Wednesday, August 14, 2013

Bubu beri pulangan lumayan

Oleh Mohd Sabran Md Sani
Pengalaman menyertai kumpulan nelayan menangkap udang kara menggunakan bubu berdekatan Sungai Musoh, Pengerang, Johor, begitu terkesan kepada penulis.
Betapa tabahnya mereka mencari rezeki menangkap udang bernilai tinggi di persekitaran perairan Johor. Inilah pengalaman penulis ketika menyertai Kembara Media 2013 anjuran Jabatan Perikanan, baru-baru ini.
Program itu meng­insafkan penulis kerana mereka mencari rezeki yang kadangkala tanpa memikirkan diri sendiri.

Perjalanan dari Hotel JA Resident, Johor Bahru, ke Jeti Sungai Rengit mengambil masa kira-kira sejam sebelum disambut pegawai dan kakitangan Pejabat Perikanan Daerah Pengerang.
FotoBUBU yang digunakan untuk menangkap udang kara.

Berbekalkan sebotol air mineral, roti sandwich dan sebuah topi, kami menaiki bot kecil sebelum dipindahkan ke bot nelayan lebih besar.

Ketika kami tiba, air surut dan bot yang memuat­kan 10 penumpang bergerak perlahan-lahan ke lokasi penangkapan udang kara di tengah laut.

Aktiviti mencari udang kara bukan tugas mudah kerana nelayan perlu mencari lokasi strategik, lubuk hidupan laut itu.

Udang kara gemar ikan, justeru, umpan ikan segar akan disang­kutkan pada mata kail dalam bubu.

Jika ada udang kara tersangkut, maka pendapatan nelayan pasti lumayan.

Ada masa-masa tertentu setiap nelayan mampu mendaratkan kira-kira tiga hing­ga empat kilogram udang kara yang boleh dijual kepada orang tengah sekitar RM80 sekilogram.

Tidak hairan jika pendapatan nelayan udang kara mencecah ribuan ringgit jika tangkapan mereka banyak.

Udang kara atau lobster atau nama saintifik­nya, panulirus versicolor mendapat permintaan tinggi terutama dalam kala­ngan pe­ngusaha hotel dan restoran makanan laut.

Setiap set hidangan udang kara boleh mencecah antara RM250 hingga RM300 berikutan permintaan yang tinggi berbanding penawarannya yang rendah.

Nelayan akan mening­galkan bubu untuk tempoh masa tertentu sebelum ditenggelamkan ke dasar laut. Ia ditandakan dengan pelampung me­ngikut warna.

Projek membina bubu ini dimulakan pada 2003 sebelum peralatan itu diperbaharui untuk memudahkan penangkapan udang kara dengan lebih efektif, selektif dan mesra sumber.

Hasil percubaan dilaksanakan di Kampung Su­ngai Musoh mendapati bubu dapat menangkap udang dengan kuantiti lebih tinggi berbanding peng­gunaan peralatan tradisional dikenali bintoh.

Dengan kos pembuatan­nya sekitar RM80 hingga RM90 se­unit, bubu udang kara dapat memberikan pulangan tinggi, selain menjimatkan masa operasi, kawasan operasi lebih luas dan nelayan boleh mengusahakan perkakas perikanan lain.

Secara purata, nelayan boleh memperoleh pendapatan antara RM5,000 hingga RM8,000 sebulan.

Pengenalan inovasi ini menarik minat 50 bot yang membabitkan 100 nelayan berpangkalan di jeti nelayan Sungai Musoh menggunakan teknik ini.

Terdapat dua teknik penggunaan bubu iaitu tek­nik hanyut dengan bubu diletak tanpa menggunakan sauh dan diangkat apabila air laut pasang penuh.

Teknik kedua menggunakan sauh iaitu bubu diperam dan diangkat setiap kali air laut pasang penuh.

Kedua-dua teknik itu menggunakan umpan dan setiap bot mempunyai sehingga 30 unit bubu dengan kawasan penang­kapan sekitar lima batu nautika.

Harga udang kara dijual mengikut kualiti. Gred A membabitkan 200 gram ke atas berharga RM80 hingga RM100 sekilogram, Gred B pula 190 gram hingga 100 gram (RM60 hingga RM80 sekilogram) dan Gred C dengan 100 gram ke bawah (RM30 hingga RM50).

Setiap bot nelayan boleh mendaratkan tiga hing­ga 20 udang kara sehari.

Di Malaysia, nelayan masih bergantung kepada benih daripada sumber liar berbanding pembiakan di pusat penternakan.

Namun, Taiwan, Singapura, India dan Vietnam sudah lama mengamalkan kaedah pembangunan akuakultur.
Sumber:Harian Metro

Semuanya kudrat manusia

Oleh Noorazura Abdul Rahman
Terkenal dengan jolokan negeri jelapang padi, petani di Kedah kini mengambil inisiatif baru meningkatkan hasil dan kualiti padi menggunakan kaedah penanaman lebih baik.
Mereka menanam padi organik yang diusahakan Koperasi Agro Belantek Sik Berhad di sawah seluas 10 hektar di Lembah Organik Lentang di Sri Lovely, Kampung Lintang, Belantek, di sini.

Lembah itu mampu mengeluarkan hasil tiga kali setahun dengan kos yang murah serta beras berkualiti.

Padi yang dihasilkan bukan saja untuk menampung keperluan penduduk negara ini, malah mampu menjadi makanan ruji lebih sihat.
FotoPETANI sedang menanam padi organik.

Lebih membanggakan, padi organik mampu dihasilkan dengan lebih mudah menggunakan kaedah baja yang bebas daripada unsur racun, sekali gus menyihatkan.

Penggunaan bahan kimia mengakibatkan kerosakan pada struktur tanah hingga tidak subur, malah tanah sawah akan cepat kering kontang ketika ketiadaan air dan hujan.

Dengan menggunakan Sistem Intensifikasi Padi (SRI) iaitu setiap benih di dalam satu lubang ditanam antara jarak 30 sentimeter (sm) x 30sm, hasil pengeluaran padi melalui kaedah ini amat memberangsangkan.

Ini kerana ia mengeluarkan hasil sehingga 14 tan sehektar berbanding sekitar empat tan sehektar melalui kaedah lama.

Pengerusi Koperasi Agro Belantek Sik Berhad, Zakaria Kamantasha berkata, projek hasil bimbingan Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (KEDA) itu turut diselia Jabatan Pertanian.

Ia mendapat usaha sama daripada beberapa universiti tempatan seperti Universiti Utara Malaysia (UUM) dan Universiti Putra Malaysia (UPM).

Beliau berkata, projek itu bermula pada Oktober 2010 daripada idea KEDA melalui Pengurusan Semula Kawasan (PSK) bagi membangunkan tanah terbiar sebagai kawasan penanaman padi organik.

“Penanaman padi itu tidak mengikut musim dan petani boleh mendapatkan hasil dengan lebih cepat.

“Kami hanya menggunakan baja dan racun organik.

“Selain baja kompos, kami menggunakan buah-buahan sebagai baja manakala racun menggunakan tumbuhan seperti akar tebu dan ubi gadung,” katanya.

Ubi gadung mempunyai racun alkaloid dioscorine yang larut dalam air dan juga diserap ke dalam tanaman padi.

Ia menyebabkan ulat batang tidak sempat membesar akibat keracunan hasil racun dikeluarkan ubi berkenaan.

Lebih menarik, makhluk perosak yang menjadi musuh utama pengeluaran padi sebelum ini seperti siput kundang dan gondang emas digunakan sebagai baja dalam meningkatkan pengeluaran padi ini.

Penanaman padi secara organik melalui kaedah SRI ternyata mempunyai sedikit cabaran apabila petani terpaksa menanam benih padi secara manual, selain menggunakan alat tradisional yang dipanggil landak untuk menggembur tanah.

Justeru, ia memerlukan tenaga kerja manusia untuk menggembur.

Menurutnya, kerja itu dilakukan oleh beberapa penduduk kampung yang juga ahli koperasi untuk memastikan pokok padi dapat tumbuh dengan sempurna.

“Kami menggunakan sistem landak dan ia adalah alat untuk memisahkan anak benih bagi membantu jumlah pengeluaran padi. Sistem itu digunakan selepas 10 hari dan sebutir benih padi ditanam akan dicambah menjadi 45 pokok anak padi.

“Inilah kelebihan sistem landak dalam penanaman padi organik. Anak padi yang dicambah daripada sebutir padi akan dipisahkan dengan alat sistem landak secara lebih mudah dan akarnya akan diputuskan melalui alat itu,” katanya.

Katanya, ia akan membantu pertumbuhan akar bagi penyerapan nutrien dengan lebih berkesan supaya semua daun dapat menjalankan proses fotosintesis dengan lebih aktif.

“Pada masa yang sama, ia digunakan untuk menarik dan membenam rumput kecil yang boleh mengganggu pembesaran pokok padi.

“Secara tepat jumlah pengeluaran hasil padi berjaya tingkatkan pengeluaran apabila ia mampu menghasilkan sehingga 14 tan metrik untuk satu hektar seperti yang pernah dihasilkan pada tahun lalu,” katanya.

Selain itu, beras organik juga mempunyai permintaan yang amat baik kerana saiznya lebih panjang dan bersih hingga ia mampu dijual dengan harga setinggi antara RM12 hingga RM20 sekilogram di pasaran tempatan.

Petani boleh melihat cara penanaman padi organik di Lembah Organik Lentang di Kampung Lintang, Belantek Sik.
Sumber:HArian Metro

Mangga ditanam cara pembiakan tampang

Oleh Mohd Sabran Md Sani
Nama saintifiknya MurrMangifera indica L berasal daripada keluarga Anacardiaceae.
Foto
  • Mangga dipercayai berasal dari kawasan Indo-Burma dan berkemungkinan juga dari Asia Tenggara.
  • Kawasan utama tanaman di Malaysia adalah di Perak, Perlis dan Kedah, namun terdapat tanaman secara kecil-kecilan di negeri lain.
  • Mangga mendapat permintaan yang tinggi di pasaran dan ia sebagai makanan pencuci mulut yang sangat popular didalam kalangan rakyat Malaysia.
  • Buah mangga mengandungi khasiat tenaga, karbohidrat, kalsium, potasium, besi, Magnesium, Vitamin B1, B2 dan C, lemak, protein dan niacin.
  • Pokok mangga sederhana besar mencapai ketinggian sehingga 10 hingga 40 meter manakala dahan tumbuh secara bebas dan membentuk kanopi yang menyeluruh.
  • Daun mangga berbentuk eliptik mudah terus membujur, tersusun secara spiral, 10 hingga 40 sentimeter (cm) panjang dan 3 hingga 10 cm lebar.
  • Berdaun lebat berwarna merah ke coklat hingga ke hijau terang bergantung kepada klon.
  • Mangga mengeluarkan dua jenis bunga iaitu bunga hermoprodite dan bunga jantan di hujung tangkai yang dewasa.
  • Bunga hermoprodite biasanya mengandungi satu hingga 40 peratus daripada jumlah (200 hingga (10,000) bunga pada setiap tangkai.
  • Buah mangga terdapat dalam pelbagai saiz dan bentuk mengikut klon.
  • Kulitnya berwarna hijau ke kuningan atau merah ketika masak manakala isinya berwarna kuning pucat hingga ke warna oren.
  • Setiap buah mengandungi biji yang dilitupi endokap bersabut keras.
  • Kebanyakan jenis mangga di Asia Tenggara terdiri daripada poliembryonik iaitu mengeluarkan beberapa biji daripada satu buah.
  • Buah yang belum masak boleh dibuat rojak atau jeruk, ini termasuk dikeringkan, diproses menjadi jus, jam dan sebagainya.
  • Kebiasaannya biji berbentuk ovat dan keadaan biji lazimnya penuh dan separuh penuh, selain terdapat juga biji yang kesep.
  • Sehingga kini hanya empat klon saja yang disyorkan untuk penanaman secara komersial di Semenanjung Malaysia. Antara klon yang disyorkan adalah MA 162, MA 165, MA 204 dan MA 224.
  • Tanaman mangga sesuai dalam keadaan kering agak panjang (antara 2 hingga 4 bulan) dan ketika suhu berada sekitar 24 hingga 30 darjah Celsius.
  • Hujan diperlukan ketika berbunga dan pembentukan buah.
  • Mangga boleh ditanam di pelbagai jenis tanah, terutama tanah daripada jenis liat berpasir dengan pH 5 hingga 7.
  • Di Malaysia jenis tanah yang sesuai adalah daripada siri chuping, dampar, gajah mati, Kangar, Penambang, Rasam dan Telemong.
  • Mangga juga boleh ditanam di tanah bekas lombong, tetapi persediaan dan penjagaan rapi perlu dititikberat.
  • Mangga pada kebiasaannya ditanam secara pembiakan tampang, tut atau kaedah klip (cleft method) supaya pokok yang ditanam akan menyerupai pokok asal dan mengeluarkan hasil dengan cepat.
  • Jarak tanaman yang biasa digunakan adalah sistem empat segi dari 7.5 meter X 7.7 (178/pokok/hektar) hingga 10 m X 10 m (100/pokok/hektar) bergantung kepada klon.
  • MA 224 biasanya ditanam rapat jika dibandingkan dengan MA 165, MA 162 dan MA 204.
  • Cantasan dilakukan dengan kerap di semua peringkat pertumbuhannya.
  • Di peringkat permulaan, cantasan membentuk w dilakukan supaya dapat mengawal ketinggian pokok ke tahap yang dikehendaki dan untuk mendapatkan dahan yang kuat dan pengeluaran yang baik.
  • Pokok yang matang juga dicantas selalu supaya dapat mengurangkan pertumbuhan yang keterlaluan dan memastikan pembungaan yang maksimum.
  • Membungkus buah dilakukan sebagai prosedur biasa dan boleh dilakukan menggunakan kertas surat khabar lama ketika buah sebesar ibu jari untuk mengurangkan penggunaan bahan kimia dan untuk mendapatkan kualiti buah yang baik.
  • Program secara koktail penyemburan racun serangga, kulat dan foliar boleh dipraktikkan.
  • Pengairan sangat penting pada musim kemarau pada tahun pertama pertumbuhan (juvenile phase) dan ketika pembesaran buah.
  • Mangga mengambil masa 13 hingga 16 minggu untuk matang dari masa pembentukan buah bergantung pada klon.
  • Panduan peringkat memungut hasil adalah pertamanya buah mencapai umur yang ditetapkan untuk beberapa klon dan isi berwarna kuning.
  • Bahagian atas buah membengkak dan bulat dan leper dan hujungnya seakan-akan berisi dan buah yang sudah dipetik tenggelam dalam air (cara apungan).
  • Mengutip hasil hendaklah dijalankan dengan cermat dan jika boleh gunakan galah yang berjaring untuk mengelak daripada mencederakan buah.
  • Mangga yang dipetik boleh disimpan selama 4 hingga 9 minggu pada suhu 9 hingga 10 darjah Celsius, manakala buah yang masak boleh disimpan 4 hingga 7 hari dalam suhu 18 hingga 21 darjah celsius.Sumber:Harian Metro
  • Burung unta haiwan unik

    Oleh Suliati Asri
    Peluang menunggang dan melihat sendiri perlumbaan burung unta sesuatu yang cukup berharga.
    Melengkapkan lagi kunjungan, merasai sendiri keenakan sate burung unta yang jarang didapati membuatkan peserta Negeri Sembilan Food Trail 2013 pulang dengan senyuman.
    Tersenarai sebagai lokasi kedua program anjuran Tourism Malaysia Negeri Sembilan itu, lawatan ke pusat burung unta di Jelita Ostrich Farm dekat Jalan Pantai, Seremban membawa seribu erti buat kami.

    Dibuka pada 1997, Jelita Ostrich Farm ini memberi peluang pengunjung melihat sendiri antara burung terbesar di dunia ini serta mengenali lebih dekat haiwan unik ini.
    FotoJELITA Ostrich Farm tawar pengalaman penuh bermakna.

    Walaupun sudah 16 tahun beroperasi, masih ramai yang tidak mengetahui kewujudannya termasuklah warga tempatan.

    Pengurus Haiwan Jelita Ostrich Farm, Syed Azlan Syed Abdul–lah berkata, masih ramai yang tidak tahu kewujudan Jelita Ostrich Farm ini yang dikomersialkan untuk pelancong dalam dan luar negara.

    “Penduduk di Seremban sendiri tidak tahu mengenai ladang ini yang menyediakan pelbagai aktiviti pembelajaran mengenai burung unta,” katanya.

    Menurutnya, pe­ngunjung bukan saja dapat melihat dan memegang sendiri haiwan unik ini, malah menonton perlumbaan burung unta yang ditunggang kakitangan ladang ini.

    “Burung unta adalah haiwan unik yang sangat sensitif. Ia suka dibelai, tetapi bertindak agresif jika berasa dirinya diganggu.

    “Selain burung unta, pengunjung juga berpeluang melihat pelbagai haiwan lain termasuk rusa dan kuda.

    Selesai sesi penerangan daripada Syed Azlan, kami memulakan penerokaan di ladang yang cukup tenang ini.

    Peluang berdiri di atas telur burung unta memang mengujakan. Saat itu, masing-masing kagum melihat ketahanan telur burung unta dan sibuk meminta mengambil gambar.

    Mahu merasai sesuatu yang berbeza? Menunggang burung unta antara aktiviti yang cukup menyeronokkan.

    Sebelum sesi menunggang burung unta, pengunjung perlu mendengar taklimat bagaimana cara yang betul untuk duduk di atas burung unta.

    Ini kerana jika tersalah teknik, pengunjung boleh jatuh.

    Sebagai bukti keberanian pengunjung menunggangnya, pengurusan ladang itu memberi sijil penghargaan sebagai kenang-kenangan.

    Perasaan takut, tetapi ingin mencuba memberi kekuatan kepada penulis menunggang burung gergasi ini. Dengan cara yang betul, akhirnya penulis menamat­kan tiga pusingan di kandang yang kecil itu.

    Secara jujur, penulis amat teruja dan bertuah mendapat peluang itu, malah riuh rendah peserta melihat perlumbaan itu yang menceriakan suasana.

    Selesai aktiviti, kami dijamu sate burung unta yang jarang dijumpai. Rasanya memang unik dan sedap.
    Sumber:harian metro

    Monday, July 22, 2013

    Durian belanda rawat kanser

    Foto
    Durian belanda atau nama botaninya Annona muricata L daripada famili Annonaceae dipercayai berasal dari Amerika Selatan.
  • Hidup subur di atas tanah jenis lom liat berpasir, pH tanah antara lima hing­ga tujuh dan bersaliran baik.
  • Ia jenis tanaman bermusim dengan kemuncak pengeluaran pada November, Disember dan Januari.
  • Negara pengeluar utama ialah Filipina, Indonesia, Malaysia dan Vietnam.
  • Kawasan tanaman utama di Malaysia ialah Perlis, Johor, Pahang, Perak dan Sabah.
  • Durian belanda me­ngandungi fosforus, kalsium, vitamin B dan C yang baik untuk rawatan demam panas dan bengkak hati.
  • Kebiasaannya dimakan segar dan dibuat jus minuman.
  • Durian belanda mempu­nyai saiz sederhana besar, kulitnya berduri lembut, isi buah berwarna putih dan rasanya masam-masam manis.
  • Ia biasanya dimakan segar ataupun boleh diproses untuk dijadikan jus.
  • Jarak tanaman yang di­syorkan di ladang adalah 6 meter x 6 meter dengan menggunakan sistem segi empat sama.
  • Ia boleh dibiak menggunakan biji benih atau kaedah pembiakan tut atau pembiakan secara aseks.
  • Kajian Universiti Hawaii dan Universiti Purdue mendapati durian belanda yang buahnya berkulit lembut, durinya jarang dan tidak tajam, mampu merawat dan mengelakkan seseorang daripada mendapat kanser dan menyuburkan pasa­ngan inginkan zuriat.
  • Dari segi perubatan moden, kajian mendapati, bahan yang terkandung di dalam buah durian belanda ini boleh digunakan sebagai aktibakteria, antikanser, antitumor, astrigen dan penyakit saraf.
  • Durian belanda mengandungi bahan amyloid, asid sitrik, fruktosa, manganese, sukrosa, reticuline dan tannin.
  • Durian belanda perlu di­kendalikan dengan sebaik­nya bermula daripada amalan ladang, pengendalian lepas tuai hingga ke peringkat pemasaran.
  • Penuaian dilakukan apabila buah mencapai kematangan optimum yang kebiasaannya dua hingga tiga bulan selepas berbunga dan akan masak dua hingga tiga hari selepas dipetik.
  • Durian belanda yang disimpan pada suhu 15 darjah celsius dengan kadar kelembapan relatif 85 hing­ga 95 peratus boleh mengekalkan kualiti dan memanjangkan jangka hayat sehingga satu hingga dua minggu.
  • Penguatkuasaan Peraturan (Penggredan, Pembung­kusan dan Pelabelan hasil keluaran pertanian) 2008 atau GPL oleh FAMA adalah untuk memastikan semua keluaran pertanian perlu digred, dibungkus dan dilabel sebelum dipasarkan.
  • Objektif peraturan ialah untuk memastikan semua hasil berkualiti dan selamat dimakan.
  • Dikelaskan kepada tiga gred bergantung kepada spesifikasi dan kelonggaran merangkumi Premium, Gred 1 dan Gred 2.
  • Spesifikasi untuk Gred Premium adalah ia hendaklah daripada varieti yang sama, segar dan bersih, mempunyai saiz dan kematangan seragam.
  • Selain itu ia juga hendaklah bebas daripada kecacatan atau kerosakan.
  • Gred 1 pula hendaklah daripada varieti sama, segar dan bersih, mempu­nyai saiz dan kematangan seragam serta hendaklah hampir bebas daripada kecacatan atau kerosakan.
  • Gred 2, ia hendaklah daripada varieti sama, segar dan bersih, mempunyai saiz dan kematangan seragam dan agak bebas daripada kecacatan atau kerosakan. 
  • Sumber: harian metro online 23/7/13
  • Hidangan ala Thai, Cina

    Oleh Mohd Sabran Md Sani
    Di suatu sudut kolam memancing tertera beberapa spesies ikan air tawar yang menjadi daya tarikan pengunjung Fish Valley Semenyih Sdn Bhd.
    Kolam memancing di Sri Haneco Industrial Park, Jalan Kachau, Semenyih itu menempat­kan pelbagai spesies ikan seperti tilapia, kap rumput, tongsan hitam, kap kepala besar, rohu, haruan, likoh, baung dan belida.
    Turut terdapat dalam kolam seluas 18 hektar itu adalah ikan jelawat, lampam jawa, pacu dan ikan hantu.

    Penulis berpeluang melihat proses pembersihan ikan tilapia daripada pemilik kolam itu, Hanim Raduan, baru-baru ini.
    FotoSEORANG pemancing, Teoh Pick Loong, 27, bersama ikan patin diperoleh dari kolam tangkap dan lepas.

    Kaedah mematikan ikan tilapia cukup unik kerana bahagian kepala dan insang ikan dicucuk menggunakan pisau kecil.

    Ini bagi menyelamatkan struktur ikan segar supaya daging ikan sedap apabila dimasak.

    Hanim memberi petua punca ikan hanyir, antaranya masalah air, lumpur berlebihan, faktor makanan dan cuaca.

    Tidak sampai 10 minit, ikan tilapia merah yang diternak dalam kolam itu siap dibersihkan dengan setiap seekor mempunyai berat antara 800 gram hing­ga satu kilogram.

    Rombongan kami disajikan dengan 10 jenis masakan ala Thai dan Cina.

    Antara hidangan pembuka selera ialah ikan goreng tiga rasa, ikan goreng ‘Pat Cha’, ikan goreng masam kacang, ikan goreng sos pekat (labu), ikan baung Keng Song, telur goreng gaya Thai dan sotong goreng telur masin.

    Selain itu, kami turut dihidangkan ikan goreng serai, ikan goreng ‘Lap’ dan air sirap.

    Aktiviti itu antara disediakan di kolam memancing berkonsepkan Agro Pelancongan diusahakan pemenang Anugerah Penternak Ikan Jaya Kebangsaan 2011.

    Bermodalkan kira-kira RM800,000, bekas kakitangan kerajaan itu tidak menyesal berhenti kerja untuk memberi tumpuan kepada perniagaan baru itu.

    Melihat kepada gaya berpakaian, tidak siapa menyangka pemegang lesen ‘flying fox’ itu pernah menjadi tenaga pengajar Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) dan kini usahawan berjaya.

    Konsep agro pelancongan mula diperkenalkan Selangor Tourism dengan kerjasama Jabatan Perikanan Negeri Selangor, dua tahun lalu.

    Pembukaan kolam restoran juga adalah usaha jabatan berkenaan mempromosikan produk ikan air tawar kepada pengunjung tempatan dan luar negara.

    Ia sekali gus menjadikan Fish Valley pusat pengumpulan dan makanan air tawar merangkumi tiga kolam memancing, 16 kolam ternak dan sebuah restoran ikan air tawar.

    Hanim berkata, pembabitannya dalam dua program kerajaan termasuk Biro Tata Negara (BTN) dan PLKN mencetuskan minatnya membuka kolam memancing Fish Valley berkonsep­kan agro pelancongan.

    “Pada awal pembabitan, saya hanya memiliki beberapa kolam ikan. Perniagaan kemudian dikembangkan kepada skala lebih besar termasuk me­nyediakan aktiviti lasak dan berkhemah.

    “Kalau dulu hanya ada aktiviti memancing ikan, kini sebuah restoran berkonsepkan masakan ‘Thailand Food dan Chinese Food’ juga sedia menerima tempahan pengunjung,” katanya.

    Selain memancing, pe­ngunjung juga berpeluang menjaring ikan secara berkumpulan menerusi pakej disediakan bernilai RM400 untuk lima orang termasuk makan tengah hari.

    “Pakej ini sangat istimewa kerana pengunjung dapat merasai pengalaman menjaring ikan di dalam kolam.

    “Kami akan mempraktikkan cara menjaring dan menarik ikan dan ada yang bernasib baik akan melalui pengalaman dilanggar ikan,” katanya memberitahu, pakej itu sangat digemari pelancong Jepun dan Singapura.

    Katanya, konsep pancing dan lepas yang dilaksanakan dalam kolam memancing itu untuk memastikan bekalan ikan mencukupi.

    “Ada ikan mempunyai berat antara 10 hingga 90 kg seekor. Jika bernasib baik, mereka dapat memancing ikan arapaima atau ikan keli Mekong.

    “Biasanya tempoh 40 minit memancing, barulah umpan mengena,” katanya memberitahu, pakej itu berharga RM35 bermula dari jam 7 pagi hingga 7 petang setiap hari.

    Bagi yang berminat untuk membawa pulang ikan dipancing, kolam khas juga disediakan untuk pengunjung.

    “Ikan ini akan ditimbang berdasarkan harga dan beratnya dan jika ada yang mahu kami masak untuk mereka, perkhidmatan itu juga disediakan,” katanya.

    Menurutnya, aktiviti ‘jungle trekking’ dan tapak aktiviti keluarga ditawarkan menerusi pakej bermalam dalam hutan.

    “Untuk pakej perkhemahan, bayaran dikenakan mengikut jumlah peserta, biasanya RM60 seorang.

    “Harga masih boleh dirunding asalkan pe­ngunjung bersetuju. Jika ada yang mahu membuat aktiviti memanggang ikan atau kambing, semua kemudahan akan disediakan,” katanya.

    Katanya, bagi mengelak pengunjung bosan, mereka menyediakan pakej dalam hutan 24 jam, jungle trekking dan pelbagai aktiviti lain.

    “Jika mahu memancing pada waktu malam, Fish Valley Sdn Bhd me­nyediakan kemudahan itu,” katanya.

    Untuk menunggang kenderaan ATV, acara sukan itu disediakan di sekitar kolam memancing termasuk meredah hutan.

    Hanim berkata, restorannya mempunyai tukang masak berpengalaman untuk menyediakan pelbagai hidangan berkonsepkan Thai dan Cina.

    “Kami mempunyai 27 menu ikan air tawar yang menyelerakan. Berbanding spesies ikan air tawar lain, ikan tilapia merah paling mendapat permintaan.

    “Setiap minggu ada saja menu baru dicipta tukang masak untuk memenuhi cita rasa pelanggan,” katanya.

    Perancangan masa depan, Fish Valley Sdn Bhd berhasrat membina 60 chalet di atas bukit berdekatan kolam memancing.

    Menyentuh mengenai industri penternakan ikan air tawar, katanya, dia menggunakan konsep pulangkan yang lama dan gantikan yang baru jika ada ikan tilapia dijual berbau hanyir.

    Bagaimanapun, keadaan itu katanya jarang berlaku kerana konsep penternakan ikan tilapia sangat istimewa. Ia menggunakan air bukit.

    “Ini bagi memastikan ikan tilapia kami lebih bersih dan sihat,” katanya.

    Hanim berkata, syarikatnya mengeluarkan kira-kira 11 tan ikan tilapia merah sebulan selain ikan baung dan jelawat.

    “Permintaan terhadap ikan tilapia banyak diterima daripada restoran Cina.

    “Untuk memastikan bekalan mencukupi, saya memperkenalkan konsep ladang kontrak ikan tilapia merah,” katanya.

    Seekor ikan tilapia seberat 800 gram boleh dinikmati seramai empat orang dengan satu sajian mencecah RM60.

    Dia juga membekal­kan dua tan ikan tilapia merah sebulan untuk pasaran Singa­ pura.

    Silaj bantu penternak


    Rumput gajah (napier) perlu dihancurkan terlebih dahulu sebelum dicampurkan bersama gula merah dan dimampatkan di dalam tong.


    MUSIM kemarau akan mengeringkan rumput manakala banjir akan menyebabkan kematian kebanyakan jenis rumput. Untuk menunggu rumput kembali tumbuh pasti memakan masa.
    Bagi penternak yang memiliki ladang pastura atau padang ragut hanya sekangkang kera pastinya masalah tersebut akan bertambah parah.
    Oleh yang demikian, penggunaan silaj makanan atau penyimpanan foraj sedang giat diperkenalkan kerana menyedari penternak-penternak masa kini menghadapi masalah untuk menyediakan rumput yang bermutu dan mencukupi sepanjang tahun.
    Antara agensi kerajaan yang giat menjalankan kajian serta penyimpanan silaj tersebut adalah Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Muadzam Shah, Pahang yang diterajui oleh Pegawai Penyelidik Kanannya, Mohd. Nasir Abdul.
    Menurut beliau, beberapa kajian telah dijalankan bagi menentukan teknologi yang sesuai untuk penyimpanan foraj di kalangan penternak-penternak kecil di Malaysia.
    "Silaj ditakrif sebagai hasil yang terbentuk apabila tanaman foder yang tinggi kandungan airnya seperti rumput dan jagung, diracik dan diperam dalam struktur kedap udara yang dinamakan silo (tong plastik).
    "Keperluan air di dalam bekas kedap air ini adalah antara 65 hingga 75 peratus dan saiz racikan pula adalah tiga hingga 15 sentimeter (sm)," katanya ketika ditemui di MARDI, Stesyen Muadzam, Pahang baru-baru ini.
    Tambahnya, tumbuhan jenis rerumput seperti napier, jagung, rumput gajah, purple guinea mudah diperolehi serta ditanam di negara ini.
    Untuk menghasilkan silaj, rumput terlebih dahulu diracik dan dimasukkan ke dalam silo bersama gula merah bagi mempercepatkan proses penapaian dan pemeraman.
    Bahan tersebut akan diperam selama 21 hari dan dikatakan silaj yang dihasilkan tidak akan rosak selagi silo tidak dibuka.
    Ujar Mohd. Nasir, silaj yang baik memiliki ciri-ciri pH (tahap kemasaman) kurang daripada 4.5 dan kandungan asid laktiknya pula adalah tiga hingga 13 peratus.
    Kandungan asid butiriknya pula perlu kurang daripada 0.2 peratus.
    Setelah diperam sekian lama, silaj akan bertukar warna daripada hijau kepada hijau kekuningan atau hijau keperangan serta mengeluarkan aroma yang wangi.
    Bagi tahap kelembapannya pula, silaj berada di dalam keadaan lembap sederhana dan tidak terdapat lelehan serta tidak melekit jika digenggam kuat.
    Untuk pemerhatian yang lebih mudah, silaj yang bagus adalah produk yang disukai oleh haiwan ternakan.
    Ini bermakna semakin silaj yang dihasilkan digemari haiwan ternakan anda, itu bermakna silaj yang dihasilkan berada di dalam keadaan yang baik.
    Antara perkara yang perlu dititik beratkan semasa memproses silaj adalah, pekerja perlu memastikan bahan yang diracik dimampatkan dengan padat ke dalam silo.
    Hal demikian bagi mengelakkan terdapatnya kandungan udara berlebihan yang dipercayai akan merosakkan proses pemeraman.
    Penternak boleh menggunakan pemampat silaj bagi melakukan proses pemampatan atau pun dengan hanya memijak sehingga bahan yang diracik menjadi padat.
    Semasa proses pemampatan, silaj akan dicampurkan bersama gula merah yang telah dicairkan sebanyak satu kilogram (kg) bagi sebuah silo.
    Proses dilakukan sebanyak dua hingga lapisan silaj sehingga silo dipenuhkan.
    Seterusnya, mulut silo perlu dilapik dengan plastik sebelum ditutup bagi memastikan silo benar-benar kedap udara.
    Berat sebiji tong yang berisi silaj kadang kala mampu mencecah 60 hingga 80 kilogram mengikut kepadatan serta bahan foder yang digunakan.
    Setelah 21 hari diperam, silaj sudah boleh dibuka dan diberikan kepada haiwan ternakan sebagai makanan tambahan mahupun utama.
    Semasa proses pemeraman perubahan bahan kepada produk tertentu dalam silaj akan berlaku.
    Secara amnya, karbohidrat dalam bahan yang diperam ditukarkan menjadi asid laktik atau asetik.
    Proses penukaran dilakukan oleh bakteria anaerobik dengan bantuan haba yang dihasilkan oleh sel tanaman yang masih hidup.
    Asid-asid yang dikeluarkan, terutamanya asid laktik akan merendahkan pH dan ini menyebabkan proses biokimia yang terjadi pada bahan silaj terhenti.
    Dengan itu, bahan yang diperam akan dapat disimpan dengan baik malah kualiti pemakanannya juga dikekalkan.
    Ditanya mengenai cabaran yang dihadapi dalam penghasilan silaj, Mohd. Nasir berkata, kualiti bahan perlu dititik beratkan.
    Malah, bukanlah sesuatu yang mudah untuk mencipta kaedah memproses serta 'ramuan' yang tepat bagi memastikan silaj yang dihasilkan mampu mengekalkan kuantiti kumpulan protein antara 14 hingga 18 peratus.
    Mengekalkan kesuburan bahan mentah juga turut dititik beratkan seperti pembajaan kawasan penanaman rumput bagi memastikan stok tumbuhan tersebut sentiasa mencukupi selain berkualiti tinggi.
    Selain penggunaan tong plastik sebagai silo, penyelidik MARDI itu juga turut mencipta silo yang dikenali sebagai silosil daripada binaan konkrit.
    Silosil konkrit yang dihasilkan dikatakan mampu menampung pengeluaran silaj sehingga 20 tan untuk setiap pengeluaran.
    Keupayaan menghasilkan silaj dalam skala yang lebih besar merupakan kejayaan yang baik namun dilihat tidak praktikal bagi penternak kecil-kecilan. - ASHRIQ FAHMY AHMAD

    Manfaat lemon

    Buah sitrus lemon bukan sahaja boleh digunakan untuk tujuan masakan malah mempunyai 1001 manfaat boleh didapati untuk menjaga kecantikan muka dan tubuh badan.

    Antara khasiat lemon ialah:

    Rawatan kulit berjerawat
    Lemon mampu merawat jerawat kerana kandungan asid sitrik dan alkalinya dapat membunuh bakteria yang menyebabkan timbulnya jerawat. Anda boleh sapukan jus lemon sebenar pada kulit berjerawat dan biarkan ia semalaman. Untuk membuat masker, anda juga boleh mencampurkan jus lemon dengan madu sebelum dilumurkan pada kulit muka. Hasilnya, wajah akan kelihatan lebih berseri.

    Tangan & kuku yang cantik
    Untuk kuku yang lebih bersinar, rendam jari di dalam jus lemon selama 10 minit sebelum memberus kuku dan rendamkan semula di dalam air suam yang bercampur sedikit cuka. Kemudian, bilaskan jari anda dengan air suam. Jangan lupa lakukannya seminggu sekali untuk hasil yang memuaskan!

    Hilangkan hitam bawah ketiak dan siku
    Lemon selalunya digunakan untuk krim pemutihan wajah. Jadi memang terbukti lemon mampu memulihkan masalah ketiak dan siku yang gelap. Caranya, potong lemon dan gosokkan pada kawasan yang terlibat. Praktikkannya secara konsisten agar anda dapat melihat sendiri perubahannya.

    Kurangkan berat badan
    Jus lemon bertindak membantu penghadaman dan merangsang hati untuk menyingkir kotoran dalam badan. Sekiranya anda mahu mengurangkan berat badan, amalkan minum segelas jus lemon suam yang dicampur madu setiap hari.

    Atasi rambut nipis dan berkelemumur
    Urutkan lemon ke atas kepala untuk melancarkan peredaran darah boleh merangsang pertumbuhan rambut. Malah, jik anda membiarkan jus lemon di atas kulit kepala selama 10 minit selepas mencucui rambut boleh mengurangkan kelemumur dan rambut akan lebih bersinar.
     

    Tuesday, May 7, 2013

    Zmasha buka peluang niaga

    Pelbagai cara boleh dilakukan bagi menambah rezeki termasuk berniaga malah jika rajin berusaha, anda boleh menjana pendapat berlipat ganda.
    Suri rumah juga boleh turut menambah pendapatan tanpa meninggalkan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu, sekurang-kurangnya meringankan bebanan suami.
    Bagi membantu suri rumah dan golo­ngan wanita menjana pendapatan sampingan dalam syarikat Bumiputera, Zmasha Marketing Ressources memberi peluang mereka yang berminat menjana pendapatan menjadi pengedar dengan keuntungan yang tinggi.

    Kini, Zmasha mengorak langkah dengan produk terbaru, Bedak Emas (Miracle Gold Shine) dan Bedak Two Way Cake Foundation menggunakan khasiat minyak argan Afrika.

    Khasiatnya amat menakjubkan kerana membantu mencantikkan kulit dan bertindak sebagai antipenuaan.

    Pemakaian kedua-dua bedak Zmasha membuat­kan kulit wajah tampil cerah gebu dan bersinar.

    Malah ia mampu menutupi pelbagai masalah jerawat, jeragat, kulit berminyak dan tona kulit tak sekata.

    Ramai yang menggunakan kedua-dua bedak itu memberi maklum balas positif. Mereka tidak perlu susah memilih warna bedak kerana ia mengikut warna kulit seseorang.

    Hanya dalam dua minit, ia mengubah wajah yang cerah halus dan gebu, malah sentuhan terakhir dengan bedak emasnya melengkap serta memberi aura sinar keemasan di wajah.

    Bagi mendapatkan penampilan menarik, tidak semestinya solekan tebal dan berwarna-warni, sebaliknya memadai dengan solekan semula jadi.

    Pemilihan bedak yang sesuai membantu memberikan wajah yang anggun. Tekstur yang halus dan lembut me­nyerap dengan sempurna dan tidak berminyak, berkesan lebih cerah dan gebu, menutup cela pada wajah.

    Bagi yang menghadapi masalah kulit berjerawat dan sensitif, bedak ini amat sesuai digunakan dan ia mengawal pengeluaran minyak untuk mencegah jerawat.
    Hubungi 019-3135942, 012-3453697 atau layari Facebook Zmasha Marketing untuk maklumat lanjut.
    Sumber:harian metro

    Tuesday, April 30, 2013

    Bantu petani selesaikan masalah

    pix_topright
    Sebuah bas berwarna merah yang diletakkan di depan Dewan Besar, Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang, Selangor menarik perhatian ramai. Sekali pandang pada luarannya tiada pula ciri istimewa pada bas berkenaan.
    Namun, selepas didekati dan melangkah ke dalam, bas yang biasanya digunakan untuk membawa mahasiswa pergi dan balik sekitar kampus itu nyata berbeza dari yang lain, kerana fungsinya diubah suai menjadi Klinik Pengembangan Putra UPM.
    Inisiatif itu satu usaha UPM untuk mendekati golongan sasar bagi menyebarkan maklumat mengenai dunia pertanian. Melalui klinik itu juga sekurang-kurangnya 10 hingga 15 pakar pertanian ditempatkan mengikut program disediakan.

    Bilangan pakar pertanian dalam memberikan nasihat dan rundingan bergantung kepada program disediakan seperti Klinik Pengembangan Veterinar, Klinik Pengembangan Kesihatan, Klinik Pengembangan Kejuruteraan dan Klinik Pengembangan Sains Sosial.
    Foto

    Dalam melaksanakan program turun padang itu, Unit Pengembangan UPM akan bekerjasama dengan beberapa agensi seperti Jabatan Pertanian, Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) dan Jabatan Perikanan untuk menyebarkan maklumat kepada masyarakat.

    Bas itu juga akan digunakan mengikut giliran aktiviti pengembangan supaya rakyat pelbagai lapisan berpeluang mendapat ilmu dan teknologi bagi membantu meningkatkan sosio-ekonomi mereka.

    Perkhidmatan bas bergerak itu dilancarkan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin di Laman Rekreasi Sungai Buluh, Pasir Gudang, Johor pada 17 Mac lalu.

    Ia sebahagian daripada intipati perutusan Naib Canselornya, Prof Datuk Dr Mohd Fauzi Ramlan sempena Perutusan 100 Hari perkhidmatannya.

    Sempena perutusan itu juga dilancarkan Pertanian Bandar yang bertujuan menggalakkan warga bandar bercucuk tanam dalam ruang kediaman terhad.

    Dalam perutusan itu, Dr Mohd Fauzi berkata, pelancaran pertanian bandar untuk menggalakkan penduduk bandar menjalankan aktiviti pertanian moden di ruang kediaman mereka.

    “Fokus baru UPM ini menyumbang transformasi negara sebagai pengeluar makanan yang mandiri,” katanya.

    Projek berkenaan secara tidak langsung menjadikan UPM sebagai peneraju dan Pusat Kecemerlangan Jaminan Makanan dalam tempoh terdekat.

    Dekan Fakulti Pertanian universiti berkenaan, Prof Dr Abdul Shukor Juraimi berkata, usaha memperkenalkan Klinik Pengembangan Putra itu bagi mendekati masyarakat secara langsung di lapangan.

    “Bas ini dipanggil Klinik Pengembangan Putra bertujuan untuk memudahkan pergerakan pakar pertanian dalam bidang tertentu untuk bertemu golongan sasar, membabitkan penduduk kampung, petani dan peladang.

    “Ia terbahagi kepada tiga bahagian utama seperti makmal ujian, pusat perbincangan dan ruang pameran,” katanya.

    Penukaran wajah baru bas berusia sepuluh tahun itu kepada klinik pertanian bergerak membabitkan kos kira-kira RM100,000. Kos yang tinggi itu merangkumi pengosongan bahagian tempat duduk penumpang, merendahkan struktur lantai, pembinaan makmal ujian, ruang pameran dan peti penyejuk bagi menyimpan sampel.

    Meskipun kos penyediaan peti sejuk tinggi, alat itu begitu penting untuk menyimpan sampel yang memerlukan tempoh simpanan lama.

    Jarak perjalanan yang jauh dari satu destinasi ke destinasi lain menyebabkan perlunya sampel disimpan lebih lama sebelum dibawa pulang ke UPM untuk dianalisis di makmal sebenar.

    Mengenai makmal ujian sementara yang terletak di bahagian belakang bas itu, Dr Abdul Shukor berkata, ia digunakan untuk melakukan ujian analisis terhadap sampel tanah, penyakit tumbuhan dan haiwan di lapangan.

    “Ia sangat berguna kepada pakar yang terbabit dalam program itu dan seandainya terdapat penyakit tanaman atau sebagainya dikesan, ujian akan dilakukan di situ.
    “Sekurang-kurangnya kita dapat mengenal pasti jenis penyakit atau masalah dihadapi petani,” katanya.

    Beliau berkata, antara ujian yang boleh dilakukan dan diketahui hasilnya serta-merta ialah mengenai tahap kesuburan tanah, ujian keasidan tanah (pH) dan ujian kandungan nitrat.

    Katanya, ruang pameran di bahagian depan pula menyediakan pelbagai maklumat berguna bagi kumpulan sasar.

    “Di situ nanti, petani boleh melihat produk yang dipamerkan dan juga boleh mengetahui banyak informasi terkini berkaitan pertanian, selain hasil kajian dilakukan UPM yang boleh dikongsi bersama.

    “Ruang pameran yang disediakan akan berubah mengikut kesesuaian golongan sasar. Sebagai contoh, jika sasaran kepada penanam padi, semua bahan berkaitan padi, makhluk perosak dan ancaman penyakit disediakan,” katanya.

    Antara bahan pameran disediakan seperti kaedah kawalan tikus, ancaman penyakit daripada jangkitan tikus bandar, serangga perosak tanaman, virus perosak patogen tumbuhan dan penyakit kulat.

    Produk keluaran fakulti juga dipamerkan seperti baja Zappa Plus, Vita-Grow Plus, N-Bite dan Bacto-10.

    Pelawat juga berpeluang melihat pelbagai serangga perosak tanaman seperti tikus, kumbang dan rama-rama, selain melihat tisu kultur bunga kantan dan orkid.
    Untuk tidak menghampakan pengunjung, pakar juga memberi peluang kepada petani melihat sendiri pelbagai mikroorganisma menggunakan mikroskop.

    Dr Abdul Shukor berkata, petani yang mempunyai sebarang masalah boleh duduk berbincang dan mengutarakan masalah terbabit bersama pakar.

    “Sebagai contoh, jika berlaku serangan penyakit padi, pakar dalam bidang berkenaan akan turun padang melakukan analisis dan kajian di kawasan lapangan.

    “Langkah itu dilihat dapat membantu petani menyelesaikan masalah mereka secara terus, selain ‘sudut perbincangan’ membuka ruang kepada golongan itu mengemukakan kemusykilan,” katanya.

    Katanya, adalah perlu bagi bas berkenaan bergerak dari satu tempat ke tempat lain untuk mengenal pasti masalah dihadapi golongan sasar, sekali gus cuba menyelesaikan masalah dibangkitkan.

    “Jadi dengan cara itu (bergerak ke lokasi baru) kita dapat memberikan impak terhadap hasil kajian dan kepakaran, selain membantu petani menyelesaikan masalah.

    “Tujuannya ialah agar petani dapat meningkatkan produktiviti dan hasil pertanian, seterusnya dapat menghasilkan produk makanan atau mungkin dapat membantu meningkatkan produktiviti negara,” katanya.

    Beliau berkata, ilham untuk mewujudkan bas bergerak itu dicetuskan sendiri oleh Dr Mohd Fauzi.

    “Berdasarkan persetujuan, UPM mengetengahkan bas itu dan buat seperti mana diperlukan. Lagipun sudah lama kita berusaha untuk mendapatkannya dan kehadiran Naib Canselor baru membolehkan ia menjadi kenyataan.

    “Kami mengubah suai bas lama ini dengan mengambil masa kira-kira dua minggu dan ia dilaksanakan selepas mendapat peruntukan,” katanya.
    Sumber:harian metro

    Rahsia Puyuh Golek Kak Mah

    Dilihat secara luaran, perniagaan gerai tepi jalan diusahakan pasangan suami isteri, Mamat Zain, 58, dan Rahimah Ramlan, 51, tidak banyak bezanya dengan penjaja lain di kawasan Machap-Simpang Renggam, Johor.
    Namun, di sebalik kegigihan pasangan itu tersaji hidangan istimewa yang mampu membangkitkan selera sesiapa saja untuk mencuba menu rahsia dikenali ‘Puyuh Golek Kak Mah’.
    Kedudukannya berhadapan Sekolah Kebangsaan Seri Machap, Kampung Seri Machap, Simpang Renggam itu, menjadikan lokasi gerai jualan burung puyuh golek berkenaan sentiasa dihampiri peminat setianya.

    Puyuh Golek Kak Mah sangat istimewa kerana diperap menggunakan rempah asli yang digabungkan antara cita rasa tempatan dan Thailand, selain ia dijual pada harga berpatutan RM4 seekor.

    Bagi melengkapkan rasa burung puyuh golek itu, Rahimah turut membekalkan sos pedas manis ciptaannya dengan menggunakan beberapa bahan penting seperti sos tiram, cili padi dan cuka.

    Rahimah berkata, dia bersama suaminya memulakan perniagaan puyuh golek semenjak setahun lalu selepas melihat potensi pasaran haiwan berkenaan yang mudah diperoleh daripada penternak di sekitar Machap.

    “Sebelum ini, saya dan suami mengusahakan ayam golek. Modal yang besar untuk mengusahakan perniagaan itu menyebabkan kami mencari idea baru untuk memperkenalkan puyuh golek.

    “Nampaknya hidangan yang dijual pada Ramadan tahun lalu diterima pengguna sebelum kami berdua mengambil peluang untuk menjaja puyuh golek setiap hari di tepi Jalan Machap-Simpang Renggam,” katanya.

    Menurutnya, pasaran puyuh golek mendapat sambutan baik dalam kalangan peminat dan setiap hari sekurang-kurangnya 40 ekor puyuh golek terjual.

    “Operasi perniagaan bermula dari jam 9 pagi dan ditutup pada jam 7 malam, namun ada kalanya terpaksa ditutup lebih awal kerana sudah kehabisan stok puyuh.
    “Lagipun mereka yang berniaga puyuh golek masih kurang, berbanding ayam golek yang diusahakan banyak pihak ketika ini,” katanya.

    Berkongsi rahsia perniagaan katanya, burung puyuh golek diusahakan bersama suami dapat menambahkan pendapatan keluarganya.

    “Rasa puyuh golek ini sangat berbeza dengan ayam golek yang terdapat di pasaran. Tekstur dagingnya yang lembut menyebabkan hidangan berkenaan sesuai disajikan untuk hidangan seisi keluarga.

    “Ramuan rempah puyuh golek ini diperoleh dari Thailand, manakala kuahnya pula hasil ciptaan sendiri tanpa menggunakan tomato,” katanya.

    Tuesday, April 23, 2013

    Transformasi industri getah

    Arts merupakan teknologi torehan automatik tanpa penggunaan tenaga buruh.
    INDUSTRI getah mempunyai sejarah panjang di negara ini dan kedatangannya jauh lebih awal daripada penubuhan Malaysia itu sendiri.
    Getah atau nama saintifiknya Hevea brasiliensis dibawa oleh penjajah British ke negara ini pada 1877 dari Sri Lanka ke Singapura dan Kuala Kangsar.
    Berdasarkan buku 75th Anniversary of The Rubber Research Institute of Malaysia (1925-2000) Milestones in Rubber Research, penyelidikan mengenai getah bermula sekitar 1909 apabila Persatuan Penanam-Penanam Getah melantik seorang ahli kimia, Sidney Morgan, untuk menjalankan penyelidikan.
    Ketika itu, permintaan mengenai getah meningkat ekoran berkembangnya industri kenderaan bermotor yang mana ketika itu, permintaan melebihi bekalan.
    Pada 1920, enam saintis terlibat dalam penyelidikan tersebut dan Jabatan Pertanian Persekutuan Tanah Melayu juga terlibat aktif sehinggalah Institut Penyelidikan Getah Malaysia (RRIM) berfungsi pada 1925.
    Hari ini, RRIM digantikan oleh Lembaga Getah Malaysia (LGM). Penggabungan institut tersebut bersama Lembaga Penyelidikan dan Kemajuan Getah Malaysia (MRRDB) dan Lembaga Pasaran dan Pelesenan Getah Malaysia (MRELB) pada 1 Januari 1998 tetap memberi tumpuan kepda penyelidikan mengenai getah.
    Malah LGM pada hari ini mempunyai peranan lebih besar memartabatkan industri getah menerusi pelbagai inovasi sebagai meneruskan legasi penyelidikan terdahulu.
    Industri getah sebenarnya bukan baru dalam bidang penyelidikan dan pembangunan (R&D) serta inovasi.
    Tidak keterlaluan jika dikatakan bidang sains dan teknologi di negara ini banyak cenderung kepada getah pada peringkat awal dahulu.
    Perlu ditekankan bahawa bidang penyelidikanlah yang memainkan peranan penting dalam memajukan industri getah khususnya jika dapat dimanfaatkan oleh kumpulan sasar.
    Cabaran lain ialah penggunaan benih yang kurang produktiviti serta tahap penggunaan teknologi dan automasi yang rendah yang mana masalah itu dapat dicapai dengan adanya penyelidikan dan pembangunan.
    Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad ketika berucap pada Kongres Teknologi dan Ekonomi Getah Antarabangsa anjuran lGM pada tahun lalu mengakui, penyelidikan sangat penting dalam industri getah.
    Bagaimanapun katanya, pelaburan dalam penyelidikan berisiko kerana hasilnya belum dapat dijangkakan.
    Beliau memberi contoh, industri farmaseutikal dalam penghasilan ubat, satu produk dikatakan berjaya dihasilkan selepas eksperimen atau percubaan kali ke-693.
    Oleh itu katanya, percubaan mungkin perlu dibuat beberapa kali menggunakan bahan kimia yang pelbagai sehinggalah satu produk yang diidamkan dapat dicapai.
    Dalam industri getah katanya, kajian boleh dilakukan dengan mengkaji kesesuaian atau kesuburan tanah atau mencari penyelesaian bagaimana merangsang pertumbuhan getah dan meningkatkan produktiviti.
    ‘‘Industri getah bukan bukanlah industri yang kian suram sebaliknya boleh berkembang," ujarnya.
    Ketua Pengarah LGM, Datuk Salmiah Ahmad berkata, pihaknya sentiasa memikirkan bagaimana penyelidikan dapat memberi harapan baru kepada industri tersebut.
    ‘‘Antara masalah yang kita hadapi ialah kebanyakan atau 95 peratus merupakan pekebun kecil dan daripada jumlah itu, 50 peratus merupakan mereka yang berumur lebih 50 tahun," katanya.
    Imej industri getah yang dikaitkan dengan 3D iaitu Dirty, Difficult and Dangerous memberi kekangan yang tidak kurang hebatnya untuk memberi anjakan kepada industri berkenaan.
    Beliau memberi contoh, inovasi terbaharu iaitu untuk penorehan, Automated Rubber Tapping System (ARTS) yang dilancarkan dua tahun lepas bertujuan mengurangkan penggunaan tenaga buruh yang mana kerja-kerja manual telah digantikan dengan operasi secara automatik.
    Selain ARTS, beberapa inovasi baru yang telah diumumkan sebelum ini, antaranya teknologi Automatic Planting Machine for Rubber Seedlings atau Penanaman Mesin Automatik untuk Benih Getah.
    Mesin tersebut adalah teknologi yang dibangunkan untuk mengatasi isu pergantungan kepada tenaga buruh dan produktiviti dalam industri huluan getah.
    Teknologi ini adalah selaras dengan projek NKEA untuk meningkatkan produktiviti dan kecekapan aktiviti penanaman.
    Manakala, teknologi Latex Collection Vehicle atau Kenderaan Mengangkut Susu Getah adalah inovasi untuk memudahkan kerja-kerja dalam bidang pengumpulan lateks dan untuk menggalakkan pekebun kecil untuk mengumpul hasil dalam bentuk susu getah berbanding getah beku.
    Inovasi ini dapat meningkatkan pengeluaran susu getah untuk memenuhi keperluan pengilang barangan getah berasaskan getah cair serta mengurangkan kebergantungan kepada import.
    Pengimportan susu getah kini mencecah 45 peratus daripada keseluruhan jumlah import getah asli ke negara ini.
    Penggunaan susu getah tempatan adalah tinggi iaitu 86 peratus daripada keseluruhan penggunaan getah asli di negara ini.
    Malangnya pengeluaran susu getah hanya 80,000 tan pada 2011 dan 300,000 tan telah diimport bagi keperluan aktiviti hiliran.
    Teknologi RITeS atau Sistem Maklumat dan Kebolehjejakan Getah pula membantu penanam mengenal pasti sumber bahan tanaman dan mesin penanam yang berfungsi sebagai jentera bersepadu untuk menanam benih serta i-Klon atau sistem pengenalpasti dan pengenalan klon getah menggunakan telefon pintar.
    LGM juga telah melancarkan dua jenis getah termaju yang bernama Ekoprena dan Pureprena.
    Kedua-dua getah ini merupakan hasil penyelidikan dan pembangunan yang dijalankan sepenuhnya oleh LGM bagi memperbaiki ciri-ciri getah asli di samping memberi nilai tambah bagi pemprosesan getah mentah.
    Sekali imbas, penanam getah amat bertuah kerana mereka sentiasa mendapat perhatian daripada kerajaan sehingga skim tanam semula getah juga diperkenalkan.
    Bagaimanapun menurut Dr. Salmiah, kesungguhan LGM mengubah industri getah menerusi teknologi dan inovasi juga berdepan cabaran.
    Pengenalan ARTS sebagai contoh menimbulkan persoalan di kalangan penoreh, apakah nasib atau masa depan mereka jika teknologi tanpa buruh itu berkembang.
    Perkara kedua ialah berapakah harga teknologi itu sendiri yang mampu digunakan oleh kumpulan sasar.
    ‘‘Harapan kita ialah apabila memperkenalkan sesuatu teknologi, masalah akan selesai tetapi kadangkala timbul masalah baharu," ujarnya.
    Mengulas lanjut beliau berkata, bukan mudah menghasilkan suatu teknologi kerana penyelidikan memerlukan dana yang besar dan satu risiko memandangkan tidak ada kejayaan yang boleh dijamin akan dicapai.
    Penyumbang dana kata beliau, akan bertanya berapakah pulangan akan dapati diperoleh sedangkan pelaburan penyelidikan satu risiko.
    ‘‘Jangan hukum penyelidik yang gagal kerana jawapan saya mudah, kita akan gagal lagi (apabila melakukan penyelidikan). Jangan hukum jika gagal tetapi hukumlah jika tidak berbuat apa-apa," katanya. - LAUPA JUNUS

    iGROW tawar SKM pertanian

    Latihan amali tanaman makanan yang ditawarkan di iGrow di Kampung Gajah, Perak.
    DUNIA dijangka akan menghadapi krisis makanan pada tahun 2050 walaupun sesetengah pihak meramalkan bahawa bahana itu akan mula dirasai seawal tahun 2030.
    Ancaman yang menakutkan itu dianggap faktor yang boleh mengancam keselamatan sesebuah negara selepas perang.
    Malaysia juga tidak akan terkecuali kerana isu ini adalah krisis sejagat akibat perubahan cuaca dunia, pertambahan penduduk dunia serta keluasan tanah pertanian subur yang semakin berkurangan.
    Menyedari kepentingan isu tersebut, Pelan Strategik Hala tuju Latihan Agro Makanan Negara (2012-2020) telah disediakan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menerusi Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC).
    Antara lain, blue print tersebut telah mensasarkan unjuran output tenaga mahir profesional sektor pertanian sepanjang tempoh tersebut seramai 107,000 orang.
    Daripada jumlah tersebut, hampir 40,000 pelatih disasarkan kepada lulusan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) di institusi latihan awam, swasta dan kolej vokasional (Kementerian Pelajaran).
    Bakinya pula adalah pengajian di peringkat diploma dan ijazah di institusi pengajian tinggi awam (IPTA).
    Memandangkan jangka masa menuju tahun 2020 adalah amat singkat, peranan institusi latihan kemahiran pertanian swasta seperti Institut Agro Usahawan (iGROW) di Kampung Gajah, Perak adalah sangat penting sebagai pelengkap kepada keperluan latihan pertanian negara.
    Menurut Ketua Pegawai Eksekutif iGROW, Azri Zahir Azmi, kursus yang ditawarkan oleh iGROW adalah menepati kehendak Pelan Strategik Halatuju Latihan Agro Makanan Negara (PSHLAMN).
    Katanya pengurusan tertinggi iGROW telah membuat kajian mengenainya menerusi pengalaman hampir 10 tahun dalam latihan pertanian di negara ini.
    Perbandingan juga turut dibuat di peringkat antarabangsa bagi memastikan iGROW dapat melahirkan graduan generasi baru iaitu golongan muda sebagai barisan hadapan dan amalan pertanian moden masa depan.
    Azri Zahir berkata, sungguhpun baru ditubuhkan tetapi pengalaman dan hasil dapatan kajian pihaknya selama ini telah membolehkan pendekatan latihan diperkenalkan, yang menjamin graduan benar-benar mahir (kompeten) tetapi juga bersedia sebagai pemain utama sektor pertanian mempunyai masa hadapan
    ‘‘Pengalaman kami membuktikan bahawa faktor usia pusat latihan atau saiz kampus bukan faktor mutlak keberhasilan graduan.
    “Sebaliknya, sejauh manakah pihak pengurusan mampu menerapkan nilai kemahiran serta pembentukan sikap graduan dalam suasana pertanian sebenar.
    ‘‘Kelainan iGROW ialah memberi penekanan kepada suasana sebenar aktiviti pertanian yang lazimnya dijalankan di luar bandar sama ada di kampung atau kawasan pedalaman dengan cabaran-cabaran tersendiri.
    “Ini menjadikan mereka memahami realiti kehidupan sebagai petani dan berazam untuk menjadi petani moden yang berjaya pada masa hadapan," tambah beliau.
    Bagi memastikan semua graduan dapat merasai manfaat dan potensi pertanian semaksimum mungkin, pakej latihan merangkumi bidang pengkhususan (SKM Tanaman Makanan Tahap 1 dan 2) dan bidang tambahan wajib iaitu asas ruminan, akuakultur, inap ladang serta keusahawanan.
    Kesemua aktiviti tersebut dijalankan dalam satu kawasan integrasi yang menggabungkan pertanian, penternakan dan pelancongan dalam satu kawasan yang dipanggil Kompleks Warisan Pertanian iGROW.
    Azri Zahir turut menjelaskan bahawa SKM yang ditawarkan adalah ditauliahkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia. Modul latihan berasaskan Standard Latihan Kemahiran Kebangsaan (NOSS) yang digubal oleh NATC.
    Katanya juga, belia kini tiada lagi alasan untuk mengikuti latihan di iGROW kerana Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK), Kementerian Sumber Manusia telah menyediakan pinjaman penuh yang merangkumi yuran latihan, penginapan dan makan-minum selama setahun.
    “Sejak kebelakangan ini, PTPK mula memberikan perhatian serius untuk membiayai latihan pertanian kerana bidang ini adalah antara keperluan utama negara kini dan masa akan datang," tegas Azri Zahir.
    Kemudi iGROW diterajui oleh tokoh latihan kemahiran pertanian swasta tempatan, Nordin Abdul Malek selaku Pengerusi Eksekutif iGROW yang juga merupakan Ahli Tetap Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC).
    “Dalam tempoh lima tahun akan datang, kami berhasrat untuk menaik taraf iGROW sebagai universiti kemahiran pertanian swasta bertaraf antarabangsa.
    “Segala perancangan dan gerak kerja sudah diatur ke arah itu untuk menjadikan Malaysia destinasi pendidikan kemahiran tinggi pertanian di peringkat antarabangsa," tambah Azri lagi.
    Buat masa ini difahamkan beberapa kerajaan negeri sudah menawarkan hasrat supaya kampus utama dibina di negeri mereka dan pilihan terbaik akan dibuat oleh iGROW dalam masa terdekat.
    Kemudahan Kompleks Warisan Pertanian iGROW
    l Kemudahan latihan seperti asrama, surau, dewan makan serta dewan perhimpunan turut disediakan untuk keperluan pelatih.
    l Pusat Inkubator Pemprosesan Makanan Jabatan Pertanian Kg. Gajah yang telah dibenarkan untuk digunapakai oleh pihak iGROW sebagai pusat pengeluaran makanan sejuk beku untuk pendedahan keusahawanan di kalangan pelatih.
    Sebarang pertanyaan sila hubungi Azri Zahier Azmi di talian 012-4842144 atau Amira Hamran 019-7635592.

    Friday, April 5, 2013

    Tanaman limau madu beri pulangan berbaloi

    JERANTUT 1 April - Penanaman limau madu atau nama saintifiknya Citrus Sinensis banyak diusahakan petani di Hulu Tembeling, Jerantut berasaskan permintaan yang meningkat di pasaran tempatan.
    Bertolak hakikat itulah, seorang petani Kampung Tempan, dekat sini, Adenan Nipah, 55, memajukan tanah seluas lapan hektar untuk tanaman limau madu dan sayur-sayuran.
    Katanya, projek tanaman itu bermula pada 1994 sebagai percubaan awal walaupun harus bersaing dengan pasaran buah-buahan tempatan lain.
    "Benih limau ini saya peroleh daripada Jabatan Pertanian yang turut memberi bimbingan dari aspek pengurusan tanaman dan ladang pada peringkat awal," katanya di Kampung Tempan, dekat sini baru-baru ini.
    Menurutnya, sebanyak 700 anak benih limau itu disulam di kawasan tanah pinggir kampung tersebut yang sudah diteroka untuk dimajukan dengan projek berkenaan.
    "Setelah tiga tahun bersusah payah menjaga tanaman ini, akhirnya membuahkan hasil pertama pada 1997 sehingga kini dan mendapat pasaran yang baik di pasar tani dan pusat pelancongan Taman Negara," ujarnya.
    Tanaman itu, katanya, dijaga dengan rapi untuk mengelak pokok limau tersebut mati akibat serangan ulat, penyakit tanaman dan musuh lain iaitu babi hutan.
    "Kini cuma sebanyak 600 batang pokok mengeluarkan buah antara 400 hingga 700 biji," katanya.
    Katanya, sekilogram buah limau itu dijual dengan harga RM4 kepada pelawat di Taman Negara Kuala Tahan, Kampung Pagi dan kawasan berdekatan.
    Beliau berkata, pendapatan harian jualan buah limau mencecah antara RM80 hingga RM100 digunakan untuk belanja dapur, persekolahan, membeli baja dan racun serangga.
    "Limau yang baru dipetik boleh dimakan begitu sahaja atau dapat bertahan beberapa hari untuk diperah menjadi jus yang manis," katanya.
    Tambahnya, usaha itu akan diteruskan dengan memajukan tanah terbiar berdekatan rumah dengan tanaman limau dan buah naga yang boleh mengecapi pulangan lumayan sesuai dengan kudrat dalam usia emasnya.

    Thursday, March 21, 2013

    Tarikan buah naga

    Tarikan buah naga

    Usaha tanpa mengenal jemu membuahkan kejayaan buat Nam Hock Moi dengan bantuan Jabatan Pertanian.
    HASILNYA, petani berkenaan Nam Hock Moi, 50, mampu tersenyum dengan kejayaan menanam buah naga atau juga dikenali sebagai pitahaya yang asalnya telah sedia ada di situ.

    ‘‘Saya mengusahakannya sejak April 2011 dengan menyewa daripada tuan punya tanah di sini,"ujarnya ketika ditemui bersama rombongan Jabatan Pertanian ke kawasan tersebut baru-baru ini.

    Yang turut hadir dalam rombongan tersebut ialah Pegawai Pertanian Daerah Kuala Langat, Mohd. Fadzli Mohamad Yaacob dan Penolong Pegawai Pertanian Putrajaya, Roseli Mustapha.Banyak kelebihan apabila dia memulihkan kembali projek tanaman buah naga tersebut memandangkan Hock Moi mempunyai pengalaman dalam bidang pertanian sebelum ini.

    Anak jati Sepang itu pernah mengusahakan projek pertanian pada 1999 di Sepang dengan tanaman terung, timun dan kacang panjang.

    Ketika itu itu Hock Moi mampu mengutip hasil terung semusim penanaman sehingga 500 tan dan timun sehingga lima tan, tetapi masalah harga oleh orang tengah menjadikannya ‘mangsa’ perniagaan.
    Kerjanya pun tidak lagi begitu sukar kerana tiga atau empat bulan sekali akan berehat sebelum penanaman semula dilakukan.Kerana tidak berpuas hati dengan situasi tersebut, dia meninggalkan bidang pertanian pada 2005 dan beralih kepada kerjaya lain sebagai runner memproses permit pekerja asing.

    Pada 2011, setelah mencongak untuk memilih bidang yang ingin diceburi selepas meninggalkan kerjaya baru tersebut, dia bertanyakan mengenai kawasan yang diusahakannya sekarang dan mendapat persetujuan membangunkannya semula.Pengalaman sebagai penanam sayur sebelum ini nampaknya membantu dan Hock Moi tidak kekok atau canggung berjemur di bawah panas matahari.Malah, dia lebih beruntung memandangkan tidak perlu bermula daripada peringkat paling awal kerana pokok telah sedia tertanam daripada pengusaha terdahulu.

    Bagaimanapun, dalam mana-mana projek pertanian, pengusaha perlu menyediakan modal untuk menjalankan projek.Untuk tujuan itu, dia menyediakan RM120,000 bagi memulihkan semula projek tersebut.‘‘Untuk kerja-kerja memotong rumput sahaja, saya habiskan RM20,000," ujarnya sambil memberitahu dia berkongsi dengan rakannya mengusahakan projek berkenaan.

    Dalam pada itu, dia memberitahu masalah utama penjagaan buah naga ialah virus perosak yang menyebabkan batang pokok mereput.Katanya, dia mampu menuai hasil kira-kira tiga tan setiap waktu tuaian yang dilalukan dua kali sebulan.Ketika ini harga ladang buah naga dijual pada RM4 sekilogram.Selain di RTB, dia turut mengusahakan tanaman yang sama di LBJ , Negeri Sembilan seluas tiga ekar (1.2 hektar).

    Kelebihan teknik fertigasi

    MEREKA yang berminat menceburi bidang pertanian tanaman bernilai tinggi pastinya ingin mendalami ilmu mengenainya.Bagaimanapun, ramai menghadapi masalah untuk mencari sumber sesuai untuk menimba pengetahuan dalam bidang tanaman yang kini popular sebagai fertigasi.

    Oleh itu, Jabatan Pertanian menerusi Pusat Pertanian Telok Datok, Pejabat Pertanian Kuala Langat Banting, Selangor menawarkan kursus kaedah penanaman kepada mereka yang berminat.

    ''Pusat Pertanian ini dijadikan rujukan, tempat latihan dan menyediakan plot-plot tanaman contoh dan sering menerima pelawat yang ingin melihat sendiri bagaimana pertanian bernilai tinggi dijalankan,'' kata Pembantu Pertanian Kanan Pusat tersebut, Ramli Yahaya.Beliau berkata, kawasan tersebut merangkumi keluasan enam ekar yang menempatkan enam rumah fertigasi untuk tanaman tomato dan melon.

    Beliau berkata, pusat tersebut telah berjaya menerima Skim Amalan Ladang Baik Malaysia (SALM) yang diusahakan pada 2011 dan dianugerahkan secara rasmi pada tahun lepas.Dengan pengiktirafan tersebut, pengurusan pusat berkenaan boleh berbangga kerana berjaya melepasi kira-kira 160 kriteria yang dinilai.
    Perkara tersebut termasuklah tidak menggunakan racun dan pengurusan persekitaran yang lestari.Malah, buah yang dihasilkan daripada projek tersebut perlu dianalisis di makmal bagi mengetahui tahap sisa racun dan kandungan logam berat

    Analisis tersebut dijalankan di makmal jabatan berkenaan di Jalan Galagher , Kuala Lumpur.
    Menurut Ramli, projek tanaman fertigasi pada dasarnya menguntungkan dan mendapat permintaan terutama mereka yang inginkan makanan bebas racun 

    Harganya mungkin tinggi sedikit mungkin kerana kos pengeluaran agak tinggi.Bagi membina satu projek asas , infrastruktur yang diperlukan termasuk struktur pelindung hujan (SPH) atau bumbung biasa sebagai pelindung, paip besar daripada tangki fertigasi, paip kecil yang disambung kepada penitis.Penitis dimasukkan ke medium tanaman biasanya daripada cocoa peat yang memang pokok.Baja adan air dicampurkan bersama dalam tangki besar dan disalurkan ke pasu yang mengandungi medium tanaman menerusi paip atau saluran kecil.

    Menurut Ramli, teknik fertigasi boleh digunakan pada banyak jenis tanaman khususnya yang berbuah tetapi lebih elok jika dipilih jenis yang bernilai tinggi.Di pusat tersebut, pihaknya menanam rock melon dan tomato varieti baccarat dan sering mendapat sambutan daripada masyarakat sekitar yang datang membelinya sebaik mengetahui projek di situ tiba waktu memungut hasil.Seorang pekerja, Muhammad Ruzaini Hasnan memberitahu, apabila tiba musim pokok mengeluarkan hasil, pekerja akan sibuk memetik buah setiap dua hari sekali.

    ''Setiap kali memetik buah, kami dapat mengutip sehingga 80 kilogram,'' katanya yang dibantu rakan Mohamad Al-Hafiz Sarlan. 

    Dalam pada itu mereka yang berminat menyertai kursus berkaitan fertigasi di pusat tersebut boleh menghubungi Pejabat Pertanian Daerah Kuala Langat di talian 03-31814773.

    Sebanyak lapan kursus dianjurkan untuk petani setiap tahun dan lapan lagi termasuk dua sesi lawatan untuk usahawan industri asas tani turut ditawarkan.Penganjur menyediakan antara 30 hingga 40 kuota setiap kursus.

    Gila' berniaga sukar dibendung

    Muhamad Yusof menyusun produk makanan keluaran syarikatnya di kilang mereka di Tumpat, Kelantan.
    TERDAPAT banyak faktor kenapa Muhamad Yusof, 54, menceburi bidang perniagaan pemprosesan makanan yang beroperasi di Tumpat, Kelantan.

    Satu daripadanya kerana minat berniaga sudah tertanam dalam jiwanya sejak 1980-an dan juga kerap menyertai kursus bimbingan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) sebagai penyelia ketika bersama Jabatan Pertanian, lama-kelamaan membutirkan minatnya dalam perniagaan.
    Menurut beliau, pembabitannya bermula pada 1986 secara kecil-kecilan di hadapan rumahnya di Tendung, Pasir Mas, Kelantan dan pada masa sama masih menyertai kursus anjuran MARDI.

    ''Saya pilih bidang ini kerana pernah terlibat dengan banyak jenis perniagaan secara kecil-kecilan termasuk dalam jualan langsung selama enam bulan sejak awal 1980-an dan selepas itu berniaga alat besi seperti sabit, parang di pasar malam," ujarnya mengimbau bagaimana dunia perniagaan begitu dekat padanya.
    Bagaimanapun, perniagaan jenis itu berdepan risiko besar kerana pelanggannya tidak ramai dan keuntungan sedikit.

    Selepas itu, beralih kepada menjual bunga di pasar malam tetapi sekali lagi, dia tidak mampu bertahan kerana keuntungannya kecil, meskipun berkemampuan mengembangkan perniagaan tersebut dengan membuka nurseri.

    Akhirnya Muhamad akur bahawa dia perlu mencari perniagaan yang mempunyai produk tahan lama dan itu mendorongnya memilih bidang pemakanan yang mana usaha awalnya itu dibantu oleh isteri, Hazizah Hamat.
    Menariknya, dia bermula dengan modal kecil iaitu hanya RM100 dengan memberi mesin pengisar berharga RM40 manakala bakinya untuk bahan-bahan mentah seperti cili dan bawang .
    Lebih menarik dia menggunakan dapur dua penunu dan kemudiannya bertukar kepada periuk besar untuk memasak ramuan atau adunan. 

    ''Ini harapan saya, masa mengacau adunan dalam periuk, saya minta kawan-kawan uji rasanya.
    ''Ketika itu pada tahun 1986 saya sering ke pasar tani untuk mengetahui apakah maklum balas pengunjung terhadap produk yang dikeluarkan iaitu sos pencicah, sis cili dan sos tomato," ujarnya yang kemudian bertukar bekas memasak daripada periuk kepada kawah. 

    Setahun kemudian, dia mengorak langkah setapak lagi apabila mampu menggunakan label sendiri dan kejayaan itu lebih terserlah dengan kepada mesin hasil sumbangan Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah pada 1990.

    Dengan kejayaan itu, dia membesarkan operasinya ke Wakaf Baru Tumpat sejajar dengan peningkatan jumlah pengeluaran.

    Kempen rangsangan lateks diperhebat

    GOPENG 5 Mac - RISDA akan melaksanakan siri jelajah untuk memberi penerangan kepada para pekebun kecil mengenai Kempen Penggunaan Bahan Rangsangan Lateks Peringkat Nasional yang dilancarkan baru-baru ini.

    Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato' Yusoff Dohab berkata, langkah itu wajar bagi membolehkan para pekebun kecil memahami manfaat hasil penggunaan bahan tersebut dalam meningkatkan hasil keluaran mereka.

    "RISDA termasuk dari segi pengurusan dan pegawai-pegawainya telah membuat beberapa dasar untuk aspek pelaksanaan dengan meningkatkan pendapatan pekebun kecil.

    "Penggunaan bahan rangsangan lateks ini adalah salah satu daripadanya. Oleh itu, kita perlu memberi penjelasan kepada mereka bahawa bahan ini mampu memberi manfaat besar dari aspek daya pengeluaran mereka," katanya selepas menghadiri majlis pertemuan dengan warga RISDA Zon Utara di sini hari ini.

    Insentif yang dilaksanakan oleh RISDA itu dijangka memberi manfaat kepada lebih 400,000 pekebun kecil di seluruh negara.

    Menurut Yusoff berkata, walaupun penggunaan bahan rangsangan itu terbukti mampu meningkatkan produktiviti pengeluaran, bilangan pekebun kecil yang menggunakan bahan tersebut masih sedikit kerana belum yakin dengan penggunaannya.

    ''Saya difahamkan RISDA mengisytiharkan jihad produktiviti kepada semua warga RISDA pada tahun ini agar matlamat hasil getah sebanyak 1,600 kilogram sehektar setahun dapat dicapai.

    Tanpa pendidikan tinggi mampu jadi tauke bilis

    IkAN bilis yang tidak berkualiti diproses menjadi budu.
    RAMAI penggemar ikan bilis mengetahui di mana mereka boleh mendapatkan hasilan laut itu yang sedap dan mungkin pada harga murah.Antaranya, hasilan laut itu banyak didapati di Tawau dan di Daerah Kunak Sabah yang diusahakan penduduk di situ menerusi projek kelong atau lebih dikenali di kalangan masyarakat tempatan sebagai bagang.

    Satu lagi destinasi menarik ialah di Pulau Pangkor, Perak yang menjadi pengeluar ikan bilis mata biru yang dianggap terbaik di rantau ini.Tapi jangan lupa, Kampung Fikri di Setiu Terengganu juga menawarkan ikan bilis kering yang tidak kurang popular di pantai Timur.Bilis Setiu meskipun masih belum dikenali sehebat Pulau Pangkor dan Tawau, tapi hasilan laut yang yang begitu sedap dan ramai penggemarnya boleh menjadi saingan kepada jenama sedia ada ketika ini.

    Di situ, seorang pengeluar bilis begitu dikenali oleh penduduk tempatan ialah Omar Ismail, 53, yang juga bapa kepada bekas pemain bola sepak kebangsaan, Hairuddin.Memiliki iras wajah hampir serupa dengan anak sulungnya itu, Omar menjadi nelayan pukat ketika usia muda dan menempuh liku-liku hidup yang dihimpit kesusahan.

    ''Saya pasti tidak dapat melupai masa sukar ketika baring di celah-celah bakul berisi ikan bilis setiap kali bapa saya balik dari laut dan perlu merebus hasil tangkapan tersebut," kata Omar ketika ditemui di jeti di Kampung Fiktri, Setiu Terengganu baru-baru ini.Omar ditemui pada kunjungan wakil Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Setiu bagi meninjau projek-projek persatuan itu di Setiu baru-baru ini.

    Sambil melepaskan pandangan jauh memerhatikan pekerjanya membuat kerja-kerja menjemur dan menggred ikan bilis, Omar menarik nafas sebelum menyambung bicara.Menurut Omar, minatnya yang mendalam untuk turun ke laut ketika masih di bangku sekolah mendorongnya mengikut bapanya, Ismail Abdul Rahman meskipun pada hari persekolahan.Malah katanya, dia sanggup keluar awal pagi mengikut bapanya yang berasal dari Kampung Payang, ke laut untuk menangkap bilis dan hanya balik ke darat selepas lima hari.

    Omar yang berasal dari Kampung Fikri, Setiu memberitahu, minat mendalam itu juga mendorong dia menyambung kerjaya bapanya menjadi nelayan pukat bilis dan akhirnya tidak sempat menamatkan persekolahan hingga tingkatan tiga.''Saya mula mula mengambil alih bot bilis bapa saya ketika berumur 30 tahun menggunakan bot kecil dan hanya bertukar kepada yang lebih besar bersaiz 65 kaki x 20 kaki selepas 13 tahun menggunakannya," katanya.Omar dan pekerjanya menggunakan dua pendekatan untuk menangkap ikan bilis di laut.Pada bulan September Oktober, Februari hingga April, mereka keluar pada waktu siang dari hari Sabtu hingga Khamis. 

    Pada bulan-bulan tersebut dia keluar pada awal pagi balik semula ke darat menjelang waktu Zuhur.
    Pada bulan Mei hingga Ogos, mereka ke luar ke laut pada waktu malam iaitu bermula pukul 4 petang hingga 9 pagi dari hingga Sabtu hingga Khamis.''Pada musim tengkujuh kira-kira dari November hingga Januari kami tidak ke laut," ujarnya.

    Sebagai nelayan, ombak laut bukanlah satu cabaran yang perlu dirisau tetapi mereka terpaksa berhati-hati bagi mengelak daripada memasuki kawasan larangan dan kawasan utama ialah sekitar 15 batu nautika dari pantai.Biasanya mereka akan membawa balik antara 20 dan 40 bakul atau seberat kira-kira 45 kilogram (kg) sebakul dengan anggaran 1.8 tan bilis basah sehari.Daripada jumlah itu, kira-kira 600 kilogram daripadanya dapat menghasilkan bilis kering.Ikan bilis perlu di rebus di atas bot sebelum dinaikkan ke darat dan dijemur dan digredkan.Ikan bilis dijemur secara terbuka di bawah terik matahari selama sehari suntuk atau menggunakan ketuhar besar bersuhu 65 darjah Celsius selama sembilan jam.Ikan digred kepada dua jenis itu bilis kasar dan halus.

    ''Biasanya ikan bilis yang dikeringkan secara semula jadi atau menggunakan panas matahari lebih sedap," ujar Omar yang memasarkan keluarannya ke Kuala Terengganu.Omar bukan satu-satunya nelayan ikan bilis di Setiu kerana terdapat dua lagi pengusaha bbot bilis bersaiz besar turut beroperasi di situ selain bot-bot kecil lain.

    Bilis Setiu katanya lebih keras berbanding di pantai barat tetapi sesuai untuk semua jenis masakan terutama nasi lemak.

    Bangunkan projek guna BMO

    Zainal Ayub menunjukkan penyakit batang reput pada pokok buah naga yang ditanamnya di Kampung Parit Kudus Pontian Johor. 
     
    PENGGUNAAN teknologi mikroorganisma berfaedah (BMO) atau mikroorganisma baik (EM) dalam pertanian sememangnya bukan sesuatu yang baru kerana ia sudah mula diperkenalkan di negara in sejak lewat 90-an.

    Namun penggunaan teknologi BMO yang dihasilkan oleh seorang profesor dari Universiti Ryukyus, Okinawa Jepun, Dr. Teruo Higa secara berleluasa di negara ini hanya bermula sekitar pertengahan tahun 2000.
    BMO adalah campuran mikroorganisma berfaedah terdiri daripada bakteria fotosintetik, bakteria laktik asid, yis, aktinomaiset dan fungi (kulat) penapaian yang menjanjikan kebaikan kepada tanaman berbanding ditanam secara konvensional.

    Antara ciri kebaikan teknologi tersebut ialah menggalakkan pertumbuhan pembesaran, penghasilan dan kemasakan buah.Teknologi baja seumpama itu juga mampu meningkatkan kapasiti fotosintesis pokok, menambah kebolehan bahan organik sebagai baja, meningkatkan ketahanan tumbuhan terhadap penyakit, memperbaiki keadaan fizikal tanah.

    Menyedari potensi serta kelebihan yang ada pada teknologi BMO itu, sebuah syarikat bumiputera, Bifa Farms di Gelang Patah, Johor mengambil langkah tepat dengan menjalankan perusahaan menghasilkan baja berasaskan teknologi BMO.

    Pengarahnya, Rahmat Md. Amin berkata, dia mula menceburi bidang itu pada tahun 2007 dengan mendirikan sebuah kilang memproses BMO tersebut iaitu jenis baja cecair dan organik dengan modal sebanyak RM300,000.

    "Alhamdulillah, buat masa ini, kita berjaya menghasilkan tiga jenis baja cecair dan satu jenis baja organik di atas tanah seluas 2.4 hektar dan mampu menghasilkan 1,000 tan sebulan," katanya.
    Menurut beliau, jenis baja yang dihasilkan syarikatnya dikenali sebagai Baja Bio Organik, Bifa Microb Growth Solution (BMGs), Bifa Microb Growth K2O (BM Super K) dan Bifa Mikrob Protection (BMP).
    Tambahnya, proses penghasilkan baja tersebut juga mudah, malah ia menggunakan bahan-bahan yang senang diperoleh.
    ''Sebagai contoh, terdapat lima langkah dalam menghasilkan baja bio organik iaitu bahan seperti tinja (najis) ayam dikisar secara kasar sebelum dicampur dengan baja dan diperam dan melalui proses pembungkusan serta bebas bahan kimia.

    "Semua jenis baja itu dicampur dengan BMO sebelum dibungkus dalam botol dan dipaketkan. Baja tersebut sesuai digunakan ke atas pelbagai jenis tanaman kelapa sawit, getah, padi, pokok buah-buahan, landskap dan padang golf," ujar Rahmat.

    Beliau berkata, setiap baja yang dihasilkan itu mempunyai fungsi yang berlainan iaitu baja bio organik mampu merawat dan membaik pulih tanah sekali gus mengekalkan tahap kesuburan dalam jangka panjang.
    BMGs pula mampu menambah kapasiti fotosintesis dan kehijauan tanaman selain mempercepatkan percambahan benih dan tunas pokok BM Super K pula bertindak mempercepatkan mematangkan tanaman dan BMP merupakan pelindung serangan dan penyakit.

    "Kita pernah menjalankan kajian penggunaan baja bio organik ke atas tanaman padi dan hasilnya anak pokok padi mencecah ketinggian 78.7 sentimeter pada hari ke-60 berbanding 71 sentimeter menggunakan baja kimia."Malah berat padi yang dihasilkan meningkat sebanyak 886 kilogram iaitu dari 1,624 kepada 2,510 kilogram," katanya.Sementara itu, Pengarah Jabatan Pertanian Negeri Johor, Adnan Mat Kasim berkata, pihaknya sedang giat mempromosikan penggunaan BMO kepada mereka yang terlibat sekali gus sudah menjadi satu agenda di negeri ini.

    Beliau memberitahu, Johor telah mula menggunakan teknologi BMO secara meluas bermula pada 2007, malah kerajaan negeri juga menyokong usaha tersebut dengan matlamat membawa Johor ke arah pertanian unggul, lari daripada cara konvensional.

    "Kerajaan negeri telah mengarahkan supaya dua pusat mikrob memproses BMO ini diwujudkan di setiap dewan undangan negeri (DUN)sejajar usaha menjana pendapatan tambahan kepada golongan terlibat.
    "Di Johor kini sudah mempunyai sebanyak 112 pusat mikrob dan bilangan pusat seumpama itu akan bertambah. Kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM2,000 bagi setiap pusat tersebut," katanya.
    Ini kerana, tambahnya, penggunaan teknologi BMO yang bukan sahaja boleh digunakan ke atas tanaman, malah ternakan dan sungai itu selamat daripada bahan kimia dan jelas mampu meningkatkan hasil pertanian, ternakan dan membersihkan sungai.

    Cari Maklumat anda di sini

    Google
     
    Related Posts with Thumbnails