GEBENG – Permintaan terhadap atap sagu di negeri ini terus meningkat dan penggunaannya mula diterima ramai bukan sekadar di kediaman biasa sahaja.
:Berdasarkan senario berkenaan, Komuniti Bes-tari Kampung Gebeng mengambil inisiatif mengusahakan produk berkenaan dan berhasrat untuk mengembangkannya ke pasaran luar Kelantan.
Pengerusinya, Tuah Ib-rahim Tuan Taib berkata, komunitinya memproses atap sagu sejak 1950-an lagi sebelum dikenali sebagai Komuniti Bestari.
“Saya melihat produk ini dapat diperluaskan kerana ia bukan sahaja digunakan di kediaman tetapi restoran juga turut menggunakannya.
“Di Kelantan ia seme-mangnya sudah popular dan kini komuniti kita berusaha untuk mengeksport di luar Kelantan memandangkan ia menunjukkan pasaran yang positif,” katanya kepada Sinar Harian semalam.
Tuan Ibrahim berkata, walaupun harganya RM1.50 untuk setiap keping tetapi kualitinya dapat bertahan sehingga enam tahun.
“Berdasarkan kelebihan inilah atap sagu yang diproses di komuniti ini menjadi pilihan dari seluruh jajahan.
“Selain itu, pemprose-san ini juga dapat menjana pendapatan kepada wanita di kampung ini dengan mengambil upah menjahit,” katanya.
Tuan Ibrahim berkata, peranan sebagai komuniti bestari lebih jelas kerana ia memberi pulangan dan juga manfaat bersama.
Menurutnya, dia juga sedia menerima tempahan untuk atap sagu yang dipasarkan.
No comments:
Post a Comment