Thursday, March 27, 2014

Inovasi mesin sate




Penggunaan tenaga kerja yang ramai serta kos yang tinggi kini tidak lagi relevan. Penyelesaian terbaik adalah menggunakan mesin.
Sate contohnya, adalah makanan kegemaran masyarakat di negara ini dan berpotensi untuk dieksport serta dibangunkan menerusi sistem francais.
Namun begitu, proses penghasilan yang memakan masa serta remeh menyukarkan usaha menghasilkannya dalam kuantiti yang banyak dalam masa singkat.
Justeru, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) menerusi penyelidiknya berjaya menghasilkan mesin khas untuk mengatasi masalah penghasilan sate secara komersial.
Menurut Pegawai Penyelidik, Pusat Penyelidikan Mekanisasi dan Automasi, MARDI, Dr. Azman Hamzah, sate merupakan makanan tradisional yang berpotensi untuk dikomersialkan secara meluas sehingga ke luar negara.
Jelasnya, bagi menjayakan hasrat tersebut, sistem pemprosesan sate perlu dipertingkatkan dan dipercepatkan dengan kaedah mekanisasi bagi memastikan keselamatan serta pengawalan mutu produk yang lebih baik.
“Dengan menggunakan kaedah mesin dalam pemprosesan sate, MARDI berjaya membangunkan teknologi lengkap memproses, bermula daripada proses mencucuk, memanggang serta membungkus," katanya ketika ditemui di ibu pejabat MARDI, Serdang, Selangor baru-baru ini.
Tambah Dr. Azman, sate merupakan makanan yang digemari oleh rakyat Malaysia tetapi tetapi usaha mempromosinya tidak selari dengan kadar pengeluaran.
“Jika masih bergantung kepada kaedah tradisional iaitu mencucuk secara manual pastinya industri ini tidak akan ke mana," katanya.
Oleh itu, Dr. Azman mengorak langkah menghasilkan mesin mencucuk sate automatik yang lebih berkesan bagi memudahkan proses penghasilan produk makanan tersebut.
“Proses mencucuk sate secara manual merupakan tugas yang rumit dan memerlukan kemahiran yang tinggi.
“Secara puratanya seorang pekerja yang mahir mampu mencucuk sate pada kadar 1,000 cucuk sehari (lapan jam bekerja)," katanya.
Dalam proses mencucuk sate, pencemaran mungkin boleh berlaku kerana daging yang digunakan disentuh secara terus oleh manusia.
Bagi mengelak kejadian seumpama itu, sebuah mesin pencucuk sate telah dibangunkan yang mana mampu menghasilkan hampir 1,500 cucuk selama sejam.
Selain dapat menghasilkan sate yang lebih berkualiti, kos pekerja juga dapat dikurangkan kerana mesin yang dicipta hanya dikendalikan oleh dua orang tenaga kerja.
Mesin itu juga mampu menghasilkan 10,000 cucuk sate sehari dan amat sesuai untuk digunakan oleh pengusaha sate yang menghasilkan sate melebihi jumlah tersebut.
Bagaimanapun, bagi pengusaha kecil, MARDI turut menghasilkan mesin pencucuk sate yang lebih kecil yang dikendalikan oleh seorang operator dan mampu menghasilkan sate sebanyak 3,000 cucuk sehari.
Menggunakan sistem pneumatik dan elektrik, mesin tersebut digerakkan menerusi kuasa udara mampat daripada pemampat udara berkuasa 2.5 kuasa kuda (hp).
Mesin tersebut tidak menggunakan tenaga elektrik secara terus menjadikannya selamat untuk dikendalikan.
Berbekalkan harga mampu milik iaitu sekitar RM15,000, mesin tersebut hanya memerlukan seorang operator sahaja dan saiz sate yang dicucuk boleh ditentukan oleh pengusaha sendiri.
Sate bersaiz 15 hingga 30 gram secucuk boleh dihasilkan menggunakan mesin tersebut.
Dibina menggunakan keluli tahan karat dan acuan sate dibina daripada teflon (bahan gred makanan) menjadikan kualiti produk makanan tersebut terjamin dan tidak tercemar.
Pembangunan mesin seumpama itu dilihat dapat membantu melahirkan lebih ramai usahawan makanan.


Sumber Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140217/ag_01/Inovasi-mesin-sate#ixzz2xDkBpKdf
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Anggur tarikan baharu


POKOK anggur hidup subur di TATML, Kedah .
Anggur merupakan antara buah yang memiliki daya tarikan yang tersendiri dan hanya boleh ditemui di negara-negara beriklim sederhana, sejuk serta kering.
Kehadiran tumbuhan tersebut yang menjalar sambil buahnya bergayutan pasti akan menarik minat sesiapa sahaja.
Kini menerusi teknologi pertanian terkini, anggur boleh hidup subur di negara-negara beriklim tropika seperti Malaysia.
Kejayaan beberapa usahawan serta institusi penyelidikan dalam kajian dan pengembangan produk pertanian tersebut menjadi pemangkin kepada Taman Agroteknologi, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Langkawi (TATML), Kedah untuk menanamnya.
Idea asalnya adalah untuk menarik minat pelancong tempatan memenuhi taman tersebut untuk melihat sendiri teknologi penanaman anggur yang dilaksanakan oleh MARDI.
Menurut pengurus taman tersebut, Hashim Mat, pemilihan tanaman anggur adalah rentetan kejayaan penanaman yang dilakukan di sekitar Perlis.
“Jika di Perlis anggur mampu hidup subur, pasti perkara yang sama dapat dilaksanakan di Langkawi, Kedah.
“Kita sudah mulakan kajian teknologi penanaman anggur di sini hampir empat tahun dan kini usaha tersebut telah membuahkan hasil," katanya ketika di temui di TATML, Langkawi, Kedah baru-baru ini.
Jelas Hashim lagi, usaha menanam anggur dilaksanakan secara cuba jaya dengan pelbagai kaedah serta teknologi pertanian yang terdapat di MARDI.
“Pada peringkat awal saya menggunakan beberapa varieti anggur dengan bilangan 30 pokok semuanya di rumah hijau percubaan dan hasilnya agak memberangsangkan.
“Apa yang saya dapati dalam penanaman anggur, faktor utama yang perlu diutamakan adalah struktur pelindung dan kawalan pemangkasan yang sesuai mampu membuahkan hasil," katanya.
Selain daripada faktor tersebut, pengurusan rumpai juga penting bagi memastikan segala nutrien yang dibekalkan kepada pokok anggur.
Selain itu, struktur pelindung yang sesuai bagi tanaman anggur adalah sedikit tinggi bagi memastikan sistem pengudaraan berjalan lancar sekali gus mampu menurunkan kadar kelembapan yang tinggi.
Hal demikian kerana, keadaan yang lembap memudahkan pokok anggur diserang kulat terutamanya pada buah dan daun.
Projek penanaman yang dimulakan pada tahun 2011 kini telah membuahkan hasil apabila gugusan anggur yang bergayutan dapat dilihat memenuhi ruangan rumah hijau.
Dianggarkan hampir dua kilogram buah anggur dapat dihasilkan di dalam satu meter persegi kawasan penanaman jika kena pada musim dan tidak diserang kulat.
Antara varieti yang mengeluarkan buah dengan banyak adalah daripada Vitis spp. seperti IAC, Black Queen, Black Opal dan White Malaga.
Bagaimanapun pengeluaran buah anggur di taman tersebut masih di tahap awal dengan kadar saiz buah yang agak kecil.
Namun jelas Hashim, senario tersebut adalah biasa kerana saiz buah anggur akan beransur-ansur membesar seiring dengan kematangan pokok.
“Buat peringkat awal ini buah yang keluar banyak namun sedikit kecil kerana selain varietinya yang sememang berbuah kecil, pokok anggur ini juga masih muda.
“Pokok anggur dikatakan mampu hidup ratusan tahun jika kaedah penjagaan yang sesuai dipraktikkan," katanya.
Tempoh matang adalah sekitar satu setengah tahun dan setelah matang, pokok anggur perlu dipangkas keseluruhan daun serta batang yang berwarna hijau dengan meninggalkan batang matang yang berwarna coklat sahaja.
“Potongan perlu dilakukan berdekatan dengan buku tunas pada batang yang berwarna coklat.
“Tunas baharu akan muncul setelah dua hingga tiga minggu yang berbentuk daun serta bunga yang mana akan menjadi buah," katanya.
Kebiasaannya, gugusan buah anggur akan muncul setelah tiga hingga empat helai daun tumbuh dan gugusan buah akan berada berdekatan dengan buku tunas pada batang matang tersebut.
Kaedah pemangkasan yang betul akan memudahkan kerja-kerja menyelenggara pokok serta penuaian buah.
Buah anggur akan matang dalam masa 100 hari selepas pemangkasan dilakukan dan kadar masa matang buah tersebut berbeza mengikut varieti anggur.
Anggur tidak bermusim, justeru pokok anggur akan berbuah sepanjang tahun dan bagi memastikan anggur sentiasa berbuah pemangkasan perlu dilakukan selalu.
Bagaimanapun selepas dituai, kebiasaannya pokok anggur akan direhatkan dari dua minggu sehingga sebulan sebelum proses pemangkasan dilakukan semula.
Pokok anggur memerlukan kadar nutrisi yang secukupnya dan salah satu kaedah terbaik bagi memastikan pokok anggur sentiasa subur adalah menggunakan baja organik dan sedikit baja kimia sebagai tambahan.
Akar pokok anggur tidak boleh terendam lama di dalam air, justeru penggunaan batas adalah digalakkan bagi mengelakkan kejadian tersebut.
Benih anggur yang terbaik adalah daripada kaedah keratan batang matang yang berwarna coklat.
Setelah dipotong sepanjang satu kaki setiap satu, keratan tersebut boleh disemai ke dalam polibeg dengan memastikan buku tunas yang pertama terbenam di dalam tanah.
Pokok anggur boleh diubah ke atas tanah apabila keadaan akarnya telah benar-benar kukuh atau pengeluaran daun sebanyak tiga hingga empat helai.
Selain menggunakan polibeg, keratan batang anggur juga boleh ditanam terus ke atas tanah.
Teknik pengairan yang digunakan MARDI adalah sistem fertigasi dan anggur hanya memerlukan kadar siraman sebanyak dua kali sehari apabila cuaca agak kering dan sekali sehari apabila cuaca lembap.
Sehingga kini, tiada serangga perosak yang benar-benar mengancam pokok serta buah anggur namun kajian akan diteruskan bagi memperbaiki teknik penanaman anggur agar dapat mendatangkan hasil yang lebih baik pada masa akan datang.
Tambah Hashim, MARDI bercadang untuk menambah rumah hijau dengan struktur yang diperbaiki bagi tanaman anggur di taman tersebut sebagai tarikan utama pelancongan agro.
Selain mempamerkan kejayaan penanaman buah tersebut, TATML juga menawarkan khusus jangkamasa pendek selama dua jam bagi mempelajari kaedah serta teknologi penanaman anggur dengan kadar bayaran hanya RM20 seorang.
TATML pada awalnya dikenali sebagai Stesen MARDI Langkawi dan mula dibangunkan pada empat Ogos 1990 dengan pembukaan pejabat pentadbiran sementara di Taman Langkawi yang terletak tiga kilometer dari kawasan ladang kini.
Objektif asal penubuhan stesen tersebut adalah sebagai pusat pengeluaran buah-buahan dan sayur-sayuran untuk keperluan pelancongan di pulau tersebut.
Pada tahun 1995, Stesen MARDI Langkawi dilancarkan sebagai Langkawi Agro Park dan perasmiannya disempurnakan oleh Ketua Pengarah MARDI ketika itu, Datuk Dr. Mohd. Sharif Ahmad.
Kini TATML menerima hampir 75,000 pengunjung yang terdiri daripada pelancong asing dan tempatan.

Sumber Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140210/ag_01/Anngur-tarikan-baharu#ixzz2xDjhm4Tz
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Ternak belangkas elak pupus




NAMUN, setelah melihat hasil tangkapan semakin berkurangan berbanding 30 tahun dahulu timbul kesedaran dalam diri Ahmad agar taburan haiwan laut tersebut perlu dipertingkatkan.
"Sebelum ini sebagai nelayan belangkas kami hanya menangkap haiwan ini untuk dijual namun sejak akhir-akhir ini belangkas semakin berkurangan.
"Hasil daripada jualan juga semakin hari semakin merosot kerana sejak dari dahulu saya sendiri tidak pernah terfikir untuk memulihara belangkas agar haiwan ini dapat terus membiak dengan baik," katanya ketika ditemui dalam program Kembara Media Perikanan 2013 anjuran Jabatan Perikanan baru-baru ini.
Bagaimanapun usaha menternak belangkas bukanlah sesuatu yang mudah, banyak usaha serta kos perlu dikeluarkan.
Usaha Ahmad yang bersungguh-sungguh memulihara taburan belangkas telah mendapat perhatian pihak Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan agensi tersebut telah mengeluarkan dana sebanyak RM35,000 untuk membina bilik penetasan belangkas untuknya.
Menerusi kemudahan tersebut, Ahmad kini mampu menetaskan hampir 100,000 ekor anak belangkas setiap tahun dan dilepaskan ke laut.
Anak belangkas yang baharu menetas memiliki saiz lebih kecil daripada syiling 10 sen dan tumbesarannya amat perlahan.
Untuk mencapai saiz syiling 10 sen, belangkas memerlukan jangka masa selama dua tahun.
Di pusat penetasan miliknya, Ahmad menjaga anak belangkas tersebut sehingga berumur dua tahun sebelum dilepaskan ke laut.
Tujuannya untuk memastikan kelangsungan hidup anak belangkas berada pada tahap yang tertinggi.
Bagaimanapun Ahmad tidak berkemampuan memelihara haiwan laut tersebut sehingga dewasa berikutan kekangan kewangan dan cara yang terbaik adalah melepaskan anak-anak belangkas kembali ke laut.
Pada masa yang sama Ahmad tetap meneruskan tangkapan belangkas untuk dieksport ke negara jiran, Thailand.
Akui Ahmad, usahanya menetas dan melepaskan kembali anak belangkas ke laut berbaloi apabila hasil tangkapan kini semakin meningkat.
"Jika kena pada musimnya iaitu pada bulan November sehingga Februari, hasil tangkapan mampu mencecah 1,000 ekor sebulan.
"Malah di Johor dan Melaka pernah dicatatkan hasil tangkapan mencecah lima hingga enam ribu ekor sebulan," katanya.
Ujar Ahmad, belangkas kebiasaannya mengambil masa hampir 15 tahun untuk matang, namun bagi belangkas betina apabila menginjak usia ke sembilan tahun, haiwan marin tersebut mula menghasilkan telur untuk disenyawa.
Saiz belangkas dewasa tidak menentu namun boleh dikategorikan antara berat 700 gram (g) sehingga satu kilogram (g) seekor.
Kini menerusi usaha tersebut, belangkas mampu membiak dengan lebih baik namun berapa ramaikah nelayan yang sanggup untuk melaksanakan usaha seperti Ahmad di negara ini dalam menyelamatkan haiwan prasejarah tersebut daripada diancam kepupusan.
Belangkas merupakan haiwan bercengkerang dan hidup di kawasan berair tetapi dalam keadaan tertentu, akan naik ke darat untuk tujuan bertelur.


Sumber Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140203/ag_01/Ternak-belangkas-elak-pupus#ixzz2xDjNgQ73
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Siakap sangkar terapung


MUSIM tengkujuh juga boleh mengurangkan pendaratan ikan memandangkan cuaca buruk itu mengancam keselamatan nelayan.
Pilihan yang ada ialah mengoptimumkan penggunaan sumber dari darat termasuk mengeluarkan lebih banyak ikan menerusi projek akuakultur.
Sebab itu kerajaan sentiasa memberi peluang kepada mana-mana pihak yang mempunyai cita cita untuk menjadi usahawan akuakultur, kerana bidang tersebut berpotensi besar untuk dimajukan.
Malah menerusi Bidang Keberhasilan Utama Ekonomi (NKEA), sektor pertanian telah dikenal pasti sebagai salah satu bidang di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP).
NKEA Pertanian memberi fokus kepada subsektor yang mempunyai potensi pertumbuhan yang besar yang dapat membantu negara untuk turut sama menyertai pasaran global yang semakin berkembang.
Pada masa yang sama, tumpuan akan turut diberikan kepada subsektor strategik dalam usaha menjamin bekalan makanan negara dengan pengenalan 16 Projek Permulaan (EPP) termasuk akuakultur EPP 4 sebagai contoh akan menumpukan kepada Pembangunan Ternakan Dalam Sangkar Secara Bersepadu, sekali gus membuktikan usaha kerajaan memberi anjakan kepada industri akuakultur.
Inisiatif tersebut wajar disahut oleh pengusaha dan meneroka peluang menjadikan akuakultur sebagai penjana kewangan dan meningkatkan taraf hidup.
Seorang daripada usahawan tersebut ialah Raja Zainuddin Raja Omar, 58, yang bermula sebagai penternak ikan sangkar marin secara kecil-kecilan.
Berkat kegigihan dan modal sendiri yang digunakan pada awalnya, dia kini muncul sebagai seorang pengusaha ternakan ikan sangkar marin berjaya.
“Projek saya bermula pada 2002 dan saya seorang mengusahakannya, tetapi tidaklah terlalu besar.
“Pada 2005 apabila Jabatan Perikanan mula memperkenalkan projek ini kepada orang ramai dan baharu ada dua dan tiga orang menyertai projek ini,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia dalam sesi taklimat kepada peserta lawatan Kembara AgroChallenge ke Projek ternakan Ikan Sangkar Marin di Pekan,Pahang baru-baru ini.
Jelasnya, projek berkenaan dijalankan secara berkelompok pada 2005 yang mana semua pengusaha telah bergotong royong untuk menguruskan projek dengan mengeluarkan modal sendiri. - Maszureen Hadzman


Sumber Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140127/ag_01/Siakap-sangkar-terapung#ixzz2xDihjuSW
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Thursday, December 12, 2013

Anak beranak saudagar puyuh

Oleh Roselan Abd Malek
Jamaluddin Ali, 57, dari Kampung Baharu, Jerantut, Pahang bukan nama asing dalam industri ternakan burung puyuh di daerah itu.
Bapa lima anak itu me­ngusahakan ternakan puyuh sejak 20 tahun lalu di tanah miliknya seluas 0.8 hektar dan kini pengeluar anak puyuh terbesar di Pahang. 
Dia mengusahakan anak puyuh melalui lima reban induk puyuh yang dibina di sekeliling rumah dan mampu me­ngeluarkan 120,000 anak puyuh sebulan. 

Katanya, jumlah itu belum mencukupi kerana permintaan terhadap anak puyuh kira-kira 300,000 sebulan.
Foto
ANAK dan ayah mengusahakan burung puyuh.

“Saya bukan saja membekalkan anak puyuh kepada pe­ngusaha di Pahang tetapi Johor, Melaka dan Terengganu,” katanya.

Menurut­nya, ketika awal pembabitan, dia bermula secara kecil-kecilan pada 1993 apabila dipilih sebagai peserta Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) daerah Jerantut. 

“Ketika itu saya mendapat ­bantuan 500 anak puyuh dari ­pejabat daerah untuk diternak sebagai puyuh pedaging selepas berkursus selama seminggu di Institut Kemajuan Ternakan Ayam (IKTA) di Johor Bahru,” katanya 

Selepas itu, ternakan puyuhnya mendapat ­permintaan tinggi pelanggan dan berkembang maju. 

Pada 1997, dia dikeluarkan daripada peserta PPRT kerana pendapatannya yang lumayan, malah mampu membesar dan memberikan pendidikan sempurna kepada lima anaknya itu hasil ternakan puyuh. 

Katanya, kesukaran mendapatkan bekalan anak puyuh menyebab­kan dia mengeluarkan anak puyuh sendiri. 

Dia mempelajari dari beberapa usahawan ­puyuh lain. 

“Akhirnya pada 2001, saya membuat pinjaman bank sebanyak RM30,000 untuk membeli ­sebuah ­mesin penetas telur ­terpakai dan mengeluarkan 20,000 anak puyuh 
sebulan untuk kegunaan sendiri. 

“Namun, berikutan ­permintaan tinggi daripada pe­ngusaha daging puyuh, saya hanya mengeluarkan anak puyuh dan tidak lagi menternak puyuh untuk daging,” kata­nya. 

Dia kini mengusahakan projek ternakan itu ­bersama anak sulung­nya, ­Mohammad ­Fahmi, 30, dan menubuhkan Syarikat Jafah.­ 

Mohammad Fahmi yang mendapat latihan di IKTA mempunyai visi ­mengeluarkan baka puyuh dalam kadar lebih banyak bagi menampung permintaan yang semakin mening­kat. 

Dua beranak itu memberanikan diri membeli sebuah mesin penetas terpakai buatan Belanda berharga RM200,000 yang mampu mengeluarkan 200,000 anak puyuh sebulan. 

Katanya, melalui mesin penetas baru ini kadar penetasannya lebih tinggi iaitu 80 hingga 90 peratus. 

Menurutnya, sebaik menetas, anak puyuh boleh dijual dengan harga 60 sen seekor. 

“Dari segi pasaran, kami tidak ada sebarang masalah kerana ramai pengusaha ternakan daging puyuh memerlukan kira-kira 300,000 anak puyuh sebulan. 

“Bagaimanapun, apa yang bimbangkan adalah kami tidak dapat ­menampung permintaan yang semakin tinggi kerana 5,000 induk sedia ada tidak mencukupi,” kata­nya.
Sumber:harian metro online

HijauPlastMAP: Beg semaian mesra alam

Oleh Mohd Sabran Md Sani

Tidak ramai yang ambil peduli kesan penggunaan beg plastik kepada alam sekitar, meskipun sedar ia mengambil masa beratus-ratus tahun untuk lupus.

Bukan hanya mencemarkan alam, beg plastik terpakai juga mengandungi bahan kimia seperti ‘metalic salt’ yang boleh menyebabkan kanser. 
Biarpun penciptaan plastik mempermudahkan urusan seharian, namun kesan buruk daripada penggunaannya perlu dielakkan. 

Pembakaran sampah mungkin menjadi kaedah pelupusan paling mudah, bagaimanapun ia mencemarkan alam sekitar.
Foto
NURNABILAH menunjukkan dua produk plastik HijauPlastMAP.

Sekumpulan penyelidik muda Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) menemui formula dalam menyelesaikan masalah pencemaran sisa buangan beg plastik kepada persekitaran.

Dikenali HijauPlastMAP atau singkatan ‘Hijau Plastik from UniMAP,’ produk inovasi berkenaan hasil ciptaan pelajar Kejuruteraan Polimer, Pusat Pengajian Kejuruteraan Bahan UniMAP. 

Pelajar tahun pertama yang terbabit dalam projek itu ialah Ku Nur Salsabila Ku Osman, Nurnabilah Ibrahim, Nor Diana Rafie, Lokman Hakim Ibrahim dan Ahmad Azrem Azmi. 

Antara keunikan produk plastik berkenaan adalah proses penguraian mengambil masa singkat antara tiga hingga enam bulan. 

Projek itu diselia pensyarah Fakulti Teknologi Kejuruteraan, Pusat Kejuruteraan dan Inovasi universiti itu, Dr Nik Noriman Zulkepli. 

Nurnabilah berkata, plastik HijauPlastMAP adalah produk semula jadi pro-oksida yang menggunakan bahan seperti lalang, kunyit dan serai. 

“Ia adalah produk inovasi baru berasaskan bahan semula jadi dengan setiap satunya mempunyai fungsi sendiri, selain berpotensi menggantikan plastik konvensional terdapat di pasaran ketika ini. 

“Kunyit dan serai umpamanya adalah bahan pestisid untuk pertanian yang dapat menghalang serangga daripada merosak tanaman, sementara lalang pula berfungsi untuk menstabil dan meneutralkan tanah,” katanya. 

Kumpulan pelajar berkenaan ditemui selepas menyertai Persidangan dan Ekspo Ciptaan Institusi Pengajian Tinggi Antarabangsa (PECIPTA 2013) di Pusat Konvensyen KLCC di sini, baru-baru ini. 

Menurutnya, selain tiga bahan berkenaan, tambahan lusi (lumpur) yang mengandungi ziolite dan mikro nutrien dapat meningkatkan kesuburan tanah, selain menjadikan tanaman lebih sihat. 

“Ia dapat mengelak akar mereput. Pada musim panas pula, ia membekalkan air kepada tumbuhan. 

“Ziolite itu sendiri boleh membebaskan nitrogen dalam tanah sekali gus menjadikan bahagian berkenaan lebih subur,” katanya projek penyelidikan berkenaan mengambil masa dua bulan bermula Ogos lalu. 

Metodologi yang digunakan dalam penghasilan plastik berkenaan juga amat mudah menggunakan formulasi berdasarkan sukatan diperlukan. 

“Semua bahan semula jadi seperti kunyit, serai dan lalang dikeringkan terlebih dulu. Ia kemudian dimasukkan ke dalam ketuhar dengan suhu antara 150 hingga 160 darjah celsius. 

“Bagaimanapun pada skala pengeluaran kilang, suhu boleh ditingkatkan hingga 200 darjah celsius,” katanya. 

Semua bahan dikisar menggunakan mesin extruder bagi mendapatkan material dikehendaki. 

“Bahan berkenaan kemudian dimampatkan menggunakan mesin blown bagi menghasilkan plastik semula jadi HijauPlastMAP. 

“Penambahan lusi pula sesuai untuk kegunaan pertanian terutama menggantikan beg semaian pokok dan plastik ‘silver shine’ yang tidak mesra alam,” katanya. 

Katanya, kerja pemindahan pokok ke tapak semaian juga lebih mudah dengan penggunaan plastik berkenaan. 

“Beg semaian tidak perlu dibuka sebaliknya dimasukkan terus ke dalam tanah bersama pokok kerana ia boleh lupus dengan sendirinya dalam tempoh singkat. 

“Berbanding kaedah biasa, ia sudah tentu mengambil masa dan tenaga terutama ketika proses menanggalkan plastik dari medium tanaman,” katanya. 

Plastik kitar semula itu amat menarik untuk diketengahkan sebagai produk yang berpotensi untuk menggantikan produk sedia ada di pasaran. 

“Bahan yang digunakan juga memberi banyak faedah kepada manusia kerana ia adalah biologi mudah terurai dan menghasilkan bahan mesra alam, selamat serta kos lebih rendah. 

“Harga plastik ini amat berpatutan iaitu RM5.50 sekilogram, berbanding plastik biasa RM6.20,” katanya. 

Inovasi berkenaan juga amat menjimatkan berbanding penggunaan bahan cobalt stearate yang dianggarkan bernilai RM1,000 hingga RM1,400 sekilogram. 

“Lalang boleh diperoleh di mana-mana kerana tumbuh meliar, sementara kunyit dan serai pula banyak terdapat di kawasan kampung,” katanya. 

Nurnabilah berkata plastik yang terdapat di pasaran ketika ini mengandungi bahan kimia merbahaya seperti metalic salt. 

“Ia (metalic salt) berbahaya kepada kesihatan manusia kerana menyebabkan kanser dan bertoksik. 

“Banyak plastik-plastik yang tidak lupus di laut dan mengakibatkan pencemaran laut, selain terdapat di persekitaran kediaman,” katanya. 

Katanya, haiwan ternakan seperti kambing dan lembu boleh memindahkan toksik berkenaan kepada manusia. 

“Plastik yang mengandungi cobalt stearate tersimpan di dalam tanah. Ia kemudian meresap ke dalam rumput sebelum dimakan kambing dan lembu. 

“Ia kemudian dipindahkan kepada manusia menyebabkan badan kita menjadi pra radikal kepada sisa berkenaan dan pada jangka panjang mengakibatkan kanser,” kata­nya.
Sumber:harian metro online

Wednesday, November 6, 2013

Biak tiram asuhan

TIRAM perlu disterilkan untuk mengelakkan pencemaran.
Demikian luahan pengusaha ternakan benih tiram Allan Wong, 51, yang di temui di kolam asuhan tiram di Balik Pulau,Pulau Pinang baru-baru ini.

Memiliki pengalaman 22 tahun dalam penternakan tiram, uniknya, syarikat mereka dikatakan satu-satunya yang memasarkan tiram menggunakan teknik pembenihan asuhan.

Jelasnya, ternakan tiram dilihat berpotensi untuk dikembangkan memandangkan negara seperti Australia, New Zealand dan negara Eropah mempunyai suatu industri yang besar berbanding Malaysia yang baru berada di peringkat permulaan.

"Kami melihat pembenihan tiram secara asuhan ini dapat membantu pengusaha yang berminat untuk mendapatkan benih tiram berkualiti.

"Kenapa kita tidak boleh bersaing dengan pasaran luar sedangkan kita boleh mengeluarkan hasil tiram hanya dalam masa setahun berbanding mereka empat tahun sekali.

"Lebih-lebih lagi kita mempunyai cuaca yang lebih baik untuk mendapatkan hasil tiram yang cepat dan berkualiti," katanya.

Kolam asuhan tiram yang dikendalikan oleh syarikat SeaHarvest Aquamarine Malaysia itu turut mempunyai keluasan kolam sebanyak lima ekar yang mampu mengeluarkan lima juta benih tiram setahun.

Oleh itu, pemantauan terperinci perlu dilakukan pada setiap hari bagi memastikan proses pembesaran berjalan lancar

"Sebelum ini tiram yang hidup berkelompok perlu dikorek isinya untuk dijual secara dalam kiraan berat (isi sahaja) hanya kerana struktur cangkerang yang tidak menarik,"katanya.

Pembenihan secara asuhan berbeza dengan pembenihan semulajadi kerana tiram semulajadi hanya membiak dua kali setahun pada pertengahan dan akhir tahun.

Jelasnya, bagi mengembangkan industri ternakan tiram, proses pembenihan secara asuhan diperlukan bagi mendapatkan pembekalan benih yang lebih teratur dan kualiti yang terjamin.

Selain itu, proses kacukan benih juga perlu dilakukan bagi mendapatkan benih yang tahan lasak di samping proses tumbesaran tiram yang lebih cepat dengan kualiti yang lebih bagus.

Menurutnya lagi, kaedah pembenihan itu diperkenalkan berdasarkan kepada kajian yang dijalankan oleh pakar-pakar dalam bidang pertanian dimana pihaknya turut mendapat kerjasama daripada Universiti Sains Malaysia (USM) sejak 1989 lagi.

Mengenai rasa tiram, katanya, rasa tiram Malaysia mempunyai rasa yang lebih lemak dan sedap berbeza berbanding tiram di import dari pasaran luar kerana ia lebih lembut dan nipis.

"Rasanya yang lebih lemak dan tebal mendapat sambutan yang menggalakkan daripada kalangan pelanggan terutamanya chef daripada restoran mewah sekitar kawasan Pulau pinang," katanya.

Wong turut memberitahu, perniagaan yang diusahakan itu juga telah memperoleh status BioNexus daripada Malaysian Biotechnology Corporation Sdn. Bhd. (BiotechCorp) sebagai syarikat bioteknologi yang berpotensi di samping mendapat bantuan mesin-mesin berteknologi tinggi.

Ditanya mengenai perancangannya, kita mula mencari syarikat yang mahu bekerjasama di dalam memperkembangkan lagi indutri tiram di Malaysia di samping mahu mencari pasaran untuk menjual hasil ini.

"Setakat ini salah satu syarikat yang akan bekerjasama dengan kami ialah Kejora dan Jcorp.

"Jcorp yang berpangkalan di Johor mempunyai keluasan kawasan sebanyak 1,000 ekar untuk projek pembenihan tiram ini," katanya.

Jelasnya lagi, pihaknya juga mengharapkan kerajaan dapat memberikan lebih banyak lagi benih kepada orang kampung supaya dapat membuka peluang untuk menambah pendapatan mereka.

"Tiram hanya tidak mengunakan kos yang tinggi malah kurang risiko tetapi dapat hasilkan hasil yang lumayan.

"Ramai orang yang berminat tetapi hanya tidak tahu bagaimana cara untuk mendapatkan benih sebab itulah kami menjadi pengeluar benih kepada mereka.

© Utusan Melayu (M) Bhd 

Inovasi tempe


Dr. Kamariah long, menunjukkan sebahagian produk berasaskan tempe kacang hijau kajiannya.
TEMPE merupakan antara makanan popular di kalangan orang Melayu terutamanya etnik Jawa.
Rata-rata tempe yang terdapat dipasaran dihasilkan daripada kacang soya yang diperam (fermentasi) sehingga terbentuknya produk makanan tersebut.
Di Indonesia, tempe boleh dikatakan antara makanan wajib bagi penduduknya, malah dijadikan sebagai makanan ruji.
Produk makanan tersebut diambil oleh sebahagian besar penduduk Indonesia sebagai pengganti kepada sumber protein yang diperolehi daripada daging dan ikan.
Oleh kerana tempe mudah untuk dihasilkan selain boleh dimasak dengan pelbagai resipi, makanan tradisi tersebut terus menjadi pilihan sebahagian besar masyarakat Melayu.
Menurut penyelidik Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian (MARDI), Dr. Kamariah Long, tempe kacang soya memiliki pelbagai kelebihan serta khasiat buat penggemar makanan tersebut, namun untuk mempelbagaikan produk berasaskan tempe agak sukar dilakukan.
Beliau menyedari jika tempe tidak dipelbagaikan menerusi penghasilan produk sampingan dan hiliran, makanan tersebut tidak akan ke mana dan tidak dapat dikembangkan sehingga ke peringkat antarabangsa.
"Sebagai penggemar tempe, saya merasakan sudah sampai masanya makanan tersebut dipelbagaikan selain hanya dimakan begitu sahaja.
"Jika tempe boleh dipelbagaikan penggunaannya, bukan sahaja penguna malah sepanjang rantaian bermula daripada pengeluar, penjual dan pengguna akan menikmati manfaatnya," katanya ketika ditemui di pejabatnya di MARDI, Serdang, Selangor baru-baru ini.
Jelas Dr. Kamariah yang juga Penolong Pengarah Program Bio-pemperosesan, Pusat Penyelidikan Bioteknologi MARDI, menyedari potensi tempe untuk diketengahkan sebagai produk makanan amat luas beliau telah membangunkan teknologi baharu untuk tujuan tersebut.
Lebih menarik, Dr. Kamariah tidak menggunakan kacang soya sebagai bahan utama pembuatan tempe baharu tersebut sebaliknya menggunakan kacang hijau.
Antara alasan Dr. Kamariah tempe kacang soya sudah dikenali ramai selain sukar untuk mempatenkan produk-produk sampingan baharu daripada tempe kacang soya sedia ada.
"Oleh yang demikian, saya menukar daripada menggunakan kacang soya kepada kacang hijau agar tiada siapa yang akan mengatakan saya 'ciplak' idea orang lain.
"Kita semua tahu, tempe kacang soya sinonim dengan Indonesia, malah menjadi sebahagian daripada kebudayaan mereka, jadi sebarang pembangunan serta penyelidikan ke atas produk ini akan menyebabkan kita menghadapi kesukaran untuk mempatenkannya," katanya.
Pemilihan kacang hijau dilakukan selepas beberapa ujian dan penyelidikan dilakukan mendapati kacang tersebut sesuai untuk dijadikan tempe.
Selain itu, penggunaan kacang hijau sebagai pengganti kacang soya juga mampu meningkatkan khasiat selain menjadikan tempe tersebut lebih sedap serta berbau wangi.
Generasi baru tempe yang dikenali sebagai MyG-Mung Bean dikatakan mengandungi asid GAMA (Gamma Aminobutyric Acid) yang tinggi di samping memiliki pelbagai kelebihan untuk kesihatan.
Pemeraman atau fermentasi tempe MyG-Mung Bean dilakukan menerusi proses inokulasi strain terpilih iaitu Rhizopus 5351 sebagai pengganti agen pemeraman sedia ada.
Penggunaan 'strain' khas bagi menggantikan agen pemeraman biasa itu dilakukan setelah kajian mendapati penggunaannya mampu meningkatkan kandungan antioksidan, memiliki ciri-ciri anti-diabetik, anti-pigmentasi, anti-stress dan juga bahan yang boleh melindungi hati.
Sebagai inovasi baharu, kajian menyeluruh turut dijalankan meliputi ujian kesihatan dan in-vitro terhadap tikus makmal terhadap produk-produk sampingan yang dihasilkan daripada tempe kacang hijau.
Malah, menerusi kajian in-vitro yang dijalanakan mendapati komposisi tempe kacang hijau yang terhasil mampu merangsang sistem penambahan sel imunisasi dan kesan sitotoksik terhadap sel kanser manusia.
Kajian selama tiga tahun tersebut dijalankan olehnya bersama beberapa lagi ahli kumpulan iaitu Dr. Koh Soo Peng, Anisah Jamaluddin, Ainaa Abdul Kahar, penyelidik Universiti Putra Malaysia (UPM), Profesor Madya Dr. Noorjahan Banu Alitheen, Dr. Yeap Swee Keong (UPM), Norlalily Mohd. Ali (pelajar master), Hamidah Mohd. Yusof (pelajar master) dan juga kakitangan beliau Beh Boon Kee turut mendapat kerjasama daripada pihak UPM.
Tambah Dr. Kamariah, kajian terhadap tempe versi baharu itu juga mendapati produk makanan tersebut mengandungi kandungan asid protocathechuic, asid vanilik, asid syringic yang mana lebih tinggi berbanding tempe kacang soya.
Penemuan tersebut menunjukkan produk daripada MyG-Mung Bean memiliki potensi untuk digunakan sebagai makanan tambahan bagi melindungi hati dan sebagai pencegahan awal kepada penyakit kanser.
Selain dimakan begitu sahaja, penyelidikan terhadap tempe itu juga membolehkan MARDI meneroka pelbagai potensi pembangunan produk berasaskan tempe kacang hijau kepada beberapa produk sampingan bagi menggantikan tempe kacang soya.
Dalam pada itu, tempe kacang hijau juga boleh diekstrak secara bioaktif kepada bentuk kapsul, serbuk untuk bancuhan minuman, agen anti-pigmentasi serta bahan berfungsi yang boleh ditambah ke dalam pelbagai jenis makanan.
Akses terhadap produk makanan yang kaya dengan nutrisi menjadi satu keperluan bagi manusia masa kini bagi melindungi keselamatan, kesihatan dan kesejahteraan.
Ujar Dr. Kamariah, makanan tambahan untuk kesihatan yang terdapat di pasaran masa kini amat mahal dan hanya mampu dibeli oleh mereka yang berkemampuan.
Namun, menerusi produk sampingan yang diekstrak daripada tempe kacang hijau dapat dimanfaatkan oleh hampir segenap lapisan masyarakat kerana produk tersebut dapat dihasilkan dengan kos yang rendah.
"Sebagai contoh warga emas yang kekurangan protein akibat kawalan pengambilan makanan seperti daging dan ikan bagi mengelakkan peningkatan kadar kolestrol dalam darah boleh mendapatkan ekstrak protein tempe kacang hijau.
"Ekstrak protein daripada tempe kacang hijau adalah lebih murah kosnya berbanding ekstrak protein yang dihasilkan menerusi kacang soya," katanya.
Selain ekstrak, pengguna juga boleh menggantikan pengambilan daging dan ikan dengan menjadikan tempe kacang hijau sebagai hidangan utama setiap hari.
Pengambilan kacang hijau atau produk kekacang semata-mata di dalam kuantiti yang banyak bagi menggantikan sumber protein juga tidak digalakkan kerana amalan tersebut akan mengakibatkan kesan negatif seperti kembung perut (gluten) atau lebih mudah dikenali sebagai angin.
Untuk mengelakkannya, produk kekacang perlu diperam (contoh dijadikan tempe) terlebih dahulu sebelum dijadikan hidangan.
MyG-Mung Bean bukan sahaja merupakan makanan bernutrisi tinggi dan mudah untuk dibeli oleh rakyat biasa, malah kewujudan satu produk baharu tersebut boleh diketengahkan oleh pihak-pihak yang berminat di sektor pembuatan makanan.
Antaranya adalah seperti usahawan industri kecil sederhana (IKS) bagi menjana pendapatan, mewujudkan peluang pekerjaan dan peningkatan dari segi ekonomi.
Penghasilan tempe kacang hijau tidak melibatkan sebarang pembaziran kerana keseluruhan kacang (kecuali kulit) akan digunakan sepenuhnya menjadikannya lebih mesra alam dan berteraskan teknologi hijau kerana tiada bahan buangan industri.
Buat masa ini, produk MyG-Mung Bean masih belum dikomersialkan kerana masih tiada syarikat mahupun individu yang berminat untuk berbuat demikian.
Bagi mereka yang berminat untuk mengkomersialkan produk tersebut anda boleh menghubungi Dr. Kamariah di alamat email amai@mardi.gov.my.



© Utusan Melayu (M) Bhd 

Wednesday, October 16, 2013

Bisnes nangka madu


Proses pemilihan nangka dilakukan dengan teliti bagi mematuhi piawaian yang ditetapkan.

SEPERTI kebanyakan pengusaha lain yang bermula sekadar hobi tidak terkecuali bagi Abdul Halek yang berminat menceburi bidang pertanian dan seterusnya memberi dorongan kepadanya untuk terus membabitkan diri dalam sektor itu.
Oleh kerana ladang yang berada di kawasan berisiko mudah dilanda banjir, bukan mudah bagi Abdul Halek untuk menjaga dan memastikan projek tanaman nangka varieti CJ3 yang diusahakan di atas tanah seluas tujuh hektar (ha) itu berjaya.
Namun, cabaran itu tidak pernah mematahkan semangatnya, malah dia dianggap sebagai pemangkin untuknya supaya berusaha lebih gigih.
Berkat usaha yang tidak kenal putus asa, bekas kontraktor itu kini mampu berbangga dengan pencapaian muncul pengeluar utama buah berkenaan di TKPM Bera.
Tambahan pula, ladang yang telah berjaya mengeluarkan hasil selama empat tahun ini turut berjaya memasarkan hasilnya ke seluruh daerah Bera dan Pahang.
Sementara itu, Pegawai Pertanian Daerah Bera, Noor Iliana Anour, 33, berkata projek TKPM ini adalah untuk membangunkan kawasan yang kekal bagi pengeluaran buah buahan dan sayur sayuran.
Jelasnya, fokus utama yang akan diberikan melalui program ini adalah penglibatan sektor swasta yang bertindak sebagai syarikat peneraju dan usahawan tani yang berminat dalam pengeluaran bahan makanan yang selamat dan berkualiti untuk pasaran domestik dan eksport.
Seramai 13 peserta dipilih bagi membangunkan TKPM ini yang mendapat tanah yang diperuntukkan daripada pihak kerajaan negeri di samping mendapat peruntukan daripada kerajaan persekutuan dari segi infrastruktur.
"Pemilihan peserta yang memenuhi kriteria akan dipilih bagi memastikan peserta yang benar-benar layak sahaja menyertai projek tersebut.
"Kami hanya menyediakan kemudahan dan infrastruktur untuk peningkatan kualiti projek sedia ada," katanya ketika sesi taklimat dan lawatan Agrochallenge ke tapak projek TKPM, di Bera baru-baru ini.
Jelasnya lagi, projek yang dibangunkan sejak 2006 itu mempunyai keluasan keseluruhan sebanyak 80 ha yang mana 50 ha diperuntukkan untuk tanaman nangka, mangga (10 ha) manakala 12 ha untuk tanaman sayur-sayuran.
Selain itu, setiap peserta turut dikenakan bayaran sewa sebanyak RM100 setiap satu ekar selama setahun.
Melihat kepada permintaan nangka madu yang yang meningkat secara mendadak terutama nangka madu jenis Mastura dan CJ33, Pengerusi Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK), Abu Hanipah Majid berkata pihaknya memerlukan lebih ramai lagi pengusaha untuk diketengahkan bagi menampung permintaan yang semakin tinggi.
"Nangka madu semakin mendapat permintaan yang tinggi, jadi kita perlukan lebih ramai pengusaha bagi meningkatkan pengeluaran.
Jelasnya, dengan adanya penyelidikan berkenaan teknik pembungkusan yang dijalankan oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) bagi menjamin kualiti produk terpelihara, pengusaha sepatutnya tidak perlu bimbang untuk mengeluarkan hasil dalam jumlah yang besar.
"Eksport nangka madu sedang berkembang dan mengorak langkahnya untuk ke pasaran luar negara.
"Kami telah bersedia untuk memasarkan nangka madu ini ke Hong Kong dan Macau," katanya ketika ditemui selepas sesi taklimat kepada peserta Agrochallenge di Temerloh, Pahang baru-baru ini.
Nangka madu bakal menjadi produk pertanian terbaharu negara yang berpotensi untuk menembusi pasaran luar.
Melihat potensi itu, pihaknya juga telah membantu ahli-ahli PPK Temerloh untuk mendapatkan pendapatan tambahan dengan membekalkan anak benih nangka madu untuk digantikan tanaman pokok machang, dimana tidak mendapat pasaran.
Jelasnya, pokok yang lama akan ditebang dan digantikan dengan pokok nangka yang mana tanaman nangka ini boleh menghasilkan pendapatan sekurangnya RM300 sehingga RM400 sebulan.
"Saya menggalakkan lebih ramai pengusaha ladang terutamanya kawasan Temerloh untuk menanam pokok nangka.
"Kita akan bekalkan setiap ahli sebanyak lima anak pokok untuk ditanam di samping saya ada memohon peruntukkan sebanyak RM100 ribu anak pokok untuk diberikan kepada pengusaha yang berminat," katanya.- MASZUREEN HADZMAN

Wednesday, October 2, 2013

Memulihkan industri berasaskan kelapa

 


Ahmad Ngalim tertarik melihat sabut kelapa yang merupakan bahan mentah industri hiliran berasaskan tanaman tersebut.
MENJELANG musim perayaan, antara masalah yang sering timbul ialah bekalan kelapa tidak cukup. Ini memaksa kerajaan mengimport kelapa dari negara jiran terutama Indonesia dan Thailand.
Masalah tersebut yang berlarutan membuktikan pengeluaran kelapa tidak dapat memenuhi keperluan tempatan.
Industri penanaman kelapa tempatan berdepan masalah tersebut sejak sekian lama sejak zaman kegemilangan industri tersebut di Bagan Datoh, Perak beberapa dekad lepas.
Persoalannya, kenapa berlaku masalah tersebut sedangkan industri tanaman n permintaan yang berterusan, industri berasaskan kelapa tidak boleh dibiarkan berhadapan dengan masalah kekurangan bekalan.
Antara sebab kekurangan bekalan ialah kawasan penanaman semakin berkurangan disebabkan beberapa faktor. Antaranya persaingan dengan tanaman komoditi lain yang lebih menguntungkan seperti sawit.
Berdasarkan statisitik, kawasan penanaman kelapa pada 1969 ialah 304,300 hektar (ha) dan meningkat kepada 354,300 ha pada 1979.
Bagaimanapun apabila penanam memilih untuk menebang kelapa dan menggantikannya dengan sawit, kawasan ladang atau estet menurun pada 22,000 ha pada 1967 kepada 17,000 ha 10 tahun kemudian.
Ketika ini, 70 peratus keluasan penanaman adalah di Semenanjung, Sabah (14 peratus) dan Sarawak 16 (peratus) dan berlaku tren penurunan 2.8 peratus setahun.
Berdasarkan statistik industri tersebut yang dinyatakan dalam Dasar Agro Makanan Negara ( 2011-2020) kebanyakan milikan ladang ialah pekebun kecil (98 peratus) melibatkan 80,000 keluarga dengan purata keluasan 1.9 ha.
Berdasarkan statistik tersebut, pengeluaran kelapa dijangka meningkat daripada 530,000 tan pada 2010 kepada 1.2 juta tan metrik pada 2020.
Dalam pada itu, rekod sebelum ini menyatakan Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani diperuntukkan RM17.9 juta di bawah Projek Pembangunan Tanaman Industri Kelapa sebagai sebahagian rancangan memajukan semula industri kelapa di negara ini.
Itu cerita dahulu. Industri kelapa ketika ini berkedudukan di tangga keempat terpenting daripada segi keluasan kawasan penanam selepas kelapa sawit, getah dan padi.
Industri kelapa ketika ini menyumbang 0.6 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP).
Seorang penyelidik Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Dr. Azmi Man berkata, kajian awal mendapati, kerajaan pernah memperkenalkan Skim Pemulihan dan Penanaman Semula Kelapa pada 1963 dan hasilnya pada 1970 dan 1980 sejumlah 8,554 ha berjaya ditanam semula manakala 35,750 ha dipulihkan.
Pada masa sama, sejumlah 8,387 ha keluasan tanah ditanam melibatkan perladangan integrasi bersama koko. manakala 1,493 ha ditanam bersama kopi.
"Dianggarkan kawasan pokok kelapa tua seluas 3,600 hektar akan ditanam semula dengan jenis Matag yang boleh menghasilkan sehingga 25,000 biji setahun," ujarnya.
Membincangkan secara lanjut mengenai tanaman kelapa di negara ini, Dr. Azmi yang juga Timbalan Pengarah Pusat Penyelidikan Padi dan Tanaman Industri MARDI berkata, tanaman ini menghadapi era yang suram jika tidak ada usaha menanganinya.
Hari ini ladang kelapa dianggap tidak lagi menguntungkan di samping kos buruh tinggi berbanding sawit dan harga rendah. Sebab itu tidak ramai yang sanggup mengusahakannya.
''Lazimnya (ladang kelapa) tidak diurus dengan baik, potensi hasil tidak terserlah," kata beliau.
Yang turut hadir ialah Pengurus Stesen MARDI Hilir Perak yang juga Penyelidik Biak baka MARDI, Ahmad Ngalim.
Beliau berkata, pengurusan ladang yang baik harus bermula di peringkat awal melibatkan aspek bahan tanaman, pembajaan, pengawalan rumpai dan perosak

Baka ayam kampung terbaik


Azlina Azma Ismail Affendee menunjukkan seekor ayam kampung hasil penyelidikannya di Stesen MARDI Muadzam Shah, Pahang.

 


MARDI bercadang mengeluarkan 10,000 ekor ayam kampung seminggu bagi menampung permintaan.
Gallus gallus adalah nama saintifik bagi ayam hutan merah, Gallus varius untuk ayam hutan hijau, Gallus sonneratii untuk ayam hutan kelabu dan Gallus lafatetii untuk ayam hutan Ceylon atau Sri Lanka.
Namun bagi kebanyakan daripada kita semuanya ialah ayam kampung yang secara mudahnya baka ayam tempatan berwarna perang balung merah, badan tegap dan dibiar berkeliaran atau lepas bebas.
Ayam pedaging dan penelur yang diternak secara komersial serta besar-besaran kini adalah berasal daripada spesies ayam hutan merah.
Berbanding ayam pedaging dan penelur komersial, ayam kampung tidak menjalani proses pembiakbakaan yang sistematik walaupun berasal dari ayam hutan merah.
 
Proses pembiakbakaan yang tidak terkawal serta sistematik telah menghasilkan ayam kampung pada hari ini yang mempunyai pelbagai ciri fizikal yang berbeza dari seekor ke seekor walaupun dalam kelompok reban yang sama.
Industri penternakan ayam sama ada untuk pedaging atau penelur telah pun mencapai tahap sara diri (SSL), tetapi bilangan ternakan ayam kampung masih lagi dalam jumlah yang kecil iaitu kurang dari lima peratus sahaja.
Bilangan yang terhad, berserta tempoh penternakan yang lama (12 minggu minimum), ditambah dengan prestasi pertumbuhan yang kurang memuaskan menyumbang kepada harganya agak mahal di pasaran.
Ayam kampung bukan sahaja diternak sebagai sumber pendapatan penternak, tetapi juga untuk sajian-sajian istimewa selain untuk memenuhi masa lapang atau hobi.
Permintaan yang tidak pernah putus terhadap daging ayam kampung menyebabkan bekalan berkurangan.
Ini mendorong orang ramai untuk melibatkan diri dalam penternakan ayam kampung secara komersial.
Namun masalah bekalan anak ayam kampung berumur sehari menjadi penghalang kepada usaha-usaha penternak itu.
Menyedari permasalahan tersebut, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) telah mengambil inisiatif menjalankan penyelidikan pembiakbakaan dan pembaikbakaan ayam kampung.
Usaha menambakbaik baka ayam kampung telah dimulakan seawal tahun 2000 di Ibupejabat MARDI, Serdang, Selangor.
Ayam kampung jantan telah dikahwinkan dengan ayam Sasso betina yang dibawa masuk dari Perancis untuk menghasilkan ayam kampung terpilih MARDI.
 
Kemudahan inkubator untuk penetasan telur yang terdapat di Pusat Penyelidikan Ternakan Strategik MARDI Muadzam Shah.
Ayam kampung terpilih itu mempunyai ciri-ciri seperti ayam kampung.
Tetapi dengan prestasi pertumbuhan mirip kepada ayam pedaging menyebabkan ia kurang diterima ramai sebagai ayam kampung.
Projek pembiakbakaan dan pembaikbakaan ayam kampung telah diteruskan pada 2008 di bawah geran penyelidikan Sciencefund Kementerian Sains Teknologi dan Inovasi (MOSTI) berjumlah RM200,000.
Itu untuk menghasilkan ayam kampung yang seragam daripada segi saiz badan, bulu, rupa dan pertumbuhan serta peneluran yang lebih baik berbanding ayam kampung asli.
Pegawai Penyelidik MARDI di Stesen MARDI Muadzam Shah, Pahang, Azlina Azma Ismail Affendee berkata, untuk tujuan tersebut, pasukan beliau telah mendapatkan kumpulan ayam kampung daripada beberapa kawasan iaitu di utara, selatan dan tengah tanah Semenanjung Malaysia.
Berat ayam kampung MARDI yang diternak secara teratur dengan pemberian makanan komersial yang seimbang mampu mencapai 1.5 kilogram (kg) bagi jantan dan 1.3 kg bagi ayam betina pada umur 12 minggu dan telurnya menetas selepas 21 hari.

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails