Friday, September 3, 2021

Rumput napier bantu industri ternakan

 Kerajaan meletakkan hala tuju industri ruminan yang ditetapkan dalam Dasar Agromakanan Negara adalah mencapai kadar sara diri (SSL) sebanyak 30 peratus dalam tempoh lima tahun akan datang supaya bekalan makanan negara terutama sumber protein kepada rakyat terjamin.




Dalam masa sama penubuhan Majlis Perunding Pertanian Negara yang melibatkan segenap lapisan komuniti yang terlibat dalam bidang pertanian seperti pertubuhan bukan kerajaan (NGO), akademik dan usahawan merupakan satu langkah proaktif yang wajar dipuji.

Antara cadangan kepada kerajaan dalam memajukan industri ruminan secara lebih efektif adalah membangunkan golongan penternak yang produktif iaitu melebihkan kepada pemberian insentif berasaskan pengeluaran berbanding insentif input supaya memberi motivasi kepada penternak dan seterusnya meningkatkan penghasilan daging dan tenusu.

Antara masalah utama industri ternakan ruminan kita adalah kenaikan kos makanan yang agak tinggi mendorong pengusaha mencari alternatif lain yang lebih murah dan bersumberkan tempatan.


Import makanan berasaskan ternakan ketika ini agak tinggi dengan jagung sahaja mencecah RM3 bilion setahun.

Kemerosotan pengeluaran sumber makanan haiwan ternak dan harga yang semakin meningkat disebabkan faktor cuaca (masalah pemanasan global), persaingan kepenggunaan tanah ( industri, pembangunan hartanah), pengurangan tenaga buruh. Ia merupakan masalah kronik.

Dalam masa sama, permintaan kepada produk makanan berasaskan haiwan ternak semakin meningkat disebabkan peningkatan populasi dan kuasa beli manusia .

Masalah industri ternakan ruminan turut menyumbang kepada krisis makanan global.

Kenaikan harga makanan ternakan yang tinggi sekali gus menaikkan harga ternakan ruminan seperti lembu, kambing dan biri-biri di pasaran untuk keperluan rakyat.

Pemasalahan industri penternakan ruminan di Malaysia adalah berkait rapat dengan isu pemakanan ternakan dari aspek kualiti, kuantiti dan kos.

Isu persaingan kepenggunaan tanah dengan industri komoditi getah dan kelapa sawit serta pembangunan hartanah menjadikan masalah tersebut semakin kritikal.

Kebanyakan penternak terlalu bergantung kepada dedak ternakan yang semakin tinggi harganya serta kekurangan kawasan tanaman pastura atau foder rumput sebagai sumber fiber.

Melihat kepada senario tersebut, syarikat penternakan tempatan, Major Transglobal (MTG) mengambil inisiatif mengusahakan tanaman rumput napier bagi menyokong industri ternakan ruminan yang berdepan masalah kos makanan tinggi.

Pengarah Eksekutif MTG, Nordin Mat berkata, pihaknya mengusahakan kawasan seluas 120 ekar (48 hektar) daripada 300 ekar kawasan tersebut dengan kos hampir RM1.2 juta sejak setahun yang lalu. Pengeluaran rumput serta silaj sekarang dalam kuantiti 300 tan sebulan di Ladang Pengganda Kambing di Pondok Tanjung, Perak.

“Syarikat kini menyasarkan untuk menambah kawasan penanaman seluas 80 hektar (200 ekar) lagi dan bagi pengeluaran rumput sebanyak 1, 500 tan sebulan

“Jumlah ini dijangka dapat menampung makanan ternakan iaitu bagi 1,666 ekor lembu atau 16,666 ekor kambing setiap hari.

“Selain pengeluaran silaj, kami juga berhasrat memproses rumput tersebut kepada bentuk yang lebih tinggi bahan keringnya dengan penggunaan ketuhar yang besar bagi skala pengeluaran 1,000 tan sebulan,’’ ujarnya.

Dalam pada itu, Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Mohd. Salehhuddin Hassan yang melawat ke Pondok Tanjung baru-baru ini sempat meninjau kerja pembuatan silaj daripada rumput napier.

Projek tersebut kini mampu mengeluarkan sebanyak 300 tan metrik sebulan bagi kawasan tanaman seluas 40 hektar (100 ekar).

Lawatan tersebut turut dihadiri Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Ismail Bakar dan Ketua Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV),


Datuk Dr. Quaza Nizamuddin Hassan Nizam.

Mohd. Salehhuddin memberi galakan supaya kawasan tanaman ditambah kepada 200 ekar lagi dengan sasaran keluaran 1,000 tan metrik sebulan.

Rumput napier yang juga dikenali sebagai rumput gajah sangat sesuai untuk diberi kepada ternakan secara segar atau dijadikan silaj iaitu rumput yang diperam bersama gula merah dan effective organism (EM) selama kira-kira sebulan.

Rumput berkenaan mudah ditanam iaitu menggunakan batas, dipotong kira-kira 0.5 meter. Rumput berkenaan mengambil masa kira-kira tiga bulan untuk membesar dan matang serta boleh dituai setiap bulan kerana benih baru tumbuh pada perdu tunggulnya dan membesar dengan cepat.

Bagi menghasilkan silaj, rumput perlu diracik menggunakan mesin khas sebelum dimasukkan ke dalam tong dan dicampur dengan dua bahan berkenaan sebelum diperam.

PANDUAN TANAM LIMAU NIPIS

 

limau

Kaya dengan vitamin A dan C

Genus Citrus mengandungi banyak spesies yang boleh dimakan termasuklah oren, lemon, limau, limau bali dan limau mandarin. Limau nipis merupakan salah satu limau yang sangat popular terutama dikalangan orang Melayu bagi tujuan perubatan dan kecantikan serta untuk tujuan masakan dan minuman. Limau nipis tergolong di dalam famili Rutaceae dan nama saintifiknya adalah Citrus aurantifolia. Buahnya kecil dan bulat, berukuran 2.5cm – 5 cm garis pusat. Kulitnya berkilat dan licin dan isinya berwarna hijau kekuningan, berair tetapi masam.

IMG-20171210-WA0007

Pokok limau mengeluarkan hasil sepanjang tahun, dan puncak pengeluaran hasil ialah dari bulan Okt – Nov dan Mac – April.

Keperluan asas tanaman

  1. Iklim tropika bersuhu 20-32 oC
  2. Tanah liat kurang 50 %.
  3. Saliran yang baik.
  4. Kaya dengan bahan organan dan kelembapan tanah yang cukup.
  5. pH di antara 5.0 – 6.5.

Pembiakan

  • Biji benih

tanam lemon dari biji

  • Dibiak secara tampang iaitu secara tut.

Tut-Pokok-Limau-Nipis.jpg

  • Bagi semaian biji atau tut yang berjaya, boleh dipindahkan ke kebun apabila mencapai umur tujuh hingga 12 bulan.

Penyediaan kawasan

  1. Pokok limau biasanya ditanaman dengan jarak 4 m x 5 m, 5 m x 5 m, 6 m x 6 m atau 3 m x 3 m untuk sistem tanaman padat.

    IMG-20171210-WA0005

    Jarak tanaman bagi ladang ialah 6m x 6m

  2. Lubang berukuran 0.6 m x 0.6 m x 0.6 m digali dan dibiarkan selama 2 – 4 minggu.
  3. Sebanyak 5 – 10 kg bahan organik berserta 200 g CIRP dimasukkan ke dalam lubang tanaman dan digaul rata.
  4. Anak pokok ditanam di tengah lubang, ditimbus dan dipadatkan pada pangkalnya. Pokok disiram selepas ditanam dan diikat pada kayu pancang.
  5. Lindungan perlu disediakan bagi mengurangkan panas terik matahari.
  6. Limau perlu diberi air secukupnya bagi menggalakkan pertumbuhan dan kecergasan terutama pada peringkat awal pertumbuhan.

Pemangkasan

  1. Cantasan dibuat bagi membentuk pokok supaya seimbang, tidak perlu rendah dan tidak terlalu tinggi.
  2. IMG-20171210-WA0006

    Bentuk pokok limau yang baik ialah bentuk kon rimbun, rendang dan seimbang bagi memudahkan kerja – kerja pengurusan tanaman terutamanya pengutipan hasil.

  3. Pemangkasan bermula selepas beberapa bulan ditanam. Bahagian atas batang utama dipangkas apabila mencapai ketinggian 30 – 45 cm dari paras tanah.
  4. Dahan – dahan baru akan tumbuh dan pilih 3 – 4 cabang yang subur bagi membentuk rangka pokok seterusnya.
  5. Buang tunas air yang keluar dari dahan tersebut dari masa kesemasa serta dahan – dahan yang lemah, berpenyakit dan dahan yang tumbuh dibahagian tengah pokok.
Pembajaan
limau nipis baja

Program pembajaan yang disyorkan

Pengurusan perosak
limau nipis perosak

Penyakit utama limau nipis dan limau lain

limau nipis perosak 2.png

Antara serangga utama limau nipis

Kawalan Rumpai

  1. Bersihkan kawasan keliling pokok pada peringkat awal pertumbuhan.
  2. Sungkupan adalah disyorkan bagi mengurangkan pertumbuhan rumpai di keliling pokok dan juga kelembapan dikekalkan.
  3. Rumpai di antara barisan dikawal dengan bahan kimia atau dengan menanam penutup bumi.

Pengeluaran Hasil

  1. Hasil pada tahun pertama pengeluaran iaitu 4 tahun selepas menanam.
  2. Hasil lebih kurang 8,000 kg / ha
  3. Tahap maksimumpengeluaran pada umur 6 tahun iaitu 24,000 kg / ha.
  4. Penyimpanan pada suhu 10°C dengan R.H 85 – 90% boleh dilakukan sehingga tempoh 3 – 4 minggu.
  5. Harga borong bagi limau nipis boleh mencecah RM 4-5 sekilo
IMG-20171210-WA0008

Buah limau perlu dipasarkan secepat mungkin kerana tempoh simpanan limau ialah 4 – 5 hari pada suhu ambien ( 25°C – 30°C )

Penggredan Buah

limau nipis 1

Cara penentuan kualiti buah limau nipis

limau nipis 2

Indeks kematangan, spesifikasi gred dan pengelasan saiz

Sumber:

  1. http://ww1.utusan.com.my/utusan
  2. http://myagri.com.my/
  3. Buku panduan tanam limau-UPM
  4. Siri panduan kualiti limau nipis-FAMA

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails