Friday, July 22, 2011

Perhilitan terajui biakbaka

Abdul Rasid Samsudin memberi makan seekor seladang semasa sesi meninjau perkembangan program pembiakan di PKHL Jenderak Selatan baru-baru ini.

PEMBIAKAN dalam kurungan dilakukan apabila populasi sesuatu spesies seperti seladang menurun dan individu atau kumpulannya tersisih serta apabila kepelbagaian genetiknya berkurang.

Kaedah itu yang dilakukan secara terkawal akan dapat membantu meningkatkan populasi speseis yang terancam itu secara keseluruhannya.

Ia memberi peluang kepada haiwan yang hidup secara sendirian untuk membiak.

Proses in breeding (pembiakan dalaman) berlaku apabila populasi sesuatu spesies mencapai tahap membimbangkan dan memaksa sesuatu individu lain mengawan dengan ahli keluarga terdekat.

Ini mungkin akan menimbulkan beberapa masalah seperti kekurangan kesuburan, tahap kematian yang tinggi di kalangan juvenil dan kecacatan kelahiran

Setiap pasangan untuk proses pembiakan dipilih melalui program pengurusan genetik secara sistematik. Ia bagi mengelakkan kelemahan pembiakan dalaman di kalangan individu yang berada dalam populasi seladang yang kecil di setiap pusat konservasi.

Pembiakan boleh melalui pemindahan embrio atau melalui pengumpulan artificial insemination - permanian beradas.

Stok yang ada di PKHL Jenderak Selatan kini ialah:

-Seladang melebihi dua tahun - 13 ekor jantan dan 15 ekor betina.

-Seladang di bawah dua tahun - lima ekor jantan, enam ekor betina dan dua ekor sub dewasa jantan dan empat sub dewasa betina.

Kejayaan program pembiakan dalam kurungan bukan sahaja dapat mengelakkan kepupusan tetapi dapat membantu meningkatkan populasi apabila program pelepasan berjaya dijalankan.

Sebelum pengenalan semula seladang ke kawasan Rezab Hidupan Liar Krau atau ke kawasan lain dapat dijalankan terdapat beberapa isu yang perlu diselesaikan iaitu:

-Tekanan daripada pemburu haram.

-Kemungkinan ada konflik kepentingan dengan kegiatan manusia.

-Keupayaan haiwan tersebut untuk mandiri.

-Keupayaan seladang untuk membiak di dalam persekitaran liar.

Program pelepasan seladang dari dalam kurungan ke habitat liar dalam kurungan berbentuk keluarga (dewasa/jantan /betina, sub dewasa jantan/ betina dan anak) yang boleh memberi peluang lebih baik bagi kemandirian mereka ke habitat liar.

Sepanjang tempoh dari 1997 hingga 2010 sebanyak 28 ekor seladang yang dibiakkan di PKHL Jenderak Selatan telah dipindahkan ke PKHL Sungkai Perak, PKHL Gua Musang, Zoo Negara, Zoo Taiping Zoo Melaka dan Zoo di Thailand.
Sumber:utusan malaysia

Tips hasilkan baja kompos

KOMPOS adalah bahan yang kaya dengan nutrien atau humus hasil daripada proses pereputan dan penguraian bahan organik oleh organisma tertentu.

Proses tersebut boleh berlaku dengan sendirinya seperti dalam hutan (pereputan lambat) atau dengan bantuan manusia supaya aktiviti pereputan berlaku dengan lebih cepat.

Kehadiran organisma yang banyak seperti cacing, kulat, bakteria, larva kumbang dan sebagainya akan membantu mempercepatkan proses pereputan kompos.

Organisma ini boleh hadir secara semula jadi atau dengan bantuan manusia seperti penambahan EM (effective microb).
Sumber:utusan malaysia
Kompos biasanya digunakan dalam bidang pertanian, landskap, hortikultur dan juga taman-taman bunga.

Ia memberikan berbagai-bagai faedah antaranya sebagai perawat tanah semulajadi, baja sampingan, humus tambahan dan juga sebagai racun semulajadi di dalam tanah.

Kompos mampu dihasilkan sendiri kerana cara membuatnya sangat mudah. Selain faedah kompos yang pelbagai guna, secara tidak langsung kita juga dapat mengurangkan masalah lambakan sampah di negara ini.

Fungsi

nMeningkatkan dan mempertahankan kesuburan tanah dengan memperbaiki sifat kimia, sifat fizik dan sifat biologi tanah.

nMenggembur dan menambah bahan organik ke dalam tanah.

nMeningkatkan daya serapan air dan mineral dlm tanah sehingga

nMembekalkan sumber makanan kepada mikroorganisma dalam tanah bagi membolehkan mikroorganisma bergerak lebih aktif.

nMembolehkan tanah mempunyai pH yang sesuai untuk tanaman.

nMembantu mengurangkan pencemaran alam sekitar dengan menukarkan sampah sarap kepada bahan yang lebih berguna.

nBoleh menjadi medium semaian biji benih tanaman

nAir kompos boleh dijadikan baja foliar dan disembur terus pada tanaman.

Keperluan asas membuat kompos

nKarbon (C) sebagai sumber tenaga untuk aktiviti mikrob yang akan menghasilkan haba. Contoh bahan sumber C ialah jerami padi, habuk papan, rumput/daun kering, tongkol jagung dan lain-lain.

nNitrogen (N) untuk pertumbuhan dan pembiakan mikroorganisme yang terlibat. Contoh sumber N ialah bahan tanaman yang masih segar seperti daun pangkasan dan rumput yang masih hijau, kulit buah-buahan, sisa serbuk teh, kopi, sisa ternakan, sisa tulang, kulit telur dan sisa sayuran.

n Oksigen perlu untuk pengoksidaan C oleh mikroorganisme.

nAir diperlukan untuk mengekalkan kelembapan bahan kompos supaya aktiviti mikrob tidak terganggu. Antara 60 dan 70 peratus kelembapan adalah yang paling sesuai untuk mikrob.

nElak kekurangan oksigen dan kelembapan yang berlebihan kerana ini akan menggalakkan aktiviti anaerobik. Aktiviti anaerobik akan mengeluarkan bau yang busuk.

Tips membuat kompos

nNisbah kuantiti yang disyorkan antara sumber C dan N yang disyorkan ialah 30:1. Jika terlalu banyak sumber C, proses pereputan akan berlaku sangat perlahan, manakala jika berlebihan sumber N, kompos yang terhasil berbau busuk.

nKerap membalik-balikkan kompos untuk pengudaraan kepada mikroorganisme. Ini membolehkan proses pereputan berlaku lebih cepat. Mana-mana bahagian yang kering/kurang lembab, siram air untuk kekalkan kelembapan kompos.

nKekalkan kelembapan kompos supaya aktiviti mikrob lebih efisien. Peratus kelembapan yang sesuai ialah antara 60 dan 65 peratus.

nSusun semua sumber C dan N secara berselang-seli untuk mempercepatkan proses pereputan.

nPotong bahan yang bersaiz besar atau keras kepada saiz yang lebih kecil. Lebih besar permukaan bahan terdedah, akan lebih mudah proses pereputan berlaku.

nTambah jumlah mikroorganisma yang efektif seperti EM yang boleh didapati di pasaran. Ini akan membantu mempercepatkan lagi proses pereputan dan secara tidak langsung akan menyuburkan tanah.

nJika ada, tambah tanaman jenis kekacang kerana ia kaya dengan nitrogen yang mampu menambahkan lagi kuantiti mikrob dalam kompos.

Jangka masa membuat kompos

nBiasanya kompos akan matang dalam masa antara empat dan enam bulan. Namun ada juga yang boleh mencapai hingga setahun atau lebih.

nTempoh matang sebenarnya bergantung kepada dua faktor iaitu:

1) Bahan yang digunakan untuk membuat kompos. Jika banyak bahan bertekstur keras seperti ranting tanaman, masa yang diambil untuk mereput lebih lama.

2) Kuantiti bahan. Jika banyak bahan, proses pereputan mengambil masa yang lebih panjang.

Ciri-ciri kompos yang matang

nBerwarna gelap seperti tanah

nTidak berbau

nSemua bahan yang digunakan sudah tidak dapat dikenalpasti

nTekstur yang lembut dan ringan

nDaya penyerapan air tinggi

Alat membuat kompos

nKompos boleh dibuat dengan berbagai cara. Antara yang biasa dan mudah dilakukan ialah cara timbunan.

n Selain itu ada pelbagai jenis alat yang direka khas untuk membuat kompos seperti aerobin, compost tumbler, rotocomposter dan mantis compost-Twin composting bin.

nSetiap alat ini bertujuan mempermudahkan kita membuat kompos sendiri di rumah.

Sunday, July 3, 2011

Cubaan ternak arnab berjaya


Mohd. Ismail Padzil menunjukkan pelbagai spesies arnab ternakannya.


BIASANYA minat, pengalaman dan galakan keluarga menjadi tunjang atas kejayaan seseorang. Tetapi berlainan pula dengan Pengarah Urusan One Stop Rabbit Farm & Trading (1SRFT), Mohd. Ismail Padzil kerana bosan duduk di rumah selepas bersara daripada perkhidmatan swasta mendorongnya mengintai peluang perniagaan yang ada.

“Sebelum bersara daripada sektor swasta, saya tidak pernah merancang melakukan apa-apa.

“Tapi disebabkan tidak betah duduk di rumah saya menghadiri pelbagai kursus perniagaan dan penternakan termasuk melawat ladang ikan, ayam, kambing, lembu dan arnab,” katanya semasa ditemui di ladang arnab miliknya di Bukit Badong, Kuala Selangor baru-baru ini.

Memang pada mulanya projek ternakan terutama arnab tidak pernah terlintas di fikirannya.

Bagaimanapun projek ternakan yang tidak digemarinya satu ketika dulu, kini menjadi perniagaan yang amat disukai.

“Bak kata pepatah tak kenal maka tak cinta, kerana kini saya dapati ternakan arnab mempunyai banyak ruang untuk diisi,” katanya.

Dia kini aktif dalam projek membiakkan pelbagai baka arnab bagi bekalan daging secara komersial selain sebagai haiwan peliharaan.

Selepas mengunjungi beberapa ladang ternakan arnab, Mohd. Ismail memulakan projek tersebut dengan membeli 40 ekor arnab pada tahun lalu.

Kini setelah lebih setahun, dia mempunyai lebih 3,000 ekor arnab pelbagai jenis termasuk pedaging dan arnab hiasan di tanah seluas tiga ekar milik keluarganya.

Mohd. Ismail juga rajin menghadiri beberapa kursus dan bengkel memilih arnab. Ini kerana haiwan berkenaan mudah diternak dan tempoh pembiakannya cepat berbanding haiwan lain.

Saiz arnab yang kecil membolehkannya dibiakkan di kawasan sangkar tanpa kawasan yang besar memudahkan pengurusan ternakan.

Selain itu beliau dapati tidak ramai penternak menternak arnab secara komersial walaupun permintaan terhadap daging arnab adalah tinggi.

“Lima bulan pertama saya di dalam ternakan arnab, saya dapati terdapat permintaan yang tinggi bagi daging arnab.

“Tambahan pula tidak ramai penternak arnab komersial terutama golongan Bumiputera menyebabkan saya semakin serius dalam ternakan arnab,” katanya.

Apabila ternakannya mencecah angka 400 ekor dalam tempoh enam bulan pertama, Ismail terus membeli baka baru seperti baka pedaging dan hiasan.

Jika pada peringkat permulaan, Ismail hanya mempunyai empat jenis baka arnab tetapi kini belia memiliki lebih 10 baka arnab termasuk pedaging dan hiasan.

Bercerita mengenai cabaran dalam ternakan arnab, Ismail mengakui arnab mudah dijangkiti dengan pelbagai penyakit terutama kudis.

“Bagi mengatasi masalah berkenaan, Ismail terpaksa mengeluarkan kos tambahan bagi membuat sangkar tambahan serta ubat-ubatan.

“Arnab sensitif dan senang berjangkit dan terpaksa dikuarantin bagi mengelakkan merebak ke ternakan lain,” katanya.

Ismail berkata selepas enam bulan bergiat dalam ternakan arnab, beliau sudah mula serasi dan berjaya menyelesaikan masalah kesihatan sehingga bilangan arnab mencapai 1,000 ekor.

Melihat kepada perkembangan pesat ternakan arnab, Mohd. Ismail mengambil keputusan membangunkan syarikat yang mengeluarkan produk arnab secara komersial.

Ismail mendaftarkan syarikat 1SRFT pada 9 September 2009.

Selepas hampir dua tahun terbabit dalam projek penternakan arnab, dia kini mampu tersenyum dengan memiliki 3,00 ekor.

“Seekor arnab dijual mengikut kadar harga berbeza bergantung kepada jenis baka arnab.

“Biasanya arnab peliharaan dijual pada harga bermula RM100 manakala arnab pedaging pula dijual pada harga RM38 sekilogram,” katanya.

Bagi memberikan yang terbaik bagi pelanggan, Mohd. Ismail mempunyai rumah sembelih halal yang diiktiraf oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

“Ini bagi memastikan pelanggan mendapat daging arnab yang disembelih secara halal,” katanya.

Dia yang sentiasa memantau industri arnab mendapati, ternakan berkenaan mempunyai pasaran yang luas.

Malah katanya, bukan saja daging arnab mendapat permintaan yang tinggi, malah kulit arnab memikat pembeli dari luar negara.

“Buat masa ini saya berharap dapat mengedarkan daging arnab halal bukan saja ke seluruh negara tetapi juga ke luar negara.

“Kami memberi lebih perhatian kepada aktiviti penjualan baka kepada penternak dan peminat arnab, menjual daging segar kepada orang tengah dan pembuat sate,” katanya.

Selain menjual arnab daging dan hiasan, Ismail juga membuka zoo mini Taman Arnab Bukit Badong bagi menempatkan arnab serta beberapa haiwan seperti kuda, burung merak, monyet, ayam mutiara dan pelbagai jenis ikan.

“Taman Arnab Bukit Badong biasanya dikunjungi oleh pelawat sekitar Kuala Selangor terutama kanak-kanak sekolah dan tadika.

“Di sini mereka boleh bermain dan memberi makan arnab yang dilepaskan di kawasan terbuka,” katanya.

Tidak menoleh ke belakang, Ismail merancang membina restoran berasaskan daging arnab sebagai satu ciri keistimewaan.

Bagi merealisasikannya, Ismail telah mula menanam pelbagai jenis sayuran kampung yang biasa digunakan dalam masakan.

“Saya mahu mengikis perspektif negatif kebanyakan masyarakat di negara ini yang tidak gemar atau 'geli' hendak memakan daging arnab ini.

“Sebenarnya mereka tidak tahu yang daging arnab lebih berkhasiat daripada haiwan ternakan lain dengan dipanggang, daging arnab enak dimasak rendang, kari atau gulai," katanya lagi.

Sumber:utusan malaysia

Tuah Marina dalam pertanian


Marina Nasir dan Mohamed Firdaus Mokhtar kini boleh berbangga dengan pencapaian projek pertanian sayur-sayuran yang mereka usahakan di sijangkang.


Mungkin ramai pengusaha pertanian atau usahawan yang pernah melalui saat getir. Jatuh dan bangkit semula sama ada dalam bidang perniagaan yang sama atau berjaya selepas beralih ke bidang lain.

Itu pun selepas lama menceburkan diri, gagal dan selepas mencapai usia tertentu. Kadangkala datang perasaan putus asa lantas mengambil keputusan untuk berundur.

Namun, tuah mungkin menyebelahi Dewi Marina Nasir, 27, yang mencuba banyak cabang perniagaan tetapi tidak begitu berjaya pada awalnya. Tetapi berkat ketabahan dan kegigihan, beliau akhirnya boleh menarik nafas lega.

Beliau yang mesra dipanggil Marina menceburkan diri dalam perniagaan kecantikan pada awalnya meskipun memiliki kelayakan akademik dalam pengurusan pelancongan.

Mengimbau kembali saat menceburkan diri dalam perniagaan, Marina, anak kelahiran Johor itu memberitahu beliau pernah bekerja sebagai penyelaras pelancongan bermula tahun 2003.

Minatnya dalam perniagaan muncul selepas bekerja dalam industri tersebut dan mula mencongak bidang yang dapat menambat jiwanya.

Semangat yang sudah berputik itu tidak dipersiakan. Lantas dalam usia yang begitu muda dia membuka salun kecantikan pada 2005.

Beroperasi selama tiga tahun iaitu sehingga 2008, meskipun salun berkenaan menunjukkan tanda-tanda untuk berkembang, Marina bagaimanapun melihat peluang lain yang dirasakan mendatangkan pulangan lebih baik .

"Cabarannya besar tetapi saya rasakan sesuatu yang lebih baik. Selepas terbaca iklan dalam sebuah akhbar berkaitan kursus penanaman cili saya menyertainya," ungkap Marina.

Berkongsi lebih lanjut pada pertemuan itu yang turut ditemani suaminya, Mohamed Firdaus Mokhtar, 27, Marina berkata, dia tidak mempunyai sebarang pengetahuan asas dan pengalaman dalam bidang pertanian.

"Saya redah sahaja, tapi saya yakin. Pertanian moden bukan lagi menggunakan cangkul," katanya ketika ditemui di ladangnya di Sijangkang Selangor.

Kerana berasakan diri daif dalam pertanian, dia mendapatkan bantuan lanjut daripada Insitut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) mengenai penanaman cili khususnya teknologi fertigasi.

Teknologi penanaman fertigasi merujuk kepada kaedah yang menggunakan sistem pengairan dan pembajaan serentak yang disalurkan terus kepada pokok menggunakan paip khas.

Baja dicampur dengan air dalam satu tangki khas pada kadar yang telah ditetapkan dan disalurkan mengikut keperluan pokok.

Selepas memperoleh maklumat tambahan dan memahami serba sedikit teknologi penanaman cili, Marina tidak menoleh ke belakang lagi.

Selepas menjual salunnya, dia sudah mula mengumpul modal hasil jualan tersebut dan mendapatkan sumber lain hasil simpanan peribadi dan meminjam daripada keluarga serta saudara mara.

Hasilnya, sebanyak RM70,000 berjaya dikumpulkan. Bagi memulakan usaha beliau menubuhkan syarikat Green Agro World yang beribu pejabat di Klang Selangor.

Selain menjadi penggerak kepada projek penanaman cili, syarikat terbabit juga membekal dan menjual hasil pertanian dan penternakan, menjual peralatan pertanian serta menjual, memborong dan mengedar produk industri kecil dan sederhana (IKS).

Selaku Pengarah Projek, Marina berperanan penting bagi memastikan cita-citanya untuk maju dalam bidang perniagaan tercapai, apatah lagi pertanian merupakan bidang baru baginya,

Suaminya pula memberi tumpuan menyediakan kelengkapan infrastruktur dan logistik selain membantu Marina mencari pasaran.

"Saya bermula di Jalan Tanjung (Sijangkang) dengan menyewa tanah pada peringkat awal dengan dibantu tiga orang pekerja berkeluasan satu hektar atau dengan kapasiti 4,000 pokok cili.

"Tidak lama selepas itu, tiga hektar lagi dibuka dengan kapasiti 12,000 pokok di Jalan Mawar," ujarnnya.

Sehingga kini dia mempunyai 24 hektar kawasan penanaman cili fertigasi baka kulai di sekitar Sijangkang dengan 10 hektar mengandungi 4,000 pokok cili manakala 14 hektar lagi ditanam 5,000 pokok cili sehektar.

Marina bertuah kerana dia mendapat bimbingan pakar penanaman cili secara fertigasi dari Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Dr. Mahamud Shahid.

Kata Marina, meskipun dia mendapat bimbingan dalam penanaman cili menggunakan struktur pelindung hujan (SPH), dia tidak mengaplikasikan sistem SPH bagi mengurangkan kos pembangunan.

Marina juga mendapatkan bimbingan daripada Agrobank dalam aspek pengurusan selain mendapatkan pinjaman RM50,000 daripada bank terbabit menerusi skim mikrokredit pada 2009.

