Saturday, July 18, 2009

Merchang sesuai jadi hab pengeluaran madu lebah


SERI PADUKA melihat sarang lebah tualang sambil diberi penerangan oleh Prof. Dr. Makhdzir di Hutan Simpan Merchang, Marang.

Hutan geram sumber makanan serangga wajar dipelihara

MARANG: Hutan Simpan Merchang, di sini yang subur dengan pokok gelam yang menjadi sumber makanan lebah tualang, sesuai dijadikan hab pengeluaran madu lebah berkualiti tinggi di Pantai Timur untuk memenuhi keperluan pasaran tempatan dan antarabangsa.

Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Diraja Sultan Mizan (YDSM), Datuk Prof Dr Makhdzir Mardan, berkata hutan gelam yang dikurniakan Allah kepada Terengganu mesti dipelihara dengan baik kerana ia menjadi sumber rezeki kepada penduduk untuk mencari lebah tualang yang hidup dengan memakan debunga tumbuhan itu.


Katanya, jika kawasan hutan seluas 800 hektar itu diwartakan sebagai lokasi pengeluaran madu lebah tualang, ia akan memanfaatkan penduduk setempat terutama lebih 120 ahli Koperasi Pemungut Madu Lebah Terengganu Sdn Bhd (Kopemat) yang menjadi peserta program memungut madu lebah itu.

"Sebatang pokok tualang kebiasaannya boleh menempatkan antara 20 hingga 40 sarang lebah dan hasil pungutan madu lebah dalam tempoh sejam boleh menghasilkan pendapatan sehingga RM7,000. Sebab itu kita berhasrat untuk mewartakan kawasan ini supaya pokok gelam di sini tidak dimusnahkan.

"Kopemat yang ditubuhkan YDSM bertanggungjawab untuk memungut hasil madu lebah daripada peserta dan YDSM dengan peruntukan dana sejumlah RM224,000 akan menguruskan aspek pemprosesan, pembungkusan, pelabelan dan pemasaran dalam dan luar negara.

"Ketika ini kita sedang dalam proses untuk menyelesaikan rekaan dan pembuatan botol madu lebah yang diimport dari China kerana kosnya lebih murah. Dengan pakej menarik, kita yakin produk madu lebah tualang dari kawasan ini yang akan menjengah pasaran selewat-lewatnya akhir tahun ini akan mendapat sambutan," katanya.

Beliau ditemui selepas mengiringi dan memberi taklimat kepada Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin yang berkenan mencemar duli melawat lokasi pengeluaran madu lebah tualang di Hutan Simpang Merchang di Kampung Gong Beris, Seberang Marang di sini, kelmarin.

Turut mengiringi Seri Paduka ialah Menteri Besar, Datuk Ahmad Said; Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Rozi Mamat dan Pengerusi Pembangunan Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri, Yahya Khatib Mohamad.

Mengulas lanjut, Makhdzir yang juga bertugas di Jabatan Teknologi Pertanian, Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata, proses pembungkusan dan pelabelan akan dilakukan di kilang memproses madu lebah di Kedah.

Beliau berkata, madu lebah tualang adalah antara yang terbaik di dunia setanding madu lebah manuka dari New Zealand yang berkualiti tinggi dan kaya khasiat semula jadi dan baik untuk kesihatan.

Sumber:Berita Harian

5 tasik dipilih jadi estet ikan

Projek diperkenal berupaya beri pulangan kepada penduduk


TEMERLOH: Jabatan Perikanan memilih kawasan lima tasik semula jadi yang terbiar di sekitar Lanchang, dekat sini untuk melaksanakan projek rintis estet ikan air tawar bagi memperluaskan industri akuakultur dan membantu menambahkan pendapatan penduduk luar bandar.

Antara tasik yang dikenal pasti bagi melaksanakan projek rintis itu ialah Tasik Lana, Tasik Rantau Panjang, Tasik Chempaka dan Tasik Tris.

Timbalan Ketua Pengarahnya, Datuk Ahamad Sabki Mahmood, berkata menerusi projek berkenaan semua paya dan tasik akan dipulihkan bagi memastikan ia digunakan untuk aktiviti ternakan ikan air tawar.

Katanya, projek estet ikan yang baru diperkenalkan itu berupaya memberi pulangan yang menguntungkan kepada penduduk kampung yang terpilih sebagai peserta projek itu.

"Jabatan Perikanan akan melantik kontraktor bagi melakukan kerja seperti membersih, mendalamkan dan membaiki sistem saliran di semua paya yang terbiar.

"Anak ikan seperti talapia, jelawat, kap rumput, lampam jawa dan keli, termasuk makanan ikan akan dibekalkan kepada estet ikan sebagai galakan kepada projek berkenaan," katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Perjumpaan dan Lawatan Kerja Komuniti Akuakultur Kampung Chempaka, Lanchang, baru-baru ini. Turut hadir, Pengarah Jabatan Perikanan negeri, Mohamad Mat Saman.

Ahamad Sabki turut melepaskan lebih 10,000 benih ikan spesies kap rumput, talapia dan jelawat ke dalam Paya Lana dan Paya Chempaka.

Katanya, projek itu boleh bertindak sebagai serampang dua mata iaitu selain memperoleh hasil jualan ikan turut berupaya menjadi produk pelancongan dengan aktiviti riadah seperti memancing dan bakar ikan bersama keluarga.

"Jabatan ini memperuntukkan sebanyak RM32.5 juta menerusi Dasar Jaminan Makanan Nasional yang turut membabitkan usaha pemulihan kolam, paya dan tasik terbiar di seluruh negara.

"Menerusi projek rintis estet ikan di Lanchang ini, kita berharap pengeluaran ikan air tawar negara dapat ditambah dua hingga tiga kali ganda pada masa akan datang sekali gus dapat memenuhi permintaan dalam pasaran tempatan," katanya.

Pada 2007, Ahamad Sabki berkata, negara mengeluarkan 70,000 tan metrik ikan air tawar, jumlahnya bertambah kepada 95,900 tan metrik pada tahun lalu.

Sementara itu, Ketua Projek Ternakan Ikan Air Tawar Paya Lana, Abd Shukur Yaakub, 59, berkata tasik Lana mempunyai keluasan 26.3 hektar diusahakan 32 peserta terdiri daripada milik tanah yang sebelum ini dijadikan kawasan sawah padi.

"Pelbagai spesies ikan air tawar terdapat dalamnya seperti talapia, lampam jawa, kap rumput, keli, jelawat dan patin. Ikan paya seperti haruan, puyu, sepat dan bujuk turut dilepaskan.

"Selain anak ikan yang dibekalkan Jabatan Perikanan negeri, jawatankuasa peserta projek juga turut membeli benih daripada pembekal tempatan," katanya.

Abd Shukur berkata, selain bantuan awal anak ikan, Jabatan Perikanan negeri juga turut menyediakan makanan sebagai langkah meringankan beban kos yang ditanggung.

Katanya, dua sistem ternakan ikan digunakan di Paya Lana, pertama ikan diternak secara bebas selain menggunakan sangkar yang ditempatkan di beberapa kawasan yang sesuai.

Beliau berkata, selain hasil jualan ikan sangkar, aktiviti memancing dan program mengeringkan air paya menjadi sumber pendapatan peserta yang menyertai projek itu.

Masa depan roselle cerah

BATU PAHAT: Masa depan penanam roselle kini bertambah cerah berikutan permintaan terhadap tanaman itu yang semakin meningkat, terutama penggemar dari luar negara khususnya Australia.


Pegawai Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Batu Pahat, Jaini Bukhiran, berkata tahun lalu saja, 50 tan roselle dieksport ke negara terbabit.

Sehubungan itu, katanya, pengeluaran perlu ditingkatkan bagi menampung keperluan pasaran eksport, selain untuk diproses sebagai produk hiliran yang juga mendapat permintaan baik di pasaran tempatan dan antarabangsa.

Jaini berkata, penanam roselle harus merebut peluang menambah pendapatan dengan berusaha meningkatkan pengeluaran mereka bagi menampung permintaan semakin meningkat itu.

Katanya, ketika ini sebahagian besar rossele dikeluarkan petani menerusi ladang kontrak di kawasan Mersing.

Beliau berkata, usaha sedang dilaksanakan untuk menggalakkan lebih ramai petani terutama yang terbabit dalam ladang kontrak dengan Jabatan Pertanian untuk menceburi penanaman roselle.

"Roselle dijual segar ke Australia kerana di sana bunga roselle dijadikan hiasan dan setiap bulan kita menghantar satu kontena ke sana.

"Sebenarnya permintaan sekarang bertambah dan kita perlu menambah kawasan tanaman untuk meningkatkan pengeluaran roselle untuk eksport segar dan juga untuk diproses sebagai produk hiliran seperti jem, kordial dan halwa," katanya.

Jaini berkata, roselle atau nama saintifiknya `hibiscus sabdariffa L' hidup subur di tanah berpasir dan berdekatan pantai.

"Jangka hayat roselle tidak lama iaitu hanya kira-kira enam bulan. Tiga bulan pertama adalah masa untuk membesar dan tempoh tiga bulan terakhir ia mengeluarkan hasil yang berterusan.

"Penjagaannya juga tidak rumit dan saya percaya ramai petani mampu mengusahakan tanaman ini dengan baik," katanya.

Katanya, Fama memiliki beberapa pusat memproses bahan makanan termasuk di Sungai Kluang di Rengit yang memerlukan bahan mentah yang banyak untuk diproses.

Belai arnab sambil beli-belah


PENJAGA menunjukkan betapa jinaknya arnab di Taman Arnab Rafa Bunny World.

Pengunjung minat bermain dengan haiwan dikenakan bayaran

SHAH ALAM: Sebut saja arnab, kita pasti terbayangkan badannya yang berbulu putih bersih, manja, mesra serta menarik minat kanak-kanak untuk menjadikannya haiwan kesayangan seperti kucing dan anjing.

Bagaimanapun, tidak ramai yang bersedia memeliharanya kerana menganggapnya ia memerlukan penjagaan yang rapi dan sempurna bagi memastikan haiwan itu terus sihat dan aktif bermain dengan pemiliknya menyebabkan ada ibu bapa lebih selesa membawa anak mereka melihat haiwan ini di zoo mini atau kedai menjual haiwan peliharaan.

Bagi penduduk sekitar bandar raya ini, kini mereka boleh melihat dan bermain dengan haiwan ini di Taman Arnab Rafa Bunny World (Taman Arnab) yang terletak di perkarangan Pasar Raya Besar Giant (Giant), Seksyen 13, di sini.

Taman Arnab dibuka sejak 1 Jun itu menempatkan kira-kira 150 ekor arnab dewasa dan kecil yang terdiri daripada pelbagai spesies antaranya Angora, Holland Lop, Mix Lop dan Lion Head.

Pengusaha dan pemiliknya, Rahimi Idris, 47, berkata taman itu dibuka sebagai kemudahan untuk orang ramai bersantai sambil menyaksikan gelagat haiwan comel itu ketika mengunjungi Giant untuk membeli-belah.

b


"Ia berikutan kedudukan Taman Arnab ini yang terletak di perkarangan Giant, selain segala kemudahan seperti surau, tandas dan medan selera yang lengkap tersedia di sini.

"Orang ramai juga tidak perlu keluar jauh untuk melihat arnab. Di sini, pengunjung dibenarkan memberi arnab makan dan bermain di tempat permainan khas yang disediakan," katanya ketika ditemui di Taman Arnab itu.

Rahimi berkata, pasaran arnab masih baru di Malaysia dan kebanyakan kedai haiwan yang beroperasi hanya membenarkan pengunjung melihatnya yang dikurung dalam sangkar tanpa membenarkan mereka menyentuhnya.

Berikutan itu, katanya, pihaknya mengenakan sedikit bayaran iaitu RM3 kepada setiap pengunjung sama ada dewasa mahupun kanak-kanak untuk memasuki taman untuk bermain dan memberi makan arnab terbabit tanpa had masa.

Bagaimanapun, bayaran RM4 dikenakan pada Sabtu, Ahad, cuti umum dan cuti sekolah.

Rahimi berkata, pihaknya juga menyediakan pakej lawatan untuk pelajar dan keluarga dengan harga berpatutan misalnya, RM10 bagi lawatan lima orang sekeluarga.

Katanya, sambutan daripada pengunjung taman sangat menggalakkan dan pada tiga minggu pembukaannya, lebih 200 ekor arnab sudah dijual.

Ditanya cara penjagaan arnab, beliau berkata, ia mudah kerana pelbagai jenis makanan berbentuk pellet yang diperbuat daripada rumput rumpai dan kalsium ada dijual.

Katanya, makanan itu dan air yang mengandungi mineral hanya perlu diletakkan di dalam sangkar bagi membolehkan haiwan berkenaan makan dan minum pada bila-bila masa.

Dalam pada itu, katanya, arnab di taman itu juga dijual kepada mereka yang berminat dengan harga berpatutan iaitu di antara RM100 dan RM300 bergantung kepada saiz dan spesies.

"Kami juga ada menjual sangkar arnab yang berharga antara RM47 hingga RM65 yang disertakan bersama bekas air dan makanannya sekali, selain pellet dengan harga RM1 sebungkus.

"Kami mendapat bekalan arnab ini daripada pembekal di sekitar Lembah Klang dan Perak," katanya.

Rahimi berkata, orang ramai yang berminat mengunjungi Taman Arnab, boleh membawa bersama keratan akhbar cerita ini untuk mendapatkan potongan harga RM1.

Katanya, taman itu dibuka setiap hari termasuk cuti umum mulai jam 10 pagi hingga jam 9.30 malam.

Pengunjung, Muhammad Izlan Rezali, 12, berkata beliau yang menyukai arnab sanggup datang dari Taman Ampang Indah, Ampang, Kuala Lumpur ke Shah Alam semata-mata mahu menyaksikan sendiri gelagat haiwan itu.

"Saya kerap datang ke sini bersama keluarga pada waktu cuti sekolah untuk melihat sendiri arnab yang comel ini dan bermain dengannya," katanya.

Pusat kumpul ayam kampung di Senggarang

BATU PAHAT 17 Julai - Jawatankuasa Penyelaras Mukim-Mukim (JPMM) Dewan Undangan Negeri (DUN) Senggarang akan mewujudkan pusat pengumpulan untuk membantu memasarkan ayam kampung yang diternak penduduk di kawasan tersebut.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Senggarang, Ja'affar Hashim berkata, langkah itu bagi memastikan bekalan ayam berkenaan dipasarkan lebih teratur.

Menurutnya, sebuah rumah kedai di Taman Senggarang 2 telah dibeli pihaknya baru-baru ini untuk dijadikan pusat pengumpulan ayam berkenaan.

"Selain untuk jualan segar, ayam itu juga akan diproses untuk dijadikan beberapa produk sejuk beku," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyerahkan 1,000 ekor anak ayam kampung kepada 40 peserta ternakan berkelompok di kawasan Senggarang di sini semalam.

Pada majlis tersebut, para peserta turut menerima bantuan makanan ayam, palong air dan palong makanan, ubat anti stres, EM dan antibiotik daripada kerajaan.

Ja'affar berkata, bagi menggalakkan orang ramai memakan ayam kampung, pihaknya akan meminta kerjasama peniaga ayam agar turut menjual bahan tersebut di tempat mereka setiap hari.

Menurutnya, satu perbincangan telah diadakan dengan para peniaga ayam untuk membina reban khas di tempat mereka untuk menempatkan ayam-ayam kampung itu.

"Ini untuk membolehkan orang ramai mendapatkan bekalan tersebut sepanjang masa," katanya.

Beliau berkata, pihaknya menggalakkan pengusaha restoran dan gerai makan atau mereka yang mengadakan majlis kenduri agar menyajikan lauk ayam kampung.

"Sebanyak 14 restoran termasuk gerai di Senggarang telah dikenal pasti akan menyediakan menu ayam kampung sebagai hidangan mereka," katanya.

Pekerja asing hanya boleh kerja 5 tahun

PUTRAJAYA 17 Julai - Pekerja asing dalam semua sektor kini dihadkan bekerja selama lima tahun sahaja di negara ini kecuali pembantu rumah.

Mereka juga tidak lagi dibenarkan bekerja di barisan hadapan.

Perkara itu diputuskan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing/Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Jawatankuasa itu juga memutuskan untuk mengekalkan pembekuan pekerja dari Bangladesh.

"Bagaimanapun, larangan mengambil pekerja asing untuk sektor perkilangan elektrik, elektronik serta tekstil ditarik balik,'' katanya pada sidang akhbar selepas mesyuarat itu di sini.

Untuk mengurangkan pergantungan terhadap pekerja asing, menurut beliau, kerajaan akan melaksanakan strategi secara berperingkat mengikut keadaan bagi mengelak kesan negatif. kepada industri dan ekonomi negara.

"Kerajaan akan mengkaji dan memperkemaskan insentif perkhidmatan yang ditawarkan kepada pekerja tempatan seperti struktur gaji, kemudahan elaun, latihan dan lain-lain," katanya.

Berikut persetujuan lain yang dicapai hari ini:

l Mengekalkan pembekuan pengambilan pekerja asing sektor perkhidmatan kecuali subsektor tukang masak restoran, pekerja pembersihan dan pencucian serta pekerja resort pulau peranginan.

l Menghentikan pengeluaran kebenaran baru bagi perniagaan Membekal dan Mengurus Pekerja Asing sehingga kajian lanjut dijalankan bagi memastikan pelaksanaan sistem itu benar-benar mencapai matlamat digariskan.

l Memperkemaskan semua prosedur dan proses pengambilan pekerja asing sedia ada.

l Syarikat membekal dan mengurus pekerja asing hanya dibenarkan membekalkan pekerja kepada sektor perkilangan, perladangan dan pertanian sahaja.

l Menggalakkan industri beralih kepada berorientasikan modal melalui dana-dana bantuan modal kerajaan, insentif cukai dan lain-lain.

l Menggalakkan lebih banyak perkhidmatan layan diri di sektor perkhidmatan diperkenalkan seperti restoran, stesen minyak dan pasar mini.

l Menggunakan sistem binaan industri (IBS) sehingga 70 peratus dalam semua kontrak pembinaan untuk kerajaan. Pihak swasta juga digalakkan mengambil langkah yang sama.

Pasar tani sumber produk segar


Gerai-gerai tersusun rapi diterangi lampu terang-benderang memudahkan pembeli mencari barangan yang diperlukan.


WALAUPUN ramai yang selesa membeli barangan makanan basah seperti ikan, ayam, daging, sayur-sayuran dan sebagainya di pasar raya besar, namun masih terdapat mereka yang mahu mendapatkan barangan keperluan harian di pasar basah atau pasar tani.

Biasanya mereka yang ke pasar raya besar kerana mahu membeli dalam jumlah yang banyak dan untuk simpanan selama satu atau dua minggu.

Selain membeli makanan basah, mereka akan turut membeli barangan keperluan lain untuk seisi keluarga.

Mereka yang ingin mendapatkan keperluan harian yang segar seperti ikan dan sayur-sayuran dan tidak suka dengan bahan makanan yang disimpan lama di dalam peti sejuk lebih suka membeli di pasar basah atau pasar tani.

Jika tidak sempat ke pasar basah pada waktu pagi kerana perlu bergegas ke pejabat, ramai yang akan singgah di pasar tani yang mula berniaga pada waktu petang hingga ke malam.

Pengalaman pertama ke Pasar Tani Mega Taman Batu Muda, Batu Caves menyaksikan kemeriahan membeli-belah pelbagai barangan keperluan daripada makanan mentah, makanan yang telah dimasak, biji kopi yang diproses segar, pakaian, buah-buahan, pokok bunga, anak pokok buah-buahan dan bermacam lagi.

Deretan gerai yang tersusun rapi diterangi lampu terang-benderang memudahkan pembeli mencari barangan keperluan yang dikehendaki.

Pengerusi Pasar Tani Mega Taman Batu Muda, Batu Caves, Bujang Mohd. Nasir berkata, pasar tani yang dibuka pada bulan November tahun lalu ini asalnya hanya mempunyai seramai 60 orang peniaga dan 80 tapak gerai peniaga sahaja.

Bagaimanapun, setelah enam bulan dibuka, jumlah peniaga telah bertambah ke 80 orang dengan pertambahan kepada 120 tapak gerai peniaga.

''Para peniaga di sini adalah peniaga tempatan yang terdiri daripada penternak, peladang dan nelayan tempatan. Mereka memasarkan produk sendiri dan dijamin segar.

''Pembeli mempunyai banyak pilihan di sini seperti ikan sungai yang segar, ayam kampung, daging tempatan, keledek dan ubi kayu, pelbagai jenis kerepek dan banyak lagi,'' katanya semasa ditemui baru-baru ini.

Katanya, objektif pasar tani dibuka adalah untuk memberi pendedahan kepada para pengusaha memasarkan produk masing-masing terus kepada pengguna tanpa melalui orang tengah.

Selain itu, ia sebagai pendedahan kepada pengusaha akan proses pemasaran dan meluaskan pasaran pada pelbagai peringkat.

Menurut Bujang, mereka yang pernah ke pasar tani ini pasti seronok kerana dapat membeli-belah hasil kampung yang biasanya hanya boleh diperoleh di pasar Chow Kit.

''Jika di Chow Kit, anda perlu membeli berebut-rebut dalam cuaca panas dan mengharungi kesesakan orang ramai. Namun di pasar tani ini anda boleh memilih dan membeli-belah dalam suasana tenang.

''Jika dibandingkan harga pula, harga barangan di sini murah sedikit daripada di pasar basah biasa,'' jelasnya yang juga berniaga daging lembu tempatan.

Tambahnya, selain barangan makanan mentah, pembeli boleh 'membasuh' selera dengan bermacam-macam juadah yang telah siap dimasak.

Antaranya ialah gulai kawah, kambing panggang, nasi ambeng, nasi ayam berempah, laksa, kuih akok, kuih bakar dan sebagainya.

Bujang berkata, Pasar Tani Mega Taman Batu Muda, Batu Caves yang dibuka pada setiap hari Rabu bermula pukul tiga petang hingga 10 malam ini menjadi tumpuan penduduk yang tinggal di sekitar Batu Caves.

''Masih ramai yang tidak mengetahui adanya pasar tani ini. Kami berharap lebih ramai yang akan berkunjung menjelang bulan Ramadan ini bagi mendapatkan keperluan harian kerana semua keperluan boleh diperoleh di sini.

''Kami juga akan mengadakan pasar tani khas menjelang Ramadan di lokasi ini. Setiap hari Rabu bermula sekarang sehingga Ramadan, cabutan bertuah akan diadakan untuk pengunjung di mana pengunjung yang bertuah akan mendapat hadiah berbentuk produk pertanian.

"Syaratnya, beli barang dan pembeli layak mendapat cabutan bertuah. Ini sebagai tanda terima kasih pengusaha kepada pengunjung pasar tani.

''Selain itu, sepanjang bulan Julai hingga Ogos, pengunjung boleh menyaksikan demo membuat kek dan biskut yang akan ditunjukkan oleh pakar kek dan biskut, Fieza Abdul Rahman yang turut menjual produk tepung kek dan biskut yang mudah disediakan,'' kata Bujang yang turut diiringi Pengerusi Pasar Tani Peringkat Wilayah, Abdul Rahman Dollah.

Pakar pertanian UPM turun padang dekati masyarakat


Peluang kepada pengusaha pertanian mendapatkan khidmat nasihat menerusi program pengembangan.


Ini peluang terbaik bagi pengusaha pertanian di Temerloh, Pahang dan sewajarnya mereka tidak melepaskan peluang bertemu 25 pakar pertanian Universiti Putra Malaysia (UPM) pada satu program khas selama dua hari bermula esok dan lusa.

Kunjungan kumpulan pelbagai pakar pertanian itu menerusi program Hari Terbuka Bersama Pakar Pertanian UPM di Temerloh yang akan di adakan di Kompleks Dewan Tun Abdul Razak bertemakan Dari Gedung Ilmu Ke Lapangan.

Program anjuran UPM di bawah urus setia Pusat Pengembangan, Keusahawanan dan Pemajuan Profesional (APEEC) bersama Jabatan Pertanian dan Pusat Khidmat Ahli Parlimen Temerloh itu merupakan satu usaha pengembangan untuk mendekati masyarakat secara langsung.

Menurut Pengarah APEEC, Prof. Dr. Azimi Hamzah, program tersebut memberi khidmat nasihat dan rundingan dalam perkhidmatan pengembangan kepada kumpulan sasar di kawasan terpilih merangkumi bidang tanaman, penternakan, perikanan, industri asas tani serta teknologi dalam bidang berkaitan.

Beliau berkata, usaha seperti itu merupakan cabaran utama kepada penyelidik kerana sebelum ini konsep pemindahan teknologi (TOT) dilakukan tetapi ia belum mencukupi.

"Ini kerana konsep TOT tidak melibatkan kumpulan sasar secara langsung sebaliknya hasil penyelidikan diserahkan kepada mereka tanpa sebarang usaha penglibatan menyeluruh,'' katanya ketika ditemui di pejabatnya di Serdang, baru-baru ini.

Justeru, konsep pengembangan lebih sesuai dan tepat yang mana penglibatan kumpulan sasar seperti petani secara menyeluruh dengan langkah awal memahami permasalahan mereka.

Perbincangan dilakukan dengan kumpulan tersebut sebelum mereka membuat keputusan untuk menentukan cara sesuai menyelesaikan masalah.

"Konsep (pakar) datang untuk menyelesaikan masalah semata-mata tidak mencukupi sebaliknya petani diberi peluang menyertai sendiri proses perbincangan dan penyelesaian masalah mereka dengan diberi bimbingan,'' ujar beliau.

Katanya, lebih menarik turut diperkenalkan ialah Makmal Sosial atau Makmal Terbuka yang mana masalah diselesaikan ibarat membuat kajian dalam makmal.

Katanya, konsep pengembangan perlu diberi pendekatan baru supaya peranannya diiktiraf dan penting dalam memajukan sektor pertanian.

Beliau berkata, UPM antara universiti yang memainkan peranan meningkatkan usaha memperkasa program pengembangan dan sering dijadikan rujukan oleh agensi kerajaan yang mahu mendapatkan khidmat dalam program terbabit.

Malah, satu ketika sebelum penubuhan APEEC, UPM mempunyai Pusat Pengembangan dan Pendidikan Lanjutan (PPPL) yang memainkan peranan tersebut bagi menyalurkan hasil penyelidikan pertanian ke serata negara.

Namun dengan penubuhan APEEC, konsep tersebut diperhebatkan dengan merangkumkan sekali usaha-usaha TOT, keusahawanan dan pemajuan profesional dalam mana-mana program pengembangan.

Beliau berkata, usaha seumpamanya akan terus dilaksanakan dengan sasaran antara dua atau tiga tempat dalam setahun mengikut permintaan dan aktiviti pertanian di kawasan terbabit.

Menurut Azimi, pihaknya menjangka 2,000 peserta akan hadiri pada program tersebut yang akan dirasmikan oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah yang juga Ahli Parlimen Temerloh.

Antara acara penting termasuk dua forum iaitu Potensi Pembangunan dan Pengkomersialan Sektor Pertanian Terkini dan Peluang Pengajian dan Kerjaya Lepasan UPM.

Program lain termasuk klinik pengembangan dan demonstrasi ternakan, akuakultur, tanaman, industri kecil dan sederhana, penanaman cendawan tiram kelabu, fertigasi, industri kecil dan sederhana (IKS) dan pensijilan halal.

Turut diadakan ialah bengkel pemprosesan bebola ikan patin, memproses jem buah serta pameran.

Program di Temerloh itu merupakan program yang keempat dilaksanakan selepas Batu Pahat pada 4 September 2007, Jeli (8 Jun 2008) dan Pekan, Pahang (25 hingga 25 November 2008.

Objektif Program

lMembuka peluang kepada kumpulan sasar untuk mengemukakan masalah dan pendapat kepada kumpulan pakar UPM secara langsung, terbuka dan telus.

lMembolehkan UPM menyumbang kepakaran terus ke lapangan, bekerjasama dengan agensi pertanian membangunkan sektor pertanian setempat melalui diagnosis masalah pertanian secara bersama.

lMewujudkan hubungan kerjasama dua hala antara pihak ketiga iaitu UPM, agensi pembanguan setempat serta kumpulan sasar.

lMembuka peluang kepada pakar UPM meneliti masalah pertanian, seterusnya menjadikannya sebagai tumpuan penyelidikan.

lMembolehkan UPM memperkenalkan penyelidikan dan menambah nilai penyelidikan dan teknologi sedia ada kepada petani dan usahawan tani.

lMenjadi salah satu wadah untuk memperkenalkan program pengajian dan peluang kerjaya lepasan UPM.

Sumber:utusan online

Tuesday, July 14, 2009

Eksport bunga segar

Teknologi kekal kesegaran bantu pekebun eksport bunga ke Jepun dengan kos pengangkutan murah

KESEGARAN bunga boleh bertahan sehingga empat minggu selepas dipetik. Itulah antara teknologi yang ditemui Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) bagi membantu pekebun bunga mengekalkan kualiti dan kesedaran bunga yang mereka eksport ke Jepun, Taiwan dan Hong Kong.

Teknik teknologi berpakej iaitu indeks matang, pengendalian lepas tuai, sistem pembungkusan lepas tuai, sistem pembungkusan, kawalan serangga dan perosak serta penyimpanan berterusan itu mula diperkenalkan Mardi pada 2003. Teknologi ini khusus untuk penghantaran bunga melalui kapal laut.

Teknologi yang terhasil selepas lima tahun penyelidikan itu dilakukan sekumpulan penyelidik yang diketuai oleh Penyelidik Kanan Mardi, Latifah Mohd Noor.

Latifah berkata umumnya, pengeksportan bunga dari Malaysia hanya dilakukan melalui udara kecuali ke Singapura dan Thailand.

Bagaimanapun, kos pengangkutan yang tinggi di samping ruang kargo yang terhad memberi kesan kepada industri bunga.

“Selain itu, eksport melalui udara juga menjejaskan kualiti bunga, malah bunga tidak boleh dihantar dengan jumlah yang banyak dan dihantar lima jam lebih awal ke lapangan terbang untuk pemeriksaan kastam,” katanya.

Beliau berkata, semua masalah itu menyebabkan bunga terdedah pada suhu persekitaran yang tidak menentu sekali gus boleh menjejaskan kualiti bunga dan layu.

Justeru, teknologi ciptaan Mardi memberi pilihan kepada pekebun bunga mengeksport bunga dalam kuantiti yang banyak manakala kualiti dapat dijaga dan kosnya pula murah.

Katanya, teknologi ini adalah yang pertama di dunia sehingga mendapat pengiktirafan dalam satu pertandingan inovasi di Seoul, Korea Selatan pada 2006.

Latifah berkata, menerusi teknologi ini bunga keratan kekwa dapat disimpan dan dikendalikan untuk tempoh selama empat minggu pada suhu dua darjah celsius.

“Bunga yang disimpan selama satu hingga dua minggu pada suhu itu, kekal segar untuk tempoh selama 10 hingga 12 hari. Ini menyamai tempoh jualan di pasaran dan juga tempoh simpanan bagi pengguna,” katanya.

Untuk penyimpanan yang lebih lama, bunga kekwa yang disimpan selama tiga hingga empat minggu pada suhu dua darjah celsius boleh kekal segar sehingga tujuh hari. Tempoh kesegaran bunga ini akan menjadi lebih panjang sekiranya rantaian suhu dingin yang berterusan digunakan ketika pengendalian.

Beliau berkata, tidak dinafikan, operasi penyediaan lebih rumit dan teliti diperlukan bagi penghantaran melalui laut berbanding dengan udara. Ini kerana tempoh perjalanan yang lebih lama yang perlu ditempuhi sebelum tiba ke destinasi pasaran.

“Jika untuk pasaran Jepun dan Taiwan, bunga perlu direndam dalam larutan kimia (sukrosa) selama lapan jam, dibungkus dengan sempurna dan fumigasi (pemantauan serangga dan hama) diperlukan.

“Untuk pasaran Jepun, 100 tangkai bunga disatukan dalam 10 ikatan manakala untuk pasaran Hong Kong, antara 200 hingga 300 tangkai bunga disatukan dalam 10 ikatan,” katanya.

Tempoh pelayaran melalui kapal laut bergantung kepada pelabuhan yang dituju. Untuk ke Jepun, ia mengambil masa antara 10 hingga 12 hari. Pasaran Taiwan pula, tujuh hari diperlukan manakala lima hari untuk ke Hong Kong.

Logiknya, tempoh masa itu memang lebih panjang berbanding penghantaran melalui kapal terbang. Namun, sasaran teknologi ini bagi memastikan kualiti dan kesegaran bunga yang tiba selepas pelayaran yang lama setanding atau lebih baik daripada penghantaran dengan kapal terbang.

Latifah berkata, apabila dihantar menggunakan kapal laut, bunga perlu dikekalkan pada suhu sejuk. Ini bagi mengekalkan kualiti bunga ketika penyimpanan sebelum jualan, pengangkutan dan jualan pada peringkat borong atau runcit.

Penjagaan berterusan bunga perlu pada peringkat jualan dengan meletakkan bunga di dalam air bersih. Air ini perlu ditukar dua hingga tiga hari sekali dan batang bunga dipotong bagi mengelakkan jangkitan kulat serta membolehkan resapan air berlaku berterusan.

Ini katanya, bagi merangsang kesegaran bunga dan daun pada peringkat jualan. Sekiranya amalan ini dilakukan dengan baik kualiti bunga boleh dikekalkan hingga satu minggu selepas dijual.

Dari segi kos, penggunaan kapal laut menjimatkan kos antara 50 hingga 60 peratus daripada kos penghantaran kapal terbang. Misalnya kos penghantaran 40,000 tangkai bunga dari Cameron Highlands ke Jepun lebih kurang RM12,000. Bagi penghantaran menggunakan kapal terbang pula secara umumnya mencecah RM6.80 sekilogram (kg).

Pengeksport utama strawberi

CAMERON HIGHLANDS: Kawasan tanah tinggi ini akan dijadikan tapak pengeluar dan pengeksport utama strawberi di negara ini dengan jangkaan hasil pengeluaran antara RM60 juta hingga RM70 juta setahun, selain menjadikan tarikan pelancong ke pusat peranginan ini.


Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd Johari Baharum, berkata kepelbagaian produk strawberi diharap menjadi peluang terbaik produk daripada buah itu menembusi pasaran negara di rantau Asia.


�Keluasan tanaman strawberi yang menjadi antara produk utama di Cameron Highlands kira-kira 30 hektar dan diusahakan 52 pekebun dengan jumlah pengeluaran RM70 juta setahun.


�Keluaran pelbagai produk hiliran juga mencecah pengeluaran antara RM12 juta hingga RM18 juta setahun memberi impak positif kepada pengeluaran strawberi ke pasaran luar negara,� katanya selepas melancarkan program Satu Daerah Satu Industri, di sini, semalam.


Mohd Johari berkata, kerjasama dan kajian penyelidikan berterusan daripada jabatan serta agensi berkenaan seperti Jabatan Pertanian, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan serta Pejabat Tanah dan Daerah membolehkan kepelbagaian klon dan benih baru strawberi dihasilkan.

Timur: UMP, LKPP jalin kerjasama penyelidikan bioteknologi

Tumpu hasil selulosa mikro habluran, pertanian dan tenusu

KUANTAN: Universiti Malaysia Pahang (UMP) melalui Fakulti Kejuruteraan Kimia & Sumber Asli menjalin kerjasama dengan LKPP Corporation Sdn Bhd dalam bidang bioteknologi berasaskan pelepah kelapa sawit.

Naib Canselornya, Profesor Datuk Dr Daing Nasir Ibrahim, berkata kerjasama itu merangkumi pelbagai aspek penting bidang penyelidikan seperti pembangunan perintis untuk penghasilan selulosa mikro habluran dan penyelidikan produk pertanian dan tenusu.

Beliau berkata, penemuan dan inovasi yang terhasil berpotensi untuk dipatenkan dan seterusnya dikomersialkan.

"Kerjasama itu relevan kerana UMP mempunyai kepakaran dalam bidang bioteknologi.

"Dengan kepakaran dan sumber yang dimiliki oleh kedua-dua pihak, saya yakin kerjasama yang kukuh dapat dijalinkan," katanya ketika berucap pada majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara kedua-dua pihak di sini, baru-baru ini.

UMP diwakili Daing Nasir sendiri manakala LKPP Corporation Sdn Bhd diwakili Pengarah Urusannya, Datuk Md Adnan Sulaiman.

Beliau berkata, selain bidang penyelidikan, peluang seperti peningkatan teknologi, pembangunan modal insan, perkongsian pengetahuan serta pengkomersialan produk dapat dilaksanakan.

Daing Nasir berkata, UMP bersedia membantu kerajaan negeri dan agensi di bawahnya termasuk LKPP Corporation Sdn Bhd.

"UMP mempunyai kepakaran inovasi, teknologi dan penyelidikan yang boleh dimanfaatkan oleh LKPP bagi meningkatkan mutu pengeluaran dan mempelbagaikan hasil keluaran.

"LKPP pula boleh membuka ruang bagi penyelidik dan pelajar UMP menjalankan penyelidikan di kawasan perusahaan berasaskan kelapa sawit dan perladangan,” katanya.

Beliau berkata, kerjasama dengan LKPP antara lain turut membabitkan perkongsian sumber sedia ada untuk aktiviti pengajaran, pembelajaran, penyelidikan serta pembangunan staf dan pelajar.

Katanya, ia juga membabitkan aktiviti pertukaran dan penempatan pelajar untuk latihan amali atau penyelidikan, kerjasama dalam pembangunan program atau kursus akademik dan perkongsian tenaga pakar.

"Jalinan kerjasama ini juga cukup bermakna kerana LKPP adalah sebuah agensi perusahaan pertanian yang bersifat dinamik, progresif dan moden bagi memajukan sektor pertanian dan bidang ekonomi lain di negara ini,” katanya.

Sumber:Oleh Ainal Marhaton Abd Ghani
bhnews@bharian.com.my

Snek rambutan melalui kaedah gorengan

KUALA LUMPUR - Tentu ramai tidak percaya bahawa selain boleh dimakan begitu saja, rambutan kini dijadikan makanan ringan untuk dinikmati pada bila-bila masa.

Ini terbukti melalui penyelidikan dan pembangunan (R&D) yang dijalankan Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Sik, Kedah dalam menghasilkan snek rambutan melalui kaedah goreng secara vakum menggunakan isi buah tersebut.

Pengurus Besar PPK berkenaan, Mazlan Ahmad berkata, selain masih mengekalkan kandungan nutrien dan rasanya, kaedah itu membolehkan orang ramai menikmati buah- buahan seperti rambutan di luar musim.

''Pelaksanaan kaedah ini juga bagi mengatasi masalah lambakan buah- buahan di Sik yang boleh dilihat apabila tibanya musim buah.

''Bagi mengelak pembaziran, buah- buahan tertentu seperti rambutan dan nangka dieksploitasi melalui kaedah ini untuk dijadikan makanan ringan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada Mingguan Malaysia ketika ditemui pada Pameran Perdagangan Makanan dan Minuman Antarabangsa Malaysia (MIFB) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

MIFB dianjurkan Kumpulan Utusan dengan kerjasama Expomal International Sdn. Bhd. (Expomal) serta Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

Menurut Mazlan, hanya rambutan Gred A dari jenis Deli dan Anak Sekolah digunakan bagi menghasilkan makanan ringan ini disebabkan kelebihannya yang tidak mudah lekang selain kurang kandungan air.

Selain rambutan, katanya, pihaknya bercadang mengeksploitasi cempedak dan sayur-sayuran seperti timun, kacang panjang dan lobak merah menggunakan kaedah yang sama bermula tahun depan.

''Sasaran pasaran bagi makanan ringan sayur-sayuran ini tentunya adalah kanak-kanak kerana sebagaimana yang kita tahu golongan ini kurang gemar mengambil sayur-sayuran dalam pemakanan harian.

"Justeru, untuk membantu mengatasi masalah ini, kami akan mengeluarkan snek sayur-sayuran supaya kanak-kanak mahupun golongan dewasa dapat menikmati khasiat yang ada pada timun, kacang panjang dan lobak merah itu," katanya.

Dalam pada itu, menurut beliau, pihaknya bercadang memasarkan makanan ringan buah-buahan ini di sekitar kawasan Lembah Kelang kerana yakin dengan potensi pasaran di situ.

Kata Mazlan, dijual pada harga serendah RM5 hingga RM8 sekotak, produk yang diproses di Bandar Baru Barsi Jaya, Sik ini hanya boleh didapati di semua cawangan PPK di seluruh negara.

Hanya tilapia dewasa mati


G. SIVAKUMAR mengumpulkan bangkai ikan tilapia dewasa yang ditemui mati di Empangan Mengkuang, semalam.


BUKIT MERTAJAM 13 Julai - Kematian ratusan ikan tilapia dewasa di Empangan Mengkuang di sini menimbulkan pelbagai tanda tanya kepada penduduk di sekeliling kawasan itu.

Apa lebih menghairankan, kejadian yang dikatakan berlaku sejak 10 hari lalu itu hanya menyebabkan ikan jenis itu sahaja mati walhal spesies lain seperti toman dan keli juga terdapat di empangan tersebut.

Pengurus Perkhidmatan Korporat, Perkhidmatan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP), K. Jeyabalan berkata, pihaknya pelik apabila anak ikan yang bersifat lebih sensitif jika berlaku perubahan terhadap air masih dapat hidup.

''Sejak 10 hari lalu, pekerja di sini telah menemui antara 20 hingga 40 ekor ikan tilapia dewasa yang mati di sekitar empangan ini.

''Kita berasa hairan memandangkan sekiranya air di empangan ini tercemar atau diracun, mengapa ikan jenis ini sahaja mati,'' katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Sehingga kini, PBAPP telah menemui lebih daripada 200 bangkai ikan berkenaan yang timbul di sekitar empangan tersebut.

Jeyabalan berkata, kajian awal terhadap sampel bangkai ikan itu telah dijalankan di Bahagian Mikrobiologi, Jabatan Perikanan dan didapati bakteria di dalam bangkai ikan tersebut.

Bagaimanapun, katanya, ujian makmal yang dibuat terhadap air empangan tersebut mendapati tiada pencemaran berlaku yang boleh menyebabkan ikan berkenaan mati.

''Jika ada orang ingin membuat khianat dengan membuang racun di dalam empangan, sudah tentu spesies ikan lain yang hidup di dalamnya juga akan mati.

''Fenomena ini sememangnya menghairankan dan kita harap hasil laporan penuh terhadap sampel bangkai ikan akan siap dalam masa empat hari lagi sekali gus memberi jawapan kepada kejadian ini,'' ujarnya.

Beliau turut memberitahu, air di dalam empangan tersebut merupakan air mentah yang disalurkan dari Sungai Kulim dan belum dirawat serta hanya dilepaskan jika berlaku musim kemarau sahaja.

''Saya berharap kepada kaki pancing di luar sana agar tidak menceroboh ke kawasan empangan ini kerana ia merupakan kawasan larangan,'' tambahnya.

Sumber:Oleh FAIROL REDZA ISMAEL ALABAS

FAMA ambil langkah atasi lambakan buah

BATU PAHAT 13 Julai - Beberapa langkah drastik diambil Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) bagi mengatasi kemungkinan berlakunya lambakan buahbuahan tempatan khususnya rambutan, manggis dan pulasan pada musim kali ini.

Pegawai FAMA Batu Pahat, Jaini Bukhiran berkata, langkah itu termasuk membuka gerai tepi jalan serta melancarkan kempen makan buah-buahan tempatan kepada penduduk tempatan.

Menurutnya, gerai tersebut dibuka di 18 lokasi di seluruh daerah ini dengan membabitkan pemilik kebun atau dusun setempat.

"Kebanyakan gerai terletak di sepanjang jalan utama seperti Jalan Batu Pahat-Kluang, Yong Peng-Parit Sulong dan Jalan Batu Pahat-Pontian," katanya pada Kempen Makan Buah-Buahan Tempatan peringkat daerah Batu Pahat di tapak pasar lambak, Jalan Omar, di sini baru-baru ini.

Sempena kempen itu, sebanyak satu tan durian dan satu tan pelbagai buah termasuk manggis dan rambutan dijamu secara percuma kepada para pengunjung.

Jaini berkata, kesemua gerai tepi jalan itu secara tidak langsung dijadikan pusat pengumpulan buah-buahan di kawasan terbabit sepanjang musim buah kali ini.

"Mereka bukan sahaja dapat menjual sendiri buah-buahan yang lebih segar tetapi mengenakan harga lebih rendah kepada pembeli berbanding di kedai," katanya.

Menurutnya, selain jalan utama, pihaknya turut mendapat kerjasama Majlis Perbandaran Batu Pahat (MPBP) dengan membuka beberapa gerai sementara di kawasan pentadbirannya.

Beliau khuatir akan berlaku lambakan buah jika masyarakat kurang memakan buah-buahan tempatan yang bermusim itu.

"Ini kerana Ramadan hampir menjelang dan orang ramai begitu kurang makan buah-buahan sepanjang bulan tersebut," katanya.

Beliau berkata, kebanyakan buah-buahan di gerai tajaan FAMA dijual dengan harga lebih rendah iaitu sekitar RM10 bagi setiap tujuh kilogram rambutan, manggis dan pulasan.

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails