Saturday, July 22, 2023

Kebun sayur jana pekerjaan

 RAJA Hamidah (tengah) bersama pekerja yang membantunya menunjukkan sawi segar selepas dituai.


RAJA Hamidah (tengah) bersama pekerja yang membantunya menunjukkan sawi segar selepas dituai.


IBU tunggal ini bergelar pengusaha kebun sayur selepas menceburi bidang itu lebih tiga tahun lalu.


Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) mencetuskan idea kepada ibu tunggal berkenaan untuk berkecimpung dalam bidang pertanian walaupun tidak mempunyai pengalaman dan pengetahuan dalam bidang itu.

Percubaannya berjaya apabila kebun yang diusahakannya mampu menampung keperluan sayur-sayuran di sekitar Kelantan terutama Kota Bharu.

Lebih membanggakan apabila ibu lima cahaya mata itu mampu menggaji lima pekerja juga terdiri daripada ibu tunggal dan mereka yang tidak mempunyai pekerjaan.


Raja Hamidah Raja Hassan, 57, berkata, beliau awalnya menanam pelbagai jenis sayur-sayuran di belakang rumahnya termasuk cili, terung dan sebagainya secara kecil-kecilan hanya untuk makan sendiri serta diagihkan kepada saudara-mara selain jiran tetangga.


"Melihat sayur yang ditanam hidup subur, saya mula mendapat idea untuk menceburi bidang pertanian dengan lebih serius dan mahu buat dalam skala yang lebih besar.

"Untuk itu, saya mula mencari maklumat dengan bertanya kepada beberapa rakan yang mempunyai ilmu dalam bidang pertanian selain menjadikan pengalaman sendiri sebagai guru.

"Kebetulan ada tanah kosong di kawasan kampung yang terbiar dan saya memajaknya daripada tuan tanah untuk menanam sayur," katanya ketika ditemui di ladang sawi miliknya di Kampung Keling, Limbat di Pasir Tumboh, Kota Bharu.

Menurut Raja Hamidah, beliau awalnya menanam lada solok dan kemudian beralih kepada tanaman sawi sejak sebulan lalu.

Untuk permulaan, dia menanam kira-kira 5,000 polibeg sawi secara fertigasi gantung dan ia sudah mula dikutip untuk dijual kepada pemborong.

"Bagi 5,000 polibeg sawi yang ditanam, ia mampu mengeluarkan lebih 5,000 kilogram (kg) sayur.

"Kaedah fertigasi gantung menjadi pilihan kerana ia lebih selamat kerana tanaman berada di tempat yang tinggi dan ia juga mudah untuk dijaga berikutan dapat mengelakkan rumput tumbuh.

"Jika ditanam di atas batas biasa, mungkin rumput liar akan tumbuh di antara pokok sawi berkenaan," katanya.

Jelas Raja Hamidah, kaedah fertigasi gantung juga boleh mengelakkan pokok tanaman daripada dirosakkan haiwan lain termasuk ayam, itik dan sebagainya.

Katanya, tanaman pokok sawi menjadi pilihannya kerana ia mudah dan tidak rumit untuk menjaganya.

Selain itu, bagi memastikan pokok mengeluarkan hasil yang memuaskan, siraman air perlu sentiasa cukup terutama dalam keadaan cuaca yang panas.

"Ini kerana keadaan cuaca yang panas akan menyebabkan pokok mudah layu jika tidak mendapat air yang cukup.

"Justeru, sistem siraman automatik yang lebih praktikal digunakan kerana ia memudahkan serta menjimatkan masa.

"Penggunaan baja juga perlu mencukupi iaitu tiga hari sekali menggunakan baja air dan ia bagus kerana dapat mengelakkan serangga perosak daripada menyerang pokok," katanya yang tidak mahu menggunakan racun kerana mahu sayur yang ditanam lebih organik dan tidak bahaya kepada pengguna.

Menutup perbualan, Raja Hamidah berkata, beliau bersyukur usaha yang dijalankan itu mula membuahkan hasil untuk menambah pendapatan keluarganya.

Lebih menggembirakan, beliau juga dapat membantu ibu tunggal lain yang memerlukan pekerjaan sebagai sumber rezeki utama buat keluarga mereka.

Thursday, July 20, 2023

'Mowgli' perempuan Rembau, handal jinakkan lembu

 

KASIH Atikah kelihatan membawa anak lembu yang dipelihara oleh bapanya, Basri Ibrahim ke padang rumput ketika tinjauan di Kampung Chembong Kecil, Rembau. FOTO BERNAMA

KASIH Atikah kelihatan membawa anak lembu yang dipelihara oleh bapanya, Basri Ibrahim ke padang rumput ketika tinjauan di Kampung Chembong Kecil, Rembau. FOTO BERNAMA



Rembau: Di kala kanak-kanak seusianya leka menonton rancangan kartun di televisyen mahupun permainan lain, namun tidak bagi Kasih Atikah Basri, yang begitu lincah dan tidak kekok mengendalikan lebih 50 ekor lembu seperti pengembala berpengalaman.

Malah, keakraban kanak-kanak perempuan berusia lapan tahun bersama lembu-lembu berkenaan boleh diibaratkan 'bagai isi dengan kuku'.

Kasih Atikah atau lebih mesra dipanggil Kasih atau 'Adik' dalam kalangan keluarganya, sering mengikut bapanya, Basri Ibrahim, 41 dan bapa saudaranya Kamarudin Ibrahim, 31, ke kandang kerbau dan lembu di Kampung Chembong Kecil di sini sejak kecil.

Kanak-kanak itu kemudian menunjukkan minat bermain dan bermesra dengan haiwan itu pada usia enam tahun.

Anak bongsu daripada empat beradik itu berkata, dia juga tidak kisah untuk membersihkan najis lembu dan memberi mereka makan kerana hubungannya dengan haiwan itu sangat rapat, selain turut menganggap haiwan itu seperti 'kawan baiknya'.


"Saya memang mesra dengan semua lembu di sini, tetapi yang paling rapat adalah dengan lembu kelainan upaya, bernama 'Serong' yang berumur lebih setahun, memang betul-betul sayang.


"Saya panggil aje memang dia terus datang, biasanya (saya) bawa air garam. Serong istimewa bagi saya, memang dijaga lebih berbanding yang lain kerana kaki dia tidak dapat berjalan dengan baik jadi dia kurang bergaul dengan lembu yang lain," katanya ketika ditemui.

KASIH Atikah memberi air garam kepada anak lembu. FOTO BERNAMA



Tanpa ada rasa takut terhadap segerombolan lembu berkenaan, murid tahun dua Sekolah Kebangsaan Sepri itu berkata beliau lebih banyak menghabiskan masa dengan lembu itu bersama kakaknya, Zohaika Basri, 15, dan dua orang sepupunya, Aidil Adha Bakari, 12 dan Nur Umairah Bakari, tiga tahun.

Kasih yang bercita-cita menjadi doktor haiwan itu berkata, dia tidak kisah jika ada rakan-rakan mengejeknya kerana terlalu akrab dan sering berada di ladang ternakan untuk menguruskan lembu berkenaan.

Dalam pada itu, Kamarudin atau dipanggil Pak Su berkata, sebelum ini anak saudaranya itu sering mengikutnya ke kawasan kandang pada sebelah petang selepas sesi pembelajaran di sekolah.

Bagaimanapun, berikutan penutupan sekolah akibat pandemik Covid-19, Kasih akan ke kandang itu pada sebelah pagi dan petang setiap hari untuk bermain dan membantu menghambat lembu ternakan mereka pulang ke kandang.

"Pada peringkat awal, kami tanya juga tak takut ke, tetapi Kasih tetap berkeras untuk ikut. Jadi kita biarkan sahaja, lama-kelamaan dia makin rapat,

"Dia mungkin seronok sebab lembu-lembu ini bila dipanggil akan datang kepada dia, sebab tu Kasih suka bermain, setiap daripada mereka juga ada nama-nama tertentu seperti Merah, Putih, Gajah dan Hitam," katanya.

Atikah berusaha menarik anak lembu yang dipelihara oleh bapanya. FOTO BERNAMA



Kamarudin turut meluahkan rasa bangganya apabila anak saudaranya sanggup menguruskan haiwan ternakan dan meluangkan masa di ladang berbanding melakukan perkara yang tidak berfaedah.

Katanya, beliau mengusahakan ternakan lembu baka kampung milik keluarga di tanah berkeluasan 0.404 hektar bersama dua lagi abangnya dan selain lembu, mereka turut mempunyai 100 ternakan lain, termasuk kambing dan kerbau.

Lima beradik teruskan legasi bapa

 SITI Farah Nabihah (kanan) bersama Mohd Farhan Irfan dan Siti Fatin Nabilah (kiri) gembira bermain dengan anak kambing di sekitar rumah mereka di Kampung Pak Ba, Bukit Besar, Kuala Terengganu.

SITI Farah Nabihah (kanan) bersama Mohd Farhan Irfan dan Siti Fatin Nabilah (kiri) gembira bermain dengan anak kambing di sekitar rumah mereka di Kampung Pak Ba, Bukit Besar, Kuala Terengganu.


KESANGGUPAN lima beradik menternak pelbagai ternakan selepas kematian bapa mereka akibat penyakit jantung empat tahun lalu, harus dipuji dan dicontohi.

Biarpun bergelumang dengan najis haiwan ternakan selain menjalani rutin menguruskan ternakan seperti kerbau, lembu, kambing dan ayam seawal jam 7 pagi, ia tidak membuatkan lima beradik berusia antara tujuh hingga 27 tahun dari Kampung Pak Pa, Bukit Besar, Kuala Terengganu itu berasa kekok dan terbeban.


Siti Farah Nabihah Mohd Ashini, 27, Siti Fatin Nabilah, 24, Mohd Farhan Irfan, 17, Fikri Adam, 14 dan Mohd Farish Anaqi, 7, menternak pelbagai ternakan untuk memastikan legasi dijalankan bapa mereka sejak lebih 30 tahun lalu diteruskan.

Siti Farah Nabihah berkata, dia bersama empat adiknya didedahkan dengan aktiviti dan kegiatan penternakan lembu, kerbau, kambing dan ayam itu sejak kecil oleh arwah bapanya, Mohd Ashini Abdul Rahman, 54.


“Kami diberi pendedahan dengan kegiatan penternakan itu sejak kecil menyebabkan ia sebati dengan kehidupan kami sekeluarga.


“Kami sentiasa dikerah bapa untuk ke kandang bagi menguruskan semua ternakan dan ketika itu sering tertanya-tanya tujuan bapa berbuat demikian.

“Sekarang, kami faham kenapa bapa memaksa kami menguruskan ternakan, rupanya bapa ingin melatih kemahiran penternakan untuk dimanfaatkan apabila dia sudah tiada,” katanya.

Menurutnya, dia dan keluarganya sudah berjanji untuk meneruskan legasi penternakan itu dan bercita-cita mengembangkan penternakan itu pada masa akan datang.

Katanya, berbekalkan pengalaman dan ilmu dicurahkan arwah bapa, mereka bersyukur kerana mampu menguruskan semua ternakan sendiri seterusnya menampung keperluan keluarga sehingga sekarang.

“Kami menjaga semua ternakan iaitu lembu 15 ekor, kambing (16 ekor), biri-biri (5 ekor) dan kerbau (2 ekor) dengan baik selain tidak melepaskan ternakan berkeliaran supaya tidak mendatangkan masalah kepada penduduk setempat.

“Kami memperoleh kepuasan apabila ternakan sihat dan gemuk selain mendapat permintaan tinggi daripada pelanggan.

“Ternakan di kandang sentiasa bersilih ganti kerana dijual dan keuntungan diperoleh akan digunakan semula untuk membeli ternakan lain,” katanya.

Menurutnya, aktiviti menguruskan kerbau, lembu dan kambing itu bukan sekadar meneruskan legasi penternakan dijalankan bapa mereka, malah menjadi kegembiraan dan terapi kepada dia dan adiknya.

Katanya, menjadi rutin mereka pada setiap petang bermain dengan semua ternakan itu.

“Menunggang kerbau dan lembu sudah menjadi keseronokan dan memberi ketenangan kepada kami.

“Kami mempunyai seekor kerbau albino dipanggil Mikey, biasanya kerbau jinak itu akan ditunggang ke kawasan berpaya berdekatan rumah dan ia menjadi tarikan orang ramai,” katanya.

Hasilkan sendiri makanan itik

MOHAMAD Zaquwan bersama ternakan itiknya.
MOHAMAD Zaquwan bersama ternakan itiknya.



KENAIKAN harga makanan ternakan di pasaran sejak kebelakangan ini mencetus kegusaran dalam kalangan penternak di negara ini. 

Situasi ini mengakibatkan kos operasi penternakan meningkat mendadak sehingga memberi kesan terutama penternak berskala kecil.

Masalah sama turut dihadapi penternak itik pedaging Mohamad Zaquwan Zakaria, 35, yang mula menternak unggas itu bersama isterinya, Aainaa Syafiqah Aziz, 30, sejak empat tahun lalu di Negeri Sembilan.

Dia berkata, peningkatan kos dedak adalah cabaran besar yang terpaksa dihadapi sebagai penternak.

Katanya, makanan penting untuk tumbesaran haiwan ternakan ketika berada di fasa perindukan, pembesaran, pengeluaran. 

"Harga dedak komersial seberat 50 kilogram adalah RM150. Untuk setiap pusingan, seekor itik memerlukan kira-kira 9.6 kilogram makanan.

"Untuk setiap pusingan saya boleh ternak sehingga 1,000 ekor itik dan boleh kira berapa modal saya perlu keluarkan untuk dedak sahaja," katanya.

Menyedari perkara itu, dia mengambil inisiatif untuk menghasilkan sendiri mengikut formulasi nutrisi yang diperlukan oleh itik.

PROSES menghasilkan makanan untuk ternakan.
PROSES menghasilkan makanan untuk ternakan.

"Saya menggunakan bahan alternatif yang lebih murah dan mudah untuk didapati di sekeliling termasuk hampas kelapa, ikan 'reject,' sayur rosak, tanaman keliling rumah, lebihan makanan dari kedai makan dan azolla.

"Campuran bahan alternatif ini dijadikan sebagai makanan untuk itik membesar dalam tempoh yang ditetapkan," katanya.

Menurutnya, makanan yang dihasilkan perlu mempunyai mempunyai lemak, kalsium dan protein sesuai untuk keperluan itik.

"Sukatan yang tepat sangat penting kerana ia boleh memberi kesan kepada tempoh tumbesaran itik sekali gus akan meningkatkan kos. Oleh itu penternak perlu hasilkan makanan yang perlu mempunyai khasiat seperti dedak komersial.

MAKANAN penting untuk tumbesaran itik.
MAKANAN penting untuk tumbesaran itik.

"Semua ini saya pelajari menerusi kursus penghasilan makanan untuk ternakan yang banyak membantu penternak. Sejak menggunakan makanan ternakan alternatif ini, saya dapat jimat RM60 untuk satu pusingan sekali gus dapat menjimatkan kos penternakan," katanya.

Pada masa, sama dia turut berdepan dengan masalah untuk mendapat bekalan anak itik daripada pembekal.

"Kadangkala berlaku masalah pembekal tidak dapat menghantar bekalan anak itik pada masa yang ditetapkan atas masalah tak dapat dielakkan termasuk kenderaan rosak atau bencana alam. Apabila ini berlaku, saya berdepan bekalan itik pedaging akan berkurangan.

"Kini saya dalam proses untuk membiakkan sendiri itik pedaging bagi mengatasi masalah ini berlarutan," katanya.

ANAK itik memerlukan penjagaan rapi.
ANAK itik memerlukan penjagaan rapi.

Selain membekalkan itik pedaging kepada pengusaha restoran dan katering di sekitar Negeri Sembilan dan Selangor, dia turut menghasilkan produk salai termasuk itik, daging, ikan keli, gulai daging salai serta rendang itik.

"Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan dulu meningkatkan permintaan terhadap produk salai. Oleh itu kami mengambil peluang untuk menghasilkan produk hiliran sendiri.

"Sambutan terhadap produk sangat menggalakkan. Ada juga pelanggan kami yang membeli dan membawa produk kami ke Papua New Guinea, Dubai dan Switzerland," katanya.

Sumber: https://www.hmetro.com.my/agro/2022/11/900217/hasilkan-sendiri-makanan-itik

AAINAA menerima kunjungan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika menyertai Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia 2022  (Maha 2022).

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails