Wednesday, June 10, 2009

Galak ceburi ternakan air tawar


SEREMBAN 9 Jun – Masyarakat di negeri ini disarankan untuk menceburi bidang ternakan air tawar kerana ia lihat mempunyai potensi yang cukup luas untuk diterokai.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri, Datuk Yunus Rahmat berkata, ia berikutan permintaan yang tinggi terutama di kawasan bandar yang sememangnya menggemari hasil ikan air tawar.

Katanya, masyarakat khususnya di kawasan luar bandar digalakkan untuk mengambil peluang untuk menternak ikan air tawar kerana ia mampu memberikan pulangan yang besar kepada mereka.

‘‘Jika kita lihat pasaran ternakan air tawar ini masih belum diterokai seluas-luasnya oleh masyarakat kerana ia mempunyai permintaan yang cukup besar oleh pengguna terutamanya di negeri ini.

‘‘Antara spesis yang dilihat mampu untuk mendapat pulangan yang baik termasuk ikan jenis tilapia dan keli kerana ia bukan sahaja murah untuk didapati anak benihnya malah mudah untuk dijaga,” katanya ketika dihubungi di sini semalam.

Beliau berkata, berdasarkan pemerhatiannya kecenderungan penternak ikan air tawar kini mula menular di kawasan luar bandar termasuk kawasan rancangan Felda seperti di Jempol serta beberapa tempat lain di negeri ini.

Tambah beliau, saranan itu selaras dengan hasrat Menteri Besar, Datuk Seri Mohamad Hasan yang mahu sektor penternakan air tawar dianjakkan dari 25 peratus kepada 40 peratus hingga 60 peratus menjelang tahun 2012.

‘‘Kita mahu supaya apabila dasar ini dilaksanakan, Negeri Sembilan mampu menjadi kawasan hub makanan bagi Lembah Klang selain memenuhi permintaan dari penduduk setempat,’’ ujar beliau.

Ekstrak minyak kayu gaharu

OSMAN Idris menunjukkan periuk untuk memasak kayu depu bagi mendapatkan ekstrak depu di kilangnya di Kampung Bukit Tok Ali, Jeli.



JELI 9 Jun - Ekstrak minyak kayu depu atau kayu gaharu mampu mencecah harga sehingga RM30,000 sekilogram dan nilainya yang sentiasa tinggi menyebabkan pokok tersebut seumpama pokok emas.

Walaupun potensi sudah diketahui sekian lama namun perusahaan bagi menghasilkan ekstrak yang menjadi 'ibu minyak wangi' dan produk-produk lain masih baru bagi masyarakat setempat dan masih dalam peringkat mencuba.

Kerajaan negeri sendiri pada tahun lalu mula meuar-uarkan bagi menjadikan Kelantan sebagai Koridor Depu namun ia belum boleh dilihat pelaksanaan yang jelas.

Hanya segelintir yang berminat untuk menceburi perusahaan ini secara komersil selepas menimba pengalaman dan kemahiran yang perlu dikuasai terlebih dahulu.

Salah seorang daripada mereka ialah Osman Idris 47, dari Kampung Bukit Tok Ali di sini yang melibatkan diri dalam perusahaan itu lebih 15 tahun lalu bermula dengan hanya membeli bahan mentah yang diperoleh di Kelantan dan negeri-negeri sebelah utara kepada pemborong.

Sehingga sampai pada satu tahap katanya, dia merasa perlu melibatkan diri secara langsung dalam perusahaan itu kerana menyedari nilai sebenar boleh diangkat berkali-kali ganda jika memproses sendiri bahan itu.

Justeru katanya, beliau melengkapkan diri dengan mendapatkan pengetahuan tersebut dari sebuah kolej di Thailand selama enam bulan.

''Selepas itu, saya kembali meneruskan perniagaan tetapi masih tidak mempunyai keyakinan untuk memproses ekstrak minyak berkenaan termasuk dari segi modal, penyediaan bahan mentah dan memenuhi keperluan pasaran," ujarnya ketika ditemui Utusan Malaysia.

Hanya selepas dua tahun mendapatkan kemahiran itu katanya, beliau bersama rakan kongsinya, Osman Hanafi mengusahakannya sepenuh masa sejak lima tahun lalu.

Perusahaan itu dikendalikan dua syarikat iaitu Kayu Gaharu (M) Sdn. Bhd. serta Gaharu Industries Sdn. Bhd. dan mengusahakan di Jeli kerana kemudahan mendapatkan bekalan kayu depu itu.

''Mereka mempunyai kemahiran yang tinggi mendapatkan kayu depu tersebut dan menjual kepada kami," katanya.

Sesetengah penduduk pula katanya, menghantar kayu itu dalam keadaan belum diproses (belum dikeringkan) dan dibeli dengan harga kira-kira RM4 sekilogram.

''Saya memerlukan kira -kira 3,000 kilogram untuk mendapatkan kira -kira 1,000 mililiter seminggu," katanya.

Hasil dari proses yang dilakukan, katanya, beliau memperoleh ekstrak minyak berkenaan antara dua hingga tiga kilogram sebulan yang dieksport ke Arab Saudi dan Jordan.

Osman memberitahu, kayu depu mempunyai kelemahan yang tersendiri berbanding kayu hutan yang lain.

Ini kerana katanya, tanpa diambil dalam tempoh 10 tahun, kayu depu tetap reput dan mati berbanding kayu balak yang semakin lama semakin berharga.

Sebagai kayu balak katanya, kayu depu tidak mempunyai nilai pasaran kerana ringan dan rapuh.

''Sebagai ibu minyak wangi, ia amat berharga. Hampasnya juga adalah antara bahan yang digunakan untuk membuat ubat nyamuk manakala daunnya juga berpotensi dijadikan minuman kesihatan," ujarnya.

Daripada kajian yang dijalankan katanya, sejenis virus disuntik semasa pokok itu berusia enam hingga lapan tahun dan boleh mula ditebang kira-kira lima bulan kemudian berbanding pokok depu di hutan yang berusia 10 tahun.

Pokok depu kini boleh ditanam di pinggir rumah atau diselang seli di kebun -kebun getah dan beliau mengalu-alukan mereka yang ingin mengusahakan tanaman tersebut.

Osman kini turut membekalkan benih yang mampu mengeluarkan ekstrak bermutu tinggi dalam tempoh yang ditetapkan dan mereka yang berminat untuk menanam pokok berkenaan boleh menghubunginya di talian pejabat 03-26980272 atau 013-5234444.

Rahsia epal Ba'Kelalan

MEMILIH sesuatu yang unik bukanlah laluan mudah untuk ditempuhi. Namun seorang warga emas di pedalaman Sarawak membuktikan setiap keazaman yang disulam usaha gigih pastinya membuahkan hasil.

Ketika penduduk lain gigih mengusahakan tanaman padi bukit, Tagal Paran atau lebih mesra dengan panggilan Pak Tagal memilih epal sebagai tanaman di tanah ladangnya di Ba' Kelalan, Miri.

Kini populariti ladang epal seluas tiga hektar yang diusahakannya sejak lebih 20 tahun lalu itu 'mengatasi' populariti beras Adan, beras berkualiti tinggi yang juga ikon produk dari penempatan suku kaum Lun Bawang itu.

Kejayaan tersebut menjadikan lelaki berusia 75 tahun itu sebagai individu 'terpenting' dan paling popular setiap kali masyarakat Ba' Kelalan menerima kunjungan pelawat.

"Tiada orang lain yang akan dicari, mereka semua mahu mendengar cerita epal daripada Pak Tagal," ujar salah seorang penduduk.

Setiap tahun, ribuan pelancong berkunjung ke Ba' Kelalan. Masa paling sibuk adalah ketika Festival Menuai Epal yang diadakan pada bulan Jun dan Disember setiap tahun.

Ba' Kelalan yang berada pada ketinggian kira-kira 1,000 meter dari aras laut itu mempunyai suhu rendah sepanjang tahun yang membolehkan epal dan tanaman seperti strawberi, anggur dan tomato hidup di situ.

Umum menyedari kewujudan epal di Ba' Kelalan tetapi tidak ramai yang mengetahui keistimewaan epal tempatan itu. Tidak kurang juga yang mengkritik dan mengatakannya tidak cukup saiz, tidak manis dan rupanya kurang menarik.

Tetapi bukan itu yang dipersetujui oleh 20 wakil media pada lawatan ke Rata Farm Sdn. Bhd. milik Pak Tagal semasa ekspedisi Isuzu Dura-Mission, baru-baru ini.

Pengalaman memetik dan menikmati kerangupan epal segar di ladang yang terletak bersebelahan dengan lapangan terbang kecil itu meninggalkan kenangan manis buat kami semua.

Hasil kaedah pertanian yang dipertingkatkan, empat jenis epal iaitu Manalagi, Tropikal, Anna dan Rome Beauty yang ditanam di situ hampir menyamai kualiti epal yang diimport.

Menurut Pak Tagal, sebanyak 1.5 tan epal dituai daripada 3,000 pokok epal pada setiap musim. Namun, jumlah itu hanya cukup untuk pasaran di sekitar Miri, Lawas dan Brunei.

''Permintaan sangat tinggi dan antara yang paling mendapat sambutan adalah epal jenis Manalagi kerana rasanya yang manis dan bau yang harum. Ia dijual pada harga RM10 sekilogram.

'Dari segi saiz epal di sini tidaklah terlalu kecil. Berat lebih kurang 200 gram sebiji dan yang paling berat pernah dituai adalah 500 gram,'' jelas Pak Tagal lagi.

Selain rasa yang sedap, keistimewaan epal Ba'Kelalan juga adalah kerana mempunyai dua musim sedangkan di negara-negara beriklim sejuk lain epal hanya berbuah sekali setahun.

Rahsianya melalui teknik 'musim sejuk tiruan' yang dilakukan dengan menanggalkan daun-daun pokok secara manual. Selepas daun 'digugurkan', pokok epal biasanya akan berbunga dan berbuah semula.

"Teknik ini hanya boleh dilakukan beberapa minggu selepas musim menuai,'' jelas beliau.

Selain itu, kelebihan epal Ba'Kelalan juga adalah kerana penggunaan racun serangga yang minimum, malah langsung tidak menggunakan pengilat lilin seperti kebanyakan buah -epal yang diimport.

Cuma cabaran utama pada masa kini adalah kerja-kerja pemasaran kerana kawasan itu bergantung kepada pengangkutan udara tiga kali seminggu (MASWings) manakala jalan darat hanya boleh dimasuki dengan pacuan empat roda.

Namun Pak Tagal percaya kedudukan Ba' Kelalan yang terletak bersebelahan dengan Sabah, berhampiran sempadan Brunei dan Indonesia menjadikan kawasan di sekitar tiga buah kampung di situ berpotensi untuk dikembangkan sebagai pusat tanaman epal.

''Sebenarnya kami masih menantikan jalan raya yang dapat menghubungkan kami dengan pekan terdekat iaitu Lawas atau Miri.

''Laluan darat yang dibina akan membantu merubah masa depan epal di Ba' Kelalan,"ujarnya penuh harapan.

Tambah beliau, sistem perhubungan yang baik juga dapat membantu memudahkan kajian dan penyelidikan dilakukan di situ. Buat masa ini, tugas menguruskan ladang bergantung kepada pengalaman dua pekerja Indonesia yang dibawa masuk dari Jawa Timur.

"Saya percaya banyak pihak di luar sana yang berminat untuk datang membuat kajian pertanian di sini," jelasnya sambil menuding jari ke arah sekumpulan pelajar yang berada di tengah ladang.

Bioindustri

Mereka adalah pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains Bioindustri, Universiti Putra Malaysia (UPM-Kampus Bintulu) yang sedang menjalani latihan praktikal selama dua bulan di Ba' Kelalan.

Salah seorang pelajar, G. Sivarajan M. Ganesan ketika ditemui berkata, projek perintis UPM itu bertujuan mengkaji aspek-aspek penting berkaitan penanaman epal di kawasan itu.

Kajian yang dilakukan termasuk pemeriksaan kesesuaian tanah, keamatan cahaya, kandungan klorofil daun dan mengenal pasti baka-baka yang terbaik.

Ujarnya, setiap anggota kumpulan dibahagikan tugasan tersendiri dan sebarang penemuan, perkembangan dan hasil kajian yang diperolehi dalam tempoh itu akan dibawa pulang ke makmal universiti untuk dianalisis pensyarah.

"Selain itu kami juga merekodkan jenis-jenis penyakit yang menyebabkan kecacatan dan kemerosotan pada pokok-pokok epal," jelasnya lagi.

Bagi Nur Atikah Mohd. Azman, 22, epal Ba' Kelalan mempunyai potensi untuk dikomersialkan secara meluas sekiranya mendapat suntikan teknologi pertanian yang berterusan.

Ujarnya, proses kacukan baka-baka yang sedia ada dengan baka liar atau baka dari luar negara pasti membawa kepada penghasilan baka yang lebih baik.

"Buat masa ini kacukan hanya dilakukan antara anak-anak pokok epal liar dengan empat baka sedia ada. Buah berkualiti terbaik biasanya hasil kacukan tiga jenis baka," jelasnya.

Bagaimanapun katanya, proses itu tidak akan tercapai dalam jangka masa yang singkat. Sebaliknya memerlukan penyelidikan dan kajian pertanian yang mendalam.

Walaupun terpisah jauh dari dunia luar, Nur Atikah dan rakan-rakan yang masih mempunyai masa sebulan di Ba' Kelalan mengakui kesempatan 'mengenali' pokok-pokok epal di situ sebagai pengalaman yang sangat berharga.

"Kami menghabiskan masa sepanjang hari di kebun epal Pak Tagal. Walaupun ladang ini tidaklah terlalu luas, tetapi banyak perkara yang boleh kami pelajari," akuinya.

Asal-usul epal di Ba' Kelalan

Menyelusuri sejarah epal di Ba' Kelalan menemukan Mega dengan Andrew Balang Paran atau lebih dikenali sebagai Pak Balang. Nama beliau terpahat sebagai individu yang bertanggungjawab membawa masuk epal ke tengah-tengah Kepulauan Borneo itu.

Menurut Pak Balang, segalanya bermula pada tahun 1974 semasa beliau melawat Batu Malang, Indonesia.

"Ketika berada di sana saya lihat pokok-pokok epal tumbuh segar dengan buah-buah yang ranum. Terlintas di fikiran untuk membawa pulang dan menanamnya di kebun saya.

"Kira-kira 10 pohon 'diseludup' melalui lapangan terbang Miri ketika itu. Puas juga saya memujuk pegawai kastam di lapangan terbang untuk 'melepaskan' pokok-pokok berkenaan ketika diperiksa," ujarnya.

Selepas beberapa tahun, epal yang ditanam dan dibaja dengan tahi lembu itu mula membuahkan hasil. Tetapi ketika itu buahnya agak kecil, masam dan pohonnya mudah diserang penyakit.

Bekas kakitangan kerajaan pertama di Ba' Kelalan itu sempat membiak kira-kira 300 pokok epal sebelum menyerahkan ladang berkenaan kepada abangnya sendiri, Pak Tagal, yang menguruskan ladang sehingga ke hari ini.

Menurut Pak Balang, tugas yang dipikul abangnya tidak mudah kerana pokok-pokok epal berada dalam keadaan tenat akibat diserang penyakit. Malangnya juga pada ketika itu, jabatan pertanian tidak dapat membantu kerana mereka tidak tahu apa-apa pasal epal.

Menyedari pokok-pokok epalnya berada dalam keadaan tenat, Pak Tagal kemudian berangkat ke Batu Malang untuk mempelajari kaedah penanaman epal secara lebih lanjut.

Kini, Pak Tagal tersenyum bangga di atas setiap keringat yang dititiskan ke tanah ladangnya. Harapan beliau adalah untuk melihat lebih banyak ladang epal dibuka di bumi Ba' Kelalan.

Sumber:utusan malaysia online


Selatan: Rezeki ternak tiram terjejas

MUAR: Kira-kira 50 nelayan yang menternak tiram di Pengkalan Parit Tiram, Jalan Salleh, di sini, mendakwa pendapatan mereka terjejas teruk berikutan tebing Sungai Muar di pengkalan itu runtuh sejak dua tahun lalu sekali gus menyebabkan dasar sungai semakin cetek.

Ketua Kumpulan Nelayan pengkalan berkenaan, Kapten (B) Jailani Laham, berkata keadaan dasar sungai yang cetek menyebabkan baka tiram lambat membiak sehingga menjejaskan pendapatan nelayan.

Beliau berkata, Pengkalan Nelayan Parit Tiram adalah lokasi penting bagi pembiakan tiram yang menghasilkan sumber rezeki nelayan pantai yang juga dikenali sebagai nelayan tiram di bandar ini sejak lebih 100 tahun lalu. Bagaimanapun, katanya, tempat nelayan menyelam tiram di pengkalan itu yang semakin cetek menyebabkan pendapatan mereka terjejas teruk kerana baka tiram lambat membiak disebabkan hakisan terutama ketika air pasang.

"Jika sebelum ini nelayan memperoleh pendapatan sehingga RM100 sehari, sekarang untuk mendapatkan RM30 pun sukar.

"Justeru, kami berharap masalah ini mendapat perhatian agensi berkaitan termasuk Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) serta pihak berkuasa tempatan (PBT), " katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas mengiringi Timbalan Ketua Umno bahagian Bakri, Mazlan Sabari, yang melakukan program turun padang untuk meninjau dan menyelesaikan masalah penduduk kampung itu di sini, kelmarin.

Jailani yang juga Ahli Jawatankuasa Umno bahagian dan Ketua Umno cawangan Parit Tiram, berkata masalah tebing sungai di pengkalan itu yang cetek akibat hakisan sudah dilaporkan kepada pihak atasan.

Sementara itu, Mazlan berkata, Kampung Parit Tiram yang sememangnya terkenal sebagai pengeluar tiram sejak sekian lama, sewajarnya diberi perhatian kerajaan melalui agensi yang bertanggungjawab terhadap kepentingan nelayan.

Beliau berkata, usaha membangunkan pengkalan itu perlu dilakukan segera bagi memastikan usaha menternak tiram di pengkalan itu tidak terhakis.

Katanya, langkah mendalamkan dasar sungai di pengkalan itu boleh meningkatkan lagi pendapatan nelayan sekali gus menjana ekonomi mereka.
Sumber:Berita HArian Online

Friday, June 5, 2009

MARDI raih kejayaan penyelidikan

Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) sekali lagi mencipta sejarah dengan meraih kejayaan semasa Pameran Reka Cipta, Inovasi dan Teknologi 2009 (I-Tex 09) yang berlangsung di Kuala Lumpur Mei lalu.

Institut berkenaan meraih 14 kemenangan dengan tiga pingat emas, lapan perak dan tiga gangsa selain anugerah Association of Polish Inventors and Rationalizers Prize dan empat anugerah Anugerah Produk Inovatif.

Antara ciptaan yang memenangi pingat emas adalah kajian inovatif mengenai tanaman padi iaitu MADOX Assisted High Clearance Mower, PaddyView - Paddy Output Analyser dan Box-leverer for large Scale Field Levelling yang memenangi anugerah Association of Polish Inventors and Rationalizers Prize.

Hasil penyelidikan yang memenangi pingat perak adalahkit mengesan Salmonella dengan segera Immuno-Dot-Blot Test Strip: A Rapid Diagnostic Kit for Detection of Salmonella.

Kajian mengenai cili bertajuk Semerah: Heating the World, kitaran nitrat iaitu Recycling HNO3 for Nitro Humic Acids (NHA) Production, mesin menggoreng keropok, Continuous Fryer for Stackable Crackers and Chips dan mesin serbaguna bagi jus dan pengasingan biji benih Versatile Machine for Juice Extraction and Seed Separation.

Dua lagi hasil penyelidikan yang memenangi pingat perak dan Anugerah Pingat Inovatif adalah mekanisasi yang memudahkan penuaian ubi keledek iaitu Flexi Snack Forming dan Sweet Potato Haverster.

Manakala mesin menuai kenaf bersepadu iaitu Intergrated Kenaf Haversting Machine berjaya mendapat pingat emas dan dua ciptaan Pedestrian Crop Harverster dan Fertikit.

Teknologi yang dihasilkan oleh para penyelidik MARDI diharap mampu memajukan sektor pertanian negara melalui peningkatan kualiti, mengurangkan kos serta keselamatan makanan.

Kemenangan yang dicapai oleh pihak MARDI menjadi pencetus untuk terus para penyelidiknya berusaha bagi mengkomersialkan teknologi serta memastikan ia digunapakai oleh golongan sasar yang terdiri daripada petani, penternak, nelayan serta usahawan makanan.

Sehingga kini, lebih tujuh peratus teknologi MARDI telah dikomersialkan dan digunakan oleh usahawantani seluruh negara.

Ini merupakan satu usaha melahirkan lebih ramai usahawan tani yang menggunakan teknologi tinggi.

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails