Wednesday, March 3, 2010

Daun atap kertam jadi sumber rezeki warga emas

LANGKAWI - Walaupun meniti usia emas menjangkau 69 tahun, Osman Saad dari Kampung Ewa, Ayer Hangat di sini masih sanggup lagi meredah Bukit Sawak untuk mencari daun kertam untuk dijadikan atap rumah atau chalet yang banyak terdapat di pulau ini.

"Atap dari daun kertam masih mendapat permintaan tinggi daripada pelanggan.

''Mereka gemar atap jenis ini kerana ia menjadikan suasana dalam rumah lebih nyaman dan sejuk berbanding atap nipah atau daun kelapa, apatah lagi atap zink lebih panas," katanya.

Pokok kertam yang banyak tumbuh meliar dalam hutan itu berkeadaan seakan-akan pokok rotan.

Osman berkata, antara para pelanggannya terdiri daripada pengusaha chalet dan padang golf yang mahu chalet atau tempat mereka mempunyai atap daun kertam.

"Setiap satu kaki atap kertam saya kenakan harga RM10 dan setiap hari saya boleh menyiapkan kira-kira 10 kaki (lebih 3 meter) atap kertam," kata warga emas itu ketika ditemui di sini baru-baru ini.

Osman berkata, sebelum dijadikan atap, daun kertam akan dijemur dan dibersih terlebih dahulu sebelum diikat mengunakan tali rotan mengikut saiz yang ditempah.

"Namun kerja-kerja buat atap ini bukan ada setiap hari sebab bergantung tempahan dari pelanggan," katanya yang turut dibantu seorang rakannya, Ishak Osman, 57. - BERNAMA

FAMA beli tanaman petani

TEMERLOH - Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) hari ini memeterai perjanjian dengan peserta projek Tanaman Pengeluaran Kekal Makanan (TPKM), Lanchang di bawah program ladang kontrak bagi memasarkan hasil pertanian mereka.

Menerusi perjanjian itu, FAMA Temerloh juga akan bekerjasama dengan petani yang terlibat dengan projek tanaman nangka madu bagi memasarkan hasil keluaran mereka.

Pegawai FAMA daerah, Abdul Razak Abdul Karim berkata, kesemua pembelian hasil pertanian itu dianggarkan melebihi RM500,000 bagi tempoh sepanjang tahun ini.

''Selain nangka madu, perjanjian jual beli itu adalah pendekatan terbaru yang dilaksanakan FAMA meliputi hasil pertanian seperti nenas moris, nenas N36, pisang berangan, buah-buahan, labu manis dan jagung," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita ketika ditemui pada majlis menandatangani perjanjian pembelian hasil pertanian tiga peserta ladang TPKM Lanchang iaitu nenas moris, nenas N36 dan pisang berangan di Dataran Kerdau dekat sini hari ini.

Menurut Abdul Razak, melalui konsep itu, FAMA akan membeli hasil pertanian peserta membabitkan kawasan seluas 60 hektar mengikut harga pasaran semasa.

FAMA jelasnya, tidak akan membeli dengan kadar lebih rendah daripada harga lantai bagi membantu petani daerah ini mendapat pendapatan lebih lumayan.

Kata Abdul Razak, petani berasa lebih terjamin kerana FAMA akan membeli semua hasil pertanian mereka dengan harga yang berdaya saing selain membantu memberi nasihat pemasaran dan teknologi pengeluaran.

Jelasnya, program sedemikian dapat memastikan pengeluaran hasil pertanian yang berkualiti, mapan dan menepati kehendak pasaran menerusi Amalan Pertanian Baik (GAP).

Abdul Razak memberitahu, petani yang sebelum ini menghadapi masalah memasarkan hasil pertanian juga boleh menyertai program tersebut supaya pendapatan mereka lebih terjamin jika dibandingkan menjual kepada pemborong.

Menurutnya, antara kemudahan lain yang diperoleh melalui konsep itu ialah petani akan diberi latihan dan lawatan kursus.

"Pertanian secara tradisional tidak lagi sesuai kerana ia tidak dapat menghasilkan pengeluaran berskala besar bagi keluasan tanah yang kecil.

''Hasil pengeluaran lebih berganda apabila menggunakan teknologi moden dengan keluasan tanah yang sama," katanya.

FAMA harus lebih agresif kenal pasti pasaran

KUALA LUMPUR . - Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) harus melaksanakan kajian lebih agresif dalam mengenal pasti perkembangan pasaran produk pertanian, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar hari ini.

Beliau berkata maklumat seperti permintaan, potensi, halangan, dan struktur pemasaran bukan sahaja membantu kerajaan merangka strategi pemasaran yang berkesan, tetapi dapat bertindak sebagai pemacu program penyelidikan dan pembangunan (R&D) bidang pertanian negara.

"Maklumat pasaran adalah penting dan merupakan aset sesuatu kejayaan di dalam sektor pertanian kerana tanpanya negara akan sentiasa berada dalam tahap sebagai pengikut dan tidak mampu bersaing dan bertahan dalam pemasaran hasil pertanian dunia," katanya berucap merasmikan Persidangan Pemasaran Agri Bisnes 2010 di sini.

Langkah itu juga katanya selaras dengan pelaksanaan Rancangan Malaysia Ke-10 yang akan bermula tahun depan.

"Walaupun kos untuk mendapatkan maklumat memerlukan belanja yang tinggi tetapi pemilihan kaedah yang tepat dan kompetitif mampu meneruskan agenda seperti yang telah ditetapkan walaupun menggunakan perbelanjaan minimum," katanya.

Dalam ucapannya, Noh juga berkata, kementerian itu melalui FAMA akan memperkenalkan logo "1Malaysia Best" bagi produk berasaskan pertanian yang berkualiti iaitu produk daripada hasil ternakan, buah-buahan, sayur-sayuran dan minuman.

"Logo itu merupakan lambang pengiktirafan kementerian terhadap setiap pengeluaran produk usahawan tempatan secara sah bagi menjamin produk berkualiti yang boleh diterima di pasaran tempatan seterusnya mampu menembusi pasaran global," katanya.

Sebelum ini kementerian itu melalui FAMA telah melancarkan jenama Malaysia Best untuk produk pertanian yang diiktiraf berkualiti, katanya. - Bernama

Johor: 5 nelayan usaha projek pembenihan udang galah

KOTA TINGGI: Jabatan Perikanan daerah menyokong inisiatif lima nelayan Kampung Baru Pasak di sini, yang mengusahakan projek pembenihan udang galah sekali gus memberi pendapatan tambahan kepada mereka selain mengatasi masalah kepupusan spesies udang itu.

Projek julung kali dijalankan pengusaha Bumiputera itu juga bakal memberi kemudahan kepada pengusaha restoran dan mereka tidak lagi perlu khuatir menghadapi kekurangan mendapatkan bekalan udang segar untuk hidangan mereka.

Ketua projek, Mazlan Bahran, 45, berkata atas kesedaran mahu menambah pendapatan selain mengatasi kesukaran pergi ke sungai untuk mengail ikan dan udang galah hanya semata-mata bagi menikmati keenakan hidupan akuatik itu, beliau bersama empat rakan, iaitu Azman Ali, Jaafar Andang, Abu Darji dan Mohd Arif Ahmad menerima cadangan daripada pegawai perikanan untuk mengusahakan projek pembenihan udang itu.

Beliau berkata, pada peringkat permulaan, semua mereka dihantar ke Sungai Berembang, Perak untuk melihat bagaimana projek penetasan udang galah dijalankan.

“Sekembali daripada lawatan itu, kami berkongsi modal sebanyak RM10,000 serta bantuan oleh Jabatan Perikanan sebanyak RM22,000.

“Dalam bangunan bersaiz sederhana itu, kami menempatkan tiga tong fiber untuk penetasan udang yang kadar suhu dikawal dalam keadaan lembap.

“Induk benih udang kami ambil daripada udang galah di Sungai Johor. Selepas 35 hari penetasan benih yang begitu aktif, kami anggarkan kira-kira 50,000 ekor anak udang boleh dihasilkan untuk setiap tong fiber dan kira-kira 150,000 ekor anak udang boleh dihasilkan dalam sebulan,” katanya ketika ditemui.

Selepas empat bulan mengusahakannya, Mazlan berkata, mereka dalam proses memindahkan benih udang galah ke kolam besar dan akan menunggu kira-kira enam bulan lagi untuk memasarkannya buat kali pertama.

Rakan kongsinya, Jaafar Andang, 40, berkata projek fasa pertama mereka sudah berjaya dan mereka kini dalam proses memindahkan benih-benih udang itu ke kolam ternak.

“Pegawai Jabatan Perikanan ada memaklumkan kepada kami, mereka sedia bantu untuk memasarkan benih udang kami itu. Kami memang memerlukan bantuan dan kepada sesiapa yang berminat untuk menternak udang galah, kami bersedia jual benih udang itu pada harga 7 sen seekor, ” katanya.

Beliau yang juga seorang peraih ikan berkata, permintaan dan harga pasaran udang galah tinggi dan ia boleh dijual pada harga RM40 sekilogram.

Sementara itu, Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Johor Lama, Asiah Md Ariff, ketika meninjau projek itu memuji inisiatif yang dijalankan lima nelayan terbabit dan mahu projek itu dibantu dan diberi perhatian oleh Jabatan Perikanan serta agensi berkaitan.

Saintis rayu Najib selamatkan hasil kajian pertanian RM16 juta

TASEK GELUGOR - Seorang penyelidik yang pernah menghasilkan nangka madu terbesar di dunia merayu kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menyelamatkan hasil kajian buah-buahan tropika yang dianggarkan bernilai RM16 juta daripada dimusnahkan.

Prof. Dr. Zainal Abidin Abd. Aziz berkata, penyelidikan ke atas pelbagai jenis buah-buahan antaranya nangka, roselle, durian belanda dan pulasan itu dijalankan di atas tanah milik Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang (Perda), seluas kira-kira 12 hektar di Kampung Paya Tok Akil di sini sejak 2003.

Katanya, bagaimanapun Perda telah meminta tanah itu dikosongkan dengan notis 14 hari daripada mahkamah yang berakhir hari ini dengan alasan untuk memajukan kawasan tersebut.

Kawasan itu tambahnya, jika dimajukan hanya memberi manfaat kepada penduduk sekitar sedangkan benih baru buah-buahan itu boleh dinikmati oleh rakyat seluruh negara.

''Sudahlah selama ini saya tidak mendapat sebarang bantuan sewajarnya untuk menjalankan kajian yang hasilnya telah pun dimanfaatkan apabila ramai pengusaha tanaman nangka madu berjaya menjana pendapatan dan ada juga yang dieksport.

''Secara kebetulan pula, belum ada lagi saintis di negara ini yang berpengalaman seperti saya dalam mengendalikan kacukan buah-buahan tropika serta menghasilkan benih baru seperti yang mampu memberi faedah kepada industri buah-buahan baik untuk pasaran tempatan dan luar negara.

''Saya merayu kepada kerajaan dan Perda untuk membantu dalam hal ini dan fikirkan manfaat yang diperoleh daripada kajian ini dan saya juga tidak mahu mengaut apa-apa keuntungan, saya hanya mahu tempat ini dikekalkan. Jika Perda nak ambil hasilnya pun saya tidak kisah," katanya di sini hari ini.

Bekas pensyarah di Universiti Sains Malaysia (USM) itu telah menghasilkan kultivar nangka madu Mastura CJ-USM 2000 yang boleh menghasilkan buah pertama dalam tempoh 18 bulan dengan berat boleh mencecah sehingga 25 kilogram dengan kerjasama syarikat swasta sebelum ini.

Nangka madu Mastura itu dihasilkan melalui proses kacukan dan ia boleh menghasilkan buah yang terbaik seperti saiz buah yang besar, warna isi kuning keemasan, keharuman aroma, rasa rangup, saiz ulas yang besar dan isi yang tebal.

Menurut Zainal Abidin, sepanjang tempoh berkenaan, lebih 20 jenis benih baru telah berjaya dihasilkan daripada buah-buahan tersebut dan kajian baru yang terkumpul itu tidak ternilai harganya dengan wang ringgit dari segi biodiversiti dan ia boleh dikelaskan sebagai harta negara.

Jelasnya, usaha yang dijalankan di atas tanah dengan bayaran sewa bulanan itu bertujuan memajukan pertanian kerana negara mempunyai potensi besar dalam bidang tersebut sekali gus tidak perlu lagi mengimport benih dari negara luar.

Sementara itu, wakil Pusat Penasihat Undang-undang Majlis Peguam Pulau Pinang yang mewakili Zainal Abidin, Harryzan Yaakub berkata, pihaknya berjaya mendapatkan permohonan mengetepikan kehakiman ingkar dan penangguhan pelaksanaan kehakiman daripada Mahkamah Sesyen Butterworth hari ini.

''Mahkamah Sesyen telah menetapkan 17 Mac ini untuk mendengar permohonan kami dan pada masa sama Mahkamah Tinggi juga telah menerima permohonan writ saman dan injunksi pihak kami dan mereka memberi tempoh lapan hari kepada Perda untuk memfailkan notis kehakiman," ujarnya.

Cipta sendiri ramuan jus jagung


FUAD Yunus menunjukkan mesin pelerai yang digunakan untuk memisahkan biji jagung daripada tongkolnya.


MENEGUK jus jagung sejuk dan segar di kala kehausan pastinya memberi kepuasan yang tidak terhingga. Tambahan pula apabila jus tersebut disediakan daripada sumber jagung sebenar dan bukannya menggunakan bahan perisa tambahan.

Ia pastinya menawarkan rasa jagung asli yang sangat enak dan kaya dengan pelbagai khasiat.

Ketika ini, kita mungkin jarang melihat produk jus jagung dijual secara meluas di pasaran.

Ia mungkin disebabkan masih belum ramai lagi usahawan di negara ini yang terlibat dengan industri tersebut.

Mengambil peluang itu, sebuah syarikat perusahaan kecil dan sederhana (IKS), AgroGate Enterprise cuba menghasilkan produk jus jagung segar yang sedia untuk diminum.

Menurut Pengurus Besarnya, Fuad Yunus, beliau mencipta minuman itu kerana ingin mencari kelainan dalam penghasilan produk hiliran berasaskan jagung.

"Pada tahun 2007, syarikat kami telah memulakan tanaman jagung manis Varieti 926 di Kuala Pilah, Negeri Sembilan seluas 30 ekar.

"Sejak mula ditanam, kami telah membekalkan jagung-jagung ini kepada penduduk kampung dan syarikat-syarikat yang ingin membelinya secara kelompok,'' katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis perasmian jus tersebut di Kompleks Pengumpulan Ladang (KPL), Kampung Kanchung Tengah, Banting, Kuala Langat, Selangor baru-baru ini.

Ia telah dirasmikan oleh Pengerusi Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Datuk Paduka Badruddin Amiruldin.

Pengeluaran hasil jagung yang tinggi telah mendorong beliau untuk menghasilkan jus jagung segar pada April 2009.

Tambahan pula, pada setiap musim, ladangnya akan menghasilkan 20 hingga 30 peratus jagung yang tidak mengikut piawai pasaran sangat sesuai digunakan sebagai bahan mentah jus itu.

Jus jagung di bawah penjenamaan Jagcorn itu disediakan di kilangnya yang terletak Kuala Langat, Selangor.

"Ketika ini, jus ini disediakan secara manual bermula dengan proses peleraian jagung, bancuhan ramuan, pembungkusan dan menampal pelekat dengan bantuan seramai 10 orang kakitangan.

"Menerusi cara itu, kapasiti pengeluarannya adalah sangat rendah di mana kita hanya mampu menghasilkan sebanyak 1,200 botol sehari dengan dengan harga borong RM1.30 sebotol,'' jelasnya.

Menarik mengenai jus ini, ramuannya telah dicipta sendiri menerusi perbincangan kalangan pengurusan syarikat.

Selain itu, mesin-mesin yang digunakan melerai jagung, membancuh dan membungkus juga dicipta sendiri menggunakan idea daripada pihak pengurusan.

Pembuatannya pada peringkat awal melibatkan proses meleraikan jagung daripada tongkol untuk menghasilkan stok sebelum dikisar dan dimasak bersama ramuan campuran tanpa bahan pengawet.

Jus jagung yang telah dibotolkan juga akan mengandungi serpihan kecil biji-biji jagung untuk memberi lebih kenikmatan ketika meminumnya.

Menceritakan mengenai pasaran produk tersebut, beliau memberitahu, ketika ini, jus tersebut hanya diedarkan mengikut permintaan.

"Kita merancang untuk memperluaskan rangkaian pasaran produk ini sehingga memasuki pasar raya satu hari nanti.

"Buat masa ini, kita bakal memulakan penjualan di Pasar Tani terpilih sekitar Selangor,'' katanya.

Dari segi bantuan agensi kerajaan, beliau memberitahu, syarikatnya telah mendapat bantuan daripada pihak FAMA untuk memasarkan produk jus berkenaan.

Selain itu, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) juga ada memberi bantuan dari segi khidmat nasihat dalam mekanisme pembuatan jus.

Syarikat tersebut menyasarkan pengeluaran sebanyak 10,000 liter sehari pada akan datang apabila telah mempunyai kilang yang dilengkapi dengan mesin automatik.

Untuk tujuan perluasan pengeluarannya, syarikat itu juga bakal membuka kawasan tanaman jagung baru di ladang sekitar Kelantan dan Johor.

"Harapan kita adalah untuk menjadikan jus ini sebagai minuman pilihan pengguna sebagaimana kejayaan produk minuman kacang soya,'' katanya.

Sumber:Utusan Malaysia

Udang galah sumber rezeki


SECARA puratanya, nelayan di kawasan Sungai Kerian berjaya menangkap udang galah dengan berat sekitar 100 kilogram sehari.


SUNGAI Kerian yang memisahkan Bandar Baharu dengan Kerian di sebelah Perak, merupakan tempat mencari rezeki kebanyakan penduduk Bandar Baharu yang tinggal di pinggir sungai itu.

Sungai itu merupakan lubuk udang galah dan sehingga ini memberi pendapatan kepada lebih 200 orang yang memancing dan menahan bubu di situ.

Selain itu ikan kelisa emas (arowana) juga banyak terdapat di dalam Sungai Kerian yang memberi rezeki tambahan kepada nelayan.

"Sepanjang tahun lepas purata kami menangkap lebih 100 kilogram udang galah setiap hari dan dijual antara RM30 hingga RM40 satu kilogram," kata Abdul Aziz Mat, 65, pakar penangkap udang galah di Sungai Kerian sejak 10 tahun lepas.

Katanya beliau biasa mendapat tiga hingga lima kilogram udang galah setiap kali keluar memancing dari malam hingga awal pagi.

Ketika ditemui di pengkalan nelayan sungai di Kampung Parit Teropong atau juga dikenali sebagai Kampung Kubu, Abdul Aziz yang terkenal dalam kalangan rakan-rakannya sebagai pakar pemancing udang galah, turut menggunakan bubu untuk menangkap lebih banyak udang.

"Selain udang galah, saya menggunakan bubu untuk menangkap ikan ketutu (Oxyeleotris marmoratus) yang mendapat permintaan tinggi dan agak mahal di pasaran," katanya.

Selain itu bubunya turut dimasuki ikan seperti tapah dan teroboi.

Menurut Abdul Aziz, masa yang sesuai untuk memancing atau menahan bubu udang galah ialah pada waktu air surut dan air sungai jernih.

"Udang galah sungai, lebih sedap rasanya daripada udang laut dan mempunyai peminat tersendiri," ujarnya.

Pangkalan udang

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) Kampung Berjaya, Bandar Baharu, Borhan Jaafar, 37, berkata terdapat sembilan pengkalan penangkap udang galah di pinggir Sungai Kerian.

Pangkalan ini terletak di Kampung Besar, Kaampung Raja Atas, Kampung Raja Bawah, Kampung Baru Bagan Samak, Kampung Parit Nibong, Kampung Asam Kumbang, Kampung Lubuk Buntar, Kampung Selama dan Kampung Inchong.

Menurut peraih udang galah dari Kampung Baru, Bagan Samak, Yong Boon Woo, 37, setiap hari sepanjang bulan Disember tahun lepas hasil tangkapan udang galah agak mewah sehinggakan ramai pemancing menjual antara 40 hingga 50 kilogram sehari kepadanya.

"Harga bergantung kepada saiz udang galah. Bagi saiz 400 gram ke atas untuk seekor, harga borong mencecah RM40 hingga RM60 sekilogram," katanya.

Menurut Yong, udang galah yang dibelinya kebanyakannya dihantar ke Ipoh kerana terdapat banyak restoran makanan laut di sana.

Untuk restoran

Seorang lagi peraih udang galah, Azizan Hassan, 58, menjadikan rumahnya di Kampung Asam Kumbang sebagi lokasi tetap untuk membeli udang galah daripada penangkap.

"Saya membeli udang galah antara 80 hingga 100 kilogram setiap hari daripada penangkap di Sungai Kerian," kata Azizan yang bergantung kepada rezeki udang galah untuk membesarkan 11 orang anaknya.

Untuk sampai ke Bandar Baharu, pengguna Lebuh Raya Utara-Selatan perlu keluar di Plaza Tol Bagan Samak dan mengambil jalan arah Bandar Baharu (Kedah) dan Parit Buntar (Perak).

Sebuah replika udang galah menjadi penunjuk arah untuk sampai ke Bandar Baharu. - BERNAMA

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails