Tuesday, May 18, 2010

Ladang kontrak FAMA bantu usahawan


PROGRAM Penggredan, Pembungkusan dan Pelabelan (3P) kini diperluas ke ladang-ladang sayur dan buah di Cameron Highlands.


BANCIAN menunjukkan terdapat lebih kurang 5,000 petani mengusahakan tanaman sayur-sayuran di kawasan tanah tinggi Cameron Highlands.

Melihat daripada sudut positif, keadaan itu tentu sahaja mampu meningkatkan pengeluaran produk sayur berkualiti secara lebih produktif.

Namun, bagi pengusaha-pengusaha di sini, mereka sering berhadapan dengan beberapa masalah seperti kekurangan ruang pasaran selain penetapan harga yang tidak menentu.

Menyelami permasalahan itu, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) mengambil langkah bekerjasama dengan pengusaha-pengusaha berkenaan menerusi Program Ladang Kontrak.

Menerusinya, FAMA akan membeli produk-produk sayur untuk dipasarkan ke peringkat domestik dan antarabangsa dengan harga yang lebih tetap dan stabil.

Menurut Timbalan Ketua Pengarah (Pembangunan) FAMA, Sahbani Saimin, bukan setakat peluang pasaran, malah pihaknya turut menawarkan pelbagai lagi kelebihan seperti latihan dan pemindahan teknologi.

''Projek ini turut digerakkan bersama beberapa agensi di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) seperti Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) dan Jabatan Pertanian yang menawarkan latihan sementara Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) pula menyumbang pemindahan teknologi.

''Tujuannya adalah untuk membantu para petani meningkatkan pengetahuan dalam aktiviti penanaman agar dapat mengeluarkan hasil yang berkualiti dan seterusnya menembusi pasaran global,'' katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan majlis menandatangani perjanjian persefahaman (MoU) Ladang Kontrak di antara FAMA dan 60 pengusaha ladang sayur-sayuran di Cameron Highlands baru-baru ini.

Sahbani memberitahu, buat permulaan, FAMA

bercadang mengeksport sayur-sayuran dari Cameron Highlands ke Singapura dengan tumpuan kepada beberapa komoditi utama seperti kubis, tomato dan limau cameron.

Di samping itu, pihak FAMA juga kini sedang giat melaksanakan program pemantauan menerusi sistem ladang kontrak elektronik (e-ladang kontrak).

''Pendaftaran sistem ini memerlukan para pengusaha memberikan maklumat berkaitan ladang mereka seperti jenis tanaman, nama pengeluar, tarikh dikeluarkan, jumlah pengeluaran dan sebagainya,'' jelasnya.

Pada majlis sama, beliau turut menyerahkan tag label dan kain rentang program Penggredan, Pembungkusan dan Pelabelan (3P) kepada para petani sebagai simbolik pelaksanaan sistem itu di Cameron Highlands.

''Sebenarnya 3P telah dilancarkan sejak tahun 2008 lagi dan kini kita sedang menjalankan proses mendidik serta meningkatkan kefahaman petani-petani sebelum ia dikuatkuasakan sepenuhnya pada 2011.

''Sistem ini bertujuan memastikan semua komoditi pertanian digred dan dibungkus mengikut teknik yang betul selain dilabel dengan maklumat produk secara terperinci.

''Sekarang ini pelangggan amat mengambil berat tentang kualiti dan keselamatan serta sumber produk yang dijual.

''Cara itu juga secara tidak langsung akan dapat mempromosikan ladang mereka kepada pelanggan,'' jelasnya.

Dalam perkembangan sama, FAMA turut melantik seramai 15 penanam sayur di Cameron Highlands yang akan bertindak sebagai pengusaha contoh dengan mengaplikasikan sistem itu secara menyeluruh di ladang masing-masing.

Usaha meningkatkan kesedaran terhadap pelaksanaan 3P juga dijalankan menerusi operasi sekatan jalan raya di beberapa lokasi laluan keluar produk sayuran dari ladang.

Antara kawasan yang dipilih adalah seperti di daerah Lojing iaitu di sempadan negeri Kelantan dan Pahang selain di Tapah dan juga Simpang Pulai, Perak.

Dengan adanya sistem 3P, ia akan dapat memudahkan aktiviti pasaran sayur-sayuran bermula dari ladang sehingga melalui pemborong, pengedar, peruncit, pengeksport dan akhir sekali kepada pelanggan.

Monday, May 17, 2010

Komersial puyuh alternatif ganti ayam

KUALA TERENGGANU – Mengambil kira faktor bekalan daging burung puyuh sukar didapati di pasaran Pantai Timur, Kemudi Setiajaya Enterprise mengambil inisiatif menternak puyuh pedaging dalam skala besar bagi mengkomersialkan makanan berasaskan burung puyuh khususnya di negeri ini.

Pengurusnya, Nik Shahrin Nik Mat berkata, langkahnya membuka perusahaan menternak, memproses, membekal dan mengeluarkan produk hasil ternakan puyuh pedaging juga sebagai usaha menarik tumpuan orang ramai supaya tidak hanya menjadikan ayam sebagai hidangan utama seharian.

“Sebelum ini, penggemar ayam tidak mempunyai pilihan untuk menukar menu makanan tetapi dengan adanya pasaran daging puyuh ini di negeri ini, mereka boleh mencuba menu alternatif.

“Kami bukan sahaja menjadi pembekal puyuh mentah sejuk beku tetapi turut mengkomersialkan produk berasaskan puyuh ini dengan memperkenalkan menu baru hasil resipi sendiri seperti bebola puyuh, nasi lemak puyuh, karipap puyuh, pau puyuh dan puyuh berempah barbeku,” katanya kepada :Sinar Harian :ketika ditemui di Pusat Dagangan Terengganu (TTC), di sini.

Menurutnya, jenama Puyuh Brand miliknya kini telah diedarkan di seluruh daerah di negeri ini.

“Pada masa akan datang, kita turut merancang untuk mengedarkan produk Puyuh Brand ke luar Terengganu tetapi buat masa ini kami memberi fokus mengembangkan perniagaan dalam negeri ini dahulu.

“Setakat ini kami menjadi pembekal daging puyuh ke restoran dan ‘offshore’ Petronas,” katanya.

Mengulas lanjut mengenai perusahaannya, Nik Shahrin berkata, penternakan puyuh pedaging diusahakannya sejak Mei 2008 dengan jumlah ternakan puyuh peringkat awal kira-kira 5,000 ekor di ladang Kampung Bukit Anak Dara, Kijal, Kemaman.

“Sekarang jumlah ternakan puyuh telah meningkat kepada 15,000 ekor dan purata keuntungan kasar sebulan yang diperoleh berjumlah RM20,000,” katanya.
Sumber :Sinar harian

Agrobiodiversiti seimbang alam sekitar

SEMUA menyedari negara merupakan salah satu daripada 12 buah negara yang kaya dengan kepelbagaian flora dan fauna.

Kepelbagaian biologi pertanian atau agrobiodiversiti telah lama membekalkan manusia dengan makanan, bahan binaan dan tenaga.

Bagi memulihara agrobiodiversiti, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) telah mengumpulkan sumber genetik secara in situ dan ex situ.

Manakala pencirian, penilaian, eksploitasi dan penggunaan sumber genetik secara mapan giat dijalankan.

Pegawai Penyelidik Pusat Penyelidikan Sumber Strategik, MARDI, Dr. Salma Idris berkata, pengumpulan dan pemuliharaan agrobiodiversiti amat penting kerana ia memainkan peranan dalam ekonomi, teknologi dan sosial.

Misalnya agrobiodiversiti buah-buahan liar seperti kuini dan tampoi belum dimanfaatkan sepenuhnya.

"Biasanya kuini dikaitkan dengan rasa masam dan sabut tetapi pencirian sumber genetik dijalankan bagi mendapatkan varieti terbaik," katanya semasa ditemui di pejabatnya di Serdang, Selangor baru-baru ini.

Pemuliharaan agrobiodiversiti amat penting dimanfaatkan secara lestari kerana sumber genetik negara sedang menghadapi masalah serius kerana

1. pembangunan pesat seperti pembalakan, pembukaan tanah pertanian dan pembinaan empangan

2. hakisan genetik tidak terkawal menyebabkan kehilangan spesies

3. penanaman varieti baru

"Eksploitasi sumber genetik mensasarkan spesies yang mempunyai nilai pemakanan tinggi.

"Manakala ekstrak terus sumber genetik boleh menghasilkan bahan kimia bagi pelbagai industri," katanya.

Pemilihan spesies sesuai boleh digunakan untuk seni taman, agropelancongan dan ekopelancongan.

Justeru MARDI telah membangunkan Gen Bank Biji Benih dan Bank Gen Ladang.

Bank Gen Biji Benih menyimpan biji benih padi dan sayuran di Stesen Seberang Perai yang beroperasi sejak 1980an.

Bank Gen Ladang pula mengumpulkan janaplasma buah-buahan komprehensif seperti durian, mangga, rambutan, cempedak serta buah-buahan eksotik.

Selain tanaman komprehensif dan eksotik terdapat 150 spesies buah-buahan nadir dan liar dipelihara bagi tujuan pembiakbakaan.

Dr. Salma berkata, usaha pengumpulan komprehensif dijalankan oleh MARDI dengan kerjasama Jabatan Pertanian Sabah dan Jabatan Pertanian Sarawak bagi mengumpul sayuran tradisional dan varieti tempatan.

"Spesimen hidup dipelihara di Bank Gen Ladang di Serdang, Jerangau dan Seberang Perai manakala biji benih disimpan di Bank Gen Biji Benih di Seberang Perai dan simpanan jangka panjang di Serdang, Selangor.

Selain tanaman, agrobiodiversiti juga melibatkan fauna seperti makhluk perosak, musuh semulajadi serta cara menanganinya.

Dalam alam semulajadi, keseimbangan ekologi membolehkan mangsa serta pemangsa tinggal dalam keadaan harmoni.

Berbalik kepada keseimbangan ekologi, saintis menggunakan pendekatan kawalan biologi bagi mengawal populasi perosak.

Pegawai Penyelidik pusat yang sama, Dr. Mohamed Rani Mat Yusoh berkata, kawalan biologi merupakan kaedah mengawal makhluk perosak menggunakan musuh semulajadi.

"Agen biologi biasanya terdiri daripada parasitoid, pemangsa dan patogen, merupakan salah satu kaedah kawalan tertua dan paling berjaya mengurangkan populasi serangga perosak," katanya.

Pemuliharaan agen kawalan biologi merupakan tunggak utama dalam pengurusan perosak bersepadu (IPM) sejak 1950an.

Dr. Rani menambah tumbuhan ubatan seperti Tongkat Ali atau Eurycoma longifolia Jack merupakan tumbuhan ubatan yang digunakan secara meluas sebagai ubat tradisional.

"Permintaan tinggi menyebabkannya ditanam dalam skala besar bagi memastikan hasil berterusan," katanya.

Bagaimanapun penanaman monokultur menyebabkan masalah perosak seperti rama-rama harimau menyerang hampir 90 peratus ladang.

Kawalan kimia memberikan penyelesaian bersifat sementara manakala biopestisid mikrob lebih berkesan tetapi penggunaannya terhad.

Kini terdapat empat spesies serangga dan satu spesies agas dikenalpasti sebagai musuh semulajadi rama-rama harimau.

Sementara itu Pegawai Penyelidik di pusat yang sama, Siti Noor Aishikin Abdul Hamid berkata, selain musuh semulajadi pihaknya membangunkan biopestisid bagi mengawal serangga perosak.

Biopestisid merupakan pestisid yang menggunakan bahan semulajadi sebagai bahan utama.

"Terdapat enam jenis biopestisid iaitu berasaskan mikrobial, agriantibiotik, botanikal, biokimia musuh semulajadi dan tumbuhan yang dimasukkan gen pelindung atau organisma yang diubahsuai secara genetik," katanya.

Biopestisid lebih baik berbanding racun kimia kerana kurang toksik dan lebih selamat kerana bertindak ke atas perosak spesifik dan tidak membunuh organisma bermanfaat.

Bahan berkenaan juga bertindak dengan efektif walaupun dengan amaun sedikit, mudah terurai dan mengurangkan risiko pencemaran.

Dalam penyelidikan biopestisid, perkongsian dan pertukaran maklumat serta teknologi terkini amat penting.

Semua ini bakal dikumpulkan dan dibentangkan oleh penyelidik secara efektif semasa Persidangan Kebangsaan Kedua Pemuliharaan Agro-Biodiversiti dan Penggunaan Mampan yang diadakan di Tawau Sabah bermula 11 hingga 13 Mei ini.

Mereka yang berminat untuk mendapatkan maklumat lanjut boleh melayari laman sesawang www.mardi.gov.my atau mendail 03-89437827/7572.
Sumber:utusan Malaysia

UMS hasilkan kerapu hibrid

Bidang akuakultur semakin penting sejajar dengan matlamat meningkatkan sumber makanan negara menerusi pertanian dan perikanan. Lebih menarik ia telah dikenal pasti menjadi sektor pengeluaran makanan yang paling pesat berkembang dengan kadar pertumbuhan 10 peratus setahun.

Peningkatan dalam permintaan makanan laut serta hasil tangkapan perikanan yang semakin berkurangan telah mendorong penerokaan bidang ini. Justeru, banyak pihak tampil menjalankan penyelidikan bagi meningkatkan pengeluaran ikan sama ada secara langsung atau tidak langsung.Antara agensi yang terlibat dalam penyelidikan berkaitan akuakultur ialah Institut Penyelidikan Marin Borneo (IPMB), Universiti Malaysia Sabah (UMS).

Aktiviti-aktiviti penyelidikan dan pembangunan akuakultur di institut tersebut bermula sejak tahun 1995, yang ketika itu hanya dikenali sebagai Unit Penyelidikan Marin Borneo sejurus selepas penubuhan UMS. Pada bulan Jun 2000, unit tersebut dinaik taraf menjadi sebuah pusat kecemerlangan dan dikenali sebagai IPMB.

Akuakultur merupakan bidang keutamaan IPMB. Ia didorong oleh permintaan makanan laut yang meningkat dan kepentingannya kepada ekonomi negara seperti yang terkandung dalam Dasar Pertanian Negara.

Timbalan Pengarah (Penyelidikan dan Inovasi) institut terbabit, Dr. Sitti Raehanah Muhamad Shaleh, antara sumbangan terpenting IPMB kepada industri akuakultur negara ialah penyelidikan dan penghasilan ikan kerapu hibrid.

''Ikan kerapu menjadi keutamaan kerana kepentingan ekonomi dan terdapat jurang antara bekalan dan permintaan,''katanya..

Kata beliau, pengurusan induk adalah aspek yang paling penting dalam kajian penghibridan ikan kerapu.

Induk daripada dua spesies iaitu kerapu harimau dan kerapu gergasi dipelihara sehingga matang.

Bagaimanapun, pembiakan aruhan melalui penggunaan hormon HCG atau human chorionic gonadotropin juga dijalankan untuk mematangkan telur.

Hormon pada dos 500 IU/kg diberikan kepada induk betina melalui suntikan interperitoneal pada dasar sirip pektoral ikan.

Telur ikan kerapu harimau yang telah matang kemudian dikutip melalui kaedah pelurutan perut ikan.

Telur yang terkumpul di dalam mangkuk plastik kemudian disenyawakan dengan sperma daripada kerapu gergasi yang telah dikumpul lebih awal menggunakan alat pengumpul sperma yang khas.

Perkembangan telur yang tersenyawa akan dipantau sehinggalah menetas.

Larva ikan yang baru menetas akan dipelihara dengan teliti dengan memberikan makanan hidup seperti rotifer bermula dari hari ke-2 selepas menetas sehingga hari ke-20.

Artemia kemudian diberikan sehingga usia 45 hari selepas menetas dan diikuti dengan pemberian makanan rumusan (aqua feed) apabila telah mencapai peringkat juvenil.

Pemberian makanan rumusan seawal mungkin adalah penting untuk melatih anak-anak ikan untuk menerima makanan rumusan berbanding ikan baja khususnya apabila kelak dilepaskan ke dalam kolam-kolam atau sangkar-sangkar ternakan.

Hasil kacukan merupakan sasaran penyelidikan intensif untuk sebarang tanda-tanda heterosis (atau vigor hasil kacukan) iaitu keupayaan hasil kacukan untuk mengatasi sifat-sifat tertentu induk ikan.

Parameter yang menjadi tumpuan istimewa adalah tumbesaran, fleksibiliti pengadaptasian, kemandirian dan kematangan awal yang boleh membawa kelebihan dalam bidang akuakultur.

Bagaimanapun, disebabkan oleh mekanisme-mekanisme genetik yang kompleks dan interaksi rumit antara alam persekitaran dan gen-gen, satu kajian lanjutan diperlukan untuk menjawab persoalan mengenai kelebihan praktikal pengacukan ikan kerapu.

Kajian mengenai ciri-ciri morfologi menunjukkan bahawa hasil kacukan ini mempunyai sifat keturunan yang paling rapat dalam generasi pertama.

Namun, hasil kacukan tidak menunjukkan keseragaman antara satu sama lain.

Penanda molekular dihasilkan untuk penggunaan dalam kajian kepelbagaian populasi mengenai genotip induk ikan dan hasil kacukannya.

Hasil kacukan akan ditapis berdasarkan ujian-ujian kecergasan dan pembentukkan hubungan di antara ciri-ciri yang dikehendaki yang diwakili oleh fenotip dan penanda molekular yang mewakili genotip.

Pendekatan kajian yang dijalankan termasuklah pemencilan turutan DNA yang unik tanpa mengorbankan spesimen.

DNA diekstrak dari cebisan sirip, diperbanyakkan dengan menggunakan primer PCR multipleks diikuti dengan pengklonan dan PCR turutan amplikon. Penanda turutan telah disimpan ke dalam GenBank.
Sumber:Utusan Malaysia

Thursday, April 29, 2010

Potensi rebung madu


Adnan OSMAN: Rebung madu mempunyai keistimewaan tidak miang dan rasanya juga tidak pahit seperti rebung biasa.


Melentur buluh biarlah daripada rebung' adalah antara peribahasa yang sangat sinonim dengan masyarakat Melayu.

Ini menunjukkan betapa dekat dan prihatinnya masyarakat Melayu dengan alam sekitar seperti buluh dan rebung.

Buluh sememangnya mempunyai banyak kegunaan daripada landskap, bahan binaan rumah sehinggalah kepada perabot, sementara rebung pula enak dijadikan masakan gulai lemak cili padi.

Melihat kepada banyaknya kegunaan buluh dan rebung, Adnan Osman mula membawa pokok-pokok buluh dari China bagi perniagaan landskapnya.

Antara buluh yang dibawa masuk adalah buluh rebung madu yang mudah ditanam, sesuai untuk tanaman landskap serta rebungnya pula tidak miang seperti rebung biasa.

Mula membawa masuk buluh rebung madu pada tahun 2004, Adnan mengusahakannya di tanah seluas 100 hektar di Kedah.

"Saya memilih rebung madu kerana ia mudah diselenggarakan walaupun di tanah yang kering, berpasir mahupun lembap," katanya semasa ditemui di ladang rebung madunya di Projek Pertanian Moden Lanchang, Pahang.

Lawatan ke ladang rebung madu merupakan sebahagian daripada lawatan program Agrochallange Putrajaya-Pekan yang berlangsung baru-baru ini.

Pengurus Tunas Budi Sdn Bhd ini menyifatkan rebung madu yang ditanam amat istimewa kerana cepat membesar, tidak miang serta tidak pahit seperti rebung biasa.

"Buluhnya yang kecil, rumpunnya yang rapat serta tidak mempunyai miang menyebabkan ia sesuai ditanam di sekeliling rumah," katanya.

Ditanya mengenai pengendalian rebung madu, Adnan memberitahu, tidak sesukar mana kerana tanaman berkenaan tidak memerlukan air yang banyak.

"Malah pokok ini boleh hidup walaupun di kawasan yang ditambak dan kering mahu pun di tempat berpaya.

"Cuma apabila ditanam di kawasan yang agak basah, buluhnya akan tumbuh lebih besar," katanya yang memelihara itik sebagai produk sampingan ladangnya.

Jelas Adnan, tanaman buluh rebung madu hanya memerlukan kawasan yang tidak begitu besar kerana satu ekar boleh ditanam dengan 300 rumpun buluh.

Ini bermakna satu rumpun hanya memerlukan kawasan seluas 12 kaki x 12 kaki.

"Apa yang lebih menarik, jangka hayat buluh bukan hanya boleh mencapai sehingga beratus-ratus tahun tetapi mudah hidup dan boleh dituai dalam masa yang singkat," katanya.

Biasanya rebung akan membesar sebanyak enam inci sehari dan boleh dituai setiap dua hingga lima hari.

"Serumpun buluh biasanya boleh menghasilkan dua kilogram rebung sebulan dengan harga pasaran RM5 hingga RM7 sekilogram," katanya.

Adnan berkata, sehingga kini lebih 90 peratus rebung diimport terutamanya rebung kaleng.

"Buat masa ini tidak sampai 10 peratus rebung tempatan yang berada di pasaran tempatan dan bekalan tidak dapat menampung permintaan pelanggan," katanya.

Adnan yang sentiasa peka dengan aktiviti pemasaran telah mula mempelbagaikan industri hiliran bagi rebung madu.

Selain menjualnya secara segar untuk gulai, beliau juga memprosesnya dalam bentuk jeruk untuk dimakan sebagai kudapan.

"Jeruk rebung madu memang mendapat sambutan yang amat menggalakkan kerana rasanya yang lemak manis.

"Jeruk ini diproses tanpa menggunakan sebarang bahan pengawet," katanya yang bercadang untuk mengkomersialkannya dalam tempoh terdekat.

Bagaimanapun bagi merealisasikan impiannya, Adnan perlukan bekalan rebung madu yang mencukupi.

Justeru bagi mengatasi masalah berkenaan, Tunas Budi Sdn Bhd telah mengadakan pusat jualan serta latihan bagi menanam rebung madu.

"Kami menyediakan pakej menanam rebung madu bermula dengan kaedah menanam, penjagaan, cara menuai sehingga memproses kepada sesiapa yang berminat.

"Kami juga memberikan pilihan sama ada mereka menjual rebung kepada kami atau memasarkannya sendiri," katanya.

Dengan ini, penanam tidak perlu terikat dengan syarikatnya bagi tujuan pemasaran dan mereka boleh membuat pilihan sendiri.

Berkonsepkan agro pelancongan, Adnan juga menyediakan kemudahan penginapan calet bagi peserta yang berminat mengikuti kursus tanaman rebung madu di ladangnya.

"Ini bagi membolehkan peserta merasai pengalaman bagaimana mengendalikan tanaman rebung madu secara hands-on," katanya.

Kursus dibahagikan kepada dua pakej iaitu pakej satu hanya meliputi tanaman dan tuaian dan kedua tanaman, tuaian dan pemprosesan jeruk.

Adnan berkata, selesai kursus peserta boleh membeli rumpun buluh untuk ditanam sendiri dengan harga yang berpatutan di ladangnya.

Pembaca yang ingin maklumat lanjut mengenai tanaman rebung madu boleh menghubungi Adnan di 016-4935395, 013-9180248 atau e-mel: nanbamboo@yahoo.com

Sumber:utusan malaysia

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails