Saturday, July 18, 2009

Pekerja asing hanya boleh kerja 5 tahun

PUTRAJAYA 17 Julai - Pekerja asing dalam semua sektor kini dihadkan bekerja selama lima tahun sahaja di negara ini kecuali pembantu rumah.

Mereka juga tidak lagi dibenarkan bekerja di barisan hadapan.

Perkara itu diputuskan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai Pekerja Asing/Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini.

Jawatankuasa itu juga memutuskan untuk mengekalkan pembekuan pekerja dari Bangladesh.

"Bagaimanapun, larangan mengambil pekerja asing untuk sektor perkilangan elektrik, elektronik serta tekstil ditarik balik,'' katanya pada sidang akhbar selepas mesyuarat itu di sini.

Untuk mengurangkan pergantungan terhadap pekerja asing, menurut beliau, kerajaan akan melaksanakan strategi secara berperingkat mengikut keadaan bagi mengelak kesan negatif. kepada industri dan ekonomi negara.

"Kerajaan akan mengkaji dan memperkemaskan insentif perkhidmatan yang ditawarkan kepada pekerja tempatan seperti struktur gaji, kemudahan elaun, latihan dan lain-lain," katanya.

Berikut persetujuan lain yang dicapai hari ini:

l Mengekalkan pembekuan pengambilan pekerja asing sektor perkhidmatan kecuali subsektor tukang masak restoran, pekerja pembersihan dan pencucian serta pekerja resort pulau peranginan.

l Menghentikan pengeluaran kebenaran baru bagi perniagaan Membekal dan Mengurus Pekerja Asing sehingga kajian lanjut dijalankan bagi memastikan pelaksanaan sistem itu benar-benar mencapai matlamat digariskan.

l Memperkemaskan semua prosedur dan proses pengambilan pekerja asing sedia ada.

l Syarikat membekal dan mengurus pekerja asing hanya dibenarkan membekalkan pekerja kepada sektor perkilangan, perladangan dan pertanian sahaja.

l Menggalakkan industri beralih kepada berorientasikan modal melalui dana-dana bantuan modal kerajaan, insentif cukai dan lain-lain.

l Menggalakkan lebih banyak perkhidmatan layan diri di sektor perkhidmatan diperkenalkan seperti restoran, stesen minyak dan pasar mini.

l Menggunakan sistem binaan industri (IBS) sehingga 70 peratus dalam semua kontrak pembinaan untuk kerajaan. Pihak swasta juga digalakkan mengambil langkah yang sama.

Pasar tani sumber produk segar


Gerai-gerai tersusun rapi diterangi lampu terang-benderang memudahkan pembeli mencari barangan yang diperlukan.


WALAUPUN ramai yang selesa membeli barangan makanan basah seperti ikan, ayam, daging, sayur-sayuran dan sebagainya di pasar raya besar, namun masih terdapat mereka yang mahu mendapatkan barangan keperluan harian di pasar basah atau pasar tani.

Biasanya mereka yang ke pasar raya besar kerana mahu membeli dalam jumlah yang banyak dan untuk simpanan selama satu atau dua minggu.

Selain membeli makanan basah, mereka akan turut membeli barangan keperluan lain untuk seisi keluarga.

Mereka yang ingin mendapatkan keperluan harian yang segar seperti ikan dan sayur-sayuran dan tidak suka dengan bahan makanan yang disimpan lama di dalam peti sejuk lebih suka membeli di pasar basah atau pasar tani.

Jika tidak sempat ke pasar basah pada waktu pagi kerana perlu bergegas ke pejabat, ramai yang akan singgah di pasar tani yang mula berniaga pada waktu petang hingga ke malam.

Pengalaman pertama ke Pasar Tani Mega Taman Batu Muda, Batu Caves menyaksikan kemeriahan membeli-belah pelbagai barangan keperluan daripada makanan mentah, makanan yang telah dimasak, biji kopi yang diproses segar, pakaian, buah-buahan, pokok bunga, anak pokok buah-buahan dan bermacam lagi.

Deretan gerai yang tersusun rapi diterangi lampu terang-benderang memudahkan pembeli mencari barangan keperluan yang dikehendaki.

Pengerusi Pasar Tani Mega Taman Batu Muda, Batu Caves, Bujang Mohd. Nasir berkata, pasar tani yang dibuka pada bulan November tahun lalu ini asalnya hanya mempunyai seramai 60 orang peniaga dan 80 tapak gerai peniaga sahaja.

Bagaimanapun, setelah enam bulan dibuka, jumlah peniaga telah bertambah ke 80 orang dengan pertambahan kepada 120 tapak gerai peniaga.

''Para peniaga di sini adalah peniaga tempatan yang terdiri daripada penternak, peladang dan nelayan tempatan. Mereka memasarkan produk sendiri dan dijamin segar.

''Pembeli mempunyai banyak pilihan di sini seperti ikan sungai yang segar, ayam kampung, daging tempatan, keledek dan ubi kayu, pelbagai jenis kerepek dan banyak lagi,'' katanya semasa ditemui baru-baru ini.

Katanya, objektif pasar tani dibuka adalah untuk memberi pendedahan kepada para pengusaha memasarkan produk masing-masing terus kepada pengguna tanpa melalui orang tengah.

Selain itu, ia sebagai pendedahan kepada pengusaha akan proses pemasaran dan meluaskan pasaran pada pelbagai peringkat.

Menurut Bujang, mereka yang pernah ke pasar tani ini pasti seronok kerana dapat membeli-belah hasil kampung yang biasanya hanya boleh diperoleh di pasar Chow Kit.

''Jika di Chow Kit, anda perlu membeli berebut-rebut dalam cuaca panas dan mengharungi kesesakan orang ramai. Namun di pasar tani ini anda boleh memilih dan membeli-belah dalam suasana tenang.

''Jika dibandingkan harga pula, harga barangan di sini murah sedikit daripada di pasar basah biasa,'' jelasnya yang juga berniaga daging lembu tempatan.

Tambahnya, selain barangan makanan mentah, pembeli boleh 'membasuh' selera dengan bermacam-macam juadah yang telah siap dimasak.

Antaranya ialah gulai kawah, kambing panggang, nasi ambeng, nasi ayam berempah, laksa, kuih akok, kuih bakar dan sebagainya.

Bujang berkata, Pasar Tani Mega Taman Batu Muda, Batu Caves yang dibuka pada setiap hari Rabu bermula pukul tiga petang hingga 10 malam ini menjadi tumpuan penduduk yang tinggal di sekitar Batu Caves.

''Masih ramai yang tidak mengetahui adanya pasar tani ini. Kami berharap lebih ramai yang akan berkunjung menjelang bulan Ramadan ini bagi mendapatkan keperluan harian kerana semua keperluan boleh diperoleh di sini.

''Kami juga akan mengadakan pasar tani khas menjelang Ramadan di lokasi ini. Setiap hari Rabu bermula sekarang sehingga Ramadan, cabutan bertuah akan diadakan untuk pengunjung di mana pengunjung yang bertuah akan mendapat hadiah berbentuk produk pertanian.

"Syaratnya, beli barang dan pembeli layak mendapat cabutan bertuah. Ini sebagai tanda terima kasih pengusaha kepada pengunjung pasar tani.

''Selain itu, sepanjang bulan Julai hingga Ogos, pengunjung boleh menyaksikan demo membuat kek dan biskut yang akan ditunjukkan oleh pakar kek dan biskut, Fieza Abdul Rahman yang turut menjual produk tepung kek dan biskut yang mudah disediakan,'' kata Bujang yang turut diiringi Pengerusi Pasar Tani Peringkat Wilayah, Abdul Rahman Dollah.

Pakar pertanian UPM turun padang dekati masyarakat


Peluang kepada pengusaha pertanian mendapatkan khidmat nasihat menerusi program pengembangan.


Ini peluang terbaik bagi pengusaha pertanian di Temerloh, Pahang dan sewajarnya mereka tidak melepaskan peluang bertemu 25 pakar pertanian Universiti Putra Malaysia (UPM) pada satu program khas selama dua hari bermula esok dan lusa.

Kunjungan kumpulan pelbagai pakar pertanian itu menerusi program Hari Terbuka Bersama Pakar Pertanian UPM di Temerloh yang akan di adakan di Kompleks Dewan Tun Abdul Razak bertemakan Dari Gedung Ilmu Ke Lapangan.

Program anjuran UPM di bawah urus setia Pusat Pengembangan, Keusahawanan dan Pemajuan Profesional (APEEC) bersama Jabatan Pertanian dan Pusat Khidmat Ahli Parlimen Temerloh itu merupakan satu usaha pengembangan untuk mendekati masyarakat secara langsung.

Menurut Pengarah APEEC, Prof. Dr. Azimi Hamzah, program tersebut memberi khidmat nasihat dan rundingan dalam perkhidmatan pengembangan kepada kumpulan sasar di kawasan terpilih merangkumi bidang tanaman, penternakan, perikanan, industri asas tani serta teknologi dalam bidang berkaitan.

Beliau berkata, usaha seperti itu merupakan cabaran utama kepada penyelidik kerana sebelum ini konsep pemindahan teknologi (TOT) dilakukan tetapi ia belum mencukupi.

"Ini kerana konsep TOT tidak melibatkan kumpulan sasar secara langsung sebaliknya hasil penyelidikan diserahkan kepada mereka tanpa sebarang usaha penglibatan menyeluruh,'' katanya ketika ditemui di pejabatnya di Serdang, baru-baru ini.

Justeru, konsep pengembangan lebih sesuai dan tepat yang mana penglibatan kumpulan sasar seperti petani secara menyeluruh dengan langkah awal memahami permasalahan mereka.

Perbincangan dilakukan dengan kumpulan tersebut sebelum mereka membuat keputusan untuk menentukan cara sesuai menyelesaikan masalah.

"Konsep (pakar) datang untuk menyelesaikan masalah semata-mata tidak mencukupi sebaliknya petani diberi peluang menyertai sendiri proses perbincangan dan penyelesaian masalah mereka dengan diberi bimbingan,'' ujar beliau.

Katanya, lebih menarik turut diperkenalkan ialah Makmal Sosial atau Makmal Terbuka yang mana masalah diselesaikan ibarat membuat kajian dalam makmal.

Katanya, konsep pengembangan perlu diberi pendekatan baru supaya peranannya diiktiraf dan penting dalam memajukan sektor pertanian.

Beliau berkata, UPM antara universiti yang memainkan peranan meningkatkan usaha memperkasa program pengembangan dan sering dijadikan rujukan oleh agensi kerajaan yang mahu mendapatkan khidmat dalam program terbabit.

Malah, satu ketika sebelum penubuhan APEEC, UPM mempunyai Pusat Pengembangan dan Pendidikan Lanjutan (PPPL) yang memainkan peranan tersebut bagi menyalurkan hasil penyelidikan pertanian ke serata negara.

Namun dengan penubuhan APEEC, konsep tersebut diperhebatkan dengan merangkumkan sekali usaha-usaha TOT, keusahawanan dan pemajuan profesional dalam mana-mana program pengembangan.

Beliau berkata, usaha seumpamanya akan terus dilaksanakan dengan sasaran antara dua atau tiga tempat dalam setahun mengikut permintaan dan aktiviti pertanian di kawasan terbabit.

Menurut Azimi, pihaknya menjangka 2,000 peserta akan hadiri pada program tersebut yang akan dirasmikan oleh Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah yang juga Ahli Parlimen Temerloh.

Antara acara penting termasuk dua forum iaitu Potensi Pembangunan dan Pengkomersialan Sektor Pertanian Terkini dan Peluang Pengajian dan Kerjaya Lepasan UPM.

Program lain termasuk klinik pengembangan dan demonstrasi ternakan, akuakultur, tanaman, industri kecil dan sederhana, penanaman cendawan tiram kelabu, fertigasi, industri kecil dan sederhana (IKS) dan pensijilan halal.

Turut diadakan ialah bengkel pemprosesan bebola ikan patin, memproses jem buah serta pameran.

Program di Temerloh itu merupakan program yang keempat dilaksanakan selepas Batu Pahat pada 4 September 2007, Jeli (8 Jun 2008) dan Pekan, Pahang (25 hingga 25 November 2008.

Objektif Program

lMembuka peluang kepada kumpulan sasar untuk mengemukakan masalah dan pendapat kepada kumpulan pakar UPM secara langsung, terbuka dan telus.

lMembolehkan UPM menyumbang kepakaran terus ke lapangan, bekerjasama dengan agensi pertanian membangunkan sektor pertanian setempat melalui diagnosis masalah pertanian secara bersama.

lMewujudkan hubungan kerjasama dua hala antara pihak ketiga iaitu UPM, agensi pembanguan setempat serta kumpulan sasar.

lMembuka peluang kepada pakar UPM meneliti masalah pertanian, seterusnya menjadikannya sebagai tumpuan penyelidikan.

lMembolehkan UPM memperkenalkan penyelidikan dan menambah nilai penyelidikan dan teknologi sedia ada kepada petani dan usahawan tani.

lMenjadi salah satu wadah untuk memperkenalkan program pengajian dan peluang kerjaya lepasan UPM.

Sumber:utusan online

Tuesday, July 14, 2009

Eksport bunga segar

Teknologi kekal kesegaran bantu pekebun eksport bunga ke Jepun dengan kos pengangkutan murah

KESEGARAN bunga boleh bertahan sehingga empat minggu selepas dipetik. Itulah antara teknologi yang ditemui Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) bagi membantu pekebun bunga mengekalkan kualiti dan kesedaran bunga yang mereka eksport ke Jepun, Taiwan dan Hong Kong.

Teknik teknologi berpakej iaitu indeks matang, pengendalian lepas tuai, sistem pembungkusan lepas tuai, sistem pembungkusan, kawalan serangga dan perosak serta penyimpanan berterusan itu mula diperkenalkan Mardi pada 2003. Teknologi ini khusus untuk penghantaran bunga melalui kapal laut.

Teknologi yang terhasil selepas lima tahun penyelidikan itu dilakukan sekumpulan penyelidik yang diketuai oleh Penyelidik Kanan Mardi, Latifah Mohd Noor.

Latifah berkata umumnya, pengeksportan bunga dari Malaysia hanya dilakukan melalui udara kecuali ke Singapura dan Thailand.

Bagaimanapun, kos pengangkutan yang tinggi di samping ruang kargo yang terhad memberi kesan kepada industri bunga.

“Selain itu, eksport melalui udara juga menjejaskan kualiti bunga, malah bunga tidak boleh dihantar dengan jumlah yang banyak dan dihantar lima jam lebih awal ke lapangan terbang untuk pemeriksaan kastam,” katanya.

Beliau berkata, semua masalah itu menyebabkan bunga terdedah pada suhu persekitaran yang tidak menentu sekali gus boleh menjejaskan kualiti bunga dan layu.

Justeru, teknologi ciptaan Mardi memberi pilihan kepada pekebun bunga mengeksport bunga dalam kuantiti yang banyak manakala kualiti dapat dijaga dan kosnya pula murah.

Katanya, teknologi ini adalah yang pertama di dunia sehingga mendapat pengiktirafan dalam satu pertandingan inovasi di Seoul, Korea Selatan pada 2006.

Latifah berkata, menerusi teknologi ini bunga keratan kekwa dapat disimpan dan dikendalikan untuk tempoh selama empat minggu pada suhu dua darjah celsius.

“Bunga yang disimpan selama satu hingga dua minggu pada suhu itu, kekal segar untuk tempoh selama 10 hingga 12 hari. Ini menyamai tempoh jualan di pasaran dan juga tempoh simpanan bagi pengguna,” katanya.

Untuk penyimpanan yang lebih lama, bunga kekwa yang disimpan selama tiga hingga empat minggu pada suhu dua darjah celsius boleh kekal segar sehingga tujuh hari. Tempoh kesegaran bunga ini akan menjadi lebih panjang sekiranya rantaian suhu dingin yang berterusan digunakan ketika pengendalian.

Beliau berkata, tidak dinafikan, operasi penyediaan lebih rumit dan teliti diperlukan bagi penghantaran melalui laut berbanding dengan udara. Ini kerana tempoh perjalanan yang lebih lama yang perlu ditempuhi sebelum tiba ke destinasi pasaran.

“Jika untuk pasaran Jepun dan Taiwan, bunga perlu direndam dalam larutan kimia (sukrosa) selama lapan jam, dibungkus dengan sempurna dan fumigasi (pemantauan serangga dan hama) diperlukan.

“Untuk pasaran Jepun, 100 tangkai bunga disatukan dalam 10 ikatan manakala untuk pasaran Hong Kong, antara 200 hingga 300 tangkai bunga disatukan dalam 10 ikatan,” katanya.

Tempoh pelayaran melalui kapal laut bergantung kepada pelabuhan yang dituju. Untuk ke Jepun, ia mengambil masa antara 10 hingga 12 hari. Pasaran Taiwan pula, tujuh hari diperlukan manakala lima hari untuk ke Hong Kong.

Logiknya, tempoh masa itu memang lebih panjang berbanding penghantaran melalui kapal terbang. Namun, sasaran teknologi ini bagi memastikan kualiti dan kesegaran bunga yang tiba selepas pelayaran yang lama setanding atau lebih baik daripada penghantaran dengan kapal terbang.

Latifah berkata, apabila dihantar menggunakan kapal laut, bunga perlu dikekalkan pada suhu sejuk. Ini bagi mengekalkan kualiti bunga ketika penyimpanan sebelum jualan, pengangkutan dan jualan pada peringkat borong atau runcit.

Penjagaan berterusan bunga perlu pada peringkat jualan dengan meletakkan bunga di dalam air bersih. Air ini perlu ditukar dua hingga tiga hari sekali dan batang bunga dipotong bagi mengelakkan jangkitan kulat serta membolehkan resapan air berlaku berterusan.

Ini katanya, bagi merangsang kesegaran bunga dan daun pada peringkat jualan. Sekiranya amalan ini dilakukan dengan baik kualiti bunga boleh dikekalkan hingga satu minggu selepas dijual.

Dari segi kos, penggunaan kapal laut menjimatkan kos antara 50 hingga 60 peratus daripada kos penghantaran kapal terbang. Misalnya kos penghantaran 40,000 tangkai bunga dari Cameron Highlands ke Jepun lebih kurang RM12,000. Bagi penghantaran menggunakan kapal terbang pula secara umumnya mencecah RM6.80 sekilogram (kg).

Pengeksport utama strawberi

CAMERON HIGHLANDS: Kawasan tanah tinggi ini akan dijadikan tapak pengeluar dan pengeksport utama strawberi di negara ini dengan jangkaan hasil pengeluaran antara RM60 juta hingga RM70 juta setahun, selain menjadikan tarikan pelancong ke pusat peranginan ini.


Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd Johari Baharum, berkata kepelbagaian produk strawberi diharap menjadi peluang terbaik produk daripada buah itu menembusi pasaran negara di rantau Asia.


�Keluasan tanaman strawberi yang menjadi antara produk utama di Cameron Highlands kira-kira 30 hektar dan diusahakan 52 pekebun dengan jumlah pengeluaran RM70 juta setahun.


�Keluaran pelbagai produk hiliran juga mencecah pengeluaran antara RM12 juta hingga RM18 juta setahun memberi impak positif kepada pengeluaran strawberi ke pasaran luar negara,� katanya selepas melancarkan program Satu Daerah Satu Industri, di sini, semalam.


Mohd Johari berkata, kerjasama dan kajian penyelidikan berterusan daripada jabatan serta agensi berkenaan seperti Jabatan Pertanian, Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan serta Pejabat Tanah dan Daerah membolehkan kepelbagaian klon dan benih baru strawberi dihasilkan.

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails