Wednesday, August 14, 2013

Tauke Musang King

Teks dan gambar Ramli Ibrahim
Kebiasaannya hanya golo­ngan lelaki mengusahakan dusun durian tetapi Tina Chong, 47, dari Kampung Pulai, dekat Gua Musang, Kelantan, membuktikan mampu mengusahakan dusun durian Musang King hingga memperoleh hasil lumayan.
Musang King atau durian Kunyit bukan saja terkenal di pasaran tempatan tetapi menembusi pasaran luar negara termasuk Singapura, Hong Kong dan China.

Ketika berusia 20 tahun, Tina mengusahakan dusun durian di kawasan seluas lapan hektar selepas gagal dalam bidang lain yang diusahakan.

Dia tekad pulang ke kampung untuk melupakan kisah pahit dan usahanya membuahkan hasil apabila dusun durian Musang King yang diusahakannya menjadi sebutan ramai.

Dia banyak menimba ilmu mengenai tanaman itu daripada rakan petani di Raub, Pahang dan Jabatan Pertanian Gua Musang sehingga muncul pengusaha wanita Kelantan pertama mengeluarkan durian Musang King.

“Pada mulanya saya hanya menanam beberapa jenis durian termasuk benih Bangkok dari Thailand selain durian kunyit. Apabila mengeluarkan jenama baru durian Musang King, saya terus melakukan pe­nyatuan benih kepada semua pokok.

“Kini, saya menanam 600 pokok durian sejak ia dimulakan pada 1987 dan mengeluarkan hasil 10 tahun kemudian,” katanya.

Menurutnya, jika 15 tahun lalu hasil duriannya sekitar 10,000 biji semusim, kini pengeluarannya bertambah kepada 30,000 biji dan berbuah dua kali setahun.

Tina terus menimba ilmu mempelajari teknik penanaman durian Musang King dan hasilnya tanaman itu berbuah dua kali setahun.

Pernah pokok duriannya tumbang dilanda ribut, mati dan diserang penyakit, namun dia tetap tabah.

“Dalam apa saja pekerjaan, pasti ada cabaran tetapi saya sudah biasa, malah menganggap durian Musang King mempunyai peminatnya tersendiri,” katanya.

Tina berkata, 300 daripada 600 pokok durian Musang King miliknya itu mula mengeluarkan hasil.

Setiap pokok durian itu berbuah antara 100 hingga 200 biji dan sejak akhir bulan lalu, dia dapat mengutip 200 biji sehari atau 1,000 biji sehari dalam tempoh sebulan lagi.

Dia mengakui terpaksa berada di dusun durian siang dan malam untuk mengawasi pokok miliknya termasuk memanjat pokok bagi mengikat buah durian.

“Ia bagi mengelak durian rosak apabila jatuh ke tanah hingga harganya jatuh akibat tidak bermutu.

“Pada saya kualiti buah perlu dijaga untuk memastikan pengguna mendapat apa yang dibayar,” katanya.

Harga durian terbabit masih kekal RM25 ­sekilogram dan lebih tinggi jika dieksport ke negara luar.

“Tidak sangka durian Musang King yang saya cipta itu terkenal hingga ke merata tempat, selain ada juga pengusaha cuba meniru apa yang saya lakukan itu,” katanya.

­Setiap musim durian, dia tidak menang tangan menerima tempahan daripada pemborong luar Kelantan.

Dia turut menerima dua anugerah wanita pertama menghasilkan durian Musang King di negara ini iaitu sempena Pameran Antarabangsa Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA 2010) dan MAHA 2012.

Bubu beri pulangan lumayan

Oleh Mohd Sabran Md Sani
Pengalaman menyertai kumpulan nelayan menangkap udang kara menggunakan bubu berdekatan Sungai Musoh, Pengerang, Johor, begitu terkesan kepada penulis.
Betapa tabahnya mereka mencari rezeki menangkap udang bernilai tinggi di persekitaran perairan Johor. Inilah pengalaman penulis ketika menyertai Kembara Media 2013 anjuran Jabatan Perikanan, baru-baru ini.
Program itu meng­insafkan penulis kerana mereka mencari rezeki yang kadangkala tanpa memikirkan diri sendiri.

Perjalanan dari Hotel JA Resident, Johor Bahru, ke Jeti Sungai Rengit mengambil masa kira-kira sejam sebelum disambut pegawai dan kakitangan Pejabat Perikanan Daerah Pengerang.
FotoBUBU yang digunakan untuk menangkap udang kara.

Berbekalkan sebotol air mineral, roti sandwich dan sebuah topi, kami menaiki bot kecil sebelum dipindahkan ke bot nelayan lebih besar.

Ketika kami tiba, air surut dan bot yang memuat­kan 10 penumpang bergerak perlahan-lahan ke lokasi penangkapan udang kara di tengah laut.

Aktiviti mencari udang kara bukan tugas mudah kerana nelayan perlu mencari lokasi strategik, lubuk hidupan laut itu.

Udang kara gemar ikan, justeru, umpan ikan segar akan disang­kutkan pada mata kail dalam bubu.

Jika ada udang kara tersangkut, maka pendapatan nelayan pasti lumayan.

Ada masa-masa tertentu setiap nelayan mampu mendaratkan kira-kira tiga hing­ga empat kilogram udang kara yang boleh dijual kepada orang tengah sekitar RM80 sekilogram.

Tidak hairan jika pendapatan nelayan udang kara mencecah ribuan ringgit jika tangkapan mereka banyak.

Udang kara atau lobster atau nama saintifik­nya, panulirus versicolor mendapat permintaan tinggi terutama dalam kala­ngan pe­ngusaha hotel dan restoran makanan laut.

Setiap set hidangan udang kara boleh mencecah antara RM250 hingga RM300 berikutan permintaan yang tinggi berbanding penawarannya yang rendah.

Nelayan akan mening­galkan bubu untuk tempoh masa tertentu sebelum ditenggelamkan ke dasar laut. Ia ditandakan dengan pelampung me­ngikut warna.

Projek membina bubu ini dimulakan pada 2003 sebelum peralatan itu diperbaharui untuk memudahkan penangkapan udang kara dengan lebih efektif, selektif dan mesra sumber.

Hasil percubaan dilaksanakan di Kampung Su­ngai Musoh mendapati bubu dapat menangkap udang dengan kuantiti lebih tinggi berbanding peng­gunaan peralatan tradisional dikenali bintoh.

Dengan kos pembuatan­nya sekitar RM80 hingga RM90 se­unit, bubu udang kara dapat memberikan pulangan tinggi, selain menjimatkan masa operasi, kawasan operasi lebih luas dan nelayan boleh mengusahakan perkakas perikanan lain.

Secara purata, nelayan boleh memperoleh pendapatan antara RM5,000 hingga RM8,000 sebulan.

Pengenalan inovasi ini menarik minat 50 bot yang membabitkan 100 nelayan berpangkalan di jeti nelayan Sungai Musoh menggunakan teknik ini.

Terdapat dua teknik penggunaan bubu iaitu tek­nik hanyut dengan bubu diletak tanpa menggunakan sauh dan diangkat apabila air laut pasang penuh.

Teknik kedua menggunakan sauh iaitu bubu diperam dan diangkat setiap kali air laut pasang penuh.

Kedua-dua teknik itu menggunakan umpan dan setiap bot mempunyai sehingga 30 unit bubu dengan kawasan penang­kapan sekitar lima batu nautika.

Harga udang kara dijual mengikut kualiti. Gred A membabitkan 200 gram ke atas berharga RM80 hingga RM100 sekilogram, Gred B pula 190 gram hingga 100 gram (RM60 hingga RM80 sekilogram) dan Gred C dengan 100 gram ke bawah (RM30 hingga RM50).

Setiap bot nelayan boleh mendaratkan tiga hing­ga 20 udang kara sehari.

Di Malaysia, nelayan masih bergantung kepada benih daripada sumber liar berbanding pembiakan di pusat penternakan.

Namun, Taiwan, Singapura, India dan Vietnam sudah lama mengamalkan kaedah pembangunan akuakultur.
Sumber:Harian Metro

Semuanya kudrat manusia

Oleh Noorazura Abdul Rahman
Terkenal dengan jolokan negeri jelapang padi, petani di Kedah kini mengambil inisiatif baru meningkatkan hasil dan kualiti padi menggunakan kaedah penanaman lebih baik.
Mereka menanam padi organik yang diusahakan Koperasi Agro Belantek Sik Berhad di sawah seluas 10 hektar di Lembah Organik Lentang di Sri Lovely, Kampung Lintang, Belantek, di sini.

Lembah itu mampu mengeluarkan hasil tiga kali setahun dengan kos yang murah serta beras berkualiti.

Padi yang dihasilkan bukan saja untuk menampung keperluan penduduk negara ini, malah mampu menjadi makanan ruji lebih sihat.
FotoPETANI sedang menanam padi organik.

Lebih membanggakan, padi organik mampu dihasilkan dengan lebih mudah menggunakan kaedah baja yang bebas daripada unsur racun, sekali gus menyihatkan.

Penggunaan bahan kimia mengakibatkan kerosakan pada struktur tanah hingga tidak subur, malah tanah sawah akan cepat kering kontang ketika ketiadaan air dan hujan.

Dengan menggunakan Sistem Intensifikasi Padi (SRI) iaitu setiap benih di dalam satu lubang ditanam antara jarak 30 sentimeter (sm) x 30sm, hasil pengeluaran padi melalui kaedah ini amat memberangsangkan.

Ini kerana ia mengeluarkan hasil sehingga 14 tan sehektar berbanding sekitar empat tan sehektar melalui kaedah lama.

Pengerusi Koperasi Agro Belantek Sik Berhad, Zakaria Kamantasha berkata, projek hasil bimbingan Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (KEDA) itu turut diselia Jabatan Pertanian.

Ia mendapat usaha sama daripada beberapa universiti tempatan seperti Universiti Utara Malaysia (UUM) dan Universiti Putra Malaysia (UPM).

Beliau berkata, projek itu bermula pada Oktober 2010 daripada idea KEDA melalui Pengurusan Semula Kawasan (PSK) bagi membangunkan tanah terbiar sebagai kawasan penanaman padi organik.

“Penanaman padi itu tidak mengikut musim dan petani boleh mendapatkan hasil dengan lebih cepat.

“Kami hanya menggunakan baja dan racun organik.

“Selain baja kompos, kami menggunakan buah-buahan sebagai baja manakala racun menggunakan tumbuhan seperti akar tebu dan ubi gadung,” katanya.

Ubi gadung mempunyai racun alkaloid dioscorine yang larut dalam air dan juga diserap ke dalam tanaman padi.

Ia menyebabkan ulat batang tidak sempat membesar akibat keracunan hasil racun dikeluarkan ubi berkenaan.

Lebih menarik, makhluk perosak yang menjadi musuh utama pengeluaran padi sebelum ini seperti siput kundang dan gondang emas digunakan sebagai baja dalam meningkatkan pengeluaran padi ini.

Penanaman padi secara organik melalui kaedah SRI ternyata mempunyai sedikit cabaran apabila petani terpaksa menanam benih padi secara manual, selain menggunakan alat tradisional yang dipanggil landak untuk menggembur tanah.

Justeru, ia memerlukan tenaga kerja manusia untuk menggembur.

Menurutnya, kerja itu dilakukan oleh beberapa penduduk kampung yang juga ahli koperasi untuk memastikan pokok padi dapat tumbuh dengan sempurna.

“Kami menggunakan sistem landak dan ia adalah alat untuk memisahkan anak benih bagi membantu jumlah pengeluaran padi. Sistem itu digunakan selepas 10 hari dan sebutir benih padi ditanam akan dicambah menjadi 45 pokok anak padi.

“Inilah kelebihan sistem landak dalam penanaman padi organik. Anak padi yang dicambah daripada sebutir padi akan dipisahkan dengan alat sistem landak secara lebih mudah dan akarnya akan diputuskan melalui alat itu,” katanya.

Katanya, ia akan membantu pertumbuhan akar bagi penyerapan nutrien dengan lebih berkesan supaya semua daun dapat menjalankan proses fotosintesis dengan lebih aktif.

“Pada masa yang sama, ia digunakan untuk menarik dan membenam rumput kecil yang boleh mengganggu pembesaran pokok padi.

“Secara tepat jumlah pengeluaran hasil padi berjaya tingkatkan pengeluaran apabila ia mampu menghasilkan sehingga 14 tan metrik untuk satu hektar seperti yang pernah dihasilkan pada tahun lalu,” katanya.

Selain itu, beras organik juga mempunyai permintaan yang amat baik kerana saiznya lebih panjang dan bersih hingga ia mampu dijual dengan harga setinggi antara RM12 hingga RM20 sekilogram di pasaran tempatan.

Petani boleh melihat cara penanaman padi organik di Lembah Organik Lentang di Kampung Lintang, Belantek Sik.
Sumber:HArian Metro

Mangga ditanam cara pembiakan tampang

Oleh Mohd Sabran Md Sani
Nama saintifiknya MurrMangifera indica L berasal daripada keluarga Anacardiaceae.
Foto
  • Mangga dipercayai berasal dari kawasan Indo-Burma dan berkemungkinan juga dari Asia Tenggara.
  • Kawasan utama tanaman di Malaysia adalah di Perak, Perlis dan Kedah, namun terdapat tanaman secara kecil-kecilan di negeri lain.
  • Mangga mendapat permintaan yang tinggi di pasaran dan ia sebagai makanan pencuci mulut yang sangat popular didalam kalangan rakyat Malaysia.
  • Buah mangga mengandungi khasiat tenaga, karbohidrat, kalsium, potasium, besi, Magnesium, Vitamin B1, B2 dan C, lemak, protein dan niacin.
  • Pokok mangga sederhana besar mencapai ketinggian sehingga 10 hingga 40 meter manakala dahan tumbuh secara bebas dan membentuk kanopi yang menyeluruh.
  • Daun mangga berbentuk eliptik mudah terus membujur, tersusun secara spiral, 10 hingga 40 sentimeter (cm) panjang dan 3 hingga 10 cm lebar.
  • Berdaun lebat berwarna merah ke coklat hingga ke hijau terang bergantung kepada klon.
  • Mangga mengeluarkan dua jenis bunga iaitu bunga hermoprodite dan bunga jantan di hujung tangkai yang dewasa.
  • Bunga hermoprodite biasanya mengandungi satu hingga 40 peratus daripada jumlah (200 hingga (10,000) bunga pada setiap tangkai.
  • Buah mangga terdapat dalam pelbagai saiz dan bentuk mengikut klon.
  • Kulitnya berwarna hijau ke kuningan atau merah ketika masak manakala isinya berwarna kuning pucat hingga ke warna oren.
  • Setiap buah mengandungi biji yang dilitupi endokap bersabut keras.
  • Kebanyakan jenis mangga di Asia Tenggara terdiri daripada poliembryonik iaitu mengeluarkan beberapa biji daripada satu buah.
  • Buah yang belum masak boleh dibuat rojak atau jeruk, ini termasuk dikeringkan, diproses menjadi jus, jam dan sebagainya.
  • Kebiasaannya biji berbentuk ovat dan keadaan biji lazimnya penuh dan separuh penuh, selain terdapat juga biji yang kesep.
  • Sehingga kini hanya empat klon saja yang disyorkan untuk penanaman secara komersial di Semenanjung Malaysia. Antara klon yang disyorkan adalah MA 162, MA 165, MA 204 dan MA 224.
  • Tanaman mangga sesuai dalam keadaan kering agak panjang (antara 2 hingga 4 bulan) dan ketika suhu berada sekitar 24 hingga 30 darjah Celsius.
  • Hujan diperlukan ketika berbunga dan pembentukan buah.
  • Mangga boleh ditanam di pelbagai jenis tanah, terutama tanah daripada jenis liat berpasir dengan pH 5 hingga 7.
  • Di Malaysia jenis tanah yang sesuai adalah daripada siri chuping, dampar, gajah mati, Kangar, Penambang, Rasam dan Telemong.
  • Mangga juga boleh ditanam di tanah bekas lombong, tetapi persediaan dan penjagaan rapi perlu dititikberat.
  • Mangga pada kebiasaannya ditanam secara pembiakan tampang, tut atau kaedah klip (cleft method) supaya pokok yang ditanam akan menyerupai pokok asal dan mengeluarkan hasil dengan cepat.
  • Jarak tanaman yang biasa digunakan adalah sistem empat segi dari 7.5 meter X 7.7 (178/pokok/hektar) hingga 10 m X 10 m (100/pokok/hektar) bergantung kepada klon.
  • MA 224 biasanya ditanam rapat jika dibandingkan dengan MA 165, MA 162 dan MA 204.
  • Cantasan dilakukan dengan kerap di semua peringkat pertumbuhannya.
  • Di peringkat permulaan, cantasan membentuk w dilakukan supaya dapat mengawal ketinggian pokok ke tahap yang dikehendaki dan untuk mendapatkan dahan yang kuat dan pengeluaran yang baik.
  • Pokok yang matang juga dicantas selalu supaya dapat mengurangkan pertumbuhan yang keterlaluan dan memastikan pembungaan yang maksimum.
  • Membungkus buah dilakukan sebagai prosedur biasa dan boleh dilakukan menggunakan kertas surat khabar lama ketika buah sebesar ibu jari untuk mengurangkan penggunaan bahan kimia dan untuk mendapatkan kualiti buah yang baik.
  • Program secara koktail penyemburan racun serangga, kulat dan foliar boleh dipraktikkan.
  • Pengairan sangat penting pada musim kemarau pada tahun pertama pertumbuhan (juvenile phase) dan ketika pembesaran buah.
  • Mangga mengambil masa 13 hingga 16 minggu untuk matang dari masa pembentukan buah bergantung pada klon.
  • Panduan peringkat memungut hasil adalah pertamanya buah mencapai umur yang ditetapkan untuk beberapa klon dan isi berwarna kuning.
  • Bahagian atas buah membengkak dan bulat dan leper dan hujungnya seakan-akan berisi dan buah yang sudah dipetik tenggelam dalam air (cara apungan).
  • Mengutip hasil hendaklah dijalankan dengan cermat dan jika boleh gunakan galah yang berjaring untuk mengelak daripada mencederakan buah.
  • Mangga yang dipetik boleh disimpan selama 4 hingga 9 minggu pada suhu 9 hingga 10 darjah Celsius, manakala buah yang masak boleh disimpan 4 hingga 7 hari dalam suhu 18 hingga 21 darjah celsius.Sumber:Harian Metro
  • Burung unta haiwan unik

    Oleh Suliati Asri
    Peluang menunggang dan melihat sendiri perlumbaan burung unta sesuatu yang cukup berharga.
    Melengkapkan lagi kunjungan, merasai sendiri keenakan sate burung unta yang jarang didapati membuatkan peserta Negeri Sembilan Food Trail 2013 pulang dengan senyuman.
    Tersenarai sebagai lokasi kedua program anjuran Tourism Malaysia Negeri Sembilan itu, lawatan ke pusat burung unta di Jelita Ostrich Farm dekat Jalan Pantai, Seremban membawa seribu erti buat kami.

    Dibuka pada 1997, Jelita Ostrich Farm ini memberi peluang pengunjung melihat sendiri antara burung terbesar di dunia ini serta mengenali lebih dekat haiwan unik ini.
    FotoJELITA Ostrich Farm tawar pengalaman penuh bermakna.

    Walaupun sudah 16 tahun beroperasi, masih ramai yang tidak mengetahui kewujudannya termasuklah warga tempatan.

    Pengurus Haiwan Jelita Ostrich Farm, Syed Azlan Syed Abdul–lah berkata, masih ramai yang tidak tahu kewujudan Jelita Ostrich Farm ini yang dikomersialkan untuk pelancong dalam dan luar negara.

    “Penduduk di Seremban sendiri tidak tahu mengenai ladang ini yang menyediakan pelbagai aktiviti pembelajaran mengenai burung unta,” katanya.

    Menurutnya, pe­ngunjung bukan saja dapat melihat dan memegang sendiri haiwan unik ini, malah menonton perlumbaan burung unta yang ditunggang kakitangan ladang ini.

    “Burung unta adalah haiwan unik yang sangat sensitif. Ia suka dibelai, tetapi bertindak agresif jika berasa dirinya diganggu.

    “Selain burung unta, pengunjung juga berpeluang melihat pelbagai haiwan lain termasuk rusa dan kuda.

    Selesai sesi penerangan daripada Syed Azlan, kami memulakan penerokaan di ladang yang cukup tenang ini.

    Peluang berdiri di atas telur burung unta memang mengujakan. Saat itu, masing-masing kagum melihat ketahanan telur burung unta dan sibuk meminta mengambil gambar.

    Mahu merasai sesuatu yang berbeza? Menunggang burung unta antara aktiviti yang cukup menyeronokkan.

    Sebelum sesi menunggang burung unta, pengunjung perlu mendengar taklimat bagaimana cara yang betul untuk duduk di atas burung unta.

    Ini kerana jika tersalah teknik, pengunjung boleh jatuh.

    Sebagai bukti keberanian pengunjung menunggangnya, pengurusan ladang itu memberi sijil penghargaan sebagai kenang-kenangan.

    Perasaan takut, tetapi ingin mencuba memberi kekuatan kepada penulis menunggang burung gergasi ini. Dengan cara yang betul, akhirnya penulis menamat­kan tiga pusingan di kandang yang kecil itu.

    Secara jujur, penulis amat teruja dan bertuah mendapat peluang itu, malah riuh rendah peserta melihat perlumbaan itu yang menceriakan suasana.

    Selesai aktiviti, kami dijamu sate burung unta yang jarang dijumpai. Rasanya memang unik dan sedap.
    Sumber:harian metro

    Cari Maklumat anda di sini

    Google
     
    Related Posts with Thumbnails