Tuesday, February 7, 2012

Hasil susu segar terbaik

SUSU lembu merupakan minuman berkhasiat yang dikenali di seluruh dunia selain merupakan sumber vitamin yang diperlukan untuk tumbesaran manusia.

Bermula dengan susu segar, pelbagai produk tenusu seperti krim, mentega, dadih, aiskrim, keju, yogurt dan sebagainya dapat dihasilkan untuk kegunaan masyarakat.

Namun bukan mudah untuk menghasilkan susu lembu yang berkualiti kerana faktor pemakanan sebenarnya mempengaruhi susu yang akan dihasilkan oleh lembu tenusu.

Selain itu, harga makanan lembu yang semakin tinggi juga menjadi beban dan penghalang kepada penternak lembu tenusu bagi menghasilkan susu lembu yang berkualiti.

Lawatan pegawai-pegawai daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) dan pakar-pakar pemakanan Dutch Lady Milk Industries Bhd. (DLM) ke ladang lembu tenusu di Bedong, Kedah berjaya membuka minda penternak lembu tenusu agar terus berusaha menghasilkan susu segar yang berkualiti untuk dibekalkan kepada pengguna.

Timbalan Pengarah Kanan, Bahagian Pembangunan Komoditi Ternakan JPV, Dr. Siti Salmiyah Tahir berkata, lawatan ke ladang-ladang lembu tenusu bertujuan mendapatkan maklumat dan cara pemakanan lembu yang betul untuk diajar kepada penternak.

"Harga makanan lembu dipasaran memang mahal jadi penternak meminta kerajaan menaikkan harga susu segar namun jika dibandingkan dengan negara lain, harga susu segar dari ladang di negara kita adalah yang tertinggi (sekitar AS$0.58 seliter).

"Sebab itu, pihak kami turun padang bertemu dengan penternak lembu tenusu bagi memberi maklumat bagaimana untuk mengurangkan kos makanan ternakan jika tahu cara membuat rumusan makanan yang betul kepada lembu yang diternak," katanya.

Menurutnya, di setiap negeri terdapat pelbagai jenis tumbuhan yang boleh dijadikan makanan tambahan untuk lembu tenusu selain makanan dalam bentuk pallet.

"Rumput napier menjadi pilihan utama penternak untuk diberikan kepada lembu mereka. Namun masalah kekurangan tanah pula menjadi halangan untuk penternak menanam rumput di kawasan ladang mereka.

"Oleh sebab itu, pihak kami sedang mencari jenis-jenis makanan lain yang boleh diberikan kepada lembu tenusu kerana di setiap negeri ada makanan yang berbeza boleh diberikan kepada lembu tenusu bagi memastikan susu yang dihasilkan berkualiti," jelasnya.

Selain itu, Dr. Siti Salmiyah berkata, sejak tahun lalu, pihaknya telah memperkenalkan sistem pengiraan khasiat makanan yang menggunakan kaedah rekod Individual Cow Recording and Analysis System (ICRAS) untuk memudahkan penternak membuat pengiraan khasiat makanan yang mereka berikan kepada lembu-lembu masing-masing.

Katanya, peladang hanya perlu memasukkan data-data tertentu dan sistem itu akan membuat pengiraan khasiat makanan yang diberikan kepada haiwan secara automatik.

Dengan cara itu, peladang tahu makanan apakah yang patut diberikan kepada haiwan ternakan mereka untuk menambah pengeluaran susu.

Tambah Dr. Siti Salmiyah, kebanyakan penternak lembu tenusu di negara ini tidak mempunyai rekod khusus untuk mencatatkan maklumat mengenai lembu ternakan mereka.

"Apabila rekod kesihatan lembu ini tiada, sukar bagi pihak JPV membantu penternak jika lembu-lembu mereka mengalami masalah kesihatan.

"Oleh itu, kami amat menggalakkan penternak menggunakan ICRAS untuk merekodkan data-data penting seperti jumlah pengeluaran susu, kadar pembiakan dan rawatan kesihatan yang telah diberikan kepada lembu mereka," jelasnya.

Sementara itu, penternak lembu tenusu, Ramlan Bakar, 44 berkata, lawatan oleh pihak JPV dan DLM ke ladang lembu tenusu yang diusahakannnya sejak tahun 2008 itu amat bermakna kerana banyak ilmu baru berkaitan soal penjagaan lembu dan cara-cara menghasilkan susu lembu yang berkualiti dipelajari.

"Sekarang saya ada 19 ekor lembu susu dan empat ekor lembu menghasilkan susu segar setiap hari untuk dijual kepada pelanggan tetap yang akan datang mengambil susu di ladang.

"Setiap hari sekurang-kurangnya 30 liter susu segar dapat dihasilkan dan saya memang bercadang untuk menambah bilangan lembu yang diternak di ladang yang seluas 1.6 hektar ini," katanya.

Ramlan yang merupakan pesara tentera memberitahu, semua lembunya dibiarkan bebas meragut di ladang kelapa sawit bermula pukul 10 pagi hingga 5 petang.

Selain meragut diladang kelapa sawit, lembu-lembunya juga diberikan dedak dua kali sehari malah rumput napier juga ditanam berhampiran ladang tersebut untuk memastikan lembu-lembu yang dibela mendapat khasiat yang cukup.

"Saya berharap kerjasama yang terjalin antara pihak JPV dan penternak-penternak lembu susu tidak terhenti setakat ini sahaja kerana kami amat memerlukan bantuan untuk menambah ilmu dalam bidang penjagaan lembu susu.

"Banyak lagi yang perlu kami pelajari untuk berjaya dalam bidang ini dan kami juga mahu menghasilkan susu segar yang berkualiti kepada pengguna," tambahnya.
Sumber:Utusan Malaysia 

Kecewa dorong Mahanom jual baja

SELALUNYA apabila wanita bercakap tentang baja ialah hanya untuk digunakan bagi menyuburkan bunga-bungaan yang mereka tanam.

Tetapi lain pula dengan Mahanom Salamon, 40, yang menjadikan baja sebahagian daripada hidupnya.

Malah beliau mungkin merupakan satu-satunya wanita di negara ini yang menceburkan diri dalam industri pengeluaran baja.

Malah, beliau mengambil langkah berani untuk berkecimpung dalam industri yang didominasi lelaki dan konglomerat besar itu disebabkan rasa kecewa.

Katanya, sama seperti wanita lain, dia yang sebelum ini bekerja sebagai kerani sebuah syarikat swasta gemar bercucuk tanam.

Tetapi seringkali kecewa apabila apa yang ditanam itu tidak menjadi.

Dari situ beliau mula melayari Internet untuk mencari kaedah penyelesaian terbaik sehingga dipertemukan oleh sahabatnya dengan seorang pakar perunding tentang baja SA Bio-Mass dari Vietnam.

"Bermula dari situ, saya sendiri menggunakan baja tersebut dan mendapati hasil yang sangat memuaskan," katanya.

Dari situ kata Mahanom, dia menyedari akan potensi baja tersebut jika dipasarkan di negara ini.

"Lagi pula, ia merupakan produk berasaskan alam semulajadi yang bebas daripada bahan kimia tetapi mampu memberi hasil sehingga dua kali ganda dan dapat digunakan untuk semua tanaman," katanya ketika ditemui di kilang pembungkusan baja syarikatnya di Taman Industri Sri Sulong, Parit Sulong, Johor, baru-baru ini.

Kini Mahanom merupakan Ketua Pengarah Eksekutif SA Bio-Mass Trading, syarikat pengedar tunggal baja SA Bio-Mass hasil teknologi Eropah yang 100 peratus bebas kimia.

Syarikatnya kini mengedarkan kira-kira 2,000 tan baja mesra alam tersebut setahun ke seluruh negara.

Beliau memberitahu, Bio-Mass adalah baja bebas kimia dihasilkan daripada lebihan bahan mentah yang dikeluarkan oleh kilang dan industri pemprosesan makanan manusia dan ternakan.

Antaranya lebihan daging atau ayam yang dihasilkan dari kilang pengeluar kiub pati, gula, hampas, soya, beras dan jagung.

Berbanding baja organik, Bio-Mass tidak mengandungi najis haiwan.

Bahan-bahan tersebut melalui beberapa proses pemecahan, pemeringkatan dan penapisan menggunakan tekonologi tercanggih dari Eropah sehingga terhasilnya nutrien tanaman untuk kegunaan semua jenis peringkat tanaman dan ladang.

Sementara itu, Mahanom berkata, keluarga amat memahami kesibukan dirinya menguruskan perniagaan sehingga jarang berada di rumah. Malah mereka turut memberi sokongan kepadanya.

"Saya jarang berada di rumah mahupun di pejabat. Sebaliknya selalu menjelajah seluruh negara untuk mempromosi dan memasarkan produk syarikat.

"Bagaimanapun hubungan saya dan keluarga tetap rapat. Kami saling memahami dan menyayangi. Apa yang penting pengurusan masa iaitu bagaimana menghabiskan masa yang berkualiti bersama keluarga," katanya yang merupakan anak kelahiran Batu Pahat, Johor.

Mahanom mempunyai tiga orang anak berusia antara lapan hingga 15 tahun. Jika dirinya dikenali sebagai wanita baja, anak keduanya, Farisya Fatin Faisal, 11, pula digelar 'budak hantu' kerana telah membintangi tiga buah filem berunsurkan hantu iaitu Santau, Ngangkung dan Sumpahan Kum Kum.

Katanya, Farisya juga tidak kekok mengikutinya menyertai karnival atau ekspo bagi mempromosikan produk syarikat jika tidak sibuk dengan penggambaran dan waktu persekolahan.

Sumber:Utusan malaysia 

Monday, December 5, 2011

Asparagus tanaman bernilai tinggi




ASPARAGUS merupakan antara sayur yang menjadi kegemaran rakyat negara ini. Biasanya ia ditanam secara komersial oleh para pengusaha dan jarang di tanam secara kecil-kecilan.
Namun, bagi yang gemar berkebun boleh mencuba untuk menanam asparagus di kawasan rumah mereka.
Penyediaan kawasan
Tanah perlu dibajak dan digembur sedalam antara 20 dan 30 sentimeter (sm) untuk memudahkan pertumbuhan akar.
Batas disediakan menggunakan jentera atau secara manual mengikut saiz yang disyorkan. Lebar batas satu meter, tinggi antara 20 dan 30 sm dan panjang batas mengikut kesesuaian tempat. Jarak antara batas ialan 0.6- 1.0 meter.
Nilai pH yang sesuai ialah antara 5.5 dan 6.5, jika pH tanah kurang dari yang disyorkan pengapuran perlu dilakukan tidak kurang 14 hari sebelum penanaman dilakukan. Kadar pengapuran antara tiga dan lima tan/hektar bagi tanah.
Batas di tambak dengan bahan organik tahi ayam atau kompos antara satu hingga tiga kg/meter persegi atau antara tiga hingga enam tan/hektar bagi tanah mineral.
Bahan ini hendaklah digaulkan ke dalam tanah satu minggu sebelum menanam bagi membekalkan zat makanan kepada pokok.
Penanaman dan penjagaan
Biji benih perlu disemai dalam polibeg hitam yang sesuai dengan menggunakan media tanah campuran tiga bahagian tanah atas: Dua bahagian bahan organik: Satu bahagian pasir dan ditambah ½ bahagian sabut kelapa.
Letak satu atau dua biji benih dalam polibeg dan biji benih akan bercambah antara tujuh dan 14 hari dan anak benih dibiarkan selama antara lapan dan 10 minggu ditapak semaian.
Ia perlu disiram setiap hari dan sekurangnya 50 peratus teduhan.
Rumpun asparagus yang berumur lebih setahun boleh dibelah dan dipindahkan sebagai bahan tanaman. Pastikan tunas sulur subur dan mempunyai akar yang mencukupi. Tanam tunas sulur secepat mungkin. Pendedahan kepada cahaya matahari dan angin akan menjejaskan pertumbuhan tunas sulur.
Jarak tanaman yang sesuai ialah satu meter antara barisan pokok dan penanaman sebaris didalam batas adalah sesuai bagi asparagus kerana memudahkan pengurusan tanaman.
Kawalan rumpai
Pengawalan rumpai penting untuk menjamin hasil yang tinggi. Kawasan tanaman perlu sentiasa bersih bagi mengelakkan persaingan dalam mendapatkan zat makanan, air, cahaya dan ruang.
Rumpai juga menjadi perumah bagi perosak dan penyakit tanaman. Kerja merumpai perlu dilakukan setiap minggu
Pembajaan
Baja yang disyorkan ialah 120 kg N:60 kg P2O5:60 kg K2O setiap hektar. Tetapi ia bergantung pada kesesuaian tanah di sesuatu kawasan, keperluan nutrien tanaman,masa dan cara pembajaan .
Pembajaan dibuat antara tiga dan empat minggu selepas mengubah anak benih ke ladang, penggunaan baja organik 8: 8:8: (80-100 gm/rumpun diselangkan dengan baja NPK biru 12:12:17 (50-80 gm/rumpun) adalah disyorkan dan ditambah bila rumpun membesar.
Ia ditabur keliling tanaman dengan jarak 15-20 sm dari rumpun tanaman dan dikambus bagi mengelakkan larut resap ke udara. Pembajaan dibuat setiap bulan dan diselangkan baja kimia dengan baja organik.
Pemangkasan
Proses pemulihan dilakukan supaya keseimbangan bilangan batang dan daun yang cukup untuk aktiviti fotosintesis serta kegunaan pembesaran selepas melalui aktiviti kutipan hasil.
Program pemulihan memerlukan antara dua dan tiga bulan dan tinggalkan tiga dan empat pokok matang setiap rumpun.
Asparagus perlu dicantas tiga atau empat kali setahun mengikut kesesuaian pokok. Semua pokok matang perlu dicantas di paras tanah dan tinggalkan sulur baru yang dipotong sebagai hasil segar dan yang tidak sesuai biarkan ia membesar.
Perosak dan penyakit
Serangan penyakit layu pucuk (Fusarium sp) menyebabkan pucuk muda hitam ,layu dan terus kering. Serangan kulat Puccinia asparagi menyebabkan tanda bintik hitam atau merah pada batang dan daun.
Penyakit ini dikawal dengan memotong dan musnahkan bahagian yang diserang atau dibuat semburan racun kulat yang sesuai.
Ulat ratus (Spodoptera sp) yang menyerang bahagian pucuk dan dahan dan ulat pangkas memakan bahagian pucuk dan daun,jika serangan serius lakukan semburan menggunakan racun yang sesuai.
Penuaian hasil
Hasil pertama boleh dituai selepas lapan hingga 10 bulan ditanam. Aparagus boleh dituai dalam bentuk tunas putih atau tunas hijau .
Asparagus hijau dimakan segar dan yang putih ditinkan. Bagi mendapatkan asparagus putih rumpun ditimbus tanah dan tunas akan membesar dalam tanah.
Kutipan hasil akan bermula selepas proses cantasan dilakukan,bagi satu musim tempoh kutipan hasil antara satu dan dua bulan. Sulur muda dipotong dengan pisau tajam di bawah paras tanah,elakkan kecederaan sulur muda lain.
Sulur berukuran 15-17 sm sahaja yang dituai. Kelewatan dituai menyebabkan sulur panjang meruncing, berserabut dan hujung sulur akan berkembang menjadi daun. Tuaian hasil antara 25 dan 30 kg seminggu sehektar boleh didapati dan boleh mencapai tiga atau lima tan sehektar/tahun.
Asparagus digred mengikut garis pusat dan panjang rebung, warna, kerapuhan, kesegaran, tahap kecederaan dan serangan penyakit. Ia boleh bertahan selama dua hingga tiga minggu jika disimpan dlam suhu 0-2 darjah celsius.

Sumber:utusan malaysia

Sulur muda asparagus dikutip sebagai sayuran yang berkhasiat dan bernilai tinggi.

Thursday, November 24, 2011

Labu perlu banyak air




Persediaan tanah dan kawasan
LABU akan mengeluarkan hasil yang tinggi jika ditanam pada tanah yang gembur berpasir, mengandungi banyak bahan organik dan mempunyai saliran yang baik.

Nilai pH yang sesuai ialah antara 5.5-6.5. Jika pH tanah kurang dari yang disyorkan pengapuran perlu dilakukan tidak kurang 14 hari sebelum penanaman dilakukan.Kadar pengapuran antara tiga dan lima tan/hektar bagi tanah mineral. Tanah perlu dibajak dan digembur sedalam antara 20 dan 30 sentimeter (sm) untuk memudahkan pertumbuhan akar.

Batas disediakan menggunakan jentera atau secara manual mengikut saiz yang disyorkan, biasanya lebar batas antara satu hingga 1.2 meter, tinggi batas di antara 20 dan 30 sm dan panjang batas mengikut kesesuaian tempat. Jarak antara batas ialah satu meter.

Batas ditambak dengan bahan organik tahi ayam atau kompos antara satu dan tiga kg/meter persegi. Bahan ini hendaklah digaulkan ke dalam tanah satu minggu sebelum menanam bagi membekalkan zat makanan kepada pokok atau antara tiga hingga enam tan/hektar bagi tanah mineral.

Penanaman
Labu boleh ditanam terus ke batas dengan meletakkan dua biji benih bagi setiap lubang yang telah dikorek sedalam satu atau dua sm, selepas itu biji benih dikambus nipis dengan tanah halus atau disemai dahulu ditapak semaian sebelum diubah ke ladang.  

Selepas seminggu anak benih bercambah, ia perlu dijarangkan dengan mencabut anak benih yang kurang segar dan tidak sihat.Tinggalkan satu pokok sahaja setiap lubang penanaman bagi mengelakkan persaingan dari segi makanan, ruang, cahaya dan air.

Tanah di keliling anak benih dipadatkan supaya pokok lebih kuat dan akar tidak terdedah Jarak tanaman yang disyorkan ialah antara 60 dan 100 sm antara barisan pokok dan digalakkan ditanam dalam satu barisan sahaja.

Keperluan biji benih antara 0.8 dan satu kg/hektar
.
Pengairan
Tanaman labu memerlukan air yang banyak untuk kelembapan yang cukup bagi pertumbuhan yang lebih subur.

Penyiraman dibuat dua kali sehari di peringkat awal penanaman dan dikurangkan sekali sehari bila pokok besar dan sehingga memungut hasil. Pengairan dibuat secara manual atau menggunakan sistem pengairan. Perparitan diperlukan bagi kawasan yang menghadapi masalah saliran. Parit ladang dibina bagi menyalirkan air yang berlebihan ke parit utama.

Pengawalan rumpai
Merumput dilakukan secara manual atau menggunakan bahan sungkupan seperti lalang, rumput kering atau agrosheet, sebarang penyemburan rumpai hendaklah dilakukan sebelum pokok labu berbuah.

Pembajaan
Baja yang disyorkan ialah 70 kg N:140 kg P2O5:200 kg K2O setiap hektar, tetapi ia bergantung pada jenis tanah di sesuatu kawasan, keperluan nutrien tanaman, masa dan cara pembajaan .

Penggunaan baja NPK Hijau 15:15:15 untuk pembajaan pertama boleh di gunakan dengan kadar 30g/pokok dan ditabur keliling dengan jarak antara 15 dan 20 sm dari rumpun pokok serta dikambus.Pembajaan ulangan kedua dan ketiga boleh menggunakan NPK biru 12:12:7 dengan kadar 40-50 g/pokok diselangkan setiap dua minggu, dan sebelum tanaman berbunga.

Kawalan perosak dan penyakit
Penyakit utama ialah kulapuk berdebu (Erysiphe cichoracearum) yang menyebabkan tompok putih dan berdebu di permukaan daun dan merebak pada keseluruhan daun dan bertukar menjadi kuning, perang dan kering dan berkedut.

Pokok yang diserang kurang berbuah dan kecil bentuknya. Jika terdapat tanda serangan musnahkan daun yang diserang dan sembur dengan racun kulat  yang sesuai. Serangan kulapok downy (Pseudopereronospora cubensis) ialah pada daun, terdapat bintik berbentuk bersiku siku, berwarna hijau pucat kekuningan di atas daun. Lapisan bawah diselaputi spora dan akhirnya menjadi perang dan mati, buah akan terbantut. Pastikan daun yang diserang dimusnahkan.

Jika serangan teruk sembur dengan racun kulat yang sesuai. Perosak utama ialah kumang labu (Aulacophora sp.) akan menyebabkan pokok layu dan mati dan menyebabkan daun rosak. Serangan kutu daun (Aphids sp) menyebabkan daun berkerekot dan pokok terbantut.
Gunakan racun serangga yang sesuai bagi serangan yang teruk.

Penuaian
Hasil labu lemak boleh dituai selepas antaar 60 dan 80 hari penanaman, kematangan boleh dikesan melalui perubahan warna pada kulit buah dari hijau ke kuning sekurangnya 80 peratus warna kekuningan pada buah.

Tangkai buah dipotong antara lima hingga tujuh sm dari pangkal buah dan dimasukkan ke dalam bakul hasil.

Dalam tempoh 90 hari pertumbuhan labu boleh mengeluarkan lima hingga enam biji labu bagi setiap pokok. Buah labu yang kotor terkena tanah perlu dilap dengan kain yang lembap bagi menghilangkan kotorannya sebelum dijual.Berat setiap buah labu antara satu dan dua kg sebiji. Ia boleh disimpan selama satu dan dua bulan pada suhu bilik. Hasil sehektar ialah antara 20 dan 25 tan/hektar.

Sumber:utusan malaysia

Labu merupakan antara tanaman yang sentiasa mendapat permintaan tinggi di pasaran.

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails