Tuesday, April 23, 2013

iGROW tawar SKM pertanian

Latihan amali tanaman makanan yang ditawarkan di iGrow di Kampung Gajah, Perak.
DUNIA dijangka akan menghadapi krisis makanan pada tahun 2050 walaupun sesetengah pihak meramalkan bahawa bahana itu akan mula dirasai seawal tahun 2030.
Ancaman yang menakutkan itu dianggap faktor yang boleh mengancam keselamatan sesebuah negara selepas perang.
Malaysia juga tidak akan terkecuali kerana isu ini adalah krisis sejagat akibat perubahan cuaca dunia, pertambahan penduduk dunia serta keluasan tanah pertanian subur yang semakin berkurangan.
Menyedari kepentingan isu tersebut, Pelan Strategik Hala tuju Latihan Agro Makanan Negara (2012-2020) telah disediakan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani menerusi Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC).
Antara lain, blue print tersebut telah mensasarkan unjuran output tenaga mahir profesional sektor pertanian sepanjang tempoh tersebut seramai 107,000 orang.
Daripada jumlah tersebut, hampir 40,000 pelatih disasarkan kepada lulusan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) di institusi latihan awam, swasta dan kolej vokasional (Kementerian Pelajaran).
Bakinya pula adalah pengajian di peringkat diploma dan ijazah di institusi pengajian tinggi awam (IPTA).
Memandangkan jangka masa menuju tahun 2020 adalah amat singkat, peranan institusi latihan kemahiran pertanian swasta seperti Institut Agro Usahawan (iGROW) di Kampung Gajah, Perak adalah sangat penting sebagai pelengkap kepada keperluan latihan pertanian negara.
Menurut Ketua Pegawai Eksekutif iGROW, Azri Zahir Azmi, kursus yang ditawarkan oleh iGROW adalah menepati kehendak Pelan Strategik Halatuju Latihan Agro Makanan Negara (PSHLAMN).
Katanya pengurusan tertinggi iGROW telah membuat kajian mengenainya menerusi pengalaman hampir 10 tahun dalam latihan pertanian di negara ini.
Perbandingan juga turut dibuat di peringkat antarabangsa bagi memastikan iGROW dapat melahirkan graduan generasi baru iaitu golongan muda sebagai barisan hadapan dan amalan pertanian moden masa depan.
Azri Zahir berkata, sungguhpun baru ditubuhkan tetapi pengalaman dan hasil dapatan kajian pihaknya selama ini telah membolehkan pendekatan latihan diperkenalkan, yang menjamin graduan benar-benar mahir (kompeten) tetapi juga bersedia sebagai pemain utama sektor pertanian mempunyai masa hadapan
‘‘Pengalaman kami membuktikan bahawa faktor usia pusat latihan atau saiz kampus bukan faktor mutlak keberhasilan graduan.
“Sebaliknya, sejauh manakah pihak pengurusan mampu menerapkan nilai kemahiran serta pembentukan sikap graduan dalam suasana pertanian sebenar.
‘‘Kelainan iGROW ialah memberi penekanan kepada suasana sebenar aktiviti pertanian yang lazimnya dijalankan di luar bandar sama ada di kampung atau kawasan pedalaman dengan cabaran-cabaran tersendiri.
“Ini menjadikan mereka memahami realiti kehidupan sebagai petani dan berazam untuk menjadi petani moden yang berjaya pada masa hadapan," tambah beliau.
Bagi memastikan semua graduan dapat merasai manfaat dan potensi pertanian semaksimum mungkin, pakej latihan merangkumi bidang pengkhususan (SKM Tanaman Makanan Tahap 1 dan 2) dan bidang tambahan wajib iaitu asas ruminan, akuakultur, inap ladang serta keusahawanan.
Kesemua aktiviti tersebut dijalankan dalam satu kawasan integrasi yang menggabungkan pertanian, penternakan dan pelancongan dalam satu kawasan yang dipanggil Kompleks Warisan Pertanian iGROW.
Azri Zahir turut menjelaskan bahawa SKM yang ditawarkan adalah ditauliahkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia. Modul latihan berasaskan Standard Latihan Kemahiran Kebangsaan (NOSS) yang digubal oleh NATC.
Katanya juga, belia kini tiada lagi alasan untuk mengikuti latihan di iGROW kerana Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK), Kementerian Sumber Manusia telah menyediakan pinjaman penuh yang merangkumi yuran latihan, penginapan dan makan-minum selama setahun.
“Sejak kebelakangan ini, PTPK mula memberikan perhatian serius untuk membiayai latihan pertanian kerana bidang ini adalah antara keperluan utama negara kini dan masa akan datang," tegas Azri Zahir.
Kemudi iGROW diterajui oleh tokoh latihan kemahiran pertanian swasta tempatan, Nordin Abdul Malek selaku Pengerusi Eksekutif iGROW yang juga merupakan Ahli Tetap Majlis Latihan Pertanian Kebangsaan (NATC).
“Dalam tempoh lima tahun akan datang, kami berhasrat untuk menaik taraf iGROW sebagai universiti kemahiran pertanian swasta bertaraf antarabangsa.
“Segala perancangan dan gerak kerja sudah diatur ke arah itu untuk menjadikan Malaysia destinasi pendidikan kemahiran tinggi pertanian di peringkat antarabangsa," tambah Azri lagi.
Buat masa ini difahamkan beberapa kerajaan negeri sudah menawarkan hasrat supaya kampus utama dibina di negeri mereka dan pilihan terbaik akan dibuat oleh iGROW dalam masa terdekat.
Kemudahan Kompleks Warisan Pertanian iGROW
l Kemudahan latihan seperti asrama, surau, dewan makan serta dewan perhimpunan turut disediakan untuk keperluan pelatih.
l Pusat Inkubator Pemprosesan Makanan Jabatan Pertanian Kg. Gajah yang telah dibenarkan untuk digunapakai oleh pihak iGROW sebagai pusat pengeluaran makanan sejuk beku untuk pendedahan keusahawanan di kalangan pelatih.
Sebarang pertanyaan sila hubungi Azri Zahier Azmi di talian 012-4842144 atau Amira Hamran 019-7635592.

Friday, April 5, 2013

Tanaman limau madu beri pulangan berbaloi

JERANTUT 1 April - Penanaman limau madu atau nama saintifiknya Citrus Sinensis banyak diusahakan petani di Hulu Tembeling, Jerantut berasaskan permintaan yang meningkat di pasaran tempatan.
Bertolak hakikat itulah, seorang petani Kampung Tempan, dekat sini, Adenan Nipah, 55, memajukan tanah seluas lapan hektar untuk tanaman limau madu dan sayur-sayuran.
Katanya, projek tanaman itu bermula pada 1994 sebagai percubaan awal walaupun harus bersaing dengan pasaran buah-buahan tempatan lain.
"Benih limau ini saya peroleh daripada Jabatan Pertanian yang turut memberi bimbingan dari aspek pengurusan tanaman dan ladang pada peringkat awal," katanya di Kampung Tempan, dekat sini baru-baru ini.
Menurutnya, sebanyak 700 anak benih limau itu disulam di kawasan tanah pinggir kampung tersebut yang sudah diteroka untuk dimajukan dengan projek berkenaan.
"Setelah tiga tahun bersusah payah menjaga tanaman ini, akhirnya membuahkan hasil pertama pada 1997 sehingga kini dan mendapat pasaran yang baik di pasar tani dan pusat pelancongan Taman Negara," ujarnya.
Tanaman itu, katanya, dijaga dengan rapi untuk mengelak pokok limau tersebut mati akibat serangan ulat, penyakit tanaman dan musuh lain iaitu babi hutan.
"Kini cuma sebanyak 600 batang pokok mengeluarkan buah antara 400 hingga 700 biji," katanya.
Katanya, sekilogram buah limau itu dijual dengan harga RM4 kepada pelawat di Taman Negara Kuala Tahan, Kampung Pagi dan kawasan berdekatan.
Beliau berkata, pendapatan harian jualan buah limau mencecah antara RM80 hingga RM100 digunakan untuk belanja dapur, persekolahan, membeli baja dan racun serangga.
"Limau yang baru dipetik boleh dimakan begitu sahaja atau dapat bertahan beberapa hari untuk diperah menjadi jus yang manis," katanya.
Tambahnya, usaha itu akan diteruskan dengan memajukan tanah terbiar berdekatan rumah dengan tanaman limau dan buah naga yang boleh mengecapi pulangan lumayan sesuai dengan kudrat dalam usia emasnya.

Thursday, March 21, 2013

Tarikan buah naga

Tarikan buah naga

Usaha tanpa mengenal jemu membuahkan kejayaan buat Nam Hock Moi dengan bantuan Jabatan Pertanian.
HASILNYA, petani berkenaan Nam Hock Moi, 50, mampu tersenyum dengan kejayaan menanam buah naga atau juga dikenali sebagai pitahaya yang asalnya telah sedia ada di situ.

‘‘Saya mengusahakannya sejak April 2011 dengan menyewa daripada tuan punya tanah di sini,"ujarnya ketika ditemui bersama rombongan Jabatan Pertanian ke kawasan tersebut baru-baru ini.

Yang turut hadir dalam rombongan tersebut ialah Pegawai Pertanian Daerah Kuala Langat, Mohd. Fadzli Mohamad Yaacob dan Penolong Pegawai Pertanian Putrajaya, Roseli Mustapha.Banyak kelebihan apabila dia memulihkan kembali projek tanaman buah naga tersebut memandangkan Hock Moi mempunyai pengalaman dalam bidang pertanian sebelum ini.

Anak jati Sepang itu pernah mengusahakan projek pertanian pada 1999 di Sepang dengan tanaman terung, timun dan kacang panjang.

Ketika itu itu Hock Moi mampu mengutip hasil terung semusim penanaman sehingga 500 tan dan timun sehingga lima tan, tetapi masalah harga oleh orang tengah menjadikannya ‘mangsa’ perniagaan.
Kerjanya pun tidak lagi begitu sukar kerana tiga atau empat bulan sekali akan berehat sebelum penanaman semula dilakukan.Kerana tidak berpuas hati dengan situasi tersebut, dia meninggalkan bidang pertanian pada 2005 dan beralih kepada kerjaya lain sebagai runner memproses permit pekerja asing.

Pada 2011, setelah mencongak untuk memilih bidang yang ingin diceburi selepas meninggalkan kerjaya baru tersebut, dia bertanyakan mengenai kawasan yang diusahakannya sekarang dan mendapat persetujuan membangunkannya semula.Pengalaman sebagai penanam sayur sebelum ini nampaknya membantu dan Hock Moi tidak kekok atau canggung berjemur di bawah panas matahari.Malah, dia lebih beruntung memandangkan tidak perlu bermula daripada peringkat paling awal kerana pokok telah sedia tertanam daripada pengusaha terdahulu.

Bagaimanapun, dalam mana-mana projek pertanian, pengusaha perlu menyediakan modal untuk menjalankan projek.Untuk tujuan itu, dia menyediakan RM120,000 bagi memulihkan semula projek tersebut.‘‘Untuk kerja-kerja memotong rumput sahaja, saya habiskan RM20,000," ujarnya sambil memberitahu dia berkongsi dengan rakannya mengusahakan projek berkenaan.

Dalam pada itu, dia memberitahu masalah utama penjagaan buah naga ialah virus perosak yang menyebabkan batang pokok mereput.Katanya, dia mampu menuai hasil kira-kira tiga tan setiap waktu tuaian yang dilalukan dua kali sebulan.Ketika ini harga ladang buah naga dijual pada RM4 sekilogram.Selain di RTB, dia turut mengusahakan tanaman yang sama di LBJ , Negeri Sembilan seluas tiga ekar (1.2 hektar).

Kelebihan teknik fertigasi

MEREKA yang berminat menceburi bidang pertanian tanaman bernilai tinggi pastinya ingin mendalami ilmu mengenainya.Bagaimanapun, ramai menghadapi masalah untuk mencari sumber sesuai untuk menimba pengetahuan dalam bidang tanaman yang kini popular sebagai fertigasi.

Oleh itu, Jabatan Pertanian menerusi Pusat Pertanian Telok Datok, Pejabat Pertanian Kuala Langat Banting, Selangor menawarkan kursus kaedah penanaman kepada mereka yang berminat.

''Pusat Pertanian ini dijadikan rujukan, tempat latihan dan menyediakan plot-plot tanaman contoh dan sering menerima pelawat yang ingin melihat sendiri bagaimana pertanian bernilai tinggi dijalankan,'' kata Pembantu Pertanian Kanan Pusat tersebut, Ramli Yahaya.Beliau berkata, kawasan tersebut merangkumi keluasan enam ekar yang menempatkan enam rumah fertigasi untuk tanaman tomato dan melon.

Beliau berkata, pusat tersebut telah berjaya menerima Skim Amalan Ladang Baik Malaysia (SALM) yang diusahakan pada 2011 dan dianugerahkan secara rasmi pada tahun lepas.Dengan pengiktirafan tersebut, pengurusan pusat berkenaan boleh berbangga kerana berjaya melepasi kira-kira 160 kriteria yang dinilai.
Perkara tersebut termasuklah tidak menggunakan racun dan pengurusan persekitaran yang lestari.Malah, buah yang dihasilkan daripada projek tersebut perlu dianalisis di makmal bagi mengetahui tahap sisa racun dan kandungan logam berat

Analisis tersebut dijalankan di makmal jabatan berkenaan di Jalan Galagher , Kuala Lumpur.
Menurut Ramli, projek tanaman fertigasi pada dasarnya menguntungkan dan mendapat permintaan terutama mereka yang inginkan makanan bebas racun 

Harganya mungkin tinggi sedikit mungkin kerana kos pengeluaran agak tinggi.Bagi membina satu projek asas , infrastruktur yang diperlukan termasuk struktur pelindung hujan (SPH) atau bumbung biasa sebagai pelindung, paip besar daripada tangki fertigasi, paip kecil yang disambung kepada penitis.Penitis dimasukkan ke medium tanaman biasanya daripada cocoa peat yang memang pokok.Baja adan air dicampurkan bersama dalam tangki besar dan disalurkan ke pasu yang mengandungi medium tanaman menerusi paip atau saluran kecil.

Menurut Ramli, teknik fertigasi boleh digunakan pada banyak jenis tanaman khususnya yang berbuah tetapi lebih elok jika dipilih jenis yang bernilai tinggi.Di pusat tersebut, pihaknya menanam rock melon dan tomato varieti baccarat dan sering mendapat sambutan daripada masyarakat sekitar yang datang membelinya sebaik mengetahui projek di situ tiba waktu memungut hasil.Seorang pekerja, Muhammad Ruzaini Hasnan memberitahu, apabila tiba musim pokok mengeluarkan hasil, pekerja akan sibuk memetik buah setiap dua hari sekali.

''Setiap kali memetik buah, kami dapat mengutip sehingga 80 kilogram,'' katanya yang dibantu rakan Mohamad Al-Hafiz Sarlan. 

Dalam pada itu mereka yang berminat menyertai kursus berkaitan fertigasi di pusat tersebut boleh menghubungi Pejabat Pertanian Daerah Kuala Langat di talian 03-31814773.

Sebanyak lapan kursus dianjurkan untuk petani setiap tahun dan lapan lagi termasuk dua sesi lawatan untuk usahawan industri asas tani turut ditawarkan.Penganjur menyediakan antara 30 hingga 40 kuota setiap kursus.

Gila' berniaga sukar dibendung

Muhamad Yusof menyusun produk makanan keluaran syarikatnya di kilang mereka di Tumpat, Kelantan.
TERDAPAT banyak faktor kenapa Muhamad Yusof, 54, menceburi bidang perniagaan pemprosesan makanan yang beroperasi di Tumpat, Kelantan.

Satu daripadanya kerana minat berniaga sudah tertanam dalam jiwanya sejak 1980-an dan juga kerap menyertai kursus bimbingan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) sebagai penyelia ketika bersama Jabatan Pertanian, lama-kelamaan membutirkan minatnya dalam perniagaan.
Menurut beliau, pembabitannya bermula pada 1986 secara kecil-kecilan di hadapan rumahnya di Tendung, Pasir Mas, Kelantan dan pada masa sama masih menyertai kursus anjuran MARDI.

''Saya pilih bidang ini kerana pernah terlibat dengan banyak jenis perniagaan secara kecil-kecilan termasuk dalam jualan langsung selama enam bulan sejak awal 1980-an dan selepas itu berniaga alat besi seperti sabit, parang di pasar malam," ujarnya mengimbau bagaimana dunia perniagaan begitu dekat padanya.
Bagaimanapun, perniagaan jenis itu berdepan risiko besar kerana pelanggannya tidak ramai dan keuntungan sedikit.

Selepas itu, beralih kepada menjual bunga di pasar malam tetapi sekali lagi, dia tidak mampu bertahan kerana keuntungannya kecil, meskipun berkemampuan mengembangkan perniagaan tersebut dengan membuka nurseri.

Akhirnya Muhamad akur bahawa dia perlu mencari perniagaan yang mempunyai produk tahan lama dan itu mendorongnya memilih bidang pemakanan yang mana usaha awalnya itu dibantu oleh isteri, Hazizah Hamat.
Menariknya, dia bermula dengan modal kecil iaitu hanya RM100 dengan memberi mesin pengisar berharga RM40 manakala bakinya untuk bahan-bahan mentah seperti cili dan bawang .
Lebih menarik dia menggunakan dapur dua penunu dan kemudiannya bertukar kepada periuk besar untuk memasak ramuan atau adunan. 

''Ini harapan saya, masa mengacau adunan dalam periuk, saya minta kawan-kawan uji rasanya.
''Ketika itu pada tahun 1986 saya sering ke pasar tani untuk mengetahui apakah maklum balas pengunjung terhadap produk yang dikeluarkan iaitu sos pencicah, sis cili dan sos tomato," ujarnya yang kemudian bertukar bekas memasak daripada periuk kepada kawah. 

Setahun kemudian, dia mengorak langkah setapak lagi apabila mampu menggunakan label sendiri dan kejayaan itu lebih terserlah dengan kepada mesin hasil sumbangan Kementerian Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah pada 1990.

Dengan kejayaan itu, dia membesarkan operasinya ke Wakaf Baru Tumpat sejajar dengan peningkatan jumlah pengeluaran.

Kempen rangsangan lateks diperhebat

GOPENG 5 Mac - RISDA akan melaksanakan siri jelajah untuk memberi penerangan kepada para pekebun kecil mengenai Kempen Penggunaan Bahan Rangsangan Lateks Peringkat Nasional yang dilancarkan baru-baru ini.

Timbalan Ketua Setiausaha Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Dato' Yusoff Dohab berkata, langkah itu wajar bagi membolehkan para pekebun kecil memahami manfaat hasil penggunaan bahan tersebut dalam meningkatkan hasil keluaran mereka.

"RISDA termasuk dari segi pengurusan dan pegawai-pegawainya telah membuat beberapa dasar untuk aspek pelaksanaan dengan meningkatkan pendapatan pekebun kecil.

"Penggunaan bahan rangsangan lateks ini adalah salah satu daripadanya. Oleh itu, kita perlu memberi penjelasan kepada mereka bahawa bahan ini mampu memberi manfaat besar dari aspek daya pengeluaran mereka," katanya selepas menghadiri majlis pertemuan dengan warga RISDA Zon Utara di sini hari ini.

Insentif yang dilaksanakan oleh RISDA itu dijangka memberi manfaat kepada lebih 400,000 pekebun kecil di seluruh negara.

Menurut Yusoff berkata, walaupun penggunaan bahan rangsangan itu terbukti mampu meningkatkan produktiviti pengeluaran, bilangan pekebun kecil yang menggunakan bahan tersebut masih sedikit kerana belum yakin dengan penggunaannya.

''Saya difahamkan RISDA mengisytiharkan jihad produktiviti kepada semua warga RISDA pada tahun ini agar matlamat hasil getah sebanyak 1,600 kilogram sehektar setahun dapat dicapai.

Tanpa pendidikan tinggi mampu jadi tauke bilis

IkAN bilis yang tidak berkualiti diproses menjadi budu.
RAMAI penggemar ikan bilis mengetahui di mana mereka boleh mendapatkan hasilan laut itu yang sedap dan mungkin pada harga murah.Antaranya, hasilan laut itu banyak didapati di Tawau dan di Daerah Kunak Sabah yang diusahakan penduduk di situ menerusi projek kelong atau lebih dikenali di kalangan masyarakat tempatan sebagai bagang.

Satu lagi destinasi menarik ialah di Pulau Pangkor, Perak yang menjadi pengeluar ikan bilis mata biru yang dianggap terbaik di rantau ini.Tapi jangan lupa, Kampung Fikri di Setiu Terengganu juga menawarkan ikan bilis kering yang tidak kurang popular di pantai Timur.Bilis Setiu meskipun masih belum dikenali sehebat Pulau Pangkor dan Tawau, tapi hasilan laut yang yang begitu sedap dan ramai penggemarnya boleh menjadi saingan kepada jenama sedia ada ketika ini.

Di situ, seorang pengeluar bilis begitu dikenali oleh penduduk tempatan ialah Omar Ismail, 53, yang juga bapa kepada bekas pemain bola sepak kebangsaan, Hairuddin.Memiliki iras wajah hampir serupa dengan anak sulungnya itu, Omar menjadi nelayan pukat ketika usia muda dan menempuh liku-liku hidup yang dihimpit kesusahan.

''Saya pasti tidak dapat melupai masa sukar ketika baring di celah-celah bakul berisi ikan bilis setiap kali bapa saya balik dari laut dan perlu merebus hasil tangkapan tersebut," kata Omar ketika ditemui di jeti di Kampung Fiktri, Setiu Terengganu baru-baru ini.Omar ditemui pada kunjungan wakil Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan Persatuan Nelayan Kawasan (PNK) Setiu bagi meninjau projek-projek persatuan itu di Setiu baru-baru ini.

Sambil melepaskan pandangan jauh memerhatikan pekerjanya membuat kerja-kerja menjemur dan menggred ikan bilis, Omar menarik nafas sebelum menyambung bicara.Menurut Omar, minatnya yang mendalam untuk turun ke laut ketika masih di bangku sekolah mendorongnya mengikut bapanya, Ismail Abdul Rahman meskipun pada hari persekolahan.Malah katanya, dia sanggup keluar awal pagi mengikut bapanya yang berasal dari Kampung Payang, ke laut untuk menangkap bilis dan hanya balik ke darat selepas lima hari.

Omar yang berasal dari Kampung Fikri, Setiu memberitahu, minat mendalam itu juga mendorong dia menyambung kerjaya bapanya menjadi nelayan pukat bilis dan akhirnya tidak sempat menamatkan persekolahan hingga tingkatan tiga.''Saya mula mula mengambil alih bot bilis bapa saya ketika berumur 30 tahun menggunakan bot kecil dan hanya bertukar kepada yang lebih besar bersaiz 65 kaki x 20 kaki selepas 13 tahun menggunakannya," katanya.Omar dan pekerjanya menggunakan dua pendekatan untuk menangkap ikan bilis di laut.Pada bulan September Oktober, Februari hingga April, mereka keluar pada waktu siang dari hari Sabtu hingga Khamis. 

Pada bulan-bulan tersebut dia keluar pada awal pagi balik semula ke darat menjelang waktu Zuhur.
Pada bulan Mei hingga Ogos, mereka ke luar ke laut pada waktu malam iaitu bermula pukul 4 petang hingga 9 pagi dari hingga Sabtu hingga Khamis.''Pada musim tengkujuh kira-kira dari November hingga Januari kami tidak ke laut," ujarnya.

Sebagai nelayan, ombak laut bukanlah satu cabaran yang perlu dirisau tetapi mereka terpaksa berhati-hati bagi mengelak daripada memasuki kawasan larangan dan kawasan utama ialah sekitar 15 batu nautika dari pantai.Biasanya mereka akan membawa balik antara 20 dan 40 bakul atau seberat kira-kira 45 kilogram (kg) sebakul dengan anggaran 1.8 tan bilis basah sehari.Daripada jumlah itu, kira-kira 600 kilogram daripadanya dapat menghasilkan bilis kering.Ikan bilis perlu di rebus di atas bot sebelum dinaikkan ke darat dan dijemur dan digredkan.Ikan bilis dijemur secara terbuka di bawah terik matahari selama sehari suntuk atau menggunakan ketuhar besar bersuhu 65 darjah Celsius selama sembilan jam.Ikan digred kepada dua jenis itu bilis kasar dan halus.

''Biasanya ikan bilis yang dikeringkan secara semula jadi atau menggunakan panas matahari lebih sedap," ujar Omar yang memasarkan keluarannya ke Kuala Terengganu.Omar bukan satu-satunya nelayan ikan bilis di Setiu kerana terdapat dua lagi pengusaha bbot bilis bersaiz besar turut beroperasi di situ selain bot-bot kecil lain.

Bilis Setiu katanya lebih keras berbanding di pantai barat tetapi sesuai untuk semua jenis masakan terutama nasi lemak.

Bangunkan projek guna BMO

Zainal Ayub menunjukkan penyakit batang reput pada pokok buah naga yang ditanamnya di Kampung Parit Kudus Pontian Johor. 
 
PENGGUNAAN teknologi mikroorganisma berfaedah (BMO) atau mikroorganisma baik (EM) dalam pertanian sememangnya bukan sesuatu yang baru kerana ia sudah mula diperkenalkan di negara in sejak lewat 90-an.

Namun penggunaan teknologi BMO yang dihasilkan oleh seorang profesor dari Universiti Ryukyus, Okinawa Jepun, Dr. Teruo Higa secara berleluasa di negara ini hanya bermula sekitar pertengahan tahun 2000.
BMO adalah campuran mikroorganisma berfaedah terdiri daripada bakteria fotosintetik, bakteria laktik asid, yis, aktinomaiset dan fungi (kulat) penapaian yang menjanjikan kebaikan kepada tanaman berbanding ditanam secara konvensional.

Antara ciri kebaikan teknologi tersebut ialah menggalakkan pertumbuhan pembesaran, penghasilan dan kemasakan buah.Teknologi baja seumpama itu juga mampu meningkatkan kapasiti fotosintesis pokok, menambah kebolehan bahan organik sebagai baja, meningkatkan ketahanan tumbuhan terhadap penyakit, memperbaiki keadaan fizikal tanah.

Menyedari potensi serta kelebihan yang ada pada teknologi BMO itu, sebuah syarikat bumiputera, Bifa Farms di Gelang Patah, Johor mengambil langkah tepat dengan menjalankan perusahaan menghasilkan baja berasaskan teknologi BMO.

Pengarahnya, Rahmat Md. Amin berkata, dia mula menceburi bidang itu pada tahun 2007 dengan mendirikan sebuah kilang memproses BMO tersebut iaitu jenis baja cecair dan organik dengan modal sebanyak RM300,000.

"Alhamdulillah, buat masa ini, kita berjaya menghasilkan tiga jenis baja cecair dan satu jenis baja organik di atas tanah seluas 2.4 hektar dan mampu menghasilkan 1,000 tan sebulan," katanya.
Menurut beliau, jenis baja yang dihasilkan syarikatnya dikenali sebagai Baja Bio Organik, Bifa Microb Growth Solution (BMGs), Bifa Microb Growth K2O (BM Super K) dan Bifa Mikrob Protection (BMP).
Tambahnya, proses penghasilkan baja tersebut juga mudah, malah ia menggunakan bahan-bahan yang senang diperoleh.
''Sebagai contoh, terdapat lima langkah dalam menghasilkan baja bio organik iaitu bahan seperti tinja (najis) ayam dikisar secara kasar sebelum dicampur dengan baja dan diperam dan melalui proses pembungkusan serta bebas bahan kimia.

"Semua jenis baja itu dicampur dengan BMO sebelum dibungkus dalam botol dan dipaketkan. Baja tersebut sesuai digunakan ke atas pelbagai jenis tanaman kelapa sawit, getah, padi, pokok buah-buahan, landskap dan padang golf," ujar Rahmat.

Beliau berkata, setiap baja yang dihasilkan itu mempunyai fungsi yang berlainan iaitu baja bio organik mampu merawat dan membaik pulih tanah sekali gus mengekalkan tahap kesuburan dalam jangka panjang.
BMGs pula mampu menambah kapasiti fotosintesis dan kehijauan tanaman selain mempercepatkan percambahan benih dan tunas pokok BM Super K pula bertindak mempercepatkan mematangkan tanaman dan BMP merupakan pelindung serangan dan penyakit.

"Kita pernah menjalankan kajian penggunaan baja bio organik ke atas tanaman padi dan hasilnya anak pokok padi mencecah ketinggian 78.7 sentimeter pada hari ke-60 berbanding 71 sentimeter menggunakan baja kimia."Malah berat padi yang dihasilkan meningkat sebanyak 886 kilogram iaitu dari 1,624 kepada 2,510 kilogram," katanya.Sementara itu, Pengarah Jabatan Pertanian Negeri Johor, Adnan Mat Kasim berkata, pihaknya sedang giat mempromosikan penggunaan BMO kepada mereka yang terlibat sekali gus sudah menjadi satu agenda di negeri ini.

Beliau memberitahu, Johor telah mula menggunakan teknologi BMO secara meluas bermula pada 2007, malah kerajaan negeri juga menyokong usaha tersebut dengan matlamat membawa Johor ke arah pertanian unggul, lari daripada cara konvensional.

"Kerajaan negeri telah mengarahkan supaya dua pusat mikrob memproses BMO ini diwujudkan di setiap dewan undangan negeri (DUN)sejajar usaha menjana pendapatan tambahan kepada golongan terlibat.
"Di Johor kini sudah mempunyai sebanyak 112 pusat mikrob dan bilangan pusat seumpama itu akan bertambah. Kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM2,000 bagi setiap pusat tersebut," katanya.
Ini kerana, tambahnya, penggunaan teknologi BMO yang bukan sahaja boleh digunakan ke atas tanaman, malah ternakan dan sungai itu selamat daripada bahan kimia dan jelas mampu meningkatkan hasil pertanian, ternakan dan membersihkan sungai.

Monday, November 26, 2012

Government Agencies Related To Agriculture Entrepreneurship

Market Portal 
 Source : http://reagro.blogspot.com/

Concept Of Agricultural Entrepreneurship

What is Agriculture?

Agriculture is the science, art and practice of tilling the earth to produce crops and rearing animals. It can also refer to the preparation and marketing of the resulting products, but this is more in reference to Agribusiness or Agricultural Marketing.

Agriculture can be described as farming. Farmers produce, process, market and use food, fibers, and their byproducts by raising plant crops (fruits and vegetables) and animals (such as cows and pigs). This is where we get our foods and meats and dairy products. Its a partnership between man and the land in an effort to produce crops and livestock.

What is Agriculture Industry?
The agriculture industry involves anything that is grown or raised for human use. This includes produce, livestock, flowers, lumber and harvesting plants to sell. The agricultural industry is one of the oldest in the world, dating back thousands of years.

Farmers aren't the only participants in the agriculture industry, although they are the most well known. Also included are areas that contribute to agriculture, such as biotechnology firms and veterinarians. Florists and nurseries, both of which grow plants to sell, either as plants or as flowers in bouquets, are also a part of the agricultural industry. Wineries may also be considered a part of the agriculture business.

The first time that humans traded one agricultural good, such as a pile of corn, for another product marked the beginning of the agriculture industry. The start of civilization, as opposed to previous nomadic ways, happened with the start of agriculture. Instead of having to hunt and gather food, early humans learned to grow their own food. Before long, communities were beginning to form and people could trade their surplus food for what they were missing. The agriculture industry was already proving to be profitable.

Most of what is produced in the agriculture industry is considered to be in the primary sector, meaning that the original product is straight from nature, and hasn't been changed or processed in any way. Some agricultural products that are processed, such as trees being turned into finished lumber, are considered to be a part of the secondary sector.

The agriculture industry has seen a lot of changes in the past 100 years. Agriculturalists can now grow more crops in a smaller amount of space. Although this has made farming cheaper, there have been questions about the ethics involved in raising livestock in tight spaces. Biotechnology has also changed agriculture, by improving soil fertilization, developing larger and hardier crops, and improving the nutrients in harvested food.

Agribusiness is used to describe any company that operates within the agriculture industry. This includes not only farms, but the companies that build, sell, and repair the farm equipment, the inspectors that make sure the farm is up to code, and entire milk industry, from the drive that picks up the fresh milk through the driver that delivers the processed milk to the grocery stores, for example. When the agricultural industry is looked at in terms of agribusiness, it is possible to see just how widespread agriculture is, even in modern times.

What Is Agribusiness?


In short, agribusiness is the business of farming. However, the word is a loaded term, especially among critics of corporate farming. For people who view large-scale commercial farming negatively, agribusiness is the antithesis of traditional small-scale family farms. For people involved in it, of course, the word is simply a convenient shorthand for saying that one is in the business of agriculture.

Agribusiness includes the production, processing, and supply of agricultural goods that range from lettuce to corn syrup. Companies may focus on things like cut flowers, fresh vegetables, or byproducts of farming such as fuels derived from farm waste. Agribusiness also encompasses farming equipment, machinery, chemicals, suppliers, and personnel. Several large companies control the bulk of the share of business, especially in the United States; this has been a cause for criticism among people who are concerned about monopolies and price fixing.

Several things characterize agribusiness, differentiating it very distinctively from family farming. The first is the scale, which is typically quite large. The second is considerable vertical and horizontal integration. For example, a company might own a facility that processes frozen vegetables, along with a controlling share in farms which produce these vegetables and companies which provide personnel to harvest and transport them. Agribusiness is also distinguished by being run like a true business, with administrators rather than farmers at the helm of companies in the agriculture business.

This highly efficient and streamlined organization allows agribusiness to keep food costs low. This is an important priority for many consumers and governments, who also appreciate its standardization, which is in theory supposed to limit the possibility of food borne contamination and other issues with the food supply.

The rise of agribusiness began in the 20th century, when citizens of countries in the developed world began flocking to their cities, leaving a shrinking population of farmers struggling to meet the demand for food. Over time, agricultural companies arose, using their size and business experience as leverage to create a highly efficient system of farming and transporting agricultural goods. One major criticism of agribusiness is that it has been too successful, driving down price points and forcing small farms out of business as they cannot compete with big firms.

Critics have also expressed concerns about a heavy focus on chemicals to control problems which arise on farms. Pesticides, herbicides, and a variety of pharmaceuticals are all often a big part of agribusiness, for example. It also distances people from the source of their food, as any glance at the produce section at a major market will confirm; rather than meeting food producers, people can purchase grapes from Chile, peppers from Africa, and rice from China.

What is Agribusiness Industry?
The agribusiness industry is a catch-all term used to describe every part of the modern food production system, from seed growers to supermarkets. This industry is divided into a multitude of subgroups, each with its own individual business practices and goals. Often, agribusiness industry is used to describe a specific agribusiness practice called corporate farming. A corporate farm is a company-owned farm used to grow crops at profit. The environmental impact and profit-oriented views of corporate farms have caused a significant amount of controversy at times.

When viewed as a collective, the joint goal of the agribusiness industry is to feed people and animals; in reality, the system is much more complex. Unlike some industries, the processes that create and sell food are rarely straightforward. Material is purchased for production, but yield won’t happen for months or years. The timeframe and land scale used are much greater than most other manufacturing systems.

At the beginning of the agribusiness industry chain, there are production industries that create the things used for farming such as seeds, fertilizers and pesticides. Next come the farming groups themselves, which take the produced goods and use them to create completely different goods. This is in contrast to a normal supply chain operation, since many of the initial inputs are essentially destroyed in the growing process. Lastly, the produced food goes on to further production locations, where it is made into packaged food or goes directly to retail in supermarkets. In addition to all this, there are hundreds of other industries that are directly or indirectly involved in the process.

Corporate farming began in the mid-20th century. A corporate farm is owned by a corporation and ran as a business. Many food production companies create corporate farms as a means of vertical integration. Since their business relies on a steady supply of food material, they create farms to oversee the production and delivery of said food. To continue this process, they often have their own trucking and packaging companies, keeping as many of the processes in-house as possible.

When used to describe corporate farming, ‘agribusiness industry’ is often used as a negative remark. It attempts to create a line that differentiates a corporate system from a family-owned or small-scale farm. In many cases, the distinction created through this term is more useful as propaganda rather than an actual view on reality, as nearly all farms work for some form of profit, regardless of their scale or ownership

What is Agribusiness Management?

Individuals who pursue a career in agribusiness management often have a passion for or desire to work as a leader in the agricultural industry. There are many types of management jobs to choose from related to production, finance, marketing, and farm or ranch management. It’s a field where economics, business, and agriculture merge, and individuals often study and gain experience in all three in order to be successful. Agribusiness management jobs are available in both the public and private sectors, such as government agencies and large corporations. Some individuals decide to go into business for themselves, such as to operate a family farm.

Agribusiness management programs are offered at many major universities and colleges, as well as community colleges and private institutions. Students can earn an associate’s degree or bachelor’s degree, and a few of the careers that students are prepared for include farm manager, commodity trader, and wholesale buyer. Some students study agribusiness management in order to manage their own farm or ranch more successfully. Other students seek corporate careers with major agricultural companies or decide to work for smaller farm operations. The coursework at most schools often includes marketing and advertisement, agricultural merchandise, and finance and management.

Some agribusiness jobs do not directly deal with farm operations. There are options for those who want a career in agribusiness management but don’t want to work directly with running a farm. For example, an individual can launch a career as a manager in a company that manufactures farming equipment and machinery. Working in retail of the final products produced by farmers is another opportunity for individuals who prefer a career that indirectly relates to farm operations. Food packaging is yet another option for a career in agribusiness management that some individuals are attracted to that removes them from hands-on farm and ranch management.

The job outlook for agribusiness managers is growing, as there are few qualified individuals for the many jobs that are available. There is often an ongoing need in marketing agricultural products as compared to other areas, and working as a marketer is often a good entry level into the industry. For example, marketing managers often help to identify and develop businesses for farmers or corporations that own farms and want to wholesale or retail food or other products. Individuals in those positions must often be skilled at managing people and have an understanding of the business and economics of agribusiness.

Tuesday, November 13, 2012

Herba Daun Belalai Gajah

Daun belalai gajah yang dipetik dihantar ke kilang TPM Bio-Tech di Raub, Pahang untuk diekstrak sehingga menjadi produk.



SEMUANYA bermula apabila ibu rakannya disahkan mengidap kanser perut tahap empat pada September 2010. Doktor yang merawat wanita itu mengesahkan dia hanya boleh hidup dalam tempoh tiga bulan sahaja.

Wanita itu kemudiannya diperkenalkan dengan daun belalai gajah yang dimakannya setiap hari dan sehingga hari ini. 

Berdasarkan laporan Majlis Kanser Nasional (MAKNA), 11 juta orang dewasa dan kanak-kanak menghidap penyakit kanser dengan 6 juta daripadanya meninggal dunia akibat kanser di seluruh dunia.

Di Malaysia, kira-kira 45,000 rakyat Malaysia dilaporkan mengidap kanser setiap tahun. Statistik itu menunjukkan sebanyak tiga daripada empat pesakit kanser gagal diselamatkan atau sembuh.

Keajaiban yang dialami ibu rakannya itu mendorong Pengarah Eksekutif You Dun Chao Herbs Farm Sdn. Bhd., Hazmi Haron, untuk tampil memodenkan fungsi daun belalai gajah bagi memenuhi harapan ribuan pesakit kronik di negara ini.

"Daun belalai gajah atau Sabah Snake Grass telah lama dikenal pasti mempunyai antioksidan yang tinggi bagi mengekalkan sel-sel sihat dalam tubuh manusia.

"Orang yang mempunyai masalah kesihatan seperti kanser, buah pinggang, radang prostat, kolesterol, tekanan darah tinggi, asid urik tinggi, diabetes dan gastrik boleh mendapatkan manfaat daripada daun belalai gajah ini," katanya ketika ditemui di Seremban, baru-baru ini.
Hazmi menarik perhatian, meski pun kelebihan daun belalai gajah sudah lama diketahui oleh orang ramai, ia masih ada kekurangannya.

Katanya, daun itu hanya dijual dalam bentuk yang asalnya dan pengidap kanser perlu memakan daun itu sekurang-kurangnya 100 helai sehari tanpa gagal dalam usaha memerangi sel barah.

"Ia tentu sukar terutamanya di kalangan mereka yang tidak biasa memakan sayur atau ulam selain daun ini sukar diperoleh di semua tempat," ujarnya.

Berikutan itu, katanya, syarikatnya telah menghasilkan ekstrak daun belalai gajah yang dijadikan suplemen dalam bentuk moden yang mudah diambil.

Terdapat empat jenis produk iaitu daun segar, serbuk dengan campuran perisa, kapsul dan teh uncang.
"Bagi menghasilkan produk ini, kami membuka ladang menanam pokok belalai gajah seluas 15 ekar yang disewa daripada peneroka Felda Sendayan mulai 14 Disember tahun lalu.
"Ladang ini adalah model ladang herba kluster Rembau di bawah Bidang Keberhasilan Utama Ekonomi (NKEA) dan kami adalah usahawan di bawah bimbingan Jabatan Pertanian Negeri Sembilan," katanya.

Menurutnya, pokok belalai gajah mula ditanam pada Januari tahun ini dan tuaian yang pertama dibuat pada Mac dengan setiap ekar mampu menghasilkan kira-kira 1 tan daun tersebut.Katanya, daun yang dipetik akan dihantar ke kilang TPM Bio-Tech di Raub, Pahang untuk diekstrak sehingga menjadi produk. 

"Daun akan dicuci sebelum dikeringkan dengan ketuhar dan direbus sehingga pekat. Cecair itu kemudian akan diekstrak menjadi serbuk," ujarnya.

Pada masa ini, produk serbuk dengan jenama UTurn dibuat dengan campuran perisa epal hijau dan lemon tanpa bahan kimia. Ia juga tidak menggunakan gula tetapi fruktus seberat 20 gram untuk setiap uncang.

Suplemen itu dihasilkan dengan pematuhan kepada Amalan Pengilangan Baik (GMP) yang diluluskan oleh Kementerian Kesihatan.

Hazmi berkata, pada masa ini, syarikatnya menghasilkan sebanyak 2,000 kotak UTurn seminggu yang diedarkan di lebih 2,500 outlet di Lembah Klang."Kami bercadang untuk mengeluarkan 4,000 kotak seminggu sebaik saja kapasiti pengeluaran kilang ditingkatkan," tambahnya.

Produk UTurn telah dilancarkan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar semasa Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia Negeri Sembilan (MAHA NS 2012) di Seremban pada Julai lalu.You Dun Chao Herbs Farm boleh dihubungi melalui talian 03-79828268 atau Hazmi 012-3939791.

Ladang Anggur di Silverlake, Thailand

Sebuah ladang anggur di Silverlake  berlatarbelakangkan bukit. 


MENJEJAKKAN kaki ke ladang anggur seluas 500 ekar ini, bagaikan berada di sebuah taman fantasi ala Belanda. Ia begitu mendamaikan. 

Bukan sahaja bau harum bunga-bungaan menggoda jiwa dan perasaan tetapi kehijauan alam semula jadi di sekitar Silverlake membuatkan hati benar-benar terpaut. 

Buat seketika, lupakan sebentar cuaca panas di Thailand yang mencecah sehingga 42 darjah Celcius. Ini kerana suasana romantis yang menyerap di segenap sudut ladang anggur ini, dapat dirasai.

Silverlake menjadi sebuah taman anggur yang begitu indah sekali hingga menjadi tarikan utama pelancong di Pattaya. 

Menariknya, jika dilihat di sekeliling ladang anggur ini, ia bagaikan satu taman tema yang diwujudkan khusus untuk penggambaran filem. 

Ini tidak mustahil kerana Silverlake dibuka atas inisiatif seorang pelakon ternama negara gajah putih itu, Supansa Nuangphirom, yang cukup gah sekitar tahun 1980-an.Bahkan, ladang anggur ini seringkali menjadi pilihan penerbit drama dan filem sebagai lokasi penggambaran, antaranya, sinetron popular, Soot Saneha, banyak membantu mengangkat Silverlake ke mata dunia. 

Apatah lagi kedudukannya begitu strategik, yang mana pengunjung akan disambut dengan pantulan emas bersinar-sinar dari bukit Khao Chi Chan.Dicatatkan sebagai ukiran terbesar di dunia setakat ini, cenuram bukit Khao Chi Chan ini meriah dengan ukiran patung Buddha pada ketinggian 109 meter dan 70 meter lebar. 

Uniknya, ukiran itu dibuat dengan pantulan laser sempena sambutan ke-50 tahun raja Thailand, Raja Bhumibol menggambarkan imej patung Buddha dalam gaya Pang Man Wichai atau dikenali Phrawarachabopit.Tidak cukup dengan itu, Silverlake juga mempunyai daya tarikan tersendiri sekalipun ladang anggurnya tidak mengeluarkan buah sepanjang tahun. 

Malah, ketika rombongan Agrochallenge International Thailand 2012 mengunjungi ladang ini, buah anggur baru sahaja dipetik tetapi ia tetap penuh dengan pelancong dari dalam dan luar negara yang mahu melihat sendiri keindahan taman anggur ini.

Pengunjung juga boleh mendapatkan produk Silverlake seperti biskut, jus, jem, pai anggur, jeli dan kismis yang dijual di gerai berhampiran. Jika anda bertuah, mungkin berpeluang menikmati anggur segar yang dipetik dari ladang. 

Jika dilihat di sekeliling ladang anggur ini, masih terdapat beberapa penambahbaikan sedang dijalankan bagi memberi lebih banyak tarikan kepada pengunjung. 

Bagi mereka yang ingin menginap di taman penuh romantik ini, terdapat 10 jenis calet disediakan mengikut keperluan masing-masing sama ada bercuti bersama keluarga atau berehat di hujung minggu dengan rakan-rakan. 

Menariknya, calet ini yang dikenali sebagai Movie House dibina dengan sentuhan rumah Inggeris berwarna putih dan berlatarbelakangkan bukit Khao Chi Chan. Ia mempunyai kemudahan lengkap seperti wi-fi, peti ais, taman comel di hadapan rumah dan juga pengangkutan kepada pengunjung. 

Ladang anggur Silverlake adalah salah satu destinasi lawatan Agrochallenge International Thailand 2012 ke Bangkok dan Pattaya, Thailand untuk meninjau dengan lebih dekat lagi pembangunan agropelancongan di Pattaya.

Program yang disertai 60 peserta ini memasuki kali keempat dianjurkan Kelab Usahawan Tani Malaysia (KUAT) dan Jabatan Pertanian dengan kerjasama Rakyat Travel Sdn. Bhd.

Secara umum, Pattaya bukan sahaja dikenali dengan hiburan malam yang begitu meriah, tetapi mempunyai tarikan tersendiri seperti keindahan pantai dan pulau serta beberapa pusat rekreasi seperti taman buaya, taman orkid dan taman hidupan dasar laut yang menawarkan akuarium bertaraf dunia. 

Tidak lupa juga, Pattaya mempunyai tempat-tempat bersejarah yang juga boleh dicatatkan di dalam diari pelancongan anda.

Tuesday, October 30, 2012

Ternak ikan mahal dalam kolam simen


Projek ternak ikan mahal dalam kolam simen raih hasil lumayan

SPESIES ikan kelah atau nama saintifiknya, ‘tor tambroides’, sememangnya cukup terkenal di kalangan kaki pancing hingga ada yang beranggapan, kejayaan memperoleh ikan yang hidup dalam habitat tersendiri di lokasi terpencil hulu sungai itu, ibarat baru lulus lesen sebagai pemancing tegar.

Penternakan Ikan Kelah mampu menjana pendapatan lumayan di sektor perikanan negara Kesukaran mendapatkannya membuatkan harganya melambung tinggi, mencecah ratusan ringgit bagi ikan dewasa dan peluang menikmati masakan ikan kelah yang dianggap sebagai raja ikan sungai itu, bagaikan berdepan dengan hidangan makanan eksotik.

Ini kerana harga ikan kelah yang diborong mati dijual pada harga RM80 sekilogram, manakala yang dihidup dijual pada harga RM150. Malah, ikan kelah untuk hiasan boleh mencapai harga antara RM500 hingga RM1,000 sekilogram.

Ahmad mengembangkan minatnya memelihara ikan kelah sebagai sumber pendapatan sampingan yang lumayan.PELUANG PERNIAGAAN: Ahmad mengembangkan minatnya memelihara ikan kelah sebagai sumber pendapatan sampingan yang lumayan. Namun, di sebalik kesukaran memperoleh ikan kelah dan pada masa sama ia adalah spesies dilindungi Akta Hidupan Liar dan Taman Negara, seorang warga emas dari Kampung Tualang Kudong, Labok dekat Machang, Ahmad Abdul Rahman, 58, membuktikan potensi ikan terbabit diternak dan menjana ekonomi penduduk luar bandar.

Bermula dengan minat melihat ikan kelah yang dipelihara dalam akuarium di rumah, Ahmad mengembang minatnya itu sebagai sumber pendapatan sampingan yang lumayan apabila berjaya menternak anak ikan kelah dalam kolam simen berdekatan rumahnya.

“Ketika ini, saya mempunyai empat kolam simen yang menempatkan lebih 14,000 anak ikan kelah, dan semuanya sudah ditempah oleh pemborong dari seluruh negara, untuk dipasarkan sebagai ikan hiasan atau diternak oleh mereka yang berminat.

“Selain daripada dua spesies, ia mempunyai tiga warna iaitu kelah merah, biru dan perak, tetapi kelah biru dan merah mempunyai nilai lebih tinggi kerana kecantikan warna sisiknya,” katanya.

Beliau berkata, kelah mencapai tahap matang selepas empat tahun dengan harga boleh mencecah ratusan ringgit seekor dan induk kelah mampu mencapai tumbesarannya 30 kilogram seekor dalam tempoh lebih panjang.

Ahmad berkata, sebelum menceburi ternakan kelah, beliau pernah mengusahakan ternakan ikan keli dalam kolam simen tetapi terpaksa menghentikan usaha itu kerana faktor penyelenggaraan.

“Ternakan ikan keli dalam kolam simen memerlukan penyelenggaraan yang kerap kerana airnya akan menghasilkan bau kurang menyenangkan jika dibiar lama, berbanding ikan kelah yang mampu mengekalkan kejernihan air tanpa mengeluarkan bau seperti ikan keli.

“Anak ikan kelah memerlukan keadaan air kolam yang dingin sebagai habitat yang membantu mempercepatkan tumbesarannya. Berikutan itu, keadaan kolam dilindungi daripada terkena panas terik secara langsung bagi mengurangkan kepanasan terhadap air,” katanya.

Beliau berkata, penjagaan anak ikan kelah bukan sesuatu yang rumit tetapi semua anak ikan yang diperoleh dari sekitar Sungai Kelantan terutama di kawasan hulu.

Difahamkan, untuk tujuan itu, khidmat beberapa penduduk Orang Asli digunakan dalam usaha menjaring anak ikan kelah yang dikesan dalam sungai sekitar Gua Musang dan Kuala Krai, Hulu Kelantan.

Berbekalkan lampu suluh, usaha itu dibuat pada waktu malam dengan berumpankan anak kerengga atau kelkatu yang ditabur bagi menarik perhatian anak kelah ke permukaan air sebelum diperangkap dalam jaring.

Ahmad berkata, anak ikan yang baru diperoleh dari habitat liar itu, akan ditempatkan dalam sebuah kolam transit untuk usaha mengenal pasti tahap kesihatannya sebelum dipindahkan ke kolam induk untuk jagaan sehingga dibeli pemborong.

Beliau berkata, ikan kelah yang tidak sihat akan mempunyai tanda atau tompok keputihan pada badan dengan selera makannya juga akan menurun.

Katanya, selain disediakan makanan palet, anak ikan kelah cukup menggemari buah kelapa sawit yang hanya perlu direndam sebelum dipenyekkan dan diberi makan kepada anak ikan kelah yang mengerumuninya dalam masa singkat. Selain buah sawit, anak ikan kelah turut menggemari buah ara, ubi kayu serta daun kangkung.

“Minat kelah kepada buah sawit itu juga menyebabkan pemancing yang memburu kelah sering mengggunakan umpan itu ketika memancing di habitatnya,” katanya yang mampu memperoleh jualan sehingga RM40,000 apabila semua anak kelahnya yang berada kolam dibeli pemborong.

Setakat ini, usaha pembenihan ikan kelah belum mampu dilakukan mereka kerana ikan terbabit bertelur di celah kawasan berbatu dan air terjun, menyebabkan beliau perlu membina keadaan menyerupai habitat semula jadi ikan terbabit bagi menjayakan usaha yang sedang direncanakan itu.

Anak Ahmad, Fadhil Nurhadi, 21, yang menyokong usaha bapanya itu berhasrat untuk memajukan lagi ternakan anak ikan kelah dalam jangka panjang dengan menambah bilangan kolam bagi menempatkan anak ikan kelah terbabit untuk membolehkan mereka meningkatkan tumbesarannya.

Katanya, mereka juga berhasrat menternak ikan ketutu atau ubi yang turut mempunyai permintaan yang tinggi dalam pasaran dengan harga yang tinggi. Usaha keluarga terbabit menternak ikan kelah boleh diikuti menerusi laman sesawang, Ikan Kelah.Com.

FAKTA

Ikan kelah
Nama saintifik 2 spesies Kelah, ‘tor tambroides’ dan ‘tor Douronensis’.
* Dikenali sebagai Empurau dan Semah di Sarawak, Pelian di Sabah.
* Ukuran anak ikan 4 hingga 5 sentimeter dijual RM6 hingga RM8 seekor.
* Matang dalam tempoh empat tahun.
* Induk kelah mampu capai berat 30 kilogram.

Wednesday, October 10, 2012

FDI halal Malaysia lepasi RM1b

KUALA LUMPUR 10 Okt. - Malaysia telah melepasi sasaran RM1 bilion pelaburan langsung asing (FDI) dalam industri halal hanya dalam tempoh separuh pertama tahun ini.

Pada tahun lalu, FDI dalam industri halal berjumlah RM1 bilion.
Ketua Pegawai Eksekutif Halal Industri Development Corporation Sdn. Bhd.(HDC), Datuk Seri Jamil Bidin berkata, bagi tempoh enam bulan pertama tahun ini, FDI dalam industri halal dicatatkan sebanyak RM1.1 bilion.

Katanya, pencapaian memberangsangkan itu disokong oleh insentif daripada kerajaan termasuk pengecualian cukai barangan pembuatan yang dibawa ke Taman Industri Halal di seluruh negara.

"Pada masa ini, kami mempunyai sebanyak 19 buah Taman Industri Halal di seluruh negara," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Pelancaran Fiesta Halal Malaysia (Halfest 2012) di sini hari ini.Majlis itu dilancarkan oleh Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Turut hadir bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Datuk Othman Mustapha dan Ketua Pengarah Majlis Amanah Rakyat (Mara), Datuk Ibrahim Ahmad.

Tambah Jamil, satu lagi faktor penyumbang kepada prestasi memberangsangkan FDI industri halal di negara ini adalah kerana Malaysia merupakan pengeluar dan pembekal ramuan halal terbesar di dunia.

Katanya, ramuan halal di negara ini adalah menyeluruh iaitu dalam produk makanan, produk farmaseutikal dan lain-lain.

Tambah Jamil, jumlah eksport halal di Malaysia juga meningkat bagi separuh pertama tahun ini iaitu RM16.6 bilion.

Manakala, pada tahun lalu, beliau berkata, eksport halal Malaysia adalah RM35.4 bilion.

"Eksport halal terbesar dari Malaysia setakat ini adalah China," ujarnya.

Artikel Penuh: http://utusan.com.my/utusan/Ekonomi/20121011/ek_01/FDI-halal-Malaysia-lepasi-RM1b#ixzz28xUF00qB

Monday, September 3, 2012

Tanaman anggur di sg siput, Perak


PANDUAN MENANAM PETAI DAN JERING



PETAI DAN JERING

Petai (Parkia speciosas Hassk.) dan Jering (Pithecellobium lobatum Senth.) adalah jenis tanaman dari keluarga Legumino-sae.  Biji petai dan jering amat digemari sebagai makanan ulam.  Petai mengandungi banyak zat terutama vitamin A, C dan zat galian.  Zat pemakanan pada jering adalah kalsiam dan besi.  Petai dan jering boleh dibuat rendang, direbus, masakan sambal tumis, acar dan jeruk. 
Di segi kesihatan, khasiat kedua jenis ulam ini dikatakan boleh mengubati penyakit kencing manis.

PETAI

Petai berupa pohon yang tingginya antara 5-25 m.  Daunnya jenis berselang, bipinata dengan anak-anak daun yang kecil.  Kepala bunga berbentuk bebola di hujung julaian tangkai yang panjangnya 20-45 cm.  Setiap kepala bunga menghasilkan beberapa buah petai.  Setiap buah mengandungi 10-18 biji petai berkulit tipis dan berbau menusuk.  Biji petai yang digunakan mempunyai kulit buah yang berwarna hijau ketika matang.  Kulit petai tua bertukar menjadi perang atau hitam.
JERING
Jering berupa pohon yang tingginya mencapai 10-26 m.  Daunnya bersirip ganda dua.  Anak-anak daun muda berwarna ungu-coklat.  Bunganya berumbai tumbuh pada ketiak-ketiak daun yang sudah gugur.  Buahnya berupa lenggai berbentuk pipeh dan berbelit berwarna ungu tua.  Lenggai berisi 5-7 biji yang mempunyai kulit ari tipis berwarna coklat mengkilap.
Kesesuaian iklim dan tanah
Petai dan jering boleh ditanam di tanah rendah hingga dataran tanah yang tinggi 1,500 m daripada paras laut. Iklim kawasan yang cukup lembap dan panas adalah sesuai untuk pertumbuhan pokok yang subur.
Tanah mestilah mempunyai saliran yang baik.  Tanah jenis peroi dalam terutamanya di kawasan cerun sedikit adalah paling baik.  Tanah gembur, tanah liat berpasir atau liat peroi juga didapati sesuai.
Penanaman
·         Menyedia anak benih

Petai dan jering ditanam daripada biji.  Sebanyak 3-4 biji benih ditanam di dalam beg plastik berukuran 15 cm x 25 cm.  Hanya pilih satu anak benih yang subur sahaja selepas percambahan. 

Campuran tanah di dalam beg plastik mengandungi 2 bahagian pasir, 1 bahagian baja asli reput dan 1 bahagian tanah lapisan atas.

Berikan naungan daripada cahaya matahari terik dengan menggunakan daun kelapa pada peringkat permulaan menanam.  Kurangkan lindungan berperingkat-peringkat sehingga ditanam ke ladang.  Anak benih ditanam di ladang apabila lebih kurang 15-20 cm tinggi.
 
·         Jarak tanaman dan cara menanam

Jarak tanaman yang sesuai ialah 15 m x 15 m atau 20 m x 20 m empat segi sama (jaraknya lebih rapat untuk tanah yang kurang subur). 
Pancang dan gali lubang sebesar 30 cm x 30 cm x 30 cm dan campurkan tahi lembu dan baja seperti rock phosphate.
Tanam pokok pada awal musim hujan.  Buang beg plastik sebelum menanam pokok.  Selepas menanam, padatkan tanah di sekeliling pokok dan ikatkan pada kayu sokongan.
PENJAGAAN
  • Membaja

    Pokok petai dan jering boleh dibaja dengan baja dagangan ataupun baja organik.
     
  • Baja Dagangan

    Dua jenis baja yang diperlukan ialah baja tumbesar dan baja buah

    Baja Tumbesar : N:P205:K20 (14:14:14)  atau N:P205:K20: Mg0 (15:15:6:4)
    Baja Untuk Buah :  N:P205:K20: Mg0 (12:12:17:2)
Tabur baja bertompok-tompok atau ke dalam parit kecil di sekeliling sudut pokok dan gaulkan ke dalam tanah.
Syor pembajaan
Untuk Pokok (tahun)
Jenis Baja
Kadar Pembajaan
(kg/pokok/tahun)
Masa
1
Tumbesar
0.5
3 bulan sekali terutama pada awal musim hujan.
2
Tumbesar
0.1
3 bulan sekali terutama pada awal musim hujan.
3
Tumbesar
2.0
2-3 kali setahun terutama pada awal musim hujan
4
Tumbesar
3.0
2-3 kali setahun terutama pada awal musim hujan
7
Untuk buah
6.0
1/2 bulan selepas musim buah.
8-10
Untuk buah
7.0

11-14
Untuk buah
8.0

15
Untuk buah
9.0
1/2 bulan sebelum berbunga
 
·         Baja Asli

Baja tahi lembu dan tahi kambing amat sesuai digunakan sebagai baja asli.  Baja-baja ini hendaklah dilonggokkan kira-kira 0.6 m - 0.9 m dari pangkal pokok.  Kadar ialah lebih kurang 4 pungkis sepokok, setiap 6 bulan sekali.  Baja-baja ini janganlah ditabur kerna akan menjadi cepat kering dan kurang berkesan.
 
Mengawal Rumpai
Apabila pokok masih muda, rumpai di keliling pokok boleh dikawal dengan mencangkul atau mencabut dengan tangan.  Rumpai diantara pokok dan di keliling pokok yang lebih matang boleh dikawal dengan semburan paraquat sebanyak 20-25 c.c./4.5 liter air.  Buatkan sungkupan dengan daun-daun dan rumpai kering.
Mengawal Musuh dan Penyakit
Pokok petai biasanya diserang oleh ulat-ulat pengorek batang pada peringkat tumbesarannya.  Sebagai kawalan, kebersihan kebun hendaklah dijaga.  Semburan racun seperti trichlorphon atau gamma BHC 0.1% bahan aktif boleh digunakan untuk serangan yang teruk.
MEMUNGUT HASIL
Pokok petai menghasilkan buah selepas 5-10 tahun ditanam dan jering mula berbuah selepas 10-15 tahun ditanam.  Kutip buah daripada dahan tinggi dengan menggunakan kacip bergalah.  Potong tangkal buah serta rantingnya sekali sepanjang 25 cm.  Buang daun-daun dan ikat buah-buah dengan tangkainya.

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails