Pemborong ikan usahawan keropok
Oleh NOOR DIANA AZIS
Gambar WAHIDIN SALIM
Pekerja memasukkan bancuhan sata ke dalam ketuhar.
MENYEDARI produk berasaskan ikan mampu memberi pulangan berlipat
kali ganda terutama jika dikomersialkan sekitar ibu kota, seorang
pemborong ikan tekad meninggalkan kampung halaman untuk mencuba peluang
tersebut.
Keputusan berhijrah dari Terengganu ke ibu negara pada tahun 1977
merupakan percaturan yang terpaksa diambil walaupun pada mulanya dia
sendiri tidak yakin dengan tindakannya itu .
Namun bagi Wan Mohd. Yusof Ali, 59, keputusan itu merupakan antara
risiko yang harus ditanggung usahawan jika berhasrat untuk memajukan
perniagaan mereka.
"Jika tidak berani dan bersedia untuk menanggung risiko, sampai bila-bila pun kita tidak akan maju.
''Golongan usahawan kecil dan sederhana terutamanya akan terus
ketinggalan dalam arus pemodenan negara," katanya ketika ditemui di
kilang pemprosesan keropok lekor miliknya di Bukit Jelutong, Shah Alam,
baru-baru ini.
Berkongsi pengalaman mengusahakan Twin Softa Food Enterprise
(Softa), dia yang merupakan pemborong ikan di Pasar Borong Selayang
mendapat idea untuk mengusahakan keropok lekor setelah menyedari
lebihan ikan terpaksa dijual pada harga yang jauh lebih murah setiap
hari.
Menyedari perkara tersebut akan memberi kesan negatif terhadap
perniagaannya, dia mendapat idea untuk memproses lebihan ikan tersebut
menjadi keropok lekor dan bercita-cita mengkomersialkan hasil
keluarannya.
Pada awal pembabitan, dia mengusahakan keropok perusahaan secara
kecil-kecilan di belakang rumahnya yang terletak di Kampung Semarak,
Sentul bersama isteri, Che Latifah Ahmat.
Dengan modal permulaan sebanyak RM1,000 untuk membina bangsal, dia
bersama isteri menghasilkan keropok lekor secara manual dan tradisional
tanpa sebarang peralatan sokongan.
"Memandangkan saya berasal daripada keluarga nelayan dan kebanyakan
penduduk sekitar kampung juga merupakan pengusaha keropok lekor, saya
dapat ilmu pemprosesan melalui pemerhatian serta tunjuk ajar dari
mereka.
"Dari situ, saya menggunakan segala ilmu pengetahuan dan pengalaman untuk memproses sendiri keropok lekor.
"Sebagai permulaan, kami hanya dapat menghasilkan lima hingga 10
kilogram keropok lekor sahaja sehari satu hari," katanya ketika
menceritakan pengalamannya memulakan perusahaan keropok lekor.
Oleh kerana kekangan tugas sebagai pemborong ikan, dia hanya dapat
memasarkan keropok lekor keluaran syarikatnya kepada beberapa orang
penjual di pasar malam sekitar Selayang.
Menyedari sambutan yang semakin menggalakkan daripada pelanggan, Wan
Mohd. Yusof mengambil keputusan untuk berpindah ke sebuah lot tanah di
Kampung Padang Balang, Sentul bagi memudahkan pengeluaran keropok
berkenaan.
Selain penghasilan produk utama seperti keropok lekor, kini Softa
sedang giat mempromosikan produk sejuk beku lain seperti sata dan
otak-otak.
Menurut Wan Mohd. Yusof, kedua-dua produk tersebut dihasilkan dalam
pelbagai variasi seperti inti sata dibalut kulit popia dan otak-otak
tradisional yang dibungkus dalam daun pisang.
Sehingga kini, produk sejuk beku Softa telah berada di beberapa
pasar raya sejuk beku sekitar Lembah Klang serta turut menjadi
pemborong kepada peniaga pasar malam sekitarnya.
Mengenai perancangan memajukan rangkaian jenama Softa, Wan Mohd
Yusof menjelaskan, promosi kini sedang giat dijalankan termasuk
menggunakan lori bergerak ketika Festival Halal, Pameran Halal
Antarabangsa Malaysia (MIHAS) dan sebagainya.
"Bagi memperkenalkan rangkaian produk, Softa menyertai pameran
makanan halal seperti Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro
Pelancongan Malaysia (MAHA), MIHAS dan sebagainya supaya orang ramai
dapat mengenali produk kami dengan lebih dekat.
"Kami percaya, dengan menyertai pameran seperti itu, orang ramai
dapat rasa sendiri keenakan rangkaian produk kami sekali gus akan
memilih jenama ini sebagai pilihan di masa akan datang," ujarnya penuh
yakin.
Ketika ditanya mengenai sumber bekalan isi ikan, dia menjelaskan,
pelbagai spesies ikan terpilih digunakan bagi menyediakan keropok lekor
dan produk lain.
Jelasnya bahan mentah tersebut didatangkan khas dari Besut,
Terengganu dan Kedah dua kali seminggu dengan setiap bekalan sebanyak
tiga tan.
Berdasarkan bekalan bahan mentah, Softa berupaya menghasilkan
sehingga dua tan keropok lekor dan 30 kilogram sata setiap hari selain
produk sampingan lain seperti bebola ikan.
Dengan bantuan seramai 30 orang pekerja di kilangnya yang terletak
di Bukit Beruntung, kini Softa mampu memenuhi permintaan pelanggan
sekitar Seremban, Melaka, Perak , Pahang dan Terengganu.