Tuesday, November 9, 2010

Inovasi penjagaan produk segar


Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN
Gambar HAYAT SUEET



Dr. Zaulia Othman menunjukkan sayur-sayuran yang diproses secara minimum.



Gaya hidup moden menyebabkan semuanya harus mudah, ringkas dan cepat termasuklah tugasan memasak. Ada yang gemar memasak tetapi masalahnya tugasan renyah seperti menyediakan bahan mentah yang mengambil masa.

Malah, masalah berkenaan juga dihadapi oleh industri kecil dan sederhana (IKS) yang terlibat dalam penyediaan makanan.

Biasanya IKS penyediaan makanan menghadapi masalah tenaga buruh bukan saja untuk menyediakan bahan mentah yang banyak malah bahan mentah yang disimpan tidak tahan lama.

Bermula dengan kajian bagi Angkatan Tentera Malaysia (ATM) untuk membawa bahan mentah dalam kapal bagi jangka masa lama, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) telah mengujinya bagi diaplikasi di pasaran tempatan.

Pegawai Penyelidik Pusat Penyelidikan Hortikultur, MARDI, Dr. Zaulia Othman yang menjalankan kajian berkenaan berkata, inovasi tersebut amat sesuai bagi mendapatkan bahan mentah berkualiti tinggi.

"Hampir semua sayuran sama ada berdaun, berbuah, berbunga, berubi atau rizom sesuai bagi menghasilkan hirisan segar sayur-sayuran," katanya semasa ditemui di pejabatnya di Serdang, Selangor baru-baru ini.

Dr. Zaulia menambah, hirisan segar sayur-sayuran merangkumi sayur-sayuran sedia dimakan segar sebagai ulam, untuk hiasan, sedia dimasak atau diproses.

Kualiti dan kesegaran produk ini dikekalkan seperti keadaan asalnya jika disimpan dalam suhu dan pembungkusan yang sesuai agar hirisan segar sayuran tidak cepat rosak berbanding kaedah penyimpanan normal.

"Perubahan yang berlaku semasa operasi penyediaan menyebabkan sayur yang diproses secara minimum tidak dapat disimpan lama dan boleh menyebabkan kerugian kepada para penjual dan juga pengguna," katanya.

Bagaimanapun, melalui kaedah penyediaan dan penyimpanan yang sesuai telah dikaji di MARDI mendapati kesegaran produk dan keselamatan hirisan segar sayur terjamin.

Terdapat hirisan segar sayur-sayuran yang mempunyai jangka hayat simpanan yang panjang seperti bawang besar sehingga enam minggu dan disimpan pada suhu 2 darjah Celcius.

Sementara hirisan segar cili, sawi, kubis dan kacang panjang boleh disimpan selama tiga minggu, manakala timun hanya boleh bertahan selama dua minggu pada suhu 2 darjah Celcius.

Dr. Zaulia berkata, hayat simpanan bertambah pendek jika disimpan pada suhu lebih tinggi daripada 2 darjah Celcius manakala hirisan segar sayur-sayuran hanya bertahan dua hari pada suhu 25 Celcius.

Hirisan segar sayur-sayuran dilakukan melalui beberapa proses bermula dengan pemilihan bahan mentah berkualiti tinggi terus dari ladang.

Sayuran yang dipilih akan menjalani proses pra kondisi dengan menyimpannya pada suhu lima hingga 10 darjah Celcius selama semalaman bagi membuang haba ladang dan menyediakan sayuran dalam keadaan sejuk semasa diproses.

Selepas itu sayuran akan dibersihkan dengan air paip sebelum direndam sekejap dengan agen sanitasi, dipotong secara manual atau menggunakan mesin.

Kemudian sayuran akan direndam dalam kalsium klorida dalam suhu dua darjah Celcius bagi mengekalkan tekstur dan mengelakkannya menjadi warna perang.

Dr. Zaulia berkata, sayur-sayuran boleh disediakan dalam pelbagai bentuk hirisan mengikut kegunaan dan kaedah penyediaan, bentuk dan saiz potongan berbeza mengikut jenis sayur dan kelaziman sayur tersebut dimasak atau dimakan.
Sumber:Utsuan Malaysia

Walit World bangun industri burung walit

PORT DICKSON 8 Nov. - Melihat potensi industri burung walit yang dijangka menyumbang sebanyak RM5 bilion kepada pendapatan negara menjelang 2015, Walit World Sdn. Bhd. mengambil inisiatif membangunkan kawasan industri ternakan burung walit di Tanjung Agas, Teluk Kemang.

Melalui projek yang dinamakan Walit World Tanjung Agas Ecopark itu, syarikat tersebut menawarkan peluang perniagaan kepada individu yang berminat untuk membeli hartanah 'rumah burung'.

Pengurus projek, Mohd Nasir Che Fa berkata, hak milik tanah diberikan kepada pemilik rumah burung walit yang dibangunkan secara berpusat di kawasan burung walit di daerah ini.

Menurut beliau, pihaknya menawarkan tapak seluas 2,100 kaki persegi di kawasan tersebut dengan rumah burung setinggi dua setengah tingkat yang bersaiz 20 kaki lebar dan 50 kaki panjang

"Rumah burung walit ini turut dilengkapi peralatan audio terkini untuk memanggil burung tersebut. Harga yang ditawarkan bagi sebuah rumah ialah RM320,000," katanya di sini hari ini.

Beliau menambah, pembangunan kawasan seluas 5.2 hektar itu telah mendapat kelulusan daripada pihak berkuasa tempatan (PBT), Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) dan mendapat sokongan serta khidmat nasihat Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV).

"Lokasi ini sangat strategik iaitu dalam kawasan kampung berhampiran pertemuan muara Sungai Linggi dan Selat Melaka serta dikelilingi rimbunan pokok bakau yang sememangnya kaya dengan punca makanan yang sesuai dengan koloni burung walit," katanya.

Mohd Nasir memberitahu, khasiat sarang burung walit ini terbukti sejak dulu lagi yang mampu melancarkan fungsi paru-paru, melancarkan perjalanan darah, menambah daya ketahanan badan, meningkatkan kekuatan jantung dan banyak lagi kebaikan kepada kesihatan manusia.

"Disebabkan oleh khasiat dan nilai perubatannya yang tinggi, sarang burung walit sangat berharga dan mendapat permintaan yang tinggi di peringkat antarabangsa.

"Harga sarang burung walit di pasaran boleh mencecah RM5,000 sekilogram bagi yang belum dibersihkan mengikut gred, dan nilainya akan meningkat sekali ganda apabila memasuki pasaran antarabangsa," katanya.

Beliau menambah, industri ternakan burung walit menjanjikan keuntungan sampingan yang lumayan malah menawarkan cabang perniagaan keluarga yang boleh diwarisi dari satu generasi ke satu generasi.

"Melabur melalui pembelian sebuah rumah burung walit beserta tapak rumah di Walit World Tanjung Agas Ecopark, pasti menjanjikan pulangan modal dan keuntungan yang lumayan," katanya.

Maklumat mengenai Walit World Tanjung Agas Ecopark boleh diperoleh menerusi http://worldofwalit.blogspot.com.
Sumber:Utsuan Malaysia

Jan Hulsen kaji isyarat lembu



Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN
Gambar RASHID MAHFOF



Jan Hulsen (tengah) memeriksa timbunan makanan ternakan yang terdiri daripada tongkol dan batang jagung.




SETIBA saja di ladang ternakan lembu tenusu Ladang Pa'abas di Alor Gajah Melaka, pakar lembu dari negara kecil Belanda, Jan Hulsen terus ke tempat makanan ternakan yang penuh dengan rumput dan tongkol jagung diperam.

Jan dengan selamba memasukkan tangannya ke dalam timbunan makanan ternakan yang lembap dan berbau masam.

Timbunan campuran rumput basah, jagung dan pelepah sawit menimbun di dalam sebuah kereta tolak.

Beliau hanya menggelengkan kepala melihat makanan ternakan yang mungkin tidak sesuai bagi lembu tenusu.

Setelah itu beliau ke ladang ternakan dan meninjau kawanan lembu yang sedang berehat di dalam kandang.

"Lembu yang gemar duduk dan berehat di lantai kandang biasanya mempunyai masalah atau tidak sihat.

"Sebagai penternak kita perlu memastikan ternakan sentiasa bersih, cergas dan sihat," katanya.

Warga Belanda yang lahir dan membesar dalam persekitaran ladang ternakan lembu tenusu ini amat meminati bidang ternakan.

Hulsen melanjutkan pelajaran dalam bidang sains veterinar dan berminat dalam bidang komunikasi ternakan.

Beliau menghabiskan masa tiga tahun di ladang hanya untuk mengkaji mengenai haiwan ternakan sebelum turun ke padang bagi membantu penternak dalam memantau keperluan ternakan serta isu pengurusan lain.

Baginya ternakan sentiasa 'memberitahu' keadaan mereka dan penternak yang peka akan sentiasa memantau dalam penyediaan penjagaan kesihatan, tempat tinggal serta memastikan makanan yang sihat dan mencukupi.

Konsep cow signal yang dibangunkan oleh Hulsen kini dapat membantu penternak mendapatkan maklumat serta menggunakannya bagi meningkatkan kebajikan, kesihatan dan produktiviti lembu dalam keadaan yang paling praktikal.

"Sebagai penternak kita perlu tahu bahasa ternakan dan 'berbicara' dengan mereka sebaik mungkin bagi memastikan kebajikan mereka," katanya

Bersama-sama syarikatnya Vetvice, Hulsen membangunkan konsep isyarat lembu dan menulis beberapa siri buku cow signal meliputi penjagaan kaki, kesuburan serta pembiakan.

Vetvice menceburkan diri dalam memberikan sesi ceramah dan latihan secara aktif di lebih 30 buah negara seluruh dunia yang mempunyai ladang ternakan.

Siri bukunya Pertanian Masa Depan melangkaui apa yang diperlukan oleh ternakan dan memberi penekanan mengenai pengurusan ternakan terutama dalam ladang ternakan lembu tenusu.

Hulsen ke negara ini atas jemputan syarikat pengeluar produk tenusu terkemuka negara Dutch Lady Milk Industries Berhad (DLM) bagi meninjau perkembangan sekali gus meningkatkan industri ternakan lembu tenusu.

Antara ladang yang dilawatinya ialah Ladang Lembu Air Pa'abas, Alor Gajah, Melaka, Macres Sdn. Bhd., Ladang Lembu Jaswan dan Ladang Lembu Diverse Quest di Kluang, Johor.
Sumber:utusan malaysia

Ladang Melaka hasil susu berkualiti

Melawat beberapa ladang ternakan lembu tenusu bersama-sama dengan pakar yang dibawa dari Belanda, Jun Hulsen ke beberapa lokasi ternakan lembu memberikan pengalaman yang menarik.

Lawatan tersebut merupakan anjuran peneraju produk tenusu tempatan Dutch Lady Milk Industries Bhd. (DLM) selama dua hari melalui Program Pembangunan Tenusu Dutch Lady itu amat berguna.

Ia membantu menyalurkan kepakaran dan maklumat kepada para penternak tempatan untuk membekalkan hasil susu segar secara terus kepada syarikat tersebut.

DLM menjangka program menyalurkan kepakaran yang dijalankan dengan kerjasama Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) akan membuahkan kejayaan seperti mana yang dilakukan oleh penternak Belanda, Indonesia dan Vietnam di bawah naungan Friesland Campina.

Projek berkenaan dimulakan pada Mei 2008 apabila syarikat berkenaan mendapati pengeluaran susu segar tempatan hanya mewakili tiga peratus daripada keseluruhan keperluan susu negara.

Menurut Ketua Bahagian Korporat dan Kawal selia DLM, Rohana Safinah Abdul Hamid, pihaknya mengamalkan konsep pembelian susu segar terus dari ladang ke DLM.

Selain itu, ia menyediakan skim pembayaran menarik melalui sistem pemberian bonus dan sistem penalti berdasarkan kualiti susu.

Misalnya susu gred A dibeli pada harga RM2 seliter, gred B (RM1.80 seliter) dan gred C (RM1.70 seliter).

Lawatan ke ladang bermula dengan ladang ternakan lembu tenusu Pa’abas Diary, Melaka yang terlibat dalam program pembasmian kemiskinan.

Diuruskan oleh syarikat Induk Cekal Sdn. Bhd. dan dipantau oleh JPV Melaka dengan memberikan saraan kepada 64 buah keluarga miskin.

Pengurus Projek Ladang Lembu Air Pa’abas, Hasan Salleh berkata, projek berkenaan merupakan sebahagian daripada program basmi kemiskinan.

“Ladang ini memulakan operasinya pada Februari 2008 di tapak seluas 2.5 hektar di Bukit Apit dengan 50 ekor lembu betina dan dua ekor jantan baka Jersey tulen,” katanya semasa menerima lawatan media dan Jan Hulsen di ladang berkenaan baru-baru ini.

Menurut Hasan, lembu berkenaan diberi makan rumput napier, jagung, pelet, hampas isirung sawit (PKE) dan pelepah kelapa sawit (OPF) selain garam galian.

Bagaimanapun, beliau berkata, ladang berkenaan berhadapan dengan masalah kualiti dan bekalan rumput serta dedak bagi mendapatkan susu lembu yang berkualiti.

Kini ladang berkenaan mempunyai lembu daripada baka Jersey dan Frisien yang memberikan faedah saraan kepada 64 keluarga miskin di kawasan berkenaan.

“Pekerja di sini digalakkan menanam jagung dan rumput napier sebagai salah satu punca pendapatan lain memandangkan napier dan jagung merupakan makanan tambahan selain pelet, PKE, hampas isirung kelapa sawit (PKC) dan garam galian,” katanya.

Lembu tenusu di Ladang Pa’abas berupaya mengeluarkan lebih 10 liter susu sehari bagi seekor bibit lembu dengan kualiti terbaik.

Menggunakan kaedah pembiakan secara semulajadi dan permanian beradas antara Jersey tulen dan kacukan Jersey Fresien memberikan kualiti susu yang lebih baik.

Ladang yang menghadapi masalah kematian bibit yang tinggi selepas kelahiran, jelas Hulsen mungkin disebabkan tekanan atau stres.

Menurut beliau, ia dapat diatasi dengan mengurangkan tekanan, ventilasi, tingkatkan kebersihan ladang, memendekkan masa memerah susu serta meluaskan ruang rehat.

Lawatan kemudian diikuti ke ladang Jaswan yang dimiliki Pengerusi Koperasi Serbaguna Tenusu Melaka, Jusuwantha Singh Dulip Singh.


menternak lembu tenusu

Koperasi berkenaan mempunyai 435 ahli dengan 70 orang ahli yang bergiat secara aktif.

Ladang yang terletak di Merlimau, Melaka menternak lembu tenusu secara perniagaan keluarga selama lebih 30 tahun.

Di ladang seluas 2.5 ekar dengan hampir 20 ekor lembu Housten dan Jersey.

Berminat meningkatkan operasi beliau memerlukan lebih banyak tanah untuk meluaskan ladangnya memandangkan ternakannya hanya memakan rumput selain pelet, soya dan PKC sebagai makanan selingan.

Hulsen turut memuji lembu tenusu di ladang Jawsan yang disifatkan sihat dan boleh dilihat melalui keadaan bulunya yang berkilat.

Sementara itu di ladang Macres Sdn. Bhd. yang baru lima bulan beroperasi mendapatkan bekalan lembu baka Fresien dari negara Thailand.

Pengurus Bahagian Tanaman dan Ternakan Lembu, Mamat Tambi berkata, kira-kira 85 peratus lembu berkenaan merupakan baka Frisien selain baka Shahiwal dan Jersey.

“Kini terdapat 56 ekor lembu betina dan dua ekor jantan dengan 38 ekor bunting dan pengeluaran susu pertama dijangka pada bulan September,” katanya.

Dijangka seekor lembu bibit boleh mengeluarkan 45 hingga 55 liter susu sehari seekor bergantung kepada makanan yang diberikan.

Manakala Ketua Seksyen Tenusu Jabatan Perkhidmatan Veterinar, Dr. Siti Salmiyah Tahir berkata, sehingga Jun lalu JPV telah menerima 9.7 juta liter susu yang dikeluarkan oleh ladang-ladang seluruh negara.

“Melalui program bersama DLM ini, JPV akan mengendalikan kajian kualiti ke atas susu yang dikeluarkan serta mengadakanlawatan sambil belajar ke ladang-ladang susu yang telah dikenal pasti,” katanya.

Siti Salmiyah menambah pihaknya juga akan membantu daripada segi penumpuan sokongan dan teknikal kepada penternak, memaksimumkan sumber, meningkatkan hasil serta membantu ke arah pembangunan ladang ternakan baru.

Sumber:Utusan Malaysia


Saturday, November 6, 2010

UGC penyelidikan dan bimbingan pertanian

Menepati hasratnya sebagai peneraju dalam bidang pengajaran dan penyelidikan pertanian, Universiti Putra Malaysia (UPM) terus memperhebatkan usaha mempromosi kekuatan yang dimiliki dengan menubuhkan Taman Pertanian Universiti (TPU) pada 1 Disember 2001.

Penubuhan TPU dengan pelbagai usaha strategik bukan sahaja dapat membantu memperkukuh UPM sebagai institusi unggul dalam bidang pertanian tetapi bukti kesungguhannya membantu orang ramai yang berminat dalam bidang tersebut.

Ini dapat dibuktikan dengan penubuhan Pusat Jualan di bawah Unit Hasilan Pertanian di TPU yang akan dikenali sebagai Pusat Perkebunan Universiti (UGC).

Pusat Jualan yang berfungsi sebagai hub kepada aktiviti pertanian terutamanya melibatkan jualan hasil pertanian seperti sayuran, buah-buahan, hasil ternakan, anak pokok buahan, anak pokok herba, pengembangan teknologi pertanian, klinik pertanian, kursus-kursus pertanian dan amali pelajar pertanian.

Pusat tersebut yang ditubuhkan tahun lalu kini memainkan peranan sebagai sayap pengembangan TPU dengan matlamat membantu melestarikan industri pertanian dan memberi manfaat kepada golongan sasar.

Unit tersebut ditubuhkan dengan pelbagai komponen yang akan menyokong kepada fungsi, peranan dan matlamat penubuhannya.

Antara komponen tersebut ialah pusat jualan, tapak semaian pokok buah-buahan, tapak semaian pokok bunga, ternakan ikan dan latihan pertanian.

Latihan pertanian akan diberi fokus dengan penganjuran pelbagai kursus, bengkel, pertunjukkan kaedah, khidmat nasihat pertanian atau klinik pertanian yang berkaitan dengan pembiakan pokok buahan, tanaman kontan, tanaman hiasan, cendawan, fertigasi, ternakan haiwan, ikan dan lain-lain.

Menurut Pegawai Pertanian TPU, Abdull Ghaffar Othman, kewujudkan unit tersebut penting sebagai promosi kepada aktiviti pertanian khususnya kepada pembiakan tanaman buah-buahan di UPM.

Pada masa ini, mereka yang berminat boleh membeli anak pokok buah-buahan yang telah sedia untuk dijual.

“Di pusat jualan ini, kami mampu mengeluarkan 11,000 anak pokok pelbagai jenis terutama buah - buahan tempatan yang berkualiti termasuk dari segi ketulenan klon dalam masa setahun.

Sayap program

“Tugas kita ialah menghasikan anak pokok berkualiti kerana permintaan daripada pelbagai pihak memang mengalakan'' katanya.

Beliau yang juga Ketua Seksyen Pengajaran, Penyelidikan dan Khidmat Profesional berkata, pelbagai kemudahan telah dan sedang dibina yang mengisi komponen-komponen dalam UGC.

Ia termasuk mencantikkan kawasan sekitar dengan landskap yang menarik dan membina bangunan pusat jualan hasil tanaman dan juga hasil- hasil pertanian termasuk ternakan.

Kos pembangunan awal kawasan tersebut yang berkeluasan 7.4 hektar termasuk kemudahannnya melibatkan RM500,000.

Bangunan pusat jualan itu yang sedang dibina dan hampir siap juga akan menawarkan ruang untuk produk keluaran usahawan bimbingan Pusat Pengembangan, Keusahawanan dan Pemajuan Profesional (APEEC) UPM, salah sebuah pusat yang berperanan dalam membimbing usahawan pertanian memajukan diri.

APEEC juga menjadi sayap program pengembangan UPM, sebagai fasilitator dalam bidang pertanian untuk membimbing usahawan pertanian.

Bagaimanapun selain produk prosesan pertanian, pusat jualan ini dijangka menarik minat pembeli datang untuk membeli anak-anak pokok buah-buahan yang dihasilkan oleh unit tersebut.

Ia melibatkan anak pokok buah-buahan tempatan yang popular seperti durian , rambutan, mangga, nangka, cempedak dan pelbagai jenis lagi.

Yang menariknya, kerja biak baka dihasilkan sendiri oleh pelajar selain kakitangan unit berkenaan yang mempunyai kepakaran dalam bidang biak baka sejak berpuluh tahun lamanya. Sebarang pertanyaan boleh hubungi 03-89467301.
Sumber: utusan malaysia

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails