Friday, September 3, 2021

'Ladang' arnab sekitar rumah

 

TERNAKAN arnab diusahakan di kawasan rumah.




SIAPA sangka, arnab yang mulanya dipelihara untuk suka-suka sebagai hobi pada 2018, kini berubah menjadi sumber pendapatan utama buat Mohd Fadil Baharuddin, 50.

Malah, apabila Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan sejak 18 Mac tahun lalu yang menjejaskan sumber pendapatannya sebagai pengedar jus kurma, penternakan arnab menjadi penyambung rezekinya.

Mohd Fadil berkata, dia bermula dengan hanya memiliki empat ekor arnab termasuk tiga daripadanya baka induk.

Kini, ternakan arnabnya sudah lebih 200 ekor meliputi jenis arnab pedaging dan hiasan yang diletakkan dalam 100 sangkar.


Dia turut menjadikan kawasan sekitar rumah lot tepi di Taman Rasa Sayang Senawang Negeri Sembilan, sebagai 'ladang' menternak arnab daging secara komersial.


Mohd Fadil berkata, arnab antara haiwan yang cepat membiak dan tidak mudah dijangkiti penyakit sekali gus memudahkan ia diternak.

Katanya, walaupun pernah mengalami kerugian hampir RM10,000 apabila lebih 200 ekor haiwan itu dibaham anjing liar dalam tiga kejadian berasingan tahun lalu, ia tidak sesekali mematahkan semangatnya.

"Permintaan terhadap daging arnab sentiasa bertambah dan kadangkala ia tidak mampu dipenuhi kerana ada peniaga yang membuat tempahan dari luar Negeri Sembilan.

"Setakat ini, saya mempunyai lebih 100 pelanggan tetap yang memerlukan bekalan daging segar dan sejuk beku antara lima hingga 10 kilogram (kg) sebulan.

"Harga bagi sekilogram daging arnab bersih adalah RM35 manakala sejuk beku RM45," katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Menurut bapa kepada lima anak berusia antara 10 hingga 25 tahun itu lagi, selain menjual daging segar, dia juga membekalkan baka atau anak arnab berumur dua bulan dengan harga antara RM80 hingga RM150 seekor.

Kata Mohd Fadil, arnab yang diternak membabitkan beberapa jenis antaranya baka Parsi dan Anggora yang berumur sebulan setengah ke atas.

MAKANAN seperti dedak turut diberi.



"Walaupun arnab tidak begitu sukar diternak berbanding haiwan lain, cabarannya tetap ada.

"Antaranya ialah kos makanan dan aspek keselamatan arnab yang terdedah kepada binatang pemangsa seperti anjing liar.

"Secara keseluruhan, kos perbelanjaan sekitar RM500 sebulan untuk makanan palet, tetapi dengan penggunaan daun segar dan semula jadi sebagai makanan tambahan, ia dapat mengurangkan kos yang perlu ditanggung," katanya.

Jelas Mohd Fadil, arnab yang makan daun tumbuhan semula jadi mempunyai kelebihan terutama dari segi kualiti dagingnya lebih baik dan kenyal.

Katanya, antibodi haiwan itu juga lebih kuat jika memakan sumber alam semula jadi dan tidak mudah diserang penyakit.

"Ia adalah antara faktor pelanggan menyukai arnab yang saya ternak kerana ia bersifat organik walaupun belum sepenuhnya," katanya yang berjaya menjual lebih 1,500 arnab sepanjang tempoh PKP 2.0 dan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akhir tahun lalu.

Sementara itu, bagi memastikan tahap pembesaran dan kesihatan arnab berada pada tahap terbaik, Mohd Fadil sentiasa mendapatkan khidmat nasihat daripada Jabatan Perkhidmatan Veteriner Negeri Sembilan (JPVNS).

Kata Mohd Fadil, pihaknya mahu memastikan kepentingan pengguna sentiasa dijaga dengan memastikan arnab atau daging yang dijual berkualiti.

Malah dia turut bercadang membesarkan projek ternakan itu bagi memenuhi permintaan pasaran yang semakin meluas, bukan saja di Negeri Sembilan malah di negeri lain.

"Permintaan arnab pedaging bertambah termasuk dari Johor, Selangor dan Melaka dan saya juga berhasrat menternak arnab organik selepas ini.

"Sambutan yang menggalakkan itu mendorong saya mengembangkan projek penternakan arnab ini," katanya.

[ BASIC 4# ] Pemangkasan tunas air | Perlu atau tidak?

[ VLOG 4# ] Terung Polybag Gantung guna sistem injector

[ KAWALAN SERANGGA 2# ] Ilmu wajib tahu sebelum galas tong racun | IRAC

Rumput napier bantu industri ternakan

 Kerajaan meletakkan hala tuju industri ruminan yang ditetapkan dalam Dasar Agromakanan Negara adalah mencapai kadar sara diri (SSL) sebanyak 30 peratus dalam tempoh lima tahun akan datang supaya bekalan makanan negara terutama sumber protein kepada rakyat terjamin.




Dalam masa sama penubuhan Majlis Perunding Pertanian Negara yang melibatkan segenap lapisan komuniti yang terlibat dalam bidang pertanian seperti pertubuhan bukan kerajaan (NGO), akademik dan usahawan merupakan satu langkah proaktif yang wajar dipuji.

Antara cadangan kepada kerajaan dalam memajukan industri ruminan secara lebih efektif adalah membangunkan golongan penternak yang produktif iaitu melebihkan kepada pemberian insentif berasaskan pengeluaran berbanding insentif input supaya memberi motivasi kepada penternak dan seterusnya meningkatkan penghasilan daging dan tenusu.

Antara masalah utama industri ternakan ruminan kita adalah kenaikan kos makanan yang agak tinggi mendorong pengusaha mencari alternatif lain yang lebih murah dan bersumberkan tempatan.


Import makanan berasaskan ternakan ketika ini agak tinggi dengan jagung sahaja mencecah RM3 bilion setahun.

Kemerosotan pengeluaran sumber makanan haiwan ternak dan harga yang semakin meningkat disebabkan faktor cuaca (masalah pemanasan global), persaingan kepenggunaan tanah ( industri, pembangunan hartanah), pengurangan tenaga buruh. Ia merupakan masalah kronik.

Dalam masa sama, permintaan kepada produk makanan berasaskan haiwan ternak semakin meningkat disebabkan peningkatan populasi dan kuasa beli manusia .

Masalah industri ternakan ruminan turut menyumbang kepada krisis makanan global.

Kenaikan harga makanan ternakan yang tinggi sekali gus menaikkan harga ternakan ruminan seperti lembu, kambing dan biri-biri di pasaran untuk keperluan rakyat.

Pemasalahan industri penternakan ruminan di Malaysia adalah berkait rapat dengan isu pemakanan ternakan dari aspek kualiti, kuantiti dan kos.

Isu persaingan kepenggunaan tanah dengan industri komoditi getah dan kelapa sawit serta pembangunan hartanah menjadikan masalah tersebut semakin kritikal.

Kebanyakan penternak terlalu bergantung kepada dedak ternakan yang semakin tinggi harganya serta kekurangan kawasan tanaman pastura atau foder rumput sebagai sumber fiber.

Melihat kepada senario tersebut, syarikat penternakan tempatan, Major Transglobal (MTG) mengambil inisiatif mengusahakan tanaman rumput napier bagi menyokong industri ternakan ruminan yang berdepan masalah kos makanan tinggi.

Pengarah Eksekutif MTG, Nordin Mat berkata, pihaknya mengusahakan kawasan seluas 120 ekar (48 hektar) daripada 300 ekar kawasan tersebut dengan kos hampir RM1.2 juta sejak setahun yang lalu. Pengeluaran rumput serta silaj sekarang dalam kuantiti 300 tan sebulan di Ladang Pengganda Kambing di Pondok Tanjung, Perak.

“Syarikat kini menyasarkan untuk menambah kawasan penanaman seluas 80 hektar (200 ekar) lagi dan bagi pengeluaran rumput sebanyak 1, 500 tan sebulan

“Jumlah ini dijangka dapat menampung makanan ternakan iaitu bagi 1,666 ekor lembu atau 16,666 ekor kambing setiap hari.

“Selain pengeluaran silaj, kami juga berhasrat memproses rumput tersebut kepada bentuk yang lebih tinggi bahan keringnya dengan penggunaan ketuhar yang besar bagi skala pengeluaran 1,000 tan sebulan,’’ ujarnya.

Dalam pada itu, Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd. Salehhuddin Hassan yang melawat ke Pondok Tanjung baru-baru ini sempat meninjau kerja pembuatan silaj daripada rumput napier.

Projek tersebut kini mampu mengeluarkan sebanyak 300 tan metrik sebulan bagi kawasan tanaman seluas 40 hektar (100 ekar).

Lawatan tersebut turut dihadiri Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Ismail Bakar dan Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV),


Datuk Dr. Quaza Nizamuddin Hassan Nizam.

Mohd. Salehhuddin memberi galakan supaya kawasan tanaman ditambah kepada 200 ekar lagi dengan sasaran keluaran 1,000 tan metrik sebulan.

Rumput napier yang juga dikenali sebagai rumput gajah sangat sesuai untuk diberi kepada ternakan secara segar atau dijadikan silaj iaitu rumput yang diperam bersama gula merah dan effective organism (EM) selama kira-kira sebulan.

Rumput berkenaan mudah ditanam iaitu menggunakan batas, dipotong kira-kira 0.5 meter. Rumput berkenaan mengambil masa kira-kira tiga bulan untuk membesar dan matang serta boleh dituai setiap bulan kerana benih baru tumbuh pada perdu tunggulnya dan membesar dengan cepat.

Bagi menghasilkan silaj, rumput perlu diracik menggunakan mesin khas sebelum dimasukkan ke dalam tong dan dicampur dengan dua bahan berkenaan sebelum diperam.

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails