Thursday, March 27, 2014

Inovasi mesin sate




Penggunaan tenaga kerja yang ramai serta kos yang tinggi kini tidak lagi relevan. Penyelesaian terbaik adalah menggunakan mesin.
Sate contohnya, adalah makanan kegemaran masyarakat di negara ini dan berpotensi untuk dieksport serta dibangunkan menerusi sistem francais.
Namun begitu, proses penghasilan yang memakan masa serta remeh menyukarkan usaha menghasilkannya dalam kuantiti yang banyak dalam masa singkat.
Justeru, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) menerusi penyelidiknya berjaya menghasilkan mesin khas untuk mengatasi masalah penghasilan sate secara komersial.
Menurut Pegawai Penyelidik, Pusat Penyelidikan Mekanisasi dan Automasi, MARDI, Dr. Azman Hamzah, sate merupakan makanan tradisional yang berpotensi untuk dikomersialkan secara meluas sehingga ke luar negara.
Jelasnya, bagi menjayakan hasrat tersebut, sistem pemprosesan sate perlu dipertingkatkan dan dipercepatkan dengan kaedah mekanisasi bagi memastikan keselamatan serta pengawalan mutu produk yang lebih baik.
“Dengan menggunakan kaedah mesin dalam pemprosesan sate, MARDI berjaya membangunkan teknologi lengkap memproses, bermula daripada proses mencucuk, memanggang serta membungkus," katanya ketika ditemui di ibu pejabat MARDI, Serdang, Selangor baru-baru ini.
Tambah Dr. Azman, sate merupakan makanan yang digemari oleh rakyat Malaysia tetapi tetapi usaha mempromosinya tidak selari dengan kadar pengeluaran.
“Jika masih bergantung kepada kaedah tradisional iaitu mencucuk secara manual pastinya industri ini tidak akan ke mana," katanya.
Oleh itu, Dr. Azman mengorak langkah menghasilkan mesin mencucuk sate automatik yang lebih berkesan bagi memudahkan proses penghasilan produk makanan tersebut.
“Proses mencucuk sate secara manual merupakan tugas yang rumit dan memerlukan kemahiran yang tinggi.
“Secara puratanya seorang pekerja yang mahir mampu mencucuk sate pada kadar 1,000 cucuk sehari (lapan jam bekerja)," katanya.
Dalam proses mencucuk sate, pencemaran mungkin boleh berlaku kerana daging yang digunakan disentuh secara terus oleh manusia.
Bagi mengelak kejadian seumpama itu, sebuah mesin pencucuk sate telah dibangunkan yang mana mampu menghasilkan hampir 1,500 cucuk selama sejam.
Selain dapat menghasilkan sate yang lebih berkualiti, kos pekerja juga dapat dikurangkan kerana mesin yang dicipta hanya dikendalikan oleh dua orang tenaga kerja.
Mesin itu juga mampu menghasilkan 10,000 cucuk sate sehari dan amat sesuai untuk digunakan oleh pengusaha sate yang menghasilkan sate melebihi jumlah tersebut.
Bagaimanapun, bagi pengusaha kecil, MARDI turut menghasilkan mesin pencucuk sate yang lebih kecil yang dikendalikan oleh seorang operator dan mampu menghasilkan sate sebanyak 3,000 cucuk sehari.
Menggunakan sistem pneumatik dan elektrik, mesin tersebut digerakkan menerusi kuasa udara mampat daripada pemampat udara berkuasa 2.5 kuasa kuda (hp).
Mesin tersebut tidak menggunakan tenaga elektrik secara terus menjadikannya selamat untuk dikendalikan.
Berbekalkan harga mampu milik iaitu sekitar RM15,000, mesin tersebut hanya memerlukan seorang operator sahaja dan saiz sate yang dicucuk boleh ditentukan oleh pengusaha sendiri.
Sate bersaiz 15 hingga 30 gram secucuk boleh dihasilkan menggunakan mesin tersebut.
Dibina menggunakan keluli tahan karat dan acuan sate dibina daripada teflon (bahan gred makanan) menjadikan kualiti produk makanan tersebut terjamin dan tidak tercemar.
Pembangunan mesin seumpama itu dilihat dapat membantu melahirkan lebih ramai usahawan makanan.


Sumber Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140217/ag_01/Inovasi-mesin-sate#ixzz2xDkBpKdf
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Anggur tarikan baharu


POKOK anggur hidup subur di TATML, Kedah .
Anggur merupakan antara buah yang memiliki daya tarikan yang tersendiri dan hanya boleh ditemui di negara-negara beriklim sederhana, sejuk serta kering.
Kehadiran tumbuhan tersebut yang menjalar sambil buahnya bergayutan pasti akan menarik minat sesiapa sahaja.
Kini menerusi teknologi pertanian terkini, anggur boleh hidup subur di negara-negara beriklim tropika seperti Malaysia.
Kejayaan beberapa usahawan serta institusi penyelidikan dalam kajian dan pengembangan produk pertanian tersebut menjadi pemangkin kepada Taman Agroteknologi, Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Langkawi (TATML), Kedah untuk menanamnya.
Idea asalnya adalah untuk menarik minat pelancong tempatan memenuhi taman tersebut untuk melihat sendiri teknologi penanaman anggur yang dilaksanakan oleh MARDI.
Menurut pengurus taman tersebut, Hashim Mat, pemilihan tanaman anggur adalah rentetan kejayaan penanaman yang dilakukan di sekitar Perlis.
“Jika di Perlis anggur mampu hidup subur, pasti perkara yang sama dapat dilaksanakan di Langkawi, Kedah.
“Kita sudah mulakan kajian teknologi penanaman anggur di sini hampir empat tahun dan kini usaha tersebut telah membuahkan hasil," katanya ketika di temui di TATML, Langkawi, Kedah baru-baru ini.
Jelas Hashim lagi, usaha menanam anggur dilaksanakan secara cuba jaya dengan pelbagai kaedah serta teknologi pertanian yang terdapat di MARDI.
“Pada peringkat awal saya menggunakan beberapa varieti anggur dengan bilangan 30 pokok semuanya di rumah hijau percubaan dan hasilnya agak memberangsangkan.
“Apa yang saya dapati dalam penanaman anggur, faktor utama yang perlu diutamakan adalah struktur pelindung dan kawalan pemangkasan yang sesuai mampu membuahkan hasil," katanya.
Selain daripada faktor tersebut, pengurusan rumpai juga penting bagi memastikan segala nutrien yang dibekalkan kepada pokok anggur.
Selain itu, struktur pelindung yang sesuai bagi tanaman anggur adalah sedikit tinggi bagi memastikan sistem pengudaraan berjalan lancar sekali gus mampu menurunkan kadar kelembapan yang tinggi.
Hal demikian kerana, keadaan yang lembap memudahkan pokok anggur diserang kulat terutamanya pada buah dan daun.
Projek penanaman yang dimulakan pada tahun 2011 kini telah membuahkan hasil apabila gugusan anggur yang bergayutan dapat dilihat memenuhi ruangan rumah hijau.
Dianggarkan hampir dua kilogram buah anggur dapat dihasilkan di dalam satu meter persegi kawasan penanaman jika kena pada musim dan tidak diserang kulat.
Antara varieti yang mengeluarkan buah dengan banyak adalah daripada Vitis spp. seperti IAC, Black Queen, Black Opal dan White Malaga.
Bagaimanapun pengeluaran buah anggur di taman tersebut masih di tahap awal dengan kadar saiz buah yang agak kecil.
Namun jelas Hashim, senario tersebut adalah biasa kerana saiz buah anggur akan beransur-ansur membesar seiring dengan kematangan pokok.
“Buat peringkat awal ini buah yang keluar banyak namun sedikit kecil kerana selain varietinya yang sememang berbuah kecil, pokok anggur ini juga masih muda.
“Pokok anggur dikatakan mampu hidup ratusan tahun jika kaedah penjagaan yang sesuai dipraktikkan," katanya.
Tempoh matang adalah sekitar satu setengah tahun dan setelah matang, pokok anggur perlu dipangkas keseluruhan daun serta batang yang berwarna hijau dengan meninggalkan batang matang yang berwarna coklat sahaja.
“Potongan perlu dilakukan berdekatan dengan buku tunas pada batang yang berwarna coklat.
“Tunas baharu akan muncul setelah dua hingga tiga minggu yang berbentuk daun serta bunga yang mana akan menjadi buah," katanya.
Kebiasaannya, gugusan buah anggur akan muncul setelah tiga hingga empat helai daun tumbuh dan gugusan buah akan berada berdekatan dengan buku tunas pada batang matang tersebut.
Kaedah pemangkasan yang betul akan memudahkan kerja-kerja menyelenggara pokok serta penuaian buah.
Buah anggur akan matang dalam masa 100 hari selepas pemangkasan dilakukan dan kadar masa matang buah tersebut berbeza mengikut varieti anggur.
Anggur tidak bermusim, justeru pokok anggur akan berbuah sepanjang tahun dan bagi memastikan anggur sentiasa berbuah pemangkasan perlu dilakukan selalu.
Bagaimanapun selepas dituai, kebiasaannya pokok anggur akan direhatkan dari dua minggu sehingga sebulan sebelum proses pemangkasan dilakukan semula.
Pokok anggur memerlukan kadar nutrisi yang secukupnya dan salah satu kaedah terbaik bagi memastikan pokok anggur sentiasa subur adalah menggunakan baja organik dan sedikit baja kimia sebagai tambahan.
Akar pokok anggur tidak boleh terendam lama di dalam air, justeru penggunaan batas adalah digalakkan bagi mengelakkan kejadian tersebut.
Benih anggur yang terbaik adalah daripada kaedah keratan batang matang yang berwarna coklat.
Setelah dipotong sepanjang satu kaki setiap satu, keratan tersebut boleh disemai ke dalam polibeg dengan memastikan buku tunas yang pertama terbenam di dalam tanah.
Pokok anggur boleh diubah ke atas tanah apabila keadaan akarnya telah benar-benar kukuh atau pengeluaran daun sebanyak tiga hingga empat helai.
Selain menggunakan polibeg, keratan batang anggur juga boleh ditanam terus ke atas tanah.
Teknik pengairan yang digunakan MARDI adalah sistem fertigasi dan anggur hanya memerlukan kadar siraman sebanyak dua kali sehari apabila cuaca agak kering dan sekali sehari apabila cuaca lembap.
Sehingga kini, tiada serangga perosak yang benar-benar mengancam pokok serta buah anggur namun kajian akan diteruskan bagi memperbaiki teknik penanaman anggur agar dapat mendatangkan hasil yang lebih baik pada masa akan datang.
Tambah Hashim, MARDI bercadang untuk menambah rumah hijau dengan struktur yang diperbaiki bagi tanaman anggur di taman tersebut sebagai tarikan utama pelancongan agro.
Selain mempamerkan kejayaan penanaman buah tersebut, TATML juga menawarkan khusus jangkamasa pendek selama dua jam bagi mempelajari kaedah serta teknologi penanaman anggur dengan kadar bayaran hanya RM20 seorang.
TATML pada awalnya dikenali sebagai Stesen MARDI Langkawi dan mula dibangunkan pada empat Ogos 1990 dengan pembukaan pejabat pentadbiran sementara di Taman Langkawi yang terletak tiga kilometer dari kawasan ladang kini.
Objektif asal penubuhan stesen tersebut adalah sebagai pusat pengeluaran buah-buahan dan sayur-sayuran untuk keperluan pelancongan di pulau tersebut.
Pada tahun 1995, Stesen MARDI Langkawi dilancarkan sebagai Langkawi Agro Park dan perasmiannya disempurnakan oleh Ketua Pengarah MARDI ketika itu, Datuk Dr. Mohd. Sharif Ahmad.
Kini TATML menerima hampir 75,000 pengunjung yang terdiri daripada pelancong asing dan tempatan.

Sumber Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140210/ag_01/Anngur-tarikan-baharu#ixzz2xDjhm4Tz
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Ternak belangkas elak pupus




NAMUN, setelah melihat hasil tangkapan semakin berkurangan berbanding 30 tahun dahulu timbul kesedaran dalam diri Ahmad agar taburan haiwan laut tersebut perlu dipertingkatkan.
"Sebelum ini sebagai nelayan belangkas kami hanya menangkap haiwan ini untuk dijual namun sejak akhir-akhir ini belangkas semakin berkurangan.
"Hasil daripada jualan juga semakin hari semakin merosot kerana sejak dari dahulu saya sendiri tidak pernah terfikir untuk memulihara belangkas agar haiwan ini dapat terus membiak dengan baik," katanya ketika ditemui dalam program Kembara Media Perikanan 2013 anjuran Jabatan Perikanan baru-baru ini.
Bagaimanapun usaha menternak belangkas bukanlah sesuatu yang mudah, banyak usaha serta kos perlu dikeluarkan.
Usaha Ahmad yang bersungguh-sungguh memulihara taburan belangkas telah mendapat perhatian pihak Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) dan agensi tersebut telah mengeluarkan dana sebanyak RM35,000 untuk membina bilik penetasan belangkas untuknya.
Menerusi kemudahan tersebut, Ahmad kini mampu menetaskan hampir 100,000 ekor anak belangkas setiap tahun dan dilepaskan ke laut.
Anak belangkas yang baharu menetas memiliki saiz lebih kecil daripada syiling 10 sen dan tumbesarannya amat perlahan.
Untuk mencapai saiz syiling 10 sen, belangkas memerlukan jangka masa selama dua tahun.
Di pusat penetasan miliknya, Ahmad menjaga anak belangkas tersebut sehingga berumur dua tahun sebelum dilepaskan ke laut.
Tujuannya untuk memastikan kelangsungan hidup anak belangkas berada pada tahap yang tertinggi.
Bagaimanapun Ahmad tidak berkemampuan memelihara haiwan laut tersebut sehingga dewasa berikutan kekangan kewangan dan cara yang terbaik adalah melepaskan anak-anak belangkas kembali ke laut.
Pada masa yang sama Ahmad tetap meneruskan tangkapan belangkas untuk dieksport ke negara jiran, Thailand.
Akui Ahmad, usahanya menetas dan melepaskan kembali anak belangkas ke laut berbaloi apabila hasil tangkapan kini semakin meningkat.
"Jika kena pada musimnya iaitu pada bulan November sehingga Februari, hasil tangkapan mampu mencecah 1,000 ekor sebulan.
"Malah di Johor dan Melaka pernah dicatatkan hasil tangkapan mencecah lima hingga enam ribu ekor sebulan," katanya.
Ujar Ahmad, belangkas kebiasaannya mengambil masa hampir 15 tahun untuk matang, namun bagi belangkas betina apabila menginjak usia ke sembilan tahun, haiwan marin tersebut mula menghasilkan telur untuk disenyawa.
Saiz belangkas dewasa tidak menentu namun boleh dikategorikan antara berat 700 gram (g) sehingga satu kilogram (g) seekor.
Kini menerusi usaha tersebut, belangkas mampu membiak dengan lebih baik namun berapa ramaikah nelayan yang sanggup untuk melaksanakan usaha seperti Ahmad di negara ini dalam menyelamatkan haiwan prasejarah tersebut daripada diancam kepupusan.
Belangkas merupakan haiwan bercengkerang dan hidup di kawasan berair tetapi dalam keadaan tertentu, akan naik ke darat untuk tujuan bertelur.


Sumber Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140203/ag_01/Ternak-belangkas-elak-pupus#ixzz2xDjNgQ73
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Siakap sangkar terapung


MUSIM tengkujuh juga boleh mengurangkan pendaratan ikan memandangkan cuaca buruk itu mengancam keselamatan nelayan.
Pilihan yang ada ialah mengoptimumkan penggunaan sumber dari darat termasuk mengeluarkan lebih banyak ikan menerusi projek akuakultur.
Sebab itu kerajaan sentiasa memberi peluang kepada mana-mana pihak yang mempunyai cita cita untuk menjadi usahawan akuakultur, kerana bidang tersebut berpotensi besar untuk dimajukan.
Malah menerusi Bidang Keberhasilan Utama Ekonomi (NKEA), sektor pertanian telah dikenal pasti sebagai salah satu bidang di bawah Program Transformasi Ekonomi (ETP).
NKEA Pertanian memberi fokus kepada subsektor yang mempunyai potensi pertumbuhan yang besar yang dapat membantu negara untuk turut sama menyertai pasaran global yang semakin berkembang.
Pada masa yang sama, tumpuan akan turut diberikan kepada subsektor strategik dalam usaha menjamin bekalan makanan negara dengan pengenalan 16 Projek Permulaan (EPP) termasuk akuakultur EPP 4 sebagai contoh akan menumpukan kepada Pembangunan Ternakan Dalam Sangkar Secara Bersepadu, sekali gus membuktikan usaha kerajaan memberi anjakan kepada industri akuakultur.
Inisiatif tersebut wajar disahut oleh pengusaha dan meneroka peluang menjadikan akuakultur sebagai penjana kewangan dan meningkatkan taraf hidup.
Seorang daripada usahawan tersebut ialah Raja Zainuddin Raja Omar, 58, yang bermula sebagai penternak ikan sangkar marin secara kecil-kecilan.
Berkat kegigihan dan modal sendiri yang digunakan pada awalnya, dia kini muncul sebagai seorang pengusaha ternakan ikan sangkar marin berjaya.
“Projek saya bermula pada 2002 dan saya seorang mengusahakannya, tetapi tidaklah terlalu besar.
“Pada 2005 apabila Jabatan Perikanan mula memperkenalkan projek ini kepada orang ramai dan baharu ada dua dan tiga orang menyertai projek ini,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia dalam sesi taklimat kepada peserta lawatan Kembara AgroChallenge ke Projek ternakan Ikan Sangkar Marin di Pekan,Pahang baru-baru ini.
Jelasnya, projek berkenaan dijalankan secara berkelompok pada 2005 yang mana semua pengusaha telah bergotong royong untuk menguruskan projek dengan mengeluarkan modal sendiri. - Maszureen Hadzman


Sumber Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Agrobiz/20140127/ag_01/Siakap-sangkar-terapung#ixzz2xDihjuSW
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Thursday, December 12, 2013

Anak beranak saudagar puyuh

Oleh Roselan Abd Malek
Jamaluddin Ali, 57, dari Kampung Baharu, Jerantut, Pahang bukan nama asing dalam industri ternakan burung puyuh di daerah itu.
Bapa lima anak itu me­ngusahakan ternakan puyuh sejak 20 tahun lalu di tanah miliknya seluas 0.8 hektar dan kini pengeluar anak puyuh terbesar di Pahang. 
Dia mengusahakan anak puyuh melalui lima reban induk puyuh yang dibina di sekeliling rumah dan mampu me­ngeluarkan 120,000 anak puyuh sebulan. 

Katanya, jumlah itu belum mencukupi kerana permintaan terhadap anak puyuh kira-kira 300,000 sebulan.
Foto
ANAK dan ayah mengusahakan burung puyuh.

“Saya bukan saja membekalkan anak puyuh kepada pe­ngusaha di Pahang tetapi Johor, Melaka dan Terengganu,” katanya.

Menurut­nya, ketika awal pembabitan, dia bermula secara kecil-kecilan pada 1993 apabila dipilih sebagai peserta Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) daerah Jerantut. 

“Ketika itu saya mendapat ­bantuan 500 anak puyuh dari ­pejabat daerah untuk diternak sebagai puyuh pedaging selepas berkursus selama seminggu di Institut Kemajuan Ternakan Ayam (IKTA) di Johor Bahru,” katanya 

Selepas itu, ternakan puyuhnya mendapat ­permintaan tinggi pelanggan dan berkembang maju. 

Pada 1997, dia dikeluarkan daripada peserta PPRT kerana pendapatannya yang lumayan, malah mampu membesar dan memberikan pendidikan sempurna kepada lima anaknya itu hasil ternakan puyuh. 

Katanya, kesukaran mendapatkan bekalan anak puyuh menyebab­kan dia mengeluarkan anak puyuh sendiri. 

Dia mempelajari dari beberapa usahawan ­puyuh lain. 

“Akhirnya pada 2001, saya membuat pinjaman bank sebanyak RM30,000 untuk membeli ­sebuah ­mesin penetas telur ­terpakai dan mengeluarkan 20,000 anak puyuh 
sebulan untuk kegunaan sendiri. 

“Namun, berikutan ­permintaan tinggi daripada pe­ngusaha daging puyuh, saya hanya mengeluarkan anak puyuh dan tidak lagi menternak puyuh untuk daging,” kata­nya. 

Dia kini mengusahakan projek ternakan itu ­bersama anak sulung­nya, ­Mohammad ­Fahmi, 30, dan menubuhkan Syarikat Jafah.­ 

Mohammad Fahmi yang mendapat latihan di IKTA mempunyai visi ­mengeluarkan baka puyuh dalam kadar lebih banyak bagi menampung permintaan yang semakin mening­kat. 

Dua beranak itu memberanikan diri membeli sebuah mesin penetas terpakai buatan Belanda berharga RM200,000 yang mampu mengeluarkan 200,000 anak puyuh sebulan. 

Katanya, melalui mesin penetas baru ini kadar penetasannya lebih tinggi iaitu 80 hingga 90 peratus. 

Menurutnya, sebaik menetas, anak puyuh boleh dijual dengan harga 60 sen seekor. 

“Dari segi pasaran, kami tidak ada sebarang masalah kerana ramai pengusaha ternakan daging puyuh memerlukan kira-kira 300,000 anak puyuh sebulan. 

“Bagaimanapun, apa yang bimbangkan adalah kami tidak dapat ­menampung permintaan yang semakin tinggi kerana 5,000 induk sedia ada tidak mencukupi,” kata­nya.
Sumber:harian metro online

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails