Monday, July 22, 2013

Silaj bantu penternak


Rumput gajah (napier) perlu dihancurkan terlebih dahulu sebelum dicampurkan bersama gula merah dan dimampatkan di dalam tong.


MUSIM kemarau akan mengeringkan rumput manakala banjir akan menyebabkan kematian kebanyakan jenis rumput. Untuk menunggu rumput kembali tumbuh pasti memakan masa.
Bagi penternak yang memiliki ladang pastura atau padang ragut hanya sekangkang kera pastinya masalah tersebut akan bertambah parah.
Oleh yang demikian, penggunaan silaj makanan atau penyimpanan foraj sedang giat diperkenalkan kerana menyedari penternak-penternak masa kini menghadapi masalah untuk menyediakan rumput yang bermutu dan mencukupi sepanjang tahun.
Antara agensi kerajaan yang giat menjalankan kajian serta penyimpanan silaj tersebut adalah Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI), Muadzam Shah, Pahang yang diterajui oleh Pegawai Penyelidik Kanannya, Mohd. Nasir Abdul.
Menurut beliau, beberapa kajian telah dijalankan bagi menentukan teknologi yang sesuai untuk penyimpanan foraj di kalangan penternak-penternak kecil di Malaysia.
"Silaj ditakrif sebagai hasil yang terbentuk apabila tanaman foder yang tinggi kandungan airnya seperti rumput dan jagung, diracik dan diperam dalam struktur kedap udara yang dinamakan silo (tong plastik).
"Keperluan air di dalam bekas kedap air ini adalah antara 65 hingga 75 peratus dan saiz racikan pula adalah tiga hingga 15 sentimeter (sm)," katanya ketika ditemui di MARDI, Stesyen Muadzam, Pahang baru-baru ini.
Tambahnya, tumbuhan jenis rerumput seperti napier, jagung, rumput gajah, purple guinea mudah diperolehi serta ditanam di negara ini.
Untuk menghasilkan silaj, rumput terlebih dahulu diracik dan dimasukkan ke dalam silo bersama gula merah bagi mempercepatkan proses penapaian dan pemeraman.
Bahan tersebut akan diperam selama 21 hari dan dikatakan silaj yang dihasilkan tidak akan rosak selagi silo tidak dibuka.
Ujar Mohd. Nasir, silaj yang baik memiliki ciri-ciri pH (tahap kemasaman) kurang daripada 4.5 dan kandungan asid laktiknya pula adalah tiga hingga 13 peratus.
Kandungan asid butiriknya pula perlu kurang daripada 0.2 peratus.
Setelah diperam sekian lama, silaj akan bertukar warna daripada hijau kepada hijau kekuningan atau hijau keperangan serta mengeluarkan aroma yang wangi.
Bagi tahap kelembapannya pula, silaj berada di dalam keadaan lembap sederhana dan tidak terdapat lelehan serta tidak melekit jika digenggam kuat.
Untuk pemerhatian yang lebih mudah, silaj yang bagus adalah produk yang disukai oleh haiwan ternakan.
Ini bermakna semakin silaj yang dihasilkan digemari haiwan ternakan anda, itu bermakna silaj yang dihasilkan berada di dalam keadaan yang baik.
Antara perkara yang perlu dititik beratkan semasa memproses silaj adalah, pekerja perlu memastikan bahan yang diracik dimampatkan dengan padat ke dalam silo.
Hal demikian bagi mengelakkan terdapatnya kandungan udara berlebihan yang dipercayai akan merosakkan proses pemeraman.
Penternak boleh menggunakan pemampat silaj bagi melakukan proses pemampatan atau pun dengan hanya memijak sehingga bahan yang diracik menjadi padat.
Semasa proses pemampatan, silaj akan dicampurkan bersama gula merah yang telah dicairkan sebanyak satu kilogram (kg) bagi sebuah silo.
Proses dilakukan sebanyak dua hingga lapisan silaj sehingga silo dipenuhkan.
Seterusnya, mulut silo perlu dilapik dengan plastik sebelum ditutup bagi memastikan silo benar-benar kedap udara.
Berat sebiji tong yang berisi silaj kadang kala mampu mencecah 60 hingga 80 kilogram mengikut kepadatan serta bahan foder yang digunakan.
Setelah 21 hari diperam, silaj sudah boleh dibuka dan diberikan kepada haiwan ternakan sebagai makanan tambahan mahupun utama.
Semasa proses pemeraman perubahan bahan kepada produk tertentu dalam silaj akan berlaku.
Secara amnya, karbohidrat dalam bahan yang diperam ditukarkan menjadi asid laktik atau asetik.
Proses penukaran dilakukan oleh bakteria anaerobik dengan bantuan haba yang dihasilkan oleh sel tanaman yang masih hidup.
Asid-asid yang dikeluarkan, terutamanya asid laktik akan merendahkan pH dan ini menyebabkan proses biokimia yang terjadi pada bahan silaj terhenti.
Dengan itu, bahan yang diperam akan dapat disimpan dengan baik malah kualiti pemakanannya juga dikekalkan.
Ditanya mengenai cabaran yang dihadapi dalam penghasilan silaj, Mohd. Nasir berkata, kualiti bahan perlu dititik beratkan.
Malah, bukanlah sesuatu yang mudah untuk mencipta kaedah memproses serta 'ramuan' yang tepat bagi memastikan silaj yang dihasilkan mampu mengekalkan kuantiti kumpulan protein antara 14 hingga 18 peratus.
Mengekalkan kesuburan bahan mentah juga turut dititik beratkan seperti pembajaan kawasan penanaman rumput bagi memastikan stok tumbuhan tersebut sentiasa mencukupi selain berkualiti tinggi.
Selain penggunaan tong plastik sebagai silo, penyelidik MARDI itu juga turut mencipta silo yang dikenali sebagai silosil daripada binaan konkrit.
Silosil konkrit yang dihasilkan dikatakan mampu menampung pengeluaran silaj sehingga 20 tan untuk setiap pengeluaran.
Keupayaan menghasilkan silaj dalam skala yang lebih besar merupakan kejayaan yang baik namun dilihat tidak praktikal bagi penternak kecil-kecilan. - ASHRIQ FAHMY AHMAD

Manfaat lemon

Buah sitrus lemon bukan sahaja boleh digunakan untuk tujuan masakan malah mempunyai 1001 manfaat boleh didapati untuk menjaga kecantikan muka dan tubuh badan.

Antara khasiat lemon ialah:

Rawatan kulit berjerawat
Lemon mampu merawat jerawat kerana kandungan asid sitrik dan alkalinya dapat membunuh bakteria yang menyebabkan timbulnya jerawat. Anda boleh sapukan jus lemon sebenar pada kulit berjerawat dan biarkan ia semalaman. Untuk membuat masker, anda juga boleh mencampurkan jus lemon dengan madu sebelum dilumurkan pada kulit muka. Hasilnya, wajah akan kelihatan lebih berseri.

Tangan & kuku yang cantik
Untuk kuku yang lebih bersinar, rendam jari di dalam jus lemon selama 10 minit sebelum memberus kuku dan rendamkan semula di dalam air suam yang bercampur sedikit cuka. Kemudian, bilaskan jari anda dengan air suam. Jangan lupa lakukannya seminggu sekali untuk hasil yang memuaskan!

Hilangkan hitam bawah ketiak dan siku
Lemon selalunya digunakan untuk krim pemutihan wajah. Jadi memang terbukti lemon mampu memulihkan masalah ketiak dan siku yang gelap. Caranya, potong lemon dan gosokkan pada kawasan yang terlibat. Praktikkannya secara konsisten agar anda dapat melihat sendiri perubahannya.

Kurangkan berat badan
Jus lemon bertindak membantu penghadaman dan merangsang hati untuk menyingkir kotoran dalam badan. Sekiranya anda mahu mengurangkan berat badan, amalkan minum segelas jus lemon suam yang dicampur madu setiap hari.

Atasi rambut nipis dan berkelemumur
Urutkan lemon ke atas kepala untuk melancarkan peredaran darah boleh merangsang pertumbuhan rambut. Malah, jik anda membiarkan jus lemon di atas kulit kepala selama 10 minit selepas mencucui rambut boleh mengurangkan kelemumur dan rambut akan lebih bersinar.
 

Tuesday, May 7, 2013

Zmasha buka peluang niaga

Pelbagai cara boleh dilakukan bagi menambah rezeki termasuk berniaga malah jika rajin berusaha, anda boleh menjana pendapat berlipat ganda.
Suri rumah juga boleh turut menambah pendapatan tanpa meninggalkan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu, sekurang-kurangnya meringankan bebanan suami.
Bagi membantu suri rumah dan golo­ngan wanita menjana pendapatan sampingan dalam syarikat Bumiputera, Zmasha Marketing Ressources memberi peluang mereka yang berminat menjana pendapatan menjadi pengedar dengan keuntungan yang tinggi.

Kini, Zmasha mengorak langkah dengan produk terbaru, Bedak Emas (Miracle Gold Shine) dan Bedak Two Way Cake Foundation menggunakan khasiat minyak argan Afrika.

Khasiatnya amat menakjubkan kerana membantu mencantikkan kulit dan bertindak sebagai antipenuaan.

Pemakaian kedua-dua bedak Zmasha membuat­kan kulit wajah tampil cerah gebu dan bersinar.

Malah ia mampu menutupi pelbagai masalah jerawat, jeragat, kulit berminyak dan tona kulit tak sekata.

Ramai yang menggunakan kedua-dua bedak itu memberi maklum balas positif. Mereka tidak perlu susah memilih warna bedak kerana ia mengikut warna kulit seseorang.

Hanya dalam dua minit, ia mengubah wajah yang cerah halus dan gebu, malah sentuhan terakhir dengan bedak emasnya melengkap serta memberi aura sinar keemasan di wajah.

Bagi mendapatkan penampilan menarik, tidak semestinya solekan tebal dan berwarna-warni, sebaliknya memadai dengan solekan semula jadi.

Pemilihan bedak yang sesuai membantu memberikan wajah yang anggun. Tekstur yang halus dan lembut me­nyerap dengan sempurna dan tidak berminyak, berkesan lebih cerah dan gebu, menutup cela pada wajah.

Bagi yang menghadapi masalah kulit berjerawat dan sensitif, bedak ini amat sesuai digunakan dan ia mengawal pengeluaran minyak untuk mencegah jerawat.
Hubungi 019-3135942, 012-3453697 atau layari Facebook Zmasha Marketing untuk maklumat lanjut.
Sumber:harian metro

Tuesday, April 30, 2013

Bantu petani selesaikan masalah

pix_topright
Sebuah bas berwarna merah yang diletakkan di depan Dewan Besar, Universiti Putra Malaysia (UPM), Serdang, Selangor menarik perhatian ramai. Sekali pandang pada luarannya tiada pula ciri istimewa pada bas berkenaan.
Namun, selepas didekati dan melangkah ke dalam, bas yang biasanya digunakan untuk membawa mahasiswa pergi dan balik sekitar kampus itu nyata berbeza dari yang lain, kerana fungsinya diubah suai menjadi Klinik Pengembangan Putra UPM.
Inisiatif itu satu usaha UPM untuk mendekati golongan sasar bagi menyebarkan maklumat mengenai dunia pertanian. Melalui klinik itu juga sekurang-kurangnya 10 hingga 15 pakar pertanian ditempatkan mengikut program disediakan.

Bilangan pakar pertanian dalam memberikan nasihat dan rundingan bergantung kepada program disediakan seperti Klinik Pengembangan Veterinar, Klinik Pengembangan Kesihatan, Klinik Pengembangan Kejuruteraan dan Klinik Pengembangan Sains Sosial.
Foto

Dalam melaksanakan program turun padang itu, Unit Pengembangan UPM akan bekerjasama dengan beberapa agensi seperti Jabatan Pertanian, Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) dan Jabatan Perikanan untuk menyebarkan maklumat kepada masyarakat.

Bas itu juga akan digunakan mengikut giliran aktiviti pengembangan supaya rakyat pelbagai lapisan berpeluang mendapat ilmu dan teknologi bagi membantu meningkatkan sosio-ekonomi mereka.

Perkhidmatan bas bergerak itu dilancarkan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin di Laman Rekreasi Sungai Buluh, Pasir Gudang, Johor pada 17 Mac lalu.

Ia sebahagian daripada intipati perutusan Naib Canselornya, Prof Datuk Dr Mohd Fauzi Ramlan sempena Perutusan 100 Hari perkhidmatannya.

Sempena perutusan itu juga dilancarkan Pertanian Bandar yang bertujuan menggalakkan warga bandar bercucuk tanam dalam ruang kediaman terhad.

Dalam perutusan itu, Dr Mohd Fauzi berkata, pelancaran pertanian bandar untuk menggalakkan penduduk bandar menjalankan aktiviti pertanian moden di ruang kediaman mereka.

“Fokus baru UPM ini menyumbang transformasi negara sebagai pengeluar makanan yang mandiri,” katanya.

Projek berkenaan secara tidak langsung menjadikan UPM sebagai peneraju dan Pusat Kecemerlangan Jaminan Makanan dalam tempoh terdekat.

Dekan Fakulti Pertanian universiti berkenaan, Prof Dr Abdul Shukor Juraimi berkata, usaha memperkenalkan Klinik Pengembangan Putra itu bagi mendekati masyarakat secara langsung di lapangan.

“Bas ini dipanggil Klinik Pengembangan Putra bertujuan untuk memudahkan pergerakan pakar pertanian dalam bidang tertentu untuk bertemu golongan sasar, membabitkan penduduk kampung, petani dan peladang.

“Ia terbahagi kepada tiga bahagian utama seperti makmal ujian, pusat perbincangan dan ruang pameran,” katanya.

Penukaran wajah baru bas berusia sepuluh tahun itu kepada klinik pertanian bergerak membabitkan kos kira-kira RM100,000. Kos yang tinggi itu merangkumi pengosongan bahagian tempat duduk penumpang, merendahkan struktur lantai, pembinaan makmal ujian, ruang pameran dan peti penyejuk bagi menyimpan sampel.

Meskipun kos penyediaan peti sejuk tinggi, alat itu begitu penting untuk menyimpan sampel yang memerlukan tempoh simpanan lama.

Jarak perjalanan yang jauh dari satu destinasi ke destinasi lain menyebabkan perlunya sampel disimpan lebih lama sebelum dibawa pulang ke UPM untuk dianalisis di makmal sebenar.

Mengenai makmal ujian sementara yang terletak di bahagian belakang bas itu, Dr Abdul Shukor berkata, ia digunakan untuk melakukan ujian analisis terhadap sampel tanah, penyakit tumbuhan dan haiwan di lapangan.

“Ia sangat berguna kepada pakar yang terbabit dalam program itu dan seandainya terdapat penyakit tanaman atau sebagainya dikesan, ujian akan dilakukan di situ.
“Sekurang-kurangnya kita dapat mengenal pasti jenis penyakit atau masalah dihadapi petani,” katanya.

Beliau berkata, antara ujian yang boleh dilakukan dan diketahui hasilnya serta-merta ialah mengenai tahap kesuburan tanah, ujian keasidan tanah (pH) dan ujian kandungan nitrat.

Katanya, ruang pameran di bahagian depan pula menyediakan pelbagai maklumat berguna bagi kumpulan sasar.

“Di situ nanti, petani boleh melihat produk yang dipamerkan dan juga boleh mengetahui banyak informasi terkini berkaitan pertanian, selain hasil kajian dilakukan UPM yang boleh dikongsi bersama.

“Ruang pameran yang disediakan akan berubah mengikut kesesuaian golongan sasar. Sebagai contoh, jika sasaran kepada penanam padi, semua bahan berkaitan padi, makhluk perosak dan ancaman penyakit disediakan,” katanya.

Antara bahan pameran disediakan seperti kaedah kawalan tikus, ancaman penyakit daripada jangkitan tikus bandar, serangga perosak tanaman, virus perosak patogen tumbuhan dan penyakit kulat.

Produk keluaran fakulti juga dipamerkan seperti baja Zappa Plus, Vita-Grow Plus, N-Bite dan Bacto-10.

Pelawat juga berpeluang melihat pelbagai serangga perosak tanaman seperti tikus, kumbang dan rama-rama, selain melihat tisu kultur bunga kantan dan orkid.
Untuk tidak menghampakan pengunjung, pakar juga memberi peluang kepada petani melihat sendiri pelbagai mikroorganisma menggunakan mikroskop.

Dr Abdul Shukor berkata, petani yang mempunyai sebarang masalah boleh duduk berbincang dan mengutarakan masalah terbabit bersama pakar.

“Sebagai contoh, jika berlaku serangan penyakit padi, pakar dalam bidang berkenaan akan turun padang melakukan analisis dan kajian di kawasan lapangan.

“Langkah itu dilihat dapat membantu petani menyelesaikan masalah mereka secara terus, selain ‘sudut perbincangan’ membuka ruang kepada golongan itu mengemukakan kemusykilan,” katanya.

Katanya, adalah perlu bagi bas berkenaan bergerak dari satu tempat ke tempat lain untuk mengenal pasti masalah dihadapi golongan sasar, sekali gus cuba menyelesaikan masalah dibangkitkan.

“Jadi dengan cara itu (bergerak ke lokasi baru) kita dapat memberikan impak terhadap hasil kajian dan kepakaran, selain membantu petani menyelesaikan masalah.

“Tujuannya ialah agar petani dapat meningkatkan produktiviti dan hasil pertanian, seterusnya dapat menghasilkan produk makanan atau mungkin dapat membantu meningkatkan produktiviti negara,” katanya.

Beliau berkata, ilham untuk mewujudkan bas bergerak itu dicetuskan sendiri oleh Dr Mohd Fauzi.

“Berdasarkan persetujuan, UPM mengetengahkan bas itu dan buat seperti mana diperlukan. Lagipun sudah lama kita berusaha untuk mendapatkannya dan kehadiran Naib Canselor baru membolehkan ia menjadi kenyataan.

“Kami mengubah suai bas lama ini dengan mengambil masa kira-kira dua minggu dan ia dilaksanakan selepas mendapat peruntukan,” katanya.
Sumber:harian metro

Rahsia Puyuh Golek Kak Mah

Dilihat secara luaran, perniagaan gerai tepi jalan diusahakan pasangan suami isteri, Mamat Zain, 58, dan Rahimah Ramlan, 51, tidak banyak bezanya dengan penjaja lain di kawasan Machap-Simpang Renggam, Johor.
Namun, di sebalik kegigihan pasangan itu tersaji hidangan istimewa yang mampu membangkitkan selera sesiapa saja untuk mencuba menu rahsia dikenali ‘Puyuh Golek Kak Mah’.
Kedudukannya berhadapan Sekolah Kebangsaan Seri Machap, Kampung Seri Machap, Simpang Renggam itu, menjadikan lokasi gerai jualan burung puyuh golek berkenaan sentiasa dihampiri peminat setianya.

Puyuh Golek Kak Mah sangat istimewa kerana diperap menggunakan rempah asli yang digabungkan antara cita rasa tempatan dan Thailand, selain ia dijual pada harga berpatutan RM4 seekor.

Bagi melengkapkan rasa burung puyuh golek itu, Rahimah turut membekalkan sos pedas manis ciptaannya dengan menggunakan beberapa bahan penting seperti sos tiram, cili padi dan cuka.

Rahimah berkata, dia bersama suaminya memulakan perniagaan puyuh golek semenjak setahun lalu selepas melihat potensi pasaran haiwan berkenaan yang mudah diperoleh daripada penternak di sekitar Machap.

“Sebelum ini, saya dan suami mengusahakan ayam golek. Modal yang besar untuk mengusahakan perniagaan itu menyebabkan kami mencari idea baru untuk memperkenalkan puyuh golek.

“Nampaknya hidangan yang dijual pada Ramadan tahun lalu diterima pengguna sebelum kami berdua mengambil peluang untuk menjaja puyuh golek setiap hari di tepi Jalan Machap-Simpang Renggam,” katanya.

Menurutnya, pasaran puyuh golek mendapat sambutan baik dalam kalangan peminat dan setiap hari sekurang-kurangnya 40 ekor puyuh golek terjual.

“Operasi perniagaan bermula dari jam 9 pagi dan ditutup pada jam 7 malam, namun ada kalanya terpaksa ditutup lebih awal kerana sudah kehabisan stok puyuh.
“Lagipun mereka yang berniaga puyuh golek masih kurang, berbanding ayam golek yang diusahakan banyak pihak ketika ini,” katanya.

Berkongsi rahsia perniagaan katanya, burung puyuh golek diusahakan bersama suami dapat menambahkan pendapatan keluarganya.

“Rasa puyuh golek ini sangat berbeza dengan ayam golek yang terdapat di pasaran. Tekstur dagingnya yang lembut menyebabkan hidangan berkenaan sesuai disajikan untuk hidangan seisi keluarga.

“Ramuan rempah puyuh golek ini diperoleh dari Thailand, manakala kuahnya pula hasil ciptaan sendiri tanpa menggunakan tomato,” katanya.

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails