Sunday, February 7, 2010

Bekas graduan kini tauke tempe

TEMPE merupakan makanan tradisi masyarakat Jawa. Setiap kali majlis keraian atau kenduri, pasti tempe tidak ketinggalan dijadikan sebagai salah satu hidangan wajib yang dihidangkan bersama pelbagai juadah lain.

Tempe juga begitu sinonim dengan masyarakat Johor terutama apabila tibanya musim perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri. Ia merupakan salah satu ramuan untuk memasak juadah hari raya yang dipanggil sayur lodeh di samping menu lain termasuk rendang serta ketupat.

Permintaan terhadap tempe pastinya akan meningkat setiap kali tiba musim perayaan. Tanpa tempe juadah yang terhidang bagaikan tidak lengkap justeru di negeri Johor khususnya di Batu Pahat, menyebabkan pengusaha tempe sering tidak menang tangan.

Kini, zaman telah berubah. Namun tempe tetap menjadi pilihan. Selain menjadi makanan tradisi masyarakat Jawa, tempe kini telah mula dikomersialkan sebagai kerepek tempe yang mudah dan senang didapati meskipun bukan pada musim perayaan.

Menyedari tempe berpotensi besar untuk dikembangkan Norhedayah Mesiran, 34, mengambil inisiatif untuk mengembangkan lagi perusahaan tempe warisan keluarga turun temurun yang dahulunya diusahakan oleh ibunya Mariam Sarkam dan ayahnya Mesiran Rosman.

Sebagai seorang graduan dalam bisnes dari salah sebuah universiti swasta, Norhedayah melihat jauh ke hadapan terhadap potensi produk berasaskan tempe ini. Dengan bantuan seluruh ahli keluarga mereka kini telah selangkah ke hadapan bagi meningkatkan lagi mutu produk.

Bersama adiknya Riduan Mesiran, 29, yang bertindak sebagai Pengurus Operasi mereka telah menubuhkan syarikat Perniagaan D'Sinar yang bertindak sebagai pengeluar dan pengedar kerepek tempe pelbagai perisa.

Jika dahulu ibunya mengusahakan kerepek tempe dengan berbekalkan kudrat empat kerat tanpa bantuan mesin canggih, kini mereka tidak lagi menggunakan ramai pekerja terutama untuk menggoreng tetapi mereka telah mempunyai mesin menggoreng dengan teknologi terkini.

Menurut Nurhedayah, dahulu ibunya hanya membuat tempe biasa yang dibungkus menggunakan daun. Ia sering digunakan dalam pelbagai masakan sejak turun temurun lagi yang merupakan warisan keluarga mereka serta dijual hanya sekitar tempat tinggalnya sahaja.

Bagaiamanapun, sejak lima tahun lalu beliau mula membantu ibunya menguruskan pelbagai hal bagi menjadikan tempe sebagai kerepek dengan pelbagai perisa iaitu ketumbar, kari, lada hitam dan lada serta berusaha untuk dipasarkan lebih jauh.

''Walaupun perusahaan ini sudah lama diusahakan tetapi masih belum dikomersialkan secara besar- besaran. Hanya setelah saya mengambil alih tugas daripada ibu saya barulah saya cuba membuka ruang untuk meluaskan pasaran," jelasnya.

Bermula dengan RM500 sebagai modal pusingan, beliau kini memiliki modal pusingan mencecah RM30,000 sebulan. Bermula dari situ mereka mengembangkan perusahaan tempe dengan menghasilkan kerepek tempe pelbagai perisa.

Paling menarik, kerepek tempe syarikat mereka lengkap dengan sambal kicap tradisi masyarakat Johor manakala perisa tempe pedas ia dicampur kacang tanah dan ikan bilis goreng.

Dahulu, mereka terpaksa menggunakan tenaga pekerja yang ramai untuk melakukan pelbagai kerja seperti memotong dan menggoreng. Kini mereka telah mempunyai dua mesin pemecah kacang soya, satu mesin pemotong, satu mesin untuk mencampurkan adunan (mixer), satu mesin pengisar kering dan satu kuali keluli tahan karat.

Menurut Norhedayah, dia telah mengikuti kursus teknologi makanan di Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) Johor Bahru untuk menimba ilmu dan meminta khidmat nasihat dalam perusahaan tempe. Ia tidak sia- sia apabila semakin hari perusahaan tempe warisan keluarga ini semakin berkembang.

Ketika memulakan perniagaan ini dahulu mereka hanya mengusahakannya di rumah sahaja dan dibantu oleh dua orang pembantu serta menggunakan tenaga kerja manusia tanpa mesin. Tetapi kini mereka mempunyai bangunan sendiri yang bernilai kira-kira RM40,000.

''Kenangan yang paling menarik ketika mula mengusahakan kerepek tempe ini ialah kami memecahkan kacang soya yang telah siap direbus untuk dibuat tempe menggunakan mesin memproses getah keping dan memotong tempe dengan menggunakan mesin khas," jelasnya.

Meskipun pada awal pembabitannya dia agak gementar, kini dia mampu tersenyum bangga kerana segala usahanya mula membuahkan hasil dan dilengkapi dengan anggota keluarga yang sentiasa memberi sokongan.

Menurut Norhedayah, dia berharap dapat menepis persepsi masyarakat terhadap tempe yang dikaitkan hanya untuk masyarakat Jawa.

Justeru, dia bercita-cita

mengetengahkan makanan yang berasaskan soya ini supaya menjadi lebih komersial dan dinikmati oleh setiap lapisan masyarakat.

Memandangkan tempe biasa yang bersaiz kecil, dia dan kedua orang tuanya mula membuat kajian sendiri bagaimana untuk menghasilkan tempe dalam bentuk bulat agar senang dipotong dan cantik bila digoreng.

Nurhedayah serta kedua-dua orang tuanya berjaya menemui satu teknik menghasilkan tempe berbentuk bulat iaitu seperti bentuk lemang dan ternyata idea mereka berjaya.

Alat pencetak bulat yang dibuat oleh mereka sekeluarga mampu menjadikan kerepek tempe itu nampak lebih komersial.

''Dengan kerepek tempe tiga perisa ini produk tempe warisan ini berjaya dikembangkan hingga memasuki pasaran Singapura, Brunei dan juga Iran," jelasnya.

Bagaimanapun katanya, jumlah permintaan yang semakin tinggi memungkinkan beliau mengambil lebih ramai pekerja kerana pekerja yang ada sekarang tidak mencukupi untuk membuat tempahan yang lebih tinggi.

Setiap paket kerepek berisi setengah kilogram kerepek tempe dijual sekitar RM6. Kerepek itu akan dihantar kepada tujuh pemborong tetap di seluruh negeri Johor juga kepada sebuah koperasi di sekitar daerah ini secara tetap.

Tambahnya, kerepek-kerepek berkenaan boleh tahan lebih tiga bulan. Selama ini mereka tidak pernah mendapat maklum balas negatif daripada mana-mana pihak tentang produk keluarannya.

Nurhedayah yang mengusahakan perusahaan tempe ini bersama keluarganya di No. 148 Kampung Sungai Nibong Darat, Semerah, Batu Pahat berharap agar satu hari nanti kerepek tempe keluaran syarikatnya mampu dinikmati oleh semua masyarakat di dalam dan luar negara.

Untuk itu beliau bercita-cita untuk menambah baik lagi teknologi pembuatan agar ia dapat menambah lagi pengeluaran produk. Di samping itu berusaha untuk membuat pembungkusan yang terbaik serta pelabelan dan penjenamaan agar lebih menarik untuk pasaran global.

Selain kerepek tempe, beliau juga mengusahakan kerepek pisang, keledek, keladi yang mana bahan mentah tidak menjadi masalah kerana ia mudah didapati di sekitar kawasan kampungnya dan secara tidak langsung dapat membantu penduduk kampung menjual hasil pertanian mereka

Kegigihan dan kesungguhan Nurhedayah serta ahli keluarga lainnya mengetengahkan produk berasaskan kayang soya dengan menghasilkan kerepek tempe pelbagai perisa telah menarik minat Ahli Parlimen Parit Sulong, Datuk Noraini Ahmad untuk meninjau perusahaan yang mereka jalankan baru-baru ini.

Dalam lawatan itu Noraini berasa kagum dengan idea anak-beranak ini menghasilkan tempe berbentuk bulat yang mana ia adalah teknologi yang mereka cipta sendiri dan belum pernah terfikir oleh orang lain

''Jika sebelum ini saya hanya lihat tempe dibungkus dengan daun dan surat khabar lama. Tetapi kini saya lihat tempe dibuat dalam bentuk bulat seperti lemang yang pertama kali saya lihat, memang menarik dan sesuai untuk dibuat kerepek secara komersial," jelasnya.

Tambah Noraini, perusahaan tempe warisan keluarga ini merupakan salah satu produk yang mampu menaikkan nama Parlimen Parit Sulong khususnya dan negeri Johor amnya dalam Perusahaan Kecil Dan Sederhana (PKS) yang merupakan satu kelainan.

Melihat kelainan dan cita-cita keluarga ini untuk memasarkan produk mereka ke seluruh negara dan luar negara, beliau yakin produk ini boleh pergi jauh kerana ia menepati ciri-ciri kebersihan dan amalan pengilangan yang baik.

''Saya yakin produk ini mampu di eksport ke luar negara kerana ia lain dari yang lain dan pihak pengusaha harus cuba untuk membuat pelabelan dan penjenamaan yang sesuai untuk pasaran antarabangsa," jelasnya.

Tambahnya, Pusat Khidmat Ahli Parlimen Parit Sulong sedia memberi khidmat nasihat dan bantuan yang sewajarnya bagi membantu Perniagaan D'Sinar mengetengahkan kerepek tempe pelbagai perisa untuk meningkatkan pasaran mereka.
Sumber:Utusan Malaysia online

Monday, January 25, 2010

Berniaga di pasar tani lumayan


SEBUAH pasar tani menerima kunjungan pelanggan yang menggalakkan di Kangar.


KANGAR 21 Jan. – Berniaga di pasar tani nampak seperti suatu perniagaan yang kecil, namun siapa sangka bahawa pulangan yang dinikmati oleh peniaganya adalah lumayan sehingga mampu meningkatkan taraf ekonomi masing-masing.

Contohnya, jika dahulu Wan Nasruddin Wan Nidzamuddin, 29, berpendapatan hanya RM800 sebulan dengan bekerja sebagai pelayan di restoran makanan segera, kini dia meraih RM3,500 sebulan dengan berniaga makanan di pasar tani.

“Tujuh tahun saya bekerja di restoran dan sering terfikir sampai bila harus bekerja dengan gaji ‘cukup makan’ untuk sara hidup yang semakin tinggi. Justeru saya melakukan penghijrahan dan bertekad untuk menceburkan diri dalam bidang perniagaan,” katanya.

Wan Nasruddin merupakan salah seorang penjual nasi lemak, ayam goreng dan minuman di Pasar Tani Taman Sena di sini sebanyak dua kali seminggu.

Apa yang menggembirakan ialah apabila sambutan orang ramai terhadap nasi lemaknya begitu menggalakkan.

Apa tidaknya, jika dahulu dia hanya menggunakan motosikal untuk berniaga, kini dia sudah mampu memiliki sebuah van dan mempunyai lima pekerja.

Seorang lagi peserta pasar tani, Ramli Omar, 66, adalah antara golongan peniaga veteran yang berniaga di pasar tani dengan menjual ayam yang telah diproses.

Pendapatannya walaupun tidak menentu, namun amat lumayan iaitu pendapatan bersih RM4,000 sebulan dengan berniaga sebanyak enam kali seminggu.

Menurut Ramli, walaupun berniaga ayam yang merupakan produk harga kawalan, namun ia tetap memberi keuntungan kepada para peniaga.

“Di pasar tani, kita tidak boleh sewenang-wenangnya menaikkan harga kerana ia telah ditetapkan dan sentiasa dipantau, namun itu tidak bermakna ia tidak boleh membawa keuntungan,” katanya.

Namun begitu, dengan faktor usianya yang semakin meningkat, dia berhasrat mewariskan perniagaan itu kepada anak-anaknya kerana percaya perniagaan membawa rezeki yang besar.

Dalam pada itu Sharifah Rohim, 45, yang dahulunya menanam sayur-sayuran kampung berhampiran rumahnya dan terpaksa menolak hasil ladang ke pasar borong dengan pendapatan RM800 sebulan, juga telah beralih ke pasar tani.

Apabila diberi peluang menjual sendiri hasil tanaman di pasar tani, Sharifah berjaya mendapat keuntungan yang berlipat ganda iaitu kira-kira RM650 seminggu.

“Saya menjual sayur enam kali seminggu di pasar tani. Jika dahulu saya cuma menjual hasil tanaman sendiri, kini saya membeli sayur-sayuran daripada orang kampung, sekali gus saya dapat membantu mereka walaupun tanaman yang dihasilkan tidak banyak,” katanya.

Ku Hasrin Ku Abd. Rahman, 28, pula mula berkecimpung dalam aktiviti perniagaan di pasar tani sejak 2007 di Pasar Tani Desa Raya di sini.

Bekas pekerja kilang pembungkusan di Pulau Pinang itu tidak pernah berasa bosan walaupun pada peringkat awal pendapatannya tidak seberapa.

Ku Hasrin kini berniaga produk makanan seperti rempah ratus dan minyak kelapa dara (VOC).

“Keuntungan berniaga lebih lumayan berbanding makan gaji kerana dengan menjual rempah ratus, saya mampu meraih keuntungan RM600 sebulan manakala VOC pula RM3,000 sebulan,” katanya.

Muhamad Irsyad Abdul Razak, 22, pula adalah antara remaja yang gigih berniaga di pasar tani dengan menjual baja organik.

Anak muda ini yang berkecimpung dalam perniagaan di pasar tani sejak tiga tahun lalu berniaga dua kali seminggu dan memperoleh pendapatan bersih RM6,000 sebulan.

“Saya mula berniaga produk ini sebaik sahaja tamat Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan apabila mendapati hasil jualan yang menguntungkan, saya tidak terfikir untuk berhenti berniaga,” katanya.

Berbekalkan semangat yang berkobar-kobar dan keinginan yang kuat untuk meningkatkan perniagaannya, ia membuatkan Muhamad Irsyad berusaha untuk memantapkan diri dengan mengambil kursus persijilan dalam bidang pertanian.

2,000 hektar untuk tanaman keledek Vitato

PASIR PUTEH 21 Jan. - Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Kelantan mensasarkan 2,000 hektar tanah beris di jajahan ini dan Bachok ditanam keledek Vitato sebagai tanaman gantian tembakau.

Timbalan Pengarah LPP negeri, Sawalludin Ahmad berkata, penyelidikan MARDI mendapati tanaman itu mampu mengeluarkan hasil sebanyak RM24,000 bagi setiap hektar untuk semusim penanaman dalam tempoh hanya tiga bulan.

Katanya, pendedahan mengenai potensi tanaman, teknologi penanaman dan baka pokok berubi itu perlu disebarkan secara menyeluruh kepada petani agar mereka mengusahakannya secara komersial.

''Jajahan ini dan Bachok pastinya akan menjadi jelapang dan pusat pengeluaran keledek berkualiti dengan kapasiti pengeluaran hasil yang tinggi sekiranya kerja penanaman dilaksanakan secara menyeluruh dan bersepadu," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada majlis pelancaran penanaman keledek Vitato di Kampung Kuala Semerak dekat sini kelmarin.

Sawalludin berkata, LPP sedia membantu petani mengkomersialkan hasil tanaman itu dan setakat ini Lembaga Pemasaran Hasil Pertanian Persekutuan (FAMA) bersedia membelinya dengan kadar 60 sen bagi setiap sekilogram.

Menurutnya, skim intensif pengeluaran turut diperkenalkan iaitu ganjaran RM81 untuk setiap tan keledek Vitato bagi menggalak penyertaan lebih ramai petani menanam tanaman jangka pendek yang boleh diusahakan dua kali setahun.

"Bagi mencapai sasaran dan matlamat berkenaan LPP Kelantan kini memusatkan perhatian terhadap kawasan seluas 47 hektar dengan melibatkan penyertaan 68 petani yang mengusahakan tanaman itu secara sepenuh masa," katanya.

Monday, January 18, 2010

KT Swiftlet labur RM2 juta bina rumah burung walit

KUALA TERENGGANU 17 Jan.- KT Swiftlet Equipment & Trading (KTS), syarikat milik penuh bumiputera akan melabur RM2 juta ringgit dalam lima tahun akan datang bagi mengembangkan lagi perusahaan burung walit yang diceburinya sejak dua tahun lepas.

Pengurus KTS Syed Husein Helmi Al-Edrus berkata, pelaburan itu bertujuan membina tujuh buah rumah burung walit yang dianggar bernilai antara RM150,000 dan RM500,000 setiap buah.

"Tahun lepas kita sudah melabur sebanyak RM1.5 juta untuk dua buah rumah burung walit iaitu di Kampung Telaga Kuala Berang dan Kampung Batu Hampir Manir," katanya kepada Bernama.

Syed Husein berkata, sebelum itu, KTS melabur lebih RM1 juta untuk membina sebuah rumah burung walit di Kampung Cabang Tiga di sini dua tahun lepas, dan dalam tempoh itu syarikatnya sudah berjaya memperoleh hasil sebanyak kira-kira 13 kilogram sarang burung walit.

Menurutnya, harga sarang burung berkenaan, yang masih belum dibersihkan dijual pada harga RM4,000 lebih bagi setiap kilogram kepada pembeli dari Kuantan.

Beliau berkata, sejak menceburi bidang tersebut, Mara telah memberikan sebanyak RM250,000 kepada syarikat itu untuk dijadikan modal pengurusan ternakan burung walit.

Katanya, untuk mengembangkan lagi perniagaan dalam bidang itu, KTS merancang membina sebuah kilang pemprosesan sarang burung sendiri di Kampung Cabang Tiga bersebelahan tapak sarang burung yang sedia ada.

Syed Husein berkata, penglibatan orang Melayu dalam industri burung walit di Terengganu setakat ini sekitar 10 peratus berbanding bangsa lain.

"Bagaimanapun, semakin ramai orang Melayu sudah mula menunjukkan minat untuk melibatkan diri dalam industri sarang burung walit dalam setahun dua ini," katanya.

Beliau berkata, Kuala Berang merupakan salah satu lokasi terbaik untuk industri burung walit di dunia kerana persekitarannya yang aman, selain mempuyai banyak makanan. - Bernama

LKIM wujud ‘ladang laut’


Zawawi Othman (kiri) menyampaikan elaun sara hidup kepada salah seorang nelayan Semerak di Tok Bali, Pasir Puteh, kelmarin.


PASIR PUTEH 17 Jan. – Satu lokasi khusus dikenali sebagai ‘ladang laut’ yang kaya dengan pelbagai spesies ikan akan diwujudkan bagi membolehkan lebih 2,000 nelayan tradisonal Kelantan menikmati hasil berterusan.

Timbalan Pengarah Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Kelantan, Muhamad Yusuf, berkata, pihaknya sudah membelanjakan RM100,000 bagi melambakkan kawasan itu dengan longgokan tukun konkrit.

Menurutnya, untuk permulaan, kawasan seluas satu hektar untuk ladang laut kira-kira lima batu nautika dari pantai Kelantan itu adalah kawasan yang diwartakan sebagai kawasan tukun bagi pembiakan pelbagai spesies ikan.

“Nelayan tradisional kawasan Tumpat, Kota Bharu, Bachok dan Pasir Puteh sudah dibenarkan menangkap ikan di kawasan berkenaan.

“Lokasi itu dikenal pasti terdapat banyak ikan dari gred terpilih yang boleh dijual dengan harga yang tinggi,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis penyampaian elaun sara hidup nelayan secara tunai di Tok Bali di sini, semalam.

Majlis itu dirasmikan oleh Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian (MPPP), Zawawi Othman.

Seramai 232 nelayan yang menganggotai Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Semerak menerima elaun sebanyak RM200 seorang.

Muhamad berkata, pelaksanaan ladang laut di kawasan berkenaan juga akan dapat memikat pelbagai spesies ikan membina habitat pembiakan dan bermain di kawasan sekitarnya pada skala yang lebih besar.

“Kawasan ini dikhususkan kepada nelayan tradisional sahaja dan tidak dibenarkan sama sekali dicerobohi oleh bot nelayan yang berkapasiti besar untuk memukat di sekitarnya,’’ tegasnya.

Sebelum ini, kata beliau, nelayan tradisional terpaksa menangkap ikan di merata-rata tempat atau membuat tukun sendiri menggunakan batang buluh, daun kelapa dan sebagainya.

Muhamad berkata, LKIM sentiasa memantau ladang itu dengan mendapat perkhidmatan dan kepakaran penyelam profesional sekurang-kurangnya sekali bagi tempoh setahun.

“Ia bagi memastikan tidak berlaku pencemaran di samping memastikan tiada pukat hanyut tersangkut di kawasan berkenaan yang boleh menghalang ikan daripada membiak,” ujarnya.

Sumber:Utusan Malaysia

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails