Thursday, March 26, 2009

Tanam serai secara kontrak

TANAMAN herba semakin mendapat sambutan sementalah produk herba kini menjadi rebutan bukan saja di pasaran tempatan tetapi juga di peringkat antarabangsa.

Justeru, Abdul Jabar Hashim, 47, menuruti saranan abangnya yang bertugas di Kuala Lumpur supaya menanam serai paha ayam secara tanaman kontrak.

Tanaman serai yang ditanam seluas 1.2 hektar ekar ini di Kampung Sekandar, Pulau Tawar, Jerantut, Pahang ini menampakkan hasil yang membanggakan.

''Saya memilih serai kerana tanaman ini amat mudah ditanam dan diuruskan berbanding dengan tanaman lain kerana tidak mudah diserang penyakit atau serangga perosak," katanya.

Beliau yang mendapat bekalan benih dari agen penanaman kontrak dari Selangor yang menggunakan serai sebagai ramuan utama dalam produk farmaseutikal dan dieksport ke pasaran antarabangsa.

Abdul Jabar berkata, serai mudah ditanam tetapi memerlukan kawasan tanah gembur bagi pergerakan akar dan tumbesarannya.

"Sebelum mula menanam serai, tanah perlu dibajak dan dirawat bagi meningkatkan kesuburannya dengan menabur baja urea.

"Biasanya bagi kawasan seluas satu ekar (0.4 hektar) , ia memakan masa dua hari untuk menggemburkan dan menanam serai oleh seorang pekerja," katanya.

Bagi kawasan seluas satu ekar, Abdul Jabar memerlukan 21,000 rumpun serai kerana satu lubang ditanam dengan lima batang serai.

Beliau berkata, biasanya serai boleh mula dituai selepas enam bulan ditanam dan satu rumpun akan mengeluarkan antara empat hingga 10 kilogram (kg) bergantung kepada penjagaan dan pengurusan.

Bagaimanapun penjagaan serai boleh dikatakan mudah kerana hanya perlu diberikan baja urea selepas dua minggu pertama.

"Kemudian pembajaan akan dilakukan lagi selepas 30 hari dan 50 hari selepas penanaman," katanya.

Selepas ditanam pokok serai hanya perlu disiram setiap petang tanpa perlu menyembur racun makhluk perosak.

''Tetapi masalah timbul apabila hari hujan kerana rumput dan rumpai akan bersaing untuk mendapatkan baja.

''Hujan yang lebat dan air bertakung akan menyebabkan akarnya terendam dan pokok akan mati," katanya yang membina pagar di sekeliling tanaman serai bagi mengelakkan pencerobohan haiwan liar.

Pertanian lestari utamakan alam semula jadi


Pertanian lestari mengutamakan kaedah semula jadi dan organik.


PERTANIAN antara salah satu pekerjaan yang telah lama dilakukan di seluruh dunia bagi mendapatkan bekalan makanan.

Jika dahulu, pertanian dijalankan secara kecil-kecilan untuk kegunaan sendiri tetapi kini pertanian dijadikan satu bisnes atau perniagaan.

Justeru, bagi memperoleh hasil yang tinggi sebagai ladang komersial pelbagai bahan kimia seperti baja dan racun serangga digunakan.

Jika dibanding dengan ladang konvensional yang hasilnya untuk makan sendiri, semua baja yang digunakan adalah terhad manakala racun serangga mungkin tidak digunakan langsung.

Penggunaan racun dan baja kimia yang berleluasa mula menimbulkan kesan sampingan selepas 40 hingga 50 tahun terutama kesannya terhadap alam sekitar .

Kajian juga mendapati sisa racun dan bahan kimia dapat dikesan dalam makanan yang diambil setiap hari.

Di samping itu, penggunaan racun berleluasa menyebabkan populasi serangga perosak bertambah tinggi kerana rintang atau imun terhadap racun yang diberikan selain memusnahkan serangga yang baik dan biasanya berguna sebagai agen polinasi (pendebungaan).

Berbanding dengan dulu, kini penyakit pokok semakin bertambah setiap hari dengan input pertanian yang perlu ditambah.

Timbalan Pengarah Pusat Penyelidikan Strategik, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Dr. Abd Jamil Zakaria berkata bagi menyaingi masalah berkenaan, petani perlu beralih ke arah pertanian lestari.

Pertanian lestari merupakan satu konsep pertanian mapan yang tidak mencemarkan alam sekitar.

Produk pertanian lestari adalah selamat dimakan, mengurangkan pencemaran alam sekitar selain menstabilkan pendapatan petani.

Peralihan daripada pertanian konvensional kepada pertanian lestari mempunyai banyak kelebihan.

Selain menyumbangkan kepada pencemaran, pertanian konvensional juga membebaskan gas rumah hijau - karbon dioksida, metana dan nitros oksida yang menyebabkan pemanasan global.

Penggunaan baja nitrogen secara berterusan menghasilkan nitros oksida sebagai hasil sampingan.

Walaupun sektor pertanian di negara ini hanya menyumbang 10 hingga 15 peratus gas rumah hijau berbanding sektor perindustrian tetapi jika diuruskan dengan baik akan dapat memperlahankan proses pemanasan global.

Dalam semua keadaan terdapat unsur karbon yang menghasilkan gas rumah hijau.

Oleh itu bagi karbon perlu diselamatkan daripada bebas ke udara dan jika karbon berada di dalam bumi, suhu dijangka akan stabil.

Persidangan bagi memberikan kesedaran kepada orang ramai mengenai persidangan mengenai pemanasan global serta kesan-kesannya dalam jaminan makanan, sosial dan ekonomi.

Satu cara bagi mengatasi masalah pembebasan gas rumah hijau dan pemanasan global adalah pertanian lestari.

Pertanian lestari banyak bergantung kepada bahan semulajadi menggunakan flora dan fauna yang terdapat dalam tanah.

Misalnya bagi mendapatkan unsur nitrogen dalam baja, gunakan mikrob yang mampu mengambil nitrogen dari udara untuk dipindahkan ke pokok.

Biasanya dalam pertanian lestari, tanah akan subur apabila terdapat banyak karbon di dalamnya.

Pertanian lestari menggunakan bahan kimia yang minimum dan tidak merosakkan alam sekitar.

Contoh pertanian lestari adalah pertanian organik dan pertanian semulajadi.

Kedua-dua pertanian ini menggunakan sumber semula jadi seperti baja organik, arang daripada kayu bagi menambahkan unsur karbon dalam tanah daripada satu kepada empat peratus.

Apa yang tidak ramai ketahui, hujung rerambut akar mengeluarkan karbon bagi menggalakkan pertumbuhan mikrob.

Manakala pokok yang sihat akan mengeluarkan cairan dari hujung akar bagi menggalakkan pertumbuhan mikrob.

"Jika racun atau baja kimia digunakan ia akan mengganggu kitaran flora dan fauna," katanya.

Dalam pertanian lestari, nutrien dalam pokok akan berada dalam keseimbangan dan mengurangkan serangan serangga.

Terdapat teori yang mengatakan serangga kurang menyerang pokok yang mempunyai keseimbangan semula jadi.

Bila menggunakan banyak racun perosak, mikrob pada pokok akan mati dan memudahkan serangan serangga dan penyakit.

Kini permintaan terhadap makanan organik dan semulajadi bertambah tinggi dengan kesedaran terdapat pelbagai penyakit seperti kanser.

Justeru pihak MARDI mengadakan Seminar Kebangsaan Kali ke 2 Agro-Alam Sekitar 2009 yang bertajuk Agro-Alam Sekitar: Penyesuaian pada perubahan cuaca tidak menentu menerusi pertanian lestari

Seminar yang akan diadakan pada 24 hingga 26 Mac ini di Johor dengan tajaan bersama Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar, Program Pembangunan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNDP) dan Jabatan Meteorologi Malaysia (Jabatan Kajicuaca) dan kerjasama Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi.

Seminar ini akan membincangkan mengenai kesedaran awam mengenai kepentingan agro-alam sekitar bagi mengekalkan produktiviti pertanian.

Mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengikuti seminar berkenaan boleh menghubungi sekretariat di 019-3443877, 03-89437390 atau e-mel: agroenv@mardi.gov.my.

Petikan utusan online...

PELUANG JADI PEMBEKAL BAJA CACING


Produk baja daripada cacing keluaran Perintis.


PERINTIS Agrotech Centre (Perintis), sebuah pusat pembangunan industri pertanian dan asas tani, kini melangkah setapak lagi ke hadapan dengan menghasilkan produk-produk pertanian biotek berasaskan cacing.

Sehingga kini Perintis telah membuka dua kilang ternakan cacing yang menumpukan kepada pengeluaran baja vermikompos secara besar-besaran.

Di samping itu, sebuah lagi kilang yang terletak di Semenyih digunakan sepenuhnya untuk memproses produk-produk biotek yang berasaskan ekstrak dan baja cacing.

Di antara produk berasaskan cacing yang mendapat sambutan yang paling tinggi ialah Bio-Booster yang merupakan makanan utama yang digunakan dalam sistem ternakan keli ProAsli yang hanya memerlukan penjagaan seminggu sekali dan tanpa penggunaan pelet sehingga waktu tuaian.

Penyelidikan

Kini Perintis giat membangunkan penyelidikan untuk memberi tambah nilai kepada baja vermikompos tersebut.

Terdapat pelbagai lagi produk yang telah dihasilkan iaitu Bio-Vita, yang merupakan vitamin dan makanan tambahan untuk ternakan, Bio-Aqua yang digunakan untuk mengawal kualiti air dan mempercepatkan tumbesaran ternakan ikan dan pelbagai produk lain.

Bagi menampung pengeluaran produk-produk berasaskan cacing ini, seramai 200 pembekal baja vermikompos akan dilantik oleh Perintis.

Adalah dijangka lebih 30 tan baja akan dihasilkan dalam tempoh sebulan bulan.

Setakat ini hampir 15 tan per bulan baja telah digunakan bagi memproses produk-produk tersebut dan bermula bulan Jun ini , Perintis mensasarkan pengeluaran produk-produk tersebut sebanyak tiga kali ganda.

Bagi memastikan baja-baja yang dibekalkan kepada Perintis adalah dalam piawaian yang ditetapkan maka setiap pembekal akan dilatih oleh tenaga pakar dari Perintis sendiri.

Selain dari itu bagi memenuhi syarat sebagai pembekal, modal minimum dikenakan bagi memasuki kontrak jaminan belian balik vermikompos tersebut yang merangkumi modal untuk ternakan, makanan dan perubatan ternakan.

Menurut Pengurus Projek AgroHub, Norzana Rafie, Fasa I projek ternakan cacing telah berjaya dibentuk di sekitar Selangor dan kini projek ini telah memasuki fasa ke II untuk ke seluruh negara.

''Di bawah projek ternakan cacing ini, pembekal akan dilatih dan diberi tunjuk ajar secara percuma sebelum membuat ternakan sendiri,'' katanya.

Satu kaedah penternakan cara mudah dan jimat akan diperkenalkan di samping teknik penjagaan terkini dengan bantuan produk bioteknologi iaitu Bio-Ternak.

Sebanyak 5 kilogram induk cacing beserta makanan akan diberikan kepada pembekal dilantik untuk diternak dengan menggunakan kaedah ternakan yang telah ditetapkan oleh Perintis sebelum menjual semula baja vermikompos yang dihasilkan kepada pihak syarikat.

Tambah beliau lagi, penggunaan Bio-Ternak bukan sahaja dapat membantu menguraikan sumber makanan cacing dengan lebih cepat malah dapat memberikan selera makan yang tinggi kepada cacing.

Bukan setakat itu sahaja, cacing yang diternak menggunakan Bio-Ternak juga lebih sihat, cepat membesar dan berkualiti tinggi.

Baja yang terhasil juga terbukti lebih bernutrisi tinggi berbanding baja cacing yang dihasilkan menggunakan teknik biasa".

Keluaran

Mempelbagaikan penggunaan baja cacing untuk produk keluaran sendiri menjadi kunci utama kejayaan Perintis.

Dalam erti kata yang lain, Perintis tidak terlalu bergantung kepada pasaran terbuka sebaliknya lebih tertumpu kepada memasarkan produk-produk penggalak pertanian berasaskan cacing.

Kini satu rundingan telah pun dibuat dengan wakil-wakil dari Thailand dan Indonesia untuk memasarkan produk-produk tersebut ke negara-negara di rantau Asia.

Satu siri promosi telah dirangka dengan kerjasama jabatan perikanan dan jabatan pertanian bagi memperkenalkan produk-produk tersebut ke dunia luar.

Apa yang diharapkan adalah usaha sama yang terjalin di antara pihak Perintis ini dapat memberi menafaat kepada peserta-peserta yang baru menceburi industri ternakan cacing ini sekali gus menjadi jalan alternatif dalam menjana pendapatan sampingan sebelum menceburi industri ini secara komersial.

Sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut boleh menghubungi 03-6187 3796 atau 019-6634527 atau layari www.agrohub.net atau di pejabat urusan di Bussiness Suite B-17-G, The Medan Selayang, Batu Caves, Selangor Darul Ehsan.

Thursday, March 12, 2009

Bokashi Instructions
How to use the Bokashi Composting System

Place your Bokashi CF bucket somewhere close to where your food waste is produced, either beside the kitchen bench or under the sink.
Place the drain plate supplied with the kit at the bottom of the bucket. This allows excess liquid to drain into the bottom of the bucket.
To start: spread a thin layer of Bokashi on the drainer
Each day: Add your kitchen waste as you create it, Anything you produce in the kitchen can be added, bread, citrus, vegetable scraps, eggshells, small amounts of paper tissues, even meat. Compress the waste in the bucket with a mashing utensil or similar, to remove any air pockets and compact the material. The effective micro organisms in Enviro Bokashi immediately go to work, to ferment the food waste releasing valuable nutrients and enzymes without the problems of odour heat or insects.
Add a small sprinkle (approx 50ml) of Bokashi over the food waste so that the entire surface area is covered and reseal the airtight lid. Repeat until the bin is full.
Weekly: Drain liquid from the bucket. You can dilute this with water at about 1:100 ratio, and water it onto your lawn or garden beds. Alternatively, you can add the undiluted liquid directly to your septic system where it will improve its efficiency.
Repeat the process until the bucket is full. For an average family, this can take from 1 to 3 weeks.
When full: leave the bin to ferment with the lid on for at least a week and start your second bucket. The waste material will be fermented, but it will not be broken down at this stage, it needs to go into the soil to physically break down into humus (soil). Empty the contents into a small hole or trench in your garden and cover with a 200mm layer of soil or incorporate it with the compost in your compost bin. Here the waste will break down into humus very quickly because the lignin or fibre in the waste has already been broken down during fermentation.
Helpful Bokashi Hints

Fermentation is a stabilising or preserving method during which, vitamins, amino acids and anti oxidants are increased that will then be an excellent nutrient source for plants.
The physical breakdown of the food waste will begin after it has been transferred to the soil.
Burying the bokashi compost in the garden will supply your plants with a nourishing food source and condition your soil with beneficial micro-organisms.
Just dig a hole, add your fermented bokashi waste, mix with some soil and cover with 200 mm of soil as not to attract animals.
Alternatively you can incorporate the material from the bokashi bucket into your compost pile, covering it with 200 mm of compost material. It will boost the anaerobic bacteria and help prevent putrefaction in the compost pile.
If you have a worm farm you can feed the contents of your bokashi bin to your worms making sure you feed small amounts at first.
What can you recycle using Bokashi:
· Any fresh fruit and vegetable scraps including citrus fruits, onion and garlic.
· Prepared foods
· Cooked and uncooked meat and fish
· Other foods including cheese, eggs
· Bread, coffee grounds, tea bags etc.
· Wilted flowers, tissues
· Even bones if they are chopped into small pieces
What to leave out of Bokashi:
· All liquids, such as milk and fruit juice
· Paper and plastics
· Dog or cat faeces, as these pose a human health risk.
Using Bokashi juice:
As the kitchen waste starts to ferment bokashi juice will collect in the bottom of the bucket, drain the juice off 1-2 times per week. Bokashi juice is teeming with beneficial microbes and nutrients, it can be diluted and used on your garden or pot plants:
· Existing garden or pot plants dilute 1 teaspoon to 1 or 2 litres of water and apply directly to soil.
· For trees & shrubs dilute 1 teaspoon to 2 –3 litres of water, Do not apply directly to foliage.
· It can be poured down drains and will help keep them clean, bokashi juice is safe for septic systems, the microbes will help to make the septic system more efficient.
Bokashi Juice cannot be stored and must be used within 24 hours after draining from the bucket..
Bokashi note:
· You can never add too much Bokashi, better too much than too little to insure complete fermentation and good smelling compost.
· Only add fresh food waste to the Bokashi Australia Bucket, never rotten or mouldy wastes.
· Break or chop large waste into smaller pieces.
· Remember, the less air that comes in contact with the compost the better so compact the waste by pressing it down to remove air.
· Always close the lid tightly and drain the Bokashi Juice that accumulates at the bottom frequently.
· Do not add water, excessive amounts of fluids or place the bucket in the sun.
· Wash the bucket with clean water after each use, do not use detergent.
· The Bokashi Australia Bucket is designed to be used with only genuine EM Bokashi. Used with other products may result in putrefaction rather than fermentation of food wastes, so beware of imitations !
· This is a new approach to composting. Don’t be afraid to experiment with it until you get a feel for how this process can work for you.
· Look into community composting and gardening projects in your area.

Friday, February 6, 2009

Boer Baka Emas Industri Ternakan


Ternakan kambing Boer berpotensi besar sebagai kambing pedaging kerana lebih menguntungkan dengan menghasilkan daging merah yang enak dan berkhasiat.

RAMAI telah mengetahui mengenai kambing dikenali sebagai Boer. Boer, kambing yang dianggap eksklusif kerana harganya yang mahal, kini semakin mendapat perhatian para penternak yang berlumba-lumba untuk menternaknya.

Walaupun demikian, perkembangan industri ternakan kambing tempatan khususnya untuk spesies Boer tidak ke tahap mana kerana berhadapan dengan pelbagai cabaran seperti masalah kekurangan baka.

Sejarah kambing Boer sebenarnya bermula lebih 10 tahun lalu apabila Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) membawa masuk kambing pedigree dari Afrika Selatan.

Selepas itu, MARDI sekali lagi mengimport kambing Boer fullblood dan kali ini dari Australia pula.

Kambing fullblood adalah kambing Boer yang dilahirkan di Australia hasil embrio yang diimport dari Afrika Selatan atau pembiakan pejantan dan induk betina Boer yang warisannya dari Afrika Selatan.

Kemudian pada 2004, MARDI sekali lagi membawa masuk kambing Boer dan kali ini spesies itu datangnya dari Republik Malawi.

Pegawai Penyelidik Prinsipal, Pusat Promosi dan Pembangunan Teknologi MARDI, Dr. Mohmad Mustafa berkata, gabungan kumpulan kambing Boer yang diimport dari tiga negara itu menjadi teras kepada penubuhan kumpulan nukleus Boer MARDI.

Kumpulan ini mempunyai kepelbagaian sumber genetik yang tinggi dan lebih berkualiti berbanding dengan agensi-agensi penyelidikan tempatan yang lain.

"Biarpun penternakan kambing Boer telah lama di negara ini, tetapi kita masih belum mempunyai ladang stud atau baka tulen dan hanya MARDI yang terlibat dalam ladang nukleus.

''Pemerhatian dan kajian yang dijalankan oleh MARDI menunjukkan kambing Boer mempunyai prestasi yang tinggi dari segi pertumbuhan dan pengeluaran daging," katanya.

Walaupun masih belum terdapat ladang stud di negara ini, hasil tunjuk ajar pegawai MARDI kini beberapa syarikat penternakan telah mempunyai ladang pengganda.

Ini termasuk Ladang Satelit Boden dan Subur Sejahtera di Negeri Sembilan, SF Farm Enterprise di Kedah, Sayfull Sdn. Bhd. di Johor dan Syamille Agro Sdn. Bhd. di Perak.

Tahun lalu, ladang MARDI di Kluang, Johor yang bertindak sebagai ladang nukleus Boer telah menerima 1,000 ekor kambing Boer tulen dari Afrika Selatan.

Bagaimanapun pihak swasta perlu mengambil bahagian dalam membentuk ladang stud memandangkan fungsi MARDI adalah menjalankan penyelidikan.

Dr. Mohmad berkata, penternak perlu belajar kelebihan dan keperluan dalam segi pemakanan bagi membolehkan kambing membesar sehingga 300 hingga 400 gram (g) sehari atau sehingga hingga 12 kilogram (kg) sebulan.

Berpotensi besar

Ternakan kambing Boer berpotensi besar sebagai kambing pedaging kerana lebih menguntungkan dengan menghasilkan daging merah yang enak dan berkhasiat serta kandungan kolestrol lebih rendah daripada ayam.

Daging kambing juga boleh dimakan tidak kira bangsa dan mempunyai potensi besar. Industri tempatan hanya mempunyai kurang dari 300,000 ekor kambing dan hanya dapat menampung keperluan sara diri 10 peratus.

Kerajaan menyasarkan menjelang tahun 2015 dengan sasaran sara diri sebanyak 35 peratus atau satu juta induk kambing.

Kini, negara mengimport daging kambing bernilai RM150 juta setahun atau 25,000 tan metrik dan kebanyakannya adalah daging biri-biri dari Australia. Daging Boer juga sebenarnya boleh dikatakan tidak terdapat di pasaran.

Biasanya daging biri-biri import lebih murah tetapi mempunyai kolestrol yang tinggi.

Daging kambing Boer adalah eksklusif dengan harga yang tinggi dan tidak boleh bersaing dengan ayam.

Malah daging kambing Boer adalah sumber protein yang berkualiti dan pengguna bersedia untuk membayar walaupun harganya lebih mahal.

Begitupun, MARDI telah menjalankan banyak penyelidikan tetapi tahap pengeluaran daging kambing masih rendah.

''Masih banyak teknologi yang perlu dipindahkan kepada penternak sama ada kepada penternak ladang pengganda atau komersial,'' katanya.

Kerajaan melihat projek ternakan kambing Boer berupaya membasmi kemiskinan dan meningkatkan taraf hidup penduduk luar bandar dan ibu tunggal terutama dalam peringkat ternakan komersial.

MARDI bertindak sebagai nukleus yang terlibat dalam menjalankan kajian meningkatkan kualiti dan produktiviti bagi menghasilkan baka kambing Boer bermutu tinggi.

Sementara penternak pengganda akan terlibat dalam menggandakan bilangan baka kambing Boer bagi kegunaan penternak komersial.

Secara tidak langsung, ini akan meningkatkan pendapatan masyarakat luar bandar.

Bagaimanapun penternak yang terlibat perlu menjalankan operasi dengan kaedah yang betul bagi mendapat pendapatan yang lumayan.

"MARDI dan Marditech memainkan peranan dalam mengimport dan memberikan kursus berkaitan ternakan kambing," katanya.

Justeru MARDI baru-baru ini telah mendapatkan bantuan daripada pakar Boer Afrika Selatan bagi membantu meningkatkan kualiti ternakan.

Pengerusi Persatuan Kambing Boer Afrika Selatan, Stephanus W. Malan berkata, ternakan kambing Boer di negara ini mempunyai masa depan yang cerah kerana terdapat pasaran dan permintaan.

"Bagaimanapun sudah pasti sesuatu yang baru akan menghadapi pelbagai masalah. Tetapi dengan nasihat dan keyakinan yang ada pada penternak ladang pengganda dan komersial maka boleh menyelesaikannya dengan baik.

''Banyak yang perlu dipelajari memandangkan kambing Boer bukan haiwan asal di sini," katanya selepas menyampaikan taklimat kursus mengenai ternakan kambing Boer kepada beberapa agensi kerajaan dan swasta di ibu pejabat MARDI, Serdang, Selangor baru-baru ini.

Keupayaan MARDI telah terbukti berjaya dengan melahirkan ladang-ladang pengganda yang berpotensi menjadi ladang stud Boer.

Malan yang telah beberapa kali ke negara ini dan melawat ladang pengganda berkata, industri ternakan memerlukan penglibatan pihak swasta

Manakala tugas MARDI adalah membantu dalam mempersiapkan ladang kecil untuk menjadi ladang pengganda bagi mengeluarkan baka-baka kambing bermutu.

Adalah menjadi hasrat MARDI untuk mewujudkan sekurang-kurangnya enam ladang pengganda kambing Boer setiap tahun dan terkini adalah di tapak tanah rezab Veterinar di Air Guring, Jeli, Kelantan.

Pensyarah dari University of Pretoria, Afrika Selatan, Prof. Gareth Bath berkata, ternakan kambing Boer merupakan industri baru yang perlu diberikan perhatian khusus kerana kuasa ekonomi baru beralih ke Timur - China dan India.

Berkhasiat

Permintaan bagi protein yang bermutu tinggi dengan salah satu pilihan adalah daging kambing Boer yang berkhasiat.

"Bagi mendapatkan daging kambing yang berkualiti, kambing Boer perlu mencapai piawaian yang ditetapkan.

"Antaranya kambing Boer perlu mempunyai banyak daging tanpa mengubah fungsi haiwan berkenaan," katanya.

Di Afrika Selatan, kambing Boer merayau antara 25 hingga 35 kilometer sehari bagi mendapatkan makanan.

Oleh kerana kambing bebas membuat pilihan makanan foraj yang terbaik dari kawasan ragutan semulajadi yang luas maka tumbesaran kambing sangat baik.

Menurut Malan, kambing Boer beliau boleh mencapai berat badan purata 35 kg pada umur tiga hingga empat bulan dan berat sehingga 100 kg apabila berumur setahun.

Beliau berkata, purata kenaikan berat badan harian kambing Boer yang baik boleh mencapai di antara 300 hingga 400 g sehari.

Bagi memulakan ladang stud, penternak tidak memerlukan kambing yang banyak, hanya sekurang-kurangnya 25 ekor betina dan seekor jantan.

Ladang stud akan diperiksa setiap dua tahun bagi memastikan ia memenuhi kriteria yang ditetapkan.

Biasanya kambing Boer stud mempunyai ciri-ciri tertentu seperti bentuk kepala yang maskulin, dada yang bidang, badan yang panjang, paha yang besar dan kaki yang tegap.

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails