta hanyir yang terlalu kuat dengan alasan itu adalah sifat semulajadi ikan air tawar.
“Sebenarnya ikan air tawar tidak begitu hanyir dan tidak berbau jika dipelihara dengan sistem serta persekitaran yang betul," katanya.
Tambah Mohd. Khari, terdapat banyak faktor mempengaruhi kualiti ikan yang diternak antaranya adalah air serta produk makanan.
“Untuk menghasilkan ikan yang berkualiti, sihat dan tidak berbau sumber air yang digunakan perlulah benar-benar bersih dan tidak tercemar.
“Ini kerana, rasa serta bau yang terdapat dalam isi ikan berkait rapat dengan persekitarannya," katanya.
Jelasnya lagi, kandungan oksigen di dalam kolam ternakan juga memainkan peranan penting kerana ikan yang cukup oksigen akan lebih cergas dan cepat membesar.
Ujar Mohd. Khari, usaha mencari kawasan yang sesuai untuk dijadikan kolam ternakan turut memakan masa yang panjang, malah mencecah bertahun lamanya.
Pemilihan kawasan adalah berdasarkan keadaan muka bumi yang sesuai selain sumber air bersih daripada hulu Sungai Batangsi yang bersih.
Di sana, antara ikan utama yang dipelihara adalah tilapia merah yang telah dijenamakan semula sebagai red Pearl.
Lima kolam dengan keluasan hampir satu hingga satu setengah ekar dengan kedalaman hampir 10 kaki tersebut mampu menempatkan hampir 20 tan ikan tilapia merah dalam satu-satu masa.
Selain menggunakan sumber air bersih dari hulu Sungai Batangsi, Mohd. Khari turut menggunakan empat alat pengudaraan (paddle wheel) bagi setiap kolam untuk memastikan kandungan oksigen sentiasa berada pada tahap yang tertinggi.
“Kami turut bekerjasama dengan Fakulti Perubatan Veterinar, Universiti Putra Malaysia (UPM), untuk melakukan beberapa analisis berkaitan air serta kesihatan ikan yang dipelihara.
“Proses ini (analisis air) amat penting bagi memastikan ikan yang dipelihara sentiasa berada di dalam keadaan baik agar tumbesarannya tidak terbantut, berkualiti tinggi sekali gus memberikan pulangan yang lebih lumayan," katanya.
Bagi mendapatkan benih ikan yang berkualiti, pihaknya mengambil inisiatif menghasilkannya sendiri bagi mengurangkan kos.
Bagi menghasilkan benih ikan yang berkualiti, lasak serta memiliki kadar survival yang tinggi beberapa proses asuhan perlu dilaksanakan sebelum dilepaskan ke dalam kolam utama.
“Di sini kami menghasilkan anak benih ikan secara semulajadi di kolam kedua iaitu di Taman Tasik, Semenyih di mana kami ada dua buah kolam simen untuk penetasan dan pembesaran anak ikan dan satu kolam simen untuk asuhan khas sebelum anak ikan dilepaskan ke kolam utama.
“Sehingga kini, hampir 300,000 hingga 500,000 anak ikan dihasilkan dan diasuh selama sebulan sehinggalah saiznya mencecah satu inci panjang.
“Pihak kami ada juga menerima permintaan anak ikan daripada pihak luar namun keperluan di kolam sendiri masih tidak mencukupi menyebabkan kami terpaksa menolak," katanya.
Untuk memastikan kadar pengeluaran ikan sentiasa berjalan, proses pembenihan anak ikan juga turut dilakukan secara berterusan.
Mohd. Khari menambah, ikan tilapia merah merupakan antara ikan yang mampu membiak sepanjang tahun menjadikannya mudah untuk diternak.
Setiap ikan yang diternak mengambil masa selama empat hingga empat bulan setengah untuk membesar pada saiz gred A, dan pengeluaran dilakukan setiap minggu secara berperingkat-peringkat.
Untuk memenuhi kriteria gred A, seekor ikan tilapia merah perlu memiliki berat sekitar 700 gram (g) ke atas dengan bentuk tubuh yang agak gempal dan berisi.
Bagi ikan gred B, beratnya adalah sekitar 500 hingga 650g dan gred C sekitar 350 hingga 450g, namun pihaknya menumpukan pengeluaran ikan pada skala gred A, manakala gred B dan C hanya akan dijual apabila kolam dituai sepenuhnya.- ASHRIQ FAHMY AHMAD.

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140324/ag_01/Ternak-ikan-lebih-lumayan#ixzz2xDpW2uDk
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Apollo melon sumber rezeki


Sabri Harun (kiri) dan Yaakob Nuri merupakan pengusaha ladang apollo melon yang terletak di Parit 9, Sekinchan Selangor.


BERBEKALKAN sedikit azam untuk mengubah taraf ekonomi keluarga, seorang petani Mohd. Yaakub Nuri tekad menyahut saranan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) untuk mencuba tanaman baru iaitu Apollo melon.
Petani dari Sekinchan, Selangor itu berazam mengusahakan tanaman baru tersebut kerana yakin akan mendapat bantuan secara berterusan daripada badan bertanggungjawab tersebut.
Bercerita mengenai pembabitannya dalam tanaman appollo melon, petani berusia 49 tahun ini memberitahu, projek tanaman buah tersebut diperkenalkan ketika Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Antarabangsa (MAHA) 2012.
“Ketika menyertai pameran MAHA, saya didatangi oleh seorang pegawai FAMA yang menawarkan tanaman apollo melon bagi diperkenalkan ketika pameran itu berlangsung.
“Ketika itu, pihaknya berjanji untuk membeli hasil tuaian buah dengan harga RM1.80 sekilogram (kg) jika tanaman itu berhasil," katanya.
Pada awalnya, Mohd. Yaakub menolak tawaran tersebut kerana harga yang dijanjikan terlalu rendah dan murah.
Namun berbekalkan prinsip ‘rezeki ada di mana sahaja dengan syarat usaha dan tawakal’, keyakinannya untuk menyahut tawaran FAMA semakin tinggi.
Ujarnya, sebaik sahaja bersetuju untuk membangunkan tanaman apollo melon, pihak FAMA turut memberi jaminan terhadap harga bagi setiap keluaran buah tersebut.
“Mereka bersetuju untuk ‘membayar balik’ hasil sekiranya saya tidak dapat jualan dalam RM2,000.
“Lagi pun apollo melon sememangnya projek khusus sempena MAHA 2012," katanya yang turut ditemani rakan, Sabri Harun.
Di awal pembabitan, dia dibekalkan dengan dua paket biji benih apollo melon oleh FAMA secara percuma.
Dengan ‘bekal’ yang disediakan, Mohd. Yaakub menanam apollo melon atas tanah seluas 0.6 hektar di Parit 9, Sungai Leman, Sekinchan, Kuala Selangor pada September 2012 dan mula menuai dua bulan kemudiannya.
Berkongsi cerita mengenai hasil yang diperoleh semenjak menanam buah tersebut, Mohd. Yaakub memberitahu, dia mendapat hasil tuaian kira-kira dua hingga tiga tan dalam sekali tuaian.
Katanya, apollo melon hanya mengambil masa selama 55 hari sebelum dituai berbanding tembikai susu yang mengambil masa 65 hari dan rock melon iaitu 75 hari.
“Penanaman apollo melon memerlukan tanah lempung berpasir yang mengandungi bahan organik serta pancaran sinar matahari sepanjang tahun.
“Tanah jenis itu berfungsi sebagai pemudah untuk akar berkembang dan menyerap haba dari tanah selain ia turut memerlukan bekalan air yang banyak dan mencukupi," ujarnya.
Mengenai modal dalam mengusahakan tanaman apollo melon, dia memberitahu, setiap biji benih agak mahal sehingga mencecah 40 sen sebiji manakala satu peket berharga RM200 untuk 600 butir benih.
Namun kini dia mampu menjual sehingga RM3.50 sekilo kepada peraih dan harga pasaran mencecah RM5 sekilo.
Apollo melon mempunyai warna kulit yang kuning keemasan dan tidak berjala sekali gus membuatkan isi buahnya renyah, manis dan tebal selain saiznya mampu mencapai sehingga dua kilogram berat.
Tidak menolak andaian bahawa tumbuhan tersebut turut berhadapan dengan ancaman makhluk perosak seperti lalat buah, semburan racun serangga akan dilakukan sebanyak dua kali seminggu.
Katanya, apollo melon yang telah busuk dapat dikenal pasti apabila buah ini digoncang dan ia berair seperti buah kelapa dan di dalamnya berair. - NOOR DIANA AZIS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140317/ag_01/Apollo-melon-sumber-rezeki#ixzz2xDmjmKv9
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Rezeki Nanas


Zulkefly Tumpang (kiri) menyatakan sesuatu kepada Salehuddin Pangilon (tengah) sambil diperhatikan Penolong Pegawai Pertanian Bahagian Perancangan, Jabatan Pertanian Putrajaya, Roseli Mustapha di TKPM Kundang Kuala Langat, Selangor.


Kejayaan pengusaha tanaman nanas Salehudin Pangilon yang mencuba nasib menjadi peserta Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM) dan akhirnya memperoleh pendapatan lumayan wajar dicontohi. Dia berusaha gigih membuktikan kesungguhan meskipun permohonannya menjadi peserta pada mulanya tidak diterima.
“Saya diberi kawasan contoh atau tapak demontrasi yang tidak diusahakan dan apabila melihat kesungguhan mengusahakan pertanian, saya diterima masuk,’’ katanya yang menjadi peserta di TKPM Kundang, Kuala Langat, Selangor.
Sejak mencuba nasib di TKPM tersebut, Salehudin, 50, cuba menanam nanas varieti Yankee atau juga dikenali Selangor Sweet dengan projek permulaan melibatkan 3,000 pokok di kawasan berkeluasan satu setengah ekar.
Sebagai permulaan, dia hanya mampu mengusahakan seluas 0.6 hektar (ha) atau satu setengah ekar berbanding dua ha (lima ekar) diperuntukkan kerana masalah kekurangan modal.
Bagi melunaskan impiannya menjadi usahawan pertanian yang berjaya, mahu tidak mahu dia bertekad memulakan projek dengan modal sendiri sebanyak RM5, 000 yang yang mana setiap anak benih dibeli pada harga 33 sen ketika itu tanpa pinjaman bank.
Dalam tempoh lima tahun sahaja, kawasan penanaman nanas baka Selangor Sweet berkembang dan kini dan mengusahakan seluas 14 ha (35 ekar) yang mana seekar kawasan penanaman melibatkan 8,000 pokok.
Salehuddin juga mengusahakan nanas josapine seluas satu ekar dengan jumlah 15,000 pokok dan turut memantau projek tanaman nanas varieti MD2 milik orang lain seluas dua ha bagi tujuan pembelajaran.
Mengenai masalah utama tanaman nanas, Salehuddin berkata, risikonya agak rendah kerana tidak terlalu diancam penyakit sebaliknya dia kekurangan pekerja yang membantunya di ladang.
Nanas Yankee matang dalam tempoh 18 bulan manakala varieti josapine boleh dituai dalam tempoh 10 bulan.
Dengan keluasan tanaman yang dimiliki, Salehudin mampu mengeluarkan secara purata 5,000 biji nanas sebulan.
“Saya hanya mempunyai dua pekerja yang membantu kerja-kerja ladang seperti mencabut rumput, membuat semburan hormon kepada tanaman nanas selepas berumur lima bulan serta menuai hasil,’’ katanya.
Dia tidak menghadapi masalah mengenai pasaran kerana peraih datang ke ladangnya di TKPM Kundang.Harga nanas varieti Yankee boleh mencecah RM2.85 sebiji manakala josapine lebih rendah daripada itu.
Dengan kejayaan tersebut, Salehudin pernah menerima Anugerah Peladang Jaya Kuala Langat pada tahun lalu dan juga Anugerah Nanas Jaya Peringkat Selangor pada tahun yang sama.
Hari ini, dia bukan sahaja mengeluarkan nanas menerusi projek di TKPM itu tetapi turut membekalkan benih nanas varieti Yankee kepada Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM).
Dia juga masih mempelajari kaedah penanaman terbaik bagi varieti MD2 yang dianggap lumayan kerana harganya agak mahal. Malah anak pokok MD2 sahaja berharga RM2 di pasaran.
Pencapaian Salehudin bagaimanapun tidak datang sekelip mata memandangkan sejarah penglibatannya dalam pertanian menyaksikan dia tersungkur, jatuh bankrap dan kemudian bangkit kembali.
Malah sebelum menceburi bidang pertanian, dia melakukan pelbagai kerja untuk menampung kehidupan.
Anak jati Kampung Kundang ini menuntut di Yayasan Anda pada 1981 dan kemudian menjadi pembantu pustakawan di Klang Selangor.
Selepas tidak lagi berkhidmat, dia melakukan kerja-kerja kontrak pembinaan dan juga berkaitan dengan besi selama tiga tahun.
Salehudin terpaksa meninggalkan perniagaan tersebut selepas menanggung kerugiandan kemudian kembali semula ke kampung halamannya.
Pada 1990, dia mula terfikir menceburi bidang pertanian dengan mengusahakan ternakan udang harimau seluas 0.8 ha.
Oleh kerana projek tidak begitu memberangsangkan akibat masalah penyakit, dia beralih kepada ternakan udang putih di kampungnya.
Menurut Salehuddin, satu ketika udang yang diternaknya mati perlahan-lahan dan ini menjadikannya hampir berputus asa.
“Saya memikirkan masalah penyakit begitu mengancam projek udang, sebab itu mencuba tanaman nanas di TKPM kerana risikonya rendah,’’ ujarnya.
Bagaimanapun, dia menjadikan pengalaman tersebut sebagai satu cabaran yang biasa dalam bidang pertanian.
Dia juga mengakui konsep melahirkan usahawan pertanian berpendapat RM3,000 minimum sebulan menerusi TKPM yang diperkenalkan Jabatan Pertanian satu pendekatan yang baik dan wajar diteruskan.
“Saya juga ingin menasihati golongan muda supaya menyertai bidang pertanian kerana berpeluang meraih pendapatan yang menguntungkan cerah.
“Soal rugi dan jatuh perkara biasa dalam perniagaan (pertanian)’’ ujarnya lagi.Dia juga boleh berbangga projek pertanian tersebut telah menerima Sijil Amalan Ladang Malaysia (SALM) atau MyGAP.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140303/ag_01/Rezeki-Nanas#ixzz2xDkog6dl
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Inovasi mesin sate




Penggunaan tenaga kerja yang ramai serta kos yang tinggi kini tidak lagi relevan. Penyelesaian terbaik adalah menggunakan mesin.
Sate contohnya, adalah makanan kegemaran masyarakat di negara ini dan berpotensi untuk dieksport serta dibangunkan menerusi sistem francais.
Namun begitu, proses penghasilan yang memakan masa serta remeh menyukarkan usaha menghasilkannya dalam kuantiti yang banyak dalam masa singkat.
Justeru, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) menerusi penyelidiknya berjaya menghasilkan mesin khas untuk mengatasi masalah penghasilan sate secara komersial.
Menurut Pegawai Penyelidik, Pusat Penyelidikan Mekanisasi dan Automasi, MARDI, Dr. Azman Hamzah, sate merupakan makanan tradisional yang berpotensi untuk dikomersialkan secara meluas sehingga ke luar negara.
Jelasnya, bagi menjayakan hasrat tersebut, sistem pemprosesan sate perlu dipertingkatkan dan dipercepatkan dengan kaedah mekanisasi bagi memastikan keselamatan serta pengawalan mutu produk yang lebih baik.
“Dengan menggunakan kaedah mesin dalam pemprosesan sate, MARDI berjaya membangunkan teknologi lengkap memproses, bermula daripada proses mencucuk, memanggang serta membungkus," katanya ketika ditemui di ibu pejabat MARDI, Serdang, Selangor baru-baru ini.
Tambah Dr. Azman, sate merupakan makanan yang digemari oleh rakyat Malaysia tetapi tetapi usaha mempromosinya tidak selari dengan kadar pengeluaran.
“Jika masih bergantung kepada kaedah tradisional iaitu mencucuk secara manual pastinya industri ini tidak akan ke mana," katanya.
Oleh itu, Dr. Azman mengorak langkah menghasilkan mesin mencucuk sate automatik yang lebih berkesan bagi memudahkan proses penghasilan produk makanan tersebut.
“Proses mencucuk sate secara manual merupakan tugas yang rumit dan memerlukan kemahiran yang tinggi.
“Secara puratanya seorang pekerja yang mahir mampu mencucuk sate pada kadar 1,000 cucuk sehari (lapan jam bekerja)," katanya.
Dalam proses mencucuk sate, pencemaran mungkin boleh berlaku kerana daging yang digunakan disentuh secara terus oleh manusia.
Bagi mengelak kejadian seumpama itu, sebuah mesin pencucuk sate telah dibangunkan yang mana mampu menghasilkan hampir 1,500 cucuk selama sejam.
Selain dapat menghasilkan sate yang lebih berkualiti, kos pekerja juga dapat dikurangkan kerana mesin yang dicipta hanya dikendalikan oleh dua orang tenaga kerja.
Mesin itu juga mampu menghasilkan 10,000 cucuk sate sehari dan amat sesuai untuk digunakan oleh pengusaha sate yang menghasilkan sate melebihi jumlah tersebut.
Bagaimanapun, bagi pengusaha kecil, MARDI turut menghasilkan mesin pencucuk sate yang lebih kecil yang dikendalikan oleh seorang operator dan mampu menghasilkan sate sebanyak 3,000 cucuk sehari.
Menggunakan sistem pneumatik dan elektrik, mesin tersebut digerakkan menerusi kuasa udara mampat daripada pemampat udara berkuasa 2.5 kuasa kuda (hp).
Mesin tersebut tidak menggunakan tenaga elektrik secara terus menjadikannya selamat untuk dikendalikan.
Berbekalkan harga mampu milik iaitu sekitar RM15,000, mesin tersebut hanya memerlukan seorang operator sahaja dan saiz sate yang dicucuk boleh ditentukan oleh pengusaha sendiri.
Sate bersaiz 15 hingga 30 gram secucuk boleh dihasilkan menggunakan mesin tersebut.
Dibina menggunakan keluli tahan karat dan acuan sate dibina daripada teflon (bahan gred makanan) menjadikan kualiti produk makanan tersebut terjamin dan tidak tercemar.
Pembangunan mesin seumpama itu dilihat dapat membantu melahirkan lebih ramai usahawan makanan.


Sumber Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140217/ag_01/Inovasi-mesin-sate#ixzz2xDkBpKdf
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Anggur tarikan baharu


POKOK anggur hidup subur di TATML, Kedah .
Anggur merupakan antara buah yang memiliki daya tarikan yang tersendiri dan hanya boleh ditemui di negara-negara beriklim sederhana, sejuk serta kering.
Kehadiran tumbuhan tersebut yang menjalar sambil buahnya bergayutan pasti akan menarik minat sesiapa sahaja.
Kini menerusi teknologi pertanian terkini, anggur boleh hidup subur di negara-negara beriklim tropika seperti Malaysia.
Kejayaan beberapa usahawan serta institusi penyelidikan dalam kajian dan pengembangan produk pertanian tersebut menjadi pemangkin kepada Taman Agroteknologi, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Langkawi (TATML), Kedah untuk menanamnya.
Idea asalnya adalah untuk menarik minat pelancong tempatan memenuhi taman tersebut untuk melihat sendiri teknologi penanaman anggur yang dilaksanakan oleh MARDI.
Menurut pengurus taman tersebut, Hashim Mat, pemilihan tanaman anggur adalah rentetan kejayaan penanaman yang dilakukan di sekitar Perlis.
“Jika di Perlis anggur mampu hidup subur, pasti perkara yang sama dapat dilaksanakan di Langkawi, Kedah.
“Kita sudah mulakan kajian teknologi penanaman anggur di sini hampir empat tahun dan kini usaha tersebut telah membuahkan hasil," katanya ketika di temui di TATML, Langkawi, Kedah baru-baru ini.
Jelas Hashim lagi, usaha menanam anggur dilaksanakan secara cuba jaya dengan pelbagai kaedah serta teknologi pertanian yang terdapat di MARDI.
“Pada peringkat awal saya menggunakan beberapa varieti anggur dengan bilangan 30 pokok semuanya di rumah hijau percubaan dan hasilnya agak memberangsangkan.
“Apa yang saya dapati dalam penanaman anggur, faktor utama yang perlu diutamakan adalah struktur pelindung dan kawalan pemangkasan yang sesuai mampu membuahkan hasil," katanya.
Selain daripada faktor tersebut, pengurusan rumpai juga penting bagi memastikan segala nutrien yang dibekalkan kepada pokok anggur.
Selain itu, struktur pelindung yang sesuai bagi tanaman anggur adalah sedikit tinggi bagi memastikan sistem pengudaraan berjalan lancar sekali gus mampu menurunkan kadar kelembapan yang tinggi.
Hal demikian kerana, keadaan yang lembap memudahkan pokok anggur diserang kulat terutamanya pada buah dan daun.
Projek penanaman yang dimulakan pada tahun 2011 kini telah membuahkan hasil apabila gugusan anggur yang bergayutan dapat dilihat memenuhi ruangan rumah hijau.
Dianggarkan hampir dua kilogram buah anggur dapat dihasilkan di dalam satu meter persegi kawasan penanaman jika kena pada musim dan tidak diserang kulat.
Antara varieti yang mengeluarkan buah dengan banyak adalah daripada Vitis spp. seperti IAC, Black Queen, Black Opal dan White Malaga.
Bagaimanapun pengeluaran buah anggur di taman tersebut masih di tahap awal dengan kadar saiz buah yang agak kecil.
Namun jelas Hashim, senario tersebut adalah biasa kerana saiz buah anggur akan beransur-ansur membesar seiring dengan kematangan pokok.
“Buat peringkat awal ini buah yang keluar banyak namun sedikit kecil kerana selain varietinya yang sememang berbuah kecil, pokok anggur ini juga masih muda.
“Pokok anggur dikatakan mampu hidup ratusan tahun jika kaedah penjagaan yang sesuai dipraktikkan," katanya.
Tempoh matang adalah sekitar satu setengah tahun dan setelah matang, pokok anggur perlu dipangkas keseluruhan daun serta batang yang berwarna hijau dengan meninggalkan batang matang yang berwarna coklat sahaja.
“Potongan perlu dilakukan berdekatan dengan buku tunas pada batang yang berwarna coklat.
“Tunas baharu akan muncul setelah dua hingga tiga minggu yang berbentuk daun serta bunga yang mana akan menjadi buah," katanya.
Kebiasaannya, gugusan buah anggur akan muncul setelah tiga hingga empat helai daun tumbuh dan gugusan buah akan berada berdekatan dengan buku tunas pada batang matang tersebut.
Kaedah pemangkasan yang betul akan memudahkan kerja-kerja menyelenggara pokok serta penuaian buah.
Buah anggur akan matang dalam masa 100 hari selepas pemangkasan dilakukan dan kadar masa matang buah tersebut berbeza mengikut varieti anggur.
Anggur tidak bermusim, justeru pokok anggur akan berbuah sepanjang tahun dan bagi memastikan anggur sentiasa berbuah pemangkasan perlu dilakukan selalu.
Bagaimanapun selepas dituai, kebiasaannya pokok anggur akan direhatkan dari dua minggu sehingga sebulan sebelum proses pemangkasan dilakukan semula.
Pokok anggur memerlukan kadar nutrisi yang secukupnya dan salah satu kaedah terbaik bagi memastikan pokok anggur sentiasa subur adalah menggunakan baja organik dan sedikit baja kimia sebagai tambahan.
Akar pokok anggur tidak boleh terendam lama di dalam air, justeru penggunaan batas adalah digalakkan bagi mengelakkan kejadian tersebut.
Benih anggur yang terbaik adalah daripada kaedah keratan batang matang yang berwarna coklat.
Setelah dipotong sepanjang satu kaki setiap satu, keratan tersebut boleh disemai ke dalam polibeg dengan memastikan buku tunas yang pertama terbenam di dalam tanah.
Pokok anggur boleh diubah ke atas tanah apabila keadaan akarnya telah benar-benar kukuh atau pengeluaran daun sebanyak tiga hingga empat helai.
Selain menggunakan polibeg, keratan batang anggur juga boleh ditanam terus ke atas tanah.
Teknik pengairan yang digunakan MARDI adalah sistem fertigasi dan anggur hanya memerlukan kadar siraman sebanyak dua kali sehari apabila cuaca agak kering dan sekali sehari apabila cuaca lembap.
Sehingga kini, tiada serangga perosak yang benar-benar mengancam pokok serta buah anggur namun kajian akan diteruskan bagi memperbaiki teknik penanaman anggur agar dapat mendatangkan hasil yang lebih baik pada masa akan datang.
Tambah Hashim, MARDI bercadang untuk menambah rumah hijau dengan struktur yang diperbaiki bagi tanaman anggur di taman tersebut sebagai tarikan utama pelancongan agro.
Selain mempamerkan kejayaan penanaman buah tersebut, TATML juga menawarkan khusus jangkamasa pendek selama dua jam bagi mempelajari kaedah serta teknologi penanaman anggur dengan kadar bayaran hanya RM20 seorang.
TATML pada awalnya dikenali sebagai Stesen MARDI Langkawi dan mula dibangunkan pada empat Ogos 1990 dengan pembukaan pejabat pentadbiran sementara di Taman Langkawi yang terletak tiga kilometer dari kawasan ladang kini.
Objektif asal penubuhan stesen tersebut adalah sebagai pusat pengeluaran buah-buahan dan sayur-sayuran untuk keperluan pelancongan di pulau tersebut.
Pada tahun 1995, Stesen MARDI Langkawi dilancarkan sebagai Langkawi Agro Park dan perasmiannya disempurnakan oleh Ketua Pengarah MARDI ketika itu, Datuk Dr. Mohd. Sharif Ahmad.
Kini TATML menerima hampir 75,000 pengunjung yang terdiri daripada pelancong asing dan tempatan.

Sumber Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140210/ag_01/Anngur-tarikan-baharu#ixzz2xDjhm4Tz
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Ternak belangkas elak pupus




NAMUN, setelah melihat hasil tangkapan semakin berkurangan berbanding 30 tahun dahulu timbul kesedaran dalam diri Ahmad agar taburan haiwan laut tersebut perlu dipertingkatkan.
"Sebelum ini sebagai nelayan belangkas kami hanya menangkap haiwan ini untuk dijual namun sejak akhir-akhir ini belangkas semakin berkurangan.
"Hasil daripada jualan juga semakin hari semakin merosot kerana sejak dari dahulu saya sendiri tidak pernah terfikir untuk memulihara belangkas agar haiwan ini dapat terus membiak dengan baik," katanya ketika ditemui dalam program Kembara Media Perikanan 2013 anjuran Jabatan Perikanan baru-baru ini.
Bagaimanapun usaha menternak belangkas bukanlah sesuatu yang mudah, banyak usaha serta kos perlu dikeluarkan.
Usaha Ahmad yang bersungguh-sungguh memulihara taburan belangkas telah mendapat perhatian pihak Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan agensi tersebut telah mengeluarkan dana sebanyak RM35,000 untuk membina bilik penetasan belangkas untuknya.
Menerusi kemudahan tersebut, Ahmad kini mampu menetaskan hampir 100,000 ekor anak belangkas setiap tahun dan dilepaskan ke laut.
Anak belangkas yang baharu menetas memiliki saiz lebih kecil daripada syiling 10 sen dan tumbesarannya amat perlahan.
Untuk mencapai saiz syiling 10 sen, belangkas memerlukan jangka masa selama dua tahun.
Di pusat penetasan miliknya, Ahmad menjaga anak belangkas tersebut sehingga berumur dua tahun sebelum dilepaskan ke laut.
Tujuannya untuk memastikan kelangsungan hidup anak belangkas berada pada tahap yang tertinggi.
Bagaimanapun Ahmad tidak berkemampuan memelihara haiwan laut tersebut sehingga dewasa berikutan kekangan kewangan dan cara yang terbaik adalah melepaskan anak-anak belangkas kembali ke laut.
Pada masa yang sama Ahmad tetap meneruskan tangkapan belangkas untuk dieksport ke negara jiran, Thailand.
Akui Ahmad, usahanya menetas dan melepaskan kembali anak belangkas ke laut berbaloi apabila hasil tangkapan kini semakin meningkat.
"Jika kena pada musimnya iaitu pada bulan November sehingga Februari, hasil tangkapan mampu mencecah 1,000 ekor sebulan.
"Malah di Johor dan Melaka pernah dicatatkan hasil tangkapan mencecah lima hingga enam ribu ekor sebulan," katanya.
Ujar Ahmad, belangkas kebiasaannya mengambil masa hampir 15 tahun untuk matang, namun bagi belangkas betina apabila menginjak usia ke sembilan tahun, haiwan marin tersebut mula menghasilkan telur untuk disenyawa.
Saiz belangkas dewasa tidak menentu namun boleh dikategorikan antara berat 700 gram (g) sehingga satu kilogram (g) seekor.
Kini menerusi usaha tersebut, belangkas mampu membiak dengan lebih baik namun berapa ramaikah nelayan yang sanggup untuk melaksanakan usaha seperti Ahmad di negara ini dalam menyelamatkan haiwan prasejarah tersebut daripada diancam kepupusan.
Belangkas merupakan haiwan bercengkerang dan hidup di kawasan berair tetapi dalam keadaan tertentu, akan naik ke darat untuk tujuan bertelur.


Sumber Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140203/ag_01/Ternak-belangkas-elak-pupus#ixzz2xDjNgQ73
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Siakap sangkar terapung


MUSIM tengkujuh juga boleh mengurangkan pendaratan ikan memandangkan cuaca buruk itu mengancam keselamatan nelayan.
Pilihan yang ada ialah mengoptimumkan penggunaan sumber dari darat termasuk mengeluarkan lebih banyak ikan menerusi projek akuakultur.
Sebab itu kerajaan sentiasa memberi peluang kepada mana-mana pihak yang mempunyai cita cita untuk menjadi usahawan akuakultur, kerana bidang tersebut berpotensi besar untuk dimajukan.
Malah menerusi Bidang Keberhasilan Utama Ekonomi (NKEA), sektor pertanian telah dikenal pasti sebagai salah satu bidang di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP).
NKEA Pertanian memberi fokus kepada subsektor yang mempunyai potensi pertumbuhan yang besar yang dapat membantu negara untuk turut sama menyertai pasaran global yang semakin berkembang.
Pada masa yang sama, tumpuan akan turut diberikan kepada subsektor strategik dalam usaha menjamin bekalan makanan negara dengan pengenalan 16 Projek Permulaan (EPP) termasuk akuakultur EPP 4 sebagai contoh akan menumpukan kepada Pembangunan Ternakan Dalam Sangkar Secara Bersepadu, sekali gus membuktikan usaha kerajaan memberi anjakan kepada industri akuakultur.
Inisiatif tersebut wajar disahut oleh pengusaha dan meneroka peluang menjadikan akuakultur sebagai penjana kewangan dan meningkatkan taraf hidup.
Seorang daripada usahawan tersebut ialah Raja Zainuddin Raja Omar, 58, yang bermula sebagai penternak ikan sangkar marin secara kecil-kecilan.
Berkat kegigihan dan modal sendiri yang digunakan pada awalnya, dia kini muncul sebagai seorang pengusaha ternakan ikan sangkar marin berjaya.
“Projek saya bermula pada 2002 dan saya seorang mengusahakannya, tetapi tidaklah terlalu besar.
“Pada 2005 apabila Jabatan Perikanan mula memperkenalkan projek ini kepada orang ramai dan baharu ada dua dan tiga orang menyertai projek ini,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia dalam sesi taklimat kepada peserta lawatan Kembara AgroChallenge ke Projek ternakan Ikan Sangkar Marin di Pekan,Pahang baru-baru ini.
Jelasnya, projek berkenaan dijalankan secara berkelompok pada 2005 yang mana semua pengusaha telah bergotong royong untuk menguruskan projek dengan mengeluarkan modal sendiri. - Maszureen Hadzman


Sumber Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140127/ag_01/Siakap-sangkar-terapung#ixzz2xDihjuSW
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails