Saturday, September 4, 2021

Potensi Pendapatan PISANG TANDUK Untuk 1 Ekar Adalah RM42,000 – Jarak Tanam Pisang

 

1. JARAK tanam pisang  bergantung pada jenis, Pisang berangan 7×7 kaki, Pisang tanduk 5×5 kaki, Pisang raja 10×10 kaki, pisang nangka 10×10 kaki

Ia bergantung pada jenis pisang, kalau yang banyak anak seperti pisang keling, boleh tanam 15×15 kaki

2. Contohnya, jika anda tanam pisang tanduk dengan jarak 5×5 kaki, jumlah pokok yang boleh anda tanam adalah 1,400 pokok/ekar

3 . Pisang TANDUK tidak akan mengeluarkan ANAK selagi induk tidak ditebang.


4. Berat setandan pisang tanduk boleh mencecah diantara 6 – 8 kilogram

5. Petua untuk gemukkan buah pisang, potong jantung pisang dan letakkan plastik berisi air garam dihujung tandan, sukatan garam 2-3 sudu sudah memadai.

6. Anak pisang atau sulur pisang perlu ditanam ke kebun sebaiknya tidak melebihi 1 minggu untuk mengelakkan anak pisang tidak kering atau mereput

7. Harga borong pisang tanduk dijual sekitar rm5 -6 sekilogram bergantung pada permintaan dan lokasi. Jika jual sendiri lebih lumayan.

8. Daun pisang yang dicantas dan di longgokkan di pangkal pisang, ia  boleh dijadikan sebagai baja kompos untuk suburkan pisang.

9. Potensi pendapatan pisang tanduk untuk 1 ekar dianggarkan sekitar 1,400 pokok x 6 kilo sepokok = 8400 kilogram/ha

10. 8400 kilo x rm5 = rm42,000 untuk 1 ekar per musim. tidak termasuk kos2 benih, baja pekerja dan sebegainya. Lumayan tak? tepuk dada tanya selera.

sUMBER: https://rentas.asia/potensi-pendapatan-pisang-tanduk-untuk-1-ekar-adalah-rm42000-jarak-tanam-pisang/

TIPS MENANAM TERUNG PANJANG, CARA KENAL BUNGA DAN PENJAGAAN POKOK BERBUA...

Ayam belanda terima permintaan tinggi

PONTIAN - Ayam piru atau ayam belanda cukup digemari masyarakat Barat dan menjadi hidangan tradisi sempena perayaan utama mereka.

Keenakan ayam belanda yang mempunyai isi lebih pejal dan kandungan kolesterol lebih rendah kini turut menjadi hidangan istimewa bagi masyarakat Melayu terutama ketika Syawal.
Tidak sukar untuk mendapatkan ayam belanda kerana ramai usahawan tempatan kini mula menternak ayam itu dalam skala besar.

Antaranya, Nurul Fairuz Amir, 39 usahawan ayam belanda di Kampung Parit Haji Zain Darat yang berkecimpung dalam bidang ternakan itu sejak enam tahun lalu.
Nurul Fairuz tidak menyangka percubaannya melakukan pembaharuan dalam ternakan ayam kampung yang dimulakan oleh ayahnya Amir Misran, 62, membuahkan hasil cukup lumayan.
"Harga ayam belanda mencecah sekitar RM30 hingga RM35 sekilogram dengan tempoh matang sekitar enam dan tujuh bulan sebelum dapat disembelih.

Bercerita mengenai pembabitannya, Nurul Fairuz berkata, lawatannya ke Australia sebelum ini memberi idea mengenai ternakan ayam belanda.

Nurul Fairuz menunjukkan telur asin dan produk kraf yang dihasilkan dari ayam belanda.

Bekas pengurus bahagian latihan di sebuah syarikat swasta ini berkata, dia pulang ke kampung pada tahun 2014 bagi meneruskan ternakan ayam kampung yang diusahakan ayahnya.
"Pada tahun berikutnya, saya mula menternak 100 ekor ayam belanda. Permintaan yang tinggi mendorong saya menambah ternakan.
"Bilangan ayam belanda kini mencecah 250 ekor dengan pasaran terbesar di Johor Bahru," katanya kepada Sinar Harian.Nurul Fairuz berkata, produk hiliran daripada bulu ayam belanda berasaskan kraf turut diperkenalkan di samping telurnya yang dijadikan telur asin.

"Saya yakin dengan peluang cerah yang dimiliki dalam bidang ternakan ayam belanda. Wanita juga boleh berjaya dalam ternakan ayam belanda.

"Paling penting kesungguhan dan jangan takut untuk mencuba sesuatu yang baru selain berkat doa ibu bapa dan keluarga," katanya.

Sementara itu katanya, menu rendang ayam belanda menjadi pilihan utama ketika Syawal.

Selain itu, ada juga yang memasak ayam belanda dijadikan ungkep yang merupakan hidangan tradisi masyarakat Jawa terutama di Pontian.

PANDUAN MEMELIHARA AYAM KAMPONG SECARA KECILAN

 

PENDAHULUAN

Aktiviti penternakan ayam kampong telah ujud zaman berzaman sejak datuk nenek kita dahulu. Generasi pertama ayam atau nama saintifiknya Gallus domesticus adalah dari keturunan ayam hutan merah (Gallus gallus) . Dengan kemasukan pedagang-pedagang dari Negeri China lahirlah generasi kedua ayam kampong iaitu kacukan diantara ayam kampong generasi pertama dengan ayam kampong Canton dari Negeri China. Generasi ketiga ayam kampong adalah terhasil dari kacukan beberapa baka asli dari luar negeri yang dibawa oleh penjajah Eropah dengan generasi kedua ayam kampong. Dengan ketiadaan sistem kacukan yang dirancang dan terkawal maka terhasillah berbagai-bagai ayam kampong yang dapat kita lihat hari ini . Adalah sukar untuk menghuraikan jenis-jenis ayam kampong dari sifat-sifat fizikalnya. Perbezaan ketara adalah dari saiz badan juga menjadikan ayam kampong mempunyai ciri-ciri keunikannya tersendiri. Maka lahirlah berbagai gelaran ayam kampong seperti Ayam Botak, Ayam Bulu Balik, Ayam Selasih, Ayam Janggut, Ayam Laga atau Sabung, Ayam Togel, ayam Katik atau Ayam Jepun dan bermacam-macam lagi gelaran mengikut tempat dan loghat.

TUJUAN MEMELIHARA AYAM KAMPONG

Adalah untuk menggalakkan penternak kecil memelihara ayam kampong. melalui aktiviti ini negara dapat mengimport bahan-bahan makanan ayam disamping meningkatkan pengeluaran bahan-bahan makanan ayam tempatan. Disamping itu;

  • Telur dan daging untuk makanan keluarga
  • Telur boleh ditetaskan untuk pembiakan
  • Andai berlebihan boleh dijual untuk menambah pendapatan.
  • KEISTIMEWAAN AYAM KAMPONG

  • Boleh dibiakkan sepanjang tahun
  • Boleh dipelihara secara bebas pada waktu siang
  • Sisa makanan rumah boleh diberikan tanpa had
  • Ibu dapat menetaskan telur dengan sendirinya.
  • Ibu boleh mengawal anak-anaknya dari cuaca sejuk dan gangguan musuh.
  • SISTEM PERUMAHAN

  • Reban diperlukan untuk melindungi daripada cuaca buruk dan gangguan musuh. Boleh dibuat menggunakan ” Sistem Lantai Atas ” atau ” Sistem Lantai Bawah .
  • 1 ekor ayam memerlukan 1 kaki persegi. Jika 20 ekor ayam, keluasan lantai ialah 20 ekor kaki persegi. reban seluas 4 kaki x 5 kaki memadai.
  • kayu hutan, kayu sayung, buluh , dawai mata punai atau pukat
  • gunakan peralatan makan/minum yang murah.
  • PEMAKANAN AYAM

    Terdapat dua (2) jenis makanan iaitu:-

  • Makanan komersil/dagangan
  • Makanan Ayam Permulaan (Layer Starter Mash)
  • Makanan Ayam Membesar (Layer Grower Mash/Pellet)
  • Makanan Ayam Penghabisan (Layer Finisher Mash/Pellet)
  • Makanan Campuran atau Sisa Makanan
  • Lebihan nasi, hampas kelapa, isi kelapa
  • Dedak, beras hancur, padi, ubi kayu/keledek
  • Ikan baja dan lain-lain
  • PENGURUSAN

    Pengurusan anak (1 hari – 4 minggu)

  • Pastikan anak ayam mendapatkan suntikan pencegahan penyakit
  • Beri makanan bermutu dan minuman secukupnya
  • Pastikan ada lampu untuk memberi kepanasan sehingga umur 2 minggu
  • Peringkat membesar hingga bertelur (4 minggu – 22 minggu)

  • Pastikan anak ayam mendapat suntikan pencegahan penyakit
  • Boleh dilepaskan pada siang hari
  • Makanan campuran atau lebihan sisa makan boleh diberi
  • Sediakan sarang bertelur
  • Elakkan mengganggu ibu yang sedang mengeram
  • PEMBIAKAN

  • Melibatkan perkahwinan secara tabie/asli
  • 1 ekor ayam jantan untuk 10 ekor ayam betina
  • Dipelihara di dalam reban dengan penyediaan sarang bertelur
  • Tempat yang sunyi,kering dan bebas dari gangguan
  • Kebiasaan boleh mengeram sehingga 15 biji telur dalam jangkamasa 21 hari.
  • KAWALAN DAN PENCEGAHAN PENYAKIT

    Penyakit ayam boleh disebabkan oleh:-

  • Warisan
  • Pemakanan
  • Pengurusan
  • Persekitaran
  • Jangkitan
  • Langkah-langkah Pencegahan Penyakit

  • Reban sentiasa bersih
  • Anak ayam bebas dari penyakit
  • Jauh dari ternakan dan haiwan lain
  • Pelawat perlu dikawal
  • Pencegahan adalah lebih baik dari rawatan
  • Semua ayam perlu diberi suntikan pencegahan penyakit
  • Ayam yang mati hendaklah ditanam atau dibakar untuk mengelakkan jangkitan kepada yang sihat.
  • Program Pencegahan penyakit

  • Umur 1 hari – Sampar Ayam “F” (Biasanya telah dibuat ditempat penetasan)
  • Umur 3 – 4 minggu – Cacar Puru ayam dan Sampar “F”
  • Umur 6 – 8 minggu – Sampar ” S “

  • Tanda-tanda Am Ayam Berpenyakit

  • Kurang nafsu makan
  • Monyok dan tidak aktif
  • Pucat, bersin, keluar hingus dari hidung
  • Muka bengkak
  • Berak cair atau berdarah
  • Gangguan saraf seperti sayap lemah, kaki lemah, kepala berputar dan sebagainya.
  • JENIS-JENIS PENYAKIT AYAM

  • Sampar ayam (ND)
  • Penyakit Gumboro (IBD)
  • Puru
  • Salmonellosis
  • Pasteurellosis
  • Lain-lain
  • Sekiranya ayam-ayam anda menunjukkan tanda-tanda penyakit, sila dapatkan nasihat daripada pegawai di Jabatan Perkhidmatan Haiwan yang berdekatan.

    Galeri Ayam Kampung

    ayam054.jpg
    Pemasangan bidai bagi mengelakkan telor terkena air hujan.

    ayam055.jpg
    Bangsal ternakan ayam kampung yang dibahagikan kepada tiga petak iaitu untuk induk ayam, anak ayam dan ayam dara (dewasa)

    ayam56.jpg
    Pemasangan pagar tertutup bagi mengelakan kemasukan dan gangguan bintang buas

    ayam051.jpg
    Anak ayam yang berumur 1 bulan

    ayam052.jpg
    Anak ayam yang berumur 3 hari

    ayam053.jpg
    Anak ayam diletakkan dibawah pemanas

    ayampdrk1.jpg
    Ayam yang berumur 2 bulan

    Sumber: https://harizamrry.com/2007/10/09/panduan-memelihara-ayam-kampong-secara-kecilan/

    Silaj Sebagai makanan tambahan ternakan

     Silaj merupakan bahan makanan ternakan hasil daripada proses pemeraman foder basah atau bahan sampingan pertanian yang disimpan di tempat kedap udara.

    Kelebihan Silaj:

    • Membantu pertumbuhan tumbesaran ternakan
    • Mendorong penghasilan susu
    • Membantu proses pencernaan yang baik
    • Membantu menambahkan zat tenaga
    • Meningkatkan kadar pemakanan ternakan
    • Tahan lebih lama

     

    Ramuan Silaj:

    Rumput Napier, Molases, Effective Microorganisme (EM)

     

    Fakta Nutrisi Silaj:

    Bahan Kering : 17.4%

    Protein Kasar : 6.7%

    Lemak Kasar : 2.1%

    Gentian Kasar : 36.7%

    Jumlah Abu : 10.8%

    Nilai pH : 4.0

    Cari Maklumat anda di sini

    Google
     
    Related Posts with Thumbnails