Friday, September 3, 2021

Menjana Arah Tuju Sendiri: Ternakan Ikan Siakap

Menjana Arah Tuju Sendiri: Ternakan Ikan Siakap: IKAN siakap putih atau nama saintifiknya Lates calcarifer dari keluarga Centropomidae merupakan spesis ikan air payau yang berupaya hidu...

Ternak rusa bantu pesara jana pendapatan

 


MOHD. Zaid Zakaria menunjukkan ternakan rusanya di Kampung Sungai Sam, Kuala Krai, Kelantan. -UTUSAN/ AIMUNI TUAN LAH

KUALA KRAI: Hobi menternak rusa memberi pendapatan lumayan kepada seorang pesara apabila ternakan yang diusahakan mendapat permintaan tinggi sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) ini.

Rusa baka Timorensis diusahakan Mohd. Zaid Zakaria, 58, di rumahnya di Kampung Sungai Sam di sini sejak lapan tahun lalu membiak dengan cepat dan semakin bertambah bilangannya dari bulan ke bulan.

Mohd. Zaid berkata, kos dan kaedah penjagaan rusa jauh lebih jimat berbanding haiwan seperti lembu dan kambing.

“Pada permulaannya, saya mengeluarkan perbelanjaan sebanyak RM13,500 untuk membeli lima induk rusa dari seorang penternak di Sungai Jin, Kuantan, Pahang.

“Lama-kelamaan ternakan itu terus membiak. Sekarang ini saya masih ada 13 ekor lagi termasuk enam ekor rusa betina yang sedang bunting,” katanya di sini hari ini.

Mohd. Zaid berkata, selain dapat menjual rusa hidup antara RM2,000 hingga RM5,000 seekor bergantung kepada saiz, umur dan jantina, dia juga dapat menjual daging haiwan itu pada harga RM65 sekilogram.

Katanya, untuk keselesaan haiwan ternakannya yang berumur dalam lingkungan setahun setengah hingga enam tahun itu, dia telah membina kandang yang berpagar dan terjamin keselamatan.

“Rusa ini mudah dijaga kerana tidak mudah diserang penyakit seperti haiwan lain.

“Kos makanan juga tidaklah tinggi kerana saya turut memberi rumput yang boleh dicari sendiri di sekitar kampung,” katanya.

Menyedari permintaan pelanggan terhadap haiwan itu meningkat, Mohd. Zaid juga berharap agar agensi kerajaan seperti Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan (Kesedar) membantunya menambah baik tempat pembiakan rusa.- UTUSAN ONLINE

Sumber: https://www.utusan.com.my/berita/2020/12/ternak-rusa-bantu-pesara-jana-pendapatan/


'Ladang' arnab sekitar rumah

 

TERNAKAN arnab diusahakan di kawasan rumah.




SIAPA sangka, arnab yang mulanya dipelihara untuk suka-suka sebagai hobi pada 2018, kini berubah menjadi sumber pendapatan utama buat Mohd Fadil Baharuddin, 50.

Malah, apabila Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan sejak 18 Mac tahun lalu yang menjejaskan sumber pendapatannya sebagai pengedar jus kurma, penternakan arnab menjadi penyambung rezekinya.

Mohd Fadil berkata, dia bermula dengan hanya memiliki empat ekor arnab termasuk tiga daripadanya baka induk.

Kini, ternakan arnabnya sudah lebih 200 ekor meliputi jenis arnab pedaging dan hiasan yang diletakkan dalam 100 sangkar.


Dia turut menjadikan kawasan sekitar rumah lot tepi di Taman Rasa Sayang Senawang Negeri Sembilan, sebagai 'ladang' menternak arnab daging secara komersial.


Mohd Fadil berkata, arnab antara haiwan yang cepat membiak dan tidak mudah dijangkiti penyakit sekali gus memudahkan ia diternak.

Katanya, walaupun pernah mengalami kerugian hampir RM10,000 apabila lebih 200 ekor haiwan itu dibaham anjing liar dalam tiga kejadian berasingan tahun lalu, ia tidak sesekali mematahkan semangatnya.

"Permintaan terhadap daging arnab sentiasa bertambah dan kadangkala ia tidak mampu dipenuhi kerana ada peniaga yang membuat tempahan dari luar Negeri Sembilan.

"Setakat ini, saya mempunyai lebih 100 pelanggan tetap yang memerlukan bekalan daging segar dan sejuk beku antara lima hingga 10 kilogram (kg) sebulan.

"Harga bagi sekilogram daging arnab bersih adalah RM35 manakala sejuk beku RM45," katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Menurut bapa kepada lima anak berusia antara 10 hingga 25 tahun itu lagi, selain menjual daging segar, dia juga membekalkan baka atau anak arnab berumur dua bulan dengan harga antara RM80 hingga RM150 seekor.

Kata Mohd Fadil, arnab yang diternak membabitkan beberapa jenis antaranya baka Parsi dan Anggora yang berumur sebulan setengah ke atas.

MAKANAN seperti dedak turut diberi.



"Walaupun arnab tidak begitu sukar diternak berbanding haiwan lain, cabarannya tetap ada.

"Antaranya ialah kos makanan dan aspek keselamatan arnab yang terdedah kepada binatang pemangsa seperti anjing liar.

"Secara keseluruhan, kos perbelanjaan sekitar RM500 sebulan untuk makanan palet, tetapi dengan penggunaan daun segar dan semula jadi sebagai makanan tambahan, ia dapat mengurangkan kos yang perlu ditanggung," katanya.

Jelas Mohd Fadil, arnab yang makan daun tumbuhan semula jadi mempunyai kelebihan terutama dari segi kualiti dagingnya lebih baik dan kenyal.

Katanya, antibodi haiwan itu juga lebih kuat jika memakan sumber alam semula jadi dan tidak mudah diserang penyakit.

"Ia adalah antara faktor pelanggan menyukai arnab yang saya ternak kerana ia bersifat organik walaupun belum sepenuhnya," katanya yang berjaya menjual lebih 1,500 arnab sepanjang tempoh PKP 2.0 dan Pergerakan Bersyarat (PKPB) akhir tahun lalu.

Sementara itu, bagi memastikan tahap pembesaran dan kesihatan arnab berada pada tahap terbaik, Mohd Fadil sentiasa mendapatkan khidmat nasihat daripada Jabatan Perkhidmatan Veteriner Negeri Sembilan (JPVNS).

Kata Mohd Fadil, pihaknya mahu memastikan kepentingan pengguna sentiasa dijaga dengan memastikan arnab atau daging yang dijual berkualiti.

Malah dia turut bercadang membesarkan projek ternakan itu bagi memenuhi permintaan pasaran yang semakin meluas, bukan saja di Negeri Sembilan malah di negeri lain.

"Permintaan arnab pedaging bertambah termasuk dari Johor, Selangor dan Melaka dan saya juga berhasrat menternak arnab organik selepas ini.

"Sambutan yang menggalakkan itu mendorong saya mengembangkan projek penternakan arnab ini," katanya.

[ BASIC 4# ] Pemangkasan tunas air | Perlu atau tidak?

[ VLOG 4# ] Terung Polybag Gantung guna sistem injector

[ KAWALAN SERANGGA 2# ] Ilmu wajib tahu sebelum galas tong racun | IRAC

Rumput napier bantu industri ternakan

 Kerajaan meletakkan hala tuju industri ruminan yang ditetapkan dalam Dasar Agromakanan Negara adalah mencapai kadar sara diri (SSL) sebanyak 30 peratus dalam tempoh lima tahun akan datang supaya bekalan makanan negara terutama sumber protein kepada rakyat terjamin.




Dalam masa sama penubuhan Majlis Perunding Pertanian Negara yang melibatkan segenap lapisan komuniti yang terlibat dalam bidang pertanian seperti pertubuhan bukan kerajaan (NGO), akademik dan usahawan merupakan satu langkah proaktif yang wajar dipuji.

Antara cadangan kepada kerajaan dalam memajukan industri ruminan secara lebih efektif adalah membangunkan golongan penternak yang produktif iaitu melebihkan kepada pemberian insentif berasaskan pengeluaran berbanding insentif input supaya memberi motivasi kepada penternak dan seterusnya meningkatkan penghasilan daging dan tenusu.

Antara masalah utama industri ternakan ruminan kita adalah kenaikan kos makanan yang agak tinggi mendorong pengusaha mencari alternatif lain yang lebih murah dan bersumberkan tempatan.


Import makanan berasaskan ternakan ketika ini agak tinggi dengan jagung sahaja mencecah RM3 bilion setahun.

Kemerosotan pengeluaran sumber makanan haiwan ternak dan harga yang semakin meningkat disebabkan faktor cuaca (masalah pemanasan global), persaingan kepenggunaan tanah ( industri, pembangunan hartanah), pengurangan tenaga buruh. Ia merupakan masalah kronik.

Dalam masa sama, permintaan kepada produk makanan berasaskan haiwan ternak semakin meningkat disebabkan peningkatan populasi dan kuasa beli manusia .

Masalah industri ternakan ruminan turut menyumbang kepada krisis makanan global.

Kenaikan harga makanan ternakan yang tinggi sekali gus menaikkan harga ternakan ruminan seperti lembu, kambing dan biri-biri di pasaran untuk keperluan rakyat.

Pemasalahan industri penternakan ruminan di Malaysia adalah berkait rapat dengan isu pemakanan ternakan dari aspek kualiti, kuantiti dan kos.

Isu persaingan kepenggunaan tanah dengan industri komoditi getah dan kelapa sawit serta pembangunan hartanah menjadikan masalah tersebut semakin kritikal.

Kebanyakan penternak terlalu bergantung kepada dedak ternakan yang semakin tinggi harganya serta kekurangan kawasan tanaman pastura atau foder rumput sebagai sumber fiber.

Melihat kepada senario tersebut, syarikat penternakan tempatan, Major Transglobal (MTG) mengambil inisiatif mengusahakan tanaman rumput napier bagi menyokong industri ternakan ruminan yang berdepan masalah kos makanan tinggi.

Pengarah Eksekutif MTG, Nordin Mat berkata, pihaknya mengusahakan kawasan seluas 120 ekar (48 hektar) daripada 300 ekar kawasan tersebut dengan kos hampir RM1.2 juta sejak setahun yang lalu. Pengeluaran rumput serta silaj sekarang dalam kuantiti 300 tan sebulan di Ladang Pengganda Kambing di Pondok Tanjung, Perak.

“Syarikat kini menyasarkan untuk menambah kawasan penanaman seluas 80 hektar (200 ekar) lagi dan bagi pengeluaran rumput sebanyak 1, 500 tan sebulan

“Jumlah ini dijangka dapat menampung makanan ternakan iaitu bagi 1,666 ekor lembu atau 16,666 ekor kambing setiap hari.

“Selain pengeluaran silaj, kami juga berhasrat memproses rumput tersebut kepada bentuk yang lebih tinggi bahan keringnya dengan penggunaan ketuhar yang besar bagi skala pengeluaran 1,000 tan sebulan,’’ ujarnya.

Dalam pada itu, Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd. Salehhuddin Hassan yang melawat ke Pondok Tanjung baru-baru ini sempat meninjau kerja pembuatan silaj daripada rumput napier.

Projek tersebut kini mampu mengeluarkan sebanyak 300 tan metrik sebulan bagi kawasan tanaman seluas 40 hektar (100 ekar).

Lawatan tersebut turut dihadiri Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Ismail Bakar dan Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV),


Datuk Dr. Quaza Nizamuddin Hassan Nizam.

Mohd. Salehhuddin memberi galakan supaya kawasan tanaman ditambah kepada 200 ekar lagi dengan sasaran keluaran 1,000 tan metrik sebulan.

Rumput napier yang juga dikenali sebagai rumput gajah sangat sesuai untuk diberi kepada ternakan secara segar atau dijadikan silaj iaitu rumput yang diperam bersama gula merah dan effective organism (EM) selama kira-kira sebulan.

Rumput berkenaan mudah ditanam iaitu menggunakan batas, dipotong kira-kira 0.5 meter. Rumput berkenaan mengambil masa kira-kira tiga bulan untuk membesar dan matang serta boleh dituai setiap bulan kerana benih baru tumbuh pada perdu tunggulnya dan membesar dengan cepat.

Bagi menghasilkan silaj, rumput perlu diracik menggunakan mesin khas sebelum dimasukkan ke dalam tong dan dicampur dengan dua bahan berkenaan sebelum diperam.

PANDUAN TANAM LIMAU NIPIS

 

limau

Kaya dengan vitamin A dan C

Genus Citrus mengandungi banyak spesies yang boleh dimakan termasuklah oren, lemon, limau, limau bali dan limau mandarin. Limau nipis merupakan salah satu limau yang sangat popular terutama dikalangan orang Melayu bagi tujuan perubatan dan kecantikan serta untuk tujuan masakan dan minuman. Limau nipis tergolong di dalam famili Rutaceae dan nama saintifiknya adalah Citrus aurantifolia. Buahnya kecil dan bulat, berukuran 2.5cm – 5 cm garis pusat. Kulitnya berkilat dan licin dan isinya berwarna hijau kekuningan, berair tetapi masam.

IMG-20171210-WA0007

Pokok limau mengeluarkan hasil sepanjang tahun, dan puncak pengeluaran hasil ialah dari bulan Okt – Nov dan Mac – April.

Keperluan asas tanaman

  1. Iklim tropika bersuhu 20-32 oC
  2. Tanah liat kurang 50 %.
  3. Saliran yang baik.
  4. Kaya dengan bahan organan dan kelembapan tanah yang cukup.
  5. pH di antara 5.0 – 6.5.

Pembiakan

  • Biji benih

tanam lemon dari biji

  • Dibiak secara tampang iaitu secara tut.

Tut-Pokok-Limau-Nipis.jpg

  • Bagi semaian biji atau tut yang berjaya, boleh dipindahkan ke kebun apabila mencapai umur tujuh hingga 12 bulan.

Penyediaan kawasan

  1. Pokok limau biasanya ditanaman dengan jarak 4 m x 5 m, 5 m x 5 m, 6 m x 6 m atau 3 m x 3 m untuk sistem tanaman padat.

    IMG-20171210-WA0005

    Jarak tanaman bagi ladang ialah 6m x 6m

  2. Lubang berukuran 0.6 m x 0.6 m x 0.6 m digali dan dibiarkan selama 2 – 4 minggu.
  3. Sebanyak 5 – 10 kg bahan organik berserta 200 g CIRP dimasukkan ke dalam lubang tanaman dan digaul rata.
  4. Anak pokok ditanam di tengah lubang, ditimbus dan dipadatkan pada pangkalnya. Pokok disiram selepas ditanam dan diikat pada kayu pancang.
  5. Lindungan perlu disediakan bagi mengurangkan panas terik matahari.
  6. Limau perlu diberi air secukupnya bagi menggalakkan pertumbuhan dan kecergasan terutama pada peringkat awal pertumbuhan.

Pemangkasan

  1. Cantasan dibuat bagi membentuk pokok supaya seimbang, tidak perlu rendah dan tidak terlalu tinggi.
  2. IMG-20171210-WA0006

    Bentuk pokok limau yang baik ialah bentuk kon rimbun, rendang dan seimbang bagi memudahkan kerja – kerja pengurusan tanaman terutamanya pengutipan hasil.

  3. Pemangkasan bermula selepas beberapa bulan ditanam. Bahagian atas batang utama dipangkas apabila mencapai ketinggian 30 – 45 cm dari paras tanah.
  4. Dahan – dahan baru akan tumbuh dan pilih 3 – 4 cabang yang subur bagi membentuk rangka pokok seterusnya.
  5. Buang tunas air yang keluar dari dahan tersebut dari masa kesemasa serta dahan – dahan yang lemah, berpenyakit dan dahan yang tumbuh dibahagian tengah pokok.
Pembajaan
limau nipis baja

Program pembajaan yang disyorkan

Pengurusan perosak
limau nipis perosak

Penyakit utama limau nipis dan limau lain

limau nipis perosak 2.png

Antara serangga utama limau nipis

Kawalan Rumpai

  1. Bersihkan kawasan keliling pokok pada peringkat awal pertumbuhan.
  2. Sungkupan adalah disyorkan bagi mengurangkan pertumbuhan rumpai di keliling pokok dan juga kelembapan dikekalkan.
  3. Rumpai di antara barisan dikawal dengan bahan kimia atau dengan menanam penutup bumi.

Pengeluaran Hasil

  1. Hasil pada tahun pertama pengeluaran iaitu 4 tahun selepas menanam.
  2. Hasil lebih kurang 8,000 kg / ha
  3. Tahap maksimumpengeluaran pada umur 6 tahun iaitu 24,000 kg / ha.
  4. Penyimpanan pada suhu 10°C dengan R.H 85 – 90% boleh dilakukan sehingga tempoh 3 – 4 minggu.
  5. Harga borong bagi limau nipis boleh mencecah RM 4-5 sekilo
IMG-20171210-WA0008

Buah limau perlu dipasarkan secepat mungkin kerana tempoh simpanan limau ialah 4 – 5 hari pada suhu ambien ( 25°C – 30°C )

Penggredan Buah

limau nipis 1

Cara penentuan kualiti buah limau nipis

limau nipis 2

Indeks kematangan, spesifikasi gred dan pengelasan saiz

Sumber:

  1. http://ww1.utusan.com.my/utusan
  2. http://myagri.com.my/
  3. Buku panduan tanam limau-UPM
  4. Siri panduan kualiti limau nipis-FAMA

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails