Wednesday, March 3, 2010

Cipta sendiri ramuan jus jagung


FUAD Yunus menunjukkan mesin pelerai yang digunakan untuk memisahkan biji jagung daripada tongkolnya.


MENEGUK jus jagung sejuk dan segar di kala kehausan pastinya memberi kepuasan yang tidak terhingga. Tambahan pula apabila jus tersebut disediakan daripada sumber jagung sebenar dan bukannya menggunakan bahan perisa tambahan.

Ia pastinya menawarkan rasa jagung asli yang sangat enak dan kaya dengan pelbagai khasiat.

Ketika ini, kita mungkin jarang melihat produk jus jagung dijual secara meluas di pasaran.

Ia mungkin disebabkan masih belum ramai lagi usahawan di negara ini yang terlibat dengan industri tersebut.

Mengambil peluang itu, sebuah syarikat perusahaan kecil dan sederhana (IKS), AgroGate Enterprise cuba menghasilkan produk jus jagung segar yang sedia untuk diminum.

Menurut Pengurus Besarnya, Fuad Yunus, beliau mencipta minuman itu kerana ingin mencari kelainan dalam penghasilan produk hiliran berasaskan jagung.

"Pada tahun 2007, syarikat kami telah memulakan tanaman jagung manis Varieti 926 di Kuala Pilah, Negeri Sembilan seluas 30 ekar.

"Sejak mula ditanam, kami telah membekalkan jagung-jagung ini kepada penduduk kampung dan syarikat-syarikat yang ingin membelinya secara kelompok,'' katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis perasmian jus tersebut di Kompleks Pengumpulan Ladang (KPL), Kampung Kanchung Tengah, Banting, Kuala Langat, Selangor baru-baru ini.

Ia telah dirasmikan oleh Pengerusi Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA), Datuk Paduka Badruddin Amiruldin.

Pengeluaran hasil jagung yang tinggi telah mendorong beliau untuk menghasilkan jus jagung segar pada April 2009.

Tambahan pula, pada setiap musim, ladangnya akan menghasilkan 20 hingga 30 peratus jagung yang tidak mengikut piawai pasaran sangat sesuai digunakan sebagai bahan mentah jus itu.

Jus jagung di bawah penjenamaan Jagcorn itu disediakan di kilangnya yang terletak Kuala Langat, Selangor.

"Ketika ini, jus ini disediakan secara manual bermula dengan proses peleraian jagung, bancuhan ramuan, pembungkusan dan menampal pelekat dengan bantuan seramai 10 orang kakitangan.

"Menerusi cara itu, kapasiti pengeluarannya adalah sangat rendah di mana kita hanya mampu menghasilkan sebanyak 1,200 botol sehari dengan dengan harga borong RM1.30 sebotol,'' jelasnya.

Menarik mengenai jus ini, ramuannya telah dicipta sendiri menerusi perbincangan kalangan pengurusan syarikat.

Selain itu, mesin-mesin yang digunakan melerai jagung, membancuh dan membungkus juga dicipta sendiri menggunakan idea daripada pihak pengurusan.

Pembuatannya pada peringkat awal melibatkan proses meleraikan jagung daripada tongkol untuk menghasilkan stok sebelum dikisar dan dimasak bersama ramuan campuran tanpa bahan pengawet.

Jus jagung yang telah dibotolkan juga akan mengandungi serpihan kecil biji-biji jagung untuk memberi lebih kenikmatan ketika meminumnya.

Menceritakan mengenai pasaran produk tersebut, beliau memberitahu, ketika ini, jus tersebut hanya diedarkan mengikut permintaan.

"Kita merancang untuk memperluaskan rangkaian pasaran produk ini sehingga memasuki pasar raya satu hari nanti.

"Buat masa ini, kita bakal memulakan penjualan di Pasar Tani terpilih sekitar Selangor,'' katanya.

Dari segi bantuan agensi kerajaan, beliau memberitahu, syarikatnya telah mendapat bantuan daripada pihak FAMA untuk memasarkan produk jus berkenaan.

Selain itu, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) juga ada memberi bantuan dari segi khidmat nasihat dalam mekanisme pembuatan jus.

Syarikat tersebut menyasarkan pengeluaran sebanyak 10,000 liter sehari pada akan datang apabila telah mempunyai kilang yang dilengkapi dengan mesin automatik.

Untuk tujuan perluasan pengeluarannya, syarikat itu juga bakal membuka kawasan tanaman jagung baru di ladang sekitar Kelantan dan Johor.

"Harapan kita adalah untuk menjadikan jus ini sebagai minuman pilihan pengguna sebagaimana kejayaan produk minuman kacang soya,'' katanya.

Sumber:Utusan Malaysia

Udang galah sumber rezeki


SECARA puratanya, nelayan di kawasan Sungai Kerian berjaya menangkap udang galah dengan berat sekitar 100 kilogram sehari.


SUNGAI Kerian yang memisahkan Bandar Baharu dengan Kerian di sebelah Perak, merupakan tempat mencari rezeki kebanyakan penduduk Bandar Baharu yang tinggal di pinggir sungai itu.

Sungai itu merupakan lubuk udang galah dan sehingga ini memberi pendapatan kepada lebih 200 orang yang memancing dan menahan bubu di situ.

Selain itu ikan kelisa emas (arowana) juga banyak terdapat di dalam Sungai Kerian yang memberi rezeki tambahan kepada nelayan.

"Sepanjang tahun lepas purata kami menangkap lebih 100 kilogram udang galah setiap hari dan dijual antara RM30 hingga RM40 satu kilogram," kata Abdul Aziz Mat, 65, pakar penangkap udang galah di Sungai Kerian sejak 10 tahun lepas.

Katanya beliau biasa mendapat tiga hingga lima kilogram udang galah setiap kali keluar memancing dari malam hingga awal pagi.

Ketika ditemui di pengkalan nelayan sungai di Kampung Parit Teropong atau juga dikenali sebagai Kampung Kubu, Abdul Aziz yang terkenal dalam kalangan rakan-rakannya sebagai pakar pemancing udang galah, turut menggunakan bubu untuk menangkap lebih banyak udang.

"Selain udang galah, saya menggunakan bubu untuk menangkap ikan ketutu (Oxyeleotris marmoratus) yang mendapat permintaan tinggi dan agak mahal di pasaran," katanya.

Selain itu bubunya turut dimasuki ikan seperti tapah dan teroboi.

Menurut Abdul Aziz, masa yang sesuai untuk memancing atau menahan bubu udang galah ialah pada waktu air surut dan air sungai jernih.

"Udang galah sungai, lebih sedap rasanya daripada udang laut dan mempunyai peminat tersendiri," ujarnya.

Pangkalan udang

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) Kampung Berjaya, Bandar Baharu, Borhan Jaafar, 37, berkata terdapat sembilan pengkalan penangkap udang galah di pinggir Sungai Kerian.

Pangkalan ini terletak di Kampung Besar, Kaampung Raja Atas, Kampung Raja Bawah, Kampung Baru Bagan Samak, Kampung Parit Nibong, Kampung Asam Kumbang, Kampung Lubuk Buntar, Kampung Selama dan Kampung Inchong.

Menurut peraih udang galah dari Kampung Baru, Bagan Samak, Yong Boon Woo, 37, setiap hari sepanjang bulan Disember tahun lepas hasil tangkapan udang galah agak mewah sehinggakan ramai pemancing menjual antara 40 hingga 50 kilogram sehari kepadanya.

"Harga bergantung kepada saiz udang galah. Bagi saiz 400 gram ke atas untuk seekor, harga borong mencecah RM40 hingga RM60 sekilogram," katanya.

Menurut Yong, udang galah yang dibelinya kebanyakannya dihantar ke Ipoh kerana terdapat banyak restoran makanan laut di sana.

Untuk restoran

Seorang lagi peraih udang galah, Azizan Hassan, 58, menjadikan rumahnya di Kampung Asam Kumbang sebagi lokasi tetap untuk membeli udang galah daripada penangkap.

"Saya membeli udang galah antara 80 hingga 100 kilogram setiap hari daripada penangkap di Sungai Kerian," kata Azizan yang bergantung kepada rezeki udang galah untuk membesarkan 11 orang anaknya.

Untuk sampai ke Bandar Baharu, pengguna Lebuh Raya Utara-Selatan perlu keluar di Plaza Tol Bagan Samak dan mengambil jalan arah Bandar Baharu (Kedah) dan Parit Buntar (Perak).

Sebuah replika udang galah menjadi penunjuk arah untuk sampai ke Bandar Baharu. - BERNAMA

Sunday, February 7, 2010

AKUATROP bangunkan teknologi biakbaka kelah

UNIVERSITI Malaysia Terengganu (UMT) merupakan antara institusi pengajian tinggi awam (IPTA ) yang ulung dalam penyelidikan mengenai marin dan akuakultur.

Selain pembangunan projek Akuaponik satu lagi tumpuan Institut Akuakultur Tropika (AKUATROP) ialah penyelidikan kelah yang bermula pada 2007.

Ia sejajar dengan tumpuan dan bidang kekuatan universiti terbabit dalam penyelidikan pembiakkaan ikan kelah.

Kelah dipilih kerana ia merupakan spesies yang terancam, dan merupakan spesies ikan sungai semulajadi di Tasik Kenyir.

Malah, spesies berkenaan mempunyai potensi yang sangat tinggi pada aspek pelancongan, rekreasi, ternakan, industri ikan hiasan dan juga sumber protein manusia.

Kelah juga merupakan antara spesies yang bernilai tinggi seperti ikan kelisa dan arowana yang terkenal dalam aspek ikan hiasan.

Insitut yang diberi tanggungjawab dalam penyelidikan ialah Institut Akuakultur Tropika (AKUATROP) yang menjadi peneraju dalam penyelidikan dalam bidang akuakultur.

Menurut seorang penyelidik AKUATROP , Prof. Madya Dr. Abol Munafi Ambok Bolong, tujuan penyelidikan kelah itu ialah untuk program pemuliharaan dan pemeliharaan spesies.

"Habitat asal spesies ini telah diancam dan dilabelkan sebagai spesies terancam selain menghasilkan satu program teknologi pembiakbakaan dan pengurusan induk ikan kelah di Tasik Kenyir,'' kata beliau.

Penyelidikan tersebut juga bertujuan menjalinkan kerjasama antara pihak tempatan dan UMT dalam menjalankan program pemuliharaan dan pemeliharaan kelah di Tasik Kenyir. Lebih penting untuk membangunkan ternakan ikan kelah dalam akuakultur di Malaysia dan juga menjadikan UMT sebagai pusat rujukan ke atas kajian ikan kelah.

Beliau yang menjalankan penyelidikan tersebut dengan dibantu oleh seorang pegawai sains dan dua penolong pegawai sains selain tiga pelajar sarjana berkata, spesies kelah yang terlibat dalam projek tersebut ialah Tor tambroides dan Tor dourenensis .

Lebih penting katanya, penyelidikan itu diharap dapat membantu penternak tempatan memelihara ikan kelah dengan menghasilkan program pengurusan ikan kelah yang betul.

Pihaknya juga mahu supaya penyelidikan seumpama itu dapat membantu pengurusan ikan kelah di santuari kelah dari pelbagai aspek seperti pengurusan induk, pengurusan makanan, dan pengurusan kesihatan ikan kelah di Tasik Kenyir.

Setakat ini penyelidikan tersebut masih belum menerima sebarang pembiayaan dan sedang memohon bantuan kewangan melalui dana e-science dan juga Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER).

Untuk jangka panjang projek pembiakbakaan itu diharapkan dapat menghasilkan program pengurusan ikan kelah yang betul dari pelbagai aspek. Ini bermula daripada pengurusan induk, sistem ternakan, pemakanan, kesihatan ikan dan sebagainya bagi memudahkan penternak memahami dan mempelajari penternakan ikan kelah.

Menurut Abol Munafi, AKUATROP juga juga menjalankan kajian ke atas spesies lain dalam mempelbagaikan penyelidikan dan memperluaskan bidang kajian bagi memenuhi kehendak semasa.

Sebelum ini beliau terlibat dalam penyelidikan membiakbaka ikan ketutu.
sumber:Utusan malaysia

Nanas N36 ke pasaran negara Arab

PENDUDUK Kampung Tanjung Gahai, Kuala Lipis, Pahang kini boleh tersenyum lebar apabila Projek Agropolitan Gahai berjaya mengubah kampung berkenaan menjadi kota pertanian bersepadu yang berkembang positif.

Bukan itu sahaja, tahap kehidupan penduduk setempat turut bertambah baik dengan mampu menambah pendapatan antara RM400 dan RM700 sebulan jika bekerja di ladang komersial nanas selain pendapatan sebagai penoreh getah (RM1,000 dan RM2,500).

Ini membolehkan projek yang dilaksanakan dengan kerjasama Kerajaan Negeri sejak Ogos 2008 mencapai sasarannya untuk mengurangkan kemiskinan tegar kepada 2.9 peratus di kalangan pekebun kecil pada tahun ini.

Program pembangunan bersepadu di kawasan seluas 223 hektar ini merangkumi 203 hektar ditanam getah, 14 hektar penanaman nanas dan baki 6 hektar kawasan penempatan yang menempatkan 50 unit rumah peserta.

Seramai 80 ketua isi rumah miskin tegar bakal menerima faedah projek yang melibatkan kos sejumlah RM13.62 juta.

Projek tersebut dijangka bakal menjadi pemangkin kepada lonjakan pembangunan di kawasan Gahai dan sekitarnya.

Kampung Tanjung Gahai terletak dalam daerah Lipis, dan sejauh 148 kilometer (km) dari Kuala Lumpur.

Kejayaan tanaman nanas

Antara kejayaan yang boleh dibanggakan di bawah Projek Agropolitan Gahai ialah tanaman nanas yang mencatat jualan berjumlah RM40,000 setakat bulan Oktober 2009.

Malahan produk nanas Hibrid N36 iaitu kacukan gandul dan sarawak yang dihasilkan di kampung ini dijangka dieksport ke negara-negara Arab pada tahun hadapan.

''FAMA (Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan) pula dalam perbincangan dengan Iran untuk memasarkan nanas keluaran negara dan sampel juga telah dihantar bagi pemasaran," kata Pengarah RISDA Negeri Pahang, Datuk Mujahid Muhamad.

Katanya lagi, nanas yang ditanam ialah jenis Hibrid N36 iaitu benih terbaik yang istimewa dan mempunyai nilai eksport yang tinggi selain rasanya yang manis.

Sebanyak RM265,494 diperuntukkan bagi projek tanaman nanas agropolitan Gahai melibatkan 420,000 pokok nanas.

"Kejayaan ini adalah kerana usaha gigih petani menerusi perubahan sikap melaksanakan sesuatu projek pertanian kerana kerajaan telah menyediakan bantuan baja, racun dan kepakaran," kata Mujahid.

Di samping pembangunan ladang, kompleks penempatan serba moden turut disediakan dengan mengandungi 50 lot rumah, medan info desa, dewan serbaguna, masjid, bangunan kedai, industri kecil dan sederhana, setor, padang permainan dan tabika.

Selain memberi tumpuan kepada pembangunan ekonomi, pelaksanaan projek agropolitan turut disertai dengan penyediaan infrastruktur asas, utiliti dan kemudahan sosial untuk dinikmati oleh penduduk luar bandar.

Beberapa penduduk yang ditemui menyatakan rasa selesa dengan infrastruktur yang disediakan di samping berpeluang menambah pendapatan daripada hasil ladang.

Selain pertanian, penduduk turut menghasilkan pelbagai kraftangan yang menarik daripada bahan terbuang seperti suratkhabar untuk dijadikan pasu dan bakul.

Usaha untuk memajukan industri tempatan sentiasa mendapat perhatian pihak kementerian yang mana ia mampu membuka peluang pekerjaan dan perniagaan kepada anak kampung itu sendiri.

Konsep dan pelaksanaan pembangunan

Menurut Ketua Komunikasi Korporat Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Zukri Valenteno yang turut bersama Kembara Media 2009 baru-baru ini berkata, pembangunan Projek Agropolitan Gahai adalah lambang kesungguhan kerajaan untuk mempertingkatkan kualiti hidup penduduk luar bandar.

Konsep agropolitan yang dilaksanakan kementerian bagi membangunkan kawasan mundur telah membuahkan hasil bagi peserta agropolitan Gahai.

"Ini menunjukkan satu petanda baik kepada projek desa bagi melangkah lebih maju ke hadapan khususnya dalam meneroka peluang perniagaan dalam dan luar negara," kata Zukri.

Melalui pendekatan serampang dua mata yang bersepadu ini, sosioekonomi peserta program dapat dipertingkatkan sekali gus merangsang pertumbuhan kawasan sekitarnya melalui lonjakan pembangunan yang dijanakan melalui pembangunan infrastruktur, kemudahan dan aktiviti ekonomi yang disediakan.

Pelaksanaan yang turut meningkatkan modal insan yang memfokuskan kepada program pembangunan minda, kecemerlangan pendidikan serta latihan kemahiran dan keusahawanan desa telah membuahkan hasil bagi peserta.

Pembangunan modal insan merupakan satu pendekatan yang sangat penting dalam pembangunan pekebun kecil.

Kementerian juga mengenal pasti beberapa lokasi baru untuk pelaksanaan projek agropolitan di Batang Sadong, Batang Lupar, Pulau Bruit, Bukit Sadok, Lingga-Stumbin di Sarawak, Telang Usan (Miri), masing-masing sebuah di Kg Gana (Sabah) dan Sedili (Johor). - BERNAMA

Bekas graduan kini tauke tempe

TEMPE merupakan makanan tradisi masyarakat Jawa. Setiap kali majlis keraian atau kenduri, pasti tempe tidak ketinggalan dijadikan sebagai salah satu hidangan wajib yang dihidangkan bersama pelbagai juadah lain.

Tempe juga begitu sinonim dengan masyarakat Johor terutama apabila tibanya musim perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri. Ia merupakan salah satu ramuan untuk memasak juadah hari raya yang dipanggil sayur lodeh di samping menu lain termasuk rendang serta ketupat.

Permintaan terhadap tempe pastinya akan meningkat setiap kali tiba musim perayaan. Tanpa tempe juadah yang terhidang bagaikan tidak lengkap justeru di negeri Johor khususnya di Batu Pahat, menyebabkan pengusaha tempe sering tidak menang tangan.

Kini, zaman telah berubah. Namun tempe tetap menjadi pilihan. Selain menjadi makanan tradisi masyarakat Jawa, tempe kini telah mula dikomersialkan sebagai kerepek tempe yang mudah dan senang didapati meskipun bukan pada musim perayaan.

Menyedari tempe berpotensi besar untuk dikembangkan Norhedayah Mesiran, 34, mengambil inisiatif untuk mengembangkan lagi perusahaan tempe warisan keluarga turun temurun yang dahulunya diusahakan oleh ibunya Mariam Sarkam dan ayahnya Mesiran Rosman.

Sebagai seorang graduan dalam bisnes dari salah sebuah universiti swasta, Norhedayah melihat jauh ke hadapan terhadap potensi produk berasaskan tempe ini. Dengan bantuan seluruh ahli keluarga mereka kini telah selangkah ke hadapan bagi meningkatkan lagi mutu produk.

Bersama adiknya Riduan Mesiran, 29, yang bertindak sebagai Pengurus Operasi mereka telah menubuhkan syarikat Perniagaan D'Sinar yang bertindak sebagai pengeluar dan pengedar kerepek tempe pelbagai perisa.

Jika dahulu ibunya mengusahakan kerepek tempe dengan berbekalkan kudrat empat kerat tanpa bantuan mesin canggih, kini mereka tidak lagi menggunakan ramai pekerja terutama untuk menggoreng tetapi mereka telah mempunyai mesin menggoreng dengan teknologi terkini.

Menurut Nurhedayah, dahulu ibunya hanya membuat tempe biasa yang dibungkus menggunakan daun. Ia sering digunakan dalam pelbagai masakan sejak turun temurun lagi yang merupakan warisan keluarga mereka serta dijual hanya sekitar tempat tinggalnya sahaja.

Bagaiamanapun, sejak lima tahun lalu beliau mula membantu ibunya menguruskan pelbagai hal bagi menjadikan tempe sebagai kerepek dengan pelbagai perisa iaitu ketumbar, kari, lada hitam dan lada serta berusaha untuk dipasarkan lebih jauh.

''Walaupun perusahaan ini sudah lama diusahakan tetapi masih belum dikomersialkan secara besar- besaran. Hanya setelah saya mengambil alih tugas daripada ibu saya barulah saya cuba membuka ruang untuk meluaskan pasaran," jelasnya.

Bermula dengan RM500 sebagai modal pusingan, beliau kini memiliki modal pusingan mencecah RM30,000 sebulan. Bermula dari situ mereka mengembangkan perusahaan tempe dengan menghasilkan kerepek tempe pelbagai perisa.

Paling menarik, kerepek tempe syarikat mereka lengkap dengan sambal kicap tradisi masyarakat Johor manakala perisa tempe pedas ia dicampur kacang tanah dan ikan bilis goreng.

Dahulu, mereka terpaksa menggunakan tenaga pekerja yang ramai untuk melakukan pelbagai kerja seperti memotong dan menggoreng. Kini mereka telah mempunyai dua mesin pemecah kacang soya, satu mesin pemotong, satu mesin untuk mencampurkan adunan (mixer), satu mesin pengisar kering dan satu kuali keluli tahan karat.

Menurut Norhedayah, dia telah mengikuti kursus teknologi makanan di Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) Johor Bahru untuk menimba ilmu dan meminta khidmat nasihat dalam perusahaan tempe. Ia tidak sia- sia apabila semakin hari perusahaan tempe warisan keluarga ini semakin berkembang.

Ketika memulakan perniagaan ini dahulu mereka hanya mengusahakannya di rumah sahaja dan dibantu oleh dua orang pembantu serta menggunakan tenaga kerja manusia tanpa mesin. Tetapi kini mereka mempunyai bangunan sendiri yang bernilai kira-kira RM40,000.

''Kenangan yang paling menarik ketika mula mengusahakan kerepek tempe ini ialah kami memecahkan kacang soya yang telah siap direbus untuk dibuat tempe menggunakan mesin memproses getah keping dan memotong tempe dengan menggunakan mesin khas," jelasnya.

Meskipun pada awal pembabitannya dia agak gementar, kini dia mampu tersenyum bangga kerana segala usahanya mula membuahkan hasil dan dilengkapi dengan anggota keluarga yang sentiasa memberi sokongan.

Menurut Norhedayah, dia berharap dapat menepis persepsi masyarakat terhadap tempe yang dikaitkan hanya untuk masyarakat Jawa.

Justeru, dia bercita-cita

mengetengahkan makanan yang berasaskan soya ini supaya menjadi lebih komersial dan dinikmati oleh setiap lapisan masyarakat.

Memandangkan tempe biasa yang bersaiz kecil, dia dan kedua orang tuanya mula membuat kajian sendiri bagaimana untuk menghasilkan tempe dalam bentuk bulat agar senang dipotong dan cantik bila digoreng.

Nurhedayah serta kedua-dua orang tuanya berjaya menemui satu teknik menghasilkan tempe berbentuk bulat iaitu seperti bentuk lemang dan ternyata idea mereka berjaya.

Alat pencetak bulat yang dibuat oleh mereka sekeluarga mampu menjadikan kerepek tempe itu nampak lebih komersial.

''Dengan kerepek tempe tiga perisa ini produk tempe warisan ini berjaya dikembangkan hingga memasuki pasaran Singapura, Brunei dan juga Iran," jelasnya.

Bagaimanapun katanya, jumlah permintaan yang semakin tinggi memungkinkan beliau mengambil lebih ramai pekerja kerana pekerja yang ada sekarang tidak mencukupi untuk membuat tempahan yang lebih tinggi.

Setiap paket kerepek berisi setengah kilogram kerepek tempe dijual sekitar RM6. Kerepek itu akan dihantar kepada tujuh pemborong tetap di seluruh negeri Johor juga kepada sebuah koperasi di sekitar daerah ini secara tetap.

Tambahnya, kerepek-kerepek berkenaan boleh tahan lebih tiga bulan. Selama ini mereka tidak pernah mendapat maklum balas negatif daripada mana-mana pihak tentang produk keluarannya.

Nurhedayah yang mengusahakan perusahaan tempe ini bersama keluarganya di No. 148 Kampung Sungai Nibong Darat, Semerah, Batu Pahat berharap agar satu hari nanti kerepek tempe keluaran syarikatnya mampu dinikmati oleh semua masyarakat di dalam dan luar negara.

Untuk itu beliau bercita-cita untuk menambah baik lagi teknologi pembuatan agar ia dapat menambah lagi pengeluaran produk. Di samping itu berusaha untuk membuat pembungkusan yang terbaik serta pelabelan dan penjenamaan agar lebih menarik untuk pasaran global.

Selain kerepek tempe, beliau juga mengusahakan kerepek pisang, keledek, keladi yang mana bahan mentah tidak menjadi masalah kerana ia mudah didapati di sekitar kawasan kampungnya dan secara tidak langsung dapat membantu penduduk kampung menjual hasil pertanian mereka

Kegigihan dan kesungguhan Nurhedayah serta ahli keluarga lainnya mengetengahkan produk berasaskan kayang soya dengan menghasilkan kerepek tempe pelbagai perisa telah menarik minat Ahli Parlimen Parit Sulong, Datuk Noraini Ahmad untuk meninjau perusahaan yang mereka jalankan baru-baru ini.

Dalam lawatan itu Noraini berasa kagum dengan idea anak-beranak ini menghasilkan tempe berbentuk bulat yang mana ia adalah teknologi yang mereka cipta sendiri dan belum pernah terfikir oleh orang lain

''Jika sebelum ini saya hanya lihat tempe dibungkus dengan daun dan surat khabar lama. Tetapi kini saya lihat tempe dibuat dalam bentuk bulat seperti lemang yang pertama kali saya lihat, memang menarik dan sesuai untuk dibuat kerepek secara komersial," jelasnya.

Tambah Noraini, perusahaan tempe warisan keluarga ini merupakan salah satu produk yang mampu menaikkan nama Parlimen Parit Sulong khususnya dan negeri Johor amnya dalam Perusahaan Kecil Dan Sederhana (PKS) yang merupakan satu kelainan.

Melihat kelainan dan cita-cita keluarga ini untuk memasarkan produk mereka ke seluruh negara dan luar negara, beliau yakin produk ini boleh pergi jauh kerana ia menepati ciri-ciri kebersihan dan amalan pengilangan yang baik.

''Saya yakin produk ini mampu di eksport ke luar negara kerana ia lain dari yang lain dan pihak pengusaha harus cuba untuk membuat pelabelan dan penjenamaan yang sesuai untuk pasaran antarabangsa," jelasnya.

Tambahnya, Pusat Khidmat Ahli Parlimen Parit Sulong sedia memberi khidmat nasihat dan bantuan yang sewajarnya bagi membantu Perniagaan D'Sinar mengetengahkan kerepek tempe pelbagai perisa untuk meningkatkan pasaran mereka.
Sumber:Utusan Malaysia online

Monday, January 25, 2010

Berniaga di pasar tani lumayan


SEBUAH pasar tani menerima kunjungan pelanggan yang menggalakkan di Kangar.


KANGAR 21 Jan. – Berniaga di pasar tani nampak seperti suatu perniagaan yang kecil, namun siapa sangka bahawa pulangan yang dinikmati oleh peniaganya adalah lumayan sehingga mampu meningkatkan taraf ekonomi masing-masing.

Contohnya, jika dahulu Wan Nasruddin Wan Nidzamuddin, 29, berpendapatan hanya RM800 sebulan dengan bekerja sebagai pelayan di restoran makanan segera, kini dia meraih RM3,500 sebulan dengan berniaga makanan di pasar tani.

“Tujuh tahun saya bekerja di restoran dan sering terfikir sampai bila harus bekerja dengan gaji ‘cukup makan’ untuk sara hidup yang semakin tinggi. Justeru saya melakukan penghijrahan dan bertekad untuk menceburkan diri dalam bidang perniagaan,” katanya.

Wan Nasruddin merupakan salah seorang penjual nasi lemak, ayam goreng dan minuman di Pasar Tani Taman Sena di sini sebanyak dua kali seminggu.

Apa yang menggembirakan ialah apabila sambutan orang ramai terhadap nasi lemaknya begitu menggalakkan.

Apa tidaknya, jika dahulu dia hanya menggunakan motosikal untuk berniaga, kini dia sudah mampu memiliki sebuah van dan mempunyai lima pekerja.

Seorang lagi peserta pasar tani, Ramli Omar, 66, adalah antara golongan peniaga veteran yang berniaga di pasar tani dengan menjual ayam yang telah diproses.

Pendapatannya walaupun tidak menentu, namun amat lumayan iaitu pendapatan bersih RM4,000 sebulan dengan berniaga sebanyak enam kali seminggu.

Menurut Ramli, walaupun berniaga ayam yang merupakan produk harga kawalan, namun ia tetap memberi keuntungan kepada para peniaga.

“Di pasar tani, kita tidak boleh sewenang-wenangnya menaikkan harga kerana ia telah ditetapkan dan sentiasa dipantau, namun itu tidak bermakna ia tidak boleh membawa keuntungan,” katanya.

Namun begitu, dengan faktor usianya yang semakin meningkat, dia berhasrat mewariskan perniagaan itu kepada anak-anaknya kerana percaya perniagaan membawa rezeki yang besar.

Dalam pada itu Sharifah Rohim, 45, yang dahulunya menanam sayur-sayuran kampung berhampiran rumahnya dan terpaksa menolak hasil ladang ke pasar borong dengan pendapatan RM800 sebulan, juga telah beralih ke pasar tani.

Apabila diberi peluang menjual sendiri hasil tanaman di pasar tani, Sharifah berjaya mendapat keuntungan yang berlipat ganda iaitu kira-kira RM650 seminggu.

“Saya menjual sayur enam kali seminggu di pasar tani. Jika dahulu saya cuma menjual hasil tanaman sendiri, kini saya membeli sayur-sayuran daripada orang kampung, sekali gus saya dapat membantu mereka walaupun tanaman yang dihasilkan tidak banyak,” katanya.

Ku Hasrin Ku Abd. Rahman, 28, pula mula berkecimpung dalam aktiviti perniagaan di pasar tani sejak 2007 di Pasar Tani Desa Raya di sini.

Bekas pekerja kilang pembungkusan di Pulau Pinang itu tidak pernah berasa bosan walaupun pada peringkat awal pendapatannya tidak seberapa.

Ku Hasrin kini berniaga produk makanan seperti rempah ratus dan minyak kelapa dara (VOC).

“Keuntungan berniaga lebih lumayan berbanding makan gaji kerana dengan menjual rempah ratus, saya mampu meraih keuntungan RM600 sebulan manakala VOC pula RM3,000 sebulan,” katanya.

Muhamad Irsyad Abdul Razak, 22, pula adalah antara remaja yang gigih berniaga di pasar tani dengan menjual baja organik.

Anak muda ini yang berkecimpung dalam perniagaan di pasar tani sejak tiga tahun lalu berniaga dua kali seminggu dan memperoleh pendapatan bersih RM6,000 sebulan.

“Saya mula berniaga produk ini sebaik sahaja tamat Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dan apabila mendapati hasil jualan yang menguntungkan, saya tidak terfikir untuk berhenti berniaga,” katanya.

Berbekalkan semangat yang berkobar-kobar dan keinginan yang kuat untuk meningkatkan perniagaannya, ia membuatkan Muhamad Irsyad berusaha untuk memantapkan diri dengan mengambil kursus persijilan dalam bidang pertanian.

2,000 hektar untuk tanaman keledek Vitato

PASIR PUTEH 21 Jan. - Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Kelantan mensasarkan 2,000 hektar tanah beris di jajahan ini dan Bachok ditanam keledek Vitato sebagai tanaman gantian tembakau.

Timbalan Pengarah LPP negeri, Sawalludin Ahmad berkata, penyelidikan MARDI mendapati tanaman itu mampu mengeluarkan hasil sebanyak RM24,000 bagi setiap hektar untuk semusim penanaman dalam tempoh hanya tiga bulan.

Katanya, pendedahan mengenai potensi tanaman, teknologi penanaman dan baka pokok berubi itu perlu disebarkan secara menyeluruh kepada petani agar mereka mengusahakannya secara komersial.

''Jajahan ini dan Bachok pastinya akan menjadi jelapang dan pusat pengeluaran keledek berkualiti dengan kapasiti pengeluaran hasil yang tinggi sekiranya kerja penanaman dilaksanakan secara menyeluruh dan bersepadu," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada majlis pelancaran penanaman keledek Vitato di Kampung Kuala Semerak dekat sini kelmarin.

Sawalludin berkata, LPP sedia membantu petani mengkomersialkan hasil tanaman itu dan setakat ini Lembaga Pemasaran Hasil Pertanian Persekutuan (FAMA) bersedia membelinya dengan kadar 60 sen bagi setiap sekilogram.

Menurutnya, skim intensif pengeluaran turut diperkenalkan iaitu ganjaran RM81 untuk setiap tan keledek Vitato bagi menggalak penyertaan lebih ramai petani menanam tanaman jangka pendek yang boleh diusahakan dua kali setahun.

"Bagi mencapai sasaran dan matlamat berkenaan LPP Kelantan kini memusatkan perhatian terhadap kawasan seluas 47 hektar dengan melibatkan penyertaan 68 petani yang mengusahakan tanaman itu secara sepenuh masa," katanya.

Monday, January 18, 2010

KT Swiftlet labur RM2 juta bina rumah burung walit

KUALA TERENGGANU 17 Jan.- KT Swiftlet Equipment & Trading (KTS), syarikat milik penuh bumiputera akan melabur RM2 juta ringgit dalam lima tahun akan datang bagi mengembangkan lagi perusahaan burung walit yang diceburinya sejak dua tahun lepas.

Pengurus KTS Syed Husein Helmi Al-Edrus berkata, pelaburan itu bertujuan membina tujuh buah rumah burung walit yang dianggar bernilai antara RM150,000 dan RM500,000 setiap buah.

"Tahun lepas kita sudah melabur sebanyak RM1.5 juta untuk dua buah rumah burung walit iaitu di Kampung Telaga Kuala Berang dan Kampung Batu Hampir Manir," katanya kepada Bernama.

Syed Husein berkata, sebelum itu, KTS melabur lebih RM1 juta untuk membina sebuah rumah burung walit di Kampung Cabang Tiga di sini dua tahun lepas, dan dalam tempoh itu syarikatnya sudah berjaya memperoleh hasil sebanyak kira-kira 13 kilogram sarang burung walit.

Menurutnya, harga sarang burung berkenaan, yang masih belum dibersihkan dijual pada harga RM4,000 lebih bagi setiap kilogram kepada pembeli dari Kuantan.

Beliau berkata, sejak menceburi bidang tersebut, Mara telah memberikan sebanyak RM250,000 kepada syarikat itu untuk dijadikan modal pengurusan ternakan burung walit.

Katanya, untuk mengembangkan lagi perniagaan dalam bidang itu, KTS merancang membina sebuah kilang pemprosesan sarang burung sendiri di Kampung Cabang Tiga bersebelahan tapak sarang burung yang sedia ada.

Syed Husein berkata, penglibatan orang Melayu dalam industri burung walit di Terengganu setakat ini sekitar 10 peratus berbanding bangsa lain.

"Bagaimanapun, semakin ramai orang Melayu sudah mula menunjukkan minat untuk melibatkan diri dalam industri sarang burung walit dalam setahun dua ini," katanya.

Beliau berkata, Kuala Berang merupakan salah satu lokasi terbaik untuk industri burung walit di dunia kerana persekitarannya yang aman, selain mempuyai banyak makanan. - Bernama

LKIM wujud ‘ladang laut’


Zawawi Othman (kiri) menyampaikan elaun sara hidup kepada salah seorang nelayan Semerak di Tok Bali, Pasir Puteh, kelmarin.


PASIR PUTEH 17 Jan. – Satu lokasi khusus dikenali sebagai ‘ladang laut’ yang kaya dengan pelbagai spesies ikan akan diwujudkan bagi membolehkan lebih 2,000 nelayan tradisonal Kelantan menikmati hasil berterusan.

Timbalan Pengarah Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Kelantan, Muhamad Yusuf, berkata, pihaknya sudah membelanjakan RM100,000 bagi melambakkan kawasan itu dengan longgokan tukun konkrit.

Menurutnya, untuk permulaan, kawasan seluas satu hektar untuk ladang laut kira-kira lima batu nautika dari pantai Kelantan itu adalah kawasan yang diwartakan sebagai kawasan tukun bagi pembiakan pelbagai spesies ikan.

“Nelayan tradisional kawasan Tumpat, Kota Bharu, Bachok dan Pasir Puteh sudah dibenarkan menangkap ikan di kawasan berkenaan.

“Lokasi itu dikenal pasti terdapat banyak ikan dari gred terpilih yang boleh dijual dengan harga yang tinggi,” katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis penyampaian elaun sara hidup nelayan secara tunai di Tok Bali di sini, semalam.

Majlis itu dirasmikan oleh Pengerusi Majlis Pembangunan Pertanian (MPPP), Zawawi Othman.

Seramai 232 nelayan yang menganggotai Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Semerak menerima elaun sebanyak RM200 seorang.

Muhamad berkata, pelaksanaan ladang laut di kawasan berkenaan juga akan dapat memikat pelbagai spesies ikan membina habitat pembiakan dan bermain di kawasan sekitarnya pada skala yang lebih besar.

“Kawasan ini dikhususkan kepada nelayan tradisional sahaja dan tidak dibenarkan sama sekali dicerobohi oleh bot nelayan yang berkapasiti besar untuk memukat di sekitarnya,’’ tegasnya.

Sebelum ini, kata beliau, nelayan tradisional terpaksa menangkap ikan di merata-rata tempat atau membuat tukun sendiri menggunakan batang buluh, daun kelapa dan sebagainya.

Muhamad berkata, LKIM sentiasa memantau ladang itu dengan mendapat perkhidmatan dan kepakaran penyelam profesional sekurang-kurangnya sekali bagi tempoh setahun.

“Ia bagi memastikan tidak berlaku pencemaran di samping memastikan tiada pukat hanyut tersangkut di kawasan berkenaan yang boleh menghalang ikan daripada membiak,” ujarnya.

Sumber:Utusan Malaysia

Industri tani penjana kekayaan


Kejayaan Ahmat Termizi Dollah Kusni dan isterinya, Jamirah membuktikan industri asas tani melahirkan usahawan berjaya.


Dengan hanya bermodalkan RM50, Ahmat Termizi Dollah Kusni, 50, dari Kampung Bukit Bangkong, Sepang berjaya menjadi jutawan dalam industri kerepek ubi kayu.

Walaupun pernah tiga kali gagal, beliau akhirnya meraih kejayaan berkat kegigihan dan keyakinannya bahawa pertanian ialah suatu perniagaan.

Menurut Ahmat Termizi, beliau mula terbabit dalam penjualan kerepek ubi kayu pada tahun 1986 dengan modal hanya RM50 dan sebuah kuali yang dipinjam untuk menggoreng kerepek ubi.

"Saya pernah tiga kali gagal sehinggalah pada suatu ketika saya terpaksa menjadi pemandu lori," katanya ketika ditemui di kilang syarikat Jamirah Food Industries (M) Sdn Bhd di Jalan Mempelam, Kampung Bukit Bangkong, Sepang, Selangor.

Nasibnya mula berubah apabila beliau menubuhkan Jamirah Food Industries (M) Sdn Bhd pada tahun 1996.

Ahmat Termizi, Pengarah Urusan syarikat itu, berkata, hari ini beliau mempunyai beberapa lagi anak syarikat iaitu Jamirah Enterprise, JFI Marketing Sdn Bhd dan Gemba Marketing Sdn. Bhd.

Pada tahun 2004 syarikat itu mendapat Sijil Amalan Baik Ladang (GAP) dari Jabatan Pertanian sekali gus membuka lembaran baru untuk terus berkembang dalam perusahaan kerepek ubi kayu.

PENGALAMAN 20 TAHUN

"Selepas 20 tahun saya bekerja keras, akhirnya saya berjaya menembusi pasaran luar dan hari ini hampir 20 peratus daripada keluaran kilang saya seperti kerepek ubi dipasarkan di luar negara seperti United Kingdom, Australia, Dubai dan Vietnam," katanya.

Ketika ini kilangnya, yang mempunyai kira-kira 20 pekerja tetap, mampu menghasilkan tiga tan kerepek ubi kayu sehari. Menurut Ahmat, buat masa ini jualan kerepek ubi kayunya dengan jenama Agro Chips mencecah RM5 juta setahun iaitu 80 peratus untuk pasaran tempatan manakala selebihnya untuk pasaran luar negara.

TERNAK KAMBING

Sementara itu seorang lagi pengusaha, Mahathir Talib, 35, yang terbabit dalam bidang ternakan kambing secara komersil di Kampung Ulu Melaka, Alor Gajah, Melaka berkata beliau yakin sektor pertanian boleh menjadi sumber pendapatan yang lumayan jika bijak menggunakan peluang yang disediakan kerajaan.

Katanya potensi sektor penternakan sememangnya amat luas dan masih banyak lagi ruang yang boleh digunakan untuk mengembangkan lagi sektor itu.

"Melihat kepada potensi ini saya nekad menubuhkan syarikat MP Livestock di Kampung Ulu Melaka Pindah yang mengusahakan penternakan kambing, bebiri, lembu dan kerbau," katanya ketika ditemui di ladangnya.

Beliau berkata pada permulaan operasi beliau mempunyai 60 ekor baka betina dan lima ekor baka jantan daripada pelbagai jenis baka kambing seperti Jamnapari, Boer, Rubian, kampung (katjang), Sanean serta bebiri Barbados, Lonte dan Malin.

Menurutnya ketika ini syarikatnya menjalankan usahasama dengan beberapa syarikat pembekal baka kambing di Malaysia selain membekalkan daging kambing segar.

Mahathir berkata hari ini kambing yang diternaknya berjumlah 400 ekor dan syarikatnya mampu membekalkan 800kg daging kambing segar setiap minggu.

"Harga kambing ketika ini memang baik dan saya mampu menjual pada harga sekitar RM450 hingga RM1,800 seekor bergantung dengan berat dan baka kambing," katanya.

Beliau kini mempunyai kandang bersaiz kira-kira 93 meter panjang and 10 meter lebar di Kampung Ulu Melaka Pindah.

TIDAK PUTUS ASA

Bagi Othman Abu Hassan, 50, dari Kampung Panchor, Durian Tunggal Melaka walaupun bidang penternakan merupakan satu kerja yang mencabar, beliau tidak pernah berputus asa kerana yakin bidang ini boleh menjadi sumber rezeki utama jika diusahakan dengan cara yang betul.

Bermula awal tahun 2004 dengan modal RM1,000 Othman membeli empat ekor kambing kampung dan pada pertengahan tahun, beliau membeli lagi 15 ekor kambing kampung berharga RM3,000.

Setahun kemudian beliau mula membeli lembu pula. Bermula dengan empat ekor dengan modal RM3,200, beliau menambahnya kepada 51 ekor dengan modal RM75,000.

Kata Othman, cabaran utama dalam penternakan ialah masalah penyakit dan jika ia berlaku pastinya kerugian besar yang terpaksa ditanggung bila ternakan mati dalam jumlah yang besar.

"Setakat ini saya mempunyai 140 ekor lembu manakala kambing berjumlah 170 ekor," katanya.

Kebanyakan binatang ternakannya diberi makanan dedak yang dicampur dengan daun kelapa sawit, rumput, gula merah dan sagu rumbia, katanya.

Durian Salak memberi rahmat


ORANG ramai memilih buah durian di Pesta Makan Buah Durian Bersama Media, di Kuching, Sarawak, baru-baru ini. - UTUSAN/AMIR HAFIZ ABDUL RAHMAN


KUCHING 12 Jan. - Musim buah-buahan ketika ini memberi rahmat kepada penduduk kampung terutama mereka yang mempunyai dusun buah-buahan.

Pokok rambutan dan durian berbuah dengan banyaknya sekali gus memberi pendapatan sampingan kepada mereka.

Bila memperkatakan tentang buah-buahan, 'raja buah' iaitu durian tetap menjadi pilihan orang ramai terutama yang didatangkan dari Kampung Pasir Pandak di daerah Serian.

Namun, mungkin ramai yang tidak menyedari bahawa Kampung Salak yang lebih dikenali sebagai kawasan perkampungan nelayan mempunyai keistimewaannya sendiri.

Ini kerana, kampung yang terletak di salah sebuah pulau di kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pantai Damai itu turut mempunyai hasil buah- buahan hutan termasuk durian yang mempunyai rasa tersendiri.

Bagi seorang penduduk, Rohana Yusuf, 36, mutu durian dari kampung itu setanding dengan durian dari Kampung Pasir Pandak.

Menurutnya, durian Kampung Salak mempunyai rasa yang enak kerana isinya yang kenyal dan rasanya yang sedikit masam.

Katanya, kebiasaannya durian dari kampung itu yang dikenali sebagai durian Salak dijual pada harga RM10 untuk empat biji.

''Bagi mereka yang ingin merasai sendiri keenakan durian Salak, mereka boleh datang sendiri ke kampung ini.

''Sudah ramai penduduk dari kawasan lain datang ke sini kerana terpikat dengan keenakan durian Salak," katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Menjelaskan perkara itu Hayati Jemaie, 46, memberitahu, peluang untuk menemui durian Salak hanya datang dua kali setahun.

Jelasnya, kebiasaannya durian Salak akan berbuah pada sekitar bulan Jun dan Disember setiap tahun.

''Selain menjual durian itu di kampung, penduduk turut menjualnya di bandar bagi meningkatkan lagi pendapatan mereka," katanya.

Bagi Samiah Khalid, 51, kedatangan musim durian membantu meningkatkan pendapatan penduduk Kampung Salak.

Namun katanya, kerajaan perlu membantu penduduk kampung dalam mempromosikan durian Salak supaya dapat meningkatkan pendapatan mereka.

Lapan lagi pusat pembenihan kelah bakal dibuka - Ongkili

KOTA MARUDU 12 Jan. - Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi bercadang menubuhkan lapan lagi pusat pembenihan ikan kelah bagi membantu perkembangan industri ternakan ikan air tawar itu di negeri ini.

Menterinya, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili berkata, pembinaan lapan pusat itu bagaimanapun bergantung kepada kejayaan program perintis yang kini dilaksanakan di Kampung Tangkol, di sini.

"Matlamat kita adalah untuk membantu petani menceburi bidang penternakan ikan air tawar khususnya kelah yang mempunyai pasaran besar di negara ini dan di peringkat antarabangsa," katanya.

Beliau berkata demikian ketika melawat pusat pembenihan ikan air tawar Kampung Tangkol di sini, kelmarin.

Katanya, pusat yang dibangunkan menerusi Program Aplikasi Teknologi (TAP) Bersama Komuniti kementerian itu melibatkan pemindahan teknologi pembenihan ikan, menternak dan menyimpan ikan kelah.

Beliau menambah, pusat berkenaan turut membantu penduduk yang menggunakan kaedah penangkapan tradisional dikenali sistem tagal untuk menghasilkan benih ikan daripada ikan yang telah matang.

Menurutnya, pusat yang dibuka enam bulan lalu dengan kos RM300,000 itu kini dilengkapi kemudahan seperti kolam ikan terbuka dan dalam bangunan.

"Setakat ini ia telah berjaya menghasilkan benih daripada ikan matang," katanya.

Ongkili berkata, projek tersebut akan menjadi model kepada pembangunan pusat pembenihan ikan air tawar lain yang mempunyai permintaan tinggi di pasaran.

"Kita turut mengkaji untuk mencipta makanan ikan menggunakan bahan-bahan tempatan seperti ubi kayu dan sisa buangan kelapa sawit selain bahan tradisional lain seperti kayu banyan, siput gondang emas dan tongkat ali," katanya.

Menurutnya lagi, Sabah mempunyai potensi besar dalam pembangunan ikan air tawar seperti kelah yang mampu mencapai harga sehingga RM600 hingga RM700 sekilogram di restoran makanan laut di negara ini.

Katanya, ini kerana negeri ini banyak menggunakan sistem tagal yang menyaksikan sungai tersebut ditutup untuk sebarang kegiatan penangkapan ikan dan hanya akan dibuka sekali setahun.

Beliau berkata, pada masa ini 379 sungai di Sabah melaksanakan sistem tagal termasuk 19 buah di daerah ini.

Saturday, January 16, 2010

Industri tani penjana kekayaan


Dengan hanya bermodalkan RM50, Ahmat Termizi Dollah Kusni, 50, dari Kampung Bukit Bangkong, Sepang berjaya menjadi jutawan dalam industri kerepek ubi kayu.

Walaupun pernah tiga kali gagal, beliau akhirnya meraih kejayaan berkat kegigihan dan keyakinannya bahawa pertanian ialah suatu perniagaan.

Menurut Ahmat Termizi, beliau mula terbabit dalam penjualan kerepek ubi kayu pada tahun 1986 dengan modal hanya RM50 dan sebuah kuali yang dipinjam untuk menggoreng kerepek ubi.

"Saya pernah tiga kali gagal sehinggalah pada suatu ketika saya terpaksa menjadi pemandu lori," katanya ketika ditemui di kilang syarikat Jamirah Food Industries (M) Sdn Bhd di Jalan Mempelam, Kampung Bukit Bangkong, Sepang, Selangor.

Nasibnya mula berubah apabila beliau menubuhkan Jamirah Food Industries (M) Sdn Bhd pada tahun 1996.

Ahmat Termizi, Pengarah Urusan syarikat itu, berkata, hari ini beliau mempunyai beberapa lagi anak syarikat iaitu Jamirah Enterprise, JFI Marketing Sdn Bhd dan Gemba Marketing Sdn. Bhd.

Pada tahun 2004 syarikat itu mendapat Sijil Amalan Baik Ladang (GAP) dari Jabatan Pertanian sekali gus membuka lembaran baru untuk terus berkembang dalam perusahaan kerepek ubi kayu.

PENGALAMAN 20 TAHUN

"Selepas 20 tahun saya bekerja keras, akhirnya saya berjaya menembusi pasaran luar dan hari ini hampir 20 peratus daripada keluaran kilang saya seperti kerepek ubi dipasarkan di luar negara seperti United Kingdom, Australia, Dubai dan Vietnam," katanya.

Ketika ini kilangnya, yang mempunyai kira-kira 20 pekerja tetap, mampu menghasilkan tiga tan kerepek ubi kayu sehari. Menurut Ahmat, buat masa ini jualan kerepek ubi kayunya dengan jenama Agro Chips mencecah RM5 juta setahun iaitu 80 peratus untuk pasaran tempatan manakala selebihnya untuk pasaran luar negara.

TERNAK KAMBING

Sementara itu seorang lagi pengusaha, Mahathir Talib, 35, yang terbabit dalam bidang ternakan kambing secara komersil di Kampung Ulu Melaka, Alor Gajah, Melaka berkata beliau yakin sektor pertanian boleh menjadi sumber pendapatan yang lumayan jika bijak menggunakan peluang yang disediakan kerajaan.

Katanya potensi sektor penternakan sememangnya amat luas dan masih banyak lagi ruang yang boleh digunakan untuk mengembangkan lagi sektor itu.

"Melihat kepada potensi ini saya nekad menubuhkan syarikat MP Livestock di Kampung Ulu Melaka Pindah yang mengusahakan penternakan kambing, bebiri, lembu dan kerbau," katanya ketika ditemui di ladangnya.

Beliau berkata pada permulaan operasi beliau mempunyai 60 ekor baka betina dan lima ekor baka jantan daripada pelbagai jenis baka kambing seperti Jamnapari, Boer, Rubian, kampung (katjang), Sanean serta bebiri Barbados, Lonte dan Malin.

Menurutnya ketika ini syarikatnya menjalankan usahasama dengan beberapa syarikat pembekal baka kambing di Malaysia selain membekalkan daging kambing segar.

Mahathir berkata hari ini kambing yang diternaknya berjumlah 400 ekor dan syarikatnya mampu membekalkan 800kg daging kambing segar setiap minggu.

"Harga kambing ketika ini memang baik dan saya mampu menjual pada harga sekitar RM450 hingga RM1,800 seekor bergantung dengan berat dan baka kambing," katanya.

Beliau kini mempunyai kandang bersaiz kira-kira 93 meter panjang and 10 meter lebar di Kampung Ulu Melaka Pindah.

TIDAK PUTUS ASA

Bagi Othman Abu Hassan, 50, dari Kampung Panchor, Durian Tunggal Melaka walaupun bidang penternakan merupakan satu kerja yang mencabar, beliau tidak pernah berputus asa kerana yakin bidang ini boleh menjadi sumber rezeki utama jika diusahakan dengan cara yang betul.

Bermula awal tahun 2004 dengan modal RM1,000 Othman membeli empat ekor kambing kampung dan pada pertengahan tahun, beliau membeli lagi 15 ekor kambing kampung berharga RM3,000.

Setahun kemudian beliau mula membeli lembu pula. Bermula dengan empat ekor dengan modal RM3,200, beliau menambahnya kepada 51 ekor dengan modal RM75,000.

Kata Othman, cabaran utama dalam penternakan ialah masalah penyakit dan jika ia berlaku pastinya kerugian besar yang terpaksa ditanggung bila ternakan mati dalam jumlah yang besar.

"Setakat ini saya mempunyai 140 ekor lembu manakala kambing berjumlah 170 ekor," katanya.

Kebanyakan binatang ternakannya diberi makanan dedak yang dicampur dengan daun kelapa sawit, rumput, gula merah dan sagu rumbia, katanya

Vitato varieti baru keledek

Vitato varieti keledek yang bermutu ciptaan MARDI.


Ubi keledek bukanlah asing kepada kita. Ia sering menjadi menu dalam hidangan seharian. Cuma mungkin ramai yang tidak sedar akan khasiat dan nilai pemakanannya. Bergantung kepada jenisnya, ada yang kaya dengan bahan antioksida seperti b-karoten (memberi warna oren pada ubi) yang ditukar menjadi vitamin A apabila di dalam badan. Ada pula yang mengandungi vitamin C, vitamin E dan antosianin (memberi warna ungu).

Dalam semua jenis ubi keledek terdapat kandungan serabut diet dan zat galian kalium agak tinggi. Serabut diet ini berkesan menentang diabetis, sembelit dan kanser usus besar. Kalium pula berguna untuk mengatasi tekanan darah tinggi dan baik untuk jantung. Bagi menunjukkan kepelbagaian baka keledek, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) memperkenalkan varieti Vitato. Ubi keledek ini mempunyai banyak berkhasiat dan boleh dimakan segar atau diproses untuk jadikan tepung atau bahan masakan.

Kultur tisu atasi masalah anak benih

KAEDAH moden pembiakan anak benih pokok pisang secara tisu kultur dilihat mampu menjana pembiakan berganda dan sekali gus menyelesaikan masalah kepada peladang yang ingin mengusahakan tanaman pisang secara skala besar dan komersial.

Kalau selama ini peladang sering dihantui bagaimana untuk mendapatkan anak benih dalam jumlah yang besar di samping mampu mengeluarkan hasil berkualiti dan tahan serangan penyakit kini dengan adanya teknologi baru ini masalah itu dijangka dapat diatasi.

Perbadanan Bioteknologi Melaka, melalui anak syarikatnya Invitrotech Sdn. Bhd. kini bergiat aktif meneroka kaedah itu dan semakin menampakkan hasil dalam membantu peladang mendapatkan anak benih pisang dalam jumlah yang banyak, berkualiti dan tahan terhadap serangan penyakit.

Syarikat tersebut, yang ditubuhkan pada 2005 dan mula mengkomersialkan pengeluarannya pada 2007 melalui sebuah makmal di Kawasan Perindustrian MIEL, Masjid Tanah, telah menghasilkan lebih 300,000 anak benih pisang.

Setakat ini, ia memberi tumpuan kepada pengeluaran pisang jenis berangan, tanduk, cavendish, rastali dan nipah.

Kelebihan kaedah tisu kultur

Pengarah Urusan syarikat itu, Sukri Ibrahim berkata di samping benih anak pisang, syarikat itu juga mengeluarkan anak benih tanaman lain seperti herba, yang kini mendapat permintaan tinggi.

Beliau berkata terdapat banyak kelebihan tanaman melalui kaedah tisu kultur antaranya.

* Penghasilan bahan tanaman bermutu tinggi, sihat, bebas penyakit dan seragam dalam jumlah yang besar.

* Spesies tanaman herba yang dibiakkan secara in-vitro didapati kurang variasi di dalam kandungan secondary metabolites berbanding pembiakan biasa.

* Sesuai untuk spesies tanaman yang sukar dibiakkan dan spesies yang hampir pupus.

* Bahan tanaman yang bebas patogen serta disimpan di dalam keadaan in-vitro membolehkan pertukaran sumber genetik organisme yang selamat di antara negara.

Proses tisu kultur

Sukri berkata, proses pertama tisu kultur ialah mengenal pasti pokok induk dan kemudian mengambil tisu pada bahagian tertentu pokok induk itu bagi melalui proses nyah kuman bagi memastikan ia benar-benar bersih untuk diklonkan.

"Daripada satu tisu pokok induk itu, kami akan dapat hasilkan lebih kurang 2,000 pokok anak benih yang sama dengan pokok induk, sebab itulah pemilihan pokok induk itu paling diutamakan," katanya.

Selepas itu, keratan tisu tadi dimasukkan ke dalam medium seperti agar-agar yang mempunyai nutrien dan hormon tertentu bagi memastikan ia mampu membiak dengan lebih banyak.

Daripada medium berkenaan, keratan tadi akan membiak dan menghasilkan lebih banyak pucuk pokok sebelum dikerat dan dipindahkan ke dalam medium pengakaran bagi mengeluarkan akar daripada setiap pucuk terbabit, katanya.

Apabila setiap pokok itu sudah mengeluarkan akar, ia akan dipindahkan ke pasu kecil yang ditempatkan di dalam kawasan kecil dengan suhu yang sama seperti di makmal tisu-kultur iaitu sekitar 25 darjah Celsius bagi memastikan ia tidak menerima kejutan apabila beralih ke tanah.

Pokok yang telah kuat kemudian akan dipindahkan ke ladang dan proses ini biasanya mengambil masa empat hingga enam bulan.

Beliau berkata pihaknya membekalkan anak benih kepada pelanggan dalam bentuk polibeg dengan saiz pokoknya antara 10 dan 12 inci dengan daun yang berfungsi.

Permintaan tinggi

Bagi tumbuhan herba, Sukri berkata prosesnya sama cuma bahagian mana yang akan dipilih bergantung kepada protokol (cara) untuk membuat proses tisu kultur, misalnya pokok misai kucing (Orthosiphon stamineus) boleh menggunakan keratan pucuk.

Sukri berkata kini tahap pengeluaran syarikatnya adalah antara 70,000 dan 80,000 anak benih sebulan manakala bermula Januari depan pengeluaran akan ditingkatkan lagi kepada 100,000 hingga 150,000 anak benih sebulan.

"Pertengahan tahun depan pula pengeluaran akan ditingkat kepada 200,000 hingga 250,000 sebulan. Sekarang ini kemudahan makmal kami mampu buat sehingga 300,000 pokok sebulan," katanya.

Beliau berkata anak benih keluaran syarikatnya mendapat permintaan tinggi bukan sahaja di Melaka malah negeri lain seperti Kelantan.

Sementara itu, Pengerusi Pertubuhan Peladang Negeri Melaka, Datuk Abu Pit mengakui kaedah tisu kultur telah berjaya mengatasi masalah peladang untuk mendapatkan benih anak pisang dalam kuantiti yang banyak.

Beliau berkata, daripada pemerhatiannya terhadap ladang pisang yang diusahakan oleh Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Merlimau yang menggunakan anak benih pisang yang dikeluarkan Invitrotech Sdn. Bhd., berupaya memberi hasil yang baik.

PPK Merlimau mengusahakan ladang seluas 2 hektar di Merlimau dan masing-masing 4 hektar di Kampung Tasik dan Paya Buluh dekat sini, dengan memberi tumpuan kepada pisang Berangan, Tanduk, Lang, Nipah dan Kapas. -- BERNAMA

Ladang kontrak lahirkan usahawan


KEMENTERIAN Pertanian dan Industri Asas Tani sentiasa memberikan perhatian, khidmat nasihat dan bantuan bagi meningkatkan lagi tahap dan mutu pertanian di negara ini.

Salah satu cara adalah dengan mengubah pertanian tradisional kepada pertanian yang lebih moden dan mendatangkan hasil berlipat kali ganda.

Antaranya menerusi High Impact Project (HIP) atau Projek Berimpak Tinggi bagi membantu meningkatkan pertanian negara.

Buat masa ini terdapat lima Projek Berimpak Tinggi yang dilaksanakan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani iaitu Taman Kekal Pengeluaran Makanan (TKPM), Zon Industri Akuakultur (ZIA), Pusat Fidlot Nasional (NFC), Industri Asas Tani (IAT) dan Ladang Kontrak.

Di Selangor saja terdapat 250 petani yang terlibat dengan ladang kontrak di mana 25 peserta atau 10 peratus terletak di Pulau Indah, Pelabuhan Kelang, Selangor.

Bermula hanya dua orang peserta ladang kontrak pada penghujung 2004 yang menanam tembikai tanpa biji, jagung manis dan timun susu pada tanah seluas lima ekar dan kini terdapat 25 pengusaha ladang kontrak berdaftar dengan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) di atas tanah seluas 40 hektar (100 ekar).

Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd. Mokhtar Ismail berkata, matlamat ladang kontrak adalah bagi memastikan pasaran, meningkatkan pendapatan, meningkatkan pemasaran, menghasilkan produk berkualiti serta meningkatkan teknologi rantaian berkekalan.

"Ladang kontrak merupakan hasil perjanjian dengan pengusaha dengan agensi Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani yang diperbadankan (MoA Inc).

"Ini termasuk Jabatan Pertanian, Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP), Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), FAMA dan Agro Bank," katanya selepas melakukan lawatan kerja ke lima buah ladang kontrak di Pulau Indah baru-baru ini.

Beliau menegaskan semua agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menggembleng tenaga membantu petani dengan MARDI terlibat dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D), Jabatan Pertanian memberikan bimbingan, pembiayaan dari Agrobank manakala FAMA pula terlibat dalam pemasaran.

"Sayur-sayuran dan buah-buahan mempunyai permintaan yang tinggi dan dengan adanya kontrak dengan FAMA dapat memastikan pendapatan petani yang berterusan," katanya.

Mohd. Mokhtar berkata, ladang kontrak telah mencapai sasaran yang ditetapkan dengan petani menanam 17 jenis sayur-sayuran dan 13 jenis buah-buahan berdasarkan permintaan dan keserasian tanah.

Kawasan Klang mempunyai peserta ladang kontrak paling ramai kerana jawatankuasa kerja yang aktif dalam membantu peserta.

Malah selepas Majlis Pembangunan Pertanian Parlimen (MPPP) ditubuhkan melibatkan jentera kerajaan, organisasi bukan kerajaan dan ketua masyarakat menjadikan program ladang kontrak menjadi lebih mudah.

Sementara ini Pengarah FAMA Negeri Selangor, Rohizad Ridzwan berkata, MPPP melibatkan 22 kawasan Parlimen di Selangor dengan kerjasama jentera kerajaan, organisasi bukan kerajaan (NGO) dan ketua masyarakat.

"Pulau Indah mencatatkan bilangan peserta ladang kontrak sehingga 10 peratus daripada seluruh Selangor kerana penglibatan ketua masyarakat serta golongan belia yang aktif dalam pertanian," katanya.

Manakala Pengarah Lembaga Pembangunan Nanas Malaysia (LPNM), Selangor Rosmizam Md. Yusof berkata, walaupun masih tidak terdapat penanam nanas berdaftar dengan pihaknya tetapi ini merupakan peluang memperkenalkan tanaman nanas di Pulau Indah.

"Buat masa ini pihak LPNM menjalankan promosi besar-besaran bagi menanam nanas dengan memberikan subsidi tanaman dalam bentuk input pertanian," katanya.

Tuesday, January 5, 2010

Wujudkan konsortium pusat penyembelihan ayam

KLUANG 5 Jan. – Para pengusaha gerai ayam di Pasar Awam di sini disaran mewujudkan konsortium pusat penyembelihan di tapak yang sesuai dan berjauhan dari pasar berkenaan.

Ketua Bahagian Pelesenan Majlis Perbandaran Kluang (MPK), Mohd. Hisham Mulyoto berkata, langkah itu selaras dengan arahan Kerajaan Pusat yang melarang pengusaha gerai ayam melakukan aktiviti penyembelihan dan pemprosesan di kawasan pasar awam.

Menurutnya, ketiadaan aktiviti tersebut akan dapat meningkatkan lagi tahap kebersihan di kawasan pasar di samping menghindarkan penularan wabak termasuk selesema burung.

‘‘Sudah sampai masanya para pengusaha perlu bersatu dan mewujudkan sebuah konsortium pusat penyembelihan yang terletak berjauhan dari pasar demi kepentingan bersama,” katanya pada perjumpaan dengan 30 pengusaha gerai ayam berkenaan di sini semalam.

Perjumpaan itu diadakan ekoran kegagalan mereka mematuhi arahan Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan yang dikeluarkan pada April 2006 agar menghentikan aktiviti penyembelihan dan pemerosesan ayam di pasar tersebut.

Akibat kegagalan itu, setiap pengusaha telah dikenakan kompaun RM500 oleh MPK pada 24 Disember tahun lalu selepas beberapa arahan yang dikeluarkan sejak 7 Julai tahun berkenaan tidak dipatuhi.

Monday, January 4, 2010

Khasiat sarang burung walet dikomersialkan

SEJAK berzaman lagi, khasiat sarang-sarang burung walet didapati mempunyai dua nilai pemakanan tinggi yang sangat unik dan aktif iaitu faktor stimulasi mikrogenik. Kedua-dua faktor itu membantu merangsang sel dan penghasilan semula struktur sel badan, serta dikatakan menjadi punca utama penghasilan kulit yang muda, lembut, licin dan halus.

Selain membekalkan kecantikan pada kulit, sarang burung itu juga membuktikan ia sangat berkhasiat kerana mengandungi bahan yang boleh memberikan tenaga dan pemulihan dalaman, khasnya melancarkan sistem aliran darah dengan lebih lancar.

Penyelidikan saintifik moden mendapati ia mengandungi mineral kepekatan tinggi, protein aktif serta protein gelatin, sekali gus menjadikan ia produk kesihatan semula jadi yang tulen sekali gus bagus untuk semua peringkat usia.


Pengambilan sarang burung dalam jangka panjang adalah ketahanan terbaik terhadap penuaan, manakala unsur protein aktif dalam sarang burung turut merangsang pembesaran sel dalam sistem imunisasi, lantas menguatkan imuniti badan dalam melawan penyakit.

Sarang burung juga sesuai bagi wanita hamil kerana ia memberi faedah kepada ibu dan bayi. Ini amat jelas berikutan bayi yang dilahirkan akan memiliki kulit yang sangat cerah lagi halus, serta fungsi badan lebih kuat berbanding bayi lain dan ibu juga pulih lebih cepat selepas melahirkan.

Secara lazimnya, manfaat sarang burung itu boleh dinikmati melalui hidangan yang disediakan, bergantung kepada cita rasa tersendiri untuk menambahkan kenikmatan ketika menjamu. Bagaimanapun ia memerlukan kos yang tinggi untuk setiap pengambilan.

Namun kini, menyedari khasiatnya dan permintaannya semakin tinggi terutama untuk kecantikan, ia boleh didapati dalam bentuk sapuan dengan harga yang murah dan mudah dimiliki oleh semua golongan.

Buat pertama kalinya, Nutox Oxyfusion memperkenalkan rangkaian produk kecantikannya yang berasaskan kolagen sarang burung walet yang bertindak sebagai cara penyelesaian terhadap kehendak wanita yang sentiasa menginginkan wajah kekal awet muda.

Ekstrak sarang burung walet mampu membuatkan bahan-bahan aktif yang terkandung mudah menyerap jauh ke dalam lapisan kulit untuk membaikpulih struktur epidermis, menebalkan kulit dan menyamar garisan halus serta kedutan selain membekalkan keanjalan jangka masa panjang pada wajah.

Selain itu, Nutox Oxyfusion baru yang berasaskan sarang burung gred terbaik itu juga mampu mengekalkan keremajaan sekali gus membuatkan kulit tidak kelihatan kering dan cerah serta sesuai untuk semua jenis kulit.

Rangkaian produk penjagaan kulit wajah antikedutan yang terdiri daripada pencuci, krim pelembap, serum, krim penghadang sinaran matahari dan krim mata itu boleh didapati pada harga bermula RM19.90 hingga RM69.90 di seluruh penjualan runcit.

Nutox Oxyfusion turut memperkenalkan artis tempatan, Nurfazura sebagai dutanya.

INFO: Manfaat sarang burung Walet

  • Kajian perubatan Cina di Beijing mendapati sarang burung walet menjadikannya agen pemutihan kulit dan juga baik untuk kesihatan mata. Bagi penghidap asma, ia juga menjadi agen terbaik memulihkan sistem pernafasan dan memperkuatkan paru-paru. Hasil daripada eksperimen dan penelitian menunjukkan bahawa sarang burung bermanfaat sebagai:

  • Zat kolagen yang terkandung dalam setiap sarang burung walet dapat melancarkan pembuluh darah, meningkatkan nafsu makan serta memperbaiki saluran pencernaan.

  • Sarang burung walet dapat mengurangkan kahak dan menyembuhkan batuk. Ini juga adalah nutrisi yang bagus untuk paru-paru dan menguatkan saluran pernafasan.

  • Pengambilan sarang burung walet ketika kehamilan dapat mengurangi rasa sakit pada punggung, memperkuat paru-paru bayi yang dikandung. Juga dapat mempercepat proses penyembuhan setelah melahirkan.

  • Untuk wanita, pemakanan secara teratur dapat meningkatkan daya metabolisme, memperbaiki kulit serta melambatkan proses penuaan.

  • Untuk orang tua, pemakanan secara teratur dapat menguatkan urat dan tulang serta meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit.

  • Untuk kanak-kanak, sarang burung berkenaan dapat membesarkan daya serap nutrisi yang ada pada setiap makanan dan memperkuatkan paru-paru.

  • Dipilih sebagai makanan yang amat baik kepada para perokok selain dapat mengurangkan kesan yang ditimbulkan daripada nikotin dan mencegah serangan barah
  • Sunday, January 3, 2010

    Produk kegunaan harian daripada herba


    Semua produk yang dihasilkan menggunakan adunan herba tempatan.


    NEGARA yang kaya dengan kepelbagaian biologi yang belum habis diteroka bakal memberikan lebih banyak pilihan dalam rawatan herba. Pelbagai jenis tanaman herba bukan saja boleh dibangunkan untuk dijadikan makanan tetapi juga sebagai produk kesihatan.

    Justeru sebuah syarikat bumiputera, Hikmah Batu Terapung mengeluarkan produk kesihatan berlandaskan Islam menggunakan bahan-bahan mentah yang diperoleh di negara ini.

    Pengasas yang juga Ketua Pegawai Eksekutif syarikat berkenaan, Muhammad Awang mula menjalankan usaha menghasilkan beberapa produk herba untuk kegunaan seharian.

    Dilahirkan di Kelantan dan berketurunan Pattani, Muhammad mendapat pendidikan di Arab Saudi apabila mengikut ayahnya ke sana semasa berusia 14 tahun dan kembali ke tanah air pada usia 30an.

    "Selepas menamatkan pengajian di Universiti King Abdul Aziz, saya mendalami kaedah menghasilkan produk kesihatan menggunakan herba secara Islam," katanya semasa ditemui di premisnya di Taman Industri Lembah Jaya, Ampang, Selangor.

    Yakin dengan segala penyakit mempunyai ubatnya, Muhammad sentiasa berusaha menghasilkan pelbagai jenis produk kesihatan.

    Berlandaskan kaedah perubatan secara Islam, beliau menggunakan bahan semulajadi yang mudah ditemui seperti lintah, belut, serai wangi, akar dawai, buah telunjuk langit, tongkat ali, buah pinang, bunga serta daun orkid, akar keduduk, akar lalang, buah jarak, pokok serta buah manggis serta minyak buah zaitun.

    Muhammad berkata, mengikut Islam, mengambil herba untuk tujuan perubatan perlukan kaedah yang tertib.

    "Semua tanaman herba boleh dijadikan penawar penyakit," katanya.

    Beliau yang mempelajari mengenai tanaman herba tempatan daripada Orang Asli serta saintis tempatan.

    Justeru pada tahun 2007, Muhammad memulakan usaha menghasilkan produk penjagaan kesihatan di rumahnya di Taman Putra Ampang.

    Selepas dua tahun, apabila produknya mendapat sambutan yang menggalakkan di kalangan pelanggan, beliau menyewa premis di Taman Industri Lembah Jaya Ampang.

    Menggunakan herba, syarikatnya menghasilkan produk kesihatan seperti Minyak Khazanah bagi lelaki dan perempuan, krim Puteri Lagenda, Kapsul Herba, Minyak Rambut, HBT Kopi dan Sabun Herba Lagenda.

    Minyak Khazanah Alam misalnya sesuai untuk membantu merawat jerawat dan jeragat, angin ahmar, buasir dan gout.

    Krim Puteri pula sesuai bagi lelaki dan perempuan untuk memecahkan lemak serta angin dalam badan, lenguh dan sesuai bagi ibu selepas bersalin.

    Kapsul Herba diambil bagi mereka yang menderita darah tinggi, lenguh badan, strok, batu karang dan mencuci darah dan buah pinggang.

    Minyak Rambut Puteri Lagenda pula sesuai bagi mereka yang menghadapi masalah rambut termasuk keguguran rambut, uban dan masalah bau rambut.

    HBT Kopi bagi lenguh-lenguh badan, strok, gout, membuang toksin dalam badan, mencuci usus dan melancarkan perjalanan darah.

    Sabun Herba Lagenda pula untuk mencerahkan kulit, merawat jerawat dan jeragat serta kecantikan kulit.

    Apa yang lebih membanggakan dua produk keluaran syarikat Hikmah Batu Terapung telah diuji dan diluluskan oleh SIRIM Berhad.

    "Buat masa ini ujian yang dijalankan adalah bagi kandungan logam berat yang terdapat dalam dua produk iaitu Minyak Khazanah Alam dan Kapsul Herba," katanya.

    Menghasilkan semua produknya sendiri dapat Amalan Pengilangan Baik (APB) juga mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan.

    Buat masa ini syarikat Hikmah Batu Terapung berupaya mengeluarkan sehingga 100,000 kotak sabun dalam masa dua minggu.

    Selain mengeluarkan produk kesihatan, Hikmah Batu Terapung juga menjalankan perkhidmatan bekam serta sauna herba.

    Bagi mereka yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai produk keluaran Hikmah Batu Terapung boleh menghubungi 03-42700976 atau emel: hikmahbatuterapung@gmail.com.

    AgroBazar Kedai Rakyat tingkatkan ekonomi


    Muhamad Idris Mansor BANGGA BERDIRI DI DEPAN KEDAINYA SEBAGAI BUKTI KEJAYAAN SEJAK TERLIBAT DALAM PROGRAM aGRObAZAAR.


    LEMBAGA Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) antara agensi Kementerian dan Industri Asas tani yang memperkenalkan banyak program untuk membantu masyarakat luar bandar meningkatkan ekonomi mereka.

    Antara yang diperkenalkan ialah AgroBazar Kedai Rakyat iaitu satu program membantu meringankan bebanan rakyat yang berpendapatan rendah dan sederhana terutama di kawasan luar bandar.

    AgroBazaar Kedai Rakyat berkonsepkan perniagaan milik usahawan dengan identiti tersendiri serta menjual barangan keperluan asas pada harga yang dikawal.

    FAMA akan membekalkan papan tanda berlampu serta rak yang bersesuaian bagi mewujudkan suasana menarik dan seragam dengan konsep perniagaan yang akan dijalankan.

    Bagi tahun ini, sebagai permulaan, FAMA mensasarkan penubuhan sejumlah 40 buah AgroBazaar Kedai Rakyat.

    Bagi Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) pula dijangkakan jumlahnya akan mencecah sehingga 1,000 unit di seluruh negara.

    Ini adalah selaras dengan misi FAMA untuk membangun rantaian pemasaran makanan dan hasil pertanian yang cekap dan berkesan bagi meningkatkan nilai kepada pelanggan.

    Salah seorang usahawan yang telah menyertai program FAMA ini ialah Muhamad Idris Mansor dari Kg. Sungai Baru, Kuala Sanglang, Kedah.

    Berusia 36 tahun, beliau yang dahulunya menjadi nelayan kini telah berjaya membangunkan perniagaan borong dan runcit di Kg. Simpang Sanglang, Perlis, terletak bersempadan Negeri Kedah dan Perlis).

    Minatnya untuk berniaga timbul sejak zaman persekolahan di Ipoh dengan mengusahakan perniagaan air soya, tauhu dan taufu fah.

    Selepas menamatkan pengajiannya di Sekolah Agama (2 Senawi), beliau kembali ke kampung halamannya di Kuala Sanglang dan menjalani penghidupan sebagai nelayan selama lima tahun.

    Kesukaran serta kesulitan hidup yang dihadapi sepanjang tempoh tersebut telah membuka hati beliau untuk berkecimpung sepenuh masa dalam bidang perniagaan.

    Beliau memulakan perniagaan gerai tepi jalan dengan menjual hasilan laut dan sayur-sayuran yang diperolehi daripada nelayan dan petani dari kawasan berhampiran.

    Berkat usaha gigih serta sokongan isterinya, Aziroh Abu Bakar serta enam anak, perniagaannya terus berkembang sehingga membolehkan beliau menyewa rumah kedai tempat perniagaannya sekarang.

    Kini beliau mengusahakan perniagaan kedai runcit, barangan basah (ikan, daging, ayam, sayur dan buah), barangan sejuk-beku dan stesen minyak mini.

    Di samping itu, perniagaan beliau juga bertindak sebagai pembekal (pemborong) kepada peniaga-peniaga kecil di persekitaran.

    Bermula Julai lalu, beliau menerima tawaran daripada pihak FAMA Negeri Perlis untuk menyertai program AgroBazaar Kedai Rakyat.

    Penyertaannya membolehkan beliau menerima bantuan daripada FAMA meliputi penyediaan papan tanda, mengecat bangunan perniagaan, pinjaman rak perniagaan, payung serta kanopi di samping bekalan secara produk Agromas keluaran FAMA.

    Menurut Muhamad Idris, kewujudan AgroBazaar Kedai Rakyat telah memberi nafas baru kepada perniagaannya di mana nilai jualan harian meningkat antara 20 dan 30 peratus.

    Ini disebabkan keunikannya di samping konsep perniagaan yang mampu menarik lebih ramai pelanggan.

    Sehubungan itu, beliau berhasrat untuk memperbesarkan perniagaannya lagi dengan meluaskan premis perniagaan serta menambah cawangan di pekan berhampiran.

    Setelah 12 tahun berkecimpung dalam bidang perniagaan, pulangan yang diperoleh amat membanggakan sehingga beliau mampu memiliki rumah sendiri bernilai RM 100,000 di samping membeli sebuah rumah kedai, sebuah kedai makan, sebuah perahu, kereta dan van.

    Adalah diharapkan pencapaian beliau ini mampu memberi inspirasi kepada usahawan-usahawan lain untuk terus bergiat serta memajukan diri di bidang perniagaan.

    FAMA akan sentiasa membantu dengan program dan aktiviti yang telah ditetapkan ke arah mewujudkan usahawan yang cemerlang, gemilang dan terbilang tanpa batasan agama, bangsa atau budaya selaras dengan konsep Gagasan 1 Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan.

    Tepung keledek berpotensi dikomersialkan


    Norani Sidek (kanan) bersama Prof. Saidatul Hisan menunjukkan tepung yang diperbuat dari keledek di Kuala Lumpur, baru-baru ini.


    BIASANYA ubi keledek dimakan dalam bentuk gorengan, direbus atau bahan dalam kuih-muih sebagai hidangan sarapan pagi atau petang. Rasa keledek biasanya manis dengan kehadiran gula yang biasanya meningkat apabila direbus atau dimasak.

    Bagaimanapun kanji merupakan bahan utama dan tepung boleh dihasilkan daripada keledek.

    Kajian menunjukkan keledek kaya dengan Vitamin A dalam bentuk beta karoten dan sumber Vitamin C yang baik selain mempunyai ciri perubatan sebagai makanan antioksidan.

    Kedua-dua beta-karoten dan Vitamin C merupakan bahan antioksidan yang berguna dan boleh memusnahkan radikal bebas.

    Radikal bebas merupakan bahan kimia yang memusnahkan sel dan membran sel dan berkaitan dengan perkembangan atherosclerosis, penyakit diabetes dan kanser kolon.

    Kajian menunjukkan warna kuning atau jingga dalam keledek disebabkan oleh kandungan beta-karoten.

    Beta-karoten dalam keledek boleh digunakan untuk menghasilkan Vitamin A yang dinamakan Provitamin A.

    Keledek ungu pula merupakan sumber terbaik antosianin dan mempunyai aktiviti antioksidan yang tinggi di kalangan varieti keledek.

    Justeru sekumpulan pensyarah dari Fakulti Pengurusan Hotel dan Pelancongan, Universiti Teknologi Mara (UiTM), menjalankan kajian mengenai keledek.

    Kajian yang diketuai oleh Prof. Madya Norani Sidek bersama Prof. Madya Raja Saidatul Hisan Raja Datuk Sri Azam, Noradzhar Baba dan Sabaianah Bachok bagi menunjukkan keledek sesuai dijadikan tepung yang berpotensi dikomersialkan.

    Norani berkata, produk baru yang dihasilkan daripada keledek kaya dengan beta-karoten dan antioksidan, tinggi fiber, kalori rendah, tanpa pengawet dan pewarna tiruan.

    "Tepung keledek berpotensi untuk dikomersialkan kerana mempunyai nilai pemakanan dan sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah kesihatan.

    "Ini merupakan sesuatu yang baru dalam pasaran, mempelbagaikan kegunaan keledek, menghasilkan pelbagai produk daripada tepung keledek," katanya semasa ditemui semasa pameran BioMalaysia 2009 di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

    Beliau menambah, pelbagai produk berasaskan keledek berpotensi dikomersialkan kerana mempunyai pelbagai nilai pemakanan dan sesuai bagi mereka yang menjaga kesihatan.

    "Tepung keledek merupakan produk baru dalam pasaran yang baik untuk menghasilkan adunan tepung dan hasil bakeri dan boleh dijadikan makanan kesihatan," katanya.

    Norani berkata, kajian yang dijalankan mendapati tepung keledek mudah dihasilkan menggunakan bahan sedia ada.

    Keledek yang dituai perlu dikupas kulit, potong dan dikeringkan pada suhu 158 darjah Celsius selama lapan jam.

    Bahan berkenaan kemudian disejukkan pada suhu bilik selama dua jam sebelum dikisar dan kemudian diayak dan kemudian tambah dengan beberapa bahan lain.

    "Tepung keledek tadi boleh menghasilkan beberapa produk lain seperti sos barbeku, produk pastri dan bakeri, sapuan keledek, lempeng dan fritter dan batters," katanya.

    Sumber:utusan malaysia

    Cari Maklumat anda di sini

    Google
     
    Related Posts with Thumbnails