Tuesday, January 5, 2010

Wujudkan konsortium pusat penyembelihan ayam

KLUANG 5 Jan. – Para pengusaha gerai ayam di Pasar Awam di sini disaran mewujudkan konsortium pusat penyembelihan di tapak yang sesuai dan berjauhan dari pasar berkenaan.

Ketua Bahagian Pelesenan Majlis Perbandaran Kluang (MPK), Mohd. Hisham Mulyoto berkata, langkah itu selaras dengan arahan Kerajaan Pusat yang melarang pengusaha gerai ayam melakukan aktiviti penyembelihan dan pemprosesan di kawasan pasar awam.

Menurutnya, ketiadaan aktiviti tersebut akan dapat meningkatkan lagi tahap kebersihan di kawasan pasar di samping menghindarkan penularan wabak termasuk selesema burung.

‘‘Sudah sampai masanya para pengusaha perlu bersatu dan mewujudkan sebuah konsortium pusat penyembelihan yang terletak berjauhan dari pasar demi kepentingan bersama,” katanya pada perjumpaan dengan 30 pengusaha gerai ayam berkenaan di sini semalam.

Perjumpaan itu diadakan ekoran kegagalan mereka mematuhi arahan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan yang dikeluarkan pada April 2006 agar menghentikan aktiviti penyembelihan dan pemerosesan ayam di pasar tersebut.

Akibat kegagalan itu, setiap pengusaha telah dikenakan kompaun RM500 oleh MPK pada 24 Disember tahun lalu selepas beberapa arahan yang dikeluarkan sejak 7 Julai tahun berkenaan tidak dipatuhi.

Monday, January 4, 2010

Khasiat sarang burung walet dikomersialkan

SEJAK berzaman lagi, khasiat sarang-sarang burung walet didapati mempunyai dua nilai pemakanan tinggi yang sangat unik dan aktif iaitu faktor stimulasi mikrogenik. Kedua-dua faktor itu membantu merangsang sel dan penghasilan semula struktur sel badan, serta dikatakan menjadi punca utama penghasilan kulit yang muda, lembut, licin dan halus.

Selain membekalkan kecantikan pada kulit, sarang burung itu juga membuktikan ia sangat berkhasiat kerana mengandungi bahan yang boleh memberikan tenaga dan pemulihan dalaman, khasnya melancarkan sistem aliran darah dengan lebih lancar.

Penyelidikan saintifik moden mendapati ia mengandungi mineral kepekatan tinggi, protein aktif serta protein gelatin, sekali gus menjadikan ia produk kesihatan semula jadi yang tulen sekali gus bagus untuk semua peringkat usia.


Pengambilan sarang burung dalam jangka panjang adalah ketahanan terbaik terhadap penuaan, manakala unsur protein aktif dalam sarang burung turut merangsang pembesaran sel dalam sistem imunisasi, lantas menguatkan imuniti badan dalam melawan penyakit.

Sarang burung juga sesuai bagi wanita hamil kerana ia memberi faedah kepada ibu dan bayi. Ini amat jelas berikutan bayi yang dilahirkan akan memiliki kulit yang sangat cerah lagi halus, serta fungsi badan lebih kuat berbanding bayi lain dan ibu juga pulih lebih cepat selepas melahirkan.

Secara lazimnya, manfaat sarang burung itu boleh dinikmati melalui hidangan yang disediakan, bergantung kepada cita rasa tersendiri untuk menambahkan kenikmatan ketika menjamu. Bagaimanapun ia memerlukan kos yang tinggi untuk setiap pengambilan.

Namun kini, menyedari khasiatnya dan permintaannya semakin tinggi terutama untuk kecantikan, ia boleh didapati dalam bentuk sapuan dengan harga yang murah dan mudah dimiliki oleh semua golongan.

Buat pertama kalinya, Nutox Oxyfusion memperkenalkan rangkaian produk kecantikannya yang berasaskan kolagen sarang burung walet yang bertindak sebagai cara penyelesaian terhadap kehendak wanita yang sentiasa menginginkan wajah kekal awet muda.

Ekstrak sarang burung walet mampu membuatkan bahan-bahan aktif yang terkandung mudah menyerap jauh ke dalam lapisan kulit untuk membaikpulih struktur epidermis, menebalkan kulit dan menyamar garisan halus serta kedutan selain membekalkan keanjalan jangka masa panjang pada wajah.

Selain itu, Nutox Oxyfusion baru yang berasaskan sarang burung gred terbaik itu juga mampu mengekalkan keremajaan sekali gus membuatkan kulit tidak kelihatan kering dan cerah serta sesuai untuk semua jenis kulit.

Rangkaian produk penjagaan kulit wajah antikedutan yang terdiri daripada pencuci, krim pelembap, serum, krim penghadang sinaran matahari dan krim mata itu boleh didapati pada harga bermula RM19.90 hingga RM69.90 di seluruh penjualan runcit.

Nutox Oxyfusion turut memperkenalkan artis tempatan, Nurfazura sebagai dutanya.

INFO: Manfaat sarang burung Walet

  • Kajian perubatan Cina di Beijing mendapati sarang burung walet menjadikannya agen pemutihan kulit dan juga baik untuk kesihatan mata. Bagi penghidap asma, ia juga menjadi agen terbaik memulihkan sistem pernafasan dan memperkuatkan paru-paru. Hasil daripada eksperimen dan penelitian menunjukkan bahawa sarang burung bermanfaat sebagai:

  • Zat kolagen yang terkandung dalam setiap sarang burung walet dapat melancarkan pembuluh darah, meningkatkan nafsu makan serta memperbaiki saluran pencernaan.

  • Sarang burung walet dapat mengurangkan kahak dan menyembuhkan batuk. Ini juga adalah nutrisi yang bagus untuk paru-paru dan menguatkan saluran pernafasan.

  • Pengambilan sarang burung walet ketika kehamilan dapat mengurangi rasa sakit pada punggung, memperkuat paru-paru bayi yang dikandung. Juga dapat mempercepat proses penyembuhan setelah melahirkan.

  • Untuk wanita, pemakanan secara teratur dapat meningkatkan daya metabolisme, memperbaiki kulit serta melambatkan proses penuaan.

  • Untuk orang tua, pemakanan secara teratur dapat menguatkan urat dan tulang serta meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit.

  • Untuk kanak-kanak, sarang burung berkenaan dapat membesarkan daya serap nutrisi yang ada pada setiap makanan dan memperkuatkan paru-paru.

  • Dipilih sebagai makanan yang amat baik kepada para perokok selain dapat mengurangkan kesan yang ditimbulkan daripada nikotin dan mencegah serangan barah
  • Sunday, January 3, 2010

    Produk kegunaan harian daripada herba


    Semua produk yang dihasilkan menggunakan adunan herba tempatan.


    NEGARA yang kaya dengan kepelbagaian biologi yang belum habis diteroka bakal memberikan lebih banyak pilihan dalam rawatan herba. Pelbagai jenis tanaman herba bukan saja boleh dibangunkan untuk dijadikan makanan tetapi juga sebagai produk kesihatan.

    Justeru sebuah syarikat bumiputera, Hikmah Batu Terapung mengeluarkan produk kesihatan berlandaskan Islam menggunakan bahan-bahan mentah yang diperoleh di negara ini.

    Pengasas yang juga Ketua Pegawai Eksekutif syarikat berkenaan, Muhammad Awang mula menjalankan usaha menghasilkan beberapa produk herba untuk kegunaan seharian.

    Dilahirkan di Kelantan dan berketurunan Pattani, Muhammad mendapat pendidikan di Arab Saudi apabila mengikut ayahnya ke sana semasa berusia 14 tahun dan kembali ke tanah air pada usia 30an.

    "Selepas menamatkan pengajian di Universiti King Abdul Aziz, saya mendalami kaedah menghasilkan produk kesihatan menggunakan herba secara Islam," katanya semasa ditemui di premisnya di Taman Industri Lembah Jaya, Ampang, Selangor.

    Yakin dengan segala penyakit mempunyai ubatnya, Muhammad sentiasa berusaha menghasilkan pelbagai jenis produk kesihatan.

    Berlandaskan kaedah perubatan secara Islam, beliau menggunakan bahan semulajadi yang mudah ditemui seperti lintah, belut, serai wangi, akar dawai, buah telunjuk langit, tongkat ali, buah pinang, bunga serta daun orkid, akar keduduk, akar lalang, buah jarak, pokok serta buah manggis serta minyak buah zaitun.

    Muhammad berkata, mengikut Islam, mengambil herba untuk tujuan perubatan perlukan kaedah yang tertib.

    "Semua tanaman herba boleh dijadikan penawar penyakit," katanya.

    Beliau yang mempelajari mengenai tanaman herba tempatan daripada Orang Asli serta saintis tempatan.

    Justeru pada tahun 2007, Muhammad memulakan usaha menghasilkan produk penjagaan kesihatan di rumahnya di Taman Putra Ampang.

    Selepas dua tahun, apabila produknya mendapat sambutan yang menggalakkan di kalangan pelanggan, beliau menyewa premis di Taman Industri Lembah Jaya Ampang.

    Menggunakan herba, syarikatnya menghasilkan produk kesihatan seperti Minyak Khazanah bagi lelaki dan perempuan, krim Puteri Lagenda, Kapsul Herba, Minyak Rambut, HBT Kopi dan Sabun Herba Lagenda.

    Minyak Khazanah Alam misalnya sesuai untuk membantu merawat jerawat dan jeragat, angin ahmar, buasir dan gout.

    Krim Puteri pula sesuai bagi lelaki dan perempuan untuk memecahkan lemak serta angin dalam badan, lenguh dan sesuai bagi ibu selepas bersalin.

    Kapsul Herba diambil bagi mereka yang menderita darah tinggi, lenguh badan, strok, batu karang dan mencuci darah dan buah pinggang.

    Minyak Rambut Puteri Lagenda pula sesuai bagi mereka yang menghadapi masalah rambut termasuk keguguran rambut, uban dan masalah bau rambut.

    HBT Kopi bagi lenguh-lenguh badan, strok, gout, membuang toksin dalam badan, mencuci usus dan melancarkan perjalanan darah.

    Sabun Herba Lagenda pula untuk mencerahkan kulit, merawat jerawat dan jeragat serta kecantikan kulit.

    Apa yang lebih membanggakan dua produk keluaran syarikat Hikmah Batu Terapung telah diuji dan diluluskan oleh SIRIM Berhad.

    "Buat masa ini ujian yang dijalankan adalah bagi kandungan logam berat yang terdapat dalam dua produk iaitu Minyak Khazanah Alam dan Kapsul Herba," katanya.

    Menghasilkan semua produknya sendiri dapat Amalan Pengilangan Baik (APB) juga mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan.

    Buat masa ini syarikat Hikmah Batu Terapung berupaya mengeluarkan sehingga 100,000 kotak sabun dalam masa dua minggu.

    Selain mengeluarkan produk kesihatan, Hikmah Batu Terapung juga menjalankan perkhidmatan bekam serta sauna herba.

    Bagi mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai produk keluaran Hikmah Batu Terapung boleh menghubungi 03-42700976 atau emel: hikmahbatuterapung@gmail.com.

    AgroBazar Kedai Rakyat tingkatkan ekonomi


    Muhamad Idris Mansor BANGGA BERDIRI DI DEPAN KEDAINYA SEBAGAI BUKTI KEJAYAAN SEJAK TERLIBAT DALAM PROGRAM aGRObAZAAR.


    LEMBAGA Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) antara agensi Kementerian dan Industri Asas tani yang memperkenalkan banyak program untuk membantu masyarakat luar bandar meningkatkan ekonomi mereka.

    Antara yang diperkenalkan ialah AgroBazar Kedai Rakyat iaitu satu program membantu meringankan bebanan rakyat yang berpendapatan rendah dan sederhana terutama di kawasan luar bandar.

    AgroBazaar Kedai Rakyat berkonsepkan perniagaan milik usahawan dengan identiti tersendiri serta menjual barangan keperluan asas pada harga yang dikawal.

    FAMA akan membekalkan papan tanda berlampu serta rak yang bersesuaian bagi mewujudkan suasana menarik dan seragam dengan konsep perniagaan yang akan dijalankan.

    Bagi tahun ini, sebagai permulaan, FAMA mensasarkan penubuhan sejumlah 40 buah AgroBazaar Kedai Rakyat.

    Bagi Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) pula dijangkakan jumlahnya akan mencecah sehingga 1,000 unit di seluruh negara.

    Ini adalah selaras dengan misi FAMA untuk membangun rantaian pemasaran makanan dan hasil pertanian yang cekap dan berkesan bagi meningkatkan nilai kepada pelanggan.

    Salah seorang usahawan yang telah menyertai program FAMA ini ialah Muhamad Idris Mansor dari Kg. Sungai Baru, Kuala Sanglang, Kedah.

    Berusia 36 tahun, beliau yang dahulunya menjadi nelayan kini telah berjaya membangunkan perniagaan borong dan runcit di Kg. Simpang Sanglang, Perlis, terletak bersempadan Negeri Kedah dan Perlis).

    Minatnya untuk berniaga timbul sejak zaman persekolahan di Ipoh dengan mengusahakan perniagaan air soya, tauhu dan taufu fah.

    Selepas menamatkan pengajiannya di Sekolah Agama (2 Senawi), beliau kembali ke kampung halamannya di Kuala Sanglang dan menjalani penghidupan sebagai nelayan selama lima tahun.

    Kesukaran serta kesulitan hidup yang dihadapi sepanjang tempoh tersebut telah membuka hati beliau untuk berkecimpung sepenuh masa dalam bidang perniagaan.

    Beliau memulakan perniagaan gerai tepi jalan dengan menjual hasilan laut dan sayur-sayuran yang diperolehi daripada nelayan dan petani dari kawasan berhampiran.

    Berkat usaha gigih serta sokongan isterinya, Aziroh Abu Bakar serta enam anak, perniagaannya terus berkembang sehingga membolehkan beliau menyewa rumah kedai tempat perniagaannya sekarang.

    Kini beliau mengusahakan perniagaan kedai runcit, barangan basah (ikan, daging, ayam, sayur dan buah), barangan sejuk-beku dan stesen minyak mini.

    Di samping itu, perniagaan beliau juga bertindak sebagai pembekal (pemborong) kepada peniaga-peniaga kecil di persekitaran.

    Bermula Julai lalu, beliau menerima tawaran daripada pihak FAMA Negeri Perlis untuk menyertai program AgroBazaar Kedai Rakyat.

    Penyertaannya membolehkan beliau menerima bantuan daripada FAMA meliputi penyediaan papan tanda, mengecat bangunan perniagaan, pinjaman rak perniagaan, payung serta kanopi di samping bekalan secara produk Agromas keluaran FAMA.

    Menurut Muhamad Idris, kewujudan AgroBazaar Kedai Rakyat telah memberi nafas baru kepada perniagaannya di mana nilai jualan harian meningkat antara 20 dan 30 peratus.

    Ini disebabkan keunikannya di samping konsep perniagaan yang mampu menarik lebih ramai pelanggan.

    Sehubungan itu, beliau berhasrat untuk memperbesarkan perniagaannya lagi dengan meluaskan premis perniagaan serta menambah cawangan di pekan berhampiran.

    Setelah 12 tahun berkecimpung dalam bidang perniagaan, pulangan yang diperoleh amat membanggakan sehingga beliau mampu memiliki rumah sendiri bernilai RM 100,000 di samping membeli sebuah rumah kedai, sebuah kedai makan, sebuah perahu, kereta dan van.

    Adalah diharapkan pencapaian beliau ini mampu memberi inspirasi kepada usahawan-usahawan lain untuk terus bergiat serta memajukan diri di bidang perniagaan.

    FAMA akan sentiasa membantu dengan program dan aktiviti yang telah ditetapkan ke arah mewujudkan usahawan yang cemerlang, gemilang dan terbilang tanpa batasan agama, bangsa atau budaya selaras dengan konsep Gagasan 1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

    Tepung keledek berpotensi dikomersialkan


    Norani Sidek (kanan) bersama Prof. Saidatul Hisan menunjukkan tepung yang diperbuat dari keledek di Kuala Lumpur, baru-baru ini.


    BIASANYA ubi keledek dimakan dalam bentuk gorengan, direbus atau bahan dalam kuih-muih sebagai hidangan sarapan pagi atau petang. Rasa keledek biasanya manis dengan kehadiran gula yang biasanya meningkat apabila direbus atau dimasak.

    Bagaimanapun kanji merupakan bahan utama dan tepung boleh dihasilkan daripada keledek.

    Kajian menunjukkan keledek kaya dengan Vitamin A dalam bentuk beta karoten dan sumber Vitamin C yang baik selain mempunyai ciri perubatan sebagai makanan antioksidan.

    Kedua-dua beta-karoten dan Vitamin C merupakan bahan antioksidan yang berguna dan boleh memusnahkan radikal bebas.

    Radikal bebas merupakan bahan kimia yang memusnahkan sel dan membran sel dan berkaitan dengan perkembangan atherosclerosis, penyakit diabetes dan kanser kolon.

    Kajian menunjukkan warna kuning atau jingga dalam keledek disebabkan oleh kandungan beta-karoten.

    Beta-karoten dalam keledek boleh digunakan untuk menghasilkan Vitamin A yang dinamakan Provitamin A.

    Keledek ungu pula merupakan sumber terbaik antosianin dan mempunyai aktiviti antioksidan yang tinggi di kalangan varieti keledek.

    Justeru sekumpulan pensyarah dari Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan, Universiti Teknologi Mara (UiTM), menjalankan kajian mengenai keledek.

    Kajian yang diketuai oleh Prof. Madya Norani Sidek bersama Prof. Madya Raja Saidatul Hisan Raja Datuk Sri Azam, Noradzhar Baba dan Sabaianah Bachok bagi menunjukkan keledek sesuai dijadikan tepung yang berpotensi dikomersialkan.

    Norani berkata, produk baru yang dihasilkan daripada keledek kaya dengan beta-karoten dan antioksidan, tinggi fiber, kalori rendah, tanpa pengawet dan pewarna tiruan.

    "Tepung keledek berpotensi untuk dikomersialkan kerana mempunyai nilai pemakanan dan sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan.

    "Ini merupakan sesuatu yang baru dalam pasaran, mempelbagaikan kegunaan keledek, menghasilkan pelbagai produk daripada tepung keledek," katanya semasa ditemui semasa pameran BioMalaysia 2009 di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

    Beliau menambah, pelbagai produk berasaskan keledek berpotensi dikomersialkan kerana mempunyai pelbagai nilai pemakanan dan sesuai bagi mereka yang menjaga kesihatan.

    "Tepung keledek merupakan produk baru dalam pasaran yang baik untuk menghasilkan adunan tepung dan hasil bakeri dan boleh dijadikan makanan kesihatan," katanya.

    Norani berkata, kajian yang dijalankan mendapati tepung keledek mudah dihasilkan menggunakan bahan sedia ada.

    Keledek yang dituai perlu dikupas kulit, potong dan dikeringkan pada suhu 158 darjah Celsius selama lapan jam.

    Bahan berkenaan kemudian disejukkan pada suhu bilik selama dua jam sebelum dikisar dan kemudian diayak dan kemudian tambah dengan beberapa bahan lain.

    "Tepung keledek tadi boleh menghasilkan beberapa produk lain seperti sos barbeku, produk pastri dan bakeri, sapuan keledek, lempeng dan fritter dan batters," katanya.

    Sumber:utusan malaysia

    Cari Maklumat anda di sini

    Google
     
    Related Posts with Thumbnails