Tuesday, December 15, 2009

50 ladang integrasi setiap DUN

MUAR 15 Dis. - Kerajaan negeri Johor menyasar untuk mewujudkan 50 ladang integrasi bagi setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi membantu golongan pekebun kecil menjana pendapatan tambahan menerusi aktiviti penternakan.

Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani, Aziz Kaprawi berkata, buat ketika ini, sebanyak 375 peserta terlibat dalam program ladang berkenaan di seluruh negeri ini dan ia menerima sambutan yang amat menggalakkan.

"Sasaran kerajaan negeri adalah satu DUN; 50 ladang integrasi dan ini adalah satu pendekatan yang dapat meningkatkan taraf hidup golongan peladang serta pekebun kecil.

"Secara asasnya, akan ada dua aktiviti yang dapat memberi pendapatan iaitu hasil daripada tanaman serta ternakan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Pusat Timbang Stor Risda Sri Tanjung di Bakri di sini hari ini.

Hadir sama dalam majlis tersebut adalah Pengarah Risda Johor, Meor Zamnis Meor Hassan serta Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen Bakri, Datuk Saipolbahari Suib.

Menurut Aziz, program ladang integrasi yang dilaksanakan diyakini dapat meningkatkan pengeluaran sumber makanan di negeri ini selain menggalakkan penggunaan kawasan ladang dan kebun secara optimum.

"Program ini merupakan kerjasama bersepadu antara Jabatan Pertanian, Jabatan Veterinar serta Jabatan Perikanan.

"Dengan ini, golongan pekebun kecil boleh mempelbagaikan sumber pendapatan dengan menjalankan aktiviti penternakan kambing, ayam serta ikan air tawar," katanya.

Menurutnya lagi, program berkenaan juga dapat bersifat serampang dua mata kerana kerana apa jua bahan buangan daripada tanaman dapat diproses untuk dijadikan makanan ternakan.

Sementara itu, jelas Aziz, Pusat Timbang Stor Risda Sri Tanjung akan dijadikan projek perintis dalam program pengagihan secara terus baja Risda kepada golongan pekebun kecil.

"Kami menjangkakan langkah seperti ini akan mengeratkan lagi kerjasama antara Risda dengan golongan pekebun serta Koperasi Pekebun Kecil bagi setiap aktiviti daripada penanaman sehingga pengutipan hasil," katanya.

Sumber:utusan malaysia

Monday, December 14, 2009

Tepung keledek berpotensi dikomersialkan

BIASANYA ubi keledek dimakan dalam bentuk gorengan, direbus atau bahan dalam kuih-muih sebagai hidangan sarapan pagi atau petang. Rasa keledek biasanya manis dengan kehadiran gula yang biasanya meningkat apabila direbus atau dimasak.

Bagaimanapun kanji merupakan bahan utama dan tepung boleh dihasilkan daripada keledek.

Kajian menunjukkan keledek kaya dengan Vitamin A dalam bentuk beta karoten dan sumber Vitamin C yang baik selain mempunyai ciri perubatan sebagai makanan antioksidan.

Kedua-dua beta-karoten dan Vitamin C merupakan bahan antioksidan yang berguna dan boleh memusnahkan radikal bebas.

Radikal bebas merupakan bahan kimia yang memusnahkan sel dan membran sel dan berkaitan dengan perkembangan atherosclerosis, penyakit diabetes dan kanser kolon.

Kajian menunjukkan warna kuning atau jingga dalam keledek disebabkan oleh kandungan beta-karoten.

Beta-karoten dalam keledek boleh digunakan untuk menghasilkan Vitamin A yang dinamakan Provitamin A.

Keledek ungu pula merupakan sumber terbaik antosianin dan mempunyai aktiviti antioksidan yang tinggi di kalangan varieti keledek.

Justeru sekumpulan pensyarah dari Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan, Universiti Teknologi Mara (UiTM), menjalankan kajian mengenai keledek.

Kajian yang diketuai oleh Prof. Madya Norani Sidek bersama Prof. Madya Raja Saidatul Hisan Raja Datuk Sri Azam, Noradzhar Baba dan Sabaianah Bachok bagi menunjukkan keledek sesuai dijadikan tepung yang berpotensi dikomersialkan.

Norani berkata, produk baru yang dihasilkan daripada keledek kaya dengan beta-karoten dan antioksidan, tinggi fiber, kalori rendah, tanpa pengawet dan pewarna tiruan.

"Tepung keledek berpotensi untuk dikomersialkan kerana mempunyai nilai pemakanan dan sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan.

"Ini merupakan sesuatu yang baru dalam pasaran, mempelbagaikan kegunaan keledek, menghasilkan pelbagai produk daripada tepung keledek," katanya semasa ditemui semasa pameran BioMalaysia 2009 di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Beliau menambah, pelbagai produk berasaskan keledek berpotensi dikomersialkan kerana mempunyai pelbagai nilai pemakanan dan sesuai bagi mereka yang menjaga kesihatan.

"Tepung keledek merupakan produk baru dalam pasaran yang baik untuk menghasilkan adunan tepung dan hasil bakeri dan boleh dijadikan makanan kesihatan," katanya.

Norani berkata, kajian yang dijalankan mendapati tepung keledek mudah dihasilkan menggunakan bahan sedia ada.

Keledek yang dituai perlu dikupas kulit, potong dan dikeringkan pada suhu 158 darjah Celsius selama lapan jam.

Bahan berkenaan kemudian disejukkan pada suhu bilik selama dua jam sebelum dikisar dan kemudian diayak dan kemudian tambah dengan beberapa bahan lain.

"Tepung keledek tadi boleh menghasilkan beberapa produk lain seperti sos barbeku, produk pastri dan bakeri, sapuan keledek, lempeng dan fritter dan batters," katanya.

Budu dalam bentuk debu

BERCERITA mengenai masakan tradisional, tidak boleh ketepikan budu - sejenis sos ikan yang cukup terkenal di Kelantan. Budu merupakan produk yang dihasilkan daripada ikan bilis dan garam yang diperam memberikan rasa dan bau yang unik.

Biasanya budu digunakan sebagai pencicah yang dimakan bersama-sama ulam serta nasi dan lauk-pauk.

Budu mempunyai semua asid amino dan tinggi dengan kadar lysine selain vitamin serta garam galian yang berguna.

Makanan ini juga merupakan sumber terbaik bagi Vitamin B12 dan garam galian seperti kalsium, natrium, magnesium, zat besi dan fosforus.

Budu juga mempunyai kandungan garam yang tinggi yang menghalang pengguna mengambilnya dalam kuantiti yang tinggi.

Bagaimanapun dengan kepentingan nutrisi tetapi pengeluaran yang terhad boleh membantutkan usaha untuk mengkomersialkan produk berkenaan.

Justeru Universiti Malaysia Terengganu (UMT) menjalankan kajian menghasilkan budu dalam bentuk serbuk atau dinamakan debudu.

Pensyarah Jabatan Sains Makanan, Fakulti Agroteknologi dan Sains Makanan, Fisal Ahmad mendapat idea menghasilkan debudu apabila sukar membawa budu menaiki pesawat.

"Budu yang merupakan makanan berkhasiat sepatutnya mudah dibawa ke mana saja selain senang disajikan.

"Botol budu yang dibawa menaiki pesawat biasanya mudah pecah akibat proses penapaian," katanya semasa ditemui di pameran Pecipta 2009 di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Justeru beliau menghasilkan debudu yang merupakan produk unik - merupakan budu yang dikeringkan .

"Produk baru ini boleh ditambah dengan beberapa bahan lain seperti cili, asam limau selain pembungkusan serta pengurusan yang mudah dan menarik," katanya.

Debudu merupakan kaedah terbaik untuk menangani masalah bekalan yang terhad selain meluaskan penggunaannya di masa depan.

Fisal menambah, apabila budu dikeringkan, ia tidak menghilangkan khasiatnya dalam bentuk Debudu.

Beliau berkata, buat masa ini pihaknya telah menjalankan kerjasama dengan pengeluar budu terbesar bagi menjalankan kajian menghasilkan debudu.

"Bedubu boleh didapati dengan dua perisa iaitu asli dan campuran cili, limau dan bawang dan hanya perlu ditambah air apabila dihidangkan," katanya.

Debudu yang telah dibungkus menarik, jelas Fisal sesuai dijadikan cenderahati kerana kering, mudah dibawa.

Saturday, November 28, 2009

'Transformasi sektor pertanian'


Latihan kemahiran, program jana pendapatan tangani miskin tegar: Najib

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata, satu transformasi ketara dalam sektor pertanian perlu dilaksanakan berikutan keupayaan sektor itu untuk menjana ekonomi negara.

Perdana Menteri berkata, kerajaan yakin bahawa sektor itu berupaya dimantapkan dan diperkukuhkan untuk memainkan peranan yang lebih besar dalam menjana ekonomi negara, sekali gus menjadi paksi ketiga pertumbuhan ekonomi atau 'Third Engine of Growth'.

"Sektor pertanian adalah antara sektor yang menjadi sumber penting pendapatan rakyat luar bandar dan pertumbuhan ekonomi negara. Oleh itu, satu transformasi ketara dalam sektor ini perlu dilaksanakan dan ia perlu bermula daripada peringkat tanaman hingga ke pemasaran hasil pertanian," katanya pada Majlis Perasmian Mesyuarat Agung Pertubuhan Peladang Kebangsaan kali ke-36 di sini, semalam.

Teks ucapannya dibacakan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar.

Najib yakin transformasi sektor pertanian dapat dilaksanakan dengan adanya Dasar Agro Makanan Baru yang sudah digubal Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani bagi memajukan lagi sektor agro makanan supaya negara boleh mencapai Imbangan Dagangan Makanan yang positif menjelang tahun 2020.

Beliau berkata, dengan sokongan peladang, penternak dan nelayan serta komitmen kerajaan yang ada sekarang, tidak mustahil transformasi sektor pertanian ini boleh dilaksanakan dengan jayanya.

"Menyedari pentingnya sektor pertanian maka dalam Bajet 2010, sektor ini diberi peruntukan yang besar, iaitu sebanyak RM6 bilion dengan tujuan meningkatkan sumbangan pertanian kepada pertumbuhan ekonomi negara," katanya.

Katanya lagi, antara lain peruntukan itu digunakan untuk menaik taraf dan membaik pulih sistem infrastruktur pengairan dan saliran di dalam dan di luar jelapang padi yang akan dinikmati lebih 180,000 petani dengan peruntukkan sebanyak RM137 juta.

Selain itu, katanya, melaksanakan projek Empangan Paya Peda di Terengganu untuk Skim Pengairan Padi di Besut yang memberi kemudahan kepada ramai pesawah dengan peruntukkan sebanyak RM70 juta.

Najib berkata, kerajaan akan menyediakan lebih banyak premis perniagaan di lokasi yang strategik bagi meningkatkan pendapatan rakyat di kawasan luar bandar.

"Bagi tujuan ini kerajaan akan memperuntukkan kepada UDA Holdings Berhad sebanyak RM30 juta ringgit untuk membina kedai desa di seluruh negara," katanya.

Selain daripada membantu meningkatkan pendapatan dan taraf hidup peladang, penternak dan nelayan, beliau berkata, kerajaan juga prihatin terhadap kesukaran rakyat, terutama kos sara hidup yang kian meningkat.

Justeru, katanya, kerajaan komited untuk mencapai matlamat sifar kemiskinan tegar pada 2010 dengan menyediakan peluang latihan kemahiran dan program penjanaan pendapatan bagi menangani kemiskinan tegar.

"Antara langkah utama yang akan dilaksanakan adalah mengagihkan bantuan kebajikan Persekutuan pada hari pertama setiap bulan serta meneruskan Skim Program Lonjakan Mega. Program ini akan dapat mengeluarkan 5,600 keluarga daripada kemiskinan
tegar," katanya.

Johor: Labur RM1j ceburi industri burung Walit

PONTIAN: Sejak tiga tahun lalu, Goo An Hoa membelanjakan lebih RM1 juta untuk membeli hartanah yang terbengkalai dan menjadikan rumah untuk burung Walit.

Walaupun pelaburan yang besar itu mempunyai risiko tinggi, ia tidak pernah menjadi batu penghalang kepadanya untuk menceburi industri yang baru bertapak di negara ini, tetapi diketahui membawa pulangan lumayan.

“Saya mengambil keputusan untuk membeli deretan tujuh rumah kedai di sekitar daerah yang setiap satunya bernilai RM240,000 dan menjadikannya rumah untuk burung Walit bagi mendapatkan sarangnya yang bernilai tinggi.

“Kini dalam tempoh tiga tahun, rumah itu sudah mampu menghasilkan antara enam hingga tujuh kilogram sarang burung Walit sebulan, ” katanya kepada Bernama dalam temu bual di sini baru-baru ini.

Goo menjangka jumlah penghasilan sarang burung Walit olehnya akan berlipat ganda jika semua rumah burung yang dibina itu dihuni sepenuhnya oleh burung itu yang hanya boleh didapati di rantau Asia Tenggara.

Berdasarkan harga pasaran, sarang burung Walit yang dihasil menggunakan air liur burung terbabit boleh mencapai harga antara RM3,000 hingga RM10,000 untuk satu kilogram.

Ia produk yang mempunyai nilai tinggi di pasaran, sekali gus menjelaskan lagi mengenai ‘kegilaan’ warga negara ini terhadap industri penghasilan sarang burung Walit.

Kini, rumah burung Walit boleh ditemui dengan mudah di setiap bandar negara ini.

"Ia (sarang burung Walit) boleh diibaratkan sebagai berlian," kata Goo sambil menambah, dia turut melengkapi rumah burung miliknya dengan kamera litar tertutup (CCTV) dan sistem penggera bagi mengelak ia dicuri.

Goo berkata, pada ketika ini ada banyak kes kecurian sarang burung Walit berikutan harga produk itu yang tinggi di pasaran.

Pengerusi Persatuan Pengusaha Industri Sarang Burung Johor Bahar, Delon Wong pula berkata, pada ketika ini Johor menghasilkan antara 2 dan 2.5 tan sarang burung Walit sebulan untuk pasaran.

Delon berkata, jumlah itu masih jauh daripada mencukupi untuk menampung permintaan besar terutama daripada pengguna produk terbabit di negara China, pasaran terbesar bagi industri sarang burung.

Selain Malaysia yang hanya menghasilkan 10 peratus keseluruhan sarang burung untuk pasaran, 10 peratus lagi produk itu dihasilkan oleh Thailand, manakala selebihnya (80 peratus) pula dikeluarkan oleh Indonesia, katanya.

"Ia (pengeluaran sarang burung Walit) masih tidak cukup untuk menampung permintaan pasaran. Bayangkan permintaan seluruh dunia itu hanya ditampung oleh pengeluaran di Malaysia, Thailand dan Indonesia," katanya.

Penyelidik, Dr Tan Boon Siong, berkata khasiat kesihatan sarang burung itu sudah terbukti secara klinikal menerusi pelbagai jenis ujian makmal dilakukannya dengan kerjasama universiti tempatan.

Antaranya, kata beliau ujian menunjukkan sarang burung Walit itu mengandungi bahan dikenali sebagai Epidermal Growth Factor (EGF) yang boleh merangsang pertumbuhan sel-sel dan amat berkesan memerangi penyakit barah.

Selain itu, pemakanan sarang burung Walit itu juga membawa kesan positif terhadap kecantikan kulit, memperlahankan proses penuaan dan mengubati batuk, kata Tan. - Bernama

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails