Friday, June 12, 2009

Fertigasi modul lengkap pertanian moden

SANA sini orang memperkatakan tentang teknik penanaman moden menggunakan kaedah fertigasi yang semakin mendapat sambutan menggalakkan.

Kelihatan agak mudah, namun mengaplikasikan teknik penanaman tersebut tanpa mendapat bimbingan lengkap mengenainya mungkin akan memberi kesukaran kepada pengusahanya.

Justeru, bagi memberi peluang kepada individu mempelajari teknik tersebut dengan lebih terperinci, Utusan Malaysia dengan kerjasama Agrobank dan syarikat konsultan, Malayan Agro Consult Sdn. Bhd. (Mayconsult) telah menganjurkan Bengkel Usahawan Fertigasi Bersama MEGA pada 29 Mei lalu.

Seperti sebelum ini, penganjuran bengkel yang masuk kali ketujuh itu terus mendapat sambutan memberangsangkan daripada masyarakat.

Pengurus Pusat Latihan Agrobank, Abdul Shukor Abdul Jabbar berkata, kursus tersebut sememangnya popular di kalangan mereka yang berminat untuk memulakan projek fertigasi.

''Kursus ini popular kerana memberi fokus kepada penyampaian pengetahuan dan maklumat mengenai teknologi penanaman secara moden.

''Apa yang menarik, para peserta akan didedahkan dengan modul penanaman secara menyeluruh bermula dari peringkat penanaman sehinggalah dipasarkan,'' katanya ketika merasmikan bengkel tersebut di Kajang, Selangor baru-baru ini.

Selama tiga hari, para peserta akan mendapat bimbingan tanaman secara teknikal dan praktikal, didedahkan dengan perancangan perniagaan, motivasi, khidmat nasihat serta pemasaran.

Menurut Abdul Shukor lagi, pihaknya menerima permohonan di luar jangkaan menerusi medium pendaftaran yang disediakan iaitu dari laman web Utusan Malaysia dan melalui pihak Mayconsult sendiri.

Kesemua mereka terdiri daripada pelbagai latar belakang seperti golongan profesional, pelajar dan juga petani yang datang bukan sahaja dari Lembah Klang malah dari negeri-negeri lain termasuk Sabah dan Sarawak.

Sementara itu, Pengarah Urusan Mayconsult, Zainal Abidin Yahya berkata, sambutan menggalakkan yang diterima itu adalah disebabkan orang ramai telah mula menyedari tentang kelebihan teknik tanaman fertigasi.

''Para petani sekarang mahu beralih dari teknik pertanian tradisional kepada fertigasi kerana risikonya dapat dikawal selain memberikan hasil yang tinggi.

''Walaupun peringkat awal projek ini melibatkan kos yang agak tinggi bagi menyiapkan segala infrastruktur, namun ia berbaloi kerana kelengkapan tersebut boleh bertahan untuk tempoh masa 10 hingga 15 tahun,'' katanya.

Dari segi bantuan kewangan pula, pihak Agrobank turut menawarkan pinjaman modal galakan sebagai pembiayaan awal jika para peserta berminat memulakan projek berkenaan.

Bagi mendedahkan peserta dengan teknik penanaman dengan lebih terperinci, mereka juga akan di bawa melawat tapak tanaman fertigasi yang berjaya terletak Jalan Kebun, Klang.

''Selain cili, teknik tanaman ini sesuai digunakan untuk tanaman seperti tomato, rock melon dan terbaru adalah halia,'' jelasnya.

Sejak kali pertama dianjurkan pada 23 Januari 2009, bengkel berkenaan telah berjaya melatih seramai lebih 210 orang peserta.

Daripada jumlah itu, lebih kurang 30 peratus daripada mereka telah pun memulakan projek tanaman secara komersial.

''Mereka yang telah memulakan projek akan dibantu dari semasa ke semasa di mana khidmat nasihat akan diberikan jika mereka menghadapi sebarang masalah,'' katanya.

Sebagai inisiatif membentuk satu komuniti berkaitan bidang fertigasi, para peserta yang bengkel itu telah menubuhkan persatuan mereka sendiri yang diberi nama Persatuan Usahawan Fertigasi Malaysia (PUFM) bagi tujuan berkongsi maklumat dan kemudahan berkaitan projek masing-masing.

Menurut Pengerusinya, Misri Saliman, setakat ini, persatuan tersebut telah mempunyai lebih 90 orang ahli berdaftar yang terdiri daripada pengamal, pembekal dan usahawan fertigasi.

''Kita mahu jadikan persatuan ini sebagai pusat utama mendapatkan maklumat berkaitan fertigasi seperti bekalan baja, benih, peralatan, pemasaran dan sebagainya.

''Kita juga mempunyai saintis yang sentiasa menjalankan penyelidikan terbaru mengenai fertigasi di mana maklumat mengenainya akan di salurkan kepada ahli-ahli dalam usaha membantu mereka mengurangkan kos projek dan meningkatkan hasil,'' katanya.

Sirim Mulakan Kerjasama Perniagaan Bagi Sektor Pertanian


SHAH ALAM, (Bernama) -- SIRIM Bhd memulakan kerjasama perniagaan dengan Institut Penyelidikan Jentera Pertanian Guangdong (GAMRI) dan MCAM (Malaysia) Sdn Bhd, untuk membangunkan jentera bagi sektor pertanian Malaysia.

Ketiga-tiga pihak itu menandatangani memorandum persefahaman (MoU) hari ini bagi merasmikan kerjasama itu.

"Di bawah kerjasama ini, SIRIM akan mengenal pasti projek-projek bagi penyelidikan bersama selaras dengan keperluan dan permintaan di Malaysia. GAMRI pula akan memberikan sokongan dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) kepada SIRIM dan MCAM," kata presiden merangkap ketua pegawai eksekutif SIRIM, Ir. Yahaya Ahmad, pada upacara menandatangani MOU itu di sini.

Yahaya berkata MCAM akan bertanggungjawab bagi pengkomersialan penyelidikan itu.

Katanya projek pertama akan melibatkan mesin penuaian kenaf dan buah kopi.

"Bagaimanapun, penyelidikan tidak akan terbatas kepada mesin-mesin ini sahaja. Kami juga mungkin bekerjasama dalam bidang-bidang lain yang diperlukan bagi industri pertanian dalam waktu terdekat ini," katanya.

Yahaya berkata sebahagian daripada pembiayaan bagi usaha ini dijana daripada geran yang diwujudkan di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi(Mosti).

MCAM adalah usaha sama antara Malaysia dengan China yang bertujuan menyediakan kelengkapan dan jentera yang menjimatkan kos dan cekap bagi industri pertanian.

Syarikat itu menjalin kerjasama dengan GAMRI sejak 2005 untuk membangunkan jentera muka bumi bagi pengutipan tandan buah segar sawit.

GAMRI yang berpangkalan di Guangdong, China itu mempunyai pengalaman luas dalam reka bentuk, kejuruteraan serta pembuatan jentera dan kelengkapan khas seperti mesin gabungan penuaian, penguraian, penggredan dan pembungkusan; mesin penghancur; kemudahan pengairan dan mesin penapisan.


-- BERNAMA

Wednesday, June 10, 2009

Galak ceburi ternakan air tawar


SEREMBAN 9 Jun – Masyarakat di negeri ini disarankan untuk menceburi bidang ternakan air tawar kerana ia lihat mempunyai potensi yang cukup luas untuk diterokai.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Yunus Rahmat berkata, ia berikutan permintaan yang tinggi terutama di kawasan bandar yang sememangnya menggemari hasil ikan air tawar.

Katanya, masyarakat khususnya di kawasan luar bandar digalakkan untuk mengambil peluang untuk menternak ikan air tawar kerana ia mampu memberikan pulangan yang besar kepada mereka.

‘‘Jika kita lihat pasaran ternakan air tawar ini masih belum diterokai seluas-luasnya oleh masyarakat kerana ia mempunyai permintaan yang cukup besar oleh pengguna terutamanya di negeri ini.

‘‘Antara spesis yang dilihat mampu untuk mendapat pulangan yang baik termasuk ikan jenis tilapia dan keli kerana ia bukan sahaja murah untuk didapati anak benihnya malah mudah untuk dijaga,” katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Beliau berkata, berdasarkan pemerhatiannya kecenderungan penternak ikan air tawar kini mula menular di kawasan luar bandar termasuk kawasan rancangan Felda seperti di Jempol serta beberapa tempat lain di negeri ini.

Tambah beliau, saranan itu selaras dengan hasrat Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan yang mahu sektor penternakan air tawar dianjakkan dari 25 peratus kepada 40 peratus hingga 60 peratus menjelang tahun 2012.

‘‘Kita mahu supaya apabila dasar ini dilaksanakan, Negeri Sembilan mampu menjadi kawasan hub makanan bagi Lembah Klang selain memenuhi permintaan dari penduduk setempat,’’ ujar beliau.

Ekstrak minyak kayu gaharu

OSMAN Idris menunjukkan periuk untuk memasak kayu depu bagi mendapatkan ekstrak depu di kilangnya di Kampung Bukit Tok Ali, Jeli.



JELI 9 Jun - Ekstrak minyak kayu depu atau kayu gaharu mampu mencecah harga sehingga RM30,000 sekilogram dan nilainya yang sentiasa tinggi menyebabkan pokok tersebut seumpama pokok emas.

Walaupun potensi sudah diketahui sekian lama namun perusahaan bagi menghasilkan ekstrak yang menjadi 'ibu minyak wangi' dan produk-produk lain masih baru bagi masyarakat setempat dan masih dalam peringkat mencuba.

Kerajaan negeri sendiri pada tahun lalu mula meuar-uarkan bagi menjadikan Kelantan sebagai Koridor Depu namun ia belum boleh dilihat pelaksanaan yang jelas.

Hanya segelintir yang berminat untuk menceburi perusahaan ini secara komersil selepas menimba pengalaman dan kemahiran yang perlu dikuasai terlebih dahulu.

Salah seorang daripada mereka ialah Osman Idris 47, dari Kampung Bukit Tok Ali di sini yang melibatkan diri dalam perusahaan itu lebih 15 tahun lalu bermula dengan hanya membeli bahan mentah yang diperoleh di Kelantan dan negeri-negeri sebelah utara kepada pemborong.

Sehingga sampai pada satu tahap katanya, dia merasa perlu melibatkan diri secara langsung dalam perusahaan itu kerana menyedari nilai sebenar boleh diangkat berkali-kali ganda jika memproses sendiri bahan itu.

Justeru katanya, beliau melengkapkan diri dengan mendapatkan pengetahuan tersebut dari sebuah kolej di Thailand selama enam bulan.

''Selepas itu, saya kembali meneruskan perniagaan tetapi masih tidak mempunyai keyakinan untuk memproses ekstrak minyak berkenaan termasuk dari segi modal, penyediaan bahan mentah dan memenuhi keperluan pasaran," ujarnya ketika ditemui Utusan Malaysia.

Hanya selepas dua tahun mendapatkan kemahiran itu katanya, beliau bersama rakan kongsinya, Osman Hanafi mengusahakannya sepenuh masa sejak lima tahun lalu.

Perusahaan itu dikendalikan dua syarikat iaitu Kayu Gaharu (M) Sdn. Bhd. serta Gaharu Industries Sdn. Bhd. dan mengusahakan di Jeli kerana kemudahan mendapatkan bekalan kayu depu itu.

''Mereka mempunyai kemahiran yang tinggi mendapatkan kayu depu tersebut dan menjual kepada kami," katanya.

Sesetengah penduduk pula katanya, menghantar kayu itu dalam keadaan belum diproses (belum dikeringkan) dan dibeli dengan harga kira-kira RM4 sekilogram.

''Saya memerlukan kira -kira 3,000 kilogram untuk mendapatkan kira -kira 1,000 mililiter seminggu," katanya.

Hasil dari proses yang dilakukan, katanya, beliau memperoleh ekstrak minyak berkenaan antara dua hingga tiga kilogram sebulan yang dieksport ke Arab Saudi dan Jordan.

Osman memberitahu, kayu depu mempunyai kelemahan yang tersendiri berbanding kayu hutan yang lain.

Ini kerana katanya, tanpa diambil dalam tempoh 10 tahun, kayu depu tetap reput dan mati berbanding kayu balak yang semakin lama semakin berharga.

Sebagai kayu balak katanya, kayu depu tidak mempunyai nilai pasaran kerana ringan dan rapuh.

''Sebagai ibu minyak wangi, ia amat berharga. Hampasnya juga adalah antara bahan yang digunakan untuk membuat ubat nyamuk manakala daunnya juga berpotensi dijadikan minuman kesihatan," ujarnya.

Daripada kajian yang dijalankan katanya, sejenis virus disuntik semasa pokok itu berusia enam hingga lapan tahun dan boleh mula ditebang kira-kira lima bulan kemudian berbanding pokok depu di hutan yang berusia 10 tahun.

Pokok depu kini boleh ditanam di pinggir rumah atau diselang seli di kebun -kebun getah dan beliau mengalu-alukan mereka yang ingin mengusahakan tanaman tersebut.

Osman kini turut membekalkan benih yang mampu mengeluarkan ekstrak bermutu tinggi dalam tempoh yang ditetapkan dan mereka yang berminat untuk menanam pokok berkenaan boleh menghubunginya di talian pejabat 03-26980272 atau 013-5234444.

Rahsia epal Ba'Kelalan

MEMILIH sesuatu yang unik bukanlah laluan mudah untuk ditempuhi. Namun seorang warga emas di pedalaman Sarawak membuktikan setiap keazaman yang disulam usaha gigih pastinya membuahkan hasil.

Ketika penduduk lain gigih mengusahakan tanaman padi bukit, Tagal Paran atau lebih mesra dengan panggilan Pak Tagal memilih epal sebagai tanaman di tanah ladangnya di Ba' Kelalan, Miri.

Kini populariti ladang epal seluas tiga hektar yang diusahakannya sejak lebih 20 tahun lalu itu 'mengatasi' populariti beras Adan, beras berkualiti tinggi yang juga ikon produk dari penempatan suku kaum Lun Bawang itu.

Kejayaan tersebut menjadikan lelaki berusia 75 tahun itu sebagai individu 'terpenting' dan paling popular setiap kali masyarakat Ba' Kelalan menerima kunjungan pelawat.

"Tiada orang lain yang akan dicari, mereka semua mahu mendengar cerita epal daripada Pak Tagal," ujar salah seorang penduduk.

Setiap tahun, ribuan pelancong berkunjung ke Ba' Kelalan. Masa paling sibuk adalah ketika Festival Menuai Epal yang diadakan pada bulan Jun dan Disember setiap tahun.

Ba' Kelalan yang berada pada ketinggian kira-kira 1,000 meter dari aras laut itu mempunyai suhu rendah sepanjang tahun yang membolehkan epal dan tanaman seperti strawberi, anggur dan tomato hidup di situ.

Umum menyedari kewujudan epal di Ba' Kelalan tetapi tidak ramai yang mengetahui keistimewaan epal tempatan itu. Tidak kurang juga yang mengkritik dan mengatakannya tidak cukup saiz, tidak manis dan rupanya kurang menarik.

Tetapi bukan itu yang dipersetujui oleh 20 wakil media pada lawatan ke Rata Farm Sdn. Bhd. milik Pak Tagal semasa ekspedisi Isuzu Dura-Mission, baru-baru ini.

Pengalaman memetik dan menikmati kerangupan epal segar di ladang yang terletak bersebelahan dengan lapangan terbang kecil itu meninggalkan kenangan manis buat kami semua.

Hasil kaedah pertanian yang dipertingkatkan, empat jenis epal iaitu Manalagi, Tropikal, Anna dan Rome Beauty yang ditanam di situ hampir menyamai kualiti epal yang diimport.

Menurut Pak Tagal, sebanyak 1.5 tan epal dituai daripada 3,000 pokok epal pada setiap musim. Namun, jumlah itu hanya cukup untuk pasaran di sekitar Miri, Lawas dan Brunei.

''Permintaan sangat tinggi dan antara yang paling mendapat sambutan adalah epal jenis Manalagi kerana rasanya yang manis dan bau yang harum. Ia dijual pada harga RM10 sekilogram.

'Dari segi saiz epal di sini tidaklah terlalu kecil. Berat lebih kurang 200 gram sebiji dan yang paling berat pernah dituai adalah 500 gram,'' jelas Pak Tagal lagi.

Selain rasa yang sedap, keistimewaan epal Ba'Kelalan juga adalah kerana mempunyai dua musim sedangkan di negara-negara beriklim sejuk lain epal hanya berbuah sekali setahun.

Rahsianya melalui teknik 'musim sejuk tiruan' yang dilakukan dengan menanggalkan daun-daun pokok secara manual. Selepas daun 'digugurkan', pokok epal biasanya akan berbunga dan berbuah semula.

"Teknik ini hanya boleh dilakukan beberapa minggu selepas musim menuai,'' jelas beliau.

Selain itu, kelebihan epal Ba'Kelalan juga adalah kerana penggunaan racun serangga yang minimum, malah langsung tidak menggunakan pengilat lilin seperti kebanyakan buah -epal yang diimport.

Cuma cabaran utama pada masa kini adalah kerja-kerja pemasaran kerana kawasan itu bergantung kepada pengangkutan udara tiga kali seminggu (MASWings) manakala jalan darat hanya boleh dimasuki dengan pacuan empat roda.

Namun Pak Tagal percaya kedudukan Ba' Kelalan yang terletak bersebelahan dengan Sabah, berhampiran sempadan Brunei dan Indonesia menjadikan kawasan di sekitar tiga buah kampung di situ berpotensi untuk dikembangkan sebagai pusat tanaman epal.

''Sebenarnya kami masih menantikan jalan raya yang dapat menghubungkan kami dengan pekan terdekat iaitu Lawas atau Miri.

''Laluan darat yang dibina akan membantu merubah masa depan epal di Ba' Kelalan,"ujarnya penuh harapan.

Tambah beliau, sistem perhubungan yang baik juga dapat membantu memudahkan kajian dan penyelidikan dilakukan di situ. Buat masa ini, tugas menguruskan ladang bergantung kepada pengalaman dua pekerja Indonesia yang dibawa masuk dari Jawa Timur.

"Saya percaya banyak pihak di luar sana yang berminat untuk datang membuat kajian pertanian di sini," jelasnya sambil menuding jari ke arah sekumpulan pelajar yang berada di tengah ladang.

Bioindustri

Mereka adalah pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains Bioindustri, Universiti Putra Malaysia (UPM-Kampus Bintulu) yang sedang menjalani latihan praktikal selama dua bulan di Ba' Kelalan.

Salah seorang pelajar, G. Sivarajan M. Ganesan ketika ditemui berkata, projek perintis UPM itu bertujuan mengkaji aspek-aspek penting berkaitan penanaman epal di kawasan itu.

Kajian yang dilakukan termasuk pemeriksaan kesesuaian tanah, keamatan cahaya, kandungan klorofil daun dan mengenal pasti baka-baka yang terbaik.

Ujarnya, setiap anggota kumpulan dibahagikan tugasan tersendiri dan sebarang penemuan, perkembangan dan hasil kajian yang diperolehi dalam tempoh itu akan dibawa pulang ke makmal universiti untuk dianalisis pensyarah.

"Selain itu kami juga merekodkan jenis-jenis penyakit yang menyebabkan kecacatan dan kemerosotan pada pokok-pokok epal," jelasnya lagi.

Bagi Nur Atikah Mohd. Azman, 22, epal Ba' Kelalan mempunyai potensi untuk dikomersialkan secara meluas sekiranya mendapat suntikan teknologi pertanian yang berterusan.

Ujarnya, proses kacukan baka-baka yang sedia ada dengan baka liar atau baka dari luar negara pasti membawa kepada penghasilan baka yang lebih baik.

"Buat masa ini kacukan hanya dilakukan antara anak-anak pokok epal liar dengan empat baka sedia ada. Buah berkualiti terbaik biasanya hasil kacukan tiga jenis baka," jelasnya.

Bagaimanapun katanya, proses itu tidak akan tercapai dalam jangka masa yang singkat. Sebaliknya memerlukan penyelidikan dan kajian pertanian yang mendalam.

Walaupun terpisah jauh dari dunia luar, Nur Atikah dan rakan-rakan yang masih mempunyai masa sebulan di Ba' Kelalan mengakui kesempatan 'mengenali' pokok-pokok epal di situ sebagai pengalaman yang sangat berharga.

"Kami menghabiskan masa sepanjang hari di kebun epal Pak Tagal. Walaupun ladang ini tidaklah terlalu luas, tetapi banyak perkara yang boleh kami pelajari," akuinya.

Asal-usul epal di Ba' Kelalan

Menyelusuri sejarah epal di Ba' Kelalan menemukan Mega dengan Andrew Balang Paran atau lebih dikenali sebagai Pak Balang. Nama beliau terpahat sebagai individu yang bertanggungjawab membawa masuk epal ke tengah-tengah Kepulauan Borneo itu.

Menurut Pak Balang, segalanya bermula pada tahun 1974 semasa beliau melawat Batu Malang, Indonesia.

"Ketika berada di sana saya lihat pokok-pokok epal tumbuh segar dengan buah-buah yang ranum. Terlintas di fikiran untuk membawa pulang dan menanamnya di kebun saya.

"Kira-kira 10 pohon 'diseludup' melalui lapangan terbang Miri ketika itu. Puas juga saya memujuk pegawai kastam di lapangan terbang untuk 'melepaskan' pokok-pokok berkenaan ketika diperiksa," ujarnya.

Selepas beberapa tahun, epal yang ditanam dan dibaja dengan tahi lembu itu mula membuahkan hasil. Tetapi ketika itu buahnya agak kecil, masam dan pohonnya mudah diserang penyakit.

Bekas kakitangan kerajaan pertama di Ba' Kelalan itu sempat membiak kira-kira 300 pokok epal sebelum menyerahkan ladang berkenaan kepada abangnya sendiri, Pak Tagal, yang menguruskan ladang sehingga ke hari ini.

Menurut Pak Balang, tugas yang dipikul abangnya tidak mudah kerana pokok-pokok epal berada dalam keadaan tenat akibat diserang penyakit. Malangnya juga pada ketika itu, jabatan pertanian tidak dapat membantu kerana mereka tidak tahu apa-apa pasal epal.

Menyedari pokok-pokok epalnya berada dalam keadaan tenat, Pak Tagal kemudian berangkat ke Batu Malang untuk mempelajari kaedah penanaman epal secara lebih lanjut.

Kini, Pak Tagal tersenyum bangga di atas setiap keringat yang dititiskan ke tanah ladangnya. Harapan beliau adalah untuk melihat lebih banyak ladang epal dibuka di bumi Ba' Kelalan.

Sumber:utusan malaysia online


Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails