Thursday, August 12, 2010

Tak cadang komersial gekko-gecko

Gekko-gecko

Tiada bantuan kementerian, bidang kuasa jabatan lain

KUALA TERENGGANU: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani tidak bercadang mengkomersialkan spesies cicak jenis 'gekko-gecko' yang kini menjadi buruan ramai bagi dijadikan ubat tradisional sebagai satu perusahaan, seperti burung walit atau belut, yang turut terkenal dengan khasiat tinggi untuk kesihatan. Timbalan Menterinya, Datuk Johari Baharom, berkata kementeriannya tidak bertanggungjawab ke atas haiwan spesies itu, melainkan unggas seperti burung walit dan belut yang diletakkan di bawah kendalian kementeriannya. “Kalau ada yang berminat untuk jadikan cicak ini sebagai satu perusahaan, ia sama seperti perusahaan lintah dan kedua-duanya bukan di bawah bidang kuasa Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, sebaliknya mereka boleh rujuk pada jabatan lain yang berkaitan.

“Ia berbeza dengan perusahaan burung walit kerana ia spesies unggas dan kita boleh membantu mereka ini (pengusaha burung walit) kerana ia memang terletak di bawah bidang kuasa kita,” katanya selepas majlis perasmian Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Peringkat Negeri Terengganu (MAHA) Mini di sini, yang disempurnakan Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said, malam kelmarin.

Turut hadir Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mazlan Ngah; Ketua Setiausaha kementerian, Datuk Mohd Hashim Abdullah dan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani Negeri, Asha'ari Idris.

Cicak dikenali sebagai gekko-gecko itu dilaporkan menjadi buruan ramai berikutan harganya mencecah RM30,000 seekor dan haiwan itu dikatakan menerima permintaan tinggi di kalangan penggemar makanan eksotik berikutan khasiat kesihatannya yang tinggi.
Setakat ini beberapa individu di Sabah, Kedah, Perak serta Terengganu mula menjadikan aktiviti mencari cicak yang lebih dikenali sebagai Pokke di kalangan penduduk tempatan secara serius, malah ramai yang mahu menjadikan ia satu perniagaan sama seperti ternakan haiwan lain seperti lintah dan burung walit.

Mohd Johari berkata, kecenderungan pihak tertentu memburu reptilia berkenaan mungkin bersifat sementara dan bermusim kerana penggunaannya dikatakan hanyalah untuk perubatan.

Bagaimanapun, setakat ini tiada pihak yang mengetahui sama ada ia digunakan dalam industri perubatan atau dijadikan sumber makanan oleh golongan tertentu yang mungkin percaya ia mempunyai khasiat menyembuhkan penyakit sama seperti sarang atau air liur burung walet.

INFO: Cicak gekko-gecko
•Di Indonesia dan Pulau Jawa ia dikenali sebagai Tokek.
•Tergolong dalam keluarga cicak Gekkonidae.
•Haiwan ini tersebar luas bermula dari India timur, Nepal, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Semenanjung Malaysia dan pulau sekitarnya, Sumatera, Jawa, Borneo, Sulawesi, Lombok, Flores, Timor, Aru dan Kepulauan Filipina.
•Dipercayai ada lebih 2,000 spesies cicak gecko-gecko di seluruh dunia yang belum lagi dijumpai.
•Cicak berkenaan kerap ditemui di pokok dalam pekarangan rumah, terutama di kampung dan tepi hutan.
•Spesies terbesar dikenali Kawekaweau dengan panjang badannya 60cm. Spesis terkecil ialah Jaragua Sphaero dengan panjangnya 16mm.
•Dipercayai apabila mencecah berat 350 gram ke atas, ia boleh mengeluarkan enzim yang mampu mengubati penyakit HIV/AIDS, sakit kulit dan asma.

Sumber:Berita Harian online

Monday, August 2, 2010

Kastor peluang baru pertanian


Tanaman ini boleh ditanam di atas apa jua jenis tanah dan mudah diselenggara.


DIKENALI sebagai pokok jarak di negara ini, kastor merupakan salah satu tanaman yang bakal mencetuskan fenomena pertanian baru kepada petani.

Jika harga pasaran dunia bagi minyak kelapa sawit berada di bawah nilai satu dolar Amerika Syarikat, minyak kastor pula berharga dua hingga tiga kali ganda berikutan permintaan terhadapnya semakin meningkat ketika kini.

Hal demikian kerana produk yang dapat dihasilkan daripada tanaman ini adalah pelbagai dan tidak dapat menampung permintaan yang sedang melonjak tinggi.Pokok kastor atau nama saintifiknya Ricinus communis adalah spesies pokok berbunga dari keluarga Euphorbiaceae.

Benih pokok ini dikenali sebagai biji kastor dan sebenarnya berasal daripada Mesir , India dan ia juga boleh ditemui di sekitar kawasan tropika seperti China, Brazil, serta Thailand.Biji kastor pada dasarnya amat beracun namun minyak dihasilkan kini merupakan sumber penting kepada produk seperti minyak pelincir kapal terbang.Ia juga merupakan satu produk komersial terawal dan telah dikenali sejak 4,000 tahun Sebelum Masehi apabila biji benih tersebut ditemui dalam makam-makam di Mesir.

Minyak kastor

Jika di Mesir pada zaman dahulu, minyak kastor digunakan untuk menyalakan lampu dan disapu pada badan selain digunakan untuk menyihatkan rambut.

Di India ia juga digunakan untuk menyalakan lampu manakala di China menggunakannya sebagai rawatan dalam dan luaran.

Hari ini, di Malaysia, tanaman ini sedang diusahakan oleh syarikat FarmBond Resources Sdn. Bhd. yang beroperasi sejak 2008.

Syarikat ini juga turut membekalkan benih kastor untuk pertanian ke seluruh Asia.Menurut pengurus perniagaan syarikat tersebut, Zaini Zam Keman, purata tanaman kastor hanya selama 120 hari sahaja."Selepas 120 hari pokok kastor sudah boleh dituai untuk kali pertama.

"Pokok kastor boleh bertahan sehingga lapan tahun dan hasilnya boleh dituai sepanjang tahun jika ditanam di negara ini," jelas beliau ketika ditemui di pejabatnya.FarmBond memiliki pengalaman luas dalam bidang perniagaan dan serta kepakaran dalam menghasilkan benih kastor yang bermutu tinggi.Jelas Zaini Zam, tidak semua pokok kastor yang ditanam dapat menghasilkan peratus minyak yang tinggi seperti yang dikehendaki.

Sebagai contoh, spesies tempatan memiliki biji benih yang kecil justeru ia tidak sesuai ditanam untuk tujuan komersial.

"Di sini kami menggunakan benih pokok kastor hibrid yang diimport terus dari China yang mana buahnya lebih besar dan memiliki peratusan kandungan minyak yang lebih tinggi," jelasnya.Namun dengan ladang yang dimiliki FarmBond kini, ia tidak dapat memenuhi permintaan dunia yang semakin meningkat.Justeru syarikat Farmbond mengambil inisiatif mengadakan perladangan kontrak bagi para petani yang berminat.

Jelas Zaini Zam, mereka hanya perlu menyediakan tapak (ladang) minimum hanya tiga ekar bagi memastikan mereka menerima pulangan yang berbaloi.

"Segala persiapan ladang, pinjaman bank dan penanaman pokok sehingga berusia sebulan akan diuruskan oleh syarikat sebelum diserahkan kepada petani selepas itu."Kita juga akan membeli semua hasil tuaian justeru petani tidak perlu risau memikirkan tentang pasaran biji kastor tersebut."Malah kita juga menawarkan jawatan eksekutif pemasaran sebagai agen untuk membantu petani," ujarnya.

Bagi yang berminat boleh menghubungi Zaini di talian 03 79542297 atau melayari laman web syarikat tersebut di www.farmbond.com.

Sumber:Utusan Malaysia

Usahawan mi

Dua pekerja menggunakan mesin untuk meleperkan tepung.

USIA bukan penghalang untuk berjaya. Setiap usaha sekiranya dilakukan bersungguh-sungguh pasti mendatangkan manfaat walaupun hanya bermula secara sambilan dan kecil-kecilan.

Bersandarkan kepada keinginan untuk hidup lebih selesa dan menambah pendapatan keluarga pasangan suami isteri Tukimon Watim, 63, dan Marhamah Marhani, 59, mencuba nasib berniaga mi simpul (siput) secara kecil-kecilan kira-kira enam tahun lalu.

Mereka bermula dengan modal RM500 untuk membeli bahan-bahan bagi memproses mi simpul dan membuat mengikut kemampuan.

Tanpa sebarang mesin canggi, pasangan suami isteri itu gigih mengusahakan apa yang telah dipelajari di rumah mereka di Kampung Sungai Nibong, Semerah Batu Pahat, Johor.

Dalam keadaan serba kekurangan ketika itu, mereka hanya mampu menghasilkan 20 hingga 25 kilogram mi simpul sehari untuk dipasarkan di sekitar kawasan Semerah sahaja kerana tidak mampu untuk menghasilkan produk lebih banyak.

Bagaimanapun, semakin hari permintaan terhadap mi simpul yang mereka usahakan bertambah dan mereka kemudian membeli sebuah mesin menguli tepung berharga RM1,500 bagi meningkatkan pengeluaran.

"Dengan adanya mesin penguli itu kerja-kerja membuat mi simpul lebih mudah dan jumlah yang dihasilkan juga semakin meningkat,'' ujar Tukimon.

Mereka tidak pernah meminta bantuan daripada mana-mana pihak tetapi kegigihan pasangan itu mendapat perhatian Jabatan Pertanian Daerah Batu Pahat yang telah memberi bantuan mesin pemotong berharga RM3,000 supaya mampu menghasilkan sehingga 40 kilogram mi simpul sehari.

Setelah produknya mula mendapat permintaan yang lebih tinggi, mereka mendaftarkan perniagaan atas nama Usahasama T & M Enterprise dengan label produk sebagai Mee Siput.

Kini mi simpul keluaran syarikat T & M ini semakin digemari kerana ia merupakan salah satu makanan ringan yang rangup dan popular di Batu Pahat juga Johor amnya.

Produk itu semakin mendapat permintaan yang tinggi tetapi mereka tidak mampu memenuhinya kerana tiada alatan atau mesin yang sesuai.

Bagaimanapun, kegigihan mereka sekali lagi mendapat perhatian Jabatan Pertanian Daerah dan sekali lagi diberi bantuan membina bangunan bernilai RM28,000 untuk meneruskan perusahaan kecil dan sederhana itu dengan lebih teratur.

Sebelum itu mereka melakukan kerja-kerja tersebut di kawasan rumah sahaja.

Menurut Marhamah, mi simpul yang telah siap di proses akan disusun di atas pemidang dan dijemur di bawah cahaya matahari sehingga benar-benar kering.

Katanya, masalah timbul sekiranya musim hujan apabila mi simpul tidak cukup kering dan ia akan dijangkiti kulat serta terpaksa dibuang dan ini mendatangkan kerugian kepada perniagaan mereka.

Untuk itu mereka berusaha mendapatkan alat pengering untuk membolehkan operasi berterusan walaupun hujan.

"Sekarang apabila hujan kami tidak lagi bimbang kerana sudah mempunyai tempat pemanas untuk mengeringkan mi smpul yang dikeringkan menggunakan cahaya matahari," kata Tukimon.

Permintaan yang semakin meningkat dan pemasaran yang semakin meluas menjadikan pasangan suami isteri ini tidak menang tangan untuk menyediakan tempahan yang diterima.

Pasangan itu dibantu oleh anak mereka, Mohd. Azri Yim, 30, yang bertanggungjawab memasarkan produk itu di sekitar negeri Johor juga menguruskan segala urusan penghantaran.

Marhamah berkata, mi simpul dijual pada harga RM5 sekilogram atau RM4 bagi 700 gram yang telah siap dibungkus sekiranya dibeli terus di kilang mini mereka.

Tukimon menambah, kini mereka dibantu oleh lima orang pekerja tetap dan sedia menerima pelatih yang ingin mempelajari pembuatan makanan ringan tersebut seperti yang dilakukan Mara baru-baru ini.

Beliau juga berkata, setakat ini ramai orang perseorangan atau pelancong datang untuk melihat sendiri bagaimana mi simpul dihasilkan dan meeka juga menerima lawatan daripada pelbagai pihak yang ingin melihat sendiri kegigihan pasangan suami isteri ini.

Kini mereka boleh tersenyum bangga apabila produk yang dihasilkan secara kecil-kecilan kini menjadi produk yang mendapat permintaan menggalakkan dan kehidupan mereka kini jauh lebih baik dari dahulu.
Sumber:Utusan Malaysia

LKM perkenalkan program tingkatkan pengeluaran biji koko

PENAMPANG 2 Ogos - "Program Koko untuk Rakyat" telah dilancarkan hari ini sebagai satu daripada inisiatif Lembaga Koko Malaysia (LKM) untuk melibatkan orang ramai dalam usaha meningkatkan pengeluaran biji koko negara.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Tan Sri Bernard Dompok berkata, peningkatan ini perlu kerana ketika ini pengeluaran biji koko negara belum pun mencapai 10 peratus daripada kapasiti pengisaran koko negara.

"Kapasiti pengisaran koko negara dianggarkan sebanyak 350,000 tan setahun, namun pengeluaran biji koko negara hanyalah sekitar 18,000 tan setahun.

''Kita banyak bergantung kepada biji koko diimport bagi pengisar kita, dengan aktiviti hiliran industri koko mencatatkan prestasi baik di Malaysia.

"Berikutan kekurangan koko, saya difahamkan bahawa terdapat pelabur di Malaysia yang pergi ke Indonesia untuk membuka kemudahan pengisaran mereka. Oleh kerana Indonesia menetapkan duti eksport 10 peratus bagi koko dieksport dari negara mereka, kita tidak boleh terus mengeksport dengan banyak dari mereka seperti sebelum ini," katanya selepas majlis pelancaran peringkat kebangsaan program tersebut di sini, hari ini.

Program tersebut yang melibatkan pemberian anak pokok koko yang telah dicantum secara percuma kepada rakyat, disasarkan untuk meningkatkan kesedaran mengenai tanaman ini di samping memberi pendapatan sampingan kepada rakyat.

Ia juga dijangka membantu menyumbang kepada sasaran pengeluaran biji koko tempatan kepada 40,000 tan setahun dalam tempoh lima tahun akan datang. Dompok menjelaskan Malaysia dan Sabah dahulunya pernah mengusahakan banyak tanaman koko namun apabila harga komoditi tersebut turun pada akhir 1980-an, ia dianggap tidak menguntungkan dan diganti dengan kelapa sawit berikutan nilainya yang tinggi.

Sementara itu Ketua Pengarah LKM, Datuk Dr. Azhar Ismail berkata dengan program-program koko yang sedia ada dan Program Koko Untuk Rakyat ini, Lembaga itu menyasar pengeluaran biji koko negara dapat menampung sekurang-kurangnya 30 peratus keperluan kapasiti pengisaran negara menjelang 2020.

Menyentuh program hari ini, beliau berkata, 1,000 anak pokok koko akan diedarkan sempena majlis pelancaran, dan sasaran mereka adalah untuk mengedarkan 1 juta anak pokok dalam lima tahun (dianggar melibatkan 1,000 hektar) iaitu purata 200,000 anak pokok dalam setahun.

Program itu mengalakkan tanaman koko di kawasan seperti di sekeliling rumah, pejabat, sekolah dan taman rekreasi.

Beliau berkata, LKM juga akan membantu memasarkan buah atau biji koko tersebut.

Pada 2009, pengisaran biji koko oleh industri pengisaran koko Malaysia berjumlah 279,228 tan. Malaysia mencatatkan pendapatan sebanyak RM3.2 bilion daripada eksport koko dan produk berasaskan koko pada tahun tersebut, turun sedikit daripada RM3.4 bilion yang diraih pada 2008.

- Bernama

Terbaik dari Malaysia


Badruddin Amiruldin (tengah) tertarik dengan produk minuman jus rosel selepas merasmikan Siri Jelajah Kempen Pembangunan Jenama 1Malaysia Best di Kuala Lumpur baru-baru ini.


INDUSTRI asas tani dan sektor pengeluaran agro makanan kini semakin mendapat penyertaan meluas dari kalangan masyarakat.

Melihat potensinya yang mampu memberi pulangan lumayan, ramai usahawan dan pengusaha perniagaan telah mula mencuba nasib dalam bidang tersebut.

Tambahan pula, bumi Malaysia yang mempunyai kelebihan dikurniakan pelbagai produk tani bermutu tinggi membuka lebih banyak peluang untuk mereka melaksanakannya dalam skala lebih besar.

Perkembangan positif itu sebenarnya bukan sahaja dapat memajukan bidang pertanian, tetapi juga mampu merangsang pertumbuhan ekonomi negara untuk jangka masa panjang.

Justeru, bagi menggalakkan usaha tersebut, kerajaan di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) sentiasa komited menyokong sektor berkenaan melalui penyediaan khidmat nasihat dan penggalakan.

Selain bantuan teknikal, kajian dan penyelidikan (R&D) serta kewangan, fokus turut diberikan kepada mekanisme aktiviti pemasaran dan promosi.

Ini kerana, ketika ini terlalu banyak produk asas tani dan agro makanan yang dihasilkan tidak mendapat ruang pasaran meluas dan stabil.

Antara puncanya adalah, produk-produk ini dikeluarkan dalam pelbagai jenama yang menyukarkan proses pemasaran.

Mencari penyelesaian permasalahan itu, MOA baru-baru ini telah melancarkan jenama pengiktirafan produk asas tani negara yang dikenali sebagai 1Malaysia Best.

Matlamatnya adalah untuk mewujudkan identiti perakuan jenama bagi produk-produk pertanian selain meningkatkan profil dan aktiviti jualannya menerusi pelaksanaan serta pemantauan oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Menurut menterinya, Datuk Seri Noh Omar, penjenamaan tersebut merupakan lambang penyatuan produk-produk asas tani yang membawa imej kualiti terbaik.

''Ia bakal menjadi jenama unggul yang berperanan sebagai ikon identiti Malaysia di pasaran global dengan jaminan penghasilan produk-produk yang halal, berkualiti dan selamat.

''Selama ini terlalu banyak jenama yang digunakan oleh pengusaha-pengusaha kita. Jadi, menerusi 1Malaysia Best, ia diharap dapat memudahkan operasi pemasaran.

''1Malaysia Best merupakan satu pengiktirafan kepada produk-produk tempatan di mana para pengusaha masih boleh menggunakan jenama asal mereka,'' katanya ketika merasmikan jenama 1Malaysia Best di Subang Jaya baru-baru ini.

Idea penjenamaan tersebut sebenarnya diambil daripada pelaksanaan gagasan 1Malaysia yang mementingkan budaya cemerlang dalam pencapaian dan kemajuan.

Menerusi medium itu, ia akan memberi gambaran kepada umum bahawa produk dengan jenama 1Malaysia Best adalah yang terbaik dan memenuhi piawaian antarabangsa terutama dalam sistem perdagangan berteraskan eksport.

''Dengan adanya keyakinan ini, ia akan memantapkan lagi produktiviti pembangunan kluster sub agro makanan sekali gus melengkapkan rantaian bekalan, mengurangkan kos pengeluaran serta meningkatkan penglibatan sektor awam.

''Justeru, kementerian berserta agensi dan jabatan di bawahnya akan sentiasa berusaha membangunkan sektor ini dari segi peningkatan keupayaan dan pengetahuan usahawan tani,'' jelasnya.

Sumber:Utusan Malaysia

Tuesday, July 6, 2010

Khasiat limau bali

INOVASI ini dihasilkan daripada tisu buah limau bali muda (Citrus grandis) menggunakan teknik pengkulturan tisu. Ia berupaya digunakan sebagai sumber antioksida semula jadi dalam produk kesihatan dan makanan berfungsi.

Sumber antioksida daripada bahan semula jadi iaitu limau bali muda yang berpotensi tinggi menggantikan bahan sintetik yang kini menguasai pasaran.

Kelebihan CiTRUsX adalah kandungan asid askorbik yang tiga kali ganda lebih tinggi berbanding buah limau bali itu sendiri.

Produk ini juga mengandungi sebatian gandingan yang sama dengan buah limau seperti flavones, flavanones dan beberapa komponen lain yang melengkapkan fungsi sebagai antioksida dan ia hanya diperoleh dalam antioksida semula jadi.
Sumber:utusan malaysia

Tisu hasil dari proses kultur ini amat berpotensi dalam menghasilkan bahan sebatian semula jadi kerana ia terdiri daripada struktur sel yang homogen dan sememangnya tersedia untuk diaplikasikan ke dalam produk kesihatan dan makanan berfungsi tanpa perlu melalui proses pengekstrakan.

Sumber antioksida semula jadi dari tisu kultur buah limau bali muda ini boleh dicampurkan terus pada produk kesihatan termasuk vitamin, makanan berfungsi, minuman kesihatan dan produk penjagaan kulit.

Selain itu, ia juga mampu bertindak sebagai bahan pengawet semula jadi bagi memanjangkan jangka hayat produk.

Penggunaan buah limau bali muda dalam penyelidikan ini dapat mengurangkan pembaziran pembuangan buah limau bali muda yang dilakukan kebanyakan pengusaha tanaman itu bagi memberi peluang sebahagian buah saja membesar pada saiz yang dikehendaki.

Secara tidak langsung, penyelidikan ini turut memberi tambah nilai kepada industri penanaman pokok limau bali yang kebanyakannya tertumpu kepada pemasaran buah limau bali matang semata-mata.

Permintaan dan pasaran asid askorbik yang sememangnya tinggi di dunia masa kini memberi kelebihan kepada produk ini.

Tambahan pula ia dihasilkan secara semulajadi memberi kelebihan untuk dipilih apabila memasuki pasaran kelak

Tuesday, June 8, 2010

Ladang Satelit lima tahun lagi

Pelajar ikut kursus ternakan di Australia

KEMENTERIAN Pertanian dan Industri Asas Tani akan mengadakan perjanjian persefahaman dengan kerajaan Australia untuk menghantar pegawai atau pelajar jurusan pertanian mengikuti kursus lanjutan penternakan lembu di negara itu bagi melahirkan lebih ramai pakar tempatan.

Menterinya, Datuk Seri Noh Omar, berkata kepakaran serta standard penternakan Australia diperakui pada peringkat global membolehkan rakyat Malaysia mendalami bidang itu secara teori dan amali dalam membantu negara merealisasikan konsep Ladang Satelit dalam tempoh lima tahun lagi.
“Menerusi perbincangan dengan Menteri Industri Utama, Perikanan dan Sumber Northern Territory, Konstantine Vatskalis, mereka berminat membuka peluang kepada penternak atau pelajar pertanian tempatan mengikuti kursus jangka pendek atau lanjutan di Universiti Northern Territory dan dijangka perjanjian bakal ditandatangani November ini.
“Kita boleh membuka sebuah ladang ternakan di Australia untuk memastikan bekalan daging halal pasaran Malaysia mencukupi mengikut spesifikasi Kawalan Makanan Negara pada kadar harga lebih rendah,” katanyaselepas mengadakan lawatan kerja di Ladang Opium Creek, Wilayah Utara Australia, kendalian syarikat Jerambak PTY LTD (Jerambak), dimiliki kerajaan Brunei, di sini semalam.
Sumber:Berita HArian

Pengeluar daging, susu terbesar

FELDA menerusi anak syarikatnya Kumpulan Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd, menjalin usaha sama dengan Middle East Oils & Grains Ltd (MEOG) dan Felda IFFCOAllana Malaysia Sdn Bhd bagi melaksanakan projek ternakan lembu bersepadu membabitkan pelaburan RM688 juta.

Projek berkenaan yang akan dimulakan pada suku ketiga tahun ini, bakal menyaksikan FELDA muncul pengeluar daging dan susu lembu terbesar negara. Perjanjian usaha sama antara ketiga-tiga syarikat itu dimeterai di Kuala Lumpur. Ia disaksikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Pengerusi FELDA, Tan Sri Mohd Yusof Noor. Di bawah perjanjian itu, ketiga-tiga syarikat akan menubuhkan syarikat usaha sama di kenali sebagai Felda IffcoAllana Malaysia (FIAM).

Felda Global serta MEOG yang berpangkalan di India masing-masing akan memegang 40 peratus kepentingan syarikat usaha sama itu, manakala Felda IFFCOAllana memegang baki 20 peratus.

Menerusi usaha sama itu juga, setiap syarikat akan menyumbang sumber serta kepakaran masing-masing, yang mana Felda Global akan menyediakan tanah untuk ternakan, MEOF menyediakan rantaian pengedaran dan pemasaran global, manakala Felda IFFCOAllana pula akan menyediakan baka ternakan serta kepakaran dalam membina pusat penyembelihan serta kemudahan pemprosesan daging bertaraf dunia.

Najib dalam ucapannya pada majlis pemeteraian perjanjian usaha sama itu berkata, pakatan yang dijalin Felda Global itu akan membantu negara ini mengurangkan pergantungan kepada import daging lembu dan susu untuk memenuhi keperluan bilangan penduduk negara yang semakin meningkat.
Ketika ini Malaysia hanya menghasilkan 25 peratus daging lembu untuk kegunaan tempatan dan lebih memeranjatkan, hanya lima peratus saja bekalan susu tempatan.

Keadaan ini meletakkan beban yang tidak sewajarnya di bahu pengguna tempatan yang terpaksa membayar harga lebih tinggi bagi daging lembu dan susu import, selain mengehadkan pembangunan ekonomi negara apabila kita terlalu bergantung kepada bekalan luar untuk bekalan makanan tempatan, katanya.

Beliau juga menegaskan, usaha sama itu menjadi satu lagi mercu tanda bagi Felda Global yang baru dilancarkan operasinya Julai tahun lalu.

Dalam tempoh singkat Felda Global sudah menunjukkan kemajuan untuk menjadi satu daripada syarikat peneraju antarabangsa dalam industri pertanian, katanya.

Beliau juga memuji usaha sama itu yang mana syarikat terbabit menggunakan kepakaran masing-masing untuk menambah nilai tanah estet milik peneroka Felda.

Kita ada lebih 800,000 hektar tanah estet milik pekebun kecil, tetapi hanya sejumlah kecil digunakan untuk ternakan, dan kita juga tiada rantaian pasaran antarabangsa, justeru menerusi pakatan ini setiap rakan kongsi akan menggunakan kemahiran masing-masing untuk kebaikan syarikat, katanya
.

Saturday, June 5, 2010

Usaha terap teknologi 'Bokashi'

KUALA KANGSAR 4 Jun - Sampah yang terhasil dikatakan mampu membawa keajaiban kerana jika digunakan dengan betul, ia memberi nilai tambah kepada kehidupan manusia dan 'merawat' bumi.

Hakikatnya, usaha mengitar semula sisa terutama kulit buah-buahan dan lebihan sayur-sayuran oleh suri rumah boleh menghasilkan baja tanaman dengan menggunakan kos yang amat murah.

Lebih mengagumkan, menerusi teknologi Jepun dipanggil 'Bokashi,' bahan-bahan terbuang itu juga mampu ditukar menjadi sabun mandian, pencuci pakaian dan lain- lain.

Teknologi berkenaan melibatkan penggunaan beberapa jenis organisma mikro yang dicampurkan dalam sisa dapur sebelum dimampatkan dalam tong sampah khas untuk memperoleh hasil yang menakjubkan itu.

Bagi mewujudkan kesedaran ini, Pejabat Pertanian Daerah Kuala Kangsar dan Jabatan Pertanian Perak telah melancarkan Program Kitar Semula Sisa Dapur di sini baru-baru ini.

Orang ramai yang hadir khususnya wanita, berpeluang melihat demonstrasi cara memproses sisa buangan dari dapur itu dilakukan menerusi teknik mudah dan masa yang singkat.

Seorang warga emas, Kamariah K. Ahmad, 79, dari Kampung Bendang Ujib, Kati dekat sini yang sempat mengikuti demonstrasi tersebut jelas tertarik dengan kaedah diperkenalkan itu.

"Saya tertarik dengan cara memproses secara kitar semula sisa dapur yang selalunya di buang begitu sahaja.

"Teknologi baru ini bagus kerana bahan buangan yang diproses boleh menghasilkan macam-macam kegunaan lain seperti baja tanaman," katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Nenek kepada dua orang anak dan lima cucu ini berpendapat, usaha memperkenalkan teknologi itu perlu diperluaskan oleh Jabatan Pertanian dengan menganjurkan kursus dan sebagainya.

"Orang kampung macam kami ini selalunya kurang pengetahuan. Pihak jabatan perlu masuk ke kampung-kampung untuk menyebarkan pengetahuan supaya semua orang boleh melakukan," katanya.

Pengerusi Kumpulan Pekebun Kecil Wanita (KPKW) Kampung Padang Asam, Padang Rengas, Mashitah Mohd. Talji, 64, berasa bertuah dapat melihat demonstrasi yang diadakan.

''Bagi saya, cara memproses begini memang menarik lebih-lebih lagi jika diberi latihan sepenuhnya sehingga kita mampu melihat hasilnya sendiri bukan hanya sepintas lalu sahaja," katanya.

Mashitah berkata, jika sebelum ini dia membuang sahaja sisa-sisa sampah, kini akan cuba mengitar semula sisa sampah tersebut.

"Biasalah dulu kami tak tahu kegunaannya, kalau tidak dibuang akan berulat dan berbau. Sekarang menerusi teknik-teknik tertentu kita boleh menggunakan kembali sampah ini," ujarnya.

Noorleli Mior Othman, 62, pula menyatakan, menerusi penerangan diberikan, dia tidak perlu bersusah payah membeli baja untuk tanaman tetapi boleh menghasilkannya sendiri.

"Tetapi saya perlu belajar cara-cara yang betul sebelum melakukannya. Saya harap Jabatan Pertanian dapat menyebarkan seluas-luasnya pengetahuan ini," katanya yang bercadang untuk menjadikan usaha tersebut sebagai sumber pendapatan tambahan.

Sementara itu, Pengarah Pertanian Negeri, Arifin Abdul Latif memberitahu, teknik dari Jepun itu bukan sahaja mudah digunakan malah hasilnya terbukti melalui ujian-ujian yang dijalankan.

Katanya, program kitar semula sisa dapur itu mampu memberikan pulangan lumayan selain mengurangkan kerja-kerja membuang sampah.

"Kami akan mengambil inisiatif menyebarkan ilmu kitar semula sisa dapur
ini bukan di kalangan wanita sahaja tetapi juga lelaki memandangkan potensinya cukup besar sekali," katanya.
Sumber:utusan malaysia

Felcra Berhad rancang ternak lembu berskala besar

TEMERLOH 5 Jun — Felcra Berhad akan melaksanakan penternakan lembu berskala berskala besar di kawasan ladang miliknya di seluruh bermula negara tahun depan bagi menampung keperluan daging negara.

Pengerusinya, Datuk Tajuddin Abdul Rahman berkata, Felcra sudah mengenal pasti 17 kawasan ladang yang bakal dilaksana secara berperingkat-peringkat.

“Tender bagi membina kandang berharga RM300,000 tiap sebuah telah pun dikeluarkan dan apabila siap kelak, 2,000 ekor lembu akan mula diternak pada peringkat awal di setiap ladang terbabit,” katanya kepada pemberita selepas majlis beramah mesra dengan penduduk kawasan Felcra Rumpun Makmur, dekat Kuala Krau, di sini hari ini.

Beliau berkata, jumlah ternakan itu akan ditambah dari semasa ke semasa.

Buat masa ini Felcra telah pun memulakan projek perintis di ladangnya di Seberang Perak, Perak, membabitkan 800 ekor lembu, kata beliau.

Tajuddin berkata, negara terpaksa mengimport lebih 700,000 ekor lembu setiap tahun untuk menampung keperluan dan membabitkan peruntukan lebih RM1.4 bilion.

"Jika kita menternak sendiri lembu itu sudah pasti ia dapat menjimatkan peruntukan tersebut. Felcra mempunyai kawasan ladang yang luas dan sesuai untuk melaksanakan projek ternakan sedemikian,” katanya. — Bernama

Tuesday, May 18, 2010

Lidah buaya untuk kelinci


Untuk mendapatkan suplemen sehat bagi kelinci dan mengobati penyakit luar maupun dalam siapkan lidah buaya. Sangat bermanfaat. Bagian dalam lidah buaya yang cair itulah yang digunakan. Sedangkan bagian bunga (pucuknya) juga jangan dibuang. campurkan karena memiliki nilai manfaat yang baik. Akar lidah buaya juga bisa diberikan, sedangkan kulitnya bisa dibuang. Untuk suplemen bisa diberikan seminggu sekali (1-2) sendok makan per ekor. Untuk sakit bisa 2-3 sendok (2x sehari) selama masa sakit sampai sembuh. Penyakit apa saja? Semua penyakit bisa, mulai dari luka, bisul, kudis, sampai masalah pencernaan. Lidah buaya tidak mengandung efek samping.

Cara pemberian makan untuk kesehatan bisa dicampurkan pada air minum. Jika tidak efektif bisa diberikan sebagaimana saat pengobatan dengan cara menuangkan ke mulut kelinci langsung. Kelinci bisa dibaringkan, kepala dan leher agak ditegakkan sedikit. Saat sudah nyaman tuangkan cairan tersebut ke dalam mulut. Yang paling efektif ialah dengan memakai suntikan (tanpa jarum), masukkan bagian ujung ke dalam mulut lalu tekan pangkal suntikan.

Di Zimbabwe, petani menggunakan tanaman lidah buaya untuk melindungi ternak mereka terhadap Coccidiosis. Biasanya peternak kelinci memberikan lidah buaya secara oral. Saat dalam kondisi sehat lidah buaya sering doyan dimakan langsung. Sedangkan dalam kondisi sakit di mana kelinci malas makan biasanya diberikan dengan memasukkan langsung ke mulut. Mungkin sangat mudah kalau dibuatkan jus lidah buaya dan diberikan secara rutin 2x sehari melalui suntik (tanpa jarum). Takarannya bisa cukup 1-2 sendok makan. Untuk pengobatan bisa diberikan antara 2-4 sendok makan. Lidah buaya sampai naskah ini ditulis belum ditemukan efek sampingnya.

==================

Lidah buaya merupakan tanaman hias yang banyak memenuhi pot di rumah-rumah, Lidah buaya juga mudah ditanam di pekarangan atau lingkungan sekitar kita. Akan tetapi ternyata lidah buaya mempakan tanaman yang memiliki banyak kandungan zat bermanfaat untuk menyembuhkan berbagai penyakit.

Daun lidah buaya sebagian besar berisi pulp atau daging daun yang mengandung getah bening dan lekat. Sedangkan bagian luar daun berupa kulit tebal yang berklorofil.Secara kuantitatif, protein dalam lidah buaya ditemukan dalan jumlah yang cukup kecil, akan tetapi secara kualitatif protein lidah buaya kaya akan asam-asam amino esensial terutama leusin, lisin, valin dan histidin. Selain kaya akan asam-asam amino esensial, gel lidah buaya juga kaya akan asam glutamat dan asam aspartat. Vitamin dalam lidah buaya larut dalam lemak, selain itu juga terdapat asam folat dan kholin dalam jumlah kecil (Morsy, 1991).

Kandungan zat gizi yang terdapat pada gel (daging) lidah buaya cukup lengkap, di antaranya, vitamin A, B, C, E, choline, inositol, dan asam folat. Sedangkan kandungan mineralnya terdiri dari kalsium, magnesium, kalium, natrium, besi, seng, dan kromium. Gabungan unsur vitamin dan mineral dalam tumbuhan ini berfungsi sebagai antioksidan alami yang antara lain mampu mencegah serangan jantung dan penuaan dini dengan menghindarkan kerusakan DNA akibat radikal bebas. Penelitian di Hoshi University, Jepang menunjukkan Aloe vera mengandung senyawa antioksidan yang mampu menyingkirkan radikal bebas akibat radiasi. Selain itu lidah buaya juga dimanfaatkan untuk membantu melancarkan saluran pencernaan, sulit buang air besar, batuk, radang tenggorokan, diabetes melitus meningkatkan sistem kekebalan tubuh, mengatasi cacingan dan menyembuhkan luka. (Sumber http://bisnisukm.com/selai-sehat-lidah-buaya.html)

Arnab Bukit Kapar


Pengalaman sukar mencari seekor arnab untuk seorang pensyarah, memberi idea kepada dua sahabat untuk menternak haiwan tersebut.

"Saya pernah dikatakan gila kerana tinggal dalam kawasan hutan seorang diri hampir enam bulan.

"Namun kini, saya bangga kerana usaha yang dilakukan membuahkan hasil dan mereka yang menyangka saya gila juga mula membuka mata."

Demikian cerita Endali Putra Ibrahim, 23, ketika ditanya antara pengalaman awal yang tidak boleh dilupakan untuk menjadikan pusat ternakan arnab, Rabbit World Agro itu satu kenyataan.

Endali yang mengusahakan pusat ternakan itu bersama rakan karibnya, Herman Amanah, 31, sebenarnya tidak mempunyai kemahiran atau pengetahuan mengenai selok-belok penjagaan arnab.

Namun, benarlah kata pepatah, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Dengan kemahuan yang ada, dua rakan karib itu sudah mempunyai lebih daripada 700 ekor arnab yang dipelihara di kawasan seluas 0.8 hektar di Jalan Setia Jaya, Bukit Kapar, Klang, Selangor Darul Ehsan.

"Saya tidak mempunyai pekerjaan tetap dan hanya mempunyai kelulusan peringkat sijil dalam jurusan pendawaian elektrik dari Institut Kemahiran Yayasan Selangor, Kuala Selangor.

"Namun, itu bukan penghalang untuk saya menglibatkan diri dalam dunia perniagaan, tambahan pula saya mempunyai rakan karib yang bijak mencari peluang baru dalam dunia penuh mencabar ini," katanya kepada Kosmo!.

Bercerita sejarah awal, rakannya, Herman memberitahu, dia mula mencari maklumat mengenai cara-cara penjagaan arnab di Internet, selain di Jabatan Perkhidmatan Haiwan (JPH), Putrajaya dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV).

Herman memiliki diploma dalam jurusan Kejuruteraan Awam dari Kolej EDI. Dia yang turut berkecimpung dalam perniagaan lain seperti kontraktor dan pembekal barangan berkata, perniagaan yang dijalankan itu membuatkannya sering masuk dan keluar ke Universiti Teknologi Mara (UiTM). Katanya, dari situlah segala-galanya bermula.

"Seorang pensyarah di universiti itu minta saya carikan seekor arnab untuk dibuat kajian dan dari situ, baru saya tahu betapa susahnya untuk mendapatkan arnab.

"Bayangkan di Selangor, hanya ada seorang penternak arnab iaitu di Semenyih. Dari situ juga, saya dan Endali nekad untuk belajar cara-cara menternak arnab. Kami membayar sebanyak kira-kira RM1,200 seorang bagi kos yuran pembelajaran selama empat hari tiga malam," katanya.

Inilah hasilnya. Menurut Herman, daripada sejumlah 60 ekor arnab yang dibeli pada harga RM250 seekor pada Jun tahun lalu, kini mereka berjaya membiak arnab tersebut sehingga mencecah lebih daripada 700 ekor. Kesemua arnab itu dipelihara di lima buah kandang yang dibina di tanah milik keluarga Endali.

Rakan karib ini mengakui, moto Pertanian satu Perniagaan yang dipromosikan kerajaan turut mendorong mereka terjun ke dalam bidang tersebut.

"Mereka yang ingin mencari pelbagai jenis arnab seperti angora, lion head, felmish giant, hot tot, black & white New Zealand dan English Sport, boleh datang ke pusat ternakan ini," kata Herman.

Bagaimanapun, kedua-dua anak muda kelahiran Selangor itu mengakui mereka perlu bekerja keras dan tidak boleh cepat berasa puas hati dengan pencapaian yang ada setakat ini.

Menurut Herman, ini kerana jumlah arnab yang diternak mereka setakat ini belum cukup untuk menampung pasaran di peringkat nasional.

"Bagi pasaran tempatan, kami tidak menghadapi masalah kerana kebiasaannya orang membeli arnab dalam kuantiti yang sedikit, selain menjualnya sebagai haiwan peliharaan di pasar-pasar sekitar Selangor," katanya.

Bagi mereka yang berminat untuk menghubungi Rabbit World Agro, anda boleh menghubungi Endali Putra di talian 012-340 1782 atau menerusi e-mel ke rabbit.world@yahoo.com

- KOSMO!

POKOK NEEM

Dalam perubatan tradisional, semambu banyak digunakan sebagai salah satu bahan utama formula pembersihan darah.

SEMAMBU biasanya digunakan untuk menangani masalah kesihatan mengikut sistem perubatan India kuno, Ayurveda.


TERKENAL dengan jolokan 'farmasi desa' di India, pokok neem atau semambu adalah tumbuhan ajaib yang membekalkan 1,001 kegunaannya.

Ketahanan tumbuhan ini terhadap persekitaran baik dari aspek cuaca mahupun keadaan tanah adalah testimoni kepada vitaliti pokok semambu.

Walaupun semambu dipercayai telah wujud lebih 2,000 tahun lalu, sesetengah data mendedahkan penggunaan neem secara selamat dan berkesan di kalangan masyarakat India telah bermula sejak 5,000 tahun lalu.

Semambu atau nama botaninya Azadirachta indica, biasanya digunakan untuk menangani sejumlah masalah kesihatan mengikut sistem perubatan India kuno, Ayurveda.

Ketua Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan (Ujian Percubaan Klinikal dan Perkhidmatan Perubatan), The Himalaya Drug Company, Dr. Pralhad Sadashiv Patki berkata, setiap bahagian pokok semambu yang memberi manfaat kesihatan turut tercatat dalam laporan-laporan perubatan Ayurveda.

"Dalam perubatan tradisional, semambu banyak digunakan sebagai salah satu bahan utama formula pembersihan darah dan melegakan masalah berkaitan diabetes.

"Sebenarnya, salah satu kegunaan semambu paling popular adalah mencegah kerosakan gigi dan penyakit gusi. Di India, daun dan ranting semambu digunakan sejak beribu tahun lamanya oleh masyarakat tempatan untuk memberus gigi dan membersihkan gusi bagi memperoleh kesihatan oral," katanya pada pelancaran semula produk Himalaya berasaskan semambu di ibu negara, baru-baru ini.

Menurutnya, bukti klinikal dan hasil penemuan awal telah menyokong manfaat luar biasa semambu khasnya bahagian kulit, daun dan minyak neem.

Sambil memberitahu terdapat antara 10 hingga 20 juta batang pokok semambu di India, beliau berkata, kesemua bahagian pokok semambu termasuk bunga, benih, buah, akar dan kulit telah digunakan dalam rawatan melegakan keradangan, jangkitan, demam panas, penyakit kulit dan penyakit gigi.

Namun, ciri-ciri antibakteria dan juga kesan antikarsinogenik daun semambu telah mempopularkan penggunaannya untuk masalah kulit seperti jerawat yang biasa dialami oleh golongan muda.

Keberkesanan semambu terhadap masalah kulit yang serius seperti ekzema, psoriasis dan kaki atlet juga telah diperakui kerana kemampuannya menyingkirkan toksik dalam darah.

"Pokok semambu tumbuh di kebanyakan tempat di India dan Afrika. Malah di China, kanak-kanak yang mengalami demam campak akan diminta tidur di atas daun semambu bagi melegakan masalah tersebut," jelasnya yang berasal dari India.


BUNGA SEMAMBU


Bagaimanakah semambu bertindak ke atas masalah kulit?

Apabila semambu memasuki tubuh, ia akan meredakan lebihan kandungan gula dalam badan yang menjadi punca kepada kebanyakan masalah kulit.

Data-data perubatan kuno seperti Sushrita Sanhita menunjukkan, keupayaan semambu menghalang pergandaan virus menerusi gabungan dengan sel-sel kulit. Sekatan yang yang berlaku pada pertumbuhan virus memberi ciri-ciri germisid dan antialahan kepada semambu.

Sains perubatan moden kini turut mengkaji potensi kegunaan semambu dalam bidang perubatan. Malah, kajian terkini menunjukkan semambu bukan sahaja mampu menangani semua jenis masalah jangkitan kulat, malah turut dimanfaatkan oleh pesakit yang mengalami keresahan, obesiti dan pelbagai kesakitan lain.

Beliau yang yakin dengan masa hadapan produk-produk berasaskan herba berkata, Himalaya akan terus memastikan setiap produk herba yang diperkenalkan bebas bahan-bahan racun, plumbum mahupun bahan logam berat yang bertoksik.

Herba-herba yang digunakan dalam produk Himalaya berasal khas dari kaki gunung Himalaya di India dan ladang-ladang eksklusif yang diusahakan oleh petani-petani tempatan.

neem
Daun Neem lebih dikenali dengan panggilan daun semambu, atau nama saintifiknya Azadirachta indica merupakan pohon yang kaya dengan unsur-unsur semula jadi yang digunakan dalam perubatan Ayurveda.
Rupanya unik dengan tepi daunnya bergerigi jelas dan agak tajam. Di bahagian atas daun kelihatan jalinan uratnya yang lebih jelas dengan berwarna sedikit kekuningan. Ia juga mempunyai buah serta bunga yang berbau harum dan banyak ditemui di tepi-tepi jalan sebagai tanaman hiasan.
Bermula daripada akar, ranting, daun, bunga, buah dan bijinya mempunyai khasiat dan keistimewaan yang pelbagai.Ia telah digunakan secara tradisional untuk merawat keradangan, jangkitan, demam, penyakit kulit dan masalah gigi sejak dahulu lagi. Malah, daun mambu yang bersifat antiserangga juga boleh digunakan untuk mengelak serangan serangga pada tanaman.

Memanfaatkan khasiat pohon Neem (pokok semambu, Laksamana)

KEMAJUAN sains dan teknologi kini membuka ruang seluas-luasnya dalam penghasilan pelbagai produk kesihatan dan kecantikan berasaskan bahan-bahan semula jadi khususnya penggunaan herba dan ramuan tradisional yang sememangnya terkenal dengan khasiatnya yang luar biasa.

Tidak ketinggalan, jenama produk kecantikan dan kesihatan terkenal, Himalaya Herbal Healthcare turut menawarkan alternatif baru dalam rawatan penjagaan kulit dengan pelancaran semula rangkaian produk Acne Neem yang dirumus menggunakan seratus peratus Herba Aktif iaitu daripada pohon Neem.

Pohon Neem lebih dikenali dengan panggilan pokok semambu, Laksamana atau nama saintifiknya Azadirachta indica merupakan pohon yang kaya dengan unsur-unsur semula jadi yang digunakan dalam perubatan Ayurveda sejak lebih 2,000 tahun lamanya. Rupanya unik dengan tepi daunnya bergerigi jelas dan agak tajam. Di bahagian atas daun kelihatan jalinan uratnya yang lebih jelas dengan berwarna sedikit kekuningan. Ia juga mempunyai buah serta bunga yang berbau harum dan boleh ditemui di tepi-tepi jalan.

Bagaimanapun, di India pokok ajaib ini ditanam dan dikomersialkan serta dibuat penyelidikan bagi mengekalkan keasliannya. Bermula daripada akar, ranting, daun, bunga, buah dan bijinya mempunyai khasiat dan keistimewaan yang pelbagai. Ia telah digunakan secara tradisional untuk merawat keradangan, jangkitan, demam, penyakit kulit dan masalah gigi sejak dahulu lagi. Malah, daun mambu yang bersifat antiserangga juga boleh digunakan untuk mengelak serangan serangga pada tanaman.

Hasil kajian oleh Himalaya Drug Company di India membuktikan daun Neem dan elemen-elemennya memiliki unsur-unsur anti radang, anti bakteria, anti oksida dan anti karsinogenik. Unsur-unsur ini amat mujarab untuk membantu mengatasi masalah kulit seperti jerawat dan berkesan untuk menghindarkan kerosakan kulit yang disebabkan oleh radikal bebas.

Ketua Perkhidmatan Perubatan & Percubaan Klinikal, Pusat Penyelidikan & Pembangunan, The Himalaya Drug Company di India, Dr. Pralhad S Patki berkata, Neem disyorkan untuk merawat masalah kulit. Unsur-unsurnya yang antibakteria sangat berkesan untuk melawan kebanyakan masalah epidermis seterusnya memelihara kesihatan kulit.

Justeru, rangkaian produk Acne Herba Neem dari Himalaya yang terdiri daripada pembersih Neem Foaming Face dengan Neem dan Kunyit, Neem Face Pack dengan Neem dan kunyit, krim A-N-P mengandungi nimbidin, iaitu salah satu unsur aktif Azadirachta indica yang membantu melegakan keradangan.

Manakala untuk pembersihan dalam tubuh, Neem yang ditampilkan berbentuk kapsul, Neem Capsules dipercayai mempunyai unsur antibakteria, antikulat dan dapat mengurangkan toksin dalam darah sangat ideal untuk mengubati kulit yang berjerawat dan alahan. Produk berkenaan dipasarkan oleh Embun Elit Sdn. Bhd. dan boleh didapati di pasaran dengan lingkungan harga RM21.90 hingga RM39.90.

Sumber:Blog Harizmry.blogspot.com

Bekalan buah, sayur sedia ke TEMAN


Sahbani Saimin meninjau ladang tanaman anggur di Lojing, Gua Musang, Kelantan.


MULA dirangka sejak Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8), Terminal Makanan Negara (TEMAN) merupakan satu lagi projek mega di bawah penyelenggaraan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Kewujudannya bakal bertindak sebagai pusat sehenti bagi operasi pengumpulan, pembungkusan dan pengedaran terbesar untuk hasil-hasil pertanian serta makanan ke pasar raya dan pusat-pusat jualan di seluruh negara.

Dengan matlamat menyediakan ruang pasaran lebih cekap untuk petani menjual produk mereka, kompleks pemborongan itu dijangka menjadi hab makanan serantau pertama di Asia Tenggara menjelang Disember ini.

Bagi tujuan itu, FAMA merancang membangunkan TEMAN di dua lokasi iaitu di Simpang Pulai, Ipoh dengan jangkaan operasi bermula Julai ini selain di Kota Bharu pada Oktober tahun ini.

Antara produk tumpuan yang bakal diuruskan TEMAN adalah seperti sayur-sayuran, buah-buahan, daging, ayam, ikan, bunga, ikan hiasan serta barangan industri kecil dan sederhana (IKS).

Bagi memberi nilai tambah kepada projek itu, pengendalian TEMAN juga akan dilengkapi dengan prasarana dan infrastruktur moden bagi memudahkan hubungan antara pengeluar, pembekal dan pengguna.

Setiap aktiviti di terminal itu akan diselenggara menggunakan kaedah pengurusan berkomputer bagi memantau perjalanan perniagaan secara menyeluruh.

Kewujudan sistem itu juga menawarkan pelbagai kelebihan lain seperti transaksi yang lebih telus, sumber maklumat yang tepat dan terkini, dapat membantu petani merancang pengeluaran serta penetapan harga yang lebih stabil.

Kaedah itu turut membenarkan pengguna mengetahui serta mengenalpasti sumber setiap produk-produk itu diperolehi.

Apa yang lebih menarik, TEMAN turut disediakan dalam persekitaran yang bersih sekali gus menjamin keselamatan produk-produk dan sesuai untuk dimakan oleh pengguna.

Menerusinya juga, masa penghantaran produk-produk akan menjadi lebih pendek kerana lokasi terminal yang terletak berhampiran dengan Projek Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS).

Selain tapak operasi TEMAN, FAMA kini sedang giat menjalankan pelbagai persiapan rapi bagi memastikan aktiviti kompleks itu akan berjalan dengan lancar.

Antaranya seperti mencari sumber bekalan bagi produk pertanian melalui pakatan strategik dengan pengeluar-pengeluar di seluruh negara.

Salah satu lokasi yang telah dikenal pasti adalah Cameron Highlands di mana FAMA telah menjalankan kerjasama secara ladang kontrak dengan pengusaha-pengusaha di sana.

Usahasama itu dilihat dapat membantu petani merancang pengeluaran dan pemasaran produk mereka secara lebih sistematik sebelum dihantar ke TEMAN.

Bagi meninjau persiapan para petani dan pengusaha, baru-baru ini, FAMA telah membawa rombongan media menyertai lawatan Timbalan Ketua Pengarah Pembangunannya, Sahbani Saimin ke ladang buah-buahan dan sayur-sayuran di Cameron Highlands.

Menurut Sahbani, memandangkan operasi TEMAN bakal bermula, pihaknya kini sedang giat memantau pengusaha-pengusaha produk pertanian agar mengeluarkan hasil berkualiti dan mengikut garis panduan yang ditetapkan FAMA.

''Lawatan ini bertujuan meninjau kawasan ladang untuk melihat operasi tanaman produk-produk pertanian seperti buah-buahan dan sayur-sayuran yang akan dibekalkan ke TEMAN.

''Kita ingin melihat persiapan dan persediaan pengusaha-pengusaha ini,'' katanya yang turut melancarkan program Penggredan, Pembungkusan dan Pelabelan (3P) serta menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) memasarkan produk sayur-sayuran Cameron Highlands pada lawatan empat hari itu.

Antara lokasi yang dilawati adalah ladang sayur, ladang strawberi dan Taman Kekal Pengeluaran Makanan Lojing, Gua Musang, Kelantan.

Ladang kontrak FAMA bantu usahawan


PROGRAM Penggredan, Pembungkusan dan Pelabelan (3P) kini diperluas ke ladang-ladang sayur dan buah di Cameron Highlands.


BANCIAN menunjukkan terdapat lebih kurang 5,000 petani mengusahakan tanaman sayur-sayuran di kawasan tanah tinggi Cameron Highlands.

Melihat daripada sudut positif, keadaan itu tentu sahaja mampu meningkatkan pengeluaran produk sayur berkualiti secara lebih produktif.

Namun, bagi pengusaha-pengusaha di sini, mereka sering berhadapan dengan beberapa masalah seperti kekurangan ruang pasaran selain penetapan harga yang tidak menentu.

Menyelami permasalahan itu, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) mengambil langkah bekerjasama dengan pengusaha-pengusaha berkenaan menerusi Program Ladang Kontrak.

Menerusinya, FAMA akan membeli produk-produk sayur untuk dipasarkan ke peringkat domestik dan antarabangsa dengan harga yang lebih tetap dan stabil.

Menurut Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) FAMA, Sahbani Saimin, bukan setakat peluang pasaran, malah pihaknya turut menawarkan pelbagai lagi kelebihan seperti latihan dan pemindahan teknologi.

''Projek ini turut digerakkan bersama beberapa agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) seperti Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) dan Jabatan Pertanian yang menawarkan latihan sementara Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) pula menyumbang pemindahan teknologi.

''Tujuannya adalah untuk membantu para petani meningkatkan pengetahuan dalam aktiviti penanaman agar dapat mengeluarkan hasil yang berkualiti dan seterusnya menembusi pasaran global,'' katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) Ladang Kontrak di antara FAMA dan 60 pengusaha ladang sayur-sayuran di Cameron Highlands baru-baru ini.

Sahbani memberitahu, buat permulaan, FAMA

bercadang mengeksport sayur-sayuran dari Cameron Highlands ke Singapura dengan tumpuan kepada beberapa komoditi utama seperti kubis, tomato dan limau cameron.

Di samping itu, pihak FAMA juga kini sedang giat melaksanakan program pemantauan menerusi sistem ladang kontrak elektronik (e-ladang kontrak).

''Pendaftaran sistem ini memerlukan para pengusaha memberikan maklumat berkaitan ladang mereka seperti jenis tanaman, nama pengeluar, tarikh dikeluarkan, jumlah pengeluaran dan sebagainya,'' jelasnya.

Pada majlis sama, beliau turut menyerahkan tag label dan kain rentang program Penggredan, Pembungkusan dan Pelabelan (3P) kepada para petani sebagai simbolik pelaksanaan sistem itu di Cameron Highlands.

''Sebenarnya 3P telah dilancarkan sejak tahun 2008 lagi dan kini kita sedang menjalankan proses mendidik serta meningkatkan kefahaman petani-petani sebelum ia dikuatkuasakan sepenuhnya pada 2011.

''Sistem ini bertujuan memastikan semua komoditi pertanian digred dan dibungkus mengikut teknik yang betul selain dilabel dengan maklumat produk secara terperinci.

''Sekarang ini pelangggan amat mengambil berat tentang kualiti dan keselamatan serta sumber produk yang dijual.

''Cara itu juga secara tidak langsung akan dapat mempromosikan ladang mereka kepada pelanggan,'' jelasnya.

Dalam perkembangan sama, FAMA turut melantik seramai 15 penanam sayur di Cameron Highlands yang akan bertindak sebagai pengusaha contoh dengan mengaplikasikan sistem itu secara menyeluruh di ladang masing-masing.

Usaha meningkatkan kesedaran terhadap pelaksanaan 3P juga dijalankan menerusi operasi sekatan jalan raya di beberapa lokasi laluan keluar produk sayuran dari ladang.

Antara kawasan yang dipilih adalah seperti di daerah Lojing iaitu di sempadan negeri Kelantan dan Pahang selain di Tapah dan juga Simpang Pulai, Perak.

Dengan adanya sistem 3P, ia akan dapat memudahkan aktiviti pasaran sayur-sayuran bermula dari ladang sehingga melalui pemborong, pengedar, peruncit, pengeksport dan akhir sekali kepada pelanggan.

Monday, May 17, 2010

Komersial puyuh alternatif ganti ayam

KUALA TERENGGANU – Mengambil kira faktor bekalan daging burung puyuh sukar didapati di pasaran Pantai Timur, Kemudi Setiajaya Enterprise mengambil inisiatif menternak puyuh pedaging dalam skala besar bagi mengkomersialkan makanan berasaskan burung puyuh khususnya di negeri ini.

Pengurusnya, Nik Shahrin Nik Mat berkata, langkahnya membuka perusahaan menternak, memproses, membekal dan mengeluarkan produk hasil ternakan puyuh pedaging juga sebagai usaha menarik tumpuan orang ramai supaya tidak hanya menjadikan ayam sebagai hidangan utama seharian.

“Sebelum ini, penggemar ayam tidak mempunyai pilihan untuk menukar menu makanan tetapi dengan adanya pasaran daging puyuh ini di negeri ini, mereka boleh mencuba menu alternatif.

“Kami bukan sahaja menjadi pembekal puyuh mentah sejuk beku tetapi turut mengkomersialkan produk berasaskan puyuh ini dengan memperkenalkan menu baru hasil resipi sendiri seperti bebola puyuh, nasi lemak puyuh, karipap puyuh, pau puyuh dan puyuh berempah barbeku,” katanya kepada :Sinar Harian :ketika ditemui di Pusat Dagangan Terengganu (TTC), di sini.

Menurutnya, jenama Puyuh Brand miliknya kini telah diedarkan di seluruh daerah di negeri ini.

“Pada masa akan datang, kita turut merancang untuk mengedarkan produk Puyuh Brand ke luar Terengganu tetapi buat masa ini kami memberi fokus mengembangkan perniagaan dalam negeri ini dahulu.

“Setakat ini kami menjadi pembekal daging puyuh ke restoran dan ‘offshore’ Petronas,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai perusahaannya, Nik Shahrin berkata, penternakan puyuh pedaging diusahakannya sejak Mei 2008 dengan jumlah ternakan puyuh peringkat awal kira-kira 5,000 ekor di ladang Kampung Bukit Anak Dara, Kijal, Kemaman.

“Sekarang jumlah ternakan puyuh telah meningkat kepada 15,000 ekor dan purata keuntungan kasar sebulan yang diperoleh berjumlah RM20,000,” katanya.
Sumber :Sinar harian

Agrobiodiversiti seimbang alam sekitar

SEMUA menyedari negara merupakan salah satu daripada 12 buah negara yang kaya dengan kepelbagaian flora dan fauna.

Kepelbagaian biologi pertanian atau agrobiodiversiti telah lama membekalkan manusia dengan makanan, bahan binaan dan tenaga.

Bagi memulihara agrobiodiversiti, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) telah mengumpulkan sumber genetik secara in situ dan ex situ.

Manakala pencirian, penilaian, eksploitasi dan penggunaan sumber genetik secara mapan giat dijalankan.

Pegawai Penyelidik Pusat Penyelidikan Sumber Strategik, MARDI, Dr. Salma Idris berkata, pengumpulan dan pemuliharaan agrobiodiversiti amat penting kerana ia memainkan peranan dalam ekonomi, teknologi dan sosial.

Misalnya agrobiodiversiti buah-buahan liar seperti kuini dan tampoi belum dimanfaatkan sepenuhnya.

"Biasanya kuini dikaitkan dengan rasa masam dan sabut tetapi pencirian sumber genetik dijalankan bagi mendapatkan varieti terbaik," katanya semasa ditemui di pejabatnya di Serdang, Selangor baru-baru ini.

Pemuliharaan agrobiodiversiti amat penting dimanfaatkan secara lestari kerana sumber genetik negara sedang menghadapi masalah serius kerana

1. pembangunan pesat seperti pembalakan, pembukaan tanah pertanian dan pembinaan empangan

2. hakisan genetik tidak terkawal menyebabkan kehilangan spesies

3. penanaman varieti baru

"Eksploitasi sumber genetik mensasarkan spesies yang mempunyai nilai pemakanan tinggi.

"Manakala ekstrak terus sumber genetik boleh menghasilkan bahan kimia bagi pelbagai industri," katanya.

Pemilihan spesies sesuai boleh digunakan untuk seni taman, agropelancongan dan ekopelancongan.

Justeru MARDI telah membangunkan Gen Bank Biji Benih dan Bank Gen Ladang.

Bank Gen Biji Benih menyimpan biji benih padi dan sayuran di Stesen Seberang Perai yang beroperasi sejak 1980an.

Bank Gen Ladang pula mengumpulkan janaplasma buah-buahan komprehensif seperti durian, mangga, rambutan, cempedak serta buah-buahan eksotik.

Selain tanaman komprehensif dan eksotik terdapat 150 spesies buah-buahan nadir dan liar dipelihara bagi tujuan pembiakbakaan.

Dr. Salma berkata, usaha pengumpulan komprehensif dijalankan oleh MARDI dengan kerjasama Jabatan Pertanian Sabah dan Jabatan Pertanian Sarawak bagi mengumpul sayuran tradisional dan varieti tempatan.

"Spesimen hidup dipelihara di Bank Gen Ladang di Serdang, Jerangau dan Seberang Perai manakala biji benih disimpan di Bank Gen Biji Benih di Seberang Perai dan simpanan jangka panjang di Serdang, Selangor.

Selain tanaman, agrobiodiversiti juga melibatkan fauna seperti makhluk perosak, musuh semulajadi serta cara menanganinya.

Dalam alam semulajadi, keseimbangan ekologi membolehkan mangsa serta pemangsa tinggal dalam keadaan harmoni.

Berbalik kepada keseimbangan ekologi, saintis menggunakan pendekatan kawalan biologi bagi mengawal populasi perosak.

Pegawai Penyelidik pusat yang sama, Dr. Mohamed Rani Mat Yusoh berkata, kawalan biologi merupakan kaedah mengawal makhluk perosak menggunakan musuh semulajadi.

"Agen biologi biasanya terdiri daripada parasitoid, pemangsa dan patogen, merupakan salah satu kaedah kawalan tertua dan paling berjaya mengurangkan populasi serangga perosak," katanya.

Pemuliharaan agen kawalan biologi merupakan tunggak utama dalam pengurusan perosak bersepadu (IPM) sejak 1950an.

Dr. Rani menambah tumbuhan ubatan seperti Tongkat Ali atau Eurycoma longifolia Jack merupakan tumbuhan ubatan yang digunakan secara meluas sebagai ubat tradisional.

"Permintaan tinggi menyebabkannya ditanam dalam skala besar bagi memastikan hasil berterusan," katanya.

Bagaimanapun penanaman monokultur menyebabkan masalah perosak seperti rama-rama harimau menyerang hampir 90 peratus ladang.

Kawalan kimia memberikan penyelesaian bersifat sementara manakala biopestisid mikrob lebih berkesan tetapi penggunaannya terhad.

Kini terdapat empat spesies serangga dan satu spesies agas dikenalpasti sebagai musuh semulajadi rama-rama harimau.

Sementara itu Pegawai Penyelidik di pusat yang sama, Siti Noor Aishikin Abdul Hamid berkata, selain musuh semulajadi pihaknya membangunkan biopestisid bagi mengawal serangga perosak.

Biopestisid merupakan pestisid yang menggunakan bahan semulajadi sebagai bahan utama.

"Terdapat enam jenis biopestisid iaitu berasaskan mikrobial, agriantibiotik, botanikal, biokimia musuh semulajadi dan tumbuhan yang dimasukkan gen pelindung atau organisma yang diubahsuai secara genetik," katanya.

Biopestisid lebih baik berbanding racun kimia kerana kurang toksik dan lebih selamat kerana bertindak ke atas perosak spesifik dan tidak membunuh organisma bermanfaat.

Bahan berkenaan juga bertindak dengan efektif walaupun dengan amaun sedikit, mudah terurai dan mengurangkan risiko pencemaran.

Dalam penyelidikan biopestisid, perkongsian dan pertukaran maklumat serta teknologi terkini amat penting.

Semua ini bakal dikumpulkan dan dibentangkan oleh penyelidik secara efektif semasa Persidangan Kebangsaan Kedua Pemuliharaan Agro-Biodiversiti dan Penggunaan Mampan yang diadakan di Tawau Sabah bermula 11 hingga 13 Mei ini.

Mereka yang berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut boleh melayari laman sesawang www.mardi.gov.my atau mendail 03-89437827/7572.
Sumber:utusan Malaysia

UMS hasilkan kerapu hibrid

Bidang akuakultur semakin penting sejajar dengan matlamat meningkatkan sumber makanan negara menerusi pertanian dan perikanan. Lebih menarik ia telah dikenal pasti menjadi sektor pengeluaran makanan yang paling pesat berkembang dengan kadar pertumbuhan 10 peratus setahun.

Peningkatan dalam permintaan makanan laut serta hasil tangkapan perikanan yang semakin berkurangan telah mendorong penerokaan bidang ini. Justeru, banyak pihak tampil menjalankan penyelidikan bagi meningkatkan pengeluaran ikan sama ada secara langsung atau tidak langsung.Antara agensi yang terlibat dalam penyelidikan berkaitan akuakultur ialah Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB), Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Aktiviti-aktiviti penyelidikan dan pembangunan akuakultur di institut tersebut bermula sejak tahun 1995, yang ketika itu hanya dikenali sebagai Unit Penyelidikan Marin Borneo sejurus selepas penubuhan UMS. Pada bulan Jun 2000, unit tersebut dinaik taraf menjadi sebuah pusat kecemerlangan dan dikenali sebagai IPMB.

Akuakultur merupakan bidang keutamaan IPMB. Ia didorong oleh permintaan makanan laut yang meningkat dan kepentingannya kepada ekonomi negara seperti yang terkandung dalam Dasar Pertanian Negara.

Timbalan Pengarah (Penyelidikan dan Inovasi) institut terbabit, Dr. Sitti Raehanah Muhamad Shaleh, antara sumbangan terpenting IPMB kepada industri akuakultur negara ialah penyelidikan dan penghasilan ikan kerapu hibrid.

''Ikan kerapu menjadi keutamaan kerana kepentingan ekonomi dan terdapat jurang antara bekalan dan permintaan,''katanya..

Kata beliau, pengurusan induk adalah aspek yang paling penting dalam kajian penghibridan ikan kerapu.

Induk daripada dua spesies iaitu kerapu harimau dan kerapu gergasi dipelihara sehingga matang.

Bagaimanapun, pembiakan aruhan melalui penggunaan hormon HCG atau human chorionic gonadotropin juga dijalankan untuk mematangkan telur.

Hormon pada dos 500 IU/kg diberikan kepada induk betina melalui suntikan interperitoneal pada dasar sirip pektoral ikan.

Telur ikan kerapu harimau yang telah matang kemudian dikutip melalui kaedah pelurutan perut ikan.

Telur yang terkumpul di dalam mangkuk plastik kemudian disenyawakan dengan sperma daripada kerapu gergasi yang telah dikumpul lebih awal menggunakan alat pengumpul sperma yang khas.

Perkembangan telur yang tersenyawa akan dipantau sehinggalah menetas.

Larva ikan yang baru menetas akan dipelihara dengan teliti dengan memberikan makanan hidup seperti rotifer bermula dari hari ke-2 selepas menetas sehingga hari ke-20.

Artemia kemudian diberikan sehingga usia 45 hari selepas menetas dan diikuti dengan pemberian makanan rumusan (aqua feed) apabila telah mencapai peringkat juvenil.

Pemberian makanan rumusan seawal mungkin adalah penting untuk melatih anak-anak ikan untuk menerima makanan rumusan berbanding ikan baja khususnya apabila kelak dilepaskan ke dalam kolam-kolam atau sangkar-sangkar ternakan.

Hasil kacukan merupakan sasaran penyelidikan intensif untuk sebarang tanda-tanda heterosis (atau vigor hasil kacukan) iaitu keupayaan hasil kacukan untuk mengatasi sifat-sifat tertentu induk ikan.

Parameter yang menjadi tumpuan istimewa adalah tumbesaran, fleksibiliti pengadaptasian, kemandirian dan kematangan awal yang boleh membawa kelebihan dalam bidang akuakultur.

Bagaimanapun, disebabkan oleh mekanisme-mekanisme genetik yang kompleks dan interaksi rumit antara alam persekitaran dan gen-gen, satu kajian lanjutan diperlukan untuk menjawab persoalan mengenai kelebihan praktikal pengacukan ikan kerapu.

Kajian mengenai ciri-ciri morfologi menunjukkan bahawa hasil kacukan ini mempunyai sifat keturunan yang paling rapat dalam generasi pertama.

Namun, hasil kacukan tidak menunjukkan keseragaman antara satu sama lain.

Penanda molekular dihasilkan untuk penggunaan dalam kajian kepelbagaian populasi mengenai genotip induk ikan dan hasil kacukannya.

Hasil kacukan akan ditapis berdasarkan ujian-ujian kecergasan dan pembentukkan hubungan di antara ciri-ciri yang dikehendaki yang diwakili oleh fenotip dan penanda molekular yang mewakili genotip.

Pendekatan kajian yang dijalankan termasuklah pemencilan turutan DNA yang unik tanpa mengorbankan spesimen.

DNA diekstrak dari cebisan sirip, diperbanyakkan dengan menggunakan primer PCR multipleks diikuti dengan pengklonan dan PCR turutan amplikon. Penanda turutan telah disimpan ke dalam GenBank.
Sumber:Utusan Malaysia

Thursday, April 29, 2010

Potensi rebung madu


Adnan OSMAN: Rebung madu mempunyai keistimewaan tidak miang dan rasanya juga tidak pahit seperti rebung biasa.


Melentur buluh biarlah daripada rebung' adalah antara peribahasa yang sangat sinonim dengan masyarakat Melayu.

Ini menunjukkan betapa dekat dan prihatinnya masyarakat Melayu dengan alam sekitar seperti buluh dan rebung.

Buluh sememangnya mempunyai banyak kegunaan daripada landskap, bahan binaan rumah sehinggalah kepada perabot, sementara rebung pula enak dijadikan masakan gulai lemak cili padi.

Melihat kepada banyaknya kegunaan buluh dan rebung, Adnan Osman mula membawa pokok-pokok buluh dari China bagi perniagaan landskapnya.

Antara buluh yang dibawa masuk adalah buluh rebung madu yang mudah ditanam, sesuai untuk tanaman landskap serta rebungnya pula tidak miang seperti rebung biasa.

Mula membawa masuk buluh rebung madu pada tahun 2004, Adnan mengusahakannya di tanah seluas 100 hektar di Kedah.

"Saya memilih rebung madu kerana ia mudah diselenggarakan walaupun di tanah yang kering, berpasir mahupun lembap," katanya semasa ditemui di ladang rebung madunya di Projek Pertanian Moden Lanchang, Pahang.

Lawatan ke ladang rebung madu merupakan sebahagian daripada lawatan program Agrochallange Putrajaya-Pekan yang berlangsung baru-baru ini.

Pengurus Tunas Budi Sdn Bhd ini menyifatkan rebung madu yang ditanam amat istimewa kerana cepat membesar, tidak miang serta tidak pahit seperti rebung biasa.

"Buluhnya yang kecil, rumpunnya yang rapat serta tidak mempunyai miang menyebabkan ia sesuai ditanam di sekeliling rumah," katanya.

Ditanya mengenai pengendalian rebung madu, Adnan memberitahu, tidak sesukar mana kerana tanaman berkenaan tidak memerlukan air yang banyak.

"Malah pokok ini boleh hidup walaupun di kawasan yang ditambak dan kering mahu pun di tempat berpaya.

"Cuma apabila ditanam di kawasan yang agak basah, buluhnya akan tumbuh lebih besar," katanya yang memelihara itik sebagai produk sampingan ladangnya.

Jelas Adnan, tanaman buluh rebung madu hanya memerlukan kawasan yang tidak begitu besar kerana satu ekar boleh ditanam dengan 300 rumpun buluh.

Ini bermakna satu rumpun hanya memerlukan kawasan seluas 12 kaki x 12 kaki.

"Apa yang lebih menarik, jangka hayat buluh bukan hanya boleh mencapai sehingga beratus-ratus tahun tetapi mudah hidup dan boleh dituai dalam masa yang singkat," katanya.

Biasanya rebung akan membesar sebanyak enam inci sehari dan boleh dituai setiap dua hingga lima hari.

"Serumpun buluh biasanya boleh menghasilkan dua kilogram rebung sebulan dengan harga pasaran RM5 hingga RM7 sekilogram," katanya.

Adnan berkata, sehingga kini lebih 90 peratus rebung diimport terutamanya rebung kaleng.

"Buat masa ini tidak sampai 10 peratus rebung tempatan yang berada di pasaran tempatan dan bekalan tidak dapat menampung permintaan pelanggan," katanya.

Adnan yang sentiasa peka dengan aktiviti pemasaran telah mula mempelbagaikan industri hiliran bagi rebung madu.

Selain menjualnya secara segar untuk gulai, beliau juga memprosesnya dalam bentuk jeruk untuk dimakan sebagai kudapan.

"Jeruk rebung madu memang mendapat sambutan yang amat menggalakkan kerana rasanya yang lemak manis.

"Jeruk ini diproses tanpa menggunakan sebarang bahan pengawet," katanya yang bercadang untuk mengkomersialkannya dalam tempoh terdekat.

Bagaimanapun bagi merealisasikan impiannya, Adnan perlukan bekalan rebung madu yang mencukupi.

Justeru bagi mengatasi masalah berkenaan, Tunas Budi Sdn Bhd telah mengadakan pusat jualan serta latihan bagi menanam rebung madu.

"Kami menyediakan pakej menanam rebung madu bermula dengan kaedah menanam, penjagaan, cara menuai sehingga memproses kepada sesiapa yang berminat.

"Kami juga memberikan pilihan sama ada mereka menjual rebung kepada kami atau memasarkannya sendiri," katanya.

Dengan ini, penanam tidak perlu terikat dengan syarikatnya bagi tujuan pemasaran dan mereka boleh membuat pilihan sendiri.

Berkonsepkan agro pelancongan, Adnan juga menyediakan kemudahan penginapan calet bagi peserta yang berminat mengikuti kursus tanaman rebung madu di ladangnya.

"Ini bagi membolehkan peserta merasai pengalaman bagaimana mengendalikan tanaman rebung madu secara hands-on," katanya.

Kursus dibahagikan kepada dua pakej iaitu pakej satu hanya meliputi tanaman dan tuaian dan kedua tanaman, tuaian dan pemprosesan jeruk.

Adnan berkata, selesai kursus peserta boleh membeli rumpun buluh untuk ditanam sendiri dengan harga yang berpatutan di ladangnya.

Pembaca yang ingin maklumat lanjut mengenai tanaman rebung madu boleh menghubungi Adnan di 016-4935395, 013-9180248 atau e-mel: nanbamboo@yahoo.com

Sumber:utusan malaysia

Monday, April 19, 2010

Pelik tapi benar: Pisang mendongak langit


MOHD. Shahrin Amri Mohd. Noh menunjukkan pokok pisang emas di Taman Ara Batu Berendam Melaka, semalam.


MELAKA - Biasanya pokok pisang mengeluarkan jantung dan berbuah pada tandan di bahagian pucuk atau di celah pelepah selain buahnya pula menunduk ke bumi. Namun seorang jurutera, Mohd. Shahrin Amri Mohd. Noh, 35, terkejut apabila mendapati pokok pisang di belakang rumahnya tidak memiliki sifat tersebut.

Sebaliknya, pokok pisang emas yang ditanamnya sejak dua tahun lalu mengeluarkan buah yang mendongak ke langit seolah-olah tangan yang sedang berdoa.

Katanya, keunikan itu disedari isterinya, Halimah Sulaiman, 32, sewaktu membersihkan kawasan belakang rumah mereka di Taman Ara Indah, Batu Berendam Sabtu lalu.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati, setandan buah pisang yang unik itu muncul pada bahagian tengah batang pokok tersebut yang mempunyai ketinggian kira-kira tiga meter.

Tandan pisang yang mengeluarkan buah kira-kira 50 biji itu pula mendongak ke langit.

Mohd. Shahrin berkata, dia tidak berhasrat untuk menikmati buah pisang itu kerana takut dengan kejadian pelik tersebut yang mungkin memudaratkan jika dimakan.

"Saya akan biarkan sampai ia masak sehingga mati sendiri," katanya.

Sumber:utusan malaysia

Cabaran usahawan mi


Norlaile Jalaludin mengira bekalan mi dan kuetiau sebelum di hantar kepada pemborong.


JIKA diberi peluang menjengah ke kilang memproses mi dan kuetiau, anda pastinya akan teruja menyaksikan keunikan produk makanan itu disediakan.

Selama ini kita hanya melihat ia dijual di pasar secara mentah selain disediakan dalam bentuk yang telah di masak sama ada goreng atau berkuah.

Baru-baru ini, sekumpulan wartawan dan jurugambar dari beberapa organisasi media tempatan telah dibawa oleh Agrobank melawat kilang memproses makanan itu di Kampung Bendang Panjang, Perak.

Bercerita dengan pemilik kilang, Norlaile Jalaludin, 40, dia amat bersyukur kerana akhirnya berjaya membangunkan syarikat perniagaan yang diberi nama Bendang Panjang Enterprise setelah melalui pelbagai cabaran.

Bermula sebagai peniaga mi dan kuetiau goreng di pasar malam sekitar Kuala Kangsar, Perak, idea untuk menghasilkan bahan mentah sendiri timbul pada tahun 2003.

''Ketika saya berniaga di pasar malam, ramai pelanggan yang bertanya tentang dari mana saya memperoleh sumber mi dan kuetiau.

''Ini kerana, mereka ingin mendapatkan kepastian supaya makanan yang dibeli datang dari sumber yang baik dan halal.

''Bermula dari situ, saya mencadangkan kepada suami untuk cuba memproses sendiri mi dan kuetiau mentah,'' jelas ibu kepada enam anak itu.

Nasib menyebelahi Norlaile apabila abang iparnya telah memperkenalkan dia dengan seorang pengusaha kuetiau dari Kelantan.

Bagi memenuhi hasratnya, dia tidak melepaskan peluang keemasan itu dengan berkunjung sendiri ke Kelantan dan berjumpa dengan pengusaha tersebut.

Selama seminggu, dia menuntut ilmu serta mempelajari teknik yang betul dalam proses membuat mi dan kuetiau.

Lanjutan daripada itu, dengan modal RM45,000 hasil duit simpanannya, Norlaile telah membeli lima mesin memproses mi untuk memulakan perusahaan.

Pada peringkat awal, dia hanya menyewa di tapak industri kecil dan sederhana (IKS) di Lubuk Merbau, Perak selama tiga tahun.

Menjelang tahun 2004, Norlaile telah membuat pinjaman daripada Mara sebanyak RM150,000 untuk membeli beberapa peralatan tambahan termasuk mesin memproses kuetiau.

Walaupun sibuk dengan perusahaan berkenaan, namun dia dan suami Sanit Kimi, 49 masih meneruskan perniagaan di pasar malam.

Ketika itu, dia memperoleh sumber mi sebanyak 300 kilogram (kg) dan kuetiau (300 kg) dari pengusaha di Pulau Pinang yang dihantar kepadanya setiap dua hari sekali.

Tidak semudah yang disangka, selama hampir dua tahun beroperasi , dia berhadapan kesukaran dalam proses pembuatan yang tidak menjadi di samping menanggung kos yang tinggi.

''Pada peringkat awal, saya gunakan tujuh guni tepung sehari bagi menyediakan mi dan kuetiau. Bayangkan, lebih sebahagian daripadanya tidak boleh digunakan kerana adunan tidak menjadi.

''Keadaan itu memang memeritkan kerana tiada langsung untung ketika itu.

''Selain kos bahan mentah seperti tepung dan minyak, saya juga perlu menanggung kos bahan api diesel sebanyak RM250 sebulan untuk tujuan menghidupkan mesin pembakar,'' jelasnya yang ketika ini mempunyai 10 kakitangan untuk membantu proses di kilang.

Tahun demi tahun, dia semakin mahir dalam aktiviti tersebut dan hari ini, dianggarkan sebanyak 30 guni tepung bersamaan 1,500 kg diperlukan untuk membuat mee dan 1500 kg lagi untuk kuetiau.

Pada tahun 2005 pula, dia telah menerima bantuan daripada Jabatan Pertanian untuk membina bangunan kilang dan stor simpanan di Kampung Bendang Panjang, Perak.

Tahun 2009 pula menyaksikan penerimaan pinjaman oleh pihak Agrobank bernilai RM50,000.

''Dana itu saya gunakan untuk membeli beberapa mesin tambahan seperti mesin pembungkus bagi melicinkan lagi operasi di kilang,'' katanya.

Melihat daripada sudut pasaran, produk mi dan kuetiau di bawah penjenamaan An-Nur itu kini diedarkan ke beberapa lokasi sekitar Perak.

Antaranya seperti Gopeng, Teluk Intan, Gerik, Bagan Serai, Ipoh, Taiping dan Kuala Kangsar.

''Selain dijual kepada pemborong, kami juga mengedarkan produk-produk ini ke pasar-pasar utama di sini.

''Kami turut menerima permintaan daripad a pemborong di Selangor. Di samping itu, kami juga berharap produk ini dapat dijual ke pasar raya besar suatu hari nanti,'' kata Norlaile.

Bagi tujuan penghantaran, syarikatnya mempunyai tiga orang pemandu supaya bekalan tiba tepat pada waktu yang dijanjikan.

Kesemua produk mi dan kuetiau di pek dalam bungkusan plastik dengan pilihan berat setengah kg, satu kg dan dua kg mengikut permintaan.

Berdasarkan harga pula, produk makanan itu dijual pada harga berbeza mengikut lokasi iaitu sekitar RM1 untuk setengah kg dan RM2 untuk satu kg.

Ketika ditanya mengenai cabaran lain yang dihadapinya, Norlaile memberitahu, dia perlu bersaing dengan beberapa pengusaha bukan bumiputera dari segi ruang pasaran dan juga harga.

Masalah lain yang dihadapi adalah seperti aktiviti penyelenggaraan mesin dan kelengkapan secara berkala.

''Jika mesin-mesin ini menghadapi masalah, kita terpaksa mencari jalan alternatif dengan mengambil bekalan daripada pengusaha lain bagi memenuhi permintaan sedia ada,'' jelasnya lagi.

Beliau yang menjadikan suami dan adik-beradik sebagai pendorong turut bercadang melengkapkan kilangnya dengan mesin moden dan berteknologi tinggi seperti mesin pembungkus automatik pada masa depan.

Ia bertujuan meningkatkan pengeluaran produknya di samping memenuhi kualiti seperti yang diinginkan pengguna.

Sumber:Utusan Malaysia

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails