Selain berkhasiat, cendawan tiram kelabu (Pleurotus sajor-caju) kini semakin popular untuk dijadikan sajian makanan di kalangan masyarakat tempatan. |
Berdasarkan kajian oleh Institut Sains Biologi, Fakulti Sains, Universiti Malaya (UM), cendawan sememangnya mempunyai banyak khasiat dan nilai perubatan seperti:
lmencairkan darah beku,
lmengawal atur tekanan darah,
lmerendahkan tahap kolesterol dan lipid,
lagen antioksida, melindungi DNA dan
lmembantu mengurangkan berat badan.
lMembantu meningkatkan sistem imuniti tubuh;
lanti-radangan,
lanti bakteria,
lanti parasit dan
lmelindungi hati.
lDikatakan mampu membantu merencat pertumbuhan semula kanser.
lMembantu meningkatkan sistem imuniti tubuh dengan merangsang limfosit dan makrofaj agen melawan bakteria, virus, sel tumor dan toksin.
lMeningkatkan sistem imuniti tubuh serta menghalang jangkitan kulat dan virus.
lAgen anti radangan.
lAktiviti pelindung gen - menghalang kerosakan DNA.
lMembantu mengawal atur tekanan darah.
lMembantu Merawat gastrik.
lMeningkatkan meningkatkan sistem imuniti dari segi;
lanti alahan,
lanti radangan,
lanti viral,
lanti bakteria dan
lanti oksida.
lMelegakan serta merawat paru-paru yang berpunca dari serangan lelah (asma) dan masalah pernafasan.
lMelindungi hati dengan meningkatkan proses detosifikasi.
lMembantu menguatkan otot, gerakbalas motor dan fungsi kognitif.
lLektin - mampu membantu merencat pengumpulan darah merah.
lMembantu merawat ulser perut.
lMembantu meningkatkan sistem imuniti.
lMeningkatkan sistem imuniti bagi melawan jangkitan vierus dan bakteria.
lMenghalang pertumbuhan tumor.
lAgen anti oksida dan melindungi faktor genetik.
No comments:
Post a Comment