Friday, October 16, 2009

Mesin mengasing biji durian


Menggunakan mesin membolehkan kerja-kerja mengasingkan biji durian dilakukan dengan lebih mudah dan bersih.


RAJA buah, durian (Durio zibethinus L). adalah salah satu buah yang sangat digemari di kalangan rakyat negara ini. Aromanya yang menggoda, menjadikan buah ini menjadi popular dimakan segar.

Selain itu, isi durian diproses untuk menghasilkan bermacam-macam jenis makanan seperti dodol wajik, coklat, gula-gula, sos dan bahan perisa.

Bagaimanapun, apabila tiba musimnya buah menjadi terlalu banyak dijual di tepi-tepi jalan dan harganya akan merudum.

Pada masa sama, industri durian lebih tertumpu kepada penjualan buah mentah dan tidak ada mesin khas atau alat khas untuk pemprosesan secara besar-besaran.

Pemprosesan besar-besaran merujuk kepada bagaimana mengasingkan biji durian dengan isinya yang selama ini dilakukan secara manual.

Kerja-kerja ini memerlukan tenaga yang ramai dan mengambil masa yang lama dan rumit.

Di samping itu, pes durian yang diperoleh cara ini juga kurang bersih dn sudah tentu tidak menepati piawaian kebersihan makanan yang ditetapkan.

Oleh itu, selaku, peneraju dalam teknologi dan mekanisasi pertanian dan teknologi makanan, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) telah berjaya menghasilkan satu inovasi mesin yang dikenali sebagai Mesin Pengasing Biji Durian.

Ciri-ciri mesin

Mesin dibangunkan untuk memekanisasikan proses pengasingan biji durian. Durian telah digunakan dalam penghasilan pelbagai produk makanan yang berperisa durian seperti dodol durian, ais krim, kuih dan sebagainya.

*Bahagian utama mesin ialah mekanisme drum yang diperbuat daripada jaringan rod keluli tahan karat. Drum yang berputar ini menggunakan prinsip daya emparan untuk melepaskan biji daripada isi tersebut.

*Sistem penyembur angin berkelajuan tinggi digunakan untuk membersihkan isu durian yang melekat pada rod-rod tersebut.

*Mesin ini hanya memerlukan seorang pengendali dan tidak memerlukan kemahiran tinggi untuk mengendalikannya.

*Mesin ini digerakkan oleh motor dengan kelajuan boleh laras.

*Bahagian-bahagian mesin mudah dipasang dan dileraikan serta mudah dicuci dan diselenggara.

*Pemprosesan boleh dilakukan secara berterusan untuk pengeluaran pes yang maksimum.

*Boleh memproses sehingga 150 kilogram (kg) isi (ulas) dalam masa sejam.

Penggunaan

*Pengendali memasukkan lebih kurang lima kg ulas durian ke dalam bekas (hopper) pengisian.

*Kemudian, mesin dihidupkan dengan kelajuan yang dimasukkan sederhana tadi akan berguling di dalam drum yang berputar

*Selepas lebih kurang lima minit, sebahagian daripada biji durian akan terkeluar dengan sendirinya daripada mesin ini bekas (hopper) outlet biji.

*Isi durian atau pes dikumpulkan dalam hopper outlet.

*Biji-biji durian yang tertinggal boleh dikeluarkan secara manual dan proses ini diulangi untuk ulas-ulas seterusnya.

Keistimewaan

*Mesin ini direka khas untuk pemprosesan is durian kerana kebanyakan mesin pengasing biji yang terdapat di pasaran di reka untuk pelbagai jenis buah, tetapi jika digunakan untuk durian, hasilnya tidak begitu memuaskan.

*Pes durian yang hasilkan tidak mengandungi serpihan biji-biji durian.

*Pes durian yang dihasilkan lebih bersih. Mesin inj mengelakkan berlakunya pencemaran pada pes, dengan meminimumkan pengendalian secara terus.

*Kadar perolehannya lebih tinggi berbanding penggunaan mesin pengasingan serbaguna yang terdapat di pasaran.

*Lebih kurang 60 peratus biji durian dapat dikeluarkan daripada mesin dengan sendirinya.

Potensi komersial

Mesin ini sesuai digunakan oleh usahawan kecil dan sederhana (IKS) yang juga berperanan sebagai sebagai peraih/penjual buah durian mentah.

Pemprosesan buah durian kini boleh dijalankan untuk dibekalkan kepada industri pemprosesan hasilan durian di pasaran.

Kos pengeluaran boleh dikurangkan kerana mesin ini sangat mudah digunakan.

Vermikompos tingkat kesuburan tanah


Vermikompos kaya dengan nutrien yang sesuai untuk tanaman.


VERMIKOMPOS merupakan baja kompos yang terbentuk hasil daripada pemeliharaan cacing dalam kompos. Vermikompos mengandungi najis cacing yang bercampur dengan bahan-bahan organik yang mereput seperti jerami padi, rumput, dan lain-lain sisa bahan tanaman.

Vermikompos mengandungi pelbagai unsur nutrien yang sangat sesuai untuk tanaman.

Selain itu, ia juga membantu menguraikan sebatian kompleks kepada unsur yang boleh diambil oleh tanaman.

Cara membuat vermikompos

a. Bahan-bahan

i. Jerami padi atau sisa bahan pertanian yang telah reput atau separuh reput.

ii. Najis haiwan (tahi lembut) atau tahi ayam)

iii. Cacing merah (cacing kompos)

b. Cara membuat

i. Sediakan tapak kompos dan bangsal untuk membuat vermikompos bagi melindungi daripada hujan dan panas.

ii. Masukkan 300 kilogram (kg) jerami dan 100 kg tahi lembu ke dalam tapak kompos dan gaulkan.

iii. Masukkan empat kg cacing merah (lebih kurang 10,000 ekor) ke dalam campuran jerami dan tutup dengan jerami atau guni

iv. Lakukan penyiraman setiap dua hari sekali supaya campuran sentiasa dalam keadaan lembap.

v. Pemantauan dan pengurusan yang sempurna hendaklah dilakukan bagi memastikan cacing berada dalam keadaan selesa dan tidak diganggu oleh musuh-musuh seperti tikus, semut dan burung.

vi. Hasil vermikompos boleh diambil dalam masa sebulan.

Pengutipan hasil

Vermikompos boleh dituai selepas tiga atau mepat bulan. Vermikompos yang terhasil diasingkan dengan mengumpulkannya dalam satu bahagian dan bahan sisa tanaman bari ditempatkan di sebelahnya.

Cacing-cacing akan berpindah dengan sendirinya ke bahan sisa tanaman baru. Vermikompos yang telah diasingkan ditapis sebelum dibungkus dan dijual atau digunakan.

Kebaikan vermikompos

i. Memperbaiki struktur tanah

ii. Memperbaiki kandungan biologi tanah dengan penambahbaikan mikrorganisma, hormon dan juga enzim.

iii. Membekalkan unsur-unsur yang diperlukan untuk pertumbuhan pokok.

vi. Mengandungi humus yang berguna untuk meningkatkan kesuburan tanah.

Sumber:Utusan MAlaysia

Thursday, September 24, 2009

Usahawan Cipta Makanan Tambahan Ternakan

KULIM, -- Bukan hanya manusia, haiwan ternakan juga memerlukan makanan tambahan sebagai pilihan bagi mewujudkan nilai tambah kepada nutrisi harian.

Wan Azwade Ahmad dari Kampung Batu 7, Lunas, dekat sini yang menyedari keperluan ini cuba menceburi bidang yang dianggap 'luar biasa' iaitu memproses makanan tambahan khusus untuk binatang ternakan.

Katanya idea itu timbul selepas mengikuti kursus ternakan dan bioteknologi di Institut Veterinar Malaysia (IVM), Kluang, Johor pada awal tahun ini.

Wan Azwade, 31, yang turut mengusahakan ladang kambing dan lembu berkata bidang penghasilan makanan tambahan ternakan ini menjanjikan keuntungan lumayan kerana kos pengeluarannya agak rendah.

Ia menggunakan konsep 'Waste to Wealth' (W2W) yang memanfaatkan bahan buangan atau sisa pertanian dengan menggunakan teknologi pemprosesan untuk menghasilkan produk berguna.

Penggunaan sisa buangan untuk menghasilkan bahan yang berguna seperti makanan tambahan ternakan ini kini merupakan suatu fenomena memandangkan banyak penyelidikan mengenainya telah dijalankan.

TIDAK RAMAI TEROKAI

Bagaimanapun ia belum diterokai secara meluas.

Malah di wilayah utara ini ia belum dikenali umum, katanya kepada pemberita di sini baru-baru ini.

Wan Azwade menjelaskan bahawa produk yang dihasilkan ialah mesra alam dan bahan lazim yang digunakan termasuk abu kayu, sekam padi, habuk papan lapis dan sisa pertanian.

"Bahan buangan berkenaan akan dicampurkan dengan sedikit cecair EM (mikroorganisme efektif) yang menggunakan teknologi Jepun dan diperap selama dua minggu.

"Selepas itu, makanan tambahan ternakan akan terhasil dalam bentuk serbuk kering dan sedia untuk dipasarkan," katanya.

Wan Azwade berkata setiap kilogram serbuk makanan tambahan ternakan itu akan dijual dengan harga antara RM15 hingga RM20.

AIR EMAS

Dengan dibantu oleh tiga pekerja, beliau turut mengusahakan makanan tambahan dalam bentuk cecair, yang dikenali sebagai Air Emas dan dijual dengan harga RM60 setiap liter.

"Tempahan yang diterima ketika ini amat menggalakkan khususnya daripada pengusaha ladang ternakan kambing, lembu dan ikan di lain-lain negeri seperti Pulau Pinang dan Perak," katanya.

Wan Azwade berkata makanan tambahan ternakan yang dihasilkan turut diperakui oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar selepas berjaya melepasi ujian analisis nutrisi di IVM baru-baru ini.

"Makanan tambahan ini juga boleh digunakan untuk haiwan peliharaan dan ia berupaya membantu memperbaik sistem penghadaman, sekaligus mengurangkan bau busuk pada najis ternakan," katanya.

CAMPURAN MUDAH

Penggunaan makanan ini juga mudah iaitu dengan hanya mencampurkan kira-kira 10 hingga 50 gram bahan itu bersama makanan rutin ternakan setiap hari.

"Sebagai contoh, para penternak hanya perlu memasukkan kira-kira 30 gram serbuk makanan tambahan itu bersama rumput bagi setiap ekor lembu pedaging dewasa," katanya.

Menurut Wan Azwade, dengan penghasilan makanan tambahan ini, ia bukan sahaja membantu industri ternakan berkembang malah dapat mengurangkan masalah penternak bergantung kepada makanan import.

"Ia mengurangkan kos makanan, sekali gus menjimatkan pengaliran keluar wang negara," katanya.

Penternak atau orang ramai yang berminat untuk mendapatkan produk makanan tambahan ternakan ini boleh mengunjungi ladang Wan Azwade di No. 1E, Kampung Batu Tujuh, Jalan Padang Serai, Lunas, Kulim atau menghubunginya di talian 019-5651626 atau 019-5136430.

-- BERNAMA

Dua Felda Dipilih Sebagai Gedung Makanan Negara Untuk Pisang

GUA MUSANG, (Bernama) -- Felda memilih Rancangan Tanah Ciku Satu dan Perasu sebagai pusat melaksanakan projek gedung makanan negara membabitkan tanaman pisang Jelai Berangan secara komersial, kata Pengurus Besar Felda Wilayah Gua Musang, Abd Malib Abd Rani.

Beliau berkata projek berkenaan akan dimulakan selepas Oktober depan membabitkan 210 peneroka, 140 peserta Rancangan Tanah Ciku Satu dan 70 peserta Perasu.

Beliau berkata, Felda akan melatih peneroka berkenaan untuk melahirkan usaha berjaya dalam bidang tanaman pisang itu kerana ia mampu memberi pulangan lumayan.

"Cadangan ini adalah idea Perdana Menteri, Datuk Sri Najib Razak yang mahu peneroka ada pendapatan sampingan menerusi tanaman berkenaan," katanya pada majlis penyampaian bonus raya Peneroka Felda di Perkarangan Masjid Rancangan Tanah Felda Ciku Satu, dekat sini Rabu.

Penyerahan Bonus Raya itu dilakukan oleh Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) Paloh, Datuk Nozula Mat Diah.

Abd Malib berkata, kerajaan mengambil berat mengenai pundapatan peneroka dan merancang banyak kerja sampingan untuk mereka usahakan dan mampu menampung perbelanjaan.

Katanya, dua rancangan tanah itu juga sekarang ini terbabit dengan program tanam semula ladang sawit dan kesempatan itu diambll untuk memajukan 800 hektar tanah bagi tanaman pisang.

"Ia tidak akan menjejaskan program tanam semula sawit kerana tanaman pisang boleh diusahakan di lorong kawasan ladang berkenaan.

"Hanya tidak sampai enam bulan mereka akan menerima hasil pisang dan apa yang kita harapkan hasilnya lebih bermutu bagi memenuhi permintaan di pasaran," katanya.

Beliau berkata, Felda akan membimbing mereka untuk berjaya dan banyak lagi kawasan tanah rancangan Felda yang boleh dimajukan sendiri peneroka untuk menambahkan pendapatan.

-- BERNAMA

Siswazah UPM Ceburi Pertanian Komersial

TUMPAT - Menyedari akan potensi besar sektor pertanian, seorang siswazah bidang Bioindustri, Universiti Putra Malaysia, sanggup memberanikan diri menceburi sektor pertanian untuk muncul sebagai seorang petani komersial. Azizi Awang, 35 tahun dari Kampung Bendang Luas, Tumpat kini mengusahakan tanaman pisang jenis berangan di atas tanah yang disewa seluas 8.4 hektar dengan bantuan empat pekerja.

Projek itu dilaksanakan dalam beberapa fasa di mana fasa pertama sebanyak 4,000 pokok telah ditanam sejak Mac lalu dengan modal permulaan sebanyak RM 40,000 dan dijangka akan mengeluarkan hasil dalam tempoh 9 bulan.

Bagi fasa kedua pula, sebanyak 4,000 pokok lagi akan ditanam tidak lama lagi. Segala ilmu yang dipelajari semasa menuntut di UPM dan pengalaman bekerja selama 3 tahun dalam sektor pertanian dan penternakan dengan sebuah syarikat swasta di Sarawak telah digunakan sepenuhnya bagi menjayakan projek tersebut.

Kesungguhan beliau dalam sektor ini telah mendapat perhatian daripada Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Bunga Raya yang telah menjadikan beliau sebagai usahawan bimbingan PPK itu bagi membolehkannya muncul sebagai usahawan tani berjaya pada masa depan.


Pengurus Besar PPK berkenaan, En. Zulkifli Salleh menjelaskan, pihak PPK akan membantu beliau dalam bentuk kredit input pertanian selain memohon bantuan dan pinjaman daripada KADA agar projek tanaman pisang ini dapat diperluaskanlagi pada masa akan datang.

Jambu Pak Cu ke pasar raya


JAMBU Pak Cu 916 Sdn Bhd, perintis perniagaan jambu potong secara komersial yang kini sudah mempunyai 468 cawangan di seluruh negara melangkah setapak lagi apabila akan memasuki pasar raya di seluruh negara dalam tempoh terdekat.

Pengarah Urusannya, Ishak Abdul (Pak Cu), berkata sejak 1982 lagi dia sudah mula berniaga jambu potong dan walaupun bermula secara kecil-kecilan kini dia mampu memberi peluang kepada orang lain untuk memperoleh pendapatan sampingan.

Katanya, berikutan sambutan menggalakkan terhadap produk makanan berasaskan jambu berkenaan dia menyasarkan lebih banyak cawangan yang akan dibuka akhir tahun ini.

“Peluang perniagaan kios jambu batu potong terbuka kepada sesiapa saja yang berminat lebih-lebih lagi mereka yang menganggur kerana selain dapat menjana pendapatan lumayan sekali gus memperoleh ilmu perniagaan.

“Potensi untuk berjaya dalam perniagaan ini sangat besar jika tahu caranya dan diusahakan dengan jujur, malah ada yang mampu mencatatkan jualan RM300 sehingga RM1,500 sehari,” katanya di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Katanya, selain cuba menembusi pasaran pasar raya, syarikat Jambu Pak Cu 916 turut mengajar mereka menguruskan perniagaan tepi jalan supaya berjaya dan mampu memperoleh pendapatan tetap mencecah ribuan ringgit.

Fokus pasaran Jambu Pak Cu 916 ini bukan saja di Semenanjung Malaysia tetapi menurut Pak Cu, pihaknya akan memasuki pasaran di Sabah dan Sarawak jika ada permintaan di sana.

Jambu Pak Cu 916 mengalu-alukan orang ramai atau pengusaha yang ingin mengembangkan perniagaan dengan membuka jualan jambu jenama berkenaan kerana ia mampu menjana pendapatan keluarga.

Pakej perniagaan yang ditawarkan oleh Jambu Pak Cu 916 berharga RM2,200 merangkumi kios, set payung dan pelbagai kelengkapan lain selain diberi bimbingan dan latihan usahawan.

Oleh Sri Ayu Kartikawati Amri
kartika@hmetro.com.my

Fama buka 5 pasar tani baru

LEMBAGA Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Perak akan mewujudkan lima pasar tani baru di beberapa lokasi strategik di seluruh negeri bagi memenuhi kehendak pengguna serta membantu meningkatkan taraf hidup pengusaha hasil tani tempatan, menjelang akhir tahun ini.

Lokasi baru itu di Kuala Kangsar, Kampar, Changkat Jering, Manjung dan Parit Buntar selain tiga yang baru dilancarkan baru- baru ini iaitu di Taman Perpaduan (Ipoh) selain Kampung Gajah dan Pokok Assam (Taiping).

Ahli Lembaga Pengarah Fama, Datuk Shamsul Anuar Nasarah, berkata secara keseluruhan, 17 pasar tani aktif beroperasi di negeri ini sejak 1985 sehingga Julai lalu membabitkan 723 peserta.

Beliau berkata, nilai keseluruhan jualan yang dicatatkan sejak ia mula dibuka 24 tahun lalu mencecah RM159 juta dengan tahun lalu saja ia mencapai angka jualan RM12 juta.

“Bagi Januari hingga Julai tahun ini pula, nilai jualan sudah pun mencapai RM7.3 juta dan ia adalah angka cukup memberangsangkan.

“Kami berharap penubuhan pasar tani baru itu akan membantu meningkatkan nilai jualan keseluruhan apabila semuanya dapat beroperasi sepenuhnya kelak,” katanya.

Katanya, pembukaan lebih banyak pasar tani bukan saja memberi sumber pendapatan tambahan kepada pengusaha hasil tani malah, ia juga mampu menjana ekonomi di negeri.

Selain pasar tani, Fama Perak turut mewujudkan program pembangunan usahawan lain seperti Gerai Buah-Buahan Segar (GBBS) membabitkan 41 unit dengan 32 peserta dan empat Kedai Rakyat (12 peserta).

Program berkenaan sehingga kini mencatatkan nilai jualan sebanyak RM7 juta setiap tahun.

Katanya, semua program dirancang dan dilaksanakan oleh Fama bertujuan meningkatkan pembangunan usahawan dan menambahkan pendapatan peserta.

Perluas industri sarang burung walet di kampung

JABATAN Perkhidmatan Veterinar (JPV) akan memperluaskan industri sarang burung walet ke kampung bagi menggalakkan lebih ramai pengusaha Bumiputera menceburi industri itu.

Ketua Pengarah JPV, Datuk Abd Aziz Jamaluddin, berkata pihaknya percaya industri itu boleh berkembang di kawasan kampung kerana ia mempunyai pelbagai sumber makanan untuk burung itu seperti tanaman dan dusun buah-buahan.

“Jika boleh kami hendak melihat lebih ramai Bumiputera terbabit dalam industri burung walet ini,” katanya selepas meninjau perusahaan burung walit di Kampung Pengkalan Berangan, di Marang, Terengganu, semalam.

Abd Aziz berkata, ketika ini, terdapat 200,000 pengusaha burung walet di seluruh negara dengan nilai pengeluaran mencecah RM1 bilion setahun.

Beliau berkata, daripada jumlah besar itu, hanya lapan peratus mewakili pengusaha Bumiputera.

- Bernama

Wednesday, September 23, 2009

Varieti Kacang Tanah Baru Margenta


Satu lagi tanaman alternatif bagi petani kawasan tanah bris

Dalam usaha untuk mencari tanaman alternatif kepada tembakau bagi kawasan tanah bris, MARDI telah mengenal pasti satu varieti baru kacang tanah yang diberi nama Margenta. Varieti ini telah bangunkan melalui penilaian setempat dan telah terbukti mempunyai potensi hasil yang tinggi di tanah bris dan sesuai dijadikan salah satu tanaman singkat masa yang dapat ditanam secara giliran dengan jagung manis dan keledek bagi menggantikan tembakau. Varieti ini telah dibawa masuk dari ICRISAT (International Crop Research Institute for the Semi Arid Tropics), India. Penilaian prestasi dan pembangunan amalan agronomi bagi varieti ini telah dijalankan semenjak tahun 2002 oleh pegawai penyelidik Pusat Penyelidikan Padi & Tanaman Industri, Stesen MARDI Telong, Puan Zaharah Ariffin dan En. Yahaya Hussain dengan bantuan penyelidik-penyelidik dari Pusat Mekanisasi & Automasi dan Pusat Teknologi Makanan MARDI.


Ladang kacang tanah Margenta di MARDI Telong

Sifat lenggai & biji kacang tanah Margenta

Kelebihan utama varieti Margenta ini berbanding dengan varieti kacang tanah yang ditanam pada masa ini ialah hasil yang lebih tinggi, tahan kepada penyakit karat dan bintik daun dan kualiti lenggai dan biji yang lebih baik. Potensi hasil lenggai kering adalah melebihi 3.5 t/ha. Lenggai yang dihasilkan adalah lebih besar dan seragam dengan peratus lenggai berbiji dua adalah melebihi 80%. Ciri ini sangat diperlukan oleh pengilang dalam penghasilan produk makanan snek seperti kacang panggang dan Menglembu.

Kacang tanah boleh digunakan sebagai ramuan dalam pelbagai masakan dan kuih muih. Selain daripada direbus atau digoreng, kacang tanah Margenta sesuai untuk diproses menjadikan produk snek seperti kacang rebus kering ala Menglembu, coklat berkacang, bepang kacang, kacang goreng bersalut, rempeyek dan juga kuah sate dalam uncang sebagai sajian makan bersama sate, nasi himpit dan gado-gado. Produk-produk ini sesuai dimakan oleh semua lapisan masyarakat dan digemari oleh masyarakat Malaysia dan berpotensi untuk dieksport ke luarnegara.

Varieti Margenta ini telah sempurna dilancarkan oleh Y.B. Datuk Rohani Abdul Karim, Timbalan Menteri Pertanian & Industri Asas Tani, di Stesen Penyelidikan MARDI Telong, Bachok, Kelantan pada 16 Ogos 2009. Dalam ucapan pelancaran tersebut Y.B. Datuk Rohani menyarankan supaya lebih ramai petani menanam varieti ini kerana varieti ini sangat sesuai untuk tanah bris. Selain daripada itu, kacang tanah juga boleh dijadikan tanaman pilihan yang baik bagi sistem tanaman integrasi atau perladangan campur kerana sisa baki tanaman (batang dan daun) sesuai dijadikan sumber makanan ternakan yang berkhasiat sama ada dalam bentuk segar atau setelah diproses menjadi silaj.

Friday, September 11, 2009

Kerisik Ucu dikomersialkan


AFIDAH Kamaruddin menggoreng kelapa parut di rumahnya di Bandar Putra Kulai, Johor Bahru, baru-baru ini.


JOHOR BAHRU 9 Sept. - Sejak zaman dahulu, kerisik merupakan makanan popular yang sering digunakan sebagai perencah tambahan dalam masakan oleh masyarakat berbilang kaum di negara ini.

Cuba bayangkan masakan rendang atau laksa Johor tidak dimasukkan sedikit kerisik. Aduhai, memang kurang 'rasa' dan boleh menghilangkan selera seseorang untuk menikmati masakan itu dengan sepuas-puasnya.

Hakikatnya, kerisik cukup terkenal untuk menambah rasa sedap masakan, memekatkan masakan selain menambah aroma yang menyelerakan.

Secara tradisinya, kerisik yang dihasilkan daripada kelapa parut tua dilakukan oleh golongan wanita dan remaja perempuan.

Maka tidak hairan jika ramai yang pernah mendengar gurauan orang tua mengatakan lelaki yang ingin mencari calon isteri perlu memilih wanita yang pandai membuat kerisik.

Kata gurauan itu menggambarkan calon isteri pasti rajin di dapur kerana proses membuat kerisik bukan kerja yang mudah.

Ia mengambil masa yang lama apabila kelapa perlu diparut terlebih dahulu sebelum digoreng tanpa minyak di dalam kuali.

Kini, cara membuat kerisik dihasilkan mengikut peredaran zaman apabila mengikut cara moden yang menggunakan alat pengisar dan bukan lagi lesung batu.

Afidah Kamaruddin, 41, kini mengkomersialkan kerisik dengan memasarkan secara sambilan di rumahnya di Bandar Putra Kulai di sini.

Ibu kepada empat orang anak itu menjalankan perusahaan yang jarang-jarang dilakukan golongan wanita lain di negara ini dalam usaha memelihara kesinambungan makanan tradisional itu agar tidak pupus ditelan zaman.

Dikenali dengan nama Kerisik Ucu, suri rumah sepenuh masa itu memasarkan produk tersebut menerusi rantaian pemasaran yang dilakukan adik-beradik dan rakan-rakan sejak 1997.

"Kerisik boleh diumpamakan makanan yang tidak pupus zaman kerana kepentingannya dalam menambah kesedapan sesuatu masakan.

"Justeru, saya berharap Kerisik Ucu mampu menjadi pewaris bahan perencah utama makanan pada masa akan datang," katanya ketika ditemui Utusan Malaysia baru-baru ini.

Afidah memberitahu, mampu bertahan lama hingga tempoh satu tahun apabila disimpan dalam peti sejuk merupakan keistimewaan Kerisik Ucu.

Selain itu, ia mempunyai bau yang lebih wangi kerana menggunakan kelapa laut dari Batu Pahat yang memiliki santan pekat.

Katanya, proses penghasilan kerisik pula menggunakan bahan yang bermutu dan tiada bahan pengawet tiruan.

"Proses membuat kerisik bermula apabila kelapa yang diparut digoreng di dalam kuali selama satu jam setengah.

"Selepas kelapa parut itu garing dan menghasilkan aroma yang sedap, ia dibiarkan sejuk seketika sebelum dikisarkan hingga mengeluarkan minyak dan akhirnya menjadi kerisik," katanya.

Pada kebiasaannya, proses melakukan kerisik dijalankan pada waktu malam dan menggunakan 10 biji kelapa untuk menghasilkan tiga bekas besar kerisik," katanya yang dibantu suami tersayang, Roslin Mustaffa.

Afidah berkata, satu bekas besar kerisik dijual dengan harga RM8, manakala bekas kecil RM4.50

Katanya, permintaan terhadap Kerisik Ucu meningkat ketika menjelang musim perayaan seperti Aidilfitri, manakala pada hari biasa bergantung kepada permintaan pelanggan.

Ibu yang memiliki sepasang anak kembar lelaki itu memberitahu, para pelanggan utamanya terdiri daripada peniaga restoran dan golongan wanita yang bekerja.

Ditanya mengapa memilih kerisik sebagai sumber pendapatan tambahan, Afidah berkata, kesukaran mendapatkan makanan itu di pasaran mendorongnya tampil menyediakan perkhidmatan itu.

Afidah menyimpan cita-cita besar agar suatu hari nanti dia dapat membuka sebuah bengkel memproses kerisik sendiri untuk meningkatkan kuantiti pengeluarannya.

Selain Kerisik Ucu, dia turut memasarkan produk makanan sejuk beku seperti karipap dan cucur badak.

Afidah boleh dihubungi di talian 013-7698934 atau 07-5990810.

Timur: Petani perlu daftar Fama

Program ladang kontrak permudah agensi pasar hasil keledek


KOTA BHARU: Petani yang menanam keledek sekitar Bachok dan Pasir Puteh, diminta mendaftarkan nama mereka dengan Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Kelantan bagi menyertai program ladang kontrak yang dapat menjamin pasaran hasil tanaman kontang itu.

Pengarah Fama negeri, Mamat Yunus, berkata ketika ini, kira-kira 100 petani menyertai program ladang kontrak untuk membolehkan hasil tanaman mereka dipasarkan Fama setiap musim tuaian.

Katanya, Fama percaya ramai lagi petani sekitar Bachok dan Pasir Puteh menanam keledek sebagai tanaman gantian kepada tembakau itu berikutan sebelum ini pasarannya begitu baik dan meluas.

"Bagaimanapun, sejak akhir-akhir ini terutama ketika Ramadan, sambutan terhadap keledek menurun, manakala pengeluaran hasilnya meningkat berikutan penyertaan petani terhadap tanaman gantian tembakau itu semakin ramai.

"Saya nasihatkan petani yang belum berdaftar dengan Fama supaya segera berbuat demikian kerana kita akan bekerjasama dengan sebuah kilang di Kawasan Perindustrian Pengkalan Chepa di sini yang akan memproses keledek itu sebagai jus minuman atau kordial," katanya ketika dihubungi di sini, semalam.

Beliau mengulas pendedahan Berita Harian, berhubung keresahan lebih 500 keluarga petani sekitar Bachok yang menanam keledek ekoran kejatuhan harga hasil tanaman itu yang merudum daripada RM1.40 pada April kepada 40 sen ketika ini.

Mamat berkata, Fama mengakui harga pasaran keledek yang dikeluarkan petani ketika ini merosot berikutan kurangnya sambutan di kalangan pengusaha kuih muih yang menumpukan terhadap penjualan kuih tradisional sempena Ramadan.

"Apabila perbincangan dengan pengilang berjaya, kita boleh membekalkan keledek kepada mereka dalam kuantiti banyak yang kita raih daripada petani kerana ia memerlukan antara 10 hingga 14 tan keledek sehari sebelum diproses menjadi puri," katanya.

“Ketika Fama membeli keledek daripada petani pada harga 80 sen sekilogram sebelum ini, petani yang menyertai program ini mampu memperoleh pendapatan kira-kira RM3,000 hingga RM4,000 semusim tanaman," katanya.

Sumber:Berita HArian

Waiz Kashifi puas ceburi pertanian


Waiz Kashifi menunjukkan pokok cilinya yang setinggi 12 kaki.


MEMPUNYAI pendapatan tetap sebagai juruteknik di bahagian pembangunan dan kajian Power Train, Proton selama 17 tahun belum dapat memberi kepuasan kepada Waiz Kashifi Abdul Rauf, 34 tahun.

Jiwa lelaki ini nampaknya lebih cenderung ke arah pertanian, mendorongnya berhenti kerja.

Namun demikian, pengalaman dan pengetahuan yang dimiliki dalam bidang automotif tidak dipersia-siakan apabila dia membawa ilmu tersebut ke dalam bidang pertanian.

''Dengan penggunaan teknologi seperti yang terdapat dalam sistem automotif, bdang pertanian dapat dipertingkatkan,'' katanya bersemangat semasa ditemui di kebun kajiannya di Tabika Kemas, Seksyen 17, Shah Alam yang dijadikannya tempat latihan para belia dalam bidang pertanian.

Waiz Kashifi yang mengakui mempunyai sedikit pengetahuan dalam asas pertanian ketika itu sanggup mencuri masa mempelajari tentang pertanian ketika dihantar berkursus di luar negara oleh syarikatnya bekerja waktu itu.

''Apabila dihantar bertugas di luar negara seperti Australia, Sweden dan sebagainya, saya akan mengambil cuti untuk melawat ladang-ladang pertanian di sana.

''Saya tertarik dengan teknologi yang mereka gunakan dan ingin mempelajari agar disesuaikan dengan negara kita,'' katanya yang pernah ke Jepun pada 2004 untuk mempelajari bidang biologi.

Di kebun, kajian ini yang hanya sebesar sekangkang kera atau pun sebesar kawasan tepi rumah teres biasa, Waiz Kashifi dilihat sibuk mengajar seramai kira-kira 20 orang belia daripada seluruh negara mengenai kaedah penanaman yang dapat memberikan hasil yang di luar jangkaan.

Lebih menarik ialah melihat sepohon pokok cili merah yang setinggi 12 kaki dan menjulang tingginya.

Pokok cili yang lebat berbuah ini menjadi tarikan sesiapa sahaja yang ke situ. Jika ingin memetik buahnya, terpaksalah anda berdiri di atas kerusi.

Selain cili tinggi itu, terdapat banyak lagi tanaman seperti cili api, rock melon, tomato, kobis, peria, limau nipis, limau kasturi, mangga, cili benggala dan pokok sayur kambas yang telah berusia lapan bulan namun masih berbuah lebat.

Menurutnya lagi, di kebun itu, belia yang datang belajar di situ akan diajar cara membuat baja, penggunaan enzim, penguraian mikro, kaedah tanaman cara sihat dan sebagainya.

''Pada masa ini terdapat seramai 60 orang pelajar daripada sekitar Selangor yang belajar di sini. Selain belia, ramai juga warga emas yang belajar di sini.

''Di sini kami mengamalkan sikap hak bersama yang mana masalah akan dikongsi bersama. Contohnya ladang adalah milik belia sementara saya mengajar mereka daripada segi teknikal.

''Selain itu adalah penting mempelajari keperluan pokok dan kita yang menanam boleh menentukan atau merancang hasil yang diingini seperti sebatang pokok cili boleh berbuah sehingga empat kilogram. Sebab itu di sini ada pokok paling tinggi dan paling rendah kerana kita boleh menentukannya.

''Di sini juga saya merawat pokok-pokok sakit yang dihantar oleh pelanggan seperti pokok anggur, cili dan sebagainya. Setelah pokok-pokok itu subur, pemiliknya akan datang mengambilnya semula,'' katanya yang banyak mendapat jemputan mengajar di seluruh negara termasuk daripada institusi pengajian tinggi awam.

Katanya lagi, apa yang dilakukannya ini adalah untuk membantu belia dalam bidang pertanian agar mereka memperoleh pendapatan lumayan.

Cuma apa yang diharapkan agar usaha mereka ini mendapat sokongan daripada pihak kerajaan.

Tuesday, September 8, 2009

Usahawan Cipta Makanan Tambahan Ternakan

KULIM, 1 Sept (Bernama) -- Bukan hanya manusia, haiwan ternakan juga memerlukan makanan tambahan sebagai pilihan bagi mewujudkan nilai tambah kepada nutrisi harian.

Wan Azwade Ahmad dari Kampung Batu 7, Lunas, dekat sini yang menyedari keperluan ini cuba menceburi bidang yang dianggap 'luar biasa' iaitu memproses makanan tambahan khusus untuk binatang ternakan.

Katanya idea itu timbul selepas mengikuti kursus ternakan dan bioteknologi di Institut Veterinar Malaysia (IVM), Kluang, Johor pada awal tahun ini.

Wan Azwade, 31, yang turut mengusahakan ladang kambing dan lembu berkata bidang penghasilan makanan tambahan ternakan ini menjanjikan keuntungan lumayan kerana kos pengeluarannya agak rendah.

Ia menggunakan konsep 'Waste to Wealth' (W2W) yang memanfaatkan bahan buangan atau sisa pertanian dengan menggunakan teknologi pemprosesan untuk menghasilkan produk berguna.

Penggunaan sisa buangan untuk menghasilkan bahan yang berguna seperti makanan tambahan ternakan ini kini merupakan suatu fenomena memandangkan banyak penyelidikan mengenainya telah dijalankan.

TIDAK RAMAI TEROKAI

Bagaimanapun ia belum diterokai secara meluas.

Malah di wilayah utara ini ia belum dikenali umum, katanya kepada pemberita di sini baru-baru ini.

Wan Azwade menjelaskan bahawa produk yang dihasilkan ialah mesra alam dan bahan lazim yang digunakan termasuk abu kayu, sekam padi, habuk papan lapis dan sisa pertanian.

"Bahan buangan berkenaan akan dicampurkan dengan sedikit cecair EM (mikroorganisme efektif) yang menggunakan teknologi Jepun dan diperap selama dua minggu.

"Selepas itu, makanan tambahan ternakan akan terhasil dalam bentuk serbuk kering dan sedia untuk dipasarkan," katanya.

Wan Azwade berkata setiap kilogram serbuk makanan tambahan ternakan itu akan dijual dengan harga antara RM15 hingga RM20.

AIR EMAS

Dengan dibantu oleh tiga pekerja, beliau turut mengusahakan makanan tambahan dalam bentuk cecair, yang dikenali sebagai Air Emas dan dijual dengan harga RM60 setiap liter.

"Tempahan yang diterima ketika ini amat menggalakkan khususnya daripada pengusaha ladang ternakan kambing, lembu dan ikan di lain-lain negeri seperti Pulau Pinang dan Perak," katanya.

Wan Azwade berkata makanan tambahan ternakan yang dihasilkan turut diperakui oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar selepas berjaya melepasi ujian analisis nutrisi di IVM baru-baru ini.

"Makanan tambahan ini juga boleh digunakan untuk haiwan peliharaan dan ia berupaya membantu memperbaik sistem penghadaman, sekaligus mengurangkan bau busuk pada najis ternakan," katanya.

CAMPURAN MUDAH

Penggunaan makanan ini juga mudah iaitu dengan hanya mencampurkan kira-kira 10 hingga 50 gram bahan itu bersama makanan rutin ternakan setiap hari.

"Sebagai contoh, para penternak hanya perlu memasukkan kira-kira 30 gram serbuk makanan tambahan itu bersama rumput bagi setiap ekor lembu pedaging dewasa," katanya.

Menurut Wan Azwade, dengan penghasilan makanan tambahan ini, ia bukan sahaja membantu industri ternakan berkembang malah dapat mengurangkan masalah penternak bergantung kepada makanan import.

"Ia mengurangkan kos makanan, sekali gus menjimatkan pengaliran keluar wang negara," katanya.

Penternak atau orang ramai yang berminat untuk mendapatkan produk makanan tambahan ternakan ini boleh mengunjungi ladang Wan Azwade di No. 1E, Kampung Batu Tujuh, Jalan Padang Serai, Lunas, Kulim atau menghubunginya di talian 019-5651626 atau 019-5136430.

-- BERNAMA

Fama Johor Beli 100 Metrik Tan Pulasan Menerusi Kontrak Ladang

JOHOR BAHARU, (Bernama) -- Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) Johor membeli 100 metrik tan buah pulasan daripada 52 pekebun di Pekan Nenas, dekat Pontian, sebagai usaha meningkatkan bekalan buah tempatan itu di pasaran.


Pengarah Fama Johor Faridulatrash Md Mokri berkata pembelian itu dibuat menerusi program kontrak ladang yang bermatlamat meningkatkan pendapatan pekebun selain meningkatkan jumlah peserta kontrak ladang yang kini mencecah 6,000 orang di negeri ini.

"Perjanjian bersama 52 pekebun pulasan jenis "Hock 69" ini dilakukan pada 30 Jun lepas dengan Fama mensasarkan pulangan sebanyak RM250,000 melalui belian ini," katanya kepada pemberita, di sini, Isnin.

Beliau berkata terdapat 30 hektar tanaman pokok pulasan di empat kampung iaitu Kampung Bakar Arang, Kampung Air Putih, Kampung Melayu Raya dan Kampung Sawah.

Faridulatrash berkata pulasan mendapat permintaan menggalakkan di pasaran tempatan selain turut dieksport ke Singapura.

Selain Pekan Nenas, pulasan turut ditanam di kawasan seluas 10 hektar di Simpang Renggam dan Layang-Layang dekat Kluang serta 50 hektar di Muar, katanya.

-- BERNAMA

Projek Agropolitan Diteruskan Di Perak

IPOH, (Bernama) -- Kerajaan Perak meluluskan tanah seluas 1,000 hektar kepada Risda untuk membangunkan Projek Agropolitan di Air Ganda dekat Gerik bagi membantu 400 keluarga miskin tegar di daerah itu, kata Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir.


Beliau berkata projek berkenaan yang dirancang sejak beberapa tahun lepas tergendala kerana kerajaan negeri yang ditadbir Pakatan Rakyat sebelum ini menghentikannya.

"Program ini sebenarnya bertujuan memberi fokus kepada pembangunan ekonomi, prasarana fizikal dan pembangunan manusia untuk membantu masyarakat luar bandar yang miskin tegar supaya keluar daripada garis kemiskinan.

"Seramai 400 keluarga akan mendapat manfaat dalam program ini dan kami yakin melalui program seperti ini mampu mengurangkan masalah kemiskinan di Perak," katanya pada sidang akhbar selepas majlis Penyampaian Dividen Peserta Tanam Baru Bekelompok (RTBB) dan Tanam Semula Komersial (TSK) Risda negeri Perak.

Zambry berkata semua peserta program akan diberikan sebuah rumah dan kawasan pertanian bagi memulihkan ekonomi dan mengeluarkan mereka daripada garis kemiskinan.

Beliau berkata kerajaan negeri juga telah mengenalpasti dua kawasan lain di Tanjung Piandang dan Pangkor untuk projek yang sama.

Kerajaan Negeri akan menyediakan tanah di setiap daerah di negeri ini bagi projek sama sekiranya Risda mempunyai peruntukan yang mencukupi dan boleh membantu penduduk miskin tegar di Perak, katanya.

Pada majlis itu, seramai 937 peserta RTBB menerima dividen sebanyak RM4.9 juta iaitu bagi musim penanaman tahun lepas manakala 7,308 peserta TSK menerima dividen sebanyak RM16.7 juta bagi musim yang sama sepanjang tahun 2008.

-- BERNAMA

Terengganu Rancang Kempen Makan Daging Kambing

KUALA TERENGGANU, (Bernama) -- Terengganu akan menjalankan kempen bagi meningkatkan kadar pemakanan daging kambing di kalangan penduduk tempatan daripada 3,500 kilogram setahun ketika ini kepada 500,000 kilogram setahun.


Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Kecil Negeri Muhammad Pehimi Yusof berkata kempen dengan kerjasama Jabatan Veterinar dari semasa ke semasa itu akan berusaha mengikis stigma negatif orang ramai terhadap daging kambing.

Beliau berkata pihaknya sedar ramai kalangan masyarakat merasa bimbang dan takut untuk memakan daging kambing kerana ia dikatakan berkolestrol tinggi, dan sering dikaitkan dengan darah tinggi serta mengakibatkan pening kepala.

"Sebenarnya daging kambing mengandungi kandungan kolestrol lebih rendah berbanding daging ayam, lembu dan bebiri," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Pelancaran Kedai Satay Kaprima di sini hari ini.

Pehimi berkata menjelang tahun 2010 kuantiti pengeluaran daging kambing di Terengganu dijangka mencecah 260 tan metrik berbanding 140 tan metrik ketika ini.

Beliau berkata tahun ini kerajaan negeri membelanjakan RM1 juta untuk membangunkan 70 buah projek mikro kaprima (baka kambing), yang melibatkan 700 ekor induk.

-- BERNAMA

Thursday, September 3, 2009

Sasaran RM500j taman halal

PETALING JAYA 3 Sept. – Perbadanan Kemajuan Industri Halal (HDC) menjangka dapat menarik pelaburan asing langsung berjumlah RM500 juta melalui Taman Halal yang diadakan di seluruh negara pada tahun depan.

Naib Presiden Pembangunan Industrinya, Nicholas Shariff Collins berkata, HDC sedang berbincang dengan pihak asing terutama syarikat multinasional yang berminat melabur di Taman Halal tersebut.

‘‘Pada tahun ini, lima Taman Halal yang beroperasi berjaya menarik pelaburan melebihi sasaran RM100 juta dan untuk mencapai RM500 juta adalah tidak mustahil.

‘‘Dengan pembukaan dua lagi Taman Halal di Pengkalan Chepa, Kelantan dan Sungai Petani, Kedah sasaran tersebut akan dapat dicapai,’’ katanya selepas taklimat media mengenai garis panduan pembangunan Taman Halal HDC disini hari ini.

Hadir sama, Ketua Pembangunan Taman Halal, Dr. Nor Azman Ngah.

Lima Taman Halal yang beroperasi setakat ini adalah Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), Pusat Halal Selangor di Pulau Indah, Selangor, Taman Halal Pedas, Negeri Sembilan, Taman Makanan Halal Serkam, Melaka dan Pusat Halal Tanjung Manis, Sarawak.

Setakat ini, dua syarikat utama F&N dan Concept Amenities dari Australia akan memulakan operasi di Taman Halal yang terletak di Selangor pada tahun hadapan.

‘‘HDC akan terus menggiatkan aktiviti pemasaran dan promosi untuk menggalakkan lebih banyak pelaburan luar datang dan beroperasi di Taman Halal negara ini.

‘‘Selain itu, melalui Taman Halal ini HDC akan melatih perusahaan kecil dan sederhana (PKS) dengan menyediakan zon istimewa kepada PKS serta pelbagai insentif kepada mereka,’’ jelasnya.

Sementara itu, pengendali Taman Halal digalakkan mendapatkan status halal Malaysia (HALMAS) bagi membolehkan mereka menerima insentif yang disediakan HDC seperti pengecualian cukai dan sebagainya.

Collins berkata, status HALMAS itu akan diberikan kepada pengendali Taman Halal yang mengikut garis panduan yang ditetapkan HDC.

Potensi pasaran produk halal semakin meningkat dengan kebanyakan mereka memerlukan produk dengan piawaian kualiti tinggi, bersih dan selamat sejajar dengan pensijilan halal.

Pasaran halal global bernilai AS$1.3 trilion (RM4.57 trilion) dan dijangka mengalami pertumbuhan digit berganda setiap lima tahun.

Ingin bantu penternak keli


Exco Pergerakan Pemuda Umno Malaysia, Datuk Sohaimi Shahadan memberikan makanan kepada ikan keli semasa majlis perasmianThe Rights Bio Keli Industries Berhad di Hulu Langat, Selangor, baru-baru ini.


RAMAI penternak keli telah menyedari kehadiran dan mengenali secara umumnya satu produk atau rumusan pemakanan istimewa yang dibangunkan berteraskan bioteknologi keluaran Perintis Agrotech Centre (PAC), sebuah syarikat 100 peratus milik bumiputera yang menjalankan aktiviti pembangunan bioteknologi dalam sektor perikanan, pertanian dan penternakan.

PAC yang ditubuhkan pada 2006 ini, mengorak langkah lebih jauh dalam bidang pertanian, bukan semata-mata terlibat dalam aktiviti huluan tetapi dalam usia yang masih muda tampil dengan teknik ternakan keli kaedah Pro-Asli iaitu satu kaedah pemakanan alternatif yang menggabungkan sumber semulajadi dan bioteknologi yang berupaya mengurangkan pergantungan ikan kepada pelet dan dapat mengurangkan kekerapan pemberian makanan.

Teknik tersebut sejajar dengan dua matlamat utama Pro-Asli iaitu mengurangkan kos makanan ikan dan meningkatkan keuntungan penternak.

Kaedah ini menawarkan tiga bahan utama iaitu Bio-Mineral (membentuk makanan semulajadi), Bio-Vita (membantu tumbesaran dan serapan protin tinggi) dan Bio-Aqua (merawat air dan mengekalkan sumber makanan asli di dalam air).

Bio Mineral berfungsi untuk menggalakkan pertumbuhan makanan asli seperti zooplankton, fitoplankton, protein dan alga kepada ikan sekali gus mengurangkan kadar pemberian makanan sokongan yang lain.

Bio Mineral perlu diaktifkan di dalam kolam ternakan lima hari sebelum benih keli dimasukkan ke dalam kolam manakala Bio Vita perlu dicampur dengan pelet berprotein tinggi berfungsi untuk membantu mempercepatkan tumbesaran ikan dengan memperbaiki mikro-flora ikan, memperkuatkan antibodi bagi mengurangkan kematian akibat penyakit dan meningkatkan kualiti ikan.

Ia juga sesuai digunakan pada ternakan ikan air tawar yang lain seperti patin, tilapia, puyu dan sebagainya. Pelet yang telah dicampur dengan Bio Vita hanya diberi makan kepada ikan empat kali seminggu sahaja.

Bio Aqua berfungsi untuk merawat air dari berbau, menukarkan najis ikan kepada lumut, mengurangkan kadar ammonia dan kekerapan penukaran air ternakan serta rawatan penyakit bagi ikan. Kaedah rawatan Bio Aqua ini perlu diulangi setiap dua minggu sehingga tuaian.

Kos keseluruhan makanan (ProAsli dan pelet) bagi satu kg ikan masih rendah iaitu RM1.20 - RM1.50 berbanding RM4 hingga RM4.50 bagi penggunaan 100 peratus pelet dan tempoh tumbesaran antara tiga dan empat bulan bergantung kepada kualiti benih yang dimasukkan.

Satu set Pro Asli sesuai untuk 3,000 ekor ternakan dan hanya menggunakan empat beg pelet berprotein tinggi sehingga tuaian.

Apa yang menariknya, kesemua produk yang dihasilkan oleh PAC ini menggunakan ekstrak cacing dan mikrob hidup sebagai bahan asas utama dalam pembuatan dan melalui proses fermentasi yang masih mengekalkan protein yang tinggi dalam adunan tersebut.

Perintis juga menawarkan pakej ternakan keli kaedah Pro Asli kepada para penternak dengan jaminan belian balik selama tiga tahun.

Pakej berharga RM5,000 itu menawarkan tiga set kolam kanvas, 9,000 ekor anak benih, pelet berprotein tinggi dan tiga set Pro Asli untuk penggunaan sehingga waktu tuaian.

Pakej Jaminan Belian Balik ini hanya terbuka kepada mereka yang berada di Perak, Lembah Klang dan Selangor sahaja. Bagi mereka yang berada di luar kawasan tersebut, hasil tuaian perlulah dihantar sendiri ke pusat pengumpulan keli milik Perintis di Chemor, Perak atau di Rawang, Selangor.

Ikan-ikan tersebut akan digunakan dalam penghasilan Jus Keli Omega 3 yang akan dikeluarkan oleh Perintis secara komersial pada penghujung September ini dan penghasilan keli berempah melalui anak syarikat PAC, Perintis Food Industries di Bandar Sungai Buaya, Selangor.

Bagi yang berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kaedah ini, satu bengkel ternakan keli Pro Asli akan diadakan di Ipoh, Perak pada 12 September dan di Kuala Lumpur pada 10 Oktober. Yuran penyertaan adalah sebanyak RM50 sahaja.

Bengkel tersebut juga akan mengenengahkan wakil dari Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) Perak yang akan membentangkan kertas kerja "Pengendalian dan Pemasaran Ikan Keli."

Seorang penternak ikan keli yang berjaya, Mohd. Edzrie Tajuddin turut berkongsi ilmu dengan para peserta tentang rahsia kejayaan beliau dalam bidang penternakan ini.

Beliau merupakan pembekal ikan keli segar kepada FAMA Negeri Perak.

Bengkel tersebut diharap dapat membuka peluang dan ruang kepada penternak ikan keli untuk meneruskan semula ternakan mereka dan memberikan garis panduan kepada para penternak tentang pemasaran ikan segar ke saluran yang lebih tepat.

Sumber:Utusan Malaysia

Fokus kepada pembenihan keli


Mansur Arifin tetap meletakkan harapan untuk berjaya dalam projek pembenihan keli di Kampung Limau Manis, Banting, Selangor.


KETIKA ini, industri akuakultur bagaikan di serang demam keli kerana semakin ramai ingin menceburkan diri. Ramai pengusaha mula berjinak-jinak melibatkan diri sama ada berstatus kecil atau sederhana khususnya mereka yang berada di luar bandar.

Meskipun ada ura-ura dan keluh kesah di sana sini bahawa aktiviti penternakan keli sudah tepu dan ramai yang berpendapat tidak menguntungkan, tetapi semakin ramai yang bertanya di manakah benih keli dapat diperoleh.

Pengusaha ini mungkin penternak induk iaitu untuk tumbesaran, membekalkan benih sahaja, makanan rumusan untuk ternakan atau juga produk hiliran seperti keli salai dan sebagainya.

Inilah kesan daripada usaha kerajaan memberi nafas baru kepada bidang pertanian, yang mendapat sambutan rakyat.

Tidak dinafikan, sebilangan besar pengusaha ini sudah berjaya dan sebahagiannya pula gagal dan kecewa lalu menyalahkan bidang pertanian yang dikatakan tidak mempunyai masa depan, sedangkan petua paling penting untuk berjaya ialah sabar setelah 'tersungkur' beberapa kali.

Percaya atau tidak, belum ada pengusaha pertanian tulen yang boleh dikatakan berjaya tanpa melalui onak dan duri, mencabar kematangan, bergolok bergadai sedangkan hasilnya lambat untuk dituai.

Mungkin ini yang cuba dibuktikan oleh seorang penyelia di syarikat swasta yang menetap di pinggir bandar Putrajaya.

Mansur Arifin, 46, yang meminati bidang penternakan ikan keli mula menanam azam untuk kembali bersaing setelah pernah gagal dan mengharungi pelbagai masalah antaranya persekitaran, penyakit dan juga kurang berkemahiran dalam bidang penternakan itu.

Mansur boleh dikatakan mencuba bidang ini sejak beberapa tahun lepas, selepas berkenalan dengan seorang pengusaha yang ingin membantunya.

Bagaimanapun hasrat murninya terbantut kerana menghadapi masalah .

Jabatan Perikanan Daerah Banting tampil memberi sokongan dan dorongan supaya beliau mencuba semua bidang tersebut dengan enam kolam sebagai permulaan.

Persekitaran sesuai

Tapak kolam di Kampung Limau Manis, Banting, Selangor itu secara kebetulannya menawarkan persekitaran sesuai kerana berhampiran punca air. Dia menternak pelbagai spesies ikan seperti keli, puyu dan haruan.

''Saya hanya suka-suka sahaja kerana dari kecil memang suka bermain dengan ikan.Kawasan ini pun dipunyai oleh adik-beradik yang menyerahkan kepada saya untuk mengusahakannya secara serius ," katanya.

Berbekalkan modal RM3,000 untuk membina enam buah kolam, dia berjaya menternak keli sehingga 2,000 ekor dan puyuh sebanyak 3,000 ekor yang boleh dijadikan induk serta induk tilapia.

Bagaimanapun masalah timbul selepas dia bekerjasama dengan seorang pengusaha lain yang tidak begitu membantunya secara bersungguh-sungguh.

Pada masa sama, isu penggunaan sisa ternakan khinzir sebagai makanan ternakan keli yang didedahkan media massa tidak lama dulu bagaikan mala petaka kepadanya kerana pasaran keli terjejas.

Masalah-masalah tersebut menjejaskan usahanya untuk terbabit secara serius tetapi semangat tidak pernah luntur kerana baginya, sekali berusaha perlu terus berusaha.

Barangkali rahmat menyebelahinya apabila mendapat tunjuk daripada Johari Daud yang mendapat jolokan sifu keli.

Masalah ikan mati yang dihadapinya sebelum ini mendapat tunjuk ajar daripada Johari yang mengesyorkannya supaya mendapatkan benih Jabatan Perikanan di Pusat Penyelidikan Perikanan Air Twar (PPAT) Perlok, Pahang.

Kini, beliau telah membangunkan kawasan tersebut dengan kolam kepada 20 buah termasuk 14 buah kolam induk, serta kolam benih dan kolam Moina, sejenis zooplankton untuk makanan anak ikan tetapi jalur perjuangannya untuk terus kekal dalam bidang penternakan keli diperluaskan kepada projek pembenihan.

Sejak beberapa bulan kebelakangan, beliau memfokuskan kepada usaha pembenihan, satu cabang dalam ternakan ikan yang mempunyai potensi luas untuk dikembangkan. Pertemuannya dengan Mohd. Razif Hamzah juga meyakinkannya untuk memfokuskan kepada usaha tersebut kerana rakan barunya itu mempunyai pengalaman yang sama dengannya.

Bagi membuktikan kesungguhannya Mansur telah membina tempat khas untuk menjalankan aktiviti pembenihan menggunakan teknik aruhan.

Kini , dia mampu menghasilkan 200,000 anak benih sebulan dan menyasarkan pengeluaran kepada 1.5 juta hingga 2 juta sebulan dalam beberapa bulan akan datang.

Menurut Mohd. Razif, beberapa pihak sudah menyatakan minat untuk membuat tempahan dan kini mencecah dua juta.

''Kami juga mendapat sokongan Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) untuk memfokuskan kepada aktiviti pembenihan," katanya.

Beliau bagaimanapun menumpukan kepada permintaan yang datang daripada pengusaha atau penternak tulen dan bukan orang tengah bagi mengelakkan sebarang masalah timbul kemudian hari.

Beliau menawarkan harga lima sen bagi anak benih bersaiz dua inci, dan tujuh sen bagi saiz yang sama jika tempahan itu memerlukan pihaknya menghantar kepada pemohon. Ini bagi permohonan berjumlah lebih 1000,000 ekor.

Bagi tempahan kurang 100,000 ekor harga yang ditawarkan ialah lapan sen untuk anak benih bersaiz tiga inci.

Mereka yang berminat membuat tempahan boelh menghubungi Mohd Razif di talian 019-3587113.

Sumber:Utusan Malaysia

Wednesday, September 2, 2009

Utara: Berkerusi roda ternak ikan keli

KUALA NERANG: Walaupun lumpuh separuh badan dan terpaksa berkerusi roda, seorang penduduk Kampung Belukar, dekat sini, gigih mengusahakan ternakan ikan kelinya.

Ahmad Osman, 47, bertekad mahu menjayakan projek ternakan ikan keli kerana tidak mahu mengharapkan bantuan bulanan daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk menampung kehidupannya.

Ahmad berharap, projek itu yang dimulakannya secara kecil-kecilan dengan modal RM2,000 hasil wang yang dikumpulnya, mampu mengubah hidupnya kepada lebih baik.

"Melalui bantuan kawan, saya memiliki empat kolam yang diperbuat daripada kanvas yang setiap satunya bersaiz 2.5 meter (m) lebar dan 3.5 m panjang dan keseluruhan ikan keli yang diternak kini lebih 8,000 ekor.

"Saya memilih untuk menternak ikan keli kerana ia tahan penyakit dan penjagaannya mudah kerana air tidak perlu ditukar sehingga dua bulan.

"Sistem ternakan dalam kanvas juga lebih mudah kerana saya tidak berdepan dengan ancaman musuh, termasuk memerang dan biawak, berbanding menternak dalam kolam tanah biasa," katanya ketika ditemui di rumahnya, semalam.

Ahmad yang juga seorang duda berkata, kini ternakannya itu yang berusia hampir 40 hari sudah ditempah oleh pengusaha pekasam ikan yang turut membimbingnya mengenai selok belok ternakan itu.

Katanya, beliau tidak perlu bimbang untuk memasarkan hasil ternakan itu kerana sudah mempunyai pembeli.

Mengimbas kembali kehidupannya, Ahmad berkata, beliau lumpuh separuh badan selepas terjatuh daripada pokok manggis pada 1989.

Berikutan itu beliau dikategorikan sebagai orang kurang upaya (OKU) dan JKM menyalurkan bantuan bulanan sebanyak RM150.

Ahmad berkata, beliau merancang membesarkan projek ternakan ikan kelinya itu pada masa depan kerana yakin ia mempunyai potensi yang cerah.

Beliau bagaimanapun, berharap ada pihak yang prihatin menghulurkan bantuan membelikannya kerusi roda baru kerana peralatan sedia ada yang disumbangkan penduduk kampung itu sudah rosak menyebabkan beliau sukar bergerak.

"Saya juga mengalu-alukan jika ada pihak menghulurkan sumbangan kanvas untuk membolehkan saya membesarkan lagi projek ini," katanya.

Sumber:Berita Harian

Tuesday, September 1, 2009

Patin 'Luar' Dijual Di Temerloh

TEMERLOH, (Bernama) -- Ikan patin dari luar Temerloh didapati dijual di daerah ini sebagai satu cubaan segelintir pengusaha untuk mengambil kesempatan daripada populariti patin tempatan, kata Anggota Parlimen Temerloh Datuk Saifuddin Abdullah.


Katanya ikan patin dari luar Temerloh adalah lebih murah tetapi dijual di daerah itu pada harga RM14 sekilogram.

"Sikap mahu untung cepat ini mampu membunuh industri patin jika ia berterusan kerana rasa dan kualiti ikan patin dari luar Temerloh jauh berbeza," katanya kepada Bernama di sini.

Saifuddin, yang juga Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, berkata tindakan pengusaha membawa patin dari luar untuk dijual di Temerloh mungkin juga disebabkan kekurangan bekalan ikan berkenaan di sini.

Katanya penternak ikan patin di Temerloh hanya mampu mengeluarkan sebanyak 40 tan metrik sebulan sedangkan permintaan di pasaran melebihi 80 tan metrik.

"Ikan patin Temerloh sudah menembusi pasaran di London dan Arab Saudi kerana isinya lazat dan lembut," katanya.


-- BERNAMA

Monday, August 31, 2009

Perhebatkan penyelidikan khasiat lintah




KETIKA penternak lintah berkembang bagai cendawan tumbuh selepas hujan, ramai juga yang ragu-ragu dengan bidang penternakan haiwan eksotik yang semakin popular itu.

Ada yang mendakwa sukar untuk dipasarkan dan tidak mempunyai kilang untuk memproses lintah sebagai produk hiliran.

Semua ini tidak mematikan semangat sekumpulan penternak lintah untuk mewujudkan Persatuan Usahawan Industri Lintah Malaysia (Pelintah) bagi memajukan industri lintah negara.

Pelintah yang ditubuhkan pada November tahun lalu telah mengadakan mesyuarat agungnya yang pertama pada Mac tahun ini.

Yang Dipertuanya, Mahadzir Md Zin berkata, buat masa ini Pelintah mempunyai lebih 350 orang ahli yang terdiri daripada penternak, pemborong, pengusaha dan peruncit.

"Buat masa ini, Pelintah menyasarkan mempunyai ahli sehingga 10,000 penternak.

"Pelintah juga merupakan persatuan yang diiktiraf di bawah Jabatan Perikanan Malaysia," katanya.

Beliau menerangkan terdapat lebih 600 spesies lintah di seluruh dunia tetapi antara tiga yang terbaik terdapat di negara ini.

Terdapat dua spesies lintah tempatan yang mendapat pasaran dunia iaitu lintah hijau dan lintah perang. Bagi menghasilkan pelbagai produk berasaskan lintah, Pelintah sedang cuba mendapatkan dana bagi tujuan penyelidikan.

Ini bagi memastikan produk yang dihasilkan menepati dan diiktiraf oleh semua masyarakat tempatan dan secara global.

Sehingga kini lintah banyak digunakan dalam perkhidmatan terapi, produk kecantikan, bahan anti-penuaan dan rawatan alternatif seperti bekam.

Mahadzir berkata, bekam dan terapi lintah telah lama digunakan di luar negara dan buat masa ini Pelintah telah mula membuat penghantaran lintah ke luar negara bagi tujuan terapi.

Buat masa ini, Pelintah dalam perancangan menjalankan kajian dengan institut pengajian tinggi (IPT) tempatan bagi terapi perubatan serta klinikal.

Misalnya kajian mengenai lintah untuk menyembuhkan luka selepas pembedahan kecil, kosmetik serta dalam bidang pertanian.

"Kajian menunjukkan lintah mempunyai banyak hormon berguna serta 16 jenis enzim yang berguna," katanya.

Bagi penternak persendirian yang berminat mendapatkan maklumat mengenai Pelintah, boleh melayari laman web www.pelintah.ws atau e-mel kepada admin@pelintah.ws

Sumber:Utusan Malaysia

Seminar biomas untuk pengeluaran biofuel

MALAYSIA mempunyai potensi yang tinggi untuk memainkan peranan yang penting dalam pengeluaran biofuel dan produk-produk lain seperti bio komposit, kertas dan pulpa serta baja bio daripada sisa-sisa buangan pertanian.

Ini termasuk 17 juta tan (tandan kelapa sawit kosong); 4.5 juta tan (batang kelapa sawit) dan 1.35 juta tan (jerami padi) yang dihasilkan setiap tahun.

Pelbagai aktiviti penyelidikan dan pembangunan (R&D) untuk memajukan teknologi inovatif pengeluaran produk-produk biomas telah dilaksanakan oleh Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) dan pusat-pusat penyelidikan lain dijangka akan dipertingkatkan lagi di masa hadapan.

Untuk mengetahui penemuan-penemuan penyelidikan berkaitan pengunaan biomas serta mengkaji potensi pengunaan bahan mentah ini, sertailah Seminar Biomas Untuk Biofuel Produk Nilai Tambah yang akan berlangsung pada 27 dan 28 Oktober ini di The Saujana Kuala Lumpur, Jalan Lapangan Terbang Subang.

Menurut Pegawai Media FRIM, Toh An Nee, seminar bertema Ke Arah Penggunaan Biomas Yang Lebih Efisien itu dianjurkan bersama oleh FRIM dan Universiti Malaysia Pahang (UMP).

Ia bertujuan meningkatkan kesedaran tentang potensi pengunaan biomas, menyediakan forum untuk membincangkan isu-isu yang berkaitan serta berkongsi penemuan-penemuan penyelidikan terkini dengan sektor swasta, pihak industri, penggubal polisi serta para penyelidik.

Selain itu, satu pameran juga akan diadakan untuk mempamerkan produk-produk, teknologi terbaru serta perkhidmatan yang berkaitan.

Untuk pertanyaan atau pendaftaran, sila hubungi Dr. Wan Asma Ibrahim atau Rafidah Jalil (03-62797311 / 7367 / 7280); e-mel: sbbvap09@frim.gov.my atau layari laman: www.frim.gov.my.

Jatuh bangun seorang penternak udang


Najee Muddin Ibrahim BANGGA MENUNJUKKAN UDANG HASIL KOLAMNYA DI bATU pAHAT, jOHOR.


MENGALAMI kerugian pada tahun pertama pembabitannya dalam bidang penternakan air tawar atau akuakultur tidak mematahkan semangat anak muda ini untuk terus melangkah lebih jauh dalam penternakan udang tanpa menoleh ke belakang.

Berpegang kepada prinsip tidak mahu mengaku kalah, Najee Muddin Ibrahim, 37, melangkah lebih jauh dalam penternakan udang tanpa rasa ragu dan menjadikan setiap kelemahan sebagai penguat semangat untuk terus maju.

Dengan sokongan padu daripada ahli keluarga serta rakan-rakan rapat menjadikan dia seorang yang gigih dalam setiap apa yang diusahakannya.

''Saya memulakan projek ternakan udang harimau ini sejak tujuh tahun lalu dengan modal sendiri sebanyak RM760,000 tanpa pinjaman atau bantuan daripada mana-mana institusi kewangan," jelasnya.

Pada awal pembabitannya, Najee Muddin berkongsi bersama seorang rakan tetapi selepas mengalami kerugian akibat kurang kemahiran, dia tidak pernah putus asa dan yakin dalam setiap apa yang diusahakannya.

Kegagalan lalu dijadikan sebagai penguat semangat dan sokongan daripada keluarga yang tidak putus-putus menjadikannya begitu tabah meski jauh di sudut hati dia berasa agak kecewa.

Bapa kepada tiga orang anak ini bermula dengan membeli 4.5 hektar tanah dengan kos lebih RM100,000 untuk membuat kolam udang harimau di Lot 3033, Kampung Teluk Bakong, Sungai Kajang, Batu Pahat, Johor kira-kira tujuh tahun lalu.

Najee Muddin memulakan ternakan udang dengan empat buah kolam ternakan berukuran 49,000 kaki persegi setiap satu.

Kini dia mempunyai enam buah kolam udang dengan empat pekerja yang bertanggungjawab menjaga pemakanan ternakannya dan kebersihan kolam-kolam berkenaan.

Menurutnya, benih anak udang diperoleh daripada pembekal di Johor Bahru dengan harga tiga sen hingga RM1.20 seekor, bergantung kepada usia benih itu.

Setiap kali membeli benih, dia memerlukan RM11,000 untuk tiga tan benih bagi memenuhi semua kolam yang diusahakan pada awal pembabitannya dulu.

''Dua tahun saya berusaha keras untuk menjayakan kolam udang ini, barulah ia menampakkan hasil.

Tahun pertama selalu rugi, banyak udang mati kerana keadaan air yang tak sesuai," katanya ketika ditemui kolam ternakan udangnya baru-baru ini.

Banyak cabaran yang terpaksa dilaluinya terutama dari segi harga udang yang ada turun naiknya.

udang harimau

Tetapi pada tahun ini, apabila harga udang harimau agak tinggi beliau turut menternak udang putih yang mendapat permintaan di pasaran dengan harga pasaran yang lebih rendah tetapi permintaannya tinggi.

Dia yang mulanya mendapat bimbingan daripada Jabatan Perikanan turut menyertai pelbagai kursus yang dianjurkan bagi menambahkan pengetahuannya dalam bidang penternakan udang dan ikan.

Bermula dari situ, kemahiran dalam menternak udang dapat diketahui dari semasa ke semasa.

Ini menjadikan Najee Muddin yakin dan bersemangat dalam apa yang diusahakan agar kerugian dan pengalaman pahit yang dilaluinya di awal pembabitan dalam ternakan udang dapat ditebus sekali gus menjadikan dirinya seorang yang tidak mudah mengalah.

Tambahnya lagi, udang ternakannya akan dihantar kepada dua pemborong tetap untuk pasaran di Johor Bahru dan Singapura selain pasaran lain di dalam negara.

Hasil kegigihannya, Najee Muddin dianugerahkan sebagai Wira Tani (Belia) oleh Jabatan Belia dan Sukan Johor pada tahun lalu juga mendapat Anugerah Belia Tani peringkat Kebangsaan.

Kini Najee Muddin telah membuka syarikatnya sendiri iaitu Najee Brothers Sdn. Bhd. dan sedang merangka untuk membesarkan projek ternakan udangnya untuk pasaran antarabangsa.

Tambahnya, dia telah mendapat 2,000 hektar kawasan di Tanjung Manis Halal Park Sarawak dan akan mengusahakan ternakan udang harimau, udang putih dan ikan kerapu.

''Dalam perjanjian yang telah dimeterai, saya diberi tempoh pajakan selama 30 tahun untuk mengusahakan kawasan berkenaan dan modal yang diperlukan ialah RM2 billion," jelasnya.

Selain menternak udang dan ikan, beliau juga akan mengusahakan makanan frozen berasaskan udang dan ikan dan akan di eksport ke luar negara khusus untuk mereka yang beragama Islam.

Katanya lagi, kertas kerja telah pun disiapkan dan kajian terperinci telah pun dibuat oleh konsultan yang dilantik dari Singapura.

Setakat ini katanya, sebuah syarikat dari Hong Kong berminat untuk menjadi pelabur memandangkan produk halal Malaysia yang akan dihasilkannya adalah dari Zon Halal Park.

Justeru katanya, dengan adanya produk makanan sejuk beku berasaskan ikan dan udang serta halal, ia akan memudahkan warga Islam di luar negara seperti Jepun dan Hong Kong mendapatkan makanan yang halal tanpa rasa ragu.

Bagi Najee Muddin ia merupakan cabaran baru baginya dalam melebarkan sayap syarikat untuk menjadi penternak udang dan ikan yang terbesar serta mengeksport makanan sejuk beku yang halal ke luar negara dengan kualiti yang terjamin.

Sumber:Utusan Malaysia

Thursday, August 20, 2009

Ternak cacing melalui koperasi


bekas plastik tempat menternak cacing.


KEADAAN ekonomi yang tidak menentu ketika ini sedikit sebanyak memberi kesan kewangan kepada setiap individu terutama mereka yang bekerja makan gaji.

Kewujudan masalah tersebut telah mendorong ramai ahli masyarakat melibatkan diri dalam perniagaan secara sampingan bagi menambah pendapatan bulanan mereka.

Ini kerana, trend tersebut dilihat mampu memberi pulangan hasil yang lumayan bagi menampung keperluan kewangan sesebuah keluarga.

Salah satu saluran perniagaan yang semakin mendapat sambutan menggalakkan adalah penghasilan baja kompos daripada penternakan cacing.

Bagi memberi peluang kepada mereka yang berminat menjalankan aktiviti tersebut, syarikat Kulim Worm Agrotech (KWA) bersama Konsortium Koperasi Pengguna Malaysia Berhad (KKPMB) menyediakan beberapa saluran perniagaan.

Ia merangkumi pakej penternakan cacing, kursus dan khidmat nasihat, perladangan kontrak, penjualan baja organik dan industri hiliran.

Menurut Pengurus Pemasaran KWA, Raja Anita Kamariah Raja Hussin, kerjasama dengan KKPMB itu dilihat mampu melahirkan lebih ramai penternak cacing tempatan dalam meningkatkan pengeluaran baja organik sekaligus memenuhi keperluan Dasar Pertanian Negara.

''Ini kerana menjelang tahun 2010, kerajaan berhasrat untuk menghapuskan penggunaan baja kimia untuk memberi lebih tumpuan kepada baja organik.

''Tambahan pula, di beberapa buah negara seperti Indonesia dan Filipina, cacing telah dijadikan sebagai produk farmaseutikal dan kosmetik selain dibuat makanan seperti jus dan coklat kerana ia mengandungi lebih 80 peratus kandungan protein serta nutrien berguna,'' katanya ketika ditemui di pejabatnya di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

KWA yang ditubuhkan pada 13 Jun lalu merupakan pengusaha, pengeluar, pengedar dan pemborong baja organik vermikompos.

Selain Kuala Lumpur, syarikat tersebut juga mempunyai beberapa cawangan ladang di Kedah dan juga Pulau Pinang.

Bagi kursus penghasilan baja, syarikat tersebut menawarkan perkhidmatan penerangan secara teori dan praktikal tentang cara-cara menternak cacing, menghasilkan baja organik dan juga bagaimana mencipta peluang perniagaan.

Setelah tamat kursus, para peserta yang berminat memulakan perniagaan tersebut hanya perlu menyediakan modal serendah RM1,250 bagi bekalan cacing, peralatan dan medium makanan serta tempat tinggal.

Melihat kepada fungsi cacing sebagai agen penyubur tanah, keupayaan haiwan tersebut yang boleh menembusi tanah memberi kelebihan menghasilkan ruang pengudaraan yang baik di samping hasil kotorannya boleh membantu menyuburkan tanah.

Di seluruh dunia, terdapat lebih kurang 2,700 spesies cacing, namun terdapat hanya empat jenis yang sesuai untuk dikomersial dan diternak di Malaysia.

Ia termasuk cacing merah (Red Worm), cacing harimau (Tiger Worm), cacing malam (African Night Crawler) dan cacing biru (Blue Worm).

Kesemua jenis tersebut akan dibekalkan kepada para peserta sebagai bahan mentah untuk memulakan penternakan.

''Cacing Merah merupakan jenis yang paling sesuai dan mudah diternak kerana ia membiak secara produktif dan mudah untuk diselenggara,'' jelasnya.

Untuk makanan dan tempat tinggal cacing pula, para peserta akan dibekalkan dengan medium yang terdiri daripada adunan 70 peratus serbuk kayu, 30 peratus tahi kambing dan lima peratus sabut kelapa.

Habuk kayu berfungsi untuk mengekalkan kelembapan, tahi kambing untuk menjaga suhu kepanasan sementara sabut kelapa sebagai pelindung kepada cacing.

Mengikut formula penjagaan cacing, setiap bekas dapat memuatkan sebanyak satu kilogram cacing (kg) dengan 10 kg medium dan bakal menghasilkan 10 kg baja dalam masa 10 hari.

Ini bermakna, sebanyak 30 kg baja akan dihasilkan dalam masa sebulan untuk dijual semula kepada KWA dengan harga RM2.00 sekilogram.

Oleh kerana kos pembelian medium adalah RM1.20 sekilogram, maka para peserta akan menerima keuntungan sebanyak 80 sen untuk setiap kilogram baja.

Menarik mengenai pakej tersebut, para peserta diberi kelonggaran untuk menjual baja tersebut kepada pembeli lain dan tidak semestinya kepada KWA.

Untuk memastikan medium sentiasa berada dalam keadaan lembap, ia perlu disiram setiap dua hari sekali.

Jika penternakan dilakukan di kawasan luar pula, tempat tersebut mestilah berbumbung untuk mengelakkan serangan burung di samping perlu dilengkapkan dengan pencahayaan sepanjang masa.

Ia bertujuan supaya cacing tidak keluar daripada bekas kerana haiwan tersebut amat sensitif kepada cahaya.

Bagi mengelakkan serangan semut pula, bahagian penyokong bekas berisi cacing itu perlu dibalut dengan kain yang telah direndam bersama minyak pelincir.

Setelah cukup tempoh sepuluh hari pembiakan, medium akan diayak sama ada secara manual atau menggunakan mesin bagi mengasingkan cacing, telur cacing dan juga baja.

Cacing yang telah diasingkan tadi akan ditimbang dan dimasukkan ke dalam bekas baru bersama medium baru untuk pembiakan selama sepuluh hari berikutnya.

Pakej penternakan tersebut sebenarnya mengaplikasikan teknologi mikroorganisma efektif (EM) iaitu sejenis hidupan seni yang membantu mempercepatkan proses pereputan medium supaya senang dimakan oleh cacing dan seterusnya mempercepatkan penghasilan baja.

Teknologi berkenaan juga mempunyai kelebihan meneutralkan bau busuk dan membunuh hama pada medium.

Untuk baja organik kompos yang dihasilkan, ia mempunyai kadar nutrien yang sangat tinggi dan sesuai untuk menambah kesuburan serta memperbaiki struktur tanah dan meningkatkan kadar pengeluaran hasil tanaman.

Ia boleh digunakan pada jenis tanaman seperti sayuran, buah-buahan, kelapa sawit, getah, kopi, teh, jagung, padi dan juga tanaman di dalam pasu.

Bagi individu yang mempunyai masalah modal pula, pihak KWA ada menyediakan pinjaman daripada agensi-agensi berkaitan.

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails