Thursday, July 20, 2023

Lima beradik teruskan legasi bapa

 SITI Farah Nabihah (kanan) bersama Mohd Farhan Irfan dan Siti Fatin Nabilah (kiri) gembira bermain dengan anak kambing di sekitar rumah mereka di Kampung Pak Ba, Bukit Besar, Kuala Terengganu.

SITI Farah Nabihah (kanan) bersama Mohd Farhan Irfan dan Siti Fatin Nabilah (kiri) gembira bermain dengan anak kambing di sekitar rumah mereka di Kampung Pak Ba, Bukit Besar, Kuala Terengganu.


KESANGGUPAN lima beradik menternak pelbagai ternakan selepas kematian bapa mereka akibat penyakit jantung empat tahun lalu, harus dipuji dan dicontohi.

Biarpun bergelumang dengan najis haiwan ternakan selain menjalani rutin menguruskan ternakan seperti kerbau, lembu, kambing dan ayam seawal jam 7 pagi, ia tidak membuatkan lima beradik berusia antara tujuh hingga 27 tahun dari Kampung Pak Pa, Bukit Besar, Kuala Terengganu itu berasa kekok dan terbeban.


Siti Farah Nabihah Mohd Ashini, 27, Siti Fatin Nabilah, 24, Mohd Farhan Irfan, 17, Fikri Adam, 14 dan Mohd Farish Anaqi, 7, menternak pelbagai ternakan untuk memastikan legasi dijalankan bapa mereka sejak lebih 30 tahun lalu diteruskan.

Siti Farah Nabihah berkata, dia bersama empat adiknya didedahkan dengan aktiviti dan kegiatan penternakan lembu, kerbau, kambing dan ayam itu sejak kecil oleh arwah bapanya, Mohd Ashini Abdul Rahman, 54.


“Kami diberi pendedahan dengan kegiatan penternakan itu sejak kecil menyebabkan ia sebati dengan kehidupan kami sekeluarga.


“Kami sentiasa dikerah bapa untuk ke kandang bagi menguruskan semua ternakan dan ketika itu sering tertanya-tanya tujuan bapa berbuat demikian.

“Sekarang, kami faham kenapa bapa memaksa kami menguruskan ternakan, rupanya bapa ingin melatih kemahiran penternakan untuk dimanfaatkan apabila dia sudah tiada,” katanya.

Menurutnya, dia dan keluarganya sudah berjanji untuk meneruskan legasi penternakan itu dan bercita-cita mengembangkan penternakan itu pada masa akan datang.

Katanya, berbekalkan pengalaman dan ilmu dicurahkan arwah bapa, mereka bersyukur kerana mampu menguruskan semua ternakan sendiri seterusnya menampung keperluan keluarga sehingga sekarang.

“Kami menjaga semua ternakan iaitu lembu 15 ekor, kambing (16 ekor), biri-biri (5 ekor) dan kerbau (2 ekor) dengan baik selain tidak melepaskan ternakan berkeliaran supaya tidak mendatangkan masalah kepada penduduk setempat.

“Kami memperoleh kepuasan apabila ternakan sihat dan gemuk selain mendapat permintaan tinggi daripada pelanggan.

“Ternakan di kandang sentiasa bersilih ganti kerana dijual dan keuntungan diperoleh akan digunakan semula untuk membeli ternakan lain,” katanya.

Menurutnya, aktiviti menguruskan kerbau, lembu dan kambing itu bukan sekadar meneruskan legasi penternakan dijalankan bapa mereka, malah menjadi kegembiraan dan terapi kepada dia dan adiknya.

Katanya, menjadi rutin mereka pada setiap petang bermain dengan semua ternakan itu.

“Menunggang kerbau dan lembu sudah menjadi keseronokan dan memberi ketenangan kepada kami.

“Kami mempunyai seekor kerbau albino dipanggil Mikey, biasanya kerbau jinak itu akan ditunggang ke kawasan berpaya berdekatan rumah dan ia menjadi tarikan orang ramai,” katanya.

Hasilkan sendiri makanan itik

MOHAMAD Zaquwan bersama ternakan itiknya.
MOHAMAD Zaquwan bersama ternakan itiknya.



KENAIKAN harga makanan ternakan di pasaran sejak kebelakangan ini mencetus kegusaran dalam kalangan penternak di negara ini. 

Situasi ini mengakibatkan kos operasi penternakan meningkat mendadak sehingga memberi kesan terutama penternak berskala kecil.

Masalah sama turut dihadapi penternak itik pedaging Mohamad Zaquwan Zakaria, 35, yang mula menternak unggas itu bersama isterinya, Aainaa Syafiqah Aziz, 30, sejak empat tahun lalu di Negeri Sembilan.

Dia berkata, peningkatan kos dedak adalah cabaran besar yang terpaksa dihadapi sebagai penternak.

Katanya, makanan penting untuk tumbesaran haiwan ternakan ketika berada di fasa perindukan, pembesaran, pengeluaran. 

"Harga dedak komersial seberat 50 kilogram adalah RM150. Untuk setiap pusingan, seekor itik memerlukan kira-kira 9.6 kilogram makanan.

"Untuk setiap pusingan saya boleh ternak sehingga 1,000 ekor itik dan boleh kira berapa modal saya perlu keluarkan untuk dedak sahaja," katanya.

Menyedari perkara itu, dia mengambil inisiatif untuk menghasilkan sendiri mengikut formulasi nutrisi yang diperlukan oleh itik.

PROSES menghasilkan makanan untuk ternakan.
PROSES menghasilkan makanan untuk ternakan.

"Saya menggunakan bahan alternatif yang lebih murah dan mudah untuk didapati di sekeliling termasuk hampas kelapa, ikan 'reject,' sayur rosak, tanaman keliling rumah, lebihan makanan dari kedai makan dan azolla.

"Campuran bahan alternatif ini dijadikan sebagai makanan untuk itik membesar dalam tempoh yang ditetapkan," katanya.

Menurutnya, makanan yang dihasilkan perlu mempunyai mempunyai lemak, kalsium dan protein sesuai untuk keperluan itik.

"Sukatan yang tepat sangat penting kerana ia boleh memberi kesan kepada tempoh tumbesaran itik sekali gus akan meningkatkan kos. Oleh itu penternak perlu hasilkan makanan yang perlu mempunyai khasiat seperti dedak komersial.

MAKANAN penting untuk tumbesaran itik.
MAKANAN penting untuk tumbesaran itik.

"Semua ini saya pelajari menerusi kursus penghasilan makanan untuk ternakan yang banyak membantu penternak. Sejak menggunakan makanan ternakan alternatif ini, saya dapat jimat RM60 untuk satu pusingan sekali gus dapat menjimatkan kos penternakan," katanya.

Pada masa, sama dia turut berdepan dengan masalah untuk mendapat bekalan anak itik daripada pembekal.

"Kadangkala berlaku masalah pembekal tidak dapat menghantar bekalan anak itik pada masa yang ditetapkan atas masalah tak dapat dielakkan termasuk kenderaan rosak atau bencana alam. Apabila ini berlaku, saya berdepan bekalan itik pedaging akan berkurangan.

"Kini saya dalam proses untuk membiakkan sendiri itik pedaging bagi mengatasi masalah ini berlarutan," katanya.

ANAK itik memerlukan penjagaan rapi.
ANAK itik memerlukan penjagaan rapi.

Selain membekalkan itik pedaging kepada pengusaha restoran dan katering di sekitar Negeri Sembilan dan Selangor, dia turut menghasilkan produk salai termasuk itik, daging, ikan keli, gulai daging salai serta rendang itik.

"Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan dulu meningkatkan permintaan terhadap produk salai. Oleh itu kami mengambil peluang untuk menghasilkan produk hiliran sendiri.

"Sambutan terhadap produk sangat menggalakkan. Ada juga pelanggan kami yang membeli dan membawa produk kami ke Papua New Guinea, Dubai dan Switzerland," katanya.

Sumber: https://www.hmetro.com.my/agro/2022/11/900217/hasilkan-sendiri-makanan-itik

AAINAA menerima kunjungan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob ketika menyertai Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia 2022  (Maha 2022).

Monday, December 19, 2022

TANDA-TANDA KEKURANGAN NUTRIEN TUMBUHAN

PEMBEKAL BAJA: TANDA-TANDA KEKURANGAN NUTRIEN TUMBUHAN: Tumbuhan juga memerlukan makanan yang seimbang untuk hidup subur dan seterusnya mengeluarkan hasil yang lumayan. Sebagai petani seharus ...

Wednesday, November 30, 2022

Pesara guru jadi penternak ayam kampung Jana pendapatan lumayan


MACHANG: Seorang pesara guru kini mampu meraih pendapatan lumayan hampir setiap sebuIan dengan menjadikan hobinya membela pelbagai haiwan sebagai sumber pendapatan selepas bersara kira-kira tujuh tahun lalu.

Mohd Adnan Mamat, 62, berkata disebabkan bidang penternakan kerjaya serasi buat dirinya selepas bersara, dia mula mengusahakan peIbagai ternakan seperti itik, serati, biri-biri, ayam kampung dan kambing sebagai sumber pendapatan tambahan.

MACHANG: Seorang pesara guru kini mampu meraih pendapatan lumayan hampir setiap sebulan dengan menjadikan hobinya membela peIbagai haiwan sebagai sumber pendapatan selepas bersara kira-kira tujuh tahun lalu.

Mohd Adnan Mamat, 62, berkata disebabkan bidang penternakan kerjaya serasi buat dirinya selepas bersara, dia mula mengusahakan pelbagai ternakan seperti itik, serati, biri-biri, ayam kampung dan kambing sebagai sumber pendapatan tambahan.

Katanya, mengusahakan penternakan menjadi minatnya sejak dari keciI disebabkan arwah ayahnya, Mamat Samat juga pernah menceburi bidang berkenaan dan ia satu kepuasan kepada dirinya apabila mampu memasarkan ternakan serta memenuhi permintaan pelanggan.

“Saya tidak kisah bermandi peluh dan berbau, maIah tidak pernah ada istiIah menyesal selepas memilih untuk bersara awal pada tahun 2015 apabila mengusahakan penternakan secara lebih serius.

“Sebelum ini saya tidak mempunyai ilmu formal bidang penternakan, namun disebabkan minat saya mengikuti pelbagai kursus di dalam dan Iuar negara bagi meningkatkan pengetahuan sekali gus membina rangkaian perniagaan dengan penternak di seIuruh negara,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Jenereh Bongkok, di sini.

Bapa kepada lapan anak berusia di antara 22 hingga 35 tahun ini berkata, bagaimanapun susulan pand,emik C0VlD-l9 sejak lebih dua tahun lalu, dia terpaksa mengehadkan bilangan ternakannya dan kini hanya mempunyai 100 ayam kampung yang dijadikan sebagai induk.

“Permintaan terhadap ayam kampung sentiasa ada dan sangat tinggi sehingga saya tidak dapat menampung permintaan pelanggan yang sedia ada.

“Saya mempunyai tiga unit mesin pengeraman telur atau inkubator, dan telur ayam akan dieram selama tempoh 18 hingga 21 hari sebeIum ia menetas. Kini saya memiliki dua reban untuk memastikan bekalan ayam tidak putus,” katanya yang turut dibantu seorang pekerja.

Katanya, ayam kampung lebih mudah diternak kerana tidak memerIukan penjagaan yang rumit dan jika dijaga dengan betul, ternakan itu jarang terkena serangan penya,kit.

“Saya akan memberi ayam kampung ini makan dua kali sehari iaitu pada sebelah pagi dan petang. Ayam ini tidak memilih makanan tetapi kebiasaannya saya memberi makan sisa makanan, dedak dan jagung.

“Ternakan ayam kampung memiliki potensi besar kerana pasaran sentiasa manakala harganya juga kekal maIah sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) baru-baru ini, permintaan terhadap ayam kampung tidak putus,” katanya.

Mohd Adnan berkata, bidang penternakan dan pertanian bukan sahaja mampu menyumbang kepada industri makanan negara tetapi juga dapat membantu mengurangkan kebergantungan terhadap barangan import.

Mohd Adnan Mamat memilih menceburi bidang penternakan seIepas bersara sebagai guru. – NSTP/Hazira Ahmad Zaidi – Berita Harian

Sumber: https://rentas.asia/pesara-guru-jadi-penternak-ayam-kampung-jana-pendapatan-lumayan/

Cara menternak pelanduk

 

MENTERNAK peIanduk secara liar b0leh menjadikan haiwan itu tidak mengaIami stress.

Perkara itu dikongsikan HairuInizan Ghazali, 45, yang berpengaIaman menternak haiwan itu secara k0mersial sejak lima tahun lalu.

HairuInizan berkata, pelanduk cukup dikenaIi sebagai haiwan yang mempunyai karakter pemalu dan sukar mendedahkan diri apabila berada di hutan.

Katanya, biarpun dipeIihara dalam kurungan, suasana seperti habitat semula jadi yang dipenuhi dengan pokok amat penting supaya pelanduk selesa dan tidak berasa teran.cam.

“Oleh itu, saya mengambil inisiatif sendiri dengan menanam pokok di daIam kurungan untuk mengadaptasikan keadaan seperti di dalam hutan sebenar.

“Pada masa sama, saya berikan makanan asas pelanduk termasuk daun Iudai, daun maya dan daun simpoh air yang dicari sendiri di hutan. Saya turut menanam pokok hutan di sekitar kurungan sebagai stok bekalan makanan.

“Langkah ini sangat penting untuk memastikan pelanduk yang diternak dapat hidup dengan lebih baik selain dapat mengelakkan stres,” katanya.

Menurutnya, stres boleh berlaku apabila pelanduk berasa teran.cam selepas melihat individu yang tidak dikenali dan pemangsa seperti burung hantu serta helang.

“Pelanduk yang stres akan menunjukkan perubahan termasuk dilihat bersendirian, kurang makan dan warna bulu bertukar. Sekiranya dibiarkan berterusan, pelanduk boleh ma.ti.

“Jadi, pelanduk yang menunjukkan gejala ini akan ditang,kap dan dikuarantin selama 10 hingga 14 hari untuk diberi lebih perhatian,” katanya.

Biarpun menyedari cabaran yang dihadapi, minat mendalam terhadap haiwan liar ini mendorong Hairulnizan menternak pelanduk secara komersial di atas tanah seluas 0.4 hektar di Batu Kurau, Perak.

ludai
SEMAIAN anak pokok ludai sebagai stok makanan semula jadi pelanduk.

“Berbekalkan modal dan pengalaman sendiri, saya bermula dengan menternak 10 pelanduk (tiga jantan dan tujuh betina) di dalam kurungan untuk proses pembiakan.

“Saya mengambil masa selama tiga hingga empat tahun untuk mem’biakkan pelanduk sehingga berjaya memiliki 70 ekor,” katanya.

Terdahulu, untuk menangkap pelanduk bagi dijadikan baka induk, dia memohon lesen menang’kap haiwan itu daripada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan).

“Kemudian, saya memohon lesen untuk menyimpan. Apabila induk sudah stabil, saya mohon permit pembiakbakaan, lesen menjual hidupan liar dan lesen panel penandaan.

buah
BUAH bulang antara makanan kegemaran pelanduk.

“Sehingga kini saya sudah membekalkan pelanduk hidup ke seluruh Semenanjung Malaysia,” katanya.

Berkongsi berkenaan penternakan pelanduk, perkara yang perlu dititikberatkan adalah kebersihan dan pemakanan.

“Kebersihan di dalam kandang dapat mengelakkan pelanduk terkena jang’kitan penya’kit yang diakibatkan oleh cacing.

“Daripada segi pemakanan puIa, ia perlu diberikan mengikut waktu ditetapkan, namun pada kuantiti yang tidak terlaIu banyak,” katanya.

Jelasnya, pelanduk mempunyai potensi besar untuk berkembang kerana mendapat permintaan yang tinggi di negara ini.

Kini dia sedang menaik taraf kurungan untuk menambah ternakan bagi memenuhi permintaan pasaran.

“Pada masa sama, saya tidak men0Iak untuk menjalin kerjasama dengan pihak berkaitan untuk bersama-sama mengembangkan ternakan peIanduk secara k0mersial,” katanya – Harian Metro

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails