Thursday, July 2, 2009

Produk makanan, minuman berasaskan nanas


Amiruddin Osman (kiri) bersama Zainal Kassim menunjukkan produk nanas yang dihasilkan oleh Syarikat Pines.





PERSEPSI masyarakat zaman dahulu sering menganggap nanas sebagai makanan 'tajam' yang boleh mendatangkan pelbagai kesan sampingan jika dimakan dengan kuantiti yang banyak.

Antara kesan tersebut adalah seperti lidas pada lidah selain boleh mengganggu keadaan kandungan bagi wanita yang sedang mengandung.

Mungkin pendapat sedemikian menjadi faktor utama menyebabkan masyarakat kurang menggemari nanas dan akhirnya menjadikan perusahaan tanaman buah tersebut tidak dilaksanakan secara meluas.

Melihat secara mendalam dari sudut saintifik, nanas atau nama saintifiknya Ananas comosus sebenarnya mempunyai pelbagai kelebihan dan khasiat berguna untuk manusia.

Antara kandungannya yang berfaedah adalah seperti vitamin A dan C, kalsium, fosforus, magnesium, ferum, natrium, kalium, sukrosa, glukosa dan enzim bromelin.

Enzim bromelin mempunyai fungsi sebagai agen anti radang, membantu penghadaman dan anti kanser selain kandungan seratnya boleh melawaskan proses pembuangan air serta mengelakkan sembelit.

Menyedari kepelbagaian khasiat tersebut, buah itu kini telah digunakan secara meluas sebagai ramuan utama dalam penghasilan produk hiliran berasaskan makanan dan minuman.

Diusahakan oleh sebuah syarikat yang berpangkalan di Johor Bahru, Prima Pine Food and Beverage Industries (Pines) memberi fokus kepada penghasilan produk makanan dan minuman untuk kesihatan daripada nanas.

Menurut Pengarah Pasaran Pines, Amiruddin Osman, pihaknya merasakan produk-produk berkenaan mempunyai potensi diperkembangkan ke satu tahap yang boleh dibanggakan.

''Idea untuk tampil dengan produk ini sebenarnya timbul selepas membuat lawatan ke ekspo makanan antarabangsa yang di anjurkan di beberapa negara seperti Rusia, Taiwan dan Jepun.

''Justeru bermula tahun 2007, saya memulakan perniagaan ini dengan membina kilang pemprosesan dan seterusnya memberi tumpuan kepada aktiviti mempromosi kesemua produk,'' katanya ketika ditemui di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Dalam usaha meningkatkan mutu dan kualiti produk itu, pihaknya juga ada menjalankan kajian dan penyelidikan menerusi kerjasama dengan Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia (LPNM), beberapa agensi kerajaan dan bukan kerajaan serta institusi pengajian tinggi (IPT).

Menarik mengenai produk-produk itu, ia dihasilkan daripada nanas berkualiti tinggi jenis Josapine yang ditanam di beberapa kawasan di Sarawak dan Johor.

Produk pertama yang dihasilkan adalah Kopi Nanas Tongkat Ali serta Kopi Nanas Kacip Fatimah dan kolagen.

''Dengan campuran ekstrak nenas bersama pelbagai herba seperti Ginkgo Biloba, minuman ini boleh dijadikan sebagai minuman kesihatan untuk semua orang,'' jelasnya.

Amalan kopi tongkat ali tersebut dipercayai dapat membantu menghilangkan kelesuan, membantu merawat masalah mata, melegakan sakit kepala dan mengurangkan alahan.

Untuk kopi kacip fatimah pula, ia dikatakan dapat membantu mengekalkan wajah awet muda, membantu mencegah pembekuan darah, serta membantu mengembalikan kecantikan warna kulit

Di samping itu, produk lain yang dihasilkan adalah seperti coklat nanas kacip fatimah dan kolagen, jus nanas, kordial nanas, teh nanas, teh nanas sitrus, jem nanas, sos lada hitam dan sos masam manis.

Dari sudut proses penghasilan produk, pihaknya akan memastikan nanas yang benar-benar berkualiti digunakan selain mendapat harga bekalan yang berpatutan menerusi pemantauan oleh pihak LPNM.

Selain itu, LPNM turut memberi bantuan dalam penganjuran kursus industri asas tani bagi menggalakkan pemindahan teknologi kepada para petani dan seterusnya menyumbang kepada peningkatan pengeluaran hasil buah yang berkualiti.

Sambutan yang menggalakkan terhadap produk Pines telah mendorong pihaknya merancang pelbagai strategi pemasaran agar produk-produk itu sampai kepada semua peringkat pengguna.

Bagi memperluaskan pasaran, kerjasama telah dijalankan dengan beberapa pihak seperti Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) dan serta Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (Kejora).

''Kita turut mempunyai matlamat menempatkan satu pengedar di setiap satu daerah di seluruh Malaysia,'' katanya.

Setakat ini, tumpuan diberikan kepada pengedaran di sekitar Johor dan Lembah Klang menerusi pelantikan Azyraff Global Resources sebagai pengedar tunggal produk-produk tersebut di Wilayah Persekutuan dan juga Selangor.

Menurut Pengarahnya, Zainal Kassim, pihaknya bersama Pines akan menjalankan pelbagai program promosi bagi memperkenalkan produk nanas kepada umum.

''Setakat ini, sambutan yang diterima cukup memberangsangkan kerana orang sudah mula mempercayai khasiat yang ditawarkan oleh produk nanas ini,'' katanya.

Bagi tujuan sama, pihaknya juga bercadang untuk menyertai ekspo dan pameran jualan di lokasi-lokasi yang menjadi tumpuan ramai.

Maklumat mengenai kesemua produk Pines boleh di perolehi di laman web www.houseofpines.com.

Monday, June 29, 2009

Hasil udang galah ditingkat


Yunus Rahmat (kanan) bersama penternak menyaksikan hasil tuaian Projek Ternakan Udang Galah Kolam Kelompok, Kampung Gunung Pasir, Kuala Pilah, Negeri Sembilan, baru-baru ini. - UTUSAN/ABD. RAZAK AID

----------------------------------------------------

KUALA PILAH 29 Jun - Kerajaan Negeri Sembilan menyasarkan pengeluaran udang galah sehingga 200 tan metrik pada hujung tahun ini dalam usaha memenuhi permintaan pasaran tempatan dan luar negara.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pertanian, Industri Asas Tani, Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Yunus Rahmat berkata, usaha itu selari dengan matlamat meningkatkan sehingga 20 peratus produktiviti bagi setiap sektor di negeri ini.

"Bagi meningkatkan hasil udang galah, di bawah Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10), kerajaan merancang mewujudkan satu atau tiga pusat pembenihan udang galah bagi setiap daerah bagi memenuhi permintaan udang," katanya kepada pemberita selepas lawatan kerja Projek Ternakan Udang Galah Kolam Kelompok, Kampung Gunung Pasir di sini, baru-baru ini.

Tambahnya, dalam tempoh enam bulan pertama tahun ini, Jabatan Perikanan negeri merekodkan kira-kira 150 tan metrik hasil udang galah.

"Tiga buah daerah utama iaitu Seremban, Jelebu dan Kuala Pilah merupakan kawasan yang mengeluarkan hasil udang yang tinggi bagi memenuhi permintaan pasaran tempatan dan eksport," jelasnya.

Beliau memberitahu, bidang ternakan udang galah semakin mendapat perhatian di kalangan penduduk kampung termasuk golongan belia sebagai salah satu sumber pendapatan yang menjanjikan hasil lumayan.

"Harga pasaran udang galah pada masa kini ialah RM40 hingga RM50 satu kilogram.

''Jadi bukan sesuatu yang menghairankan jika penternak mampu meraih pendapatan yang lumayan daripadanya," katanya.

Yunus berkata, bagi menarik minat penglibatan usahawan menjalankan ternakan udang galah, kerajaan memberi insentif RM1.58 setiap kilogram bagi satu tan metrik udang dikeluarkan.

"Ini bermakna setiap 1 tan metrik penternak mendapat intensif sebanyak RM1,580.

''Kerajaan menerusi Jabatan Perikanan negeri juga memberi khidmat nasihat, kemahiran dan kursus asas menternak undang bagi meningkatkan pengetahuan penternak untuk menternak dengan cara betul," katanya.

Sunday, June 28, 2009

Ternak ikan sangkar lumayan


Peserta projek memberi makan ikan tilapia merah yang diternak di bawah projek ternakan ikan dalam sangkar di Sungai Como, Tasik Kenyir, Hulu Terengganu.

------------------------------------------------------------

HULU TERENGGANU 24 Jun – Projek ternakan ikan dalam sangkar Sungai Como, Tasik Kenyir di sini memberi peluang kepada golongan muda untuk memahirkan diri dalam bidang ternakan ikan.

Malah, projek berimpak tinggi yang dilancarkan tiga tahun lalu itu memberikan mereka pendapatan tetap setiap bulan selain pendapatan sampingan berbentuk elaun.

Sebanyak 17 peserta kini mengusahakan projek ternakan ikan termasuk tilapia merah, patin dan siakap di 2,200 sangkar di Sungai Como.

Ketua blok sangkar satu, Che Ku Adna Ku Jalil berkata, penyertaannya sejak November lalu dalam projek itu banyak memberi pengalaman dan kemahiran untuk menternak ikan.

‘‘Saya sememangnya mempunyai minat dalam bidang ternakan ini tetapi tidak tahu bagaimana hendak mencari pengetahuan dan penyertaan dalam projek ini banyak membantu saya,” katanya.

Belia berusia 34 tahun itu yang berasal dari Wakaf Mempelam, Kuala Terengganu berkata, dia dapat belajar cara untuk menternak dan menjaga ikan dalam sangkar dengan baik.

‘‘Saya juga belajar bagaimana untuk menggred ikan dan melihat kualiti ikan,” ujarnya.

Selain itu, katanya, projek itu juga memberikannya dan peserta lain pendapatan tetap setiap bulan.

‘‘Gaji kami sebulan boleh mencapai RM1,050 bergantung kepada jumlah hari kami bekerja. Selain itu, kami juga akan menerima komisen daripada hasil jualan ikan,” katanya yang sebelum ini bekerja sebagai buruh.

Rakannya, Mohamad Solihan Samad, 27, pula tidak kisah berpanas dan hujan dalam menjalankan kerja penternakan dalam projek itu.

Katanya, beliau tidak mempedulikan keadaan cuaca berkenaan kerana sangat berminat dengan bidang itu.

‘‘Sebelum ini, saya sudah biasa berniaga dalam cuaca berkenaan semasa belajar dahulu,” katanya yang menyertai projek itu pada Mei lalu.

Pemuda yang tinggal di Kampung Tajin di sini berkata, dia diperkenalkan kepada projek oleh seorang peserta projek itu yang tinggal sekampung dengannya.

‘‘Saya tertarik kerana dimaklumkan ia memberikan pengalaman dan kemahiran yang dapat mencapai minat saya selain pendapatan yang baik,” ujarnya.

Sumber:Utusan Malaysia


KPMNJ lancar Skim Saham Kambing

JOHOR BAHRU 22 Jun - Koperasi Permodalan Melayu Negeri Johor (KPMNJ) akan melancarkan Skim Saham Kambing atau Qiradh An- Am dalam masa terdekat bagi memberi peluang kepada ahlinya menjana pendapatan melalui projek ternakan kambing yang telah diusahakan.

Pengerusinya, Prof. Madya Datuk Mohamad Ali Hasan berkata, skim tersebut merupakan rentetan daripada projek perintis kambing boer yang dijalankan di Kahang, Kluang.

Beliau berkata, pengenalan skim berkenaan juga sejajar dengan pembangunan pesat Iskandar Malaysia terutamanya dalam sektor makanan dan pemprosesan agro.

"Dengan skim berkenaan, ahli koperasi dipelawa untuk menyuntik modal bagi projek penternakan kambing boer sekali gus menikmati pendapatan yang telah dijana.

"Namun harus diingat, semua ahli yang berminat perlu menjadi ahli yang aktif," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Mesyuarat Agung Perwakilan KPMNJ ke-14, di sini hari ini.

Turut hadir ialah Pengarah Suruhanjaya Koperasi Malaysia Johor, Ahmad Ali.

Dalam pada itu, Ahmad Ali berkata, pihaknya akan mengembangkan perniagaan pajak gadai Islam Ar- Rahnu di beberapa lokasi di bandar raya ini bagi memenuhi keperluan awam.

Katanya, pada permulaan, satu cawangan baru Ar-Rahnu akan dibuka di Wisma Koperasi, Jalan Skudai, di sini.

Beliau berkata, berdasarkan tinjauan, lokasi tersebut bersesuaian untuk dibuka cawangan baru kerana terdapat permintaan yang tinggi disebabkan kawasan sekitarnya adalah penempatan masyarakat Islam.

"Pihak kami bercadang untuk membuka satu cawangan di setiap kawasan itu bagi memudahkan anggota-anggota koperasi mendapatkan pinjaman tunai bercagar emas yang mudah dan cepat," katanya.

Nikmati keenakan air nira Kuala Sanglang





Khipli Sulaiman tidak mengenal penat lelah mengusahakan ladang niranya di Kuala Sanglang , Perlis.

----------------------------------------------------

KAMPUNG Tanah Timbul, sebuah kampung terpencil yang terletak di hutan paya nipah pinggir pantai Kuala Sanglang Perlis, sering dikunjungi tetamu yang sangat istimewa.

Tetamu tersebut tidak lain tidak bukan, Tuanku Syed Faizuddin Putra ibni Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail, Raja Muda Perlis yang tanpa ragu-ragu meniti batas-batas bendang yang menempatkan ladang Kiefly.

Baginda ke sini kira-kira lima kali setiap tahun semata-mata bagi menikmati keenakan air nira.

Ladang milik Khipli Sulaiman, 49, itu, menyediakan tempat minum air nira berkonsep pangkin santai terbuka termasuk buaian hammock di celah-celah ladangnya.

Selain menjadi pilihan amalan kesihatan tetamu diraja itu, Khilpi mengaku, seorang lagi personaliti terkenal iaitu Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Mukhriz Tun Mahathir juga telah beberapa kali melawat sambil menikmati air nira yang dihasilkannya.

Beliau yakin kunjungan-kunjungan istimewa itu berpunca daripada khasiat kesihatan air nira yang terkenal di negeri-negeri utara Semenanjung di sebalik keenakan rasa manis bak gabungan air laici dan rambutan ditambah madu asli.

Bercerita mengenai khasiat minuman itu, dipercayai antara kelebihan amalan meminum air nira ialah menyejukkan badan, membantu merawat demam dan dan membantu mengurangkan batuk sederhana.

Air nira juga didakwa boleh membantu memecahkan batu karang dan mencuci buah pinggang. Namun secara rendah diri beliau menyatakan semua testimoni itu bukan datang dari mulutnya tapi daripada para pelanggan.

''Saya cuma seorang petani, tidak begitu tahu dan tiada kemampuan untuk membuat kajian saintifik.

"Tetapi, ada pelanggan yang kerap mendapatkan nira ini kerana percaya ia membantu menstabilkan komposisi darah mereka yang sakit tenat," kata Khipli.

Idea mendirikan pondok rehat dan ruang santai itu hanya dilakukan sejak dua tahun yang lalu walaupun beliau telah menanam pokok nira secara kecil-kecilan sejak 10 tahun lepas.

Katanya, ilham itu lahir selepas beliau menyedari memandangkan bumi sekarang sangat panas, tetapi orang kampung sepertinya bernasib baik kerana masih mempunyai persekitaran semula jadi yang nyaman untuk berehat.

Oleh itu, beliau ingin menarik lebih ramai orang terutama dari bandar untuk datang berehat ke kampung.

Ini sekali gus menjadi strategi yang baik mengkomersialkan kehidupan hutan nipah, seterusnya membaiki taraf hidup orang kampung terutama keluarganya sendiri.

Bermula dengan hanya sebatang cangkul, Khipli telah menanam pokok-pokok nipah di sepanjang satu relung kawasan hutan lebat yang disediakan oleh Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (MADA).

Dia juga merancang terlebih dahulu jarak penanaman dan lokasi pokok bagi memastikan setiap pokok mendapat air yang cukup dari tiga sumber air iaitu sungai dan laut serta takungan air hujan.

Meskipun telah meluaskan ladangnya menjadi 3.5 relung iaitu kira-kira satu hektar, hanya 30 peratus sahaja yang boleh dituai hasilnya.

Selebihnya kira-kira 70 peratus lagi masih menunggu tempoh matang yang dianggarkan membuahkan hasil maksimum sekitar setahun lagi.

Berkat usaha dan kesabaran, beliau berjaya mengubah nasib keluarganya yang dulu merupakan penerima bantuan Projek Penempatan Rakyat Termiskin (PPRT).

Kini, ladangnya mula membuahkan hasil, walaupun tidak sentiasa lumayan, beliau mampu menjana pendapatan di antara RM1,000 hingga RM 3,000 sebulan.

"Pada bulan-bulan yang baik, terutama musim sejuk, saya pernah berjaya mendapat sehingga melebihi RM4,000 sebulan," ujar Khipli.

Harapan beliau, pada masa depan, ladang hutan niranya dapat terus diperluaskan serta dapat mempelbagaikan lagi produk ladang.

Buat masa ini, Khipli turut menternak ketam nipah dan ikan air tawar di terusan ladangnya serta menghasilkan cuka nipah.

"Cuka nipah adalah ramuan penting amalan perubatan tradisional Melayu, ini termasuk melegakan sakit-sakit akibat lumpuh," jelasnya dalam satu pertemuan baru-baru ini.

Beliau kini sedang merancang untuk menyediakan khidmat-khidmat perubatan alternatif mudah termasuk urutan kaki dan rawatan mata.

Selain itu, beliau juga berhajat membuka gerai makan dan menjadikan ladangnya tapak laluan joging sekali gus menjadi lokasi rehat dan rawat pilihan keluarga.

Justeru, tidak salah jika dikatakan pengalaman Khipli adalah satu kisah teladan yang patut diketengahkan memandangkan dia kian meniti tangga kejayaan dengan titik peluh sendiri.

Lebih bermakna, beliau berjaya mengubah hutan paya terbiar itu menjadi hutan paya nipah terancang yang bukan sahaja tetap sihat untuk alam semulajadi malah berpotensi menjadi tarikan pelancongan agro negeri itu.

Namun, ketidaktentuan penghasilan air nira adakalanya menimbulkan masalah kepadanya. Ini kerana ada ketikanya air nira tidak mencukupi apabila terdapat rombongan tetamu datang apatah lagi sekiranya tidak menempah terlebih dahulu.

Bagaimanapun, bapa kepada empat anak yang berusia di antara 21 tahun dan 10 bulan itu tetap berusaha memenuhi para tetamu sedaya upayanya.

Justeru beliau berharap agar orang ramai yang berhajat untuk berehat sambil menikmati air nira dapat membuat tempahan terlebih dahulu dengan menghubungi beliau di talian 017-4306245.

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails