Saturday, September 4, 2021

Ketum ayam suburkan ternakan [METROTV]

 

Kos makanan ternakan antara cabaran utama dihadapi pengusaha industri ternakan di negara ini, malah ia juga antara faktor penentu kepada harga pasaran bagi kambing, lembu, ikan dan ayam.

Bagi mengatasi masalah itu, seorang usahawan ayam kampung Supardi Bai, menjalankan kajian selama beberapa tahun mendapati pokok ‘ketum ayam’ atau madre de agua (Trichanthera gigantea) yang berasal dari Amerika Selatan antara alternatif makanan ternakan.

Ketum ayam mengandungi protein yang tinggi dan mudah ditanam sementara daun segarnya boleh diberi makan terus kepada ternakan atau diproses sekali gus dapat mengurangkan kos makanan ternakan.

AYAM kampung menikmati daun ketum ayam yang segar.
AYAM kampung menikmati daun ketum ayam yang segar.

Supardi atau lebih mesra disapa Pak Tam berkata, keratan anak pokok berkenaan dibeli daripada seorang kenalan di Kuching, Sarawak selepas beberapa negara menjadikan daun itu sebagai makanan ternakan.

Beliau berkata, nama ketum ayam diberi penduduk kampung kerana menyangka pokok yang ditanam ini adalah pokok ketum walhal ia adalah madre de agua.

“Dari situ lekat nama ketum ayam kerana ia mudah diingati. Daunnya tidak beracun dan tiada antinutritif yang membolehkan protein diserap terus ke dalam badan ternakan bagi membantu mempercepatkan tumbesaran.

SUPARDI memberi makan daun ketum ayam yang sudah matang.
SUPARDI memberi makan daun ketum ayam yang sudah matang.

“Daging ayam yang diberi daun ketum ini kurang lemak sementara teksturnya lebih kenyal dan rasanya juga lebih manis berbanding ayam diberi dedak 100 peratus. Telur ayam yang diberi makan ketum ayam juga mengandungi lebih Omega 3.

“Kos pengeluaran yang lebih rendah akan menjadi pemangkin untuk pengguna terutama suri rumah beralih kepada ayam organik berbanding ayam daging,” katanya yang ditemui di ladangnya di Kampung Sentosa Jaya, Seremban, Negeri Sembilan, baru-baru ini.

SUPARDI membersihkan anak pokok.
SUPARDI membersihkan anak pokok.

Supardi yang berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dari Universiti Okayama, Jepun, berkata, dia membuat kajian berkenaan ketum ayam sejak 2012 bermula dengan mengadaptasi cuaca dan persekitaran di Malaysia.

“Kajian penambahbaikan untuk makanan ayam turut dijalankan. Pelbagai kajian dilakukan antaranya merebus daun dengan ikan masin, perencah sup, kisar dan gaul dengan dedak, kisar untuk minuman, biskut atau cekodok turut dijalankan.

“Kajian ini diberi kepada sejumlah ayam kacuk di dalam beberapa siri ternakan. Berasaskan keputusan kajian, sampel terdiri daripada campuran daun tua, sedang dan muda sudah dihantar ke Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) dan Bahagian Teknologi Makanan Ternakan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).

“Hasil keputusan analisis ini menunjukkan kandungan protein kasar yang tinggi iaitu sebanyak 23.3 peratus sementara nilai lemak kasar adalah rendah iaitu 2.6 peratus,” katanya.

PROSES penyediaan anak pokok ketum ayam.
PROSES penyediaan anak pokok ketum ayam.

Menurutnya, ia bukan satu kebetulan kerana data kajian di luar negara menunjukkan daun ini menghasilkan kandungan protein melebihi 20 peratus.

“Kandungan protein ini jauh lebih tinggi berbanding napier (14 peratus), daun kelapa sawit (15 peratus) dan dedak (10 hingga 21 peratus). Bagaimanapun, perlu diingat sama seperti semua tumbuhan lain, kandungan nutrisi adalah berkadar terus dengan kesuburan.

AYAM dewasa sedang makan daun ketum ayam.
AYAM dewasa sedang makan daun ketum ayam.

“Buat masa ini, ternakan sesuai ialah ayam kampung dan kambing yang tidak lepas bebas, ayam kacuk, itik dan ayam piru, burung puyuh, ikan lampam serta talapia.

“Oleh kerana daun ketum ayam ini tidak beracun dan tidak mengandungi bahan antinutritif (tenin dan selulosa), kajian boleh dijalankan untuk mempelbagaikan kegunaan kepada ternakan lain termasuk arnab,” katanya.

Supardi berkata, daun segar boleh diberi makan begitu saja kepada ternakan. Pada peringkat permulaan, mungkin ada penolakan disebabkan ternakan sudah biasa dengan makanan rutin.

DAUM ketum ayam yang dicampur dengan ubi kayu.
DAUM ketum ayam yang dicampur dengan ubi kayu.

“Bagi anak ayam pula, daun berkenaan perlu diracik terlebih dahulu namun bagi ayam besar, ia boleh diberikan begitu saja. Selain diberi dalam bentuk segar, ia juga boleh diproses menjadi sumber protein yang digaul bersama ubi kayu dan lain-lain.

“Sejak saya menggunakan daun ini, ayam menjadi lebih sihat dengan kadar kematian hanya 0.3 peratus. Kadar tumbesaran meningkat kepada dua kilogram (kg) bagi jantan dan 1.7kg (betina) pada usia 10 minggu.

“Tidak seperti daun ketum yang sering dikaitkan dengan penyalahgunaannya, daun ini sudah digunakan sebagai makanan ternakan sejak sekian lama di negara tropika dan tiada simptom negatif seperti keracunan yang dilaporkan,” katanya.

POKOK ketum ayam yang sudah matang.
POKOK ketum ayam yang sudah matang.

POKOK KETUM AYAM

• Spesies pokok renek

• Daun muda yang lebar mencecah sekaki dan berat sehelai 10 gram

• Dipetik setiap dua hingga tiga minggu dapat membantu mengurangkan pemberian dedak

• Sesuai ditanam di tanah yang agak lembap, subur dan agak terlindung

• Pengairan yang konsisten dapat membantu kesuburan dan memaksimumkan kandungan protein

Sumber:https://www.hmetro.com.my/agro/2018/08/368872/ketum-ayam-suburkan-ternakan-metrotv

Potensi Pendapatan PISANG TANDUK Untuk 1 Ekar Adalah RM42,000 – Jarak Tanam Pisang

 

1. JARAK tanam pisang  bergantung pada jenis, Pisang berangan 7×7 kaki, Pisang tanduk 5×5 kaki, Pisang raja 10×10 kaki, pisang nangka 10×10 kaki

Ia bergantung pada jenis pisang, kalau yang banyak anak seperti pisang keling, boleh tanam 15×15 kaki

2. Contohnya, jika anda tanam pisang tanduk dengan jarak 5×5 kaki, jumlah pokok yang boleh anda tanam adalah 1,400 pokok/ekar

3 . Pisang TANDUK tidak akan mengeluarkan ANAK selagi induk tidak ditebang.


4. Berat setandan pisang tanduk boleh mencecah diantara 6 – 8 kilogram

5. Petua untuk gemukkan buah pisang, potong jantung pisang dan letakkan plastik berisi air garam dihujung tandan, sukatan garam 2-3 sudu sudah memadai.

6. Anak pisang atau sulur pisang perlu ditanam ke kebun sebaiknya tidak melebihi 1 minggu untuk mengelakkan anak pisang tidak kering atau mereput

7. Harga borong pisang tanduk dijual sekitar rm5 -6 sekilogram bergantung pada permintaan dan lokasi. Jika jual sendiri lebih lumayan.

8. Daun pisang yang dicantas dan di longgokkan di pangkal pisang, ia  boleh dijadikan sebagai baja kompos untuk suburkan pisang.

9. Potensi pendapatan pisang tanduk untuk 1 ekar dianggarkan sekitar 1,400 pokok x 6 kilo sepokok = 8400 kilogram/ha

10. 8400 kilo x rm5 = rm42,000 untuk 1 ekar per musim. tidak termasuk kos2 benih, baja pekerja dan sebegainya. Lumayan tak? tepuk dada tanya selera.

sUMBER: https://rentas.asia/potensi-pendapatan-pisang-tanduk-untuk-1-ekar-adalah-rm42000-jarak-tanam-pisang/

TIPS MENANAM TERUNG PANJANG, CARA KENAL BUNGA DAN PENJAGAAN POKOK BERBUA...

Ayam belanda terima permintaan tinggi

PONTIAN - Ayam piru atau ayam belanda cukup digemari masyarakat Barat dan menjadi hidangan tradisi sempena perayaan utama mereka.

Keenakan ayam belanda yang mempunyai isi lebih pejal dan kandungan kolesterol lebih rendah kini turut menjadi hidangan istimewa bagi masyarakat Melayu terutama ketika Syawal.
Tidak sukar untuk mendapatkan ayam belanda kerana ramai usahawan tempatan kini mula menternak ayam itu dalam skala besar.

Antaranya, Nurul Fairuz Amir, 39 usahawan ayam belanda di Kampung Parit Haji Zain Darat yang berkecimpung dalam bidang ternakan itu sejak enam tahun lalu.
Nurul Fairuz tidak menyangka percubaannya melakukan pembaharuan dalam ternakan ayam kampung yang dimulakan oleh ayahnya Amir Misran, 62, membuahkan hasil cukup lumayan.
"Harga ayam belanda mencecah sekitar RM30 hingga RM35 sekilogram dengan tempoh matang sekitar enam dan tujuh bulan sebelum dapat disembelih.

Bercerita mengenai pembabitannya, Nurul Fairuz berkata, lawatannya ke Australia sebelum ini memberi idea mengenai ternakan ayam belanda.

Nurul Fairuz menunjukkan telur asin dan produk kraf yang dihasilkan dari ayam belanda.

Bekas pengurus bahagian latihan di sebuah syarikat swasta ini berkata, dia pulang ke kampung pada tahun 2014 bagi meneruskan ternakan ayam kampung yang diusahakan ayahnya.
"Pada tahun berikutnya, saya mula menternak 100 ekor ayam belanda. Permintaan yang tinggi mendorong saya menambah ternakan.
"Bilangan ayam belanda kini mencecah 250 ekor dengan pasaran terbesar di Johor Bahru," katanya kepada Sinar Harian.Nurul Fairuz berkata, produk hiliran daripada bulu ayam belanda berasaskan kraf turut diperkenalkan di samping telurnya yang dijadikan telur asin.

"Saya yakin dengan peluang cerah yang dimiliki dalam bidang ternakan ayam belanda. Wanita juga boleh berjaya dalam ternakan ayam belanda.

"Paling penting kesungguhan dan jangan takut untuk mencuba sesuatu yang baru selain berkat doa ibu bapa dan keluarga," katanya.

Sementara itu katanya, menu rendang ayam belanda menjadi pilihan utama ketika Syawal.

Selain itu, ada juga yang memasak ayam belanda dijadikan ungkep yang merupakan hidangan tradisi masyarakat Jawa terutama di Pontian.

PANDUAN MEMELIHARA AYAM KAMPONG SECARA KECILAN

 

PENDAHULUAN

Aktiviti penternakan ayam kampong telah ujud zaman berzaman sejak datuk nenek kita dahulu. Generasi pertama ayam atau nama saintifiknya Gallus domesticus adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) . Dengan kemasukan pedagang-pedagang dari Negeri China lahirlah generasi kedua ayam kampong iaitu kacukan diantara ayam kampong generasi pertama dengan ayam kampong Canton dari Negeri China. Generasi ketiga ayam kampong adalah terhasil dari kacukan beberapa baka asli dari luar negeri yang dibawa oleh penjajah Eropah dengan generasi kedua ayam kampong. Dengan ketiadaan sistem kacukan yang dirancang dan terkawal maka terhasillah berbagai-bagai ayam kampong yang dapat kita lihat hari ini . Adalah sukar untuk menghuraikan jenis-jenis ayam kampong dari sifat-sifat fizikalnya. Perbezaan ketara adalah dari saiz badan juga menjadikan ayam kampong mempunyai ciri-ciri keunikannya tersendiri. Maka lahirlah berbagai gelaran ayam kampong seperti Ayam Botak, Ayam Bulu Balik, Ayam Selasih, Ayam Janggut, Ayam Laga atau Sabung, Ayam Togel, ayam Katik atau Ayam Jepun dan bermacam-macam lagi gelaran mengikut tempat dan loghat.

TUJUAN MEMELIHARA AYAM KAMPONG

Adalah untuk menggalakkan penternak kecil memelihara ayam kampong. melalui aktiviti ini negara dapat mengimport bahan-bahan makanan ayam disamping meningkatkan pengeluaran bahan-bahan makanan ayam tempatan. Disamping itu;

  • Telur dan daging untuk makanan keluarga
  • Telur boleh ditetaskan untuk pembiakan
  • Andai berlebihan boleh dijual untuk menambah pendapatan.
  • KEISTIMEWAAN AYAM KAMPONG

  • Boleh dibiakkan sepanjang tahun
  • Boleh dipelihara secara bebas pada waktu siang
  • Sisa makanan rumah boleh diberikan tanpa had
  • Ibu dapat menetaskan telur dengan sendirinya.
  • Ibu boleh mengawal anak-anaknya dari cuaca sejuk dan gangguan musuh.
  • SISTEM PERUMAHAN

  • Reban diperlukan untuk melindungi daripada cuaca buruk dan gangguan musuh. Boleh dibuat menggunakan ” Sistem Lantai Atas ” atau ” Sistem Lantai Bawah .
  • 1 ekor ayam memerlukan 1 kaki persegi. Jika 20 ekor ayam, keluasan lantai ialah 20 ekor kaki persegi. reban seluas 4 kaki x 5 kaki memadai.
  • kayu hutan, kayu sayung, buluh , dawai mata punai atau pukat
  • gunakan peralatan makan/minum yang murah.
  • PEMAKANAN AYAM

    Terdapat dua (2) jenis makanan iaitu:-

  • Makanan komersil/dagangan
  • Makanan Ayam Permulaan (Layer Starter Mash)
  • Makanan Ayam Membesar (Layer Grower Mash/Pellet)
  • Makanan Ayam Penghabisan (Layer Finisher Mash/Pellet)
  • Makanan Campuran atau Sisa Makanan
  • Lebihan nasi, hampas kelapa, isi kelapa
  • Dedak, beras hancur, padi, ubi kayu/keledek
  • Ikan baja dan lain-lain
  • PENGURUSAN

    Pengurusan anak (1 hari – 4 minggu)

  • Pastikan anak ayam mendapatkan suntikan pencegahan penyakit
  • Beri makanan bermutu dan minuman secukupnya
  • Pastikan ada lampu untuk memberi kepanasan sehingga umur 2 minggu
  • Peringkat membesar hingga bertelur (4 minggu – 22 minggu)

  • Pastikan anak ayam mendapat suntikan pencegahan penyakit
  • Boleh dilepaskan pada siang hari
  • Makanan campuran atau lebihan sisa makan boleh diberi
  • Sediakan sarang bertelur
  • Elakkan mengganggu ibu yang sedang mengeram
  • PEMBIAKAN

  • Melibatkan perkahwinan secara tabie/asli
  • 1 ekor ayam jantan untuk 10 ekor ayam betina
  • Dipelihara di dalam reban dengan penyediaan sarang bertelur
  • Tempat yang sunyi,kering dan bebas dari gangguan
  • Kebiasaan boleh mengeram sehingga 15 biji telur dalam jangkamasa 21 hari.
  • KAWALAN DAN PENCEGAHAN PENYAKIT

    Penyakit ayam boleh disebabkan oleh:-

  • Warisan
  • Pemakanan
  • Pengurusan
  • Persekitaran
  • Jangkitan
  • Langkah-langkah Pencegahan Penyakit

  • Reban sentiasa bersih
  • Anak ayam bebas dari penyakit
  • Jauh dari ternakan dan haiwan lain
  • Pelawat perlu dikawal
  • Pencegahan adalah lebih baik dari rawatan
  • Semua ayam perlu diberi suntikan pencegahan penyakit
  • Ayam yang mati hendaklah ditanam atau dibakar untuk mengelakkan jangkitan kepada yang sihat.
  • Program Pencegahan penyakit

  • Umur 1 hari – Sampar Ayam “F” (Biasanya telah dibuat ditempat penetasan)
  • Umur 3 – 4 minggu – Cacar Puru ayam dan Sampar “F”
  • Umur 6 – 8 minggu – Sampar ” S “

  • Tanda-tanda Am Ayam Berpenyakit

  • Kurang nafsu makan
  • Monyok dan tidak aktif
  • Pucat, bersin, keluar hingus dari hidung
  • Muka bengkak
  • Berak cair atau berdarah
  • Gangguan saraf seperti sayap lemah, kaki lemah, kepala berputar dan sebagainya.
  • JENIS-JENIS PENYAKIT AYAM

  • Sampar ayam (ND)
  • Penyakit Gumboro (IBD)
  • Puru
  • Salmonellosis
  • Pasteurellosis
  • Lain-lain
  • Sekiranya ayam-ayam anda menunjukkan tanda-tanda penyakit, sila dapatkan nasihat daripada pegawai di Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang berdekatan.

    Galeri Ayam Kampung

    ayam054.jpg
    Pemasangan bidai bagi mengelakkan telor terkena air hujan.

    ayam055.jpg
    Bangsal ternakan ayam kampung yang dibahagikan kepada tiga petak iaitu untuk induk ayam, anak ayam dan ayam dara (dewasa)

    ayam56.jpg
    Pemasangan pagar tertutup bagi mengelakan kemasukan dan gangguan bintang buas

    ayam051.jpg
    Anak ayam yang berumur 1 bulan

    ayam052.jpg
    Anak ayam yang berumur 3 hari

    ayam053.jpg
    Anak ayam diletakkan dibawah pemanas

    ayampdrk1.jpg
    Ayam yang berumur 2 bulan

    Sumber: https://harizamrry.com/2007/10/09/panduan-memelihara-ayam-kampong-secara-kecilan/

    Silaj Sebagai makanan tambahan ternakan

     Silaj merupakan bahan makanan ternakan hasil daripada proses pemeraman foder basah atau bahan sampingan pertanian yang disimpan di tempat kedap udara.

    Kelebihan Silaj:

    • Membantu pertumbuhan tumbesaran ternakan
    • Mendorong penghasilan susu
    • Membantu proses pencernaan yang baik
    • Membantu menambahkan zat tenaga
    • Meningkatkan kadar pemakanan ternakan
    • Tahan lebih lama

     

    Ramuan Silaj:

    Rumput Napier, Molases, Effective Microorganisme (EM)

     

    Fakta Nutrisi Silaj:

    Bahan Kering : 17.4%

    Protein Kasar : 6.7%

    Lemak Kasar : 2.1%

    Gentian Kasar : 36.7%

    Jumlah Abu : 10.8%

    Nilai pH : 4.0

    Friday, September 3, 2021

    Modal Bina Kolam Ikan Air Tawar Jenis Tanah


    Kolam ikan air tawar terbahagi kepada empat jenis. Iaitu jenis kolam atas tanah, jenis kolam simen, jenis kolam kanvas, dan jenis kolam PVC.

    Setiap jenis kolam ikan mempunyai kelebihan dan kekurangan mereka tersendiri. Sebagai contoh, kos pembinaan kolam ikan air tawar di atas tanah adalah lebih murah jika nak dibandingkan dengan kolam jenis simen.

    Tapi bila dilihat dari sudut penjagaan pula, kolam ikan jenis simen lebih mudah untuk dicuci jika nak dibandingkan dengan kolam jenis atas tanah.

    kolam ikan air tawar jenis kanvas
    Kolam ikan jenis kanvas yang digunakan oleh penternak ikan.

    Jadi untuk artikel ini, saya lebih menfokuskan kepada pembinaan kolam ikan air tawar jenis tanah sahaja. Kerana kolam jenis ini lebih sesuai digunakan untuk penternakan secara komersial.

    Ciri-Ciri Kolam Ikan Air Tawar Jenis Tanah.

    Kolam ikan air tawar yang bakal dibina perlulah menepati ciri-ciri kolam yang baik bagi memastikan ikan yang diternak dapat membesar dengan baik.

    Antara ciri asas yang perlu diberi perhatian adalah:-

    Jenis Tanah.

    Tak semua jenis tanah sesuai untuk dibina kolam. Hal ini kerana, tanah yang baik adalah tanah yang boleh menakungkan air. Contohnya adalah tanah liat.

    Jika anda membina kolam di atas tanah jenis berpasir, air yang anda masukkan ke dalam kolam akan sentiasa berkurangan. Tanah jenis berpasir tidak berapa sesuai untuk dibuat kolam kerana sifatnya yang menyerap air.

    Bentuk Kolam.

    Bentuk kolam ikan air tawar yang biasa kita lihat adalah jenis segi empat bukan? Itulah bentuk kolam yang paling sesuai untuk digunakan dalam penternakan ikan.

    Ianya boleh memaksimakan penggunaan tanah seluas mungkin dan ianya juga memudahkan pengendalian, pembersihan, dan pengutipan hasil ternakan ikan.

    Tebing kolam pula perlu dibina agar mempunyai kecerungan 45 darjah. Kecerungan tebing ini bertujuan untuk mengukuhkan struktur tebing bagi mengelakkan berlakunya runtuhan.

    cerung tebing kolam ikan air tawar
    Kecerungan tebing kolam yang disarankan adalah 45 darjah.

    Kedalaman Kolam.

    Kedalaman kolam ikan air tawar yang sesuai adalah 4 kaki hingga 5 kaki. Ianya bertujuan untuk mengelakkan ikan terasa tertekan dengan perubahan suhu air.

    Kesan buruk bila air kolam terlalu cetek adalah ikan akan berada didalam keadaan tertekan. Suhu air kolam akan bertambah jika hari panas terik, dan suhu mudah untuk menurun jika hari dingin (ketika waktu pagi).

    Perubahan suhu secara tiba-tiba ini boleh mengganggu tumbesaran ikan air tawar.

    suhu kolam ikan air tawar
    Perbezaan suhu di permukaan kolam dengan dasar kolam ketika matahari terik.

    Keluasan Kolam.

    Keluasan kolam pula bergantung kepada modal yang dimiliki oleh penternak. Lebih besar kolam lebih tinggi modal perlu dikeluarkan. Untuk memudahkan anda untuk mengira kuantiti ikan yang bakal diternak, anggarnya adalah 10 ekor ikan untuk satu meter persegi.

    Kuantiti ikan ini merupakan salah satu faktor penyebab kepada kualiti ikan yang akan dihasilkan. Ikan yang terlalu padat akan menyebabkan persaingan dikalangan ikan-ikan. Persaingan yang paling ketara adalah persaingan untuk mendapatkan makanan.

    Bila tiba waktu pengutipan hasil, anda akan bakal lihat ada ikan yang besar dan ada ikan yang kecil.

    Artikel berkaitan: Cara Ternak Ikan Tilapia Di Rumah

    Berapa Kos Pembinaan Kolam Ikan Air Tawar?

    Di bawah ini merupakan kira-kira kos yang perlu dikeluarkan untuk membina 15,000 ekor ikan tilapia. Anggaran keluasan kolam yang perlu dibina adalah 70 kaki kali 200 kaki.

    PerkaraHarga (RM)
    JCB (1 hari)660
    Hitachi (sewa)5,200
    Paip200
    PVC250
    Kawat Duri250
    Simen & Batu150
    Pam Air (Elektrik)500
    Injab (Connector)100
    Tiang Besi150
    JUMLAHRM 7,460‬

    JCB ataupun jentera berat perlu digunakan dalam pembinaan kolam ikan air tawar. Ianya bertujuan untuk memudahkan dan mempercepatkan proses untuk menggali tanah. Kedalaman yang disyorkan adalah untuk penternakan ikan tilapia adalah 4 kaki hingga 5 kaki.

    Untuk menggunakan JCB ini, anda perlu mengeluarkan sedikit modal untuk menyewa jentera ini. Harga yang saya tunjukkan di atas merupakan rujukan sahaja.

    Mungkin di tempat anda harga sewaan boleh dapat lagi rendah daripada harga saya itu. Hal itu perlulah anda dapatkan kepastian sendiri daripada pemilik jentera ini.

    JCB jentera kolam ikan air tawar
    JCB digunakan dalam menggali lubang kolam ikan.

    Aspek Pembinaan Kolam Ikan Air Tawar.

    Dalam pembinaan kolam wajarnya anda perlu mengikut tatacara pembinaan kolam yang baik. Ianya bertujuan untuk mengelakkan berlakunya kerosakan alam sekitar disebabkan proses pembinaan kolam tadi.

    Sekiranya tapak bakal anda membina kolam itu dipenuhi pokok-pokok, sisa yang ditebang perlulah dibersihkan dan dibuang di tempat sesuai. Ianya bagi mengelakkan sisa-sisa tadi mengganggu alam sekitar dan kawasan kejiranan yang berdekatan.

    Saluran air keluar juga perlulah dialirkan ke tempat yang sepatutnya. Jangan mengambil jalan mudah dengan menyalurkan air keluar, kerana ianya akan menggundang kemarahan orang sekeliling.

    Air buangan perlulah dialirkan ke tempat yang betul.

    Modal Besar Tak Semestinya Untung Besar.

    Mesti anda berfikir nak kaut keuntungan besar perlu keluarkan modal yang besar bukan? Tak semestinya macam tu. Sebab jika anda nak ternak 15,000 ekor anak ikan tak semestinya anda akan dapat jual 15,000 ekor ikan juga.

    Hal ini disebabkan pelbagai permasalahan yang bakal ditempuh oleh seorang penternak sepanjang mereka menjalankan projek ternakan. Antaranya, penternak bakal hadapi masalah penyakit ikan, ikan dimakan oleh pemangsa seperti memerang, ikan kena curi, dan sebagainya.

    Memerang merupakan pemangsa kepada ikan air tawar.

    Penyakit Ikan?

    Paling kerap sekali adalah ikan mati disebabkan oleh terkena serangan penyakit. Jangan pandang ringan dengan penyakit ikan kerana ianya mudah untuk berjangkit antara satu sama lain.

    Risikonya boleh membawa kematian sehingga separuh daripada bilangan ikan dalam satu-satu kolam. Dalam hal ini, seorang penternak perlulah mempunyai ilmu dalam cara penternakan ikan.

    Sumber:https://ternakanikan.com/kolam-ikan-air-tawar/

    Cari Maklumat anda di sini

    Google
     
    Related Posts with Thumbnails