Kini dia mampu mengeluarkan antara 700 kilogram cili sehari dan bercadang meningkatkan pengeluaran kepada 26 tan sebulan pada hujung tahun ini.

Setiap pokok cili yang ditanam pula mampu mengeluarkan 120 buah cili atau empat kilogram semusim.

Beliau banyak memasarkan cili ke pasar borong dan bagi mengekalkan pengeluran agar lebih stabil penanaman dilakukan secara berjadual supaya pengeluaran sentiasa ada.

Dalam pada itu, bagi meminimumkan kos operasi, Marina mengggunakan pendekatan kitar semula cocoa peat sebagai medium penanaman.

Sabut kelapa yang telah digunakan, dikitar semula sebagai medium penanaman untuk musim seterusnya selepas proses rawatan yang teliti.

Untuk tujuan itu, syarikatnya telah membeli tiga mesin yang boleh mengitar semula sehingga 100 polibeg sehari.

Sumber:utusan malaysia

Usahawan tani perlu kemahiran


Dr. Mahamud Shahid (duduk) membimbing usahawan tani memeriksa tanaman cili mereka.


Terdapat beberapa peringkat atau tahap bagi membangunkan nilai keusahawanan yang ada pada seseorang pengusaha supaya mereka dapat bersaing .

Pengarah Urusan Malayan Agro Consult Sdn. Bhd. (MayConsult), Zainal Abidin Yahya berkata, empat peringkat tersebut merupakan rangkuman beberapa elemen dan nilai positif yang mejadi penggerak atau panduan dalam usaha memajukan diri.

"Dalam membangunkan usahawan kami berpendapat para peserta perlu menguasai kemahiran teknikal (keterampilan) dengan melalui empat tahap,'' ujarnya kepada Mega baru-baru ini

Beliau diminta mengulas mengenai beberapa penekanan penting yang dibangkitkan oleh pengusaha sayur-sayuran fertigasi dan hidroponik, Dewi Marina Nasir.

MayConsult merupakan syarikat tempatan yang menawarkan program kursus dan latihan keusahawanan pertanian sejak beberapa tahun lalu.

Aktiviti terdiri daripada menyediakan maklumat/sumber yang diperlukan oleh usahawan permudahkan proses permohonan pinjaman, membantu kesukaran yang dihadapi oleh usahawan yang berdaya maju mendapatkan pembiayaan, menyediakan khidmat nasihat bagi lain-lain keperluan.

Ia juga membantu usahawan menyediakan pelan perniagaan, khidmat nasihat strategi pemasaran produk, khidmat nasihat aspek teknikal pelaksanaan projek, khidmat nasihat kewangan, akaun dan simpan kira, mengemukakan laporan pakar daripada siasatan dan lawatan, memberikan maklum balas dan mengemaskini maklumat ke dalam direktori.

Peserta boleh dinilai tahap keterampilan masing-masing dengan cara mereka dikehendaki menyediakan Rancangan Perniagaan Cadangan Projek dan di Persembahkan di hadapan para panel penilai di akhir program atau bimbingan.

Padi Hibrid Siraj dikomersial bulan depan


TUANKU Syed Sirajuddin Putra Jamalullail (kiri) melihat pokok Padi Hibrid Siraj di Tambun Tulang, dekat Kangar, semalam.


KANGAR - Padi hibrid pertama dengan tujuan pengkomersialan, iaitu padi Siraj akan mula dikomersialkan di negara ini pada bulan depan dengan kapasiti permulaan sebanyak 200 tan.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI), Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili berkata, langkah itu bertujuan meningkatkan hasil pengeluaran dan kualiti padi serta pendapatan petani.

Padi berkenaan dihasilkan melalui kerjasama antara MOSTI, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Yayasan Tuanku Syed Sirajuddin (YTSS) dan RB Biotech Sdn. Bhd..

Menurut beliau, bagi tujuan pengkomersialan itu, sebanyak empat tan padi berkenaan dihasilkan Stesen Penyelidikan Padi Hibrid MARDI di Tambun Tulang di sini, manakala selebihnya merupakan hasil penanaman di Kelantan dan Kedah.

"Kita jangka pada tahun depan pengeluaran benih padi hibrid ini akan mencecah sehingga 2,000 tan," katanya dalam sidang akhbar selepas majlis perasmian Stesen Penyelidikan Padi Hibrid MARDI Perlis dan pelancaran Pengkomersialan Padi Hibrid Siraj yang disempurnakan Raja Perlis, Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail di sini, hari ini.

Turut hadir, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Wira Mohd. Johari Baharum dan Menteri Besar, Datuk Seri Dr. Md. Isa Sabu.

Menurut Maximus, padi hibrid itu mampu mengeluarkan hasil lebih tinggi 20 peratus berbanding padi biasa malah prestasi hasil padi berkenaan di Kedah, Kelantan, Perlis, Pulau Pinang, Perak dan Selangor mencapai lebih 25 peratus sehingga 60 peratus lebih tinggi berbanding varieti padi biasa.

"Walaupun harga benih lebih mahal namun petani hanya perlu menggunakan antara 25 sehingga 30 kilogram benih bagi keluasan satu hektar berbanding 250 kilogram sehingga 300 kilogram benih padi biasa untuk keluasan yang sama," ujarnya.

Sementara itu, Johari berkata, stesen berkenaan akan memainkan peranan sebagai pusat informasi dan pemindahan teknologi yang dijana serta akan memberi manfaat kepada agensi pengembangan penyelidik dan institusi penyelidikan.

Menurut beliau, melalui stesen tersebut padi hibrid akan diterima secara meluas di negara ini dan akan meningkatkan pengeluaran beras negara selain mengurangkan import beras.

Program padi hibrid mendapat peruntukan sebanyak RM23 juta dari MOSTI di bawah Rancangan Malaysia kesembilan (RMK-9).

Melalui kerjasama tersebut, padi hibrid Siraj telah berjaya dihasilkan pada 2005 daripada kacukan padi luar negara jenis Indica dan Japonica dan dijangka padi hibrid baru iaitu Siraj 2 akan dihasilkan tidak lama lagi.

Penghasilan Siraj 2 adalah merupakan padi hibrid pertama hasil kacukan varieti luar negara dan tempatan, MR220.

Sumber:utusan malaysia

Tips pertanian organik

PERTANIAN organik adalah amalan yang menggabungkan antara kaedah manual, teknologi moden dan juga keseimbangan alam.

Amalan ini bertujuan menghasilkan sumber makanan yang berkualiti tinggi tanpa menggunakan bahan kimia sebagai baja mahupun mengawal perosak dan penyakit.

Pertanian organik mengembalikan keseimbangan alam sekitar dengan tidak memberi sebarang kesan yang mencemarkan alam sekitar.

Maka, tidak salah jika kita melabelkan pertanian organik adalah suatu amalan pertanian yang mesra alam.

Disebabkan dunia hari ini diancam pelbagai bentuk pencemaran hingga mencetuskan pelbagai penyakit yang berpunca daripada makanan, maka banyak negara mula menggalakkan makanan organik.

Ia adalah salah satu cara terbaik bagi menangani semua masalah kesihatan manusia dan pencemaran alam.

Bak kata orang mencegah lebih baik daripada mengubati, marilah kita sama-sama mengubah cara pemakanan kita dengan makanan yang ditanam secara organik.

Lokasi

* Kawasan yang bebas atau jauh daripada pencemaran.

* Hampir dengan sumber air yang bersih.

* Tidak berdekatan dengan ladang konvensional (bukan organik).

* Sebaiknya pilih kawasan yang baru diterokai bagi petani yang ingin. membuka ladang organik komersial.

* Wujudkan kawasan penampan (bahan atau tumbuhan pencegah pencemaran) seperti tembok, parit dan tumbuhan yang tinggi dan ditanam rapat.

Penanaman

* Guna biji benih atau pembiakan vegetatif yang bebas daripada racun kimia.

* Dua kaedah penanaman iaitu semaian biji benih atau tanam terus di atas batas. Guna kompos dan baja organik untuk penyediaan batas.

* Bahan organik, baja organik, dan hormon pertumbuhan semulajadi seperti FFJ (fermented fruit juice) dan FPJ (fermented plant juice) sebagai baja tanaman.

* Penyiraman perlu dilakukan dua kali sehari iaitu pagi dan petang. Guna sumber air bebas klorin.

Kawalan rumpai

* Rumpai yang tumbuh dalam batas dan di luar batas perlu sentiasa dibuang. Ini kerana rumpai boleh menjadi perumah bagi sesetengah serangga perosak.

* Dua kaedah kawal rumpai iaitu secara manual (merumput) atau menggunakan mesin pemotong rumput.

* Kerja merumput perlu dilakukan sebaik-baiknya seminggu sekali. Kurang rumpai bermakna kurang persaingan antara rumpai dan tanaman. Serangga perosak juga boleh dikurangkan.

* Sungkupan boleh digunakan untuk mengawal masalah rumpai. Selain itu, ia dapat mengekalkan kelembapan tanah. Contoh sungkupan ialah plastik silver shine , jerami padi, daun-daun kering dan sabut kelapa.

Kawalan perosak dan penyakit

* Kultura: Guna jarak tanaman yang disyorkan, tanam varieti rintang/toleran penyakit, sungkupan, tanaman selingan/giliran, tanam pokok repellent (penarik atau penghalau serangga perosak).

* Mekanikal: Bungkus buah, pasang bunyi bising waktu malam untuk halau haiwan perosak dan kawal rumpai dengan menggunakan jentera kecil.

* Fizikal: Perangkap cahaya, perangkap warna (kuning/biru), feromon, pagar, rumah kalis serangga.

* Biologi: Penggunaan serangga, kulat, bakteria dan virus bermanfaat yang merupakan pemangsa semulajadi serangga perosak.

* Semburan racun organik. Jenis racun organik bergantung pada jenis perosak dan penyakit tanaman tersebut.

Kutipan Hasil

* Hasil sayuran organik dituai setelah ia cukup matang. Sayuran jenis daun elok dibasuh untuk membuang sisa tanah yang melekat pada daun dan batang sayur.

* Waktu yang sesuai untuk menuai adalah awal pagi atau lewat petang. Ini akan mengurangkan stress tanaman (sayur tidak cepat layu).

* impan sayur pada suhu antara 10 dan 12ºC. Sayur akan tahan selama seminggu atau lebih.

* Selepas satu atau dua kali penanaman dilakukan pada batas yang sama, batas perlu direhatkan lebih kurang dua minggu tanpa sebarang tanaman. Ini bertujuan untuk mengembalikan semula kesuburan tanah.

* Sebaik-baiknya tanam tanaman jenis kekacang (kacang tanah, kacang hijau, kacang soya dan lain-lain) tiga kali setahun untuk mengembalikan semula nutrien yang telah hilang. Selain itu, kita akan dapat hasil sampingan iaitu kekacang.

Kebaikan pertanian organik

* Hasil sayur segar, berkualiti dan semestinya selamat dimakan tanpa sebarang kesan sampingan.

* Ia bebas daripada penggunaan bahan kimia/sintetik yang boleh menjadi punca penyakit.

* Mengekalkan keseimbangan ekosistem alam, memelihara mikrorganisme tanah, memulihara tanah dan secara tidak langsung kita dapat mengurangkan pencemaran alam sekitar

* Rasa sayuran organik lebih segar, rangup dan tahan lebih lama jika disimpan pada suhu yang sesuai.

Sumber:utusan malaysia

Saturday, June 25, 2011

Kontraktor ternak udang harimau

BERMULA hanya sebagai kontraktor binaan, Lim Ah Cham, 50-an, kini bangga bergelar usahawan ternakan udang harimau yang berjaya di Sabah.

Anak kelahiran Perak itu tidak segan silu berkongsi maklumat dan pengalamannya mengusahakan ternakan udang harimau yang semakin memberangsangkan.

Jika di Semenanjung, jumlah penternak udang harimau kini dilihat semakin berkurangan ekoran pelbagai masalah yang dihadapi berkaitan kawasan yang sesuai.

Malah, boleh dikatakan hampir tiada pengusaha yang menternak udang harimau kini berikutan mereka telah beralih kepada ternakan lain yang rata-rata lebih mudah untuk diternak.

Menurut Ah Cham, minat yang mendalam menyebabkan beliau mengambil keputusan nekad terjun ke bidang akuakultur biar pun tidak memiliki pengalaman yang mendalam sebagai seorang penternak udang.

''Pekerjaan asal saya adalah kontraktor, jadi saya banyak melakukan kerja-kerja di lapangan sebelum saya temui kawasan ternakan sekarang ini.

"Di Sabah, airnya lebih cantik berbanding kawasan di Semenanjung sekali gus menjadikannya kawasan yang amat sesuai untuk ternakan udang harimau," ujarnya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui sempena lawatan media Jabatan Perikanan bersama Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani , Datuk Seri Noh Omar ke Tawau, Sabah baru-baru ini. Turut hadir Ketua Pengarah Perikanan, Datuk Ahamad Shabki Mahmood

Ah Chan yang mengusahakan ternakan akuakultur tersebut menerusi syarikat Pegagau Food Products Sdn. Bhd. ditubuhkan pada tahun 2000 dan secara rasminya pada 21 Jun 2002 dan kini memiliki kilang pemproses udang terbesar di Sabah.

Beliau yang juga merupakan Pengarah Urusan syariat terbabit hanya memiliki 10 buah kolam sahaja semasa awal penglibatan dalam bidang penternakan udang harimau tersebut.

Kini ladang ternakan udangnya berkembang kepada 500 buah kolam di sekitar Semporna, Sabah yang membolehkan hasil dituai saban hari.

Namun, menurutnya, permintaan yang diterima ketika ini melebihi pengeluaran menyebabkannya terpaksa menolak banyak tempahan daripada pembeli dari luar negara.

"Sehingga kini kita hanya mampu membekalkan udang ke Korea Selatan, Jepun, Taiwan, China dan Vietnam dengan jumlah eksport antara 20 dan 40 kontena sebulan.

"Permintaan amat tinggi, terutamanya dari luar negara. Apa yang memeningkan saya adalah untuk memenuhi permintaan tersebut," jelas beliau.

Biar pun memiliki kawasan ternakan udang seluas 365,153 ekar yang jalankan oleh anak syarikatnya iaitu Pegagau Aquaculture Sdn. Bhd. namun ia masih tidak dapat memenuhi permintaan yang semakin meningkat.

Ujarnya, bagi memastikan bekalan sentiasa ada, udang perlu dituai setiap hari. Justeru pihaknya perlu menyusun jadual pelepasan anak benih bagi setiap kolam agar ia menepati masa tuaian dan tempahan yang telah dibuat.

"Kita ada banyak kolam, jadi jika mahu setiap hari ada udang yang dituai, kita perlu masukan benih udang berturutan.

"Jika tidak, udang tidak dapat dituai pada masa yang ditetapkan," kata beliau.

Selain menternak udang harimau, Lim juga melakukan pembenihan udang agar memudahkan pihaknya memperolehi benih.

Jelasnya, benih udang harimau amat sukar untuk diperolehi justeru terpaksa membina sebuah pusat pembenihan sendiri bagi memastikan bekalan anak udang tidak terputus.

Kini, setiap hari antara 16 dan 18 tan udang harimau dituai dan terus dihantar ke kilang pemprosesan sebelum dieksport ke luar negara.

Tambahnya lagi, terdapat sesetengah negara seperti Jepun menempah udang tanpa kepala dan kulit mendorongnya membuka kilang pemprosesan lain untuk tujuan tersebut.

Sisa kulit dan kepala udang boleh diproses untuk dijadikan baja. Namun beliau masih belum memiliki kelengkapan untuk tujuan itu.

Buat masa kini, sisa udang yang tidak digunakan terpaksa dilupuskan begitu sahaja. Tetapi beliau sedang berusaha untuk menyediakan peralatan memproses sisa buangan udang tersebut agar dapat dimanfaatkan.

Produk udang beliau kebanyakannya akan dibekukan sebelum dieksport keluar negara.

Ketika ditanya apakah cabaran terbesar dalam perusahaan menternak udang harimau, beliau menjelaskan, bahawa di dalam perniagaan sentiasa ada untung dan rugi.

Pada tahun lepas beliau telah mengalami kerugian namun pada tahun 2011 perniagaan kembali pulih seperti sedia kala.

Selain itu, cabaran penyakit dan haiwan perosak juga turut mengancam ternakan udang harimau.

Malah cerita Lim lagi, jika udang dijangkiti virus ataupun penyakit, ia akan mati dengan pantas.

Ternakan beliau pernah mati hanya dalam masa satu malam yang menyebabkan kerugian mencecah jutaan ringgit.

Namun, atas sikap tidak berputus asa, beliau terus berusaha untuk bangkit dan kembali berjaya sehingga kini.

Bagi sesiapa yang mahu menceburkan diri dalam bidang ternakan udang harimau, nasihat Ah Chan agar mereka banyak belajar dan jangan meninggi diri.

Katanya, tanpa pengetahuan yang luas berkenaan udang, pasti penternakan serta perniagaan berkenaan udang harimau tersebut tidak akan berjaya.

Beliau sendiri turut melakukan pelbagai rujukan dan banyak mencari maklumat malah sering menerima nasihat sebelum mula menceburkan diri dalam sektor penternakan udang harimau

Tips penjagaan udang galah

UDANG galah atau nama saintifiknya macrobrachium rosenbergii, berada dalam keluarga palaemonidae bersifat omnivora, cenderung aktif pada waktu malam.

Ia hidup di air tawar dan air payau seperti di sungai, paya, saliran, tasik dan perairan lain yang biasanya mempunyai hubungan air dengan laut.

Udang galah boleh diternak secara sejenis atau monokultur mahu pun polikultur dengan ikan atau secara ternakan bersepadu bersama itik, lembu dan haiwan lain.

Pengurusan ternakannya mudah dan jarang diserang penyakit serta jangka masa ternakan yang agak singkat.

Bagaimanapun kini, taburannya agak terbatas di kawasan perairan yang tidak tercemar dan di kolam-kolam ternakan.

Udang galah sesuai diternak kerana mempunyai permintaan yang baik di samping harga pasarannya yang agak tinggi.

Penyediaan kolam

Di Malaysia saiz biasa kolam udang adalah antara 0.25 ekar hingga 1.5 ekar dengan kedalaman sekitar satu hingga dua meter (m).

Kolam yang terlalu cetek menyebabkan rumput dan lumut tumbuh dan menyukarkan penjaringan, manakala kolam yang terlalu dalam akan menyukarkan pengurusan.

Pengeringan

Dedahan kepada cahaya matahari terik perlu untuk membunuh pemangsa (ikan, belut, serangga) dan patogen (bakteria, kulat, parasit).

Pendedahan dasar kolam kepada udara dan cahaya matahari pula mempercepatkan proses pereputan bahan organik (najis, makanan lebih, daun, rumput dan sebagainya) yang akan menambahkan kesuburan kolam.

Jangka masa pengeringan antara satu dan dua minggu biasa dibuat, bagaimanapun ada ketikanya kolam perlu dikeringkan untuk jangka masa lebih panjang, misalnya di musim hujan atau bila kolam telah terlalu lama digunakan.

Meracun

Kolam yang tidak boleh dikeringkan perlu diracun untuk membunuh ikan liar (pemangsa). Racun organik seperti akar tuba, hampas biji teh (tea seed cake), dan daun tembakau.

Untuk membunuh ikan seperti lampam adalah sekitar 10 miligram setiap liter (mg/l) manakala bagi ikan haruan kadar sekitar 30 mg/l adalah diperlukan.

Mengapur

Kolam dikapur dengan tujuan untuk menstabilkan pH, membunuh ikan liar, menggalakkan proses salin kulit udang, meninggikan kadar pereputan bahan organik seterusnya menyuburkan kolam.

Antara jenis-jenis kapur yang terdapat di pasaran adalah kapur abu panas (quicklime - CaO) berkesan dengan cepat, jangkamasa keberkesanannya pendek.

Kapur batu putih (lime stone - Ca(CO3)), berkesan secara perlahan-lahan tetapi jangkamasa keberkesanannya panjang.

Kapur abu sejuk (slake/hydrated lime) bertindakbalas cepat dan kesannya juga cepat hilang. Cara mengapur kolam yang biasa diamalkan adalah dengan menabur rata serbuk kapur abu sejuk (hydrated) di permukaan dalam kolam kering dengan sukatan sekitar satu kilogram bagi setiap 10 meter (kg/10m).

Membaja

Kolam perlu dibaja bagi menggalakkan pertumbuhan makanan semulajadi yang berbentuk cacing, siput, lumut dan tumbuhan air.

Dua jenis baja yang biasa digunakan adalah baja organik dan baja kimia.

Najis haiwan (ayam, itik, lembu, kambing) adalah jenis baja organik yang biasa digunakan. Bagi baja kimia pula, triple super phosphate (TSP) boleh digunakan dengan kadar 3.5kg/1000m/minggu.

Pengairan

Air memasuki kolam melalui penapis halus bagi menghindari kemasukan haiwan pemangsa.

Sebaiknya udang dilepas seminggu selepas air masuk.

Kadar tukaran air terbaik untuk kolam ternakan udang adalah sekali untuk seminggu hingga dua minggu.

Kadar ini mampu menampung kepadatan ternakan sebanyak 10/m tanpa perlukan alat pengudaraan. Kadar alir air yang lebih perlahan akan menyebabkan air kolam kurang bermutu dan memerlukan alat pengudaraan.

Kadar aliran air yang sangat cepat sebaliknya membawa baja keluar kolam tanpa dapat dimanfaatkan untuk pertumbuhan makanan semulajadi udang.

Kolam udang yang tidak melakukan penukaran air memerlukan alat pengudaraan seperti kincir air (paddle wheel), penyembur angin (air blower), pemampat angin (air compressor) dan pam air bagi membantu menambah kandungan oksigen terutama waktu malam.

Pemakanan

Makanan rumusan udang galah (pellet) sesuai kerana mengandungi protein yang tinggi (30 hingga 40 peratus), mengandungi zat-zat lain yang diperlukan dan stabil dalam air.

Bagaimanapun didapati udang masih memerlukan bekalan makanan semula jadi dari kolam. Pemberian makanan adalah dua atau tiga kali sehari.

Makanan awalan (starter) diberikan untuk bulan pertama hingga kedua, diikuti dengan makanan tumbesaran (grower) bagi bulan kedua hingga keempat dan dua bulan berikutnya dengan makanan Penamat (finisher) sehingga udang dipasarkan.

Hasilkan makanan sendiri

Makanan boleh dihasilkan sendiri untuk mengurangkan kos. Bahan-bahan asas yang biasa diguna untuk membuat makanan adalah seperti tepung ikan, kulit udang, kacang soya, kacang tanah, tepung gandum, beras, ubi kayu, minyak kelapa, sawit dan minyak ikan.

Makanan sampingan seperti kopra kelapa, jagung, daging ayam atau itik, perut ayam dan hampas kacang soya juga boleh diberikan.

Bagaimanapun mutu air kolam hendaklah sentiasa dalam kawalan agar tidak terlalu subur yang memungkinkan kematian udang ternakan.

Pungutan hasil

Kadar tumbesaran individu udang berbeza bergantung kepada jantina, baka, mutu dan jumlah makanan, mutu air dan kadar pelepasan.

Penjaringan boleh dimulakan pada bulan ke empat dan diulangi tiga hingga empat minggu sekali sehingga semua udang dikeluarkan dari kolam.

Kolam kemudian dikeringkan dan rawatan kolam dilakukan. Udang yang terlalu kecil dari beberapa kolam boleh di asing dan di pindah ke satu kolam lain untuk dibesarkan.

Penyakit dan kawalan

Penyakit merupakan faktor yang membatas penghasilan udang galah.

Penyakit yang banyak menyerang udang galah adalah bintik hitam (black spot) iaitu penyakit yang disebabkan oleh bakteria sering menyerang peringkat larva tahap 4 dan 5.

Penyakit tersebut boleh dicegah melalui pengurusan air dan elakkan dari kecederaan fizikal udang, stok melebihi kadar muatan atau kekurangan makanan.

Rawatan

Rendam dalam 10 ppm asid oxolinic untuk selama sejam atau dua ppm nifurpirinol untuk 96 jam. Penyakit yang disebabkan oleh bakterial berasal dari air laut iaitu Vibro sp mempunyai simptom stres. Rawatan : Rendam dalam 11 - 13 ppm Furozolidone selama tiga hari.

Sumber:utusan malaysia

Tip penjagaan kuda


PERKEMBANGAN dunia Islam di bawah pemerintahan Khalifah Omar telah membuka era baru dalam dunia kuda atau equestrian, yang mana banyak taktik baru dipelajari dalam peperangan berkuda.

Kuda atau Equus caballus ialah spesies daripada famili Equidae dan berada dalam kelas mamalia.

Manusia mula menjinakkan kuda dan menjadikannya sebagai aset yang amat penting baik dalam peperangan, pertunjukan, sarkas, sukan, pertandingan dan sebagainya.

Perkembangan sukan berkuda di Malaysia semakin meningkat dalam banyak disiplin antaranya dressage, showjumping dan endurance.

Menunggang kuda juga boleh dijadikan sebagai terapi kepada penyakit artritis, sindrom down, autisme, sakit tulang belakang dan membantu mencerahkan penglihatan mata melalui rangsangan terhadap saraf cranium (tengkorak) semasa gerakan 'galloping' kuda serta bermacam lagi.

Terdapat beberapa baka kuda seperti Arab, Thoroughbred, Quarter Horse, Appaloosa dan Hunter. Sistem pengurusan kuda yang baik boleh menentukan status kesihatan kuda, keselesaan dan keupayaan kuda melakukan kerja.

Dalam memelihara kuda beberapa aspek penting mengenai pengurusan perlu diberi perhatian seperti stable, sarap, penjagaan kaki, latihan, peralatan kuda dan sebagainya.

Stable

Merupakan kandang kuda yang dibina dengan ciri-ciri keselamatan seperti permukaan lantai yang kasar, dinding dan pintu stabel yang kukuh, dan pengudaraan yang baik.

Saiz stabel yang sesuai adalah 3.0 m x 3.0 m (10' x 10') untuk kuda poni, 3.6 m x 3.0 m (12' x 10') untuk kuda sederhana besar dan 3.6 m x 3.6 m (12' x 12') untuk kuda besar dan stabel dibersihkan setiap hari.

Sarap (bedding)

Sarap (ketaman papan/jerami) perlu disediakan dalam stable dalam ketebalan enam inci untuk keselesaan, menyerap kelembapan dan urin, di samping mengelak kecederaan apabila duduk atau baring di dalam stabel. Sarap mesti dibersihkan, digemburkan setiap hari dan perlu diganti sekali atau dua kali seminggu bergantung kepada keadaan sarap.

Merapi Kuda (grooming)

Perapian kuda sangat penting dalam menentukan tahap kesihatan serta kualiti kuda dan perlu dilakukan sekurang - kurangnya sekali sehari. Perapian bertujuan untuk membersihkan badan dari kekotoran, mengelakkan jangkitan penyakit kulit, mengesan sebarang luka, bertindak sebagai urutan (massage) untuk melancarkan peredaran darah serta pergerakan otot.

Malah yang lebih penting ia mengeratkan hubungan antara manusia dengan kuda dan akan kelihatan lebih menarik dengan bulu yang berkilat apabila didandan setiap hari.

Memandikan kuda

Kuda perlu dimandikan apabila setiap kali selepas latihan atau ketika cuaca yang panas dan jika keadaan kuda yang kotor.

Penjagaan kaki dan kuku

Kaki kuda memainkan peranan penting kerana kekuatan seekor kuda bergantung pada kakinya justeru sebarang kecederaan perlu dielakkan.

Tapak kaki hendaklah dibersihkan dengan hoof pick manakala kuku kuda perlu disapu minyak kuku (hoof oil) setiap hari iaitu sebelum menunggang dan selepas atau setiap kali selepas kuda dimandikan bagi mengelakkan kuku kering dan merekah.

Ladam pula perlu ditukar setiap enam minggu atau sebulan sekali untuk memastikan kedudukan kuku kuda itu betul dan menghindar dari tumbuh panjang dan tidak seimbang sekali gus menjejaskan pergerakan kuda.

Latihan

Kuda perlu dilatih seperti lungeing, gallop dan canter sekurang - kurang enam hari dalam seminggu. Latihan perlu bagi memastikan kuda berada dalam keadaan bersedia bagi tugas tertentu dan tidak terkejut untuk melakukan sesuatu tugas selain melancarkan darah serta mengurangkan risiko penyakit.

Teknik latihan kuda adalah berbeza mengikut fungsi atau kegunaan kuda seperti latihan asas menunggang, show jumping, dressage, endurance, lumba, polo dan sebagainya.

Peralatan kuda

Peralatan kuda seperti saddle, bridle, stirrups, girths, numnah, topi dan peralatan menunggang yang lain perlu disimpan di tempat yang sejuk dan kering juga dibersihkan setiap kali selepas digunakan dan seminggu sekali di sapu leather oil bagi mengelakkan kekeringan.

Makanan Kuda

Makanan asas kuda terdiri dari chaff, bran, Pelet kuda(horse cube), hay dan PKE (palm kernel extract) bagi kuda yang tidak menjalankan latihan. Manakala makanan tambahan terdiri dari elektrolit dan blok garam mineral.

Rumput segar yang sesuai ialah rumput kerbau dan rumput gajah. Makanan diperlukan sebanyak 2.5 peratus daripada berat badan kuda sehari.

Pembiakan

Dalam membiakkan kuda, pemilihan baka adalah sangat penting bagi mendapatkan progeni yang berprestasi tinggi dari segi konformasi yang baik, kekuatan fizikal dan daya ketahanan pada penyakit.

Pembiakan kuda tidak bermusim dan tempoh bunting adalah antara 300 hingga 365 hari.

Pembiakan boleh dijalankan secara pengawanan semulajadi atau pemanian beradas.

Keselamatan pengendalian kuda

Kuda adalah haiwan yang mempunyai kebolehan merasai dan akan memberi respons terhadap perasaan takut penunggang.

Jika penunggang takut atau tertekan, kuda akan lebih rasa takut yang menyebabkan kuda tertekan dan mengambil peluang berkelakuan tidak baik. Sehubungan itu, penunggang perlu tenang.

Dalam hal ini, penunggang bukan semata-mata mendominasi kuda tetapi ia lebih kepada perkongsian dan saling mempercayai. Berikut adalah perkara-perkara yang perlu diambil kira semasa mendekati, menangkap dan menambat kuda :

n Perlu berkeyakinan dan dalam keadaan yang tenang (tanpa rasa takut)

n Mendekati kuda secara perlahan-lahan dan beransur-ansur bermula dari bahagian hadapan kuda (muka dan kemudian sisi kiri di bahagian bahu kuda)

n Berinteraksi dengan kuda dengan memanggil namanya atau sama ada boy (jantan) atau girl (betina)

n Usap dan gosok bahagian leher kuda sambil berinteraksi dengannya

n Gunakan kolar kepala (headcollar) untuk menangkap kuda dan pengendali harus berada sebelah kiri kuda semasa pemasangan dilakukan.

Kesihatan dan penyakit

Kuda merupakan haiwan yang mahal, justeru itu kematian kuda akan mengakibatkan kerugian berpuluh ribu ringgit.

Antara masalah kesihatan dan penyakit yang perlu dikawal adalah kolik iaitu kegagalan membuang air besar yang boleh menyebabkan kematian.

Simptom masalah ini adalah kuda tiada selera makan, mengais, menendang, menggigit perut, berpeluh dan restless.

Rawatan : peringkat awal memimpin kuda supaya sentiasa berjalan dan menggalakkan kuda meragut rumput segar bagi merangsang pengeluaran tinja.

Jika tidak beri suntikan Flunixin atau Cobaphos, Stress Vit, dan memasukkan Liquid parafin dan Fluids ke dalam badan kuda.

Tempang juga merupakan masalah kesihatan di bahagian kaki kuda, pergerakan kuda yang tidak selesa kesan daripada rasa sakit boleh dirawat dengan memberi Butalone granules, suntikan Flunixin dan rehatkan kuda sehingga sihat. Kurap boleh dikesan apabila kuda menggigit kulit dan menggaru pada dinding stabel. Rawatan : Mandikan kuda menggunakan campuran hibiscrub dan povidone iodine, sapukan krim topikal seperti beavate dan beri antihistamine.

Sumber:utsuan malaysia



Taman Sabah pergiat penyelidikan rusa

Oleh HASLIN GAFFOR



TAMAN-TAMAN Sabah (TTS) mengorak langkah dalam aktiviti penyelidikan pengurusan hidupan liar di dalam kawasan Taman Kinabalu melalui pembukaan Kebun Rusa di Substesen Serinsim di Kota Marudu, Sabah.

Kebun seluas dua hektar itu dipagar, dilengkapi dengan kemudahan Rumah Gelap, alat penimbang, ruang pengasingan dan kelong.

Rumah Gelap itu digunakan bagi menenangkan rusa ketika para penyelidik melakukan pemeriksaan kesihatan ke atas ternakan berkenaan.

Ia membolehkan kebun rusa ini berpotensi dijadikan model sebagai pusat kajian bagi rusa merangkumi kajian pembiakan, pemakanan, penyakit, kelakuan, pemilihan habitat, kadar tumbesar dan jangka hayat haiwan.

Kebun itu dibangunkan sejak 2005 tetapi hanya beroperasi dengan siapnya rumah gelap itu yang dirasmikan Pengerusi Lembaga Pemegang Amanah TTS, Dr. Joachim Gunsalam baru-baru ini.

Kebun Tropika di stesen Poring adalah ladang rusa pertama TTS yang dibuka pada 1988 bermula dengan dua ekor rusa yang diperoleh daripada penduduk berhampiran Taman Kinabalu dan sumbangan daripada Jabatan Hidupan Liar.

Dari tahun ke tahun, bilangan rusa yang ada meningkat kepada 24 ekor hasil kejayaan pembiakan spesies berkenaan.

Bagaimanapun keluasan kebun itu gagal menampung jumlah rusa yang ada kerana seekor rusa memerlukan kawasan mengikut nisbah 1 ekor: 0.4 hektar (seekar).

TTS mengambil inisiatif dengan membuka Kebun Rusa Serinsim dengan keluasan yang lebih lebas dan mampu menampung keperluan rusa sepenuhnya untuk mengembang biak.

Dr Joachim menyifatkan usaha yang diambil untuk membuka Kebun Rusa Serinsim akan menjadi model penting yang berfungsi sebagai pusat kajian dan organisasi yang turut serta dalam program pemuliharaan hidupan liar yang aktif di negeri ini.

''Ia sekali gus akan dapat menjana pendapatan TTS dan akan memberi peluang sosio ekonomi kepada penduduk tempatan Serinsim," katanya yang ditemui selepas merasmikan kemudahan Rumah Gelap itu.

Selain menjalankan fungsi sebagai pusat penyelidikan dan penyelamatan rusa dan haiwan mamalia lain, pembukaan ladang rusa Serinsim akan menjadikannya sebagai sebuah pusat pelancongan sesuai dengan lokasinya dalam kawasan Taman Kinabalu sebagai Tapak Warisan Dunia.

Dalam pada itu, usaha translokasi rusa dari kebun tropika di Poring ke kebun rusa Serinsim di sini dilakukan selama tiga hari bermula 21 Mac lalu.

Rusa berkenaan dipindahkan dalam dua kumpulan.

Kumpulan pertama melibatkan 11 ekor rusa, yang dikurung dalam kandang khas dan dibawa menggunakan lori pada pukul 4 petang untuk mengelak tekanan kepada rusa serta cuaca panas dan tiba di Serinsim di sini pada pukul 11 malam.

Sepanjang perjalanan, petugas TTS yang mengendalikan translokasi itu memantau rapi keadaan rusa berkenaan dan usaha mereka berjaya dengan kesemua rusa yang dipindahkan itu berada dalam keadaan sihat sebelum dilepaskan di kebun rusa Serinsim.

Kumpulan kedua melibatkan sembilan ekor rusa dan lima ekor akan dibiarkan di kebun tropika Poring untuk mengembangbiak spesies berkenaan.

Pegawai Penyelidik Zoologi TTS Fred Tuh Yit Yu berkata, program translokasi rusa itu adalah sebahagian daripada aktiviti penyelidikan dalam pengurusan hidupan liar di kawasan taman di bawah jagaan TTS.

Katanya, program translokasi tidak terhad kepada aktiviti memindahkan haiwan yang mempunyai konflik dengan manusia seperti kera tetapi aktiviti ini juga merangkumi pemindahan spesies yang mempunyai populasi dan kepadatan yang tinggi di sesuatu lokasi taman.

''Program translokasi ini akan dijadikan sebagai pelantar latihan dalam kalangan petugas yang terlibat mengendalikan hidupan liar terutama haiwan besar seperti rusa," katanya.

Beliau berkata, translokasi rusa ini untuk memudahkan penjagaan kesihatan haiwan itu terutama mengawal kutu dan cacing.

Pembukaan kebun rusa dan rumah gelap, di substesen Serinsim, bakal menjadikan ia sebagai satu lagi produk pelancongan bagi TTS terutama di daerah ini.

Substesen itu terletak di Kampung Serinsim, kira-kira 38 kilometer dari Kota Marudu dan berada pada ketinggian 192 meter dari paras laut menjadikannya sebuah kawasan hutan hujan tropika tanah pamah.

Uniknya substesen ini, ia berhampiran dengan pertemuan dua batang sungai iaitu sungai Serinsim dan sungai Kanarom yang mengalir dari dalam kawasan Taman Kinabalu dan mengalir keluar ke Teluk Marudu.

Pada masa ini, terdapat beberapa kemudahan penginapan disediakan untuk pengunjung seperti asrama yang boleh memuatkan 21 orang pada satu-satu masa, tiga buah calet masing-masing untuk enam orang dan tapak perkhemahan.

Di sekitar kawasan Serinsim terdapat enam tempat menarik yang boleh dikunjungi iaitu puncak gunung Nambuyukong yang mempunyai ketinggian 1,681 meter (5,515 kaki) dari paras laut, Batu Lebah yang bersaiz seperti sebuah rumah, Gua Kelawar, Air Terjun Misumpak, Makam Sigunting sebuah kubur lama milik pahlawan tempatan dan Makam Orang Tinggi (Gambaliu).

Sub tesen Serinsim adalah antara enam substesen TTS di dalam Taman Kinabalu, lima lagi terletak di Mata Air Panas Poring dan Monggis (Ranau), Mesilau (Kundasang), Nalapak (Kota Marudu) dan Sayap (Kota Belud).


Sumber:utusan malaysia



Wednesday, June 1, 2011

Nangka madu pula masuki China

PUTRAJAYA 31 Mei – Selepas berjaya menembusi pasaran China untuk mengeksport buah durian, Malaysia akan terus menerokai pasaran negara itu dengan memperkenalkan buah nangka madu pula.

Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd. Hashim Abdullah berkata, buat permulaan Malaysia akan menyertai dua pameran yang akan diadakan di Naning dan Beijing.

Katanya, melalui kedua-dua pameran itu Malaysia akan diberi peluang untuk mempromosikan buah- buahan tropika tempatan.

“Baru-baru ini ketika pegawai dari Beijing datang, mereka dibawa melawat ke ladang nangka di Gemas dan mereka sangat tertarik dengan kemanisan buah tersebut.

“Lalu mereka mengajak kita untuk buat pameran di sana iaitu di Naning pada November ini manakala di Beijing pula dijangka pada tahun hadapan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri seminar Dipacu Pasaran Dalam Sektor Agro Makanan di sini hari ini.

Turut hadir menteri berkenaan, Datuk Seri Noh Omar.

Selain itu, Mohd. Hashim berkata, kerajaan juga akan memasuki pasaran di Timur Tengah bagi memasarkan buah-buahan tempatan.

“Di sana permintaan untuk buah- buahan seperti nangka, nenas dan tebu sangat tinggi kerana mereka sukakan buah yang segar,” katanya.

Sementara itu, Noh berkata, bagi memastikan produk pertanian tempatan terus mendapat permintaan yang tinggi di pasaran, kerajaan akan menggalakkan petani menanam produk pertanian mengikut kehendak pasaran.

Katanya, kerajaan bersedia membantu syarikat-syarikat swasta yang terlibat dari segi teknikal, pembiayaan dan nasihat.

Sumber:utusan Malaysia

RM4 juta sebulan nilai eksport durian ke China

PUTRAJAYA 31 Mei - Eksport buah durian sejuk beku ke China pada Julai ini dijangka bernilai hampir RM4 juta.

Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar (gambar) berkata, untuk penghantaran pertama itu sebanyak empat buah kontena akan digunakan.

Menurut beliau, buah durian itu kemudian akan dieksport seminggu sekali dalam kuantiti yang sama.

"Penghantaran empat kotena seminggu itu akan diuruskan oleh kerajaan melalui Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

"Tetapi jika ada pihak swasta yang berminat, kita tiada halangan untuk bekerjasama dan sedia membantu," katanya.

Beliau menjelaskan demikian pada sidang akhbar selepas merasmikan seminar Dipacu Pasaran Dalam Sektor Agro Makanan di sini hari ini.

Noh menambah, kerajaan juga akan menetapkan harga durian sejuk beku yang akan dieksport ke China supaya harganya selaras dengan pengeksport swasta yang lain.

Katanya, langkah itu diambil bagi mengelakkan persaingan dan manipulasi harga sesama sendiri sehingga boleh menjejaskan eksport produk itu.

"Saya berharap syarikat dari Malaysia yang mengeksport durian segar itu tidak bersaing sesama sendiri sebaliknya cuba saling bantu-membantu.

"Justeru, dalam masa terdekat ini kita akan aturkan satu perbincangan dengan pihak swasta supaya menjual buah itu dengan menggunakan satu harga saja," ujar beliau.

Selain itu, Noh berkata, kerajaan juga mendapat kebenaran untuk mengeksport buah durian ke Korea Selatan selain China.

"Kerajaan sudah buka ruang ke sana dan dari segi protokol kita sudah selesaikan.

"Sekarang menjadi tugas syarikat swasta pula untuk merebut peluang memasuki pasaran Korea Selatan bagi mengeksport buah durian," katanya.

Ditanya mengenai kemungkinan harga durian akan melonjak naik di pasaran tempatan, Noh berkata, situasi tersebut perlu dilihat secara positif kerana ia baik kepada petani dan sektor pertanian negara.

"Bila barang pertanian naik yang akan untung nanti ialah petani dan dalam masa yang sama juga dapat mengurangkan lambakan buah-buahan tempatan," katanya.

Sumber:utusan malaysia

Potensi madu kelulut


sarang kelulut yang terdiri daripada madu di dalam kantung-kantung kecil berwarna jernih, propolis dan debunga dalam kantung kuning .


SEGALA yang diciptakan Allah sudah pasti tiada yang sia-sia. Antara ciptaanNya yang amat istimewa adalah lebah. Sesungguhnya lebah diletakkan pada kedudukan amat penting berbanding serangga lain.

Tidak hairan jika satu surah di dalam al-Quran dinamakan An-Nahl bererti lebah berdasarkan firman Allah dalam ayat 68 dan 69 ertinya: "Dan Tuhanmu mengilhamkan kepada lebah: Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu dan di tempat yang dibuat manusia."

"Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat ubat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan."

Madu berasal daripada sari bunga dan menjadi ubat bagi pelbagai penyakit manusia.

Khasiat madu sebagaimana disampaikan al-Quran telah dibuktikan secara ilmiah oleh pakar perubatan.

Sehingga kini kajian hanya menjurus kepada lebah madu dalam Genus Apis seperti Apis melifera dan Apis dorsata yang menyengat.

Manakala lebah tidak menyengat atau kelulut dalam genus Trigona memainkan peranan penting bagi proses pendebungaan ditinggalkan.

Sama seperti lebah madu, kelulut juga membentuk koloni sosial yang kompleks.

Kajian dijalankan di Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) menunjukkan negara mempunyai kepelbagaian kelulut paling banyak berbanding negara Asia lain.

Pegawai Penyelidik, Pusat Penyelidikan Strategik, Mohd Fahimee Jaafar berkata, di Semenanjung Malaysia saja terdapat 29 spesies kelulut manakala jumlah spesies di Sabah dan Sarawak tidak dapat ditentukan.

"Di MARDI saja terdapat 15 spesies dan boleh dibahagikan kepada tiga iaitu besar, sederhana dan kecil," katanya.

Kajian Mohd. Fahimee banyak dibantu oleh Pembantu Penyelidik, Hamdan Sipon yang telah menjalankan kajian kelulut selama lebih 10 tahun.

Fahimee berkata, usaha pemuliharaan spesies kelulut di lapangan giat dijalankan di MARDI bagi tujuan penyelidikan dan pendidikan.

Kelulut biasanya terdapat di hutan dan bersarang pada batang kayu yang telah ditebang.

"Beberapa sarang direka di ladang di Serdang bertujuan memanipulasi koloni bagi pendebungaan beberapa spesies buah-buahan serta buah-buahan dengan bunga kecil dan penghasilan madu.

"Kepelbagaian kelulut boleh dilihat menerusi bentuk sarang," katanya.

Koloni kelulut di MARDI diletakkan di ladang durian, belimbing dan longan sebagai agen pendebungaan yang berjaya.

"Misalnya ladang durian yang mempunyai koloni kelulut menunjukkan peningkatan hasil dan sentiasa berbuah tidak mengira musim," katanya.

Lebih istimewa, lebah kelulut mudah mendebungakan bunga bersaiz kecil yang tidak boleh dilakukan lebah madu.

Bagi tujuan komersial, koloni kelulut diletakkan dalam kotak yang boleh memuatkan 1,000 hingga 2,000 ekor.

"Dalam masa sebulan hasil kelulut sudah boleh dituai dalam bentuk madu, debunga dan propolis dan pengambilan madu lebih mudah kerana kelulut tiada sengat," katanya.

Kelebihan kelulut adalah madunya boleh diambil setiap bulan apabila kotak sarang telah penuh dan madu berada di dalam kantung-kantung kecil.

Setakat ini madu kelulut belum lagi dikomersialkan kerana masih ramai tidak mengetahui kelebihan kelulut.

"Sama seperti lebah madu, kelulut juga menghasilkan madu dan propolis yang kaya dengan khasiat seperti antioksidan yang tinggi.

"Madu kelulut rasanya agak masam berbanding madu biasa dan warnanya lebih cerah," katanya.

Madu kelulut lebih mahal dibandingkan dengan madu lebah biasa kerana kurang di pasaran.

Produk propolis berwarna kehitaman dikumpulkan oleh kelulut pekerja iaitu resin pokok yang dicampurkan dengan air liur serta makanan seperti debunga dan bunga.

Bahan propolis digunakan untuk melapisi bahagian dalam sarang bagi mengekalkan keadaan steril kerana anak kelulut amat sensitif dengan virus, kulat dan serangga perosak.

Propolis boleh berfungsi sebagai antikulat, antifungus, antibakteria dan antiradang yang biasanya digunakan sebagai bahan aktif dalam kosmetik, krim dan tablet.

Kelulut mudah diuruskan kerana tidak seperti lebah madu yang sering hilang, tidak tinggal di sarang serta mudah diserang penyakit.

Justeru, kajian mendalam mengenai produk kelulut perlu dijalankan bagi membolehkannya dikomersialkan pada masa hadapan.

sumber:utusan malaysia

Kehebatan madu tualang terserlah

SEJAK turun temurun manusia mengetahui bahawa madu merupakan antara penawar terbaik bagi pelbagai jenis penyakit, malah kehebatan madu turut dinyatakan oleh Allah S.W.T di dalam al-Quran dan melalui Rasulnya, Nabi Muhammad S.A.W.

Di Malaysia terdapat pelbagai jenis madu bergantung kepada jenis lebah dan tempat ia membiak sama ada bersarang atau dipelihara.

Antara madu lebah yang begitu terkenal di negara ini adalah madu lebah tualang.

Ia dinamakan sedemikian kerana lebah tersebut bersarang di pohon tualang atau nama saintifiknya Koompassia excelsa. Ketinggian pokok tualang biasanya melebihi pohon-pohon lain di dalam hutan.

Lebah memilih pohon tersebut untuk bersarang pastinya atas tujuan keselamatan. Namun sebab sebenar ia amat meminati pohon tersebut tidak diketahui sehingga kini.

Di Kedah, antara agensi kerajaan yang menjalankan proses pengumpulan dan pemasaran madu tualang secara besar-besaran adalah Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Menurut Pegawai Penyelidik FAMA Daerah Padang Terap, Kedah, Azmi Ishak, beliau membeli madu yang diambil oleh pengumpul madu tempatan.

"Dahulu pengumpul madu menjual madu secara kecil-kecilan malah madu diletakkan dalam botol kaca dan dijaja ditepi-tepi jalan.

"Jadi bagi membantu golongan tersebut memasarkan produk mereka dengan lebih berkesan kami di pihak FAMA tampil membantu," ujarnya ketika ditemui baru-baru ini.

Pada peringkat awal produk madu lebah yang dihasilkan adalah sebagai produk percubaan untuk menembusi ruang pasaran bagi membantu pengumpul madu di sekitar daerah Padang Terap, Sik dan Baling.

Namun kini produk tersebut semakin mendapat tempat di kalangan pengguna dan permintaan terhadapnya semakin meningkat.

Oleh yang demikian pengumpul tidak lagi perlu bersusah payah menjaja madu mereka. Malah, ia boleh terus dijual kepada pusat pengumpulan madu lebah FAMA.

Di sini, madu yang telah dikumpulkan oleh pengumpul tempatan dapat dijual pada kadar harga yang lebih tinggi berbanding dijaja di tepi jalan.

Malah, madu lebah yang dikumpulkan juga akan diproses bagi tujuan penambahbaikan dan cara pembungkusannya juga adalah lebih baik.

Produk madu FAMA lebih dikenali sebagai Madu Lebah AgroMas, memperolehi sumbernya dari kawasan hutan Tasik Pedu di daerah Padang Terap, hutan Tasik Ulu Muda di daerah Sik dan kawasan hutan di daerah Baling dan Gunung Jerai.

Lebah hutan atau dikenali sebagai Apis Dosata merupakan penghasil utama madu di kawasan tersebut.

Bagi setiap pohon tualang terdapat hampir 30 hingga 80 sarang lebah.

Aktiviti pengumpulan madu lebah paling aktif adalah di kawasan hutan Tasik Pedu dan Tasik Ulu Muda.

Di sana, terdapat hampir 100 orang pengumpul madu lebah yang beroperasi secara tradisional iaitu dengan cara memanjat pohon tualang untuk mengambil madu.

Pengumpul madu ini juga biasanya bergerak dalam kumpulan seramai lima hingga 10 orang yang biasanya di anggotai oleh ahli keluarga sendiri.

Malah, pohon tualang yang memiliki sarang lebah itu juga dimiliki kumpulan tertentu dan kebanyakannya diwarisi daripada ahli keluarga terdahulu yang turut melakukan pekerjaan mengumpul madu.

Kebanyakan pengumpul madu ini menjalankan aktiviti tersebut sebagai pekerjaan sampingan dan aktif mengumpul madu pada bulan Disember sehingga Mei.

Dipercayai dalam jangka masa tersebut adalah musim bunga bagi pohon-pohon di hutan di sekitar Kedah dan Pahang.

Walaupun pekerjaan mengumpul madu mengundang risiko yang berbahaya, namun hasil yang diperolehi agak lumayan menyebabkan pengumpul sanggup melakukannya.

Kebiasaannya pengumpul madu akan menyediakan peralatan seperti jamung daripada akar kayu, bekas menadah madu serta beberapa lagi alatan semasa proses mengambil madu dilakukan.

Menurut petua mereka, pengumpulan madu akan dilakukan pada waktu malam ketika bulan gelap mengikut kiraan kalendar Islam iaitu pada 23 haribulan sehingga 7 haribulan pada setiap (Disember hingga Mei) tahun.

Bagi FAMA yang bertindak sebagai orang tengah, mereka juga turut menyediakan beberapa peralatan bertujuan memudahkan proses penambahbaikan dan pembungkusan.

Malah di pusat tersebut, FAMA turut menyediakan khidmat ujian ketulenan madu untuk pihak yang memerlukan khidmat tersebut.

Pusat itu juga bertindak seperti pusat sehenti bagi produk madu tualang dan menjalankan aktiviti bermula daripada proses penelitian ketulenan madu, pembelian, pemprosesan, pembungkusan dan akhirnya pemasaran.

Madu lebah asli biasanya akan melalui kerja pembersihan dan penapisan sebelum dimasukkan ke dalam mesin khas bagi tujuan penyejatan peratusan air dalam madu.

Menurut Azmi, proses penyejatan air tersebut memakan masa lapan hingga 16 jam dan mampu mengurangkan satu hingga dua peratus kandungan air.

"Madu yang telah siap diproses kemudiannya akan melalui proses penapisan dan pembersihan kali kedua sebelum dibotolkan.

"Setelah itu, ia akan dibungkus di rumah pembungkusan sebelum dipasarkan," jelasnya.

Produk madu lebah tualang ini bukan sahaja mendapat permintaan yang tinggi dari dalam negara malah ia turut menembusi pasaran luar negara.

Berikutan pembungkusan madu tualang ini yang kini semakin cantik, produk ini juga turut dijadikan sebagai hadiah oleh pembesar negara kepada pembesar negara luar yang datang mengunjungi Malaysia.

sumber:utusan malaysia

Penternakan ikan siakap

IKAN siakap putih atau nama saintifiknya Lates calcarifer dari keluarga Centropomidae merupakan spesis ikan air payau yang berupaya hidup di habitat air masin dan air tawar.

Berikutan permintaan yang baik dan teknologi yang agak kehadapan berbanding ikan marin lain, aktiviti menternak spesis siakap terus mendahului dalam komoditi akuakultur ikan marin negara ini.

Di Malaysia, spesies ini adalah satu spesies yang paling banyak diternak di sangkar-sangkar terapung dan juga kolam air payau sama ada di perairan Semenanjung atau pun Sabah dan Sarawak.

Ia diternak di sangkar terapung sama ada di laut terbuka, muara sungai, teluk, lagun dan juga hilir sungai.

Selain itu, ikan dari jenis pemangsa ini juga cepat membesar dan boleh mencapai saiz antara 1.5 kilogram hingga dua kilogram dalam tempoh setahun.

Ikan siakap putih adalah bersifat hemaprodite protandri iaitu ia berlaku pertukaran jantina pada peringkat umur dan saiz tertentu.

Ikan siakap putih matang dengan jantina jantan dahulu dan akan bertukar menjadi betina.

Pada berat antara 1.5 hingga 2.5 kilogram kebanyakan ikan siakap putih adalah jantan namun apabila ia mencapai berat antara empat dan enam kilogram kebanyakan akan bertukar menjadi betina.

Dari segi fizikal muncung ikan, siakap putih jantan sedikit berlengkok sementara ikan siakap putih betina berbentuk lurus. Bentuk badan ikan jantan lebih pipih berbanding ikan betina.

Pemilihan tapak

Kriteria utama untuk pemilihan tapak sangkar perlu mengambil kira faktor seperti kedalaman air, arus, ombak, angin, dasar laut, ancaman pencemaran, ancaman haiwan perosak dan kemudahan prasarana.

Parameter berikut boleh dijadikan sebagai panduan dimana julat optimum untuk kedalaman air adalah melebihi 10 meter (m), arus antara 20 dan 50 sentimeter (sm) sesaat, ketinggian ombak kurang dari dua meter, kelajuan angin kurang dari 17 m sesaat dan dasar laut hendaklah rata serta tidak berbatu.

Reka bentuk sangkar

Komponen utama sangkar HDPE 6m X 6m ialah rangka sangkar yang juga bertindak sebagai pelampung, pagar, pukat laluan pejalan kaki, sistem sauh serta ruang yang mencukupi untuk pejabat, bilik tidur, dapur, setor, tandas mesra alam dan stor makanan ikan.

Susun atur sangkar serta peralatannya mestilah mengambil kira kesannya terhadap keselamatan sangkar dan ikan di samping keselesaan untuk menjalankan kerja - kerja pengurusan harian.

Komponen utama dan spesifikasi asas sangkar HDPE 6m X 6 m sangkar : saiz mata pukat 1 - 2 ", sauh dari bongkah konkrit seberat empat tan sebanyak 14 buah.

Kedalaman tali sauh adalah tiga kali kedalaman air manakala batu pemberat pukat antara 20 dan 30 kg setiap satu dan pelantar kerja 15m X 7 m terdiri dari kayu cengal.

Pengurusan ternakan

Pengurusan ternakan terbahagi kepada dua peringkat iaitu peringkat pertama menghasilkan ikan bersaiz 0.6 kg untuk dipasarkan secara hidup dan sejuk beku dan peringkat kedua untuk menghasilkan ikan bersaiz 2.5 kg untuk dijadikan produk filet.

Bagi peringkat pertama benih berukuran 8 - 10 sm atau 10 g diternak hingga 10 bulan untuk mendapat saiz 0.6 kg.

Selepas itu baki ikan boleh diternak untuk peringkat kedua selama 14 bulan. Kepadatan ikan untuk peringkat awal adalah 5,000 ekor berbanding 1,500 ekor untuk peringkat kedua.

Keperluan mutu air

Mutu air adalah faktor tekanan terhadap ikan ternakan. Mutu air yang stabil akan meningkatkan kadar hidup dan tumbesaran ikan.

Kawalan kualiti air dilakukan dari masa ke semasa dengan memastikan parameter air pada saliniti 10 hingga 30 bahagian perseribu (ppt), oksigen terlarut empat hingga sembilan bahagian perjuta (ppm), suhu antara 28-30 °C dan pH (kemasaman) antara 7.5 hingga 8.5, kandungan ammonia kurang dari satu ppm, turbiditi (kekeruhan) kurang dari 10 ppm dan hidrogen sulfida kurang dari 0.3 ppm.

Penentuan jantina

Penentuan seks atau jantina ikan siakap agak sukar untuk dikenal pasti, kecuali semasa musim pembiakan.

Namun begitu terdapat beberapa ciri yang boleh dipraktikkan bagi penentuan jantina yang mana muncung bagi ikan jantan agak lengkung sedikit, manakala bagi ikan betina muncungnya agak lurus.

Ikan jantan mempunyai badan yang lebih ramping berbanding ikan betina. Berat ikan betina lebih tinggi berbanding ikan jantan bagi ikan yang sama saiz.

Sisik yang hampir dengan kloaka adalah lebih tebal bagi ikan jantan berbanding ikan betina semasa musim pembiakan. Semasa musim pembiakan, abdomen ikan betina menjadi lebih kembung berbanding ikan jantan.

Pemakanan

Makanan adalah antara faktor terpenting dalam pengurusan kolam ternakan.

Benih-benih ikan perlu diberi makan empat kali sehari dari pagi hingga petang sehingga kenyang atau ad libitum (sehingga ikan kenyang atau berhenti makan).

Teknik pemberian makanan adalah penting bagi memastikan pengambilan makanan yang sempurna oleh ikan.

Pemberian makanan yang lebih kerap dengan kuantiti yang sama adalah digalakkan untuk memberi peluang kepada setiap individu ikan mendapatkan makanan tersebut.

Jenis makanan yang sesuai adalah pelet terapung yang mengandungi antara 40 dan 45 peratus protein sesuai dengan tabiat ikan siakap yang suka mengambil makanan di ruang air dan juga makanan yang terapung di permukaan.

Penyakit

Kematian ikan adalah satu faktor yang menyebabkan kerugian dalam aktiviti perikanan. Ikan merupakan organisme poikiloterma yang mana suhu badannya bergantung kepada suhu sekitar (air).

Apabila perubahan suhu berlaku dengan cepat ia akan menyebabkan renjatan dan seterusnya menyebabkan ikan menjadi lemah. Populasi ikan yang terlalu tinggi juga boleh menyebabkan kemerosotan mutu air. Makanan yang kurang atau tidak sesuai boleh melemahkan dan menyebabkan kematian ikan.

Sumber:utusan malaysia

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails