Monday, September 3, 2012

PANDUAN MENANAM KELAPA


MENANAM KELAPA
(Kelapa MATAG, Kelapa MAWA, Kelapa Sawit)

Bagi meningkat bekalan kelapa bagi kegunaan tempatan, Jabatan Pertanian mempromosi tanaman kelapa yang dikenali dengan nama kelapa MATAG, hasil daripada kacukan kelapa Rendah Malaya dengan kelapa Tinggi Tagnanan dari Filipina.
Varieti-varieti kelapa yang terdapat di Malaysia ialah:-
  1. Kelapa Tinggi Malaya (Malayan Tall )
  2. Kelapa Rendah Merah Malaya (Malayan Red Dwarf, MRD)
  3. Kelapa Rendah Kuning Malaya (Malayan Yellow Dwarf, MYD)
  4. Kelapa Rendah Hijau Malaya (Malayan Green Dwarf, MGD)
  5. Kelapa MAWA (Malayan Dwarf X West Afrcan Tall)
  6. Kelapa MATAG (MYD/MRD X Tagnanan Tall)
  7. Kelapa Tinggi Afrika Barat
  8. Kelapa Tinggi Tagnanan
  9. Kelapa Tinggi Rennel
  10. Kelapa Wangi (Aromatic Dwarf)
  11. Kelapa MAREN (MYD.MRD X Rennel Tall)
  12. Kelapa MAMA (MYD/MRD X Malayan Tall)
  13. Kelapa Sawit
  1. KELAPA TINGGI MALAYA

    Kelapa Tinggi Malaya ialah kelapa tinggi yang berasal dari Malaysia dan ditanam meluas di kawasan pantai.  Jenis ini boleh hidup selama 80 hingga 90 tahun.  Pokok bersaiz besar dan tinggi.  Ketinggiannya boleh mencapai 15-18 meter.  Kelapa jenis ini mempunyai pertumbuhan yang cergas serta dapat tumbuh dipelbagai jenis tanah.

    Buah bersaiz besar, berbentuk bulat, berbiku tiga, leper di bahagian bawah serta mengandungi air yang banyak.  Ciri-ciri ini menjadikan ianya sesuai untuk dijual sebagai kelapa muda.  Purata buah setandan ialah 3-5 biji.
  2. KELAPA MAWA

    Kelapa MAWA ialah kelapa hibrid yang dihasilkan daripada pendebungaan silang kelapa Rendah Malaya dan Kelapa Tinggi Afrika Barat.  Ketinggian pokok boleh mencapai sehingga 15 meter.  Warna daun, bunga dan buahnya sama ada hijau atau jingga pucat bergantung kepada pokok induk (Pokok Kelapa Rendah Malaya).  Bilangan buah setandan ialah 14-16 biji.

3.     KELAPA RENDAH MALAYA

Kelapa Rendah Malaya berasal dari Malaysia.  Terdapat tiga jenis Kelapa Rendah Malaya iaitu kuning, merah dan hijau berdasarkan warna buahnya.  Kelapa Rendah Malaya merupakan pokok kelapa yang bersaiz kecil dan ketinggiannya boleh mencapai sehingga enam meter.  Saiz buahnya kecil manakala bilangan buah setandan boleh mencapai sehingga 15 biji atau lebih.  Pada masa ini pokok Kelapa Rendah Malaya tidak ditanam secara komersil dan hanya digunakan sebagai pokok hiasan dan pokok induk dalam pengeluaran benih hibrid kelapa seperti MAWA dan MATAG.
 
4.     KELAPA WANGI (KELAPA PANDAN)

Kelapa Wangi ialah kelapa jenis rendah yang diperkenalkan dari Thailand pada tahun 1971.  Di Thailand kelapa ini dipanggil sebagai 'Makprow Nam Horm' dan di peringkat antarabangsa dikenali sebagai 'aromatic dwarf'.  Keistimewaan kultivar kelapa wangi ialah isi dan buahnya berbau wangi pandan dan sesuai untuk diminum dan dimakan segar.  Ketinggian pokok boleh mencapai 6 meter.  Tandan dan buah berwarna hijau dan buahnya kecil berbentuk bulat berbiku tiga. 

Penanaman kelapa ini boleh dijalankan secara kepadatan tinggi dengan jarak tanaman 6 m x 6 m.  Ia mula mengeluarkan hasil apabila mencapai umur 3-4 tahun selepas ditanam di ladang.  Ketika berumur 3 tahun pengeluarannnya hanya 40-50% dan mencapai 100% apabila berumur 4 tahun.  Pokok kelapa wangi mengeluarkan 12-18 jambak bunga setahun.  Purata bilangan buah setandan di antara 10-15 biji tetapi boleh berkurangan pada musim kemarau atau jika kawasan dibanjiri air.  Setahun (tahun ke 13) ia boleh mengeluarkan 130-175 biji buah kelapa muda sepokok.  Dalam satu hektar (208 pokok) jumlah pengeluaran boleh mencapai 36,000-49,000 buah kelapa muda setahun.  Kandungan air bagi sebiji ialah lebih kurang 330 ml.  Anak kelapa pokok wangi boleh dikenali melalui bau pandan pada hujung akar yang dihancurkan. 

Melihat tandan buah-buah kelapa muda biasanya boleh dipetik pada umur 6-6 1/2 bulan selepas persenyawaan.  Kaedah yang digunakan ialah dengan melihat tandan buah serta saiz buah kecil (T-2) dan pembentukan seludang (T-3) di atas tandan buah kecil tersebut.  Tandan kelapa muda yang dipetik (T-1), tandan buah kelapa kecil (T-2) dan seludang (T-3) adalah selari atau terletak di atas satu sama lain.

5.    Pengedar dan pembekal anak benih kelapa pandan:

Untuk tempahan sila hubungi Ketua Stesen,
Pusat Pembangunan Komoditi Telok Bharu
36400 Hutan Melintang, Perak
Tel:  +605-6421100


Peringkat yang sesuai untuk kelapa botak
Di peringkat ini seludang (T-3) terbentuk penuh (70-90 cm) panjang tetapi belum memecah.  Di bawah seludang ini terdapat tandan buah kecil (T-2) di mana saiz lilitan adalah diantara 18-24 cm atau sebesar bola tenis.  Dengan ini tandan yang sebaris di bawah iaitu T-1 boleh dipetik untuk menghasilkan kelapa botak.

Peringkat yang sesuai untuk kelapa telur
Di peringkat ini seludang (t-3) telah pecah dan mengeluarkan mayangnya sebaris di bawah T-3 terdapat tandan buah kecil (T-2) di mana saiz lilitan adalah besar sedikit iaitu antara 22-26 cm, dengan ini tandan yang sebaris di bawah (T-2) iaitu (T-1) adalah tandan yang sesuai untuk menghasilkan kelapa telur.

*Benih kelapa ini boleh didapati daripada Pusat Pembangunan Komiditi, Teluk Bharu, Perak.
6.    Petua Memilih Kelapa Pandan
(sumber:  Wawasan Pertanian Bil. 10 Vol.1 Jilid 11)
7.    Sekiranya anda ingin membeli anak benih kelapa pandan dan tidak yakin sama ada benih yang dijual itu benih kelapa pandan atau tidak, ada satu petua yang boleh anda lakukan.  Patahkan sedikit bahagian hujung akar muda daripada anak pokok yang hendak dibeli.  Gentil bahagian akar yang dipatahkan tadi dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk sehingga hancur dan hidu baunya.  Sekiranya benih itu benar benih kelapa pandan anda pasti dapat menghidu bau harum daun pandan.  Selain bahagian akar, bahagian daun anak pokok benih kelapa pandan juga boleh dilakukan perkara yang sama tetapi biasanya pengusaha tapak semaian tidak membenarkan kerana akan mencacatkan anak benih.  Bau harum pandan lebih kuat di bahagian daun berbanding bahagian akar.(sumber:  Wawasan Pertanian Bil. 10 Vol.1 Jilid 11)
KELAPA MATAG

Kelapa MATAG ialah kelapa hibrid yang dihasilkan daripada pendebungaan silang Kelapa Rendah Malaya dan Kelapa Tagnanan.  Ketinggian pokok MATAG boleh mencapai 15 meter.  Daun, bunga dan buahnya berwarna sama ada hijau atau jingga pucat, bergantung kepada jenis pokok induk Kelapa Rendah Malaya.  Hasil purata bilangan buah kelapa dan berta kopra adalah lebih tinggi daripada hibrid MAWA. 

Kelapa MATAG boleh mengeluarkan antara 25 hingga 30 ribu biji buah setahun sehektar.  Buah kelapa yang dihasilkan sesuai untuk pelbagai kegunaan seperti untuk air kelapa muda, pengeluaran santan dan juga untuk kelapa (kopra).

Varieti ini mempunyai ciri-ciri agronomi yang baik seperti pertumbuhan yang 'robust' dan 'vigorous' di ladang.  Dengan pengurusan ladang yang baik dan hujan yang mencukupi, kelapa MATAG mula berbunga pada tahun ke 3 dan proses penuaian bolehlah dilakukan pada tahun ke 4.

Kelapa MATAG sesuai ditanam mengikut sistem penanaman tiga segi sama atau 'double hedge row pattern' sekiranya mengutipan hasil dirancangkan secara mekanisasi. (sila lihat rajah sistem tanaman). Kepadatan optimum yang disyorkan ialah 178-180 pokok sehektar.

Berbanding dengan kelapa MAWA, kelapa MATAG mengeluarkan buah yang lebih besar daripada MAWA walaupun isinya sama tebal.  Hasil MATAG pada enam tahun pertama didapati agak rendah sedikit (61-139 biji sepokok) daripada MAWA (75-151 biji sepokok).   Walau bagaimanapun, hasil kelapa MATAG meningkat mulai tahun ke tujuh ke atas, iaitu 153 biji sepokok dan boleh mencapai sehingga 161 biji sepokok berbanding dengan 157 biji bagi kelapa MAWA.

Dari segi pengeluaran kopra pula, MATAG mengeluarkan hasil kopra yang rendah pada enam tahun pertama iaitu 12.1 - 36.4 kg. berbanding dengan 16.4 - 33.0 kg. kopra bagi kelapa MAWA.  Selepas tahun ke 7 dan ke atas, hasil kopra daripada kelapa MATAG lebih tinggi, iaitu 42.2 kg. berbanding 34.3 kg. kopra daripada kelapa MAWA.

Secara keseluruhannya, kelapa varieti MATAG memberikan hasil buah kelapa yang tinggi dalam jangka masa panjang.  Saiz buah MATAG yang besar, bukan sahaja memberi kelebihan dari segi kos mengutip dan mengopek kulit, tetapi juga popular di kalangan pengguna domestik.
KEPERLUAN ASAS TANAMAN KELAPA
Faktor Iklim
Tanaman kelapa tidak sesuai ditanam di kawasan yang kurang hujan atau di kawasan yang mengalami musim kering yang panjang kerana kelapa tidak mempunyai akar tunjang.  Tanaman kelapa memerlukan jumlah hujan sebanyak 1300-2300 mm/tahun.  Musim kering yang berterusan selama 3 bulan (<50 27-28="27-28" bulan="bulan" ialah="ialah" kelapa.="kelapa." kelapa="kelapa" mm="mm" nbsp="nbsp" optimum="optimum" sesuai="sesuai" suhu="suhu" sup="sup" tanaman="tanaman" tidak="tidak" untuk="untuk">o
C.  Kawasan yang terlindung atau sentiasa mendapat tiupan angin kencang juga tidak sesuai untuk tanaman kelapa.
Tanaman kelapa memerlukan sinaran matahari tidak kurang daripada 2,000 jam/tahun dan kelembapan relatif antara 80-90%.  Kebanyakan tanaman kelapa ditanam pada ketinggian kurang dari 100 meter daripada aras laut.  Tanaman kelapa yang ditanam pada ketinggian melebihi ketinggian 900 meter lambat membesar dan mengeluarkan buah yang kecil dan sedikit.
Faktor Tanah
Kelapa boleh ditanam di kebanyakan jenis tanah.  Pada umumnya, tanaman kelapa memerlukan tanah yang rata, bersaliran baik, berprofil dalam, berstruktur lom berpasir dan subur. 
Zon Tanaman Kelapa
Di Semenanjung Malaysia, kebanyakan tanaman kelapa ditanam di kawasan pantai di atas tanah berlempung atau berpasir dan sedikit sahaja ditanam di kawasan pendalaman.  Di kawasan Pantai Barat, tumpuan tanaman kelapa ialah di Bagan Datuk, Perak;   Sabak Bernam, Selangor;   Batu Pahat, Muar dan Pontian, Johor.  Di Pantai Timur pula, tanaman kelapa tertumpu di Bachok, Kelantan;  Kuala Terengganu dan Besut, Terengganu.
PEMILIHAN BUAH KELAPA DAN PENYEMAIAN
Buah yang dipilih mestilah berwarna perang dan cukup matang, bersabut nipis, bebas daripada serangan perosak dan penyakit serta berkocak air di dalamnya.  Buah-buah ini perlu disimpan di tempat terlindung daripada cahaya matahari selama dua minggu untuk percambahan yang seragam.
Buah-buah kelapa perlu dicambah terlebih dahulu sebelum disemai.  Untuk mempercepatkan percambahan, buah kelapa yang dipilih dipotong sedikit bahagian sabut atas (widest hump of the nut) sepanjang 5 cm garis pusat dan lebih kurang 1.0 cm dalam.  Biji benih disusun rapat secara mendatar pada jarak 30 cm dalam baris x 30 cm antara baris di dalam petak semaian dengan mendedahkan satu pertiga bahagian kelapa di atas permukaan pasir.  Penyiraman dilakukan 1-2 kali sehari bergantung kepada keadaan cuaca.  Jangka masa percambahan biji benih mengikut kultivar ialah:-
 
Kelapa Tinggi Malaya
Kelapa Rendah
Kelapa MATAG
Kelapa Pandan
-
-
-
-
10 - 12 minggu
4 - 7 minggu
4 - 6 minggu
4 - 7 minggu
Biji benih yang normal dan cergas dipilih dan dicabut menggunakan cangkul.  Bahagian akarnya dipotong sepanjang 5 cm daripada pangkal sebelum diubah ke polibeg atau tapak semaian ladang.
Semaian menggunakan polibeg
Kaedah ini mempunyai kebaikan seperti kadar pertumbuhan yang lebih cergas dan serata dengan adanya pembajaan, akar tidak rosak semasa menanam di ladang, kerosakan semasa pengangkutan dari tempat semaian di ladang pokok dapat dikurangkan, kadar pertumbuhan akar yang baik dan cepat selepas ditanam dan tiada atau kurang masalah trasplanting shock.  Anak benih di dalam polibeg boleh disimpan selama 10 bulan selepas diubah.
Campuran tanah yang disyorkan ialah 3 bahagian tanah atas dan 1 bahagian pasir.  Bagi setiap polibeg sejumlah 113 gm baja fostat dan 113 gm kapur digunakan.  Pemulihan dan penakaian anak benih di dalam polibeg yang tidak subur dibuat empat bulan selepas diubah dan diteruskan sehingga anak benih berumur 8 bulan.  Naungan 30% - 50% diberi kepada anak benih semasa proses pengerasan.  Anak benih sesuai ditanam di ladang apabila berumur 6-8 bulan.  Anak benih yang cergas dicabut dengan berhati-hati selepas menggemburkan tanah di pangkalnya.  Semasa mencabut anak benih elakkan daripada memegang bahagian pucuk dan daunnya bagi mengelakkan kecederaan.  Jarak susunan polibeg yang disyorkan adalah seperti di bawah:-
Saiz polibeg
Jarak susunan
Jangkamasa disimpan selepas diubah
Jumlah polibeg sehektar
45 cm x 45 cm
45 cm x 45 cm
60 cm x 60 cm x 60 cm
80 cm x 80 cm x 80 cm
6-7 bulan
8-9 bulan
20,000 pokok
18,000 pokok

Semaian di ladang
Untuk tapak semaian di ladang, kawasan yang dipilih hendaklah mempunyai sistem saliran yang baik, tidak ditenggelami air dan berdekatan dengan sumber air.  Petak-petak selebar 1.2 m  - 1.5 m dengan ketinggian 0.2 m dan panjang mengikut kesesuaian tempat dibuat.  Jarak semaian anak benih yang disyorkan ialah 0.5 m x 0.5 m.  Anak benih yang berumur 6-8 bulan, normal dan cergas dicabut dengan berhati-hati selepas menggemburkan tanah di pangkalnya.  Semasa mencabut anak benih elakkan daripada memegang bahagian pucuk dan daunnya bagi mengelakkan kecederaan.  Aktiviti penakaian dijalankan sama seperti penyelasan penakaian anak benih semaian menggunakan polibeg.
Pembersihan tanah
Kawasan yang hendak dimajukan dengan kelapa perlulah kawasan terbuka dan bebas daripada pokok-pokok dan anak pokok kayu yang tidak dikehendaki.  Bagi kawasan bekas kelapa tua, sebaik-baiknya pembersihan kawasan dilakukan dengan menggunakan jentolak.  Jentolak ini akan menumbangkan, menghancur batang kelapa dan menyusunnya mengikut barisan tertentu.  Dengan cara ini proses pereputan dan aktiviti-aktiviti ladang seterusnya dapat dilaksanakan dengan lebih mudah.
Menanam kekacang penutup bumi
Setelah pembersihan kawasan selesai, penanaman tanaman kekacang penutup bumi perlu dijalankan.  Penanaman ini bertujuan untuk mengawal hakisan tanah, kehilangan nutrien melalui larut resap, menyuburkan tanah dengan penambahan nitrogen dalam tanah, mengekal kelembapan tanah, memperbaiki struktur tanah dan pengudaraan dalam tanah serta mencegah pertumbuhan rumpai.
Campuran jenis kekacang yang sesuai ialah 3 bahagian Calapogonium mucunoides, 2 bahagian Pueraria phaseoloides dan 1 bahagian Ceutrosema pubescens.  Tanaman kekacang ditanam di kawasan selebar dua meter diantara tiap baris anak benih kelapa.  Bagi tanah BRIS disyorkan menanam kekacang jenis Stylosauthes gracillis secara berbaris dengan jarak satu meter ataupun secara berpetak 1.0 meter x 1.0 meter.  Biji benih kekacang penutup bumi hendaklah yang bermutu tinggi dengan kadar percambahan melebihi 80%.  Rawatan dengan air panas bersuhu 75oc (campuran dua bahagian air yang mendidih dengan satu bahagian air sejuk) disyorkan untuk memecahkan kulit biji benih yang keras.  Rendamkan biji benih di dalam air panas suam selama 2 jam sebelum ditoskan.  Biji benih yang telah dirawat dengan rawatan air panas mesti ditanam pada keesokan harinya.
Pembajaan bagi tanaman kekacang
Umur Tanaman
Jenis Baja
Kuantiti Baja (Kg/Ha)
Semasa menanam (sepanjang laur tanaman)
3-4 minggu
3 bulan
8 bulan
Baja debu fostat asli
12:12:17:2 + TE
Baja debu fostat asli
Baja debu fostat asli
125
63
250
125
Jarak tanaman mengikut sistem tiga segi sama
Jenis Kelapa
Jarak Tanaman
Bilangan Pokok/Ha
Kelapa Tinggi
Kelapa MAWA
Kelapa Rendah
Kelapa Wangi
9 m x 9 m
8 m x 8 m
6 m x 6 m
6 m x 6 m
124
156
278
278
Penanaman di ladang
Saiz lubang tanaman berukuran 0.6m x 0.6m x 0.6m perlu disediakan.  Seterusnya 200 gm baja fostat dimasukkan ke dalam lubang dan gaulkan bersama-sama tanah atas.  Selepas dua minggu, anak-anak pokok kelapa ditanam ke dalam lubang tersebut.  Anak-anak kelapa ini hendaklah terlebih dahulu disiram sebelum ditanam.  Aktiviti menanam perlu dirancang supaya dapat bermula pada awal musim hujan.  Menanam anak kelapa dijalankan dengan meletak anak pokok ke dalam lubang tanaman dan ditegakkan.  Tanah dimasukkan ke dalam lubang dan dipadatkan dengan memijak-mijak di sekeliling pangkal anak kelapa.  Elakkan daripada memijak akar pokok.
Pemangkasan
Aktiviti pemangkasan dijalankan secara minima dengan penumpuan kepada pembuangan pelepah-pelepah tua sahaja.
 
KAWALAN PEROSAK SERANGGA
Serangan yang teruk boleh menyebabkan pokok berbuah kecil, tidakk mengeluarkan buah atau boleh menyebabkan mati.  Perosak-perosak serangga yang penting bagi tanaman kelapa adalah seperti berikut:-
  • Kubang Tanduk (Orycetes rhinocerous)
    Warna hitam berstruktur sumbu di atas kepalanya.  Menyebabkan kerosakan dengan mengorek ke dalam pucuk dan memakan tisu-tisu lembut kelapa.  Apabila pelepak membesar, daun kelapa akan membentuk seakan-akan kipas.  Serangan yang teruk menyebabkan air bertakung di dalam lubang yang dikorek.  Pucuk akan rebut dan musnah.

    Tindakan:
    Semua batang kelapa yang tumbang / dipotong perlu dipotong kecil-kecil dan bakar (menghapuskan tempat pembiakan kumbang tanduk di ladang).  Bagi pokok yang masih kecil, letakkan 1-2 biji 'moth ball', 3-4 butiran racun carbofuran di pelepah muda bagi mengurangkan serangan kumbang tanduk.
     
  • Kumbang Jalur Merah (Rhynchophorus schach)
    Mempunyai kepak berwarna hitam, torek berwarna hitam dengan jalur-jalur merah.  Larva memakan pucuk sehingga boleh menyebabkan pokok mati.

    Tindakan:
    Suntik batang kelapa dengan racun monocrotphos / methamidosphos sebanyak 5-10 ml/pokok.  Bagi pokok yang masih kecil, letakkan 3-4 butiran carbofuran pada lubang di pucuk pokok bagi membunuh serangga ini.
     
  • Rama-rama Artona (Artona catoxantha)
    Berwarna merah perang dan hujung kepak berwarna kuning.  Larva memakan daun kelapa daripada bawah dan meninggalkan kesan makan yang berlajur-jalur di atas daun.  Daun yang teruk diserang akan kelihatan seperti terbakar.

    Tindakan:
    Jika serangan berlaku di musim kering, kawal secara suntikan batang dengan racun monocrotophos (azordin) atau metamidophos (tamaron) pada kadar 5-10 m/pokok (sebelum larva membentuk pupa).  Hujan lebat semasa serangan berlaku mengawal perosak ini menjatuhkan larva ke tanah.
     
  • Ulat Beluncas (Setora nitens)
    Berwarna perang dan bertelur di bawah daun kelapa.  Larva memakan daun daripada tepi ataupun tengah sehingga tembus dan meninggalkan bergerigi pada daun.

    Tindakan:
    Kawal secara suntikan batang racun monocrotophos atau metamidophos pada 5-10 ml/pokok.
     
  • Rama-rama Haidari (Hidari irava)
    Berwarna perang dengan empat titik kuning di tengah-tengah kepak.  Larva hidup di bawah lipatan daun kelapa dan memakan daun daripada atas ke bawah dengan tanda daun tingga lidi.

    Tindakan:
    Tiada kawalan kimia disyorkan bagi perosak ini.
     
  • Kumbang Plesispa (Plesispa reichei)
    Berbadan leper dan berwarna coklat tua. Larva berwarna kuning.  Dewasa dan larva memakan permukaan daun menyebabkan daun-daun sedikit bergulung.  Terdapat tompok-tompok bekas makan di atas daun.  Serangan pada anak benih boleh menyebabkan pokok terencat.

    Tindakan:
    Tiada kawalan kimia disyorkan bagi perosak ini.
     
  • Kumbang Tandok (Oryctes rhinoceros, L)
    Sila lihat ulasan mengenai kumbang tandok di sini (klik) !
     
KAWALAN PENYAKIT
  • Bintik-bintik Daun:
    Jarangkan anak benih di tapak semaian.  Jika perlu, disyorkan semburan dengan racun kulat Captan pada kadar 0.2% bahan aktif.
     
  • Hawa Bebenang Putih
    Jaga kebersihan dan pengaliran air yang baik di tapak semaian.  Musnahkan anak benih yang teruk diserang.
     
  • Lagi Penyakit-penyakit Kelapa
    Sila klik di sini untuk maklumat seterusnya!

KEMATANGAN BUAH
Bagi semua jenis kelapa, buah matang dalam masa 14 bulan selepas seludang pecah.  Buah yang matang boleh dikenali dengan perubahan warna kulit daripada warna hijau kepada warna keperangan dan terdengar bunyi kocakan air apabila buah digoncang.  Di ladang-ladang, kutipan hasil dibuat 45 hari sekali iaitu 8 kali setahun, kerana jika kutipan dibuat 60 hari sekali didapati banyak buah yang telah gugur.
Kelapa jenis rendah mula berbuah 4 tahun dan kelapa jenis tinggi 6 tahun selepas menanam dan jika dijaga dengan sempurna akan berbuah sehingga berumur 60 tahun atau lebih.  Kelapa jenis MAWA pula mulai berbuah selepas 3 1/2 tahun.
PENGENDALIAN PASCA TUAI
Pengendalian di rumah pembungkusan:

Buah kelapa dikutip dan dihimpun di ladang dan dihantar ke rumah pembungkusan untuk digredkan.  Buah kelapa digredkan kepada Gred A, AB, ABC, ABCD / LONG dan Kelapa Belah berdasarkan lilitan buah seperti berikut:-
 
Gred
Lilitan (cm)
Harga (sen)
A
AB
ABC
ABCD /LONG
Kelapa Belah
Lebih 45 cm
40-45 cm
35-40 cm
30-35 cm
 
26
24
22
16
14
Pembungkusan dan pengangkutan hasil
Buah-buah kelapa tidak dirawat atau dibungkus selepas dikutip.  Buah-buah kelapa tua diangkut dengan lori.  Tandan kelapa muda juga diangkut dengan lori tanpa pembungkusan.

Pusat Komoditi Teluk Bharu - Pengeluar Benih Kelapa Pandan di Perak
Stesen Pembangunan Komoditi Teluk Bharu yang ditubuhkan pada tahun 1965 dengan keluasan 80 hektar mempunyai germplasma kelapa Matag, Mawa, Maren, Tagnanan, West African Tall, Renell, Rambai, Manis, Macapuno dan pelbagai asessi Malayan Tall.  Terdapat blok Kelapa Pandan seluas 15.25 ha. dengan bilangan 3,500 pokok yang digunakan untuk pengeluaran benih.  Stesen ini mengeluarkan benih Kelapa Pandan diantara 15,000 hingga 30,000 anak pokok setahun bagi menampung keperluan seluruh Malaysia khususnya projek kelapa Jabatan Pertanian.
Anak benih berumur lebih 120 hari yang telah lulus peringkat penakaian sedia untuk edaran dan dijual dengan harga RM4.00 sepokok.   Untuk tempatan, sila hubungi 

Ketua Stesen,
Pusat Pembangunan Komoditi Teluk Bharu,
36400 Hutan Melintang. 
Tel:  605-6421100.

Tuesday, June 26, 2012

RM20j bantu penanam kenaf


PASIR PUTEH 25 Jun - Kementerian Perusahaan, Perladangan dan Komoditi memperuntukkan RM20 juta di bawah dana khas kepada penanam kenaf untuk mengusahakan 5,000 hektar tanaman itu pada tahun ini.

Timbalan Menterinya, Datuk Hamzah Zainuddin berkata, setiap penanam akan menerima bantuan RM2,385 semusim, tidak termasuk beberapa skim insentif lain dalam usaha meningkatkan hasil kenaf negara yang kini mendapat permintaan tinggi di negara maju.

Katanya, sehingga kini, penanaman kenaf di seluruh negara belum mencapai 2,000 hektar dan Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara (LKTN) sedang berusaha mencapai sasaran itu.

"Antara insentif diperkenalkan tahun ini ialah bonus penuaian kenaf RM100 per tan, pengangkutan RM100 per tan dan RM100 hingga RM250 bagi hasil melebihi lima hingga 15 tan setiap hektar semusim," katanya selepas merasmikan majlis penuaian kenaf di Kampung Bukit Akar dekat sini hari ini.
Sumber:utusan malaysia

Kenaf komoditi serbaguna



Mesin menuai kenaf memotong tumbuhan tersebut bagi mendapatkan biji benih dan serat tumbuhan itu di Ladang Biji Benih Kenaf di Kampung Pering, Kodiang.

Kenaf adalah pokok yang ditanam untuk menghasilkan serat,yang mempunyai potensi besar dalam aplikasi komersial pelbagai industri.

Dalam hubungan ini, Lembaga Kenaf dan Tembakau Negara (LKTN) telah dipertanggungjawab untuk menerokai potensi tumbuhan itu sebagai komoditi eksport baru Malaysia.

Pada 2008, Kementerian Perusahaan, Perladangan dan Komoditi menyatakan kenaf akan menjadi sumber tanaman baru kepada penduduk luar bandar khususnya di kawasan tanah Beris yang sesuai dengan tanaman itu.

LKTN yang dipertanggungjawabkan bagi menjadikan kenaf sebagai tanaman utama petani selain tembakau, kini mengorak langkah bagi merealisasikan matlamat itu.
Pengerusi LKTN, Datuk Ismail Kassim ketika membawa wartawan ke Pusat Pemprosesan Biji Benih Kenaf Beseri baru-baru ini, berkata, matlamat lembaga itu ialah mengkomersialkan kenaf sehingga ke peringkat global.

"LKTN juga sedang bekerjasama dengan Institut Penyelidikan Pertanian Malaysia (MARDI) bagi melaksanakan percubaan verifikasi benih kenaf baru iaitu KB6 di Bukit Tangga, Kedah dan bekerjasama dengan Fujian Agriculture and Forestry Universiti bagi pembiakan benih kenaf F992 bermula Ogos 2011," katanya.

Bermula 2006, pada awalnya pengeluaran biji benih kenaf hanya mampu dihasilkan sebanyak 7,190 kilogram dan terus meningkat setiap tahun. Pada tahun lepas, biji benih yang dikeluarkan itu mampu mencapai 151,250 kilogram.

Oleh kerana Kedah dan Perlis mempunyai musim kemarau yang panjang, maka kedua-dua negeri itu paling sesuai untuk ditanam kenaf bagi pengeluaran biji benih.

Ismail berkata, tanaman kenaf sangat sesuai kerana hasilnya yang sangat tinggi dan mampu mengeluarkan petani daripada garis kemiskinan.

Katanya, petani boleh mendapat keuntungan bersih kira-kira RM2,000 atau RM3,000 dalam sehektar.
''Sebab itu, yang paling penting adalah bagaimana untuk menghasilkan kenaf bermutu tinggi. Ini memerlukan kajian dan penyelidikan oleh LKTN," katanya.

Kenaf sebenarnya sangat mudah ditanam dan petani hanya perlu mempraktikkan sistem 3T iaitu tanam, tengok dan tuai.

''LKTN akan membantu petani untuk menanam kenaf di samping memasarkannya," katanya.
Beliau berkata buat masa ini benih kenaf banyak diimport dari negara maju dalam bidang tanaman itu seperti China, Mexico, Australia dan Amerika Syarikat.

Ketua Pengarah LKTN, Ahmad Loman ketika ditemui di ladang benih kenaf di Kampung Pering, Kodiang, Kedah pula berharap lebih ramai petani menceburi penanaman kenaf.
"Contohnya, di ladang ini kita menggalakkan petani menanam kenaf sebagai tanaman sampingan bersama tanaman lain, yang juga melibatkan bekas siswazah," katanya.
Ahmad berkata, sasaran LKTN pada tahun ini adalah menanam kenaf pada skala lebih besar iaitu kira-kira 3,000 hektar tanah di seluruh negara terutama tanah terbiar.

Seorang bekas siswazah dari Universiti Putra Malaysia, Imran Fahmi Tajul Ariffin, 25, berkata tanaman kenaf yang diusahakannya di ladang itu ternyata memberi pulangan lumayan.
"Semuanya hasil usaha LKTN dan kami perlu komited dalam mengusahakannya dan saya rasa inilah tanaman masa depan yang sangat menguntungkan," katanya.

Beliau berharap lebih ramai siswazah yang belum mendapat pekerjaan agar tidak malu terbabit dalam bidang pertanian terutama penanaman kenaf.

Potensi kenaf
Sementara itu, Ahmad menambah, LKTN melihat potensi kenaf ini sangat besar pada masa hadapan terutama dalam bidang automobil kerana beberapa pembuat kereta ternama seperti Toyota dan Honda kini mula merangka badan kenderaan yang diperbuat daripada kenaf.

"Toyota sudah mula mengorak langkah memperkenalkan kereta hibrid yang diperbuat daripada gentian kenaf untuk badan kenderaan. Kita berharap syarikat automobil tempatan seperti Proton dan Perodua turut menjalankan kajian mengenainya," katanya.

Beliau berkata, LKTN bercadang mengadakan perbincangan dengan syarikat automobil tempatan berhubung perkara itu.

Ahmad berkata walaupun ia mengambil masa untuk melihat kejayaan industri kenaf namun beliau yakin akan potensi tanaman itu adalah sesuatu yang tidak ada tandingnya.

Kenaf ibarat lubuk emas yang belum diteroka sepenuhnya dan sudah sampai masanya semua pihak bersama-sama meneroka hasil alam ini, katanya. - Bernama

Friday, May 25, 2012

Pemborong ikan usahawan keropok


Pekerja memasukkan bancuhan sata ke dalam ketuhar.
MENYEDARI produk berasaskan ikan mampu memberi pulangan berlipat kali ganda terutama jika dikomersialkan sekitar ibu kota, seorang pemborong ikan tekad meninggalkan kampung halaman untuk mencuba peluang tersebut.
Keputusan berhijrah dari Terengganu ke ibu negara pada tahun 1977 merupakan percaturan yang terpaksa diambil walaupun pada mulanya dia sendiri tidak yakin dengan tindakannya itu .
Namun bagi Wan Mohd. Yusof Ali, 59, keputusan itu merupakan antara risiko yang harus ditanggung usahawan jika berhasrat untuk memajukan perniagaan mereka.
"Jika tidak berani dan bersedia untuk menanggung risiko, sampai bila-bila pun kita tidak akan maju.
''Golongan usahawan kecil dan sederhana terutamanya akan terus ketinggalan dalam arus pemodenan negara," katanya ketika ditemui di kilang pemprosesan keropok lekor miliknya di Bukit Jelutong, Shah Alam, baru-baru ini.
Berkongsi pengalaman mengusahakan Twin Softa Food Enterprise (Softa), dia yang merupakan pemborong ikan di Pasar Borong Selayang mendapat idea untuk mengusahakan keropok lekor setelah menyedari lebihan ikan terpaksa dijual pada harga yang jauh lebih murah setiap hari.
Menyedari perkara tersebut akan memberi kesan negatif terhadap perniagaannya, dia mendapat idea untuk memproses lebihan ikan tersebut menjadi keropok lekor dan bercita-cita mengkomersialkan hasil keluarannya.
Pada awal pembabitan, dia mengusahakan keropok perusahaan secara kecil-kecilan di belakang rumahnya yang terletak di Kampung Semarak, Sentul bersama isteri, Che Latifah Ahmat.
Dengan modal permulaan sebanyak RM1,000 untuk membina bangsal, dia bersama isteri menghasilkan keropok lekor secara manual dan tradisional tanpa sebarang peralatan sokongan.
"Memandangkan saya berasal daripada keluarga nelayan dan kebanyakan penduduk sekitar kampung juga merupakan pengusaha keropok lekor, saya dapat ilmu pemprosesan melalui pemerhatian serta tunjuk ajar dari mereka.
"Dari situ, saya menggunakan segala ilmu pengetahuan dan pengalaman untuk memproses sendiri keropok lekor.
"Sebagai permulaan, kami hanya dapat menghasilkan lima hingga 10 kilogram keropok lekor sahaja sehari satu hari," katanya ketika menceritakan pengalamannya memulakan perusahaan keropok lekor.
Oleh kerana kekangan tugas sebagai pemborong ikan, dia hanya dapat memasarkan keropok lekor keluaran syarikatnya kepada beberapa orang penjual di pasar malam sekitar Selayang.
Menyedari sambutan yang semakin menggalakkan daripada pelanggan, Wan Mohd. Yusof mengambil keputusan untuk berpindah ke sebuah lot tanah di Kampung Padang Balang, Sentul bagi memudahkan pengeluaran keropok berkenaan.
Selain penghasilan produk utama seperti keropok lekor, kini Softa sedang giat mempromosikan produk sejuk beku lain seperti sata dan otak-otak.
Menurut Wan Mohd. Yusof, kedua-dua produk tersebut dihasilkan dalam pelbagai variasi seperti inti sata dibalut kulit popia dan otak-otak tradisional yang dibungkus dalam daun pisang.
Sehingga kini, produk sejuk beku Softa telah berada di beberapa pasar raya sejuk beku sekitar Lembah Klang serta turut menjadi pemborong kepada peniaga pasar malam sekitarnya.
Mengenai perancangan memajukan rangkaian jenama Softa, Wan Mohd Yusof menjelaskan, promosi kini sedang giat dijalankan termasuk menggunakan lori bergerak ketika Festival Halal, Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) dan sebagainya.
"Bagi memperkenalkan rangkaian produk, Softa menyertai pameran makanan halal seperti Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA), MIHAS dan sebagainya supaya orang ramai dapat mengenali produk kami dengan lebih dekat.
"Kami percaya, dengan menyertai pameran seperti itu, orang ramai dapat rasa sendiri keenakan rangkaian produk kami sekali gus akan memilih jenama ini sebagai pilihan di masa akan datang," ujarnya penuh yakin.
Ketika ditanya mengenai sumber bekalan isi ikan, dia menjelaskan, pelbagai spesies ikan terpilih digunakan bagi menyediakan keropok lekor dan produk lain.
Jelasnya bahan mentah tersebut didatangkan khas dari Besut, Terengganu dan Kedah dua kali seminggu dengan setiap bekalan sebanyak tiga tan.
Berdasarkan bekalan bahan mentah, Softa berupaya menghasilkan sehingga dua tan keropok lekor dan 30 kilogram sata setiap hari selain produk sampingan lain seperti bebola ikan.
Dengan bantuan seramai 30 orang pekerja di kilangnya yang terletak di Bukit Beruntung, kini Softa mampu memenuhi permintaan pelanggan sekitar Seremban, Melaka, Perak , Pahang dan Terengganu.

Saturday, May 12, 2012

Rezeki jus mengkudu




KOTA BHARU 17 April - Kecewa dengan tindakan sebuah syarikat yang mungkir janji untuk membeli daun dan buah mengkudu yang diusahakannya, Wan Salamah Zakaria, 59, dari Kampung Lancang, Ketereh dekat sini, nekad memproses sendiri bahan tersebut untuk dijadikan minuman kesihatan.
Berkat kesabaran dan kesungguhannya, Wan Salamah, ibu tunggal kepada sembilan orang anak, akhirnya mampu mengeluarkan jus mengkudu menggunakan jenama De Salama sejak lima tahun lalu.
Pemilik syarikat SM Positif Enterprise yang berpangkalan di Jalan Padang Tembak, Pengkalan Chepa itu memberitahu, pada awalnya syarikat hanya mampu menghasilkan 200 botol jus mengkudu untuk kegunaan pesakit kencing manis dan darah tinggi sekitar kawasan kampungnya.

Monday, April 9, 2012

Petua pisang berbuah serentak

pokok berusia 21 hari ..sedia dipindahkan.
pokok berusia 2 bln...

tau tak camne nak bagi pisang berbuah serentak supaya tuai pun beli serentak.. ok..sarjan aku ni org pontian, die pun de tanam pisang tanduk emm setau aku de 4 ekar tanaman pisang die usahakan.. pendek cerita, dia de bg satu teknik untuk pisang berbuah serentak yang bolei diguna pakai.. caranya, bila pokok pisang tumbuh setinggi kebih kurang 1 1/2 meter, kite tebang bahagian atas tuk semua pokok supaya pokok boleh keluar daun baru dan meneruskan proses tumbesarannya dan akan mengeluarkan buah dengan serentak..emmm.. nanti aku de masa aku nak melawat kebun dia..tengok dan pelajari teknik ni..

petue lain..semasa menanam benih pisang, tanam secara baringkan benih, tujuannya ialah benih akan mengeluarkan daun baru dan berbuah serentak..
 
Sumber:  http://infotani-agro.blogspot.com 

Cara-cara pembiakan pisang tanduk



Anak Pisang  tanduk ni jenis yang  lambat nak besar..tunas banyak di sekeliling induk pokok.. so aku guna cara cam yang aku nak tunjukkan kat korang ni..rasanya lagi senang aku kot..  cara-caranya:






  K  korek umbisi dari induk, pastikan umbisi yang dikorek tu cukup besar la gak..lebih kurang la..
Pastu..bersihkan umbisi dari kotoran tanah dan sebagainya.Buang semua akar dengan pisau dan berus skit biar bersih.




1.       Sediakan air panas 50 darjah, dan rendamkan benih selama 10- 20 minit supaya cacing namatod dan organism lain mati..ni cara budget laa..atau boleh direndam dengan air bancuhan racun kulat dan racun serangga..


Kemudian, sapu skit hormone pengalak akar dan tanam dalam polybeg  atau taman terus pun bleh..
Lepas 21 hari, benih mula keluar daun..pastikan pokok disiram 2 kali sehari..tapi aku siram malam sekali jek..maklumlah aku kerja gi pagi blik malam..tapi jadi gak..
 
Sumber : http://infotani-agro.blogspot.com/2011/03/cara-cara-pembiakan-pisang-tanduk.html  

Monday, March 26, 2012

Membangun industri arowana

MINAT orang ramai terhadap ikan hiasan antara punca mengapa ikan arowana turut mendapat perhatian luar basa.

Di negara ini, terdapat pelbagai jenis ikan hiasan seperti discus dan angelfish, live bearer seperti gapi, swordtail dan molly, Cyprinid seperti tiger barb, cherry barb dan rosy barb dan Characid seperti pelbagai jenis tetra. Ikan yang paling terkenal di negara kita ialah arowana.

Ikan berkenaan tergolong digolongkan dalam famili Osteoglossidae iaitu keluarga ikan yang dikenal sebagai ikan lidah bertulang (bonytongue).

Ikan ini digelar sedemikian kerana struktur lidahnya berbentuk tulang yang keras dan kesat berfungsi sebagai gigi pencengkam sesuai dengan kelakuan pemakanannya sebagai ikan pemangsa.

Jabatan Perikanan merupakan agensi kerajaan yang menjadi peneraju dalam pembangunan industri ikan hiasan di negara ini.

Industri tersebut mula berkembang sejak 2005 dengan kadar pertumbuhan 15 peratus sehingga tahun 2009.

Kira-kira 80 peratus daripada pengeluaran ikan hiasan negara adalah untuk pasaran eksport ke beberapa negara seperti Amerika Syarikat, Jepun dan beberapa negara Kesatuan Eropah seperti Perancis, Jerman dan United Kingdom.

Sehingga hari ini, Malaysia merupakan pengeluar kedua terbesar arowana di Asia selepas negara jiran Indonesia.

Pengarah Bahagian Pembangunan Akuakultur Jabatan Perikanan, Nik Ab. Wahab Mat Diah berkata, ikan arowana merupakan sebahagian daripada komponen pembangunan haiwan akuatik yang turut merangkumi tumbuhan akuatik.

Haiwan akuatik tersebut antaranya termasuklah ikan hiasan seperti , ikan emas, discus, ikan koi, dan ikam beta (ikan laga), sepat dan gapi.

Nik Ab. Wahab berkata, beberapa program penyelidikan dan pembangunan melibatkan ikan arowana telah dirancang dan dilaksanakan.

Antara kejayaan tersebut ialah pembiakan pada 1996 yang dilaksanakan di Pusat Penyelidikan Perikanan Air Tawar (PPPAT) di Batu Berendam Melaka dan membangunkan standard kualiti untuk arowana dengan kerjasama SIRIM Berhad.

“Penyelidikan lain termasuk penentuan strain atau jenis dan jantina arowana mengikut teknik biosensor dengan hanya menggunakan sampel sisik sahaja,” kata beliau.

Pihaknya juga melaksanakan program pemuliharaan arowana di Tasik Bukit Merah yang mana matlamatnya ialah populasi arowana di kawasan itu akan dapat dipulihkan dalam tempoh lima tahun akan datang.

Pada masa ini program penyelidikan dijalankan di Pusat Penyelidikan Perikanan Air Tawar (FRI Glami Lemi), Titi, Jelebu, yang terletak kira-kira 15 kilometer dari Kuala Klawang, Negeri Sembilan bagi menggantikan PPPAT beroperasi di Batu Berendam, Melaka.

Nik Ab. Wahab berkata, FRI Glami Lemi memberi tumpuan kepada aktiviti penyelidikan dan pembangunan terutama daripada segi pengeluaran hibrid baru, pengenalan identifikasi menerusi teknik molekular serta aktiviti krioawetan semen.

“Kita dalam proses pemilihan induk untuk aktiviti biakbaka daripada spesies liar bagi meningkatkan populasi,” katanya.

Selain aktiviti penyelidikan dan pembangunan Jabatan Perikanan juga kata beliau, mengawal selia urusan import dan mengurus pengeluaran permit eksport memandangkan pengusaha arowana perlu memperoleh permit Konvensyen Perdagangan Antarabangsa Mengenai Spesies Flora dan Fauna Terancam (CITES).

Begitu juga mengenai sijil kesihatan ikan arowana yang perlu diperoleh daripada jabatan tersebut.

Dengan jumlah pengusaha mencecah 140 orang yang mana 87 daripadanya beroperasi di Kerian Perak, beliau yakin industri tersebut akan terus meningkat pada masa akan datang.

“Industri arowana perlu berkembang sebagai satu peluang perniagaan yang telah pun dimasukkan di bawah Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA),” ujarnya.

Dalam pada itu, Pusat Ikan Hiasan di Enggor, Kuala Kangsar, Perak memberi peluang kepada mereka yang berminat untuk menceburi industri tersebut melalui latihan, kemahiran dan pengetahuan dalam aspek ternakan dan pengurusan ternakan.

Sementara itu, menurut Penyelidik Kanan Bahagian Penyelidikan Perikanan Air Tawar Glemi Lemi , Mohamad Zaini Suleiman, industri penternakan arowana telah berkembang pesat di negara ini sejak 2005.

Sebagai tempat asal arowana, jenis terbaik di dunia iaitu arowana emas Malaysia merupakan sebuah 'kilang' pengeluar pelbagai jenis arowana untuk pasaran global.

Pelbagai jenis arowana kita di pasaran di peringkat global seperti jenis Blue based gold, cross backed gold, high backed gold, golden head, chili red, blood red dan sebagainya dihasilkan di negeri Johor, Perak, Melaka, Negeri Sembilan juga Sabah dan Sarawak.

Menurut beliau, matlamat utama Pelan Pembangunan Arowana ialah memperluas pasaran arowana yang sedia ada sama ada di dalam negara atau untuk tujuan eksport.

“Kami berharap ikan ini dapat menembusi pasaran baru di Amerika Syarikat (AS) dan Asia Barat melalui pelbagai strategi yang telah dan sedang dijalankan seperti program pemuliharaan arowana di Tasik Bukit Merah dan promosi dalam pameran seperti Aquarama di Singapura, Aquafair di Kuala Lumpur,” katanya.

Selain itu, misi perdagangan dan promosi ikan hiasan ke luar negara di samping mengenalpasti peluang pasaran baru juga diadakan.

Jabatan Perikanan kini katanya mensasarkan pengeluaran sebanyak 0.5 juta ekor arowana dihasilkan dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10).

Pada masa sama, bilangan syarikat berdaftarkan CITES pada tahun lepas yang berjumlah 31 juga akan ditingkatkan melalui taklimat dan bimbingan berterusan bertujuan memberi peluang lebih ramai lagi pengusaha arowana melibatkan diri dalam pengeksportan arowana keluar negara.
Sumber:Utusan Malaysia

Biak arowana kerana minat

SAYA sanggup menghadap akuarium, melihat ikan berenang selama berjam-jam tanpa rasa jemu, kadang-kala sehingga ditegur isteri baru tersedar," kata pengusaha ikan arowana, Amer Hamzah Dahlan.

Bermula sebagai penggemar ikan hiasan, kini beliau boleh dikategorikan sebagai pengusaha benih ikan arowana yang berjaya.

Biarpun baru bertatih-tatih untuk mengeluarkan benih ikan arowana secara besar-besaran, namun pengalaman beberapa tahun memelihara, menternak serta membiak arowana secara kecil-kecilan akhirnya membuahkan hasil.

"Dahulu kerana minat sangat ikan ini (arowana) saya sanggup pergi dari kedai ke kedai hanya untuk melihatnya sahaja.

"Pada ketika itu tidak mampu untuk beli yang mahal-mahal, dapat tengok pun jadilah," ujarnya ketika ditemui di kolam ternakan ikan arowana di Bukit Merah, Semanggol, Perak.

Amer kini mampu berbangga dengan sebidang tanah yang memuatkan hampir 50 buah kolam ternakan arowana dan dihuni hampir 800 ekor ikan tersebut.

Katanya, kerana minat yang mendalam pelbagai kajian berkenaan pembiakan dan penjagaan arowana telah dilakukannya sejak 10 tahun lalu.

Sebelum ini, Pengarah Urusan Prisma Eramas Sdn. Bhd. ini membiak dan menternak ikan arowana secara kecil-kecilan.

Malah, beliau yang pada ketika itu bekerja makan gaji sering berulang-alik ke Bukit Merah untuk melihat serta mengkaji bagaimana cara menternak dan memelihara ikan tersebut.

Apabila telah benar-benar memahami dan yakin, Amer kemudiannya berhenti bekerja makan gaji dan menubuhkan syarikat penternakan ikan arowana bersama dua orang lagi rakan kongsinya.

Biarpun menetap di Bangi, Selangor, namun ia tidak menghalang Amer Hamzah untuk turun padang ke Bukit Merah seminggu sekali bagi memastikan perniagaannya berjalan lancar.

Malah, dirinya sendiri sering mengendalikan proses mengeluarkan anak ikan arowana daripada induknya.

Biarpun proses tersebut kelihatan leceh kerana perlu membelai dan memujuk induk ikan untuk membuka mulutnya secara perlahan-lahan bagi mendapatkan anak yang dijaga.

Namun, benarlah kata pepatah, alah bisa tegal biasa, kehangatan pancaran matahari, hanyirnya bau lumpur ketika meredah kolam tidak lagi dirasakan apabila 'buah hati' yang berada di depan mata mampu memberikan hasil yang lumayan.

Menurut Amer Hamzah lagi, antara jenis ikan arowana yang terkenal dibiak olehnya adalah Malaysian Gold, Highback Golden, Red Arowana, Silver Arowana dan Gold Blue Base Arowana yang mana merupakan spesies asal yang terdapat di Tasik Bukit Merah.

Namun yang paling banyak mendapat permintaan adalah Malaysian Gold kerana ia sukar dibiak dan unik di mana hanya boleh didapati di negara ini terutamanya di sekitar Bukit Merah.

Bagi induk utama, Amer memperolehinya daripada rakan-rakan pengusaha yang telah lama dikenali serta dipercayai.

Ia berikutan untuk mendapatkan anak benih yang baik, ia memerlukan induk yang benar-benar sihat serta mampu menghasilkan anak yang banyak di samping memiliki daya ketahanan yang tinggi.

Menggunakan modal sendiri antara resipi utama kejayaan Amer Hamzah serta dua lagi rakan kongsinya.

"Sehingga kini saya dan rakan-rakan tidak pernah membuat pinjaman perniagaan dari mana-mana agensi.

"Segalanya menggunakan wang simpanan sendiri sebagai modal permulaan," katanya.

Biarpun baru bermula, perniagaannya kini berjalan lancar dan induk ikan yang dipelihara telah mula mengeluarkan hasil.

Arowana atau nama saintifiknya Scleropages formosus (Asian Arowana) banyak terdapat di sekitar Tasik Bukit Merah, justeru kawasan tersebut dilihat amat sesuai untuk aktiviti pembiakan secara komersial.

Biarpun arowana merupakan ikan yang agak lasak dan memiliki daya ketahanan yang tinggi namun ia tetap memerlukan kualiti air yang baik.

Jika terdapat pencemaran terhadap air yang dialirkan ke dalam kolam kemungkinan besar ikan-ikan yang terdapat di dalamnya akan mudah mati serta sukar untuk membiak.

Jika ikan-ikan induk tersebut mudah mati pastinya pengusaha akan menanggung kerugian yang tinggi berikutan seekor induk ikan arowana mampu mencecah harga belasan ribuan ringgit.

Untuk mengelakkan kejadian seumpama itu terjadi, sebuah rumah pemproses air turut dicipta olehnya.

Ia bertujuan untuk membendung masalah pencemaran air jika berlaku dengan mengitar semula air kolam yang mengalir keluar.

Proses tersebut juga seakan-akan proses kuarantin ikan di dalam kolam daripada bekalan air tercemar dari luar.

Rumah pemprosesan air itu terdiri daripada beberapa buah penyedut air yang menggunakan kuasa elektrik dan penapis mirip proses pembersihan sebuah akuarium.

Justeru, jika pencemaran dikesan, tali air masuk akan ditutup dan air kolam akan dikitar dan dibersihkan.

Biarpun begitu, kematian induk arowana tetap tidak dapat dielakkan, namun ia boleh dikawal melalui proses penjagaan yang rapi.

Bagaimana pun proses pembiakan tidaklah semudah seperti yang disangka kerana ikan arowana amat memilih pasangan.

Biarpun diletakkan secara berpasang-pasangan namun ia tidak boleh dipaksa untuk mengawan.

Berbeza dengan cara pembiakan aruhan yang biasa dilakukan oleh penternak seperti ikan keli, patin dan tilapia, arowana memiliki caranya yang tersendiri.

Apabila ikan betina telah bersedia untuk mengawan ia akan mengeluarkan telurnya dan akan disenyawakan oleh ikan jantan setelah itu ikan jantan akan membawa telur tersebut didalam mulutnya.

Proses menjaga akan diambil oleh ikan jantan dan berlanjutan sehingga anak-anak ikan cukup besar sebelum dilepaskan oleh induknya.

Disinilah pengamatan teliti diperlukan untuk menentu ikan jantan tersebut sedang membawa telur atau anak ikan yang sudah matang.

Menurut Amer Hamzah, kebiasaannya ikan jantan yang membawa telur terdapat sedikit perubahan fizikal iaitu dari segi bentuk kepalanya.

"Kebiasaannya kepala ikan jantan yang membawa anak ikan atau telur memiliki saiz sedikit besar.

"Kita perlu perhatikan dengan teliti dan kemahiran ini memakan masa yang agak lama," ujarnya.

Terdapat dua kemungkinan yang akan terjadi jika seseorang pengusaha itu tidak berapa mahir dalam menentukannya iaitu sama ada akan memperolehi benih dalam bentuk telur (masih baru) atau jika terlambat anak ikan akan dilepaskan.

Jika dituai didalam bentuk telur dikhuatiri kadar kemandirian benih tidak tinggi di mana anak ikan akan cepat mati.

Namun, jika anak ikan telah dilepaskan oleh induknya (telah matang) ia mudah menjadi makanan kepada ikan pemangsa seperti haruan.

Justeru, masa yang terbaik adalah dua hingga tiga minggu selepas musim mengawan di mana anak ikan telah cukup kuat untuk hidup sendiri.

Bagi syarikat Urusan Prisma Eramas Sdn. Bhd., mereka turut menyediakan inkubator untuk menyimpan anak benih ikan arowana yang masih kecil sehingga ikan tersebut matang untuk dipasarkan.

Sehingga kini, anak benih ikan keluaran syarikat Amer Hamzah telah mendapat tempat di beberapa buah negara seperti Jepun.

Kini, mereka sedang dalam usaha untuk mengembangkan perniagaan ke China berikutan permintaan terhadap ikan hiasan tersebut sedang galak dan telah menjadi fenomena di sana.

Sumber:utusan malaysia

Saturday, March 3, 2012

Tips tanam ubi keladi

UBI keladi dengan nama saintifik Colocasia esculenta dari keluarga Araceae merupakan tanaman tropika dan dipercayai berasal dari kawasan lembah di Malaysia dan ditanam di India pada 5000 tahun sebelum Masehi sebelum dibawa ke Mesir. Pokok keladi mempunyai daun yang lebar berbentuk hati dengan saiz yang pelbagai. Sesetengah spesies keladi mengeluarkan sulur yang menjalar. Di negara seperti Fiji, ubi keladi dijadikan sumber makanan utama.

Keladi tidak boleh dimakan mentah dan dianggap beracun kerana kandungan calcium oxalate di dalamnya. Ia selamat untuk dimakan setelah direbus atau direndam dalam air semalaman.Di Malaysia ubi keladi dijadikan makanan manusia dan ternakan.

Isi atau ubi keladi boleh digoreng, direbus, dibuat kuih muih dan juga bubur sementara batang dan sulur beberapa jenis keladi boleh dijadikan sayuran. Pengeluar utama keladi adalah negeri Johor.Ubi keladi mengandungi karbohidrat yang tinggi di samping zat-zat galian yang lain.

Jenis-jenis keladi
Terdapat lebih daripada 35 kultivar keladi yang berbeza dan umumnya keladi dibahagi kepada dua kumpulan utama iaitu:
* Keladi jenis eddoe iaitu ubinya kecil dan dikelilingi oleh ubi-ubi sisi yang sempurna bentuknya dikenali sebagai Colocasia esculenta var. antiquorum.
* Keladi jenis dasheen iaitu keladi yang mempunyai ubi yang besar dan terdapat kelompok ubi sisi yang kecil dipanggil Colocasia esculenta var. esculenta.

Keperluan tanaman keladi
n Ubi keladi boleh hidup dalam julat suhu 270 - 300C.
* Taburan hujan melebihi 100 sm/tahun.
* Ubi keladi sesuai pada tanah lom berpasir dan tidak bertakung air dan juga tanah gambut.
* pH tanah yang sesuai adalah 4.5 hingga 7.

Penanaman
Penyediaan tanah
* Tanah perlu dibajak dengan bajak piring untuk membalik-balikkan tanah untuk menghapuskan rumpai dan menambah bahan organik. Ia diikuti dengan bajak putar untuk menghancurkan tanah untuk mendapatkan tekstur yang gembur.
* Jika tanah terlalu berasid, pengapuran perlu untuk menaikkan pH.
* Keladi boleh ditanam sama ada di atas batas atau tanpa batas.

Bahan tanaman dan jarak tanaman
* Benih keladi diperoleh dari sulur atau anak pokok yang berumur lebih kurang dua bulan dengan garis pusat tiga sentimeter.
* Pucuk anak benih keladi dipotong dan tinggalkan batang atau tangkai daun keladi sepanjang 30 sentimeter.
* Jarak antara pokok adalah 45 sentimeter dan antara barisan ialah 120 sentimeter.
* Penyiraman perlu pada peringkat awal pertumbuhan pokok terutama jika cuaca kering.

Pembajaan

* Bagi tanah yang berasid, pengapuran perlu untuk menaikan pH.
* Kadar pembajaan yang biasa adalah 60N:50P2O5:100K2O kg/ha bergantung kepada kesuburan tanah, jarak tanaman dan keadaan tanah.
* Baja diberi selepas 3-4 minggu ubi keladi ditanam.
 
Pengawalan rumpai
* Merumpai dijalankan semasa pokok membesar iaitu tiga minggu selepas ditanam.
* Kawalan rumpai boleh secara manual atau menggunakan racun rumpai.
* Semasa merumpai secara manual, tanah akan dikambus ke pangkal perdu pokok selepas sulur keladi dibuang.
* Sulur yang tidak diperlukan dibuang untuk memastikan tumbesaran pokok induk lebih sempurna.
 
Kawalan perosak dan penyakit
 
* Musuh ubi keladi adalah serangga seperti ulat dan belalang. Ulat Hippotion celerio akan memakan daun keladi hingga ke tangkainya. Kawalan yang disyorkan adalah dengan mengutip ulat perosak ini dan dimusnahkan.
* Belalang menyerang dengan memakan daun keladi yang menyebabkan pertumbuhan pokok terbantut. Kawalan dengan menggunakan racun serangga sekiranya serangan terlalu teruk.
* Penyakit hawar daun oleh Phytophthora colocasia dapat dikawal dengan amalan kultura yang baik dan membuang dan musnahkan pokok yang diserang.
* Penyakit reput umbisi oleh Sclerotium rolfsii juga boleh dikawal dengan amalan kultura seperti giliran tanaman dan musnahkan pokok yang dijangkiti.

Pemungutan hasil

* Hasil ubi keladi boleh dikutip selepas tujuh hingga 12 bulan ditanam bergantung kepada jenis dan penjagaannya dimana saiz ubi keladi ini telah sesuai untuk dipasarkan.

* Anggaran hasil adalah antara 6-12 tan/ha bergantung kepada penjagaan dan jenis ubi keladi

Sumber:utusan malaysia

Tuesday, February 7, 2012

Hasil susu segar terbaik

SUSU lembu merupakan minuman berkhasiat yang dikenali di seluruh dunia selain merupakan sumber vitamin yang diperlukan untuk tumbesaran manusia.

Bermula dengan susu segar, pelbagai produk tenusu seperti krim, mentega, dadih, aiskrim, keju, yogurt dan sebagainya dapat dihasilkan untuk kegunaan masyarakat.

Namun bukan mudah untuk menghasilkan susu lembu yang berkualiti kerana faktor pemakanan sebenarnya mempengaruhi susu yang akan dihasilkan oleh lembu tenusu.

Selain itu, harga makanan lembu yang semakin tinggi juga menjadi beban dan penghalang kepada penternak lembu tenusu bagi menghasilkan susu lembu yang berkualiti.

Lawatan pegawai-pegawai daripada Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) dan pakar-pakar pemakanan Dutch Lady Milk Industries Bhd. (DLM) ke ladang lembu tenusu di Bedong, Kedah berjaya membuka minda penternak lembu tenusu agar terus berusaha menghasilkan susu segar yang berkualiti untuk dibekalkan kepada pengguna.

Timbalan Pengarah Kanan, Bahagian Pembangunan Komoditi Ternakan JPV, Dr. Siti Salmiyah Tahir berkata, lawatan ke ladang-ladang lembu tenusu bertujuan mendapatkan maklumat dan cara pemakanan lembu yang betul untuk diajar kepada penternak.

"Harga makanan lembu dipasaran memang mahal jadi penternak meminta kerajaan menaikkan harga susu segar namun jika dibandingkan dengan negara lain, harga susu segar dari ladang di negara kita adalah yang tertinggi (sekitar AS$0.58 seliter).

"Sebab itu, pihak kami turun padang bertemu dengan penternak lembu tenusu bagi memberi maklumat bagaimana untuk mengurangkan kos makanan ternakan jika tahu cara membuat rumusan makanan yang betul kepada lembu yang diternak," katanya.

Menurutnya, di setiap negeri terdapat pelbagai jenis tumbuhan yang boleh dijadikan makanan tambahan untuk lembu tenusu selain makanan dalam bentuk pallet.

"Rumput napier menjadi pilihan utama penternak untuk diberikan kepada lembu mereka. Namun masalah kekurangan tanah pula menjadi halangan untuk penternak menanam rumput di kawasan ladang mereka.

"Oleh sebab itu, pihak kami sedang mencari jenis-jenis makanan lain yang boleh diberikan kepada lembu tenusu kerana di setiap negeri ada makanan yang berbeza boleh diberikan kepada lembu tenusu bagi memastikan susu yang dihasilkan berkualiti," jelasnya.

Selain itu, Dr. Siti Salmiyah berkata, sejak tahun lalu, pihaknya telah memperkenalkan sistem pengiraan khasiat makanan yang menggunakan kaedah rekod Individual Cow Recording and Analysis System (ICRAS) untuk memudahkan penternak membuat pengiraan khasiat makanan yang mereka berikan kepada lembu-lembu masing-masing.

Katanya, peladang hanya perlu memasukkan data-data tertentu dan sistem itu akan membuat pengiraan khasiat makanan yang diberikan kepada haiwan secara automatik.

Dengan cara itu, peladang tahu makanan apakah yang patut diberikan kepada haiwan ternakan mereka untuk menambah pengeluaran susu.

Tambah Dr. Siti Salmiyah, kebanyakan penternak lembu tenusu di negara ini tidak mempunyai rekod khusus untuk mencatatkan maklumat mengenai lembu ternakan mereka.

"Apabila rekod kesihatan lembu ini tiada, sukar bagi pihak JPV membantu penternak jika lembu-lembu mereka mengalami masalah kesihatan.

"Oleh itu, kami amat menggalakkan penternak menggunakan ICRAS untuk merekodkan data-data penting seperti jumlah pengeluaran susu, kadar pembiakan dan rawatan kesihatan yang telah diberikan kepada lembu mereka," jelasnya.

Sementara itu, penternak lembu tenusu, Ramlan Bakar, 44 berkata, lawatan oleh pihak JPV dan DLM ke ladang lembu tenusu yang diusahakannnya sejak tahun 2008 itu amat bermakna kerana banyak ilmu baru berkaitan soal penjagaan lembu dan cara-cara menghasilkan susu lembu yang berkualiti dipelajari.

"Sekarang saya ada 19 ekor lembu susu dan empat ekor lembu menghasilkan susu segar setiap hari untuk dijual kepada pelanggan tetap yang akan datang mengambil susu di ladang.

"Setiap hari sekurang-kurangnya 30 liter susu segar dapat dihasilkan dan saya memang bercadang untuk menambah bilangan lembu yang diternak di ladang yang seluas 1.6 hektar ini," katanya.

Ramlan yang merupakan pesara tentera memberitahu, semua lembunya dibiarkan bebas meragut di ladang kelapa sawit bermula pukul 10 pagi hingga 5 petang.

Selain meragut diladang kelapa sawit, lembu-lembunya juga diberikan dedak dua kali sehari malah rumput napier juga ditanam berhampiran ladang tersebut untuk memastikan lembu-lembu yang dibela mendapat khasiat yang cukup.

"Saya berharap kerjasama yang terjalin antara pihak JPV dan penternak-penternak lembu susu tidak terhenti setakat ini sahaja kerana kami amat memerlukan bantuan untuk menambah ilmu dalam bidang penjagaan lembu susu.

"Banyak lagi yang perlu kami pelajari untuk berjaya dalam bidang ini dan kami juga mahu menghasilkan susu segar yang berkualiti kepada pengguna," tambahnya.
Sumber:Utusan Malaysia 

Kecewa dorong Mahanom jual baja

SELALUNYA apabila wanita bercakap tentang baja ialah hanya untuk digunakan bagi menyuburkan bunga-bungaan yang mereka tanam.

Tetapi lain pula dengan Mahanom Salamon, 40, yang menjadikan baja sebahagian daripada hidupnya.

Malah beliau mungkin merupakan satu-satunya wanita di negara ini yang menceburkan diri dalam industri pengeluaran baja.

Malah, beliau mengambil langkah berani untuk berkecimpung dalam industri yang didominasi lelaki dan konglomerat besar itu disebabkan rasa kecewa.

Katanya, sama seperti wanita lain, dia yang sebelum ini bekerja sebagai kerani sebuah syarikat swasta gemar bercucuk tanam.

Tetapi seringkali kecewa apabila apa yang ditanam itu tidak menjadi.

Dari situ beliau mula melayari Internet untuk mencari kaedah penyelesaian terbaik sehingga dipertemukan oleh sahabatnya dengan seorang pakar perunding tentang baja SA Bio-Mass dari Vietnam.

"Bermula dari situ, saya sendiri menggunakan baja tersebut dan mendapati hasil yang sangat memuaskan," katanya.

Dari situ kata Mahanom, dia menyedari akan potensi baja tersebut jika dipasarkan di negara ini.

"Lagi pula, ia merupakan produk berasaskan alam semulajadi yang bebas daripada bahan kimia tetapi mampu memberi hasil sehingga dua kali ganda dan dapat digunakan untuk semua tanaman," katanya ketika ditemui di kilang pembungkusan baja syarikatnya di Taman Industri Sri Sulong, Parit Sulong, Johor, baru-baru ini.

Kini Mahanom merupakan Ketua Pengarah Eksekutif SA Bio-Mass Trading, syarikat pengedar tunggal baja SA Bio-Mass hasil teknologi Eropah yang 100 peratus bebas kimia.

Syarikatnya kini mengedarkan kira-kira 2,000 tan baja mesra alam tersebut setahun ke seluruh negara.

Beliau memberitahu, Bio-Mass adalah baja bebas kimia dihasilkan daripada lebihan bahan mentah yang dikeluarkan oleh kilang dan industri pemprosesan makanan manusia dan ternakan.

Antaranya lebihan daging atau ayam yang dihasilkan dari kilang pengeluar kiub pati, gula, hampas, soya, beras dan jagung.

Berbanding baja organik, Bio-Mass tidak mengandungi najis haiwan.

Bahan-bahan tersebut melalui beberapa proses pemecahan, pemeringkatan dan penapisan menggunakan tekonologi tercanggih dari Eropah sehingga terhasilnya nutrien tanaman untuk kegunaan semua jenis peringkat tanaman dan ladang.

Sementara itu, Mahanom berkata, keluarga amat memahami kesibukan dirinya menguruskan perniagaan sehingga jarang berada di rumah. Malah mereka turut memberi sokongan kepadanya.

"Saya jarang berada di rumah mahupun di pejabat. Sebaliknya selalu menjelajah seluruh negara untuk mempromosi dan memasarkan produk syarikat.

"Bagaimanapun hubungan saya dan keluarga tetap rapat. Kami saling memahami dan menyayangi. Apa yang penting pengurusan masa iaitu bagaimana menghabiskan masa yang berkualiti bersama keluarga," katanya yang merupakan anak kelahiran Batu Pahat, Johor.

Mahanom mempunyai tiga orang anak berusia antara lapan hingga 15 tahun. Jika dirinya dikenali sebagai wanita baja, anak keduanya, Farisya Fatin Faisal, 11, pula digelar 'budak hantu' kerana telah membintangi tiga buah filem berunsurkan hantu iaitu Santau, Ngangkung dan Sumpahan Kum Kum.

Katanya, Farisya juga tidak kekok mengikutinya menyertai karnival atau ekspo bagi mempromosikan produk syarikat jika tidak sibuk dengan penggambaran dan waktu persekolahan.

Sumber:Utusan malaysia 

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails