Friday, July 10, 2009

Bekas wartawan ternak keli


Normahiran Yusoff boleh berbangga dengan usahanya sebagai usahawan tani yang kini telah membuahkan hasil.

---------------------------------


Biarpun pernah menjawat jawatan wartawan selepas menamatkan pengajian dalam bidang Komunikasi Massa, Normahiran Yusoff meninggalkan kerjaya berkenaan dan berhijrah ke dunia lebih glamor dengan terlibat dalam industri hiburan.

Ketika bertugas di syarikat rakaman, beliau dikelilingi oleh artis-artis tapi hatinya masih tidak dapat melupakan dunia perniagaan.

Selepas meletakkan jawatan sebagai Pengurus Kanan sebuah syarikat rakaman, beliau menubuhkan syarikat sendiri dan seterusnya Normahiran mula melibatkan diri dalam bidang pertanian.

Berpegang kepada moto 'Pertanian Adalah Perniagaan,' Normahiran mula berjinak-jinak mengikuti kursus pertanian terutama pembenihan dan ternakan ikan keli.

Beliau memulakan usahanya dengan membeli set ternakan ikan keli dalam kanvas daripada pengusaha di Negeri Sembilan.

"Setelah mengikuti kursus ternakan dan pembenihan ikan keli di Selangor, saya mula meninjau pasaran sebelum memulakan ternakan," katanya semasa ditemui di kawasan ternakan keli di Dengkil, Selangor, baru-baru ini.

Setelah meninjau pasaran, Normahiran membuat pengiraan modal serta untung rugi. Setelah pasti dengan keuntungan, beliau memulakan projek.

Beliau membeli tiga buah tangki yang telah diubahsuai sebagai permulaan untuk menternak ikan keli.

Kemudian beliau membeli anak benih ikan bersaiz tiga inci. Kini Normahiran beralih kepada saiz lima inci kerana saiz yang lebih besar cepat membesar dan kadar kematiannya juga rendah.

Pada mulanya, beliau hanya memberikan ikan keli makan pelet tetapi kosnya yang tinggi menyebabkan Normahiran mencari alternatif lain.

"Bagi menggantikan bekalan protein, saya menggunakan kepala dan perut ikan bilis yang didapati di pasar malam yang saya masak dengan beras hancur selain sisa roti.

"Maklum balas yang saya daripada penternak lain mendapati perut dan kepala ikan bilis mempunyai protein yang tinggi dan sesuai menggantikan pelet," katanya.

Sehingga kini ternakan kelinya telah mengeluarkan hasil dan beliau mendapat kontrak membekalkan ikan keli kepada sebuah syarikat mengeluarkan ikan keli salai.

Ikan keli salai, kata Normahiran memerlukan ikan keli yang memakan pelet dan bahan kaya protein tetapi kurang lemak bagi mendapatkan tekstur yang cantik.

"Biasanya saiz ikan keli yang sesuai untuk dibuat ikan salai adalah 160 gram (g) seekor atau enam hingga tujuh ekor bagi satu kilogram.

"Kini saya perlu membekalkan 200 kilogram (kg) ikan keli seminggu kepada ikan salai," katanya.

Bagi mendapatkan kontrak membekalkan ikan keli bagi ikan keli salai, pengusaha ikan salai melawat ke kawasan ternakannya bagi memastikan makanan yang diberikan serta tahap kebersihan.

Buat masa ini Normahiran sedang berusaha membesarkan lagi projek ternakan ikan keli bagi memenuhi permintaan pengusaha ikan keli salai.

Wednesday, July 8, 2009

PDK Nur Kasih berjaya jalankan projek cendawan

KAMPUNG PANTAI BESAR – :Bengkel Pemulihan Dalam Komuniti (PDK) Nur Kasih adalah salah satunya PDK yang berjaya melaksanakan projek tanaman cendawan untuk dipasarkan.

:Pengerusi PDK Nur Kasih Pantai Besar, Hambali Zolaawar berkata, PDK ini adalah pertama di Perak yang melaksanakan projek bagi sektor pertanian iaitu penanaman cendawan.

:Menurutnya, kebanyakan PDK yang sedia ada secara majoriti terlibat dalam aktiviti kraf tangan dan penternakan.

:“Kita percaya bahawa tujuh pelatih yang ada di bawah seliaan PDK ini mampu untuk melakukan kerja-kerja pertanian kerana turut melibatkan kawasan sekeliling yang lebih banyak fokus kepada bidang terbabit,” katanya.

:Hambali berkata, suasana sekeliling di Bengkel PDK Nur Kasih ini lebih tertumpu di bidang pertanian kerana rata-rata penduduk adalah petani.

:“Projek tanaman ini dilihat mampu untuk dikomersialkan ke peringkat lebih tinggi kerana secara keseluruhan kerja-kerja penyediaannya tidak begitu rumit,” katanya.

:Sementara itu, Penyelia Bengkel PDK Nur Kasih Pantai Besar, Mat Rashidi Mat berkata, pada peringkat permulaan sememangnya agak sukar untuk memberi tunjuk ajar kepada pelatih kerana tergolong dalam golongan yang menghadapi masalah pembelajaran.

:“Kita terpaksa mengambil sedikit masa untuk melatih mereka, namun dengan kesabaran dan kerajinan guru-guru membolehkan pelatih ini memahami peranan mereka apabila menghadirkan diri ke bengkel,” katanya.

:Mat Rashidi berkata, tempoh penanaman cendawan adalah tidak begitu lama menyebabkan pelatih hanya perlu menunggu dalam tempoh sebulan untuk mendapatkan hasilnya.

:“Ini masuk fasa kedua dan pertama berjaya dijual di kawasan berhampiran.

:“Namun dalam masa sama kita tetap berusaha agar hasil daripada projek tanaman berkenaan dapat dipasarkan dengan meluas dan kuantiti yang lebih banyak,” katanya.

:Menurutnya, bangsal yang disediakan untuk menempatkan cendawan itu boleh diisi lebih kurang 10,000 bongkah namun kini hanya mempunyai 3,000 sahaja.

:“Dalam masa terdekat, kita sedang berusaha untuk menambah bongkah tersebut agar hasil yang diperoleh semakin meningkat,” katanya.

:Mat Rashidi berkata, selain cendawan pelatih PDK ini turut melaksanakan tanaman seperti cili, terung dan kangkung untuk menambah pendapatan.

:“Kita di sini sangat menggalakkan aktiviti berkenaan kerana percaya bahawa setiap pelatih yang ada mampu melaksanakannya berikutan tempatnya yang dekat,” katanya.

:Beliau berkata, dalam masa terdekat ini juga pihak PDK turut berusaha untuk melaksanakan satu lagi projek iaitu ternakan ayam kampung.
Sumber:Sinar harian

3P tingkatkan kualiti hasil pertanian

BENTONG – Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) mengambil langkah dan inisiatif melaksanakan peraturan pengredan, pembungkusan dan pelabelan (3P) melibatkan semua peringkat termasuk pengeksport, pengimport, pemborong dan peruncit.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Ketari, Datuk Dr Ng Keong Chye berkata, peraturan 3P itu bertujuan meningkatkan kualiti pengeluaran hasil pertanian melalui kaedah yang dinyatakan itu.

Beliau berkata, pematuhan terhadap peraturan itu penting supaya setiap hasil pertanian digred, dibungkus dan dilabel sebelum memasuki pasaran sama ada tempatan ataupun dieksport ke luar negara.

“3P adalah transformasi yang perlu diikuti semua pihak terbabit dalam pemasaran pertanian kerana ia mampu berikan kesan positif kepada penghasilan hasil pertanian berkualiti, menguntungkan dan selamat dimakan.

“Sebelum ini pelbagai masalah timbul apabila hasil pertanian tidak digred dan tidak dibungkus dengan baik kerana ia mudah rosak dan mempunyai kadar sisa baki racun melebihi tahap dibenarkan,” katanya pada Majlis Taklimat Penguatkuasaan Peraturan 3P Keluaran Tanaman Daerah Bentong di Selesa Hill Homes, Bukit Tinggi, di sini.

Hadir sama Ketua Unit Regulatori Fama Negeri, Mohamed Hassanuddin Othman dan Pegawai Fama Daerah Bentong, Rosli Basri.

Keong Chye berkata, masalah itu hanya menjejaskan imej dan daya saing keluaran hasil pertanian tempatan.

Katanya, peraturan itu perlu dipatuhi memandangkan sektor pertanian menjadi jentera pertumbuhan ketiga negara selepas sektor perkhidmatan dan pembuatan.

“Pematuhan terhadap peraturan ini juga dapat corakkan bidang pertanian ke arah komersial atau pertanian satu perniagaan berskala besar dan berdaya saing yang menggantikan pertanian secara tradisional.

“Tambahan pula, potensi pasaran buah-buahan dan sayur-sayuran keluaran negara untuk pasaran tempatan dan luar negara amat besar,” katanya.

Menurutnya, usaha Fama dan kerjasama semua pihak sama ada secara langsung atau tidak langsung dalam sektor pertanian mampu menjana pembangunan mampan pada masa akan datang.

Medan Niaga Satok pacu hasil industri asas tani

Pusat niaga ganti Pasar Tamu Satok menelan belanja RM10j

KUCHING: Sebuah pusat perniagaan baru yang diberi nama Medan Niaga Satok akan dibina dalam tempoh terdekat bagi menggantikan Pasar Tamu Satok dengan ia bakal menjadi pusat penggiat industri asas tani memasarkan hasil pertanian mereka.

Ketua Pengarah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama), Datuk Mohamed Shariff Abdul Aziz, berkata pembinaan pusat perniagaan yang menelan belanja hampir RM40 juta itu adalah usaha Fama Sarawak dan Kerajaan Negeri membantu meningkatkan tahap sosio ekonomi pengusaha kecil industri berkenaan.



Katanya, pusat perniagaan seluas lima hektar itu akan menjadi mercu kebanggaan Fama Sarawak dalam memasarkan produk asas tani dan pada masa sama membantu pengusaha memasarkan hasil mereka di tempat lebih selamat.

"Pembinaan Medan Niaga Satok yang mempunyai ruang niaga mampu memberi keselesaan kepada pengusaha menjual hasil pertanian mereka serta memberi pilihan lebih banyak kepada pelanggan mendapatkan barangan segar.

"Selain Medan Niaga Satok, Fama merancang akan membuka membuka pusat operasinya di seluruh negeri bermula dengan pembukaan pusat pemasaran di Samarahan sebelum diikuti beberapa pusat pemasaran lain," katanya ketika Majlis Makan Malam Bersama Pelanggan dan Pengedar Fama di sini, semalam.

Turut hadir Pengarah Fama Sarawak, Paza Dan dan Timbalannya, Isa Hamzah.

Shariff berkata, pihaknya telah memperuntukkan sejumlah RM10 juta pada tahun ini sebagai dana pusingan membeli barangan pertanian dengan ia diharap dapat membantu memasarkan hasil tani serta produk asas tani penduduk setempat.

Katanya, setakat ini Fama aktif mengadakan ekspo industri asas tani di seluruh negeri bertujuan ini membimbing dan memperkenalkan pengusaha terbabit kepada pengunjung sekali gus mendedahkan mereka dengan keusahawanan asas tani.

"Kita juga turut membawa pengusaha tertentu ke ekspo tertentu di seluruh negara dengan harapan dapat memperkenalkan beberapa produk dari negeri ini seperti kek lapis, tebaloi dan barangan lain ke pasaran Semenanjung dan antarabangsa.

"Malah, kita juga mengambil beberapa produk utama keluaran pengusaha tempatan dan meluaskannya mengikut jenama tempatan seperti agromas untuk dieksport ke pasaran luar," katanya.

Thursday, July 2, 2009

Atap sagu dikomersialkan ke luar Kelantan


GEBENG – Permintaan terhadap atap sagu di negeri ini terus meningkat dan penggunaannya mula diterima ramai bukan sekadar di kediaman biasa sahaja.

:Berdasarkan senario berkenaan, Komuniti Bes-tari Kampung Gebeng mengambil inisiatif mengusahakan produk berkenaan dan berhasrat untuk mengembangkannya ke pasaran luar Kelantan.

Pengerusinya, Tuah Ib-rahim Tuan Taib berkata, komunitinya memproses atap sagu sejak 1950-an lagi sebelum dikenali sebagai Komuniti Bestari.

“Saya melihat produk ini dapat diperluaskan kerana ia bukan sahaja digunakan di kediaman tetapi restoran juga turut menggunakannya.

“Di Kelantan ia seme-mangnya sudah popular dan kini komuniti kita berusaha untuk mengeksport di luar Kelantan memandangkan ia menunjukkan pasaran yang positif,” katanya kepada Sinar Harian semalam.

Tuan Ibrahim berkata, walaupun harganya RM1.50 untuk setiap keping tetapi kualitinya dapat bertahan sehingga enam tahun.

“Berdasarkan kelebihan inilah atap sagu yang diproses di komuniti ini menjadi pilihan dari seluruh jajahan.

“Selain itu, pemprose-san ini juga dapat menjana pendapatan kepada wanita di kampung ini dengan mengambil upah menjahit,” katanya.

Tuan Ibrahim berkata, peranan sebagai komuniti bestari lebih jelas kerana ia memberi pulangan dan juga manfaat bersama.

Menurutnya, dia juga sedia menerima tempahan untuk atap sagu yang dipasarkan.

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails