Thursday, September 24, 2009

Usahawan Cipta Makanan Tambahan Ternakan

KULIM, -- Bukan hanya manusia, haiwan ternakan juga memerlukan makanan tambahan sebagai pilihan bagi mewujudkan nilai tambah kepada nutrisi harian.

Wan Azwade Ahmad dari Kampung Batu 7, Lunas, dekat sini yang menyedari keperluan ini cuba menceburi bidang yang dianggap 'luar biasa' iaitu memproses makanan tambahan khusus untuk binatang ternakan.

Katanya idea itu timbul selepas mengikuti kursus ternakan dan bioteknologi di Institut Veterinar Malaysia (IVM), Kluang, Johor pada awal tahun ini.

Wan Azwade, 31, yang turut mengusahakan ladang kambing dan lembu berkata bidang penghasilan makanan tambahan ternakan ini menjanjikan keuntungan lumayan kerana kos pengeluarannya agak rendah.

Ia menggunakan konsep 'Waste to Wealth' (W2W) yang memanfaatkan bahan buangan atau sisa pertanian dengan menggunakan teknologi pemprosesan untuk menghasilkan produk berguna.

Penggunaan sisa buangan untuk menghasilkan bahan yang berguna seperti makanan tambahan ternakan ini kini merupakan suatu fenomena memandangkan banyak penyelidikan mengenainya telah dijalankan.

TIDAK RAMAI TEROKAI

Bagaimanapun ia belum diterokai secara meluas.

Malah di wilayah utara ini ia belum dikenali umum, katanya kepada pemberita di sini baru-baru ini.

Wan Azwade menjelaskan bahawa produk yang dihasilkan ialah mesra alam dan bahan lazim yang digunakan termasuk abu kayu, sekam padi, habuk papan lapis dan sisa pertanian.

"Bahan buangan berkenaan akan dicampurkan dengan sedikit cecair EM (mikroorganisme efektif) yang menggunakan teknologi Jepun dan diperap selama dua minggu.

"Selepas itu, makanan tambahan ternakan akan terhasil dalam bentuk serbuk kering dan sedia untuk dipasarkan," katanya.

Wan Azwade berkata setiap kilogram serbuk makanan tambahan ternakan itu akan dijual dengan harga antara RM15 hingga RM20.

AIR EMAS

Dengan dibantu oleh tiga pekerja, beliau turut mengusahakan makanan tambahan dalam bentuk cecair, yang dikenali sebagai Air Emas dan dijual dengan harga RM60 setiap liter.

"Tempahan yang diterima ketika ini amat menggalakkan khususnya daripada pengusaha ladang ternakan kambing, lembu dan ikan di lain-lain negeri seperti Pulau Pinang dan Perak," katanya.

Wan Azwade berkata makanan tambahan ternakan yang dihasilkan turut diperakui oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar selepas berjaya melepasi ujian analisis nutrisi di IVM baru-baru ini.

"Makanan tambahan ini juga boleh digunakan untuk haiwan peliharaan dan ia berupaya membantu memperbaik sistem penghadaman, sekaligus mengurangkan bau busuk pada najis ternakan," katanya.

CAMPURAN MUDAH

Penggunaan makanan ini juga mudah iaitu dengan hanya mencampurkan kira-kira 10 hingga 50 gram bahan itu bersama makanan rutin ternakan setiap hari.

"Sebagai contoh, para penternak hanya perlu memasukkan kira-kira 30 gram serbuk makanan tambahan itu bersama rumput bagi setiap ekor lembu pedaging dewasa," katanya.

Menurut Wan Azwade, dengan penghasilan makanan tambahan ini, ia bukan sahaja membantu industri ternakan berkembang malah dapat mengurangkan masalah penternak bergantung kepada makanan import.

"Ia mengurangkan kos makanan, sekali gus menjimatkan pengaliran keluar wang negara," katanya.

Penternak atau orang ramai yang berminat untuk mendapatkan produk makanan tambahan ternakan ini boleh mengunjungi ladang Wan Azwade di No. 1E, Kampung Batu Tujuh, Jalan Padang Serai, Lunas, Kulim atau menghubunginya di talian 019-5651626 atau 019-5136430.

-- BERNAMA

Dua Felda Dipilih Sebagai Gedung Makanan Negara Untuk Pisang

GUA MUSANG, (Bernama) -- Felda memilih Rancangan Tanah Ciku Satu dan Perasu sebagai pusat melaksanakan projek gedung makanan negara membabitkan tanaman pisang Jelai Berangan secara komersial, kata Pengurus Besar Felda Wilayah Gua Musang, Abd Malib Abd Rani.

Beliau berkata projek berkenaan akan dimulakan selepas Oktober depan membabitkan 210 peneroka, 140 peserta Rancangan Tanah Ciku Satu dan 70 peserta Perasu.

Beliau berkata, Felda akan melatih peneroka berkenaan untuk melahirkan usaha berjaya dalam bidang tanaman pisang itu kerana ia mampu memberi pulangan lumayan.

"Cadangan ini adalah idea Perdana Menteri, Datuk Sri Najib Razak yang mahu peneroka ada pendapatan sampingan menerusi tanaman berkenaan," katanya pada majlis penyampaian bonus raya Peneroka Felda di Perkarangan Masjid Rancangan Tanah Felda Ciku Satu, dekat sini Rabu.

Penyerahan Bonus Raya itu dilakukan oleh Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Paloh, Datuk Nozula Mat Diah.

Abd Malib berkata, kerajaan mengambil berat mengenai pundapatan peneroka dan merancang banyak kerja sampingan untuk mereka usahakan dan mampu menampung perbelanjaan.

Katanya, dua rancangan tanah itu juga sekarang ini terbabit dengan program tanam semula ladang sawit dan kesempatan itu diambll untuk memajukan 800 hektar tanah bagi tanaman pisang.

"Ia tidak akan menjejaskan program tanam semula sawit kerana tanaman pisang boleh diusahakan di lorong kawasan ladang berkenaan.

"Hanya tidak sampai enam bulan mereka akan menerima hasil pisang dan apa yang kita harapkan hasilnya lebih bermutu bagi memenuhi permintaan di pasaran," katanya.

Beliau berkata, Felda akan membimbing mereka untuk berjaya dan banyak lagi kawasan tanah rancangan Felda yang boleh dimajukan sendiri peneroka untuk menambahkan pendapatan.

-- BERNAMA

Siswazah UPM Ceburi Pertanian Komersial

TUMPAT - Menyedari akan potensi besar sektor pertanian, seorang siswazah bidang Bioindustri, Universiti Putra Malaysia, sanggup memberanikan diri menceburi sektor pertanian untuk muncul sebagai seorang petani komersial. Azizi Awang, 35 tahun dari Kampung Bendang Luas, Tumpat kini mengusahakan tanaman pisang jenis berangan di atas tanah yang disewa seluas 8.4 hektar dengan bantuan empat pekerja.

Projek itu dilaksanakan dalam beberapa fasa di mana fasa pertama sebanyak 4,000 pokok telah ditanam sejak Mac lalu dengan modal permulaan sebanyak RM 40,000 dan dijangka akan mengeluarkan hasil dalam tempoh 9 bulan.

Bagi fasa kedua pula, sebanyak 4,000 pokok lagi akan ditanam tidak lama lagi. Segala ilmu yang dipelajari semasa menuntut di UPM dan pengalaman bekerja selama 3 tahun dalam sektor pertanian dan penternakan dengan sebuah syarikat swasta di Sarawak telah digunakan sepenuhnya bagi menjayakan projek tersebut.

Kesungguhan beliau dalam sektor ini telah mendapat perhatian daripada Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Bunga Raya yang telah menjadikan beliau sebagai usahawan bimbingan PPK itu bagi membolehkannya muncul sebagai usahawan tani berjaya pada masa depan.


Pengurus Besar PPK berkenaan, En. Zulkifli Salleh menjelaskan, pihak PPK akan membantu beliau dalam bentuk kredit input pertanian selain memohon bantuan dan pinjaman daripada KADA agar projek tanaman pisang ini dapat diperluaskanlagi pada masa akan datang.

Jambu Pak Cu ke pasar raya


JAMBU Pak Cu 916 Sdn Bhd, perintis perniagaan jambu potong secara komersial yang kini sudah mempunyai 468 cawangan di seluruh negara melangkah setapak lagi apabila akan memasuki pasar raya di seluruh negara dalam tempoh terdekat.

Pengarah Urusannya, Ishak Abdul (Pak Cu), berkata sejak 1982 lagi dia sudah mula berniaga jambu potong dan walaupun bermula secara kecil-kecilan kini dia mampu memberi peluang kepada orang lain untuk memperoleh pendapatan sampingan.

Katanya, berikutan sambutan menggalakkan terhadap produk makanan berasaskan jambu berkenaan dia menyasarkan lebih banyak cawangan yang akan dibuka akhir tahun ini.

“Peluang perniagaan kios jambu batu potong terbuka kepada sesiapa saja yang berminat lebih-lebih lagi mereka yang menganggur kerana selain dapat menjana pendapatan lumayan sekali gus memperoleh ilmu perniagaan.

“Potensi untuk berjaya dalam perniagaan ini sangat besar jika tahu caranya dan diusahakan dengan jujur, malah ada yang mampu mencatatkan jualan RM300 sehingga RM1,500 sehari,” katanya di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Katanya, selain cuba menembusi pasaran pasar raya, syarikat Jambu Pak Cu 916 turut mengajar mereka menguruskan perniagaan tepi jalan supaya berjaya dan mampu memperoleh pendapatan tetap mencecah ribuan ringgit.

Fokus pasaran Jambu Pak Cu 916 ini bukan saja di Semenanjung Malaysia tetapi menurut Pak Cu, pihaknya akan memasuki pasaran di Sabah dan Sarawak jika ada permintaan di sana.

Jambu Pak Cu 916 mengalu-alukan orang ramai atau pengusaha yang ingin mengembangkan perniagaan dengan membuka jualan jambu jenama berkenaan kerana ia mampu menjana pendapatan keluarga.

Pakej perniagaan yang ditawarkan oleh Jambu Pak Cu 916 berharga RM2,200 merangkumi kios, set payung dan pelbagai kelengkapan lain selain diberi bimbingan dan latihan usahawan.

Oleh Sri Ayu Kartikawati Amri
kartika@hmetro.com.my

Fama buka 5 pasar tani baru

LEMBAGA Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Perak akan mewujudkan lima pasar tani baru di beberapa lokasi strategik di seluruh negeri bagi memenuhi kehendak pengguna serta membantu meningkatkan taraf hidup pengusaha hasil tani tempatan, menjelang akhir tahun ini.

Lokasi baru itu di Kuala Kangsar, Kampar, Changkat Jering, Manjung dan Parit Buntar selain tiga yang baru dilancarkan baru- baru ini iaitu di Taman Perpaduan (Ipoh) selain Kampung Gajah dan Pokok Assam (Taiping).

Ahli Lembaga Pengarah Fama, Datuk Shamsul Anuar Nasarah, berkata secara keseluruhan, 17 pasar tani aktif beroperasi di negeri ini sejak 1985 sehingga Julai lalu membabitkan 723 peserta.

Beliau berkata, nilai keseluruhan jualan yang dicatatkan sejak ia mula dibuka 24 tahun lalu mencecah RM159 juta dengan tahun lalu saja ia mencapai angka jualan RM12 juta.

“Bagi Januari hingga Julai tahun ini pula, nilai jualan sudah pun mencapai RM7.3 juta dan ia adalah angka cukup memberangsangkan.

“Kami berharap penubuhan pasar tani baru itu akan membantu meningkatkan nilai jualan keseluruhan apabila semuanya dapat beroperasi sepenuhnya kelak,” katanya.

Katanya, pembukaan lebih banyak pasar tani bukan saja memberi sumber pendapatan tambahan kepada pengusaha hasil tani malah, ia juga mampu menjana ekonomi di negeri.

Selain pasar tani, Fama Perak turut mewujudkan program pembangunan usahawan lain seperti Gerai Buah-Buahan Segar (GBBS) membabitkan 41 unit dengan 32 peserta dan empat Kedai Rakyat (12 peserta).

Program berkenaan sehingga kini mencatatkan nilai jualan sebanyak RM7 juta setiap tahun.

Katanya, semua program dirancang dan dilaksanakan oleh Fama bertujuan meningkatkan pembangunan usahawan dan menambahkan pendapatan peserta.

Perluas industri sarang burung walet di kampung

JABATAN Perkhidmatan Veterinar (JPV) akan memperluaskan industri sarang burung walet ke kampung bagi menggalakkan lebih ramai pengusaha Bumiputera menceburi industri itu.

Ketua Pengarah JPV, Datuk Abd Aziz Jamaluddin, berkata pihaknya percaya industri itu boleh berkembang di kawasan kampung kerana ia mempunyai pelbagai sumber makanan untuk burung itu seperti tanaman dan dusun buah-buahan.

“Jika boleh kami hendak melihat lebih ramai Bumiputera terbabit dalam industri burung walet ini,” katanya selepas meninjau perusahaan burung walit di Kampung Pengkalan Berangan, di Marang, Terengganu, semalam.

Abd Aziz berkata, ketika ini, terdapat 200,000 pengusaha burung walet di seluruh negara dengan nilai pengeluaran mencecah RM1 bilion setahun.

Beliau berkata, daripada jumlah besar itu, hanya lapan peratus mewakili pengusaha Bumiputera.

- Bernama

Wednesday, September 23, 2009

Varieti Kacang Tanah Baru Margenta


Satu lagi tanaman alternatif bagi petani kawasan tanah bris

Dalam usaha untuk mencari tanaman alternatif kepada tembakau bagi kawasan tanah bris, MARDI telah mengenal pasti satu varieti baru kacang tanah yang diberi nama Margenta. Varieti ini telah bangunkan melalui penilaian setempat dan telah terbukti mempunyai potensi hasil yang tinggi di tanah bris dan sesuai dijadikan salah satu tanaman singkat masa yang dapat ditanam secara giliran dengan jagung manis dan keledek bagi menggantikan tembakau. Varieti ini telah dibawa masuk dari ICRISAT (International Crop Research Institute for the Semi Arid Tropics), India. Penilaian prestasi dan pembangunan amalan agronomi bagi varieti ini telah dijalankan semenjak tahun 2002 oleh pegawai penyelidik Pusat Penyelidikan Padi & Tanaman Industri, Stesen MARDI Telong, Puan Zaharah Ariffin dan En. Yahaya Hussain dengan bantuan penyelidik-penyelidik dari Pusat Mekanisasi & Automasi dan Pusat Teknologi Makanan MARDI.


Ladang kacang tanah Margenta di MARDI Telong

Sifat lenggai & biji kacang tanah Margenta

Kelebihan utama varieti Margenta ini berbanding dengan varieti kacang tanah yang ditanam pada masa ini ialah hasil yang lebih tinggi, tahan kepada penyakit karat dan bintik daun dan kualiti lenggai dan biji yang lebih baik. Potensi hasil lenggai kering adalah melebihi 3.5 t/ha. Lenggai yang dihasilkan adalah lebih besar dan seragam dengan peratus lenggai berbiji dua adalah melebihi 80%. Ciri ini sangat diperlukan oleh pengilang dalam penghasilan produk makanan snek seperti kacang panggang dan Menglembu.

Kacang tanah boleh digunakan sebagai ramuan dalam pelbagai masakan dan kuih muih. Selain daripada direbus atau digoreng, kacang tanah Margenta sesuai untuk diproses menjadikan produk snek seperti kacang rebus kering ala Menglembu, coklat berkacang, bepang kacang, kacang goreng bersalut, rempeyek dan juga kuah sate dalam uncang sebagai sajian makan bersama sate, nasi himpit dan gado-gado. Produk-produk ini sesuai dimakan oleh semua lapisan masyarakat dan digemari oleh masyarakat Malaysia dan berpotensi untuk dieksport ke luarnegara.

Varieti Margenta ini telah sempurna dilancarkan oleh Y.B. Datuk Rohani Abdul Karim, Timbalan Menteri Pertanian & Industri Asas Tani, di Stesen Penyelidikan MARDI Telong, Bachok, Kelantan pada 16 Ogos 2009. Dalam ucapan pelancaran tersebut Y.B. Datuk Rohani menyarankan supaya lebih ramai petani menanam varieti ini kerana varieti ini sangat sesuai untuk tanah bris. Selain daripada itu, kacang tanah juga boleh dijadikan tanaman pilihan yang baik bagi sistem tanaman integrasi atau perladangan campur kerana sisa baki tanaman (batang dan daun) sesuai dijadikan sumber makanan ternakan yang berkhasiat sama ada dalam bentuk segar atau setelah diproses menjadi silaj.

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails