Saturday, June 5, 2010

Felcra Berhad rancang ternak lembu berskala besar

TEMERLOH 5 Jun — Felcra Berhad akan melaksanakan penternakan lembu berskala berskala besar di kawasan ladang miliknya di seluruh bermula negara tahun depan bagi menampung keperluan daging negara.

Pengerusinya, Datuk Tajuddin Abdul Rahman berkata, Felcra sudah mengenal pasti 17 kawasan ladang yang bakal dilaksana secara berperingkat-peringkat.

“Tender bagi membina kandang berharga RM300,000 tiap sebuah telah pun dikeluarkan dan apabila siap kelak, 2,000 ekor lembu akan mula diternak pada peringkat awal di setiap ladang terbabit,” katanya kepada pemberita selepas majlis beramah mesra dengan penduduk kawasan Felcra Rumpun Makmur, dekat Kuala Krau, di sini hari ini.

Beliau berkata, jumlah ternakan itu akan ditambah dari semasa ke semasa.

Buat masa ini Felcra telah pun memulakan projek perintis di ladangnya di Seberang Perak, Perak, membabitkan 800 ekor lembu, kata beliau.

Tajuddin berkata, negara terpaksa mengimport lebih 700,000 ekor lembu setiap tahun untuk menampung keperluan dan membabitkan peruntukan lebih RM1.4 bilion.

"Jika kita menternak sendiri lembu itu sudah pasti ia dapat menjimatkan peruntukan tersebut. Felcra mempunyai kawasan ladang yang luas dan sesuai untuk melaksanakan projek ternakan sedemikian,” katanya. — Bernama

Tuesday, May 18, 2010

Lidah buaya untuk kelinci


Untuk mendapatkan suplemen sehat bagi kelinci dan mengobati penyakit luar maupun dalam siapkan lidah buaya. Sangat bermanfaat. Bagian dalam lidah buaya yang cair itulah yang digunakan. Sedangkan bagian bunga (pucuknya) juga jangan dibuang. campurkan karena memiliki nilai manfaat yang baik. Akar lidah buaya juga bisa diberikan, sedangkan kulitnya bisa dibuang. Untuk suplemen bisa diberikan seminggu sekali (1-2) sendok makan per ekor. Untuk sakit bisa 2-3 sendok (2x sehari) selama masa sakit sampai sembuh. Penyakit apa saja? Semua penyakit bisa, mulai dari luka, bisul, kudis, sampai masalah pencernaan. Lidah buaya tidak mengandung efek samping.

Cara pemberian makan untuk kesehatan bisa dicampurkan pada air minum. Jika tidak efektif bisa diberikan sebagaimana saat pengobatan dengan cara menuangkan ke mulut kelinci langsung. Kelinci bisa dibaringkan, kepala dan leher agak ditegakkan sedikit. Saat sudah nyaman tuangkan cairan tersebut ke dalam mulut. Yang paling efektif ialah dengan memakai suntikan (tanpa jarum), masukkan bagian ujung ke dalam mulut lalu tekan pangkal suntikan.

Di Zimbabwe, petani menggunakan tanaman lidah buaya untuk melindungi ternak mereka terhadap Coccidiosis. Biasanya peternak kelinci memberikan lidah buaya secara oral. Saat dalam kondisi sehat lidah buaya sering doyan dimakan langsung. Sedangkan dalam kondisi sakit di mana kelinci malas makan biasanya diberikan dengan memasukkan langsung ke mulut. Mungkin sangat mudah kalau dibuatkan jus lidah buaya dan diberikan secara rutin 2x sehari melalui suntik (tanpa jarum). Takarannya bisa cukup 1-2 sendok makan. Untuk pengobatan bisa diberikan antara 2-4 sendok makan. Lidah buaya sampai naskah ini ditulis belum ditemukan efek sampingnya.

==================

Lidah buaya merupakan tanaman hias yang banyak memenuhi pot di rumah-rumah, Lidah buaya juga mudah ditanam di pekarangan atau lingkungan sekitar kita. Akan tetapi ternyata lidah buaya mempakan tanaman yang memiliki banyak kandungan zat bermanfaat untuk menyembuhkan berbagai penyakit.

Daun lidah buaya sebagian besar berisi pulp atau daging daun yang mengandung getah bening dan lekat. Sedangkan bagian luar daun berupa kulit tebal yang berklorofil.Secara kuantitatif, protein dalam lidah buaya ditemukan dalan jumlah yang cukup kecil, akan tetapi secara kualitatif protein lidah buaya kaya akan asam-asam amino esensial terutama leusin, lisin, valin dan histidin. Selain kaya akan asam-asam amino esensial, gel lidah buaya juga kaya akan asam glutamat dan asam aspartat. Vitamin dalam lidah buaya larut dalam lemak, selain itu juga terdapat asam folat dan kholin dalam jumlah kecil (Morsy, 1991).

Kandungan zat gizi yang terdapat pada gel (daging) lidah buaya cukup lengkap, di antaranya, vitamin A, B, C, E, choline, inositol, dan asam folat. Sedangkan kandungan mineralnya terdiri dari kalsium, magnesium, kalium, natrium, besi, seng, dan kromium. Gabungan unsur vitamin dan mineral dalam tumbuhan ini berfungsi sebagai antioksidan alami yang antara lain mampu mencegah serangan jantung dan penuaan dini dengan menghindarkan kerusakan DNA akibat radikal bebas. Penelitian di Hoshi University, Jepang menunjukkan Aloe vera mengandung senyawa antioksidan yang mampu menyingkirkan radikal bebas akibat radiasi. Selain itu lidah buaya juga dimanfaatkan untuk membantu melancarkan saluran pencernaan, sulit buang air besar, batuk, radang tenggorokan, diabetes melitus meningkatkan sistem kekebalan tubuh, mengatasi cacingan dan menyembuhkan luka. (Sumber http://bisnisukm.com/selai-sehat-lidah-buaya.html)

Arnab Bukit Kapar


Pengalaman sukar mencari seekor arnab untuk seorang pensyarah, memberi idea kepada dua sahabat untuk menternak haiwan tersebut.

"Saya pernah dikatakan gila kerana tinggal dalam kawasan hutan seorang diri hampir enam bulan.

"Namun kini, saya bangga kerana usaha yang dilakukan membuahkan hasil dan mereka yang menyangka saya gila juga mula membuka mata."

Demikian cerita Endali Putra Ibrahim, 23, ketika ditanya antara pengalaman awal yang tidak boleh dilupakan untuk menjadikan pusat ternakan arnab, Rabbit World Agro itu satu kenyataan.

Endali yang mengusahakan pusat ternakan itu bersama rakan karibnya, Herman Amanah, 31, sebenarnya tidak mempunyai kemahiran atau pengetahuan mengenai selok-belok penjagaan arnab.

Namun, benarlah kata pepatah, di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. Dengan kemahuan yang ada, dua rakan karib itu sudah mempunyai lebih daripada 700 ekor arnab yang dipelihara di kawasan seluas 0.8 hektar di Jalan Setia Jaya, Bukit Kapar, Klang, Selangor Darul Ehsan.

"Saya tidak mempunyai pekerjaan tetap dan hanya mempunyai kelulusan peringkat sijil dalam jurusan pendawaian elektrik dari Institut Kemahiran Yayasan Selangor, Kuala Selangor.

"Namun, itu bukan penghalang untuk saya menglibatkan diri dalam dunia perniagaan, tambahan pula saya mempunyai rakan karib yang bijak mencari peluang baru dalam dunia penuh mencabar ini," katanya kepada Kosmo!.

Bercerita sejarah awal, rakannya, Herman memberitahu, dia mula mencari maklumat mengenai cara-cara penjagaan arnab di Internet, selain di Jabatan Perkhidmatan Haiwan (JPH), Putrajaya dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV).

Herman memiliki diploma dalam jurusan Kejuruteraan Awam dari Kolej EDI. Dia yang turut berkecimpung dalam perniagaan lain seperti kontraktor dan pembekal barangan berkata, perniagaan yang dijalankan itu membuatkannya sering masuk dan keluar ke Universiti Teknologi Mara (UiTM). Katanya, dari situlah segala-galanya bermula.

"Seorang pensyarah di universiti itu minta saya carikan seekor arnab untuk dibuat kajian dan dari situ, baru saya tahu betapa susahnya untuk mendapatkan arnab.

"Bayangkan di Selangor, hanya ada seorang penternak arnab iaitu di Semenyih. Dari situ juga, saya dan Endali nekad untuk belajar cara-cara menternak arnab. Kami membayar sebanyak kira-kira RM1,200 seorang bagi kos yuran pembelajaran selama empat hari tiga malam," katanya.

Inilah hasilnya. Menurut Herman, daripada sejumlah 60 ekor arnab yang dibeli pada harga RM250 seekor pada Jun tahun lalu, kini mereka berjaya membiak arnab tersebut sehingga mencecah lebih daripada 700 ekor. Kesemua arnab itu dipelihara di lima buah kandang yang dibina di tanah milik keluarga Endali.

Rakan karib ini mengakui, moto Pertanian satu Perniagaan yang dipromosikan kerajaan turut mendorong mereka terjun ke dalam bidang tersebut.

"Mereka yang ingin mencari pelbagai jenis arnab seperti angora, lion head, felmish giant, hot tot, black & white New Zealand dan English Sport, boleh datang ke pusat ternakan ini," kata Herman.

Bagaimanapun, kedua-dua anak muda kelahiran Selangor itu mengakui mereka perlu bekerja keras dan tidak boleh cepat berasa puas hati dengan pencapaian yang ada setakat ini.

Menurut Herman, ini kerana jumlah arnab yang diternak mereka setakat ini belum cukup untuk menampung pasaran di peringkat nasional.

"Bagi pasaran tempatan, kami tidak menghadapi masalah kerana kebiasaannya orang membeli arnab dalam kuantiti yang sedikit, selain menjualnya sebagai haiwan peliharaan di pasar-pasar sekitar Selangor," katanya.

Bagi mereka yang berminat untuk menghubungi Rabbit World Agro, anda boleh menghubungi Endali Putra di talian 012-340 1782 atau menerusi e-mel ke rabbit.world@yahoo.com

- KOSMO!

POKOK NEEM

Dalam perubatan tradisional, semambu banyak digunakan sebagai salah satu bahan utama formula pembersihan darah.

SEMAMBU biasanya digunakan untuk menangani masalah kesihatan mengikut sistem perubatan India kuno, Ayurveda.


TERKENAL dengan jolokan 'farmasi desa' di India, pokok neem atau semambu adalah tumbuhan ajaib yang membekalkan 1,001 kegunaannya.

Ketahanan tumbuhan ini terhadap persekitaran baik dari aspek cuaca mahupun keadaan tanah adalah testimoni kepada vitaliti pokok semambu.

Walaupun semambu dipercayai telah wujud lebih 2,000 tahun lalu, sesetengah data mendedahkan penggunaan neem secara selamat dan berkesan di kalangan masyarakat India telah bermula sejak 5,000 tahun lalu.

Semambu atau nama botaninya Azadirachta indica, biasanya digunakan untuk menangani sejumlah masalah kesihatan mengikut sistem perubatan India kuno, Ayurveda.

Ketua Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan (Ujian Percubaan Klinikal dan Perkhidmatan Perubatan), The Himalaya Drug Company, Dr. Pralhad Sadashiv Patki berkata, setiap bahagian pokok semambu yang memberi manfaat kesihatan turut tercatat dalam laporan-laporan perubatan Ayurveda.

"Dalam perubatan tradisional, semambu banyak digunakan sebagai salah satu bahan utama formula pembersihan darah dan melegakan masalah berkaitan diabetes.

"Sebenarnya, salah satu kegunaan semambu paling popular adalah mencegah kerosakan gigi dan penyakit gusi. Di India, daun dan ranting semambu digunakan sejak beribu tahun lamanya oleh masyarakat tempatan untuk memberus gigi dan membersihkan gusi bagi memperoleh kesihatan oral," katanya pada pelancaran semula produk Himalaya berasaskan semambu di ibu negara, baru-baru ini.

Menurutnya, bukti klinikal dan hasil penemuan awal telah menyokong manfaat luar biasa semambu khasnya bahagian kulit, daun dan minyak neem.

Sambil memberitahu terdapat antara 10 hingga 20 juta batang pokok semambu di India, beliau berkata, kesemua bahagian pokok semambu termasuk bunga, benih, buah, akar dan kulit telah digunakan dalam rawatan melegakan keradangan, jangkitan, demam panas, penyakit kulit dan penyakit gigi.

Namun, ciri-ciri antibakteria dan juga kesan antikarsinogenik daun semambu telah mempopularkan penggunaannya untuk masalah kulit seperti jerawat yang biasa dialami oleh golongan muda.

Keberkesanan semambu terhadap masalah kulit yang serius seperti ekzema, psoriasis dan kaki atlet juga telah diperakui kerana kemampuannya menyingkirkan toksik dalam darah.

"Pokok semambu tumbuh di kebanyakan tempat di India dan Afrika. Malah di China, kanak-kanak yang mengalami demam campak akan diminta tidur di atas daun semambu bagi melegakan masalah tersebut," jelasnya yang berasal dari India.


BUNGA SEMAMBU


Bagaimanakah semambu bertindak ke atas masalah kulit?

Apabila semambu memasuki tubuh, ia akan meredakan lebihan kandungan gula dalam badan yang menjadi punca kepada kebanyakan masalah kulit.

Data-data perubatan kuno seperti Sushrita Sanhita menunjukkan, keupayaan semambu menghalang pergandaan virus menerusi gabungan dengan sel-sel kulit. Sekatan yang yang berlaku pada pertumbuhan virus memberi ciri-ciri germisid dan antialahan kepada semambu.

Sains perubatan moden kini turut mengkaji potensi kegunaan semambu dalam bidang perubatan. Malah, kajian terkini menunjukkan semambu bukan sahaja mampu menangani semua jenis masalah jangkitan kulat, malah turut dimanfaatkan oleh pesakit yang mengalami keresahan, obesiti dan pelbagai kesakitan lain.

Beliau yang yakin dengan masa hadapan produk-produk berasaskan herba berkata, Himalaya akan terus memastikan setiap produk herba yang diperkenalkan bebas bahan-bahan racun, plumbum mahupun bahan logam berat yang bertoksik.

Herba-herba yang digunakan dalam produk Himalaya berasal khas dari kaki gunung Himalaya di India dan ladang-ladang eksklusif yang diusahakan oleh petani-petani tempatan.

neem
Daun Neem lebih dikenali dengan panggilan daun semambu, atau nama saintifiknya Azadirachta indica merupakan pohon yang kaya dengan unsur-unsur semula jadi yang digunakan dalam perubatan Ayurveda.
Rupanya unik dengan tepi daunnya bergerigi jelas dan agak tajam. Di bahagian atas daun kelihatan jalinan uratnya yang lebih jelas dengan berwarna sedikit kekuningan. Ia juga mempunyai buah serta bunga yang berbau harum dan banyak ditemui di tepi-tepi jalan sebagai tanaman hiasan.
Bermula daripada akar, ranting, daun, bunga, buah dan bijinya mempunyai khasiat dan keistimewaan yang pelbagai.Ia telah digunakan secara tradisional untuk merawat keradangan, jangkitan, demam, penyakit kulit dan masalah gigi sejak dahulu lagi. Malah, daun mambu yang bersifat antiserangga juga boleh digunakan untuk mengelak serangan serangga pada tanaman.

Memanfaatkan khasiat pohon Neem (pokok semambu, Laksamana)

KEMAJUAN sains dan teknologi kini membuka ruang seluas-luasnya dalam penghasilan pelbagai produk kesihatan dan kecantikan berasaskan bahan-bahan semula jadi khususnya penggunaan herba dan ramuan tradisional yang sememangnya terkenal dengan khasiatnya yang luar biasa.

Tidak ketinggalan, jenama produk kecantikan dan kesihatan terkenal, Himalaya Herbal Healthcare turut menawarkan alternatif baru dalam rawatan penjagaan kulit dengan pelancaran semula rangkaian produk Acne Neem yang dirumus menggunakan seratus peratus Herba Aktif iaitu daripada pohon Neem.

Pohon Neem lebih dikenali dengan panggilan pokok semambu, Laksamana atau nama saintifiknya Azadirachta indica merupakan pohon yang kaya dengan unsur-unsur semula jadi yang digunakan dalam perubatan Ayurveda sejak lebih 2,000 tahun lamanya. Rupanya unik dengan tepi daunnya bergerigi jelas dan agak tajam. Di bahagian atas daun kelihatan jalinan uratnya yang lebih jelas dengan berwarna sedikit kekuningan. Ia juga mempunyai buah serta bunga yang berbau harum dan boleh ditemui di tepi-tepi jalan.

Bagaimanapun, di India pokok ajaib ini ditanam dan dikomersialkan serta dibuat penyelidikan bagi mengekalkan keasliannya. Bermula daripada akar, ranting, daun, bunga, buah dan bijinya mempunyai khasiat dan keistimewaan yang pelbagai. Ia telah digunakan secara tradisional untuk merawat keradangan, jangkitan, demam, penyakit kulit dan masalah gigi sejak dahulu lagi. Malah, daun mambu yang bersifat antiserangga juga boleh digunakan untuk mengelak serangan serangga pada tanaman.

Hasil kajian oleh Himalaya Drug Company di India membuktikan daun Neem dan elemen-elemennya memiliki unsur-unsur anti radang, anti bakteria, anti oksida dan anti karsinogenik. Unsur-unsur ini amat mujarab untuk membantu mengatasi masalah kulit seperti jerawat dan berkesan untuk menghindarkan kerosakan kulit yang disebabkan oleh radikal bebas.

Ketua Perkhidmatan Perubatan & Percubaan Klinikal, Pusat Penyelidikan & Pembangunan, The Himalaya Drug Company di India, Dr. Pralhad S Patki berkata, Neem disyorkan untuk merawat masalah kulit. Unsur-unsurnya yang antibakteria sangat berkesan untuk melawan kebanyakan masalah epidermis seterusnya memelihara kesihatan kulit.

Justeru, rangkaian produk Acne Herba Neem dari Himalaya yang terdiri daripada pembersih Neem Foaming Face dengan Neem dan Kunyit, Neem Face Pack dengan Neem dan kunyit, krim A-N-P mengandungi nimbidin, iaitu salah satu unsur aktif Azadirachta indica yang membantu melegakan keradangan.

Manakala untuk pembersihan dalam tubuh, Neem yang ditampilkan berbentuk kapsul, Neem Capsules dipercayai mempunyai unsur antibakteria, antikulat dan dapat mengurangkan toksin dalam darah sangat ideal untuk mengubati kulit yang berjerawat dan alahan. Produk berkenaan dipasarkan oleh Embun Elit Sdn. Bhd. dan boleh didapati di pasaran dengan lingkungan harga RM21.90 hingga RM39.90.

Sumber:Blog Harizmry.blogspot.com

Bekalan buah, sayur sedia ke TEMAN


Sahbani Saimin meninjau ladang tanaman anggur di Lojing, Gua Musang, Kelantan.


MULA dirangka sejak Rancangan Malaysia Kelapan (RMK-8), Terminal Makanan Negara (TEMAN) merupakan satu lagi projek mega di bawah penyelenggaraan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Kewujudannya bakal bertindak sebagai pusat sehenti bagi operasi pengumpulan, pembungkusan dan pengedaran terbesar untuk hasil-hasil pertanian serta makanan ke pasar raya dan pusat-pusat jualan di seluruh negara.

Dengan matlamat menyediakan ruang pasaran lebih cekap untuk petani menjual produk mereka, kompleks pemborongan itu dijangka menjadi hab makanan serantau pertama di Asia Tenggara menjelang Disember ini.

Bagi tujuan itu, FAMA merancang membangunkan TEMAN di dua lokasi iaitu di Simpang Pulai, Ipoh dengan jangkaan operasi bermula Julai ini selain di Kota Bharu pada Oktober tahun ini.

Antara produk tumpuan yang bakal diuruskan TEMAN adalah seperti sayur-sayuran, buah-buahan, daging, ayam, ikan, bunga, ikan hiasan serta barangan industri kecil dan sederhana (IKS).

Bagi memberi nilai tambah kepada projek itu, pengendalian TEMAN juga akan dilengkapi dengan prasarana dan infrastruktur moden bagi memudahkan hubungan antara pengeluar, pembekal dan pengguna.

Setiap aktiviti di terminal itu akan diselenggara menggunakan kaedah pengurusan berkomputer bagi memantau perjalanan perniagaan secara menyeluruh.

Kewujudan sistem itu juga menawarkan pelbagai kelebihan lain seperti transaksi yang lebih telus, sumber maklumat yang tepat dan terkini, dapat membantu petani merancang pengeluaran serta penetapan harga yang lebih stabil.

Kaedah itu turut membenarkan pengguna mengetahui serta mengenalpasti sumber setiap produk-produk itu diperolehi.

Apa yang lebih menarik, TEMAN turut disediakan dalam persekitaran yang bersih sekali gus menjamin keselamatan produk-produk dan sesuai untuk dimakan oleh pengguna.

Menerusinya juga, masa penghantaran produk-produk akan menjadi lebih pendek kerana lokasi terminal yang terletak berhampiran dengan Projek Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS).

Selain tapak operasi TEMAN, FAMA kini sedang giat menjalankan pelbagai persiapan rapi bagi memastikan aktiviti kompleks itu akan berjalan dengan lancar.

Antaranya seperti mencari sumber bekalan bagi produk pertanian melalui pakatan strategik dengan pengeluar-pengeluar di seluruh negara.

Salah satu lokasi yang telah dikenal pasti adalah Cameron Highlands di mana FAMA telah menjalankan kerjasama secara ladang kontrak dengan pengusaha-pengusaha di sana.

Usahasama itu dilihat dapat membantu petani merancang pengeluaran dan pemasaran produk mereka secara lebih sistematik sebelum dihantar ke TEMAN.

Bagi meninjau persiapan para petani dan pengusaha, baru-baru ini, FAMA telah membawa rombongan media menyertai lawatan Timbalan Ketua Pengarah Pembangunannya, Sahbani Saimin ke ladang buah-buahan dan sayur-sayuran di Cameron Highlands.

Menurut Sahbani, memandangkan operasi TEMAN bakal bermula, pihaknya kini sedang giat memantau pengusaha-pengusaha produk pertanian agar mengeluarkan hasil berkualiti dan mengikut garis panduan yang ditetapkan FAMA.

''Lawatan ini bertujuan meninjau kawasan ladang untuk melihat operasi tanaman produk-produk pertanian seperti buah-buahan dan sayur-sayuran yang akan dibekalkan ke TEMAN.

''Kita ingin melihat persiapan dan persediaan pengusaha-pengusaha ini,'' katanya yang turut melancarkan program Penggredan, Pembungkusan dan Pelabelan (3P) serta menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) memasarkan produk sayur-sayuran Cameron Highlands pada lawatan empat hari itu.

Antara lokasi yang dilawati adalah ladang sayur, ladang strawberi dan Taman Kekal Pengeluaran Makanan Lojing, Gua Musang, Kelantan.

Ladang kontrak FAMA bantu usahawan


PROGRAM Penggredan, Pembungkusan dan Pelabelan (3P) kini diperluas ke ladang-ladang sayur dan buah di Cameron Highlands.


BANCIAN menunjukkan terdapat lebih kurang 5,000 petani mengusahakan tanaman sayur-sayuran di kawasan tanah tinggi Cameron Highlands.

Melihat daripada sudut positif, keadaan itu tentu sahaja mampu meningkatkan pengeluaran produk sayur berkualiti secara lebih produktif.

Namun, bagi pengusaha-pengusaha di sini, mereka sering berhadapan dengan beberapa masalah seperti kekurangan ruang pasaran selain penetapan harga yang tidak menentu.

Menyelami permasalahan itu, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) mengambil langkah bekerjasama dengan pengusaha-pengusaha berkenaan menerusi Program Ladang Kontrak.

Menerusinya, FAMA akan membeli produk-produk sayur untuk dipasarkan ke peringkat domestik dan antarabangsa dengan harga yang lebih tetap dan stabil.

Menurut Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) FAMA, Sahbani Saimin, bukan setakat peluang pasaran, malah pihaknya turut menawarkan pelbagai lagi kelebihan seperti latihan dan pemindahan teknologi.

''Projek ini turut digerakkan bersama beberapa agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) seperti Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) dan Jabatan Pertanian yang menawarkan latihan sementara Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) pula menyumbang pemindahan teknologi.

''Tujuannya adalah untuk membantu para petani meningkatkan pengetahuan dalam aktiviti penanaman agar dapat mengeluarkan hasil yang berkualiti dan seterusnya menembusi pasaran global,'' katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) Ladang Kontrak di antara FAMA dan 60 pengusaha ladang sayur-sayuran di Cameron Highlands baru-baru ini.

Sahbani memberitahu, buat permulaan, FAMA

bercadang mengeksport sayur-sayuran dari Cameron Highlands ke Singapura dengan tumpuan kepada beberapa komoditi utama seperti kubis, tomato dan limau cameron.

Di samping itu, pihak FAMA juga kini sedang giat melaksanakan program pemantauan menerusi sistem ladang kontrak elektronik (e-ladang kontrak).

''Pendaftaran sistem ini memerlukan para pengusaha memberikan maklumat berkaitan ladang mereka seperti jenis tanaman, nama pengeluar, tarikh dikeluarkan, jumlah pengeluaran dan sebagainya,'' jelasnya.

Pada majlis sama, beliau turut menyerahkan tag label dan kain rentang program Penggredan, Pembungkusan dan Pelabelan (3P) kepada para petani sebagai simbolik pelaksanaan sistem itu di Cameron Highlands.

''Sebenarnya 3P telah dilancarkan sejak tahun 2008 lagi dan kini kita sedang menjalankan proses mendidik serta meningkatkan kefahaman petani-petani sebelum ia dikuatkuasakan sepenuhnya pada 2011.

''Sistem ini bertujuan memastikan semua komoditi pertanian digred dan dibungkus mengikut teknik yang betul selain dilabel dengan maklumat produk secara terperinci.

''Sekarang ini pelangggan amat mengambil berat tentang kualiti dan keselamatan serta sumber produk yang dijual.

''Cara itu juga secara tidak langsung akan dapat mempromosikan ladang mereka kepada pelanggan,'' jelasnya.

Dalam perkembangan sama, FAMA turut melantik seramai 15 penanam sayur di Cameron Highlands yang akan bertindak sebagai pengusaha contoh dengan mengaplikasikan sistem itu secara menyeluruh di ladang masing-masing.

Usaha meningkatkan kesedaran terhadap pelaksanaan 3P juga dijalankan menerusi operasi sekatan jalan raya di beberapa lokasi laluan keluar produk sayuran dari ladang.

Antara kawasan yang dipilih adalah seperti di daerah Lojing iaitu di sempadan negeri Kelantan dan Pahang selain di Tapah dan juga Simpang Pulai, Perak.

Dengan adanya sistem 3P, ia akan dapat memudahkan aktiviti pasaran sayur-sayuran bermula dari ladang sehingga melalui pemborong, pengedar, peruncit, pengeksport dan akhir sekali kepada pelanggan.

Monday, May 17, 2010

Komersial puyuh alternatif ganti ayam

KUALA TERENGGANU – Mengambil kira faktor bekalan daging burung puyuh sukar didapati di pasaran Pantai Timur, Kemudi Setiajaya Enterprise mengambil inisiatif menternak puyuh pedaging dalam skala besar bagi mengkomersialkan makanan berasaskan burung puyuh khususnya di negeri ini.

Pengurusnya, Nik Shahrin Nik Mat berkata, langkahnya membuka perusahaan menternak, memproses, membekal dan mengeluarkan produk hasil ternakan puyuh pedaging juga sebagai usaha menarik tumpuan orang ramai supaya tidak hanya menjadikan ayam sebagai hidangan utama seharian.

“Sebelum ini, penggemar ayam tidak mempunyai pilihan untuk menukar menu makanan tetapi dengan adanya pasaran daging puyuh ini di negeri ini, mereka boleh mencuba menu alternatif.

“Kami bukan sahaja menjadi pembekal puyuh mentah sejuk beku tetapi turut mengkomersialkan produk berasaskan puyuh ini dengan memperkenalkan menu baru hasil resipi sendiri seperti bebola puyuh, nasi lemak puyuh, karipap puyuh, pau puyuh dan puyuh berempah barbeku,” katanya kepada :Sinar Harian :ketika ditemui di Pusat Dagangan Terengganu (TTC), di sini.

Menurutnya, jenama Puyuh Brand miliknya kini telah diedarkan di seluruh daerah di negeri ini.

“Pada masa akan datang, kita turut merancang untuk mengedarkan produk Puyuh Brand ke luar Terengganu tetapi buat masa ini kami memberi fokus mengembangkan perniagaan dalam negeri ini dahulu.

“Setakat ini kami menjadi pembekal daging puyuh ke restoran dan ‘offshore’ Petronas,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai perusahaannya, Nik Shahrin berkata, penternakan puyuh pedaging diusahakannya sejak Mei 2008 dengan jumlah ternakan puyuh peringkat awal kira-kira 5,000 ekor di ladang Kampung Bukit Anak Dara, Kijal, Kemaman.

“Sekarang jumlah ternakan puyuh telah meningkat kepada 15,000 ekor dan purata keuntungan kasar sebulan yang diperoleh berjumlah RM20,000,” katanya.
Sumber :Sinar harian

Agrobiodiversiti seimbang alam sekitar

SEMUA menyedari negara merupakan salah satu daripada 12 buah negara yang kaya dengan kepelbagaian flora dan fauna.

Kepelbagaian biologi pertanian atau agrobiodiversiti telah lama membekalkan manusia dengan makanan, bahan binaan dan tenaga.

Bagi memulihara agrobiodiversiti, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) telah mengumpulkan sumber genetik secara in situ dan ex situ.

Manakala pencirian, penilaian, eksploitasi dan penggunaan sumber genetik secara mapan giat dijalankan.

Pegawai Penyelidik Pusat Penyelidikan Sumber Strategik, MARDI, Dr. Salma Idris berkata, pengumpulan dan pemuliharaan agrobiodiversiti amat penting kerana ia memainkan peranan dalam ekonomi, teknologi dan sosial.

Misalnya agrobiodiversiti buah-buahan liar seperti kuini dan tampoi belum dimanfaatkan sepenuhnya.

"Biasanya kuini dikaitkan dengan rasa masam dan sabut tetapi pencirian sumber genetik dijalankan bagi mendapatkan varieti terbaik," katanya semasa ditemui di pejabatnya di Serdang, Selangor baru-baru ini.

Pemuliharaan agrobiodiversiti amat penting dimanfaatkan secara lestari kerana sumber genetik negara sedang menghadapi masalah serius kerana

1. pembangunan pesat seperti pembalakan, pembukaan tanah pertanian dan pembinaan empangan

2. hakisan genetik tidak terkawal menyebabkan kehilangan spesies

3. penanaman varieti baru

"Eksploitasi sumber genetik mensasarkan spesies yang mempunyai nilai pemakanan tinggi.

"Manakala ekstrak terus sumber genetik boleh menghasilkan bahan kimia bagi pelbagai industri," katanya.

Pemilihan spesies sesuai boleh digunakan untuk seni taman, agropelancongan dan ekopelancongan.

Justeru MARDI telah membangunkan Gen Bank Biji Benih dan Bank Gen Ladang.

Bank Gen Biji Benih menyimpan biji benih padi dan sayuran di Stesen Seberang Perai yang beroperasi sejak 1980an.

Bank Gen Ladang pula mengumpulkan janaplasma buah-buahan komprehensif seperti durian, mangga, rambutan, cempedak serta buah-buahan eksotik.

Selain tanaman komprehensif dan eksotik terdapat 150 spesies buah-buahan nadir dan liar dipelihara bagi tujuan pembiakbakaan.

Dr. Salma berkata, usaha pengumpulan komprehensif dijalankan oleh MARDI dengan kerjasama Jabatan Pertanian Sabah dan Jabatan Pertanian Sarawak bagi mengumpul sayuran tradisional dan varieti tempatan.

"Spesimen hidup dipelihara di Bank Gen Ladang di Serdang, Jerangau dan Seberang Perai manakala biji benih disimpan di Bank Gen Biji Benih di Seberang Perai dan simpanan jangka panjang di Serdang, Selangor.

Selain tanaman, agrobiodiversiti juga melibatkan fauna seperti makhluk perosak, musuh semulajadi serta cara menanganinya.

Dalam alam semulajadi, keseimbangan ekologi membolehkan mangsa serta pemangsa tinggal dalam keadaan harmoni.

Berbalik kepada keseimbangan ekologi, saintis menggunakan pendekatan kawalan biologi bagi mengawal populasi perosak.

Pegawai Penyelidik pusat yang sama, Dr. Mohamed Rani Mat Yusoh berkata, kawalan biologi merupakan kaedah mengawal makhluk perosak menggunakan musuh semulajadi.

"Agen biologi biasanya terdiri daripada parasitoid, pemangsa dan patogen, merupakan salah satu kaedah kawalan tertua dan paling berjaya mengurangkan populasi serangga perosak," katanya.

Pemuliharaan agen kawalan biologi merupakan tunggak utama dalam pengurusan perosak bersepadu (IPM) sejak 1950an.

Dr. Rani menambah tumbuhan ubatan seperti Tongkat Ali atau Eurycoma longifolia Jack merupakan tumbuhan ubatan yang digunakan secara meluas sebagai ubat tradisional.

"Permintaan tinggi menyebabkannya ditanam dalam skala besar bagi memastikan hasil berterusan," katanya.

Bagaimanapun penanaman monokultur menyebabkan masalah perosak seperti rama-rama harimau menyerang hampir 90 peratus ladang.

Kawalan kimia memberikan penyelesaian bersifat sementara manakala biopestisid mikrob lebih berkesan tetapi penggunaannya terhad.

Kini terdapat empat spesies serangga dan satu spesies agas dikenalpasti sebagai musuh semulajadi rama-rama harimau.

Sementara itu Pegawai Penyelidik di pusat yang sama, Siti Noor Aishikin Abdul Hamid berkata, selain musuh semulajadi pihaknya membangunkan biopestisid bagi mengawal serangga perosak.

Biopestisid merupakan pestisid yang menggunakan bahan semulajadi sebagai bahan utama.

"Terdapat enam jenis biopestisid iaitu berasaskan mikrobial, agriantibiotik, botanikal, biokimia musuh semulajadi dan tumbuhan yang dimasukkan gen pelindung atau organisma yang diubahsuai secara genetik," katanya.

Biopestisid lebih baik berbanding racun kimia kerana kurang toksik dan lebih selamat kerana bertindak ke atas perosak spesifik dan tidak membunuh organisma bermanfaat.

Bahan berkenaan juga bertindak dengan efektif walaupun dengan amaun sedikit, mudah terurai dan mengurangkan risiko pencemaran.

Dalam penyelidikan biopestisid, perkongsian dan pertukaran maklumat serta teknologi terkini amat penting.

Semua ini bakal dikumpulkan dan dibentangkan oleh penyelidik secara efektif semasa Persidangan Kebangsaan Kedua Pemuliharaan Agro-Biodiversiti dan Penggunaan Mampan yang diadakan di Tawau Sabah bermula 11 hingga 13 Mei ini.

Mereka yang berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut boleh melayari laman sesawang www.mardi.gov.my atau mendail 03-89437827/7572.
Sumber:utusan Malaysia

UMS hasilkan kerapu hibrid

Bidang akuakultur semakin penting sejajar dengan matlamat meningkatkan sumber makanan negara menerusi pertanian dan perikanan. Lebih menarik ia telah dikenal pasti menjadi sektor pengeluaran makanan yang paling pesat berkembang dengan kadar pertumbuhan 10 peratus setahun.

Peningkatan dalam permintaan makanan laut serta hasil tangkapan perikanan yang semakin berkurangan telah mendorong penerokaan bidang ini. Justeru, banyak pihak tampil menjalankan penyelidikan bagi meningkatkan pengeluaran ikan sama ada secara langsung atau tidak langsung.Antara agensi yang terlibat dalam penyelidikan berkaitan akuakultur ialah Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB), Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Aktiviti-aktiviti penyelidikan dan pembangunan akuakultur di institut tersebut bermula sejak tahun 1995, yang ketika itu hanya dikenali sebagai Unit Penyelidikan Marin Borneo sejurus selepas penubuhan UMS. Pada bulan Jun 2000, unit tersebut dinaik taraf menjadi sebuah pusat kecemerlangan dan dikenali sebagai IPMB.

Akuakultur merupakan bidang keutamaan IPMB. Ia didorong oleh permintaan makanan laut yang meningkat dan kepentingannya kepada ekonomi negara seperti yang terkandung dalam Dasar Pertanian Negara.

Timbalan Pengarah (Penyelidikan dan Inovasi) institut terbabit, Dr. Sitti Raehanah Muhamad Shaleh, antara sumbangan terpenting IPMB kepada industri akuakultur negara ialah penyelidikan dan penghasilan ikan kerapu hibrid.

''Ikan kerapu menjadi keutamaan kerana kepentingan ekonomi dan terdapat jurang antara bekalan dan permintaan,''katanya..

Kata beliau, pengurusan induk adalah aspek yang paling penting dalam kajian penghibridan ikan kerapu.

Induk daripada dua spesies iaitu kerapu harimau dan kerapu gergasi dipelihara sehingga matang.

Bagaimanapun, pembiakan aruhan melalui penggunaan hormon HCG atau human chorionic gonadotropin juga dijalankan untuk mematangkan telur.

Hormon pada dos 500 IU/kg diberikan kepada induk betina melalui suntikan interperitoneal pada dasar sirip pektoral ikan.

Telur ikan kerapu harimau yang telah matang kemudian dikutip melalui kaedah pelurutan perut ikan.

Telur yang terkumpul di dalam mangkuk plastik kemudian disenyawakan dengan sperma daripada kerapu gergasi yang telah dikumpul lebih awal menggunakan alat pengumpul sperma yang khas.

Perkembangan telur yang tersenyawa akan dipantau sehinggalah menetas.

Larva ikan yang baru menetas akan dipelihara dengan teliti dengan memberikan makanan hidup seperti rotifer bermula dari hari ke-2 selepas menetas sehingga hari ke-20.

Artemia kemudian diberikan sehingga usia 45 hari selepas menetas dan diikuti dengan pemberian makanan rumusan (aqua feed) apabila telah mencapai peringkat juvenil.

Pemberian makanan rumusan seawal mungkin adalah penting untuk melatih anak-anak ikan untuk menerima makanan rumusan berbanding ikan baja khususnya apabila kelak dilepaskan ke dalam kolam-kolam atau sangkar-sangkar ternakan.

Hasil kacukan merupakan sasaran penyelidikan intensif untuk sebarang tanda-tanda heterosis (atau vigor hasil kacukan) iaitu keupayaan hasil kacukan untuk mengatasi sifat-sifat tertentu induk ikan.

Parameter yang menjadi tumpuan istimewa adalah tumbesaran, fleksibiliti pengadaptasian, kemandirian dan kematangan awal yang boleh membawa kelebihan dalam bidang akuakultur.

Bagaimanapun, disebabkan oleh mekanisme-mekanisme genetik yang kompleks dan interaksi rumit antara alam persekitaran dan gen-gen, satu kajian lanjutan diperlukan untuk menjawab persoalan mengenai kelebihan praktikal pengacukan ikan kerapu.

Kajian mengenai ciri-ciri morfologi menunjukkan bahawa hasil kacukan ini mempunyai sifat keturunan yang paling rapat dalam generasi pertama.

Namun, hasil kacukan tidak menunjukkan keseragaman antara satu sama lain.

Penanda molekular dihasilkan untuk penggunaan dalam kajian kepelbagaian populasi mengenai genotip induk ikan dan hasil kacukannya.

Hasil kacukan akan ditapis berdasarkan ujian-ujian kecergasan dan pembentukkan hubungan di antara ciri-ciri yang dikehendaki yang diwakili oleh fenotip dan penanda molekular yang mewakili genotip.

Pendekatan kajian yang dijalankan termasuklah pemencilan turutan DNA yang unik tanpa mengorbankan spesimen.

DNA diekstrak dari cebisan sirip, diperbanyakkan dengan menggunakan primer PCR multipleks diikuti dengan pengklonan dan PCR turutan amplikon. Penanda turutan telah disimpan ke dalam GenBank.
Sumber:Utusan Malaysia

Thursday, April 29, 2010

Potensi rebung madu


Adnan OSMAN: Rebung madu mempunyai keistimewaan tidak miang dan rasanya juga tidak pahit seperti rebung biasa.


Melentur buluh biarlah daripada rebung' adalah antara peribahasa yang sangat sinonim dengan masyarakat Melayu.

Ini menunjukkan betapa dekat dan prihatinnya masyarakat Melayu dengan alam sekitar seperti buluh dan rebung.

Buluh sememangnya mempunyai banyak kegunaan daripada landskap, bahan binaan rumah sehinggalah kepada perabot, sementara rebung pula enak dijadikan masakan gulai lemak cili padi.

Melihat kepada banyaknya kegunaan buluh dan rebung, Adnan Osman mula membawa pokok-pokok buluh dari China bagi perniagaan landskapnya.

Antara buluh yang dibawa masuk adalah buluh rebung madu yang mudah ditanam, sesuai untuk tanaman landskap serta rebungnya pula tidak miang seperti rebung biasa.

Mula membawa masuk buluh rebung madu pada tahun 2004, Adnan mengusahakannya di tanah seluas 100 hektar di Kedah.

"Saya memilih rebung madu kerana ia mudah diselenggarakan walaupun di tanah yang kering, berpasir mahupun lembap," katanya semasa ditemui di ladang rebung madunya di Projek Pertanian Moden Lanchang, Pahang.

Lawatan ke ladang rebung madu merupakan sebahagian daripada lawatan program Agrochallange Putrajaya-Pekan yang berlangsung baru-baru ini.

Pengurus Tunas Budi Sdn Bhd ini menyifatkan rebung madu yang ditanam amat istimewa kerana cepat membesar, tidak miang serta tidak pahit seperti rebung biasa.

"Buluhnya yang kecil, rumpunnya yang rapat serta tidak mempunyai miang menyebabkan ia sesuai ditanam di sekeliling rumah," katanya.

Ditanya mengenai pengendalian rebung madu, Adnan memberitahu, tidak sesukar mana kerana tanaman berkenaan tidak memerlukan air yang banyak.

"Malah pokok ini boleh hidup walaupun di kawasan yang ditambak dan kering mahu pun di tempat berpaya.

"Cuma apabila ditanam di kawasan yang agak basah, buluhnya akan tumbuh lebih besar," katanya yang memelihara itik sebagai produk sampingan ladangnya.

Jelas Adnan, tanaman buluh rebung madu hanya memerlukan kawasan yang tidak begitu besar kerana satu ekar boleh ditanam dengan 300 rumpun buluh.

Ini bermakna satu rumpun hanya memerlukan kawasan seluas 12 kaki x 12 kaki.

"Apa yang lebih menarik, jangka hayat buluh bukan hanya boleh mencapai sehingga beratus-ratus tahun tetapi mudah hidup dan boleh dituai dalam masa yang singkat," katanya.

Biasanya rebung akan membesar sebanyak enam inci sehari dan boleh dituai setiap dua hingga lima hari.

"Serumpun buluh biasanya boleh menghasilkan dua kilogram rebung sebulan dengan harga pasaran RM5 hingga RM7 sekilogram," katanya.

Adnan berkata, sehingga kini lebih 90 peratus rebung diimport terutamanya rebung kaleng.

"Buat masa ini tidak sampai 10 peratus rebung tempatan yang berada di pasaran tempatan dan bekalan tidak dapat menampung permintaan pelanggan," katanya.

Adnan yang sentiasa peka dengan aktiviti pemasaran telah mula mempelbagaikan industri hiliran bagi rebung madu.

Selain menjualnya secara segar untuk gulai, beliau juga memprosesnya dalam bentuk jeruk untuk dimakan sebagai kudapan.

"Jeruk rebung madu memang mendapat sambutan yang amat menggalakkan kerana rasanya yang lemak manis.

"Jeruk ini diproses tanpa menggunakan sebarang bahan pengawet," katanya yang bercadang untuk mengkomersialkannya dalam tempoh terdekat.

Bagaimanapun bagi merealisasikan impiannya, Adnan perlukan bekalan rebung madu yang mencukupi.

Justeru bagi mengatasi masalah berkenaan, Tunas Budi Sdn Bhd telah mengadakan pusat jualan serta latihan bagi menanam rebung madu.

"Kami menyediakan pakej menanam rebung madu bermula dengan kaedah menanam, penjagaan, cara menuai sehingga memproses kepada sesiapa yang berminat.

"Kami juga memberikan pilihan sama ada mereka menjual rebung kepada kami atau memasarkannya sendiri," katanya.

Dengan ini, penanam tidak perlu terikat dengan syarikatnya bagi tujuan pemasaran dan mereka boleh membuat pilihan sendiri.

Berkonsepkan agro pelancongan, Adnan juga menyediakan kemudahan penginapan calet bagi peserta yang berminat mengikuti kursus tanaman rebung madu di ladangnya.

"Ini bagi membolehkan peserta merasai pengalaman bagaimana mengendalikan tanaman rebung madu secara hands-on," katanya.

Kursus dibahagikan kepada dua pakej iaitu pakej satu hanya meliputi tanaman dan tuaian dan kedua tanaman, tuaian dan pemprosesan jeruk.

Adnan berkata, selesai kursus peserta boleh membeli rumpun buluh untuk ditanam sendiri dengan harga yang berpatutan di ladangnya.

Pembaca yang ingin maklumat lanjut mengenai tanaman rebung madu boleh menghubungi Adnan di 016-4935395, 013-9180248 atau e-mel: nanbamboo@yahoo.com

Sumber:utusan malaysia

Monday, April 19, 2010

Pelik tapi benar: Pisang mendongak langit


MOHD. Shahrin Amri Mohd. Noh menunjukkan pokok pisang emas di Taman Ara Batu Berendam Melaka, semalam.


MELAKA - Biasanya pokok pisang mengeluarkan jantung dan berbuah pada tandan di bahagian pucuk atau di celah pelepah selain buahnya pula menunduk ke bumi. Namun seorang jurutera, Mohd. Shahrin Amri Mohd. Noh, 35, terkejut apabila mendapati pokok pisang di belakang rumahnya tidak memiliki sifat tersebut.

Sebaliknya, pokok pisang emas yang ditanamnya sejak dua tahun lalu mengeluarkan buah yang mendongak ke langit seolah-olah tangan yang sedang berdoa.

Katanya, keunikan itu disedari isterinya, Halimah Sulaiman, 32, sewaktu membersihkan kawasan belakang rumah mereka di Taman Ara Indah, Batu Berendam Sabtu lalu.

Tinjauan Utusan Malaysia mendapati, setandan buah pisang yang unik itu muncul pada bahagian tengah batang pokok tersebut yang mempunyai ketinggian kira-kira tiga meter.

Tandan pisang yang mengeluarkan buah kira-kira 50 biji itu pula mendongak ke langit.

Mohd. Shahrin berkata, dia tidak berhasrat untuk menikmati buah pisang itu kerana takut dengan kejadian pelik tersebut yang mungkin memudaratkan jika dimakan.

"Saya akan biarkan sampai ia masak sehingga mati sendiri," katanya.

Sumber:utusan malaysia

Cabaran usahawan mi


Norlaile Jalaludin mengira bekalan mi dan kuetiau sebelum di hantar kepada pemborong.


JIKA diberi peluang menjengah ke kilang memproses mi dan kuetiau, anda pastinya akan teruja menyaksikan keunikan produk makanan itu disediakan.

Selama ini kita hanya melihat ia dijual di pasar secara mentah selain disediakan dalam bentuk yang telah di masak sama ada goreng atau berkuah.

Baru-baru ini, sekumpulan wartawan dan jurugambar dari beberapa organisasi media tempatan telah dibawa oleh Agrobank melawat kilang memproses makanan itu di Kampung Bendang Panjang, Perak.

Bercerita dengan pemilik kilang, Norlaile Jalaludin, 40, dia amat bersyukur kerana akhirnya berjaya membangunkan syarikat perniagaan yang diberi nama Bendang Panjang Enterprise setelah melalui pelbagai cabaran.

Bermula sebagai peniaga mi dan kuetiau goreng di pasar malam sekitar Kuala Kangsar, Perak, idea untuk menghasilkan bahan mentah sendiri timbul pada tahun 2003.

''Ketika saya berniaga di pasar malam, ramai pelanggan yang bertanya tentang dari mana saya memperoleh sumber mi dan kuetiau.

''Ini kerana, mereka ingin mendapatkan kepastian supaya makanan yang dibeli datang dari sumber yang baik dan halal.

''Bermula dari situ, saya mencadangkan kepada suami untuk cuba memproses sendiri mi dan kuetiau mentah,'' jelas ibu kepada enam anak itu.

Nasib menyebelahi Norlaile apabila abang iparnya telah memperkenalkan dia dengan seorang pengusaha kuetiau dari Kelantan.

Bagi memenuhi hasratnya, dia tidak melepaskan peluang keemasan itu dengan berkunjung sendiri ke Kelantan dan berjumpa dengan pengusaha tersebut.

Selama seminggu, dia menuntut ilmu serta mempelajari teknik yang betul dalam proses membuat mi dan kuetiau.

Lanjutan daripada itu, dengan modal RM45,000 hasil duit simpanannya, Norlaile telah membeli lima mesin memproses mi untuk memulakan perusahaan.

Pada peringkat awal, dia hanya menyewa di tapak industri kecil dan sederhana (IKS) di Lubuk Merbau, Perak selama tiga tahun.

Menjelang tahun 2004, Norlaile telah membuat pinjaman daripada Mara sebanyak RM150,000 untuk membeli beberapa peralatan tambahan termasuk mesin memproses kuetiau.

Walaupun sibuk dengan perusahaan berkenaan, namun dia dan suami Sanit Kimi, 49 masih meneruskan perniagaan di pasar malam.

Ketika itu, dia memperoleh sumber mi sebanyak 300 kilogram (kg) dan kuetiau (300 kg) dari pengusaha di Pulau Pinang yang dihantar kepadanya setiap dua hari sekali.

Tidak semudah yang disangka, selama hampir dua tahun beroperasi , dia berhadapan kesukaran dalam proses pembuatan yang tidak menjadi di samping menanggung kos yang tinggi.

''Pada peringkat awal, saya gunakan tujuh guni tepung sehari bagi menyediakan mi dan kuetiau. Bayangkan, lebih sebahagian daripadanya tidak boleh digunakan kerana adunan tidak menjadi.

''Keadaan itu memang memeritkan kerana tiada langsung untung ketika itu.

''Selain kos bahan mentah seperti tepung dan minyak, saya juga perlu menanggung kos bahan api diesel sebanyak RM250 sebulan untuk tujuan menghidupkan mesin pembakar,'' jelasnya yang ketika ini mempunyai 10 kakitangan untuk membantu proses di kilang.

Tahun demi tahun, dia semakin mahir dalam aktiviti tersebut dan hari ini, dianggarkan sebanyak 30 guni tepung bersamaan 1,500 kg diperlukan untuk membuat mee dan 1500 kg lagi untuk kuetiau.

Pada tahun 2005 pula, dia telah menerima bantuan daripada Jabatan Pertanian untuk membina bangunan kilang dan stor simpanan di Kampung Bendang Panjang, Perak.

Tahun 2009 pula menyaksikan penerimaan pinjaman oleh pihak Agrobank bernilai RM50,000.

''Dana itu saya gunakan untuk membeli beberapa mesin tambahan seperti mesin pembungkus bagi melicinkan lagi operasi di kilang,'' katanya.

Melihat daripada sudut pasaran, produk mi dan kuetiau di bawah penjenamaan An-Nur itu kini diedarkan ke beberapa lokasi sekitar Perak.

Antaranya seperti Gopeng, Teluk Intan, Gerik, Bagan Serai, Ipoh, Taiping dan Kuala Kangsar.

''Selain dijual kepada pemborong, kami juga mengedarkan produk-produk ini ke pasar-pasar utama di sini.

''Kami turut menerima permintaan daripad a pemborong di Selangor. Di samping itu, kami juga berharap produk ini dapat dijual ke pasar raya besar suatu hari nanti,'' kata Norlaile.

Bagi tujuan penghantaran, syarikatnya mempunyai tiga orang pemandu supaya bekalan tiba tepat pada waktu yang dijanjikan.

Kesemua produk mi dan kuetiau di pek dalam bungkusan plastik dengan pilihan berat setengah kg, satu kg dan dua kg mengikut permintaan.

Berdasarkan harga pula, produk makanan itu dijual pada harga berbeza mengikut lokasi iaitu sekitar RM1 untuk setengah kg dan RM2 untuk satu kg.

Ketika ditanya mengenai cabaran lain yang dihadapinya, Norlaile memberitahu, dia perlu bersaing dengan beberapa pengusaha bukan bumiputera dari segi ruang pasaran dan juga harga.

Masalah lain yang dihadapi adalah seperti aktiviti penyelenggaraan mesin dan kelengkapan secara berkala.

''Jika mesin-mesin ini menghadapi masalah, kita terpaksa mencari jalan alternatif dengan mengambil bekalan daripada pengusaha lain bagi memenuhi permintaan sedia ada,'' jelasnya lagi.

Beliau yang menjadikan suami dan adik-beradik sebagai pendorong turut bercadang melengkapkan kilangnya dengan mesin moden dan berteknologi tinggi seperti mesin pembungkus automatik pada masa depan.

Ia bertujuan meningkatkan pengeluaran produknya di samping memenuhi kualiti seperti yang diinginkan pengguna.

Sumber:Utusan Malaysia

FAMA bantu penanam kubis

FAMA bantu penanam kubis


Cameron Highlands merupakan lokasi utama penanaman kubis yang terkenal di negara ini.


Rakyat Malaysia secara purata mengunyah kira-kira 6,000 tan metrik sayur berdaun termasuk kubis sebulan.

Secara tidak langsung ia turut meningkatkan permintaan kubis dari tanah tinggi.

Permintaan dengan jumlah besar untuk sayur-sayuran ini kebanyakannya adalah daripada pembeli seperti pihak hotel, institusi pendidikan dan asrama.

Bagaimanapun, pekebun di Cameron Highlands yang kebanyakannya menanam benih hibrid yang diimport dari Jepun, Taiwan dan Korea di atas plot tanah 0.8 hektar yang disewa, hanya mampu menghasilkan antara 4,000 hingga 5,000 tan metrik sebulan.

Purata ladang di tanah tinggi mengeluarkan hasil antara 15 dan 20 tan metrik kubis seekar (0.44 hektar), yang mengambil masa antara 75 dan 90 hari untuk matang.

Walaupun keadaan cuaca sejuk di Cameron Highlands sesuai untuk ditanam kubis, petani masih perlu menabur sejumlah baja asli dan kimia agro serta racun serangga yang diimport untuk mengekalkan kualiti tanaman.

Ini bermakna kos pengeluaran untuk setiap kilogram ialah 65 sen, yang tertinggi jika dibandingkan dengan kos yang ditanggung oleh pekebun di Thailand, China dan malahan Belanda.

Menurut ahli jawatankuasa Persatuan Pekebun India Cameron Highlands, Nanthakumar Suprumani, walaupun hasil tanaman telah meningkat berikutan penggunaan benih hibrid, namun peningkatan kos pengeluaran terutama baja dan racun serangga menyebabkan jurang keuntungan kecil.

"Saya kini perlu menambah RM120 untuk botol baja yang sama, yang harganya cuma RM64 pada Disember 2009," kata Nanthakumar.

Nanthakumar, yang kebunnya terletak di kaki Gunung Brinchang, juga bingung dengan tindakan pengharaman penggunaan baja murah dari Thailand sedangkan kubis dari negara itu dibenarkan masuk ke negara ini.

"Sudah pasti pekebun Thai menggunakan baja yang sama untuk tanaman mereka!", tegas beliau.

Pekebun sayur di Cameron Highlands juga menghadapi kesukaran untuk mendapatkan pekerja.

Untuk membolehkan pengguna memperoleh kuota harian, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) telah menubuhkan satu sistem maklumat pemasaran untuk memastikan kuota pengeluaran bulanan dan musim di samping mengawasi pertimbangan tawaran-permintaan.

Para pegawai FAMA pula bekerjasama dengan wakil-wakil dari Persatuan Penanam Sayur Cameron Highlands untuk mengendalikan kajian fizikal bulanan untuk menjamin tahap pengeluaran sayur-sayuran.

Berdasarkan maklum balas yang diterima, FAMA mengemukakan hasil kajian dan cadangannya kepada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani yang kemudian akan mengeluarkan Permit Kelulusan (AP) untuk mengatasi jangkaan kekurangan bekalan dengan mengimport dari Thailand, Indonesia dan China.

"Paras pengeluaran bulanan di Cameron Highlands membentuk asas bagi memastikan jumlah yang akan diimport.

Pada masa sekarang, kira-kira 3,000 tan metrik dibawa masuk setiap bulan," kata Ketua Pengarah FAMA, Datuk Mohamed Shariff Abdul Aziz baru- baru ini.

Tetapi jika data digunakan tidak tepat ia boleh menjejaskan perancangan yang dibuat.

Input yang tidak tepat daripada pekebun boleh membawa kepada pengimportan yang berlebihan dan harga akan jatuh menjunam hasil daripada lambakan.

Keadaan menjadi bertambah buruk lagi apabila pengimport tidak mengisytiharkan kargo yang akan masuk ke pelabuhan selain penyeludupan.

Maklumat menerusi khabar-khabar angin menyebut faktor berkenaan sebagai penyebab kemerosotan harga, hingga mencecah serendah 40 sen sekilogram pada Oktober tahun lalu.

Kebiasaan dalam sebarang pengambilalihan perdagangan, harga bagi setiap barang akan meningkat apabila ia berubah tangan.

Khidmat orang tengah

Dalam perniagaan kubis, harga margin antara pekebun dan orang tengah adalah antara 100 dan 200 peratus.

Ditambah lagi dengan 100 hingga 150 peratus antara orang tengah dengan pemborong; selanjutnya antara 100 dan -200 peratus antara pekedai dan pengguna; dan ketika pembeli mengambil kubis dari rak jualan, harga adalah tiga hingga empat kali ganda berbanding di pintu pekebun.

Faktor seperti sambutan perayaan utama, kawalan harga, harga import yang murah, permintaan daripada pembeli berinstitusi, dan pemilihan cara pengagihan turut mempengaruhi harga.

Kubis Cameron Highlands diedarkan secara terus, kontrak dan pemasaran konsainan.

Memandangkan ramai pekebun kekurangan logistik untuk menghantar hasil mereka terus kepada pengguna, mereka mendapatkan khidmat orang tengah.

Dalam pemasaran konsainan, pekebun akan hanya mengetahui harga di pintu kebunnya selepas pihak konsainan menjual hasil berkenaan di pasar borong Selayang.

Bagaimanapun, tidak semua 120 pemborong yang memberi khidmat kepada pekebun Cameron Highlands mempunyai perasaan memihak kepada kepentingan pelanggannya.

Kurangnya ketelusan telah menghalang pekebun daripada mengesahkan sama ada harga yang mereka peroleh itu memuaskan.

Sebagai pengeluar yang malang dengan tidak mempunyai peranan dalam membuat keputusan harga, penanam kubis sering mengeluh bahawa hasil titik peluh mereka sering dikaut oleh orang tengah.

Harga yang adil

"Kami bergantung kepada belas kasihan pemborong," kata Nanthakumar.

Bersetuju dengan kenyataan itu, usahawan tani Syed Abdul Rahman yang mengendalikan Taman Agro Al-Mashoor di Tanah Rata menggesa pihak berkuasa agar mengawasi aktiviti pemborong bagi memastikan harga mereka adalah sesuai dan adil.

Apabila pekebun yang naik marah mengugut untuk melambakkan stok mereka di premis FAMA di Cameron Highlands pada Oktober lepas, FAMA meredakannya dengan menawarkan pembelian kira-kira 500 tan metrik kubis berharga RM350,000 yang kemudian diagih-agihkan ke pasar raya di seluruh Lembah Klang.

Hampir semalaman selepas itu, harga runcit kubis naik kepada RM1.30 hingga RM1.40 sekilogram.

Ia naik lagi kepada RM3.50 sekilogram apabila kuota AP pada Disember dikurangkan sebanyak 65 peratus, atas cadangan FAMA.

Menerusi FAMA, penanam kubis Cameron Highlands mengetahui bahawa mereka mendapat harga yang adil atas usaha mereka dan seperti yang lain Nanthakumar kini menyalurkan hasil tanamannya kepada FAMA.

Berikutan kawasan tanah yang sememangnya terhad di Cameron Highlands, hasil pengeluaran kubis sudah semestinya tidak akan dapat meningkat melainkan pekebun menggunakan cara berteknologi tinggi dalam penanaman seperti sistem fertigasi atau hidroponik .

Bagaimanapun, cara sedemikian memerlukan modal permulaan yang banyak. walaupun mereka berkemampuan berbuat demikian, ramai tidak akan melakukannya memandangkan tanah yang mereka gunakan untuk berkebun itu adalah disewa untuk tempoh sementara di samping menghadapi masalah mendapatkan pekerja.

Menurut Setiausaha Persatuan Penanam Sayur-Sayuran Cameron Highlands, Chay Ee Mong, bercucuk tanam di kawasan tanah tinggi memerlukan tenaga kerja yang ramai tetapi pekebun tidak mendapat jumlah yang mencukupi.

Oleh demikian, AP tidak akan dihapuskan dalam masa terdekat ini.

"FAMA akan terus berhati-hati dengan melakukan pengawasan dan penguatkuasaan, bagi mengelakkan sebarang aktiviti menyorok dalam proses pemasaran, yang akan menyebabkan harga naik.

"Kami akan memastikan penanam sayur Cameron Highlands mendapat pulangan berpatutan atas usaha mereka," kata Mohamed Shariff.

Bagaimanapun, pekebun juga perlu memainkan peranan masing-masing. Selagi mereka mengisytiharkan jumlah pengeluaran yang sebenar, masalah lebihan dalam pasaran tidak akan berlaku. - Bernama

Hasil benih kelah terbaik


KETUA Pengarah Perikanan, Datuk Junaidi Che Ayub melepaskan benih ikan kelah yang berjaya di hasilkan di PPA di Perlok sungai Kuala Serau, Lipis, Pahang.


IKAN kelah bukan sahaja terkenal kerana keenakan rasa dagingnya yang mempunyai tekstur yang halus malah ia sangat kuat melawan sekiranya terkena mata pancing.

Justeru, kombinasi semangat juangnya yang tinggi apabila terkena mata kail serta isinya yang sedap menjadikannya buruan kaki pancing dan peminat ikan air tawar.

Akibat tekanan penangkapan yang melampau dan permintaan yang tinggi di pasaran ia kini diancam kepupusan.

Dikenali sebagai 'King of the River', kelah merupakan ikan yang hanya dijumpai di Asia seperti di India, Thailand, Malaysia dan Indonesia.

Terdapat lebih daripada 19 spesies kelah yang terdapat di dunia dan di Malaysia hanya terdapat tiga spesies.

Kebanyakan ikan kelah yang dijumpai di Malaysia ialah kelah merah.

Menurut Ketua Pusat Pengembangan Akuakultur (PPA) Perlok, Jabatan Perikanan Pahang, Muhamad Hatta Mahmud, habitat semula jadi ikan kelah adalah di hulu sungai yang lebih 500 meter dari paras laut.

''Secara logiknya, ikan kelah adalah ikan yang lasak dan lincah berenang kerana ia hidup di celah-celah batu yang mempunyai air yang laju.

''Ikan kelah ini boleh membesar sehingga lebih daripada 50 kilogram (kg) dan dikenali kerana memiliki bibir dan mulut yang besar," katanya ketika ditemui pemberita di pusat tersebut.

Selain itu, ikan kelah mempunyai garisan lateral (tengah) yang jelas dilihat di tengah-tengah bahagian badan dan juga mempunyai sisik yang besar dan cantik.

Jumlah sisik di bahagian garisan lateral (tengah) ikan dewasa kebiasaannya adalah antara 20 hingga 30 keping.

Ikan kelah juga mempunyai beberapa sirip seperti pektoral, pelvik, dorsal, anal dan sirip kaudal (ekor).

Perbezaan ikan kelah dengan ikan lain ialah ia mempunyai lebihan daging di bawah dagunya.

Ikan kelah betina bertelur sepanjang tahun dan mengeluarkan telur pada musim selepas hujan di celah-celah batu atau lopak air di sekitar kawasan sungai.

Kebiasaannya ia akan mengeluarkan telur secara sedikit-sedikit mengikut kematangan telur berbanding dengan ikan lain yang mengeluarkan telur secara sekali gus.

Ujar Mohamad Hatta, induk kelah yang diperoleh kini merupakan generasi kedua (F2) selepas kejayaan pertama pembenihan ikan tersebut.

Selain menghasilkan benih kelah PPA Perlok ini juga turut menghasilkan benih ikan lampam sungai, baung, keli dan patin.

PPA Perlok turut menerima tempahan daripada orang perseorangan mahu pun mana-mana syarikat untuk melakukan proses pembenihan ikan menurut permintaan.

Diwujudkan sejak tahun 1998, PPA Perlok secara rasminya dibuka pada tahun 2000 dan berkeluasan 110 ekar.

Kelebihan

Apa yang menjadi kelebihan kawasan PPA Perlok ini adalah kerana mudah untuk mendapatkan punca air semulajadi yang bersih.

Sehingga kini, PPA Perlok telah menghasilkan ribuan anak benih ikan air tawar untuk menampung keperluan ke seluruh negara.

Selain itu, anak benih ikan air tawar tersebut juga telah dilepaskan di sungai-sungai sekitar Pahang bagi tujuan meningkatkan sumber perikanan di negeri itu.

Dengan itu, ia mampu mengelakkan sumber ikan di sungai yang amat bernilai, pupus kerana pelbagai faktor antaranya masalah pencemaran, penggunaan tanpa kawalan atau pembiakan semula jadi yang tidak memberangsangkan.

Sumber:utusan malaysia

Betik Piola ke pasaran dunia


Pengendalian betik Piola menggunakan kaedah yang sistematik bagi memastikan kesegarannya.


ISI yang manis, berjus dan boleh dimakan dengan mudah merupakan ciri unik dan istimewa Betik Piola keluaran Malaysian Agrifood Corporation (MAFC).

Keistimewaan itu juga menjadikan ia ikon negara kerana pasarannya bukan setakat di Malaysia tetapi telah sampai ke London, United Kingdom.

Malah ia turut mengangkat daerah Lanchang di Pahang sebagai Lembah Betik Negara.

Malah orang ramai yang membeli betik di tepi-tepi jalan atau di pasaraya mungkin tidak sedar bahawa buah yang sama di eksport ke luar negara.

Ia membuktikan sektor pertanian di negara ini berkembang pesat dan mampu menjana pendapatan bukan sahaja kepada rakyat tetapi juga kepada negara.

Satu ketika dahulu betik jenis Subang dan Batu Arang mendapat sambutan. Tetapi saiz kedua-dua jenis itu agak besar.

Sebaliknya kini orang ramai lebih suka betik daripada jenis Solo dan Eksotika yang lebih kecil dan mudah dihidangkan.

Naib Presiden Kanan, Unit Perniagaan Lanchang, MAFC, Dr. Baharuddin Abdul Ghani berkata, ekoran minat orang ramai terhadap betik bersaiz kecil, pihak mereka telah menjalankan penyelididikan dan pembangunannya (R&D). Hasil mereka berjaya menghasilkan betik sendiri.

Betik baru yang dihasilkan daripada jenis Carica frangi itu ditanam di Lanchang dan dipasarkan dengan nama - Piola.

Baharuddin memberitahu, MAFC mempunyai ladang betik seluas 200 hektar di Lanchang, Pahang dengan 60 hektar ladang kontrak di sekitarnya.

"Pihak kami merancang untuk menambahkan keluasan ladang sehingga 1,000 hektar dengan 30 peratus ladang MAFC manakala selebihnya ladang kontrak," katanya semasa ditemui selepas sesi taklimat kepada peserta Agrochallange Putrajaya Pekan 2010 di Lanchang, Pahang.

Betik yang dihasilkan MAFC kebanyakannya bagi memenuhi permintaan antarabangsa seperti Hong Kong, Asia Barat, Eropah dan China.

Malah katanya, semasa dipamerkan di Berlin, Jerman, betik Piola mendapat sambutan menggalakkan dan memperoleh antara 10 tempat teratas.

Sebab itu kata Baharuddin, lebih 40 peratus betik yang ditanam di ladang MAFC dieksport. Yang selebihnya untuk pasaran tempatan.

"Kami menjangka pengeluaran betik yang lebih banyak bagi memenuhi permintaan eksport apabila beberapa syarikat berminat bekerjasama dengan bertindak sebagai ladang kontrak.

"Buat masa ini kami bekerjasama dengan beberapa pihak seperti Felda, PSK Vega, usahawan serta pekebun kecil di Taman Pengeluaran Kekal Makanan (TKPM), Lanchang," katanya.

MAFC yang mula beroperasi pada tahun 2007 memilih tanaman betik memandangkan ia berpotensi dibangunkan sebagai tanaman tropika. Lagi pun negara ini tidak mempunyai ikon tanaman yang boleh diketengahkan.

Justeru MAFC, jelas Baharuddin melihat betik yang mendapat sambutan negara luar berpotensi untuk dikembangkan.

"Betik Piola berupaya dimajukan memandangkan MAFC mempunyai rangkaian bekalan dan pengurusan yang sempurna daripada penghasilan benih, penanaman, tuaian sehingga kepada meja makan.

"Malah syarikat atau pekebun kecil yang terlibat dalam ladang kontrak akan diberikan biji benih, diajar teknik menanam, diberikan khidmat nasihat teknikal bagi mencapai piawai yang ditetapkan," katanya.

Pusat Pengumpulan MAFC di Lanchang pula katanya, berupaya menguruskan sehingga 80 tan betik dalam masa lapan jam.

Baharuddin berkata, betik mengambil masa 30 bulan untuk satu kitaran dan akan mula berbuah selepas sembilan bulan dan akan terus dituai selama 21 bulan.

Mengenai proses pengendalian betik selepas tuai, katanya, betik yang dituai dan dihantar ke pusat pemprosesan dipilih secara manual sebelum dibersihkan menggunakan air paip yang mengalir.

"Ini bagi memastikan tiada bahan kotoran atau bendasing melekat pada permukaan buah," katanya.

Selepas itu buah berkenaan dibasuh sekali lagi dengan air yang ditambah dengan larutan klorin pada kepekatan 200 bahagian per sejuta.

Kemudian buah disejukkan pada suhu 15 darjah Celsius (C) bagi memastikan ia segar.

Buah itu kemudiannya dimasukkan dalam air yang mengandungi racun kulat selama 10 minit bagi membunuh kulat.

Kemudian dimasukkan semula ke dalam air biasa sebelum dibungkus dan dihantar kepada pengguna.

"Buat masa ini pusat pengumpulan kami berupaya mengendalikan sehingga 80 tan betik sehari bagi tempoh lapan jam.

"Kapasiti berkenaan mungkin akan ditingkatkan apabila ladang-ladang kontrak mula mengeluarkan hasil," katanya.

Apa menarik, betik Piola boleh telah mendapat pengiktirafan Skim Amalan Ladang Malaysia (SALM) dan Amalan Pertanian Baik (GAP) dan Amalan Pengilangan Baik (GMP).

Sumber:utusan Malaysia

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails