Tuesday, July 14, 2009

Eksport bunga segar

Teknologi kekal kesegaran bantu pekebun eksport bunga ke Jepun dengan kos pengangkutan murah

KESEGARAN bunga boleh bertahan sehingga empat minggu selepas dipetik. Itulah antara teknologi yang ditemui Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) bagi membantu pekebun bunga mengekalkan kualiti dan kesedaran bunga yang mereka eksport ke Jepun, Taiwan dan Hong Kong.

Teknik teknologi berpakej iaitu indeks matang, pengendalian lepas tuai, sistem pembungkusan lepas tuai, sistem pembungkusan, kawalan serangga dan perosak serta penyimpanan berterusan itu mula diperkenalkan Mardi pada 2003. Teknologi ini khusus untuk penghantaran bunga melalui kapal laut.

Teknologi yang terhasil selepas lima tahun penyelidikan itu dilakukan sekumpulan penyelidik yang diketuai oleh Penyelidik Kanan Mardi, Latifah Mohd Noor.

Latifah berkata umumnya, pengeksportan bunga dari Malaysia hanya dilakukan melalui udara kecuali ke Singapura dan Thailand.

Bagaimanapun, kos pengangkutan yang tinggi di samping ruang kargo yang terhad memberi kesan kepada industri bunga.

“Selain itu, eksport melalui udara juga menjejaskan kualiti bunga, malah bunga tidak boleh dihantar dengan jumlah yang banyak dan dihantar lima jam lebih awal ke lapangan terbang untuk pemeriksaan kastam,” katanya.

Beliau berkata, semua masalah itu menyebabkan bunga terdedah pada suhu persekitaran yang tidak menentu sekali gus boleh menjejaskan kualiti bunga dan layu.

Justeru, teknologi ciptaan Mardi memberi pilihan kepada pekebun bunga mengeksport bunga dalam kuantiti yang banyak manakala kualiti dapat dijaga dan kosnya pula murah.

Katanya, teknologi ini adalah yang pertama di dunia sehingga mendapat pengiktirafan dalam satu pertandingan inovasi di Seoul, Korea Selatan pada 2006.

Latifah berkata, menerusi teknologi ini bunga keratan kekwa dapat disimpan dan dikendalikan untuk tempoh selama empat minggu pada suhu dua darjah celsius.

“Bunga yang disimpan selama satu hingga dua minggu pada suhu itu, kekal segar untuk tempoh selama 10 hingga 12 hari. Ini menyamai tempoh jualan di pasaran dan juga tempoh simpanan bagi pengguna,” katanya.

Untuk penyimpanan yang lebih lama, bunga kekwa yang disimpan selama tiga hingga empat minggu pada suhu dua darjah celsius boleh kekal segar sehingga tujuh hari. Tempoh kesegaran bunga ini akan menjadi lebih panjang sekiranya rantaian suhu dingin yang berterusan digunakan ketika pengendalian.

Beliau berkata, tidak dinafikan, operasi penyediaan lebih rumit dan teliti diperlukan bagi penghantaran melalui laut berbanding dengan udara. Ini kerana tempoh perjalanan yang lebih lama yang perlu ditempuhi sebelum tiba ke destinasi pasaran.

“Jika untuk pasaran Jepun dan Taiwan, bunga perlu direndam dalam larutan kimia (sukrosa) selama lapan jam, dibungkus dengan sempurna dan fumigasi (pemantauan serangga dan hama) diperlukan.

“Untuk pasaran Jepun, 100 tangkai bunga disatukan dalam 10 ikatan manakala untuk pasaran Hong Kong, antara 200 hingga 300 tangkai bunga disatukan dalam 10 ikatan,” katanya.

Tempoh pelayaran melalui kapal laut bergantung kepada pelabuhan yang dituju. Untuk ke Jepun, ia mengambil masa antara 10 hingga 12 hari. Pasaran Taiwan pula, tujuh hari diperlukan manakala lima hari untuk ke Hong Kong.

Logiknya, tempoh masa itu memang lebih panjang berbanding penghantaran melalui kapal terbang. Namun, sasaran teknologi ini bagi memastikan kualiti dan kesegaran bunga yang tiba selepas pelayaran yang lama setanding atau lebih baik daripada penghantaran dengan kapal terbang.

Latifah berkata, apabila dihantar menggunakan kapal laut, bunga perlu dikekalkan pada suhu sejuk. Ini bagi mengekalkan kualiti bunga ketika penyimpanan sebelum jualan, pengangkutan dan jualan pada peringkat borong atau runcit.

Penjagaan berterusan bunga perlu pada peringkat jualan dengan meletakkan bunga di dalam air bersih. Air ini perlu ditukar dua hingga tiga hari sekali dan batang bunga dipotong bagi mengelakkan jangkitan kulat serta membolehkan resapan air berlaku berterusan.

Ini katanya, bagi merangsang kesegaran bunga dan daun pada peringkat jualan. Sekiranya amalan ini dilakukan dengan baik kualiti bunga boleh dikekalkan hingga satu minggu selepas dijual.

Dari segi kos, penggunaan kapal laut menjimatkan kos antara 50 hingga 60 peratus daripada kos penghantaran kapal terbang. Misalnya kos penghantaran 40,000 tangkai bunga dari Cameron Highlands ke Jepun lebih kurang RM12,000. Bagi penghantaran menggunakan kapal terbang pula secara umumnya mencecah RM6.80 sekilogram (kg).

Pengeksport utama strawberi

CAMERON HIGHLANDS: Kawasan tanah tinggi ini akan dijadikan tapak pengeluar dan pengeksport utama strawberi di negara ini dengan jangkaan hasil pengeluaran antara RM60 juta hingga RM70 juta setahun, selain menjadikan tarikan pelancong ke pusat peranginan ini.


Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd Johari Baharum, berkata kepelbagaian produk strawberi diharap menjadi peluang terbaik produk daripada buah itu menembusi pasaran negara di rantau Asia.


�Keluasan tanaman strawberi yang menjadi antara produk utama di Cameron Highlands kira-kira 30 hektar dan diusahakan 52 pekebun dengan jumlah pengeluaran RM70 juta setahun.


�Keluaran pelbagai produk hiliran juga mencecah pengeluaran antara RM12 juta hingga RM18 juta setahun memberi impak positif kepada pengeluaran strawberi ke pasaran luar negara,� katanya selepas melancarkan program Satu Daerah Satu Industri, di sini, semalam.


Mohd Johari berkata, kerjasama dan kajian penyelidikan berterusan daripada jabatan serta agensi berkenaan seperti Jabatan Pertanian, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan serta Pejabat Tanah dan Daerah membolehkan kepelbagaian klon dan benih baru strawberi dihasilkan.

Timur: UMP, LKPP jalin kerjasama penyelidikan bioteknologi

Tumpu hasil selulosa mikro habluran, pertanian dan tenusu

KUANTAN: Universiti Malaysia Pahang (UMP) melalui Fakulti Kejuruteraan Kimia & Sumber Asli menjalin kerjasama dengan LKPP Corporation Sdn Bhd dalam bidang bioteknologi berasaskan pelepah kelapa sawit.

Naib Canselornya, Profesor Datuk Dr Daing Nasir Ibrahim, berkata kerjasama itu merangkumi pelbagai aspek penting bidang penyelidikan seperti pembangunan perintis untuk penghasilan selulosa mikro habluran dan penyelidikan produk pertanian dan tenusu.

Beliau berkata, penemuan dan inovasi yang terhasil berpotensi untuk dipatenkan dan seterusnya dikomersialkan.

"Kerjasama itu relevan kerana UMP mempunyai kepakaran dalam bidang bioteknologi.

"Dengan kepakaran dan sumber yang dimiliki oleh kedua-dua pihak, saya yakin kerjasama yang kukuh dapat dijalinkan," katanya ketika berucap pada majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara kedua-dua pihak di sini, baru-baru ini.

UMP diwakili Daing Nasir sendiri manakala LKPP Corporation Sdn Bhd diwakili Pengarah Urusannya, Datuk Md Adnan Sulaiman.

Beliau berkata, selain bidang penyelidikan, peluang seperti peningkatan teknologi, pembangunan modal insan, perkongsian pengetahuan serta pengkomersialan produk dapat dilaksanakan.

Daing Nasir berkata, UMP bersedia membantu kerajaan negeri dan agensi di bawahnya termasuk LKPP Corporation Sdn Bhd.

"UMP mempunyai kepakaran inovasi, teknologi dan penyelidikan yang boleh dimanfaatkan oleh LKPP bagi meningkatkan mutu pengeluaran dan mempelbagaikan hasil keluaran.

"LKPP pula boleh membuka ruang bagi penyelidik dan pelajar UMP menjalankan penyelidikan di kawasan perusahaan berasaskan kelapa sawit dan perladangan,” katanya.

Beliau berkata, kerjasama dengan LKPP antara lain turut membabitkan perkongsian sumber sedia ada untuk aktiviti pengajaran, pembelajaran, penyelidikan serta pembangunan staf dan pelajar.

Katanya, ia juga membabitkan aktiviti pertukaran dan penempatan pelajar untuk latihan amali atau penyelidikan, kerjasama dalam pembangunan program atau kursus akademik dan perkongsian tenaga pakar.

"Jalinan kerjasama ini juga cukup bermakna kerana LKPP adalah sebuah agensi perusahaan pertanian yang bersifat dinamik, progresif dan moden bagi memajukan sektor pertanian dan bidang ekonomi lain di negara ini,” katanya.

Sumber:Oleh Ainal Marhaton Abd Ghani
bhnews@bharian.com.my

Snek rambutan melalui kaedah gorengan

KUALA LUMPUR - Tentu ramai tidak percaya bahawa selain boleh dimakan begitu saja, rambutan kini dijadikan makanan ringan untuk dinikmati pada bila-bila masa.

Ini terbukti melalui penyelidikan dan pembangunan (R&D) yang dijalankan Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Sik, Kedah dalam menghasilkan snek rambutan melalui kaedah goreng secara vakum menggunakan isi buah tersebut.

Pengurus Besar PPK berkenaan, Mazlan Ahmad berkata, selain masih mengekalkan kandungan nutrien dan rasanya, kaedah itu membolehkan orang ramai menikmati buah- buahan seperti rambutan di luar musim.

''Pelaksanaan kaedah ini juga bagi mengatasi masalah lambakan buah- buahan di Sik yang boleh dilihat apabila tibanya musim buah.

''Bagi mengelak pembaziran, buah- buahan tertentu seperti rambutan dan nangka dieksploitasi melalui kaedah ini untuk dijadikan makanan ringan," katanya.

Beliau berkata demikian kepada Mingguan Malaysia ketika ditemui pada Pameran Perdagangan Makanan dan Minuman Antarabangsa Malaysia (MIFB) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

MIFB dianjurkan Kumpulan Utusan dengan kerjasama Expomal International Sdn. Bhd. (Expomal) serta Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

Menurut Mazlan, hanya rambutan Gred A dari jenis Deli dan Anak Sekolah digunakan bagi menghasilkan makanan ringan ini disebabkan kelebihannya yang tidak mudah lekang selain kurang kandungan air.

Selain rambutan, katanya, pihaknya bercadang mengeksploitasi cempedak dan sayur-sayuran seperti timun, kacang panjang dan lobak merah menggunakan kaedah yang sama bermula tahun depan.

''Sasaran pasaran bagi makanan ringan sayur-sayuran ini tentunya adalah kanak-kanak kerana sebagaimana yang kita tahu golongan ini kurang gemar mengambil sayur-sayuran dalam pemakanan harian.

"Justeru, untuk membantu mengatasi masalah ini, kami akan mengeluarkan snek sayur-sayuran supaya kanak-kanak mahupun golongan dewasa dapat menikmati khasiat yang ada pada timun, kacang panjang dan lobak merah itu," katanya.

Dalam pada itu, menurut beliau, pihaknya bercadang memasarkan makanan ringan buah-buahan ini di sekitar kawasan Lembah Kelang kerana yakin dengan potensi pasaran di situ.

Kata Mazlan, dijual pada harga serendah RM5 hingga RM8 sekotak, produk yang diproses di Bandar Baru Barsi Jaya, Sik ini hanya boleh didapati di semua cawangan PPK di seluruh negara.

Hanya tilapia dewasa mati


G. SIVAKUMAR mengumpulkan bangkai ikan tilapia dewasa yang ditemui mati di Empangan Mengkuang, semalam.


BUKIT MERTAJAM 13 Julai - Kematian ratusan ikan tilapia dewasa di Empangan Mengkuang di sini menimbulkan pelbagai tanda tanya kepada penduduk di sekeliling kawasan itu.

Apa lebih menghairankan, kejadian yang dikatakan berlaku sejak 10 hari lalu itu hanya menyebabkan ikan jenis itu sahaja mati walhal spesies lain seperti toman dan keli juga terdapat di empangan tersebut.

Pengurus Perkhidmatan Korporat, Perkhidmatan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP), K. Jeyabalan berkata, pihaknya pelik apabila anak ikan yang bersifat lebih sensitif jika berlaku perubahan terhadap air masih dapat hidup.

''Sejak 10 hari lalu, pekerja di sini telah menemui antara 20 hingga 40 ekor ikan tilapia dewasa yang mati di sekitar empangan ini.

''Kita berasa hairan memandangkan sekiranya air di empangan ini tercemar atau diracun, mengapa ikan jenis ini sahaja mati,'' katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.

Sehingga kini, PBAPP telah menemui lebih daripada 200 bangkai ikan berkenaan yang timbul di sekitar empangan tersebut.

Jeyabalan berkata, kajian awal terhadap sampel bangkai ikan itu telah dijalankan di Bahagian Mikrobiologi, Jabatan Perikanan dan didapati bakteria di dalam bangkai ikan tersebut.

Bagaimanapun, katanya, ujian makmal yang dibuat terhadap air empangan tersebut mendapati tiada pencemaran berlaku yang boleh menyebabkan ikan berkenaan mati.

''Jika ada orang ingin membuat khianat dengan membuang racun di dalam empangan, sudah tentu spesies ikan lain yang hidup di dalamnya juga akan mati.

''Fenomena ini sememangnya menghairankan dan kita harap hasil laporan penuh terhadap sampel bangkai ikan akan siap dalam masa empat hari lagi sekali gus memberi jawapan kepada kejadian ini,'' ujarnya.

Beliau turut memberitahu, air di dalam empangan tersebut merupakan air mentah yang disalurkan dari Sungai Kulim dan belum dirawat serta hanya dilepaskan jika berlaku musim kemarau sahaja.

''Saya berharap kepada kaki pancing di luar sana agar tidak menceroboh ke kawasan empangan ini kerana ia merupakan kawasan larangan,'' tambahnya.

Sumber:Oleh FAIROL REDZA ISMAEL ALABAS

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails