Thursday, July 31, 2008


Nangka yang sampai di tempat pengumpulan akan dikupas dan diambil ulasnya sebelum dibungkus.


RAMAI yang gemar memakan nangka tetapi masalah buahnya yang besar dan kulitnya yang tebal ditambah dengan getahnya yang melekit, kadang kala merencatkan selera penggemar buah tersebut untuk menikmatinya.

Dengan gaya hidup yang ringkas dan pantas, tidak ramai yang akan menghabiskan masa hanya untuk mengupas dan membersihkan buah nangka.

Biasanya perubahan mutu akan berlaku melibatkan warna, bau dan tekstur jika nangka yang telah dibuka tidak disimpan dengan betul.

Ini kerana proses metabolisme masih berlaku pada ulas nangka yang menyebabkan perubahan pada bau, warna dan zat makanan.

Pengawalan kadar metabolisme amat penting bagi mengekalkan mutu ulas-ulas nangka semasa penyimpanan.

Justeru Pengawai Penyelidik Prinsipal Kanan, Pusat Penyelidikan Hortikultur, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Latifah Mohd. Nor menjalankan kajian bagi penjualan nangka dalam bentuk ulas yang sedia dimakan.

“Kaedah pemprosesan minimum membolehkan kita menikmati nangka dengan mudah tanpa menjejaskan mutu, kesegaran dan paling penting tanpa getahnya.

“Kaedah ini akan memudahkan kedua-dua pihak iaitu pembeli dan penjual nangka mengendalikan buah tersebut,” katanya semasa ditemui, baru-baru ini.

Menerusi kaedah pemprosesan minimum, nangka terbaik akan dipilih daripada ladang-ladang seluruh negara.

Latifah berkata, buah nangka yang telah matang secara komersial iaitu 70 peratus dituai kerana nangka merupakan buah ‘climatic’ yang masih menjalani proses hidup yang berterusan semasa dibungkus.

Buah nangka yang sampai dari ladang ke kilang akan dibersihkan dan dibasuh dengan merendamnya dalam cecair klorin sebanyak 100 bahagian per sejuta (ppm) selama 10 minit bagi membuang segala mikrob yang ada.

Selepas itu, gas dimasukkan ke dalam peti sejuk pada suhu 10 darjah Celsius (C) bagi mengurangkan getahnya.

“Kemudian buah nangka tadi akan dibelah dan diasingkan ulas-ulas daripada kulit serta jerami.

“Ulas-ulas yang telah diasingkan kemudian dibungkus menggunakan bekas plastik propilena yang boleh dibeli di kedai menjual barangan plastik,” katanya.

Bekas propilena digunakan bagi memudahkannya disusun secara bertingkat dan dapat menjimatkan ruang.

Selain bekas propilena, dulang polisterin boleh digunakan dan dibalut dengan filem regang polivinal klorida (PVC).

Masalahnya, kata Latifah, dulang polisterin tidak boleh disusun secara bertingkat kerana akan menyebabkan kecederaan kepada ulas nangka.

Selain itu, kehilangan berat dan bau boleh berlaku bagi ulas nangka yang dibungkus menggunakan filem regang kerana cirinya yang memudahkan pergerakan gas dan air.

“Selepas dibungkus, ulas nangka perlu disimpan dalam kotak penebat yang dilapisi dengan thermal freeze yang berfungsi mengekalkan suhu rendah dalam kotak.

“Perubahan mutu ulas nangka yang disimpan bergantung kepada perubahan suhu thermal freeze,” katanya.

Mutu akan berubah lebih cepat jika kotak penebat diletakkan pada suhu tinggi kerana thermal freeze akan cepat cair.

Ulas nangka tahan disimpan selama tiga hari pada suhu bilik atau persekitaran biasa dan boleh tahan lebih lama jika disimpan pada suhu rendah misalnya seminggu pada suhu 10 darjah C dan tiga minggu pada 2 darjah C.

Latifah berkata, inovasi berkenaan telah dikomersialkan dan digunakan oleh tiga buah syarikat tempatan untuk mengeksport ulas nangka keluar negara iaitu South Fruits (M) Sdn Bhd., SJ Premium Fruits Sdn. Bhd. dan sebuah syarikat milik Victor J. Francis bagi pasaran ke Dubai, Singapura, Hong Kong, Eropah dan Australia.

Malah inovasi pemprosesan nangka secara minimum ini juga berjaya memikat para juri mengondol pingat emas semasa Pameran Innovasi British (Bis2007) di Alexandra Palace di London.

Inovasi ini juga merupakan pemenang Anugerah Inovasi Penyelidikan Bersama Antara Sektor Awam Dengan Sektor Swasta 2007 (AIPB 2007).

Nilai nutrisi cendawan bagi tujuan perubatan


Selain berkhasiat, cendawan tiram kelabu (Pleurotus sajor-caju) kini semakin popular untuk dijadikan sajian makanan di kalangan masyarakat tempatan.


JIKA dahulu tidak ramai yang menggemari cendawan kecuali mereka yang tinggal di pedalaman tetapi masakan cendawan kini semakin digemari dengan dihidangkan pelbagai jenis masakan.Bagaimanapun, selain daripada rasanya yang sedap, tidak ramai daripada kita yang benar-benar mengetahui khasiat daripada tumbuhan ini terutama dari segi perubatan.

Berdasarkan kajian oleh Institut Sains Biologi, Fakulti Sains, Universiti Malaya (UM), cendawan sememangnya mempunyai banyak khasiat dan nilai perubatan seperti:

Auricularia sp (Telinga kera /Jeli hitam)Membantu merawat gangguan kardiovaskular dengan

lmencairkan darah beku,

lmengawal atur tekanan darah,

lmerendahkan tahap kolesterol dan lipid,

lagen antioksida, melindungi DNA dan

lmembantu mengurangkan berat badan.

Schizophyllum commune (Cendawan kukur)lMengandungi Schizophyllan iaitu bahan dalam ubat antitumor dan kanser.

lMembantu meningkatkan sistem imuniti tubuh;

lanti-radangan,

lanti bakteria,

lanti parasit dan

lmelindungi hati.

Lentinus edodes (Shiitake) lMengandungi Lentinan iaitu bahan yang terdapat dalam ubat anti kanser. Ia juga digunakan sebagai terapi imuniti bagi kanser paru-paru, usus, serviks dan payu dara.

lDikatakan mampu membantu merencat pertumbuhan semula kanser.

lMembantu meningkatkan sistem imuniti tubuh dengan merangsang limfosit dan makrofaj agen melawan bakteria, virus, sel tumor dan toksin.

Flammulina velutipes (Jarum emas)lMerupakan agen toksik kepada sel tumor.

lMeningkatkan sistem imuniti tubuh serta menghalang jangkitan kulat dan virus.

lAgen anti radangan.

lAktiviti pelindung gen - menghalang kerosakan DNA.

Agarcius braslllensis (Cendawan butang)lMembantu merencatkan pertumbuhan tumor.

lMembantu mengawal atur tekanan darah.

lMembantu Merawat gastrik.

Ganoderma sp. (Ling zhi)lMembantu menghalang dan merawat kanser.

lMeningkatkan meningkatkan sistem imuniti dari segi;

lanti alahan,

lanti radangan,

lanti viral,

lanti bakteria dan

lanti oksida.

lMelegakan serta merawat paru-paru yang berpunca dari serangan lelah (asma) dan masalah pernafasan.

lMelindungi hati dengan meningkatkan proses detosifikasi.

Hericum erinaceum (Cendawan bunga kubis)lMembantu merangsang faktor pertumbuhan saraf serta berpotensi untuk membantu merawat penyakit saraf seperti dementia , trauma saraf akibat strok dan juga penyakit Alzheimer.

lMembantu menguatkan otot, gerakbalas motor dan fungsi kognitif.

lLektin - mampu membantu merencat pengumpulan darah merah.

lMembantu merawat ulser perut.

lMembantu meningkatkan sistem imuniti.

Pleurotus cystidiosus (abalone); Pleurotus flabellatus (tiram merah jambu); Pleurotus citrinopileatus (tiram kuning); Pleurotus florida (tiram putih) dan Pleurotus sajor-caju (tiram kelabu)lMengawal atur darah, anti thrombotik, merendahkan tekanan darah, mengurangkan kandungan glukosa dan lipid.

lMeningkatkan sistem imuniti bagi melawan jangkitan vierus dan bakteria.

lMenghalang pertumbuhan tumor.

lAgen anti oksida dan melindungi faktor genetik.

Asas lahirkan usahawan ternak


Art Soulist Agrotech Sdn Bhd (Asas) merupakan pengasas dan pelopor industri hiliran berasaskan bioteknologi penternakan dan pertanian di negara ini sejak tiga tahun lalu.

Dengan berkonsepkan ‘Pembahagian Rezeki’ dan Skim Perladangan Kontrak, ia meletakkan ASAS sebagai pengeluar dan pembekal hasil ternakan serta produk-produk pertanian yang terbesar di Malaysia.

Antara projek-projek ternakan yang telah diperkenalkan oleh ASAS adalah projek ternakan lintah, cacing tanah, belut, ikan air tawar, ikan hiasan, ketam nipah, dan ternakan lembu.

Projek lain termasuk ternak ayam serta yang terbaru ternakan cengkerik dan lipas.

Ternakan-ternakan tersebut bukan sahaja mempunyai potensi, pasaran dan nilai komersial yang tinggi malah diperlukan dalam industri pertanian dan penternakan serta digunakan dalam industri perubatan, kosmetik, herba dan farmaseutikal.

Perladangan kontrak
Melalui skim perladangan kontrak perladangan yang konsisten, pelbagai kemudahan disediakan kepada usahawan-usahawan.

Dalam hal ini Asas memperuntukkan hampir RM30 juta untuk kelengkapan pusat pengumpulan hasil ternakan yang terbesar di Asia.

Sehingga kini ASAS telah mempunyai 14 pusat pengumpulan (14 negeri) dengan kapasiti vendor seramai 2,000 orang di seluruh Malaysia dalam penternakan lintah, cacing dan belut.

Menurut Pengarah Eksekutif Art Soulist Agrotech Sdn. Bhd., Asmadi Awang, ‘Rakan Usahawan’ yang akan diperkenalkan oleh Asas pada Oktober ini akan memberi peluang kepada semua usahawan untuk dijadikan sebagai pusat rujukan, pameran dan pemantauan projek.

Antara zon yang sesuai untuk dijadikan Rakan Usahawan adalah di Zon Timur (Terengganu), Zon Barat (Selangor), Zon Selatan (Johor) dan Zon Utara (Kedah) .

Rakan Usahawan juga berpeluang untuk mengedarkan produk-produk yang dikeluarkan oleh ASAS untuk dipasarkan di peringkat luar bandar.

Sementara itu, seorang pemandu teksi di ibu negara, Ismail Sabuddin yang kini bergelar usahawan cacing dengan memiliki ladangnya sendiri dengan 20 palong ternakan yang terletak di Kampung Sentul, Jengka, Pahang.

Dengan usaha gigih bersama dengan isterinya, Ismail kini boleh berbangga dan hidup bahagia bersama keluarga dengan anggaran pendapatan sekitar RM3,000 sebulan.

Dia mengambil keputusan nekad mencuba ternakan cacing berdasarkan kepada jaminan pasaran yang tinggi serta fungsi dan kegunaan cacing untuk industri kosmetik, perubatan serta pertanian.

Ismail yang telah dilantik sebagai vendor oleh Asas menyatakan penghargaan kepada Mara Daerah Maran, Pahang yang telah memberi sokongan dari segi pembiayaan modal sebanyak RM40,000 untuk menjayakan usahawan ternakan cacing yang pertama di negeri Pahang ini.

Secara percuma
‘‘Setahun lalu, pihak Art Soulist Agrotech telah banyak membantu saya dalam menjayakan ternakan cacing. Ia bukan sahaja menawarkan kontrak perladangan malah memberi khidmat nasihat secara percuma dari tiada pengetahuan sehingga dapat mengeluarkan hasil,’’ ujarnya.

Sementara itu menurut Penolong Pengarah Eksekutif Asas, Marzuki Mahmud, pihaknya juga menawarkan kursus dan bimbingan kepada usahawan bumiputera yang ingin menceburi bidang penternakan cacing.

Usahawan yang ingin memulakan ternakan cacing, perlu memastikan langkah-langkah berikut :-

-Pemilihan Lokasi dan Pembinaan Infrastruktur Kandang
-Pembuatan Plot Pemeliharaan
-Penyediaan Bahan Baku Media
-Pembuatan Media (pra-kompos)
-Pemilihan Induk
-Pembiakan Induk
-Pemberian Makanan
-Hama dan Musuh Cacing
-Penuaian
-Penyimpanan

Asas juga mempelawa rakyat Malaysia untuk menjadi pengedar, agen dan stokis bagi produk-produk pertanian yang berasaskan cacing di bawah penjenamaan Produk Siri Agrovermi dan produk ekstrak yang telah berada di pasaran tempatan dan luar negara.

Mereka yang berminat mendapatkan sebarang maklumat atau memohon menjadi peserta Usahawan boleh terus menghubungi Asas bagi sebarang pertanyaan atau datang sendiri ke ibu pejabat di :

ART SOULIST AGROTECH SDN. BHD,
71C, Jalan Alam Jaya 17,
Taman Alam Jaya,
Batu 9, Cheras
43200 Selangor.
TEL: 03-90801678/2678
FAX : 03-90740678
Atau boleh layari laman web kami: www.artsoulistagrotech.com.my

RM5j geran penyelidikan buah jarak

SEPANG 29 Julai - Kerajaan memperuntukkan RM5 juta geran permulaan untuk menjalankan penyelidikan dan pembangunan (R&D) ke atas pokok jarak pagar (Jatropha) sebagai sumber tenaga alternatif sepanjang tempoh Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9).

Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Datuk Peter Chin Fah Kui berkata, langkah itu wajar memandangkan pokok tersebut kini menjadi perhatian global sebagai tanaman yang berpotensi menjadi salah satu sumber tenaga alternatif utama di masa depan.

"Setakat ini, Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dan beberapa buah syarikat tempatan sedang giat melaksanakan R&D ke atas tanaman tersebut.

"Tetapi kerajaan tetap mengalu-alukan syarikat tempatan atau luar negara yang berminat melabur untuk mengkomersialkan tanaman itu," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mengadakan lawatan kerja ke pusat penyelidikan Jatropha milik Asiatic Centre For Genome Technology Sdn. Bhd., (ACGT) di sini, hari ini.

Turut hadir Ketua Eksekutif Asiatic Development Berhad, Tan Sri Lim Kok Thay.

Pusat penyelidikan seluas 22 hektar itu dibangunkan pada tahun 2006 dan merupakan pusat penyelidikan Jatropha yang terbesar di negara ini.

Bagaimanapun, Fah Kui memberitahu, buat masa ini kerajaan tidak akan menggalakkan para pekebun kecil menceburi dalam tanaman tersebut kerana ia masih di peringkat R&D.

Malah, beliau menambah, kerajaan juga mengingatkan syarikat swasta yang menjalankan kajian R&D atas tanaman itu supaya tidak melibatkan para pekebun kecil dalam usaha mereka itu.

"Banyak persoalan yang masih belum jelas, seperti kos, logistik, kaedah penanaman, benih dan sebagainya.

"Sehubungan itu, kami berharap agar syarikat yang menjalankan R&D bagi tanaman itu dapat menyalurkan hasil kajian mereka itu kepada kerajaan secepat mungkin,'' katanya.

Monday, July 28, 2008

Tanaman vitato PDRK II mula dituai

Oleh RAHANA MOHD DAHARI

BACHOK 28 Julai - Sebanyak 10 peserta Projek Diraja Kelantan II (PDRK II) Kampung Nenasi di sini berjaya keluar daripada lingkaran kemiskinan apabila tanaman ubi keledek vitato yang diusahakan mereka sejak April lalu kini boleh dituai.

Tanaman yang diusahakan di kawasan seluas 2.5 hektar itu dan diselang-seli dengan tanaman cili, roselle, tembikai dan jagung kini sudah matang serta boleh dijual dengan menghasilkan pendapatan purata RM2,000 sebulan.

Tanaman tersebut mula dituai Jumaat lalu dan hari ini, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) negeri mula membeli hasil mereka sebanyak empat tan metrik.

Timbalan Pengarah FAMA negeri, Fauzi Mohamed, hasil tanaman perintis ini pada musim pertama dijangka memberikan pendapatan kira-kira RM8,000 hingga RM10,000 seorang.

''Secara keseluruhan, tanaman yang diusahakan dengan kos RM17,000 ini mampu mengeluarkan hasil 12 tan metrik bagi 0.4 hektar.

''Dianggarkan satu perdu pokok mengeluarkan hasil satu kilogram dengan purata harga sekilogram 70 sen,'' katanya kepada pemberita selepas melawat kawasan tanaman ubi keledek vitato di sini hari ini.

Menurutnya, projek ini dijalankan di kalangan peserta Program Penempatan Masyarakat Setempat (PPMS) yang sebelum ini terdiri daripada 50 golongan miskin tegar.

Beliau berkata, daripada jumlah itu, 10 daripada mereka dilibatkan dalam aktiviti pembangunan berasaskan pertanian.

''Sepuluh peserta lagi terlibat dalam tanaman cendawan tiram dan selebihnya dalam bidang bengkel kereta, jahitan dan makanan kering," katanya.

Beliau menambah, FAMA memasarkan ubi keledek vitato kepada pelbagai pihak yang diproses untuk dijadikan jus, makanan sejuk beku selain dieksport ke Singapura.

Salah seorang peserta, Mohd. Ismail Mohamed,46, dan isteri Norizan Yaakub, 41, mengakui sejak menyertai projek tersebut kehidupan mereka semakin baik dengan pendapatan semakin meningkat.

''Sebelum ini, pendapatan lebih kurang RM300 sebulan tetapi melalui tunjuk ajar Jabatan Pertanian, pendapatan kami mencecah RM1,000 sebulan," kata bapa kepada tujuh anak itu.

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails