Monday, March 28, 2011

FRIM perhebatkan industri herba


Antara pencapaian FRIM ialah memanfaatkan tumbuhan ubat-ubatan yang diperoleh daripada hutan.


HUTAN menyimpan segala macam jenis herba - tumbuh-tumbuhan yang kini diterokai khasiatnya untuk manfaat manusia sebagai makanan dan juga ubat-ubatan.

Sebab itu, kesungguhan Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) membangunkan industri herba sangat tepat pada masanya.

Agensi itu menubuhkan Bahagian Tumbuhan Ubatan yang kemudian dikenali sebagai Bahagian Hasilan Semulajadi pada Februari 2011 untuk memberi fokus kepada kerja-kerja penyelidikan dan pembangunan teknologi dalam bidang tumbuhan ubatan dan herba.

Bahagian tersebut menggunakan pendekatan pelbagai disiplin dalam melaksanakan penyelidikan untuk membangunkan ekstrak piawai dan produk prototaip daripada tumbuhan ubatan dan beraroma seperti kosmetik, nutraseutikal, makanan berfungi dan fitoperubatan (phytomedicine).

Pengarah Kanan, Bahagian Hasilan Semulajadi FRIM, Dr. Rasadah Mat Ali berkata, FRIM di bawah Kementerian Sumber Asli dan Alam Sekitar mula terlibat dengan penyelidikan tumbuhan herba pada tahun 1995 selepas Kabinet mengarahkan penubuhan Bahagian Tumbuhan Ubatan di FRIM pada April 1994.

"Malah kita merupakan pelopor kepada penyelidikan antioksidan selepas bahagian tersebut ditubuhkan di FRIM pada 1995.

"Sekarang, terdapat sembilan ujian antioksidan yang telah dijalankan.

"Malah, satu ujian baru iaitu Oxygen Radical Antioxidant Capacity (ORAC) telah ditambah ke dalam ujian antioksidan yang sedia ada dalam tahun 2011.

"ORAC adalah ujian antioksidan yang telah diterima pakai seluruh dunia sebagai ujian piawai untuk mengukur aktiviti antioksidan dalam produk nutraseutikal , farmaseutikal dan industri pemakanan," ujarnya.

Sejak itu kata beliau, FRIM telah mengorak langkah memberi suntikan baru kepada industi herba khususnya yang diperoleh dari hutan.

Ini kerana FRIM mempunyai kepakaran dalam pengenalpastian tumbuhan-tumbuhan herba , mencirikannya dan menghasilkan penanda bagi setiap sebatian aktif atau sebatian kimia berguna dalam tumbuh-tumbuhan berkenaan.

Malah berdasarkan pencapaian terkini, FRIM telah berjaya mengumpul 1,078 fitoekstrak dan 35 ekstrak piawai, 100 minyak pati, 85 sebatian fitokimia dan 10,000 kultur actinobacteria dalam perpustakaan hasilan semula jadinya.

Bagi Ketua Pengarah FRIM, Datuk Dr. Abd. Latif Mohmod, kejayaan tersebut sangat penting bagi program pembangunan dalam penemuan sebatian bioaktif dengan nilai teraputik.

FRIM kata beliau, telah berjaya mengenal pasti tumbuhan ubatan yang tulen menerusi usaha pencirian kimia dan morfologi.

Usaha lain ialah menjalankan kajian pemprofailan kimia dan mengenal pasti penanda kimia untuk piawaian ekstrak herba, dan menawarkan 30 ekstrak seumpamanya untuk kegunaan industri.

Pada masa sama, FRIM juga menjalankan penilaian bioefikasi dan potensi bio dan mewujudkan 25 bioasei berkaitan dengan bioteraputik, kegagalan metabolik dan sistem pengenalpastian mikrobial.

FRIM juga mempunyai pangkalan data 564 spesies negatif bakteria aerobik, 480 spesies bakteria anerobik, 619 spesies filamen kulat dan 267 spesies yis serta 19 Methiclin superbug Staphylococcus aureus untuk penyelidikan.

Setakat ini institut berkenaan juga berjaya mengumpul spesimen rujukan untuk 1,147 spesies tumbuhan ubatan dan beraroma.

Kejayaan terbaru ialah mewujudkan konservasi ex-situ tumbuhan dan beraroma dengan lebih daripada 200 spesies di Taman Etnobotani di Kepong dan Stesen Penyelidikan di Maran, Pahang.

Tanaman tersebut termasuk tongkat ali, misai kucing, mengkudu, kacip fatimah, pudina, tutup bumi , kunyit , limau nipis, serai wangi, legundi, kalampayan, asam gelugor, karas, petai dan patawali.

Kejayaan FRIM dalam tempoh yang singkat iaitu sejak 1995 dengan kepakaran 50 penyelidik mengenai herba dan tumbuhan ubatan banyak dibantu oleh kemudahan makmal berteknologi canggih yang dimilikinya.

Sebagai contoh, makmal Pusat Teknologi Herba (HTC) yang dimiliki FRIM dilengkapi peralatan yang sejajar dengan matlamat dan peranannya dalam industri herba.

Peralatan seperti Gas Chromatography Mass Spectrometer (GCMS) untuk pengasingan sebatian, Nuclear Magnetic Resonans (NMR), Thin Layer Chromatography (TLC), High Performance Liquid Chromatography, Fourier transform infrared spectrometer (FTIR) dan Liquid Chromatography Mass Spectrometer (LCMS) antara kelengkapan makmal yang perlu dalam bidang penyelidikan hasilan semulajadi.

HTC pula telah menerima pensijilan Amalan Pengilangan Baik (GMP) untuk pemerosesan ubatan berbentuk kapsul dan tablet daripada Kementerian Kesihatan pada tahun 2007.

Setiap tahun, pusat berkenaan telah membantu 226 pengusaha herba dan pemakanan dari segi khidmat nasihat dan pemindahan teknologi serta menawarkan antara 100 dan 150 perkhidmatan pemprosesan herba.

Ia juga menjadi penghubung penting antara agensi-agensi kerajaan termasuk agensi penyelidikan dan penguatkuasaan dengan pengusaha herba dalam penghasilan produk yang berkualiti tinggi.

suber:utusan malaysia

Tuesday, February 22, 2011

Model baharu tanaman nanas


ABU hassan man bersama (dari kiri) rossiana abdul rahim (pelajar) ruzita shamsudin isteri), Ainul Yasmin Mohd. Azhar (pelajar) dan Siti Nurizati Noor Akmal (pelajar) menunjukkan nanas bersaiz besar dan manis yang di tanam di Kampung Sungai Batu Pahat Merbok, Kuala Muda kedah.


TIDAK terlintas langsung dalam benak fikiran usahawan Teknologi Maklumat (ICT) ini untuk mengubah haluan kepada bidang pertanian melainkan semata-mata mahu mencuba dan gembira melihat kehijauan bumi yang sentiasa dihargai manusia.

Tiga tahun lalu, Abu Hassan Man, 51, hanya mahu memastikan tanah di sekitar tempat tinggalnya tidak dibiar semak sebaliknya mahu berbuat sesuatu supaya kawasan di Merbok, Kedah bertukar menjadi ladang nanas terbesar.

Percubaannya tidak sia-sia apabila nanas yang diusahakan menghasilkan buah melebihi tiga kilogram sebiji.

Kejayaan itu tidak berakhir di situ sahaja apabila terbaharu bapa kepada enam anak itu sekali lagi mengejutkan industri nanas negara apabila dia berjaya mengusahakan model baru tanaman nanas secara padat.

Sekali pun ada pihak yang secara sinis menganggapnya sebagai satu yang sukar dipercayai kerana konsep tanaman seperti itu tidak pernah diamalkan oleh mana-mana penanam nanas dan kononnya sukar untuk dilakukan.

Projek perintis tanaman nanas secara padat itu telah membuka mata banyak pihak dan memberi petunjuk bahawa teknologi baharu dalam sektor pertanian tidak lagi boleh kaku tanpa pembaharuan.

Di Kampung Bukit Batu Pahat, Merbok sebanyak 12 hektar tanaman nanas secara padat telah dimulakan sekali pun terpaksa berhadapan masalah kawasan tanah hutan dan serangan musuh liar yang sentiasa mengancam tanaman.

Hal yang sama berlaku di Kampung Bendang Dalam, Tempoyak berhampiran Merbok manakala satu kawasan di Tikam Batu dan Bukit Selambau di Sungai Petani serta Sungai Kob dan Lunas di Kulim.

Abu Hassan tidak pernah mengalah untuk mencuba sesuatu yang tidak pernah dilakukan.

''Saya mahu mencuba sesuatu yang baharu kerana mungkin dapat membuat pembaharuan dalam industri nanas di negara ini," katanya dalam pertemuan dengan MEGA baru-baru ini.

Sehingga ini, Abu Hassan telah mengembangkan usaha penanaman nanas di tujuh kawasan dengan keluasan keseluruhan melebihi 70 hektar.

Ini tidak termasuk di kawasan Kulim sebanyak 70 ekar yang sedang dibersihkan.

Menariknya, usaha Abu Hassan dilakukan secara berperingkat-peringkat dalam memastikan pengeluaran buah juga tidak terputus bekalan berikutan pengusaha ini sudah dikenali sebagai saudagar nanas.

''Ada di antara kawasan sedang dibersihkan manakala ada juga yang sedang ditanam sementara yang lain sudah mengeluarkan hasil menunggu masa sahaja untuk dipetik," ujarnya.

Menurut beliau, hebatnya model baharu tanaman nanas kerana sebanyak 82,000 pokok dapat ditanam dalam keluasan sehektar tanah berbanding dengan cara konvensional hanya sebanyak 30,000 pokok sahaja dapat ditanam.

Mengenai tanaman padat, beliau yakin tentu ada penanam nanas akan terfikir bagaimana kepadatan pokok mampu membolehkan kerja-kerja membaja,meracun, dan memetik buahnya dapat dilakukan.

Abu Hassan yang tidak pernah kedekut ilmu itu menjelaskan kesemua proses tersebut dilakukan menggunakan jentera 100 peratus yang berfungsi dengan cepat dan pantas.

Kejayaan tersebut memberi petunjuk baru kepada Jabatan Pertanian dalam memberi suntikan semangat dan meningkatkan imej dalam sektor pertanian.

Jabatan Pertanian yang melihat perkembangan itu telah mengambil langkah bijak dalam membantu Abu Hassan untuk membeli jentera moden dalam menghasilkan produk yang boleh dibanggakan dalam industri nanas negara.

Mega difahamkan jentera tersebut disediakan oleh Jabatan Pertanian sebagai inisiatif kepada petani moden itu menggunakan teknologi terbaru.

Katanya, penggunaan jentera meliputi kerja-kerja membaja, meracun,memberi hormon (ethrel) menguatkan tangkai (planofit) dan menyegarkan buah(fruiton) antara teknologi moden yang digunakan menjadikan ladang nanas ini termoden setakat ini.

Menurutnya, kelebihan jentera moden itu berfungsi dengan hanya 500 liter air atau racun memerlukan masa hanya tujuh minit.

Manakala bagi satu hektar mengambiln masa kira-kira satu jam.

Tanaman secara padat itu tidak memerlukan batas sebaliknya setelah tanah siap di gembur benih boleh terus ditanam sekali gus menjimatkan masa dan kos membajak.

Katanya, tanaman cara itu juga dapat mengurangkan hakisan tanah dan mengelak rumput tumbuh dan mengurangkan beban pengawasan dan kawalan rumput akibat tanaman dilakukan secara padat.

Jelasnya, tanaman konsep itu juga mampu mengelak ancaman binatang buas seperti babi dan kera dari memasuki dan merosakkan tanaman.

Projek yang diusahakan penanam moden itu telah membawa kepada perubahan landskap tanah terbiar.

Ini kerana Abu Hassan sendiri telah mempelawa pemilik tanah untuk memajak kepadanya bagi dijalankan projek tanaman nanas ini.

Anak jati Merbok itu turut menyasarkan untuk membuka kilang sendiri bagi memproses nanas secara komersial sekiranya dia mampu membuka sebanyak 200 hektar ladang nanas di Kedah.

''Buat masa ini saya belum berani untuk membuka kilang kerana pengeluaran buah yang ada hanya mampu dijual kepada peraih dan pemborong tempatan sahaja,'' ujarnya.

Abu Hassan bagaimanapun tidak menolak kemungkinan dalam tempoh setahun dia boleh mengorak langkah dalam memperkemaskan lagi industri itu secara serius kerana potensi yang ada tidak wajar dilepaskan.

Projek di Kampung Bukit Batu Pahat kini mempunyai hampir satu juta pokok nanas pada keluasan yang sedia ada.

Sudah tentu jumlah pokok tersebut mampu meningkatkan pendapatan tiga kali ganda dari tanaman secara konvensional dengan harga sebiji nanas pada harga minimum sebiji untuk RM1 jika ini berlaku tentunya penanam ini mampu meraih hampir sejuta semusim secara kasarnya.

Bagi Abu Hassan kesempatan itu turut digunakan untuk menambah lagi pendapatan melalui jualan benih.

Apa yang diperolehinya sekarang mahu dikongsi bersama pemilik tanah terbiar untuk sama-sama berusaha memajukan tanah dan meraih pendapatan bukan sahaja sampingan malah satu kerjaya berterusan.

Sumber:Utusan Malaysia

Penjagaan pokok limau nipis

Limau nipis tergolong di dalam famili Rutaceae dan nama saintifiknya adalah Citrus aurantifolia.

Pokok limau nipis mula berbuah di antara umur dua hingga tiga tahun selepas ditanam dengan hasilnya sekitar antara 20 dan 25 kg sepokok selepas lima tahun ditanam.

Pokok limau nipis sering ditanam di kawasan rumah terutamanya di kampung dan taman perumahan untuk tujuan perubatan tradisional, masakan, minuman, produk kesihatan dan lain-lain kegunaan.

Secara umumnya, pokok limau nipis berbuah sepanjang tahun dan amat sesuai ditanam di kebanyakan tempat terutamanya yang mempunyai saliran yang baik.

Namun pokok limau nipis tidak sesuai ditanam di kawasan berair seperti sawah dan kawasan yang sering banjir.

Buah limau nipis kaya dengan vitamin A dan C dan sering digunakan sebagai perisa masakan dan minuman.

Asid sitrik yang terkandung dalam limau nipis berkesan menghilangkan lemak dan menguruskan badan di samping untuk melegakan perut dan melancarkan penghadaman.

Ia juga digunakan untuk membersihkan rambut dan kepala terutama bagi mereka yang menghadapi masalah kelemumur.

Buahnya juga sering kali digunakan untuk mengilatkan kuku dan menghilangkan bau badan.

Di kalangan pengamal perubatan herba, air perahan buah limau nipis yang dicampurkan dengan kapur makan dikatakan boleh mengempiskan perut wanita yang baru bersalin.

Pembiakan pokok limau nipis adalah secara semaian biji dan tut (markot).

Pembiakan secara tut membolehkan pokok limau nipis mengeluarkan hasil di antara dua hingga tiga tahun selepas penanaman.

Bagi semaian biji atau tut yang berjaya, boleh dipindahkan ke kebun apabila mencapai umur tujuh hingga 12 bulan.

Sumber:Utusan Malaysia

ZIA jana industri agro makanan


Antara contoh PENTERNAKAN IKAN tiLAPIA YANG BAKAL DIJALANKAN DI tASIK kENYIR.


MALAYSIA memiliki sumber kawasan tanah yang luas di samping kawasan perairan yang sangat luas. Selain berfungsi sebagai kawasan tadahan air, kawasan perairan ini juga mampu menjana stok bekalan makanan.

Permintaan sumber protein negara semakin hari semakin meningkat, malah stok ikan yang didaratkan oleh nelayan juga agak menyusut berbanding 10 tahun dahulu.

Justeru, pelbagai usaha sedang dilakukan antaranya projek-projek akuakultur berbentuk komersial yang berupaya meningkatkan pengeluaran ikan negara.

Isu keselamatan bekalan makanan dan meningkatnya kos mengimport produk makanan setiap tahun menjadikan kerajaan mempunyai asas yang kukuh mengapa sektor agromakanan perlu terus diperkasa dan diberi keutamaan.

Antaranya seperti penubuhan Zon Industri Akuakultur (ZIA) termasuk Terengganu yang diperkenalkan baru-baru ini.

Pembangunan ZIA secara bersepadu oleh Kerajaan Terengganu juga merupakan antara projek-projek utama dalam Bidang Ekonomi Utama Nasional (NKEA) di bawah Program Transformasi Ekonomi Negara.

ZIA di Terengganu melibatkan kawasan seluas 3,227 hektar daripada 4,188 hektar yang telah dikenal pasti oleh Jabatan Perikanan untuk dimajukan oleh kerajaan negeri.

Malah peruntukan sebanyak RM12.6 juta untuk membina kemudahan pusat pembenihan ikan turut diluluskan oleh Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani.

Kemudahan tersebut adalah Pusat Pembenihan Ikan Air Tawar di Kampung Sungai Chamar di daerah Hulu Terengganu dan Pusat Pembenihan dan Asuhan Ikan Laut Berteknologi Tinggi di Kampung Limau Nipis, Setiu.

Kedua-dua pusat tersebut dijangka siap pada pertengahan tahun ini, sekali gus dapat membekalkan benih untuk projek HIP sangkar air tawar di ZIA Sungai Como dan sangkar ikan air masin di Terengganu.

Selain itu, sebuah pusat Pembenihan Udang Laut di daerah Setiu turut dibina di bawah peruntukan yang sama.

Menurut Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Ahmad Said, kerajaan negeri akan meneruskan usaha dan kerjasama bersama Jabatan Perikanan untuk mengenalpasti kawasan baru yang sesuai untuk dijadikan kawasan ZIA.

Jelas beliau lagi, projek utama NKEA tersebut akan diterajui oleh sektor swasta dan projek akuakultur akan dibangunkan berdasarkan piawaian pasaran.

''Pendekatan terbaru ini akan melibatkan jumlah pelaburan lebih daripada RM1.4 bilion bagi ZIA terpilih.

''Di mana sebahagian besar daripadanya adalah daripada pihak swasta yang dijangka mampu menjana pertumbuhan ekonomi dan menaiktaraf sosio ekonomi rakyat," katanya.

Beliau berkata demikian ketika merasmikan Seminar Pelaburan Akuakultur Negeri Terengganu di Kuala Terengganu baru-baru ini.

Seperti juga negara di benua Asia, Malaysia juga telah mengenalpasti akuakultur sebagai sumber utama untuk meningkatkan pengeluaran ikan bagi memenuhi permintaan domestik.

Pada tahun 2009, industri akuakultur negara telah mencatatkan pengeluaran ikan berjumlah 478, 245 tan metrik bernilai RM2.4 bilion.

Malah pengeluaran akuakultur negara akan terus meningkat berikutan permintaan terhadap sumber protein tersebut sentiasa melonjak naik.

Salah sebuah kawasan ZIA yang telah dikenalpasti oleh Jabatan Perikanan untuk penternakan ikan air tawar dalam sangkar secara besar-besaran adalah di Tasik Kenyir.

Malah, kementerian terbabit menyasarkan pengeluaran akuakultur negara sebanyak 727, 300 tan metrik dengan nilai tidak kurang dari RM7 bilion menjelang tahun 2015.

Dalam pada itu , menurut Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Mohd. Johari Baharum, biarpun kerajaan banyak menyumbangkan dana bagi membangunkan industri tersebut namun kerjasama daripada usahawan serta pihak swasta masih diperlukan.

"Kementerian hanya dapat menyediakan infrastruktur asas, khidmat sokongan teknikal dan sistem penyampaian yang diperlukan.

"Kami memerlukan para usahawan agro makanan dan syarikat swasta menerajui sektor ini," katanya.

Jelas kini, pihak kerajaan sama ada pusat mahupun negeri telah menyediakan segala-galanya untuk memastikan sosio-ekonomi rakyat bertambah baik.

Sumber:Utusan Malaysia

Penjagaan delima


Pokok delima menghasilkan buah setelah setahun setengah ditanam.


NAMA saintifik bagi delima ialah Punica granatum dan tergolong dalam keluarga Punicaceae. Pokok delima tidak mempunyai musim yang utama akan tetapi ia berbunga dan berbuah mengikut kepada keadaan cuaca tempatan, kadar kesuburan tanah yang tinggi dan penjagaan pokok yang sempurna.

Kebiasaannya, pokok delima mula menghasilkan buah setelah satu hingga dua tahun selepas ditanam.

Buah delima yang masak boleh dimakan segar dan dijadikan jus.

Jarak tanaman yang disyorkan ialah 4 meter (m) x 4 meter dengan menggunakan sistem segi empat sama.

Bilangan pokok delima yang boleh ditanam bagi keluasan sehektar ialah 625 pokok.

Secara praktikalnya, pokok delima boleh dibiak dengan menggunakan biji benih dan kaedah pembiakan tut.

Setelah anak pokok berjaya ditut lebih kurang 30 hingga 40 hari untuk mengeluarkan akar dengan baiknya, ia perlu dipindahkan ke dalam polibeg dan diletakkan di bawah naungan sementara sebelum ditanam di kebun.

Secara fizikalnya, anak pokok yang melebihi umur tujuh bulan ke atas adalah amat sesuai ditanam, akan tetapi sebelum itu, pastikan pucuk pokok delima telah berwarna hijau tua dan telah matang sepenuhnya.

Ini kerana, anak pokok mempunyai akar yang tua dan matang untuk berkembang dengan cepat untuk mencari air didalam tanah.

Antara pokok delima yang ada ditanam di Taman Pertanian Universiti UPM ialah pokok delima isi merah dan pokok delima isi putih.

Penjagaan pokok sukun


TANAMAN sukun mempunyai kelebihan jarang diserang perosak, serangga mahupun penyakit yang serius.


Sukun tergolong di dalam keluarga Moraceae dan nama saintifiknya adalah Artocarpus atilis. Pokok sukun berbuah sepanjang tahun, pengeluaran buah yang banyak dijangka dalam bulan April, Mei, September dan bulan Oktober.

Pokok sukun mula mengeluarkan buah selepas tiga tahun ditanam dan mencapai berat sebiji antara satu hingga tiga kilogram.

Penjagaan pokok sukun sangat mudah dan tidak mempunyai masalah serangan serangga, penyakit dan perosak yang serius.

Kaedah pembiakan pokok sukun ialah dengan menggunakan kaedah cantuman mata tunas dan kaedah pembiakan secara tut.

Kaedah cantuman mata tunas memerlukan pokok penanti terap, ranting mata tunas dari pokok baka yang terpilih, pisau cantuman dan pembalut lutsinar.

Pembiakan melalui kaedah tut dilakukan dengan cara memilih dahan atau ranting yang baik dan sihat untuk dibiak secara tut. Media pengakaran yang digunakan ialah tanah campuran atau jiffy 7.

Setelah cantuman mata tunas dan kaedah tut yang dibiak telah hidup dengan baiknya, ia perlu diberikan naungan dan penjagaan yang sempurna sebelum sesuai ditanam di kebun atau ladang.

Kandungan karbohidrat yang tinggi pada buah sukun boleh dijadikan bahan untuk menghasilkan pelbagai jenis hidangan dan amat popular dimasak dengan cara menggoreng.

Secara umumnya, buah sukun yang masak perlu digoreng dengan tepung dan biasanya dijadikan hidangan minum petang. Di samping dijadikan kuih-muih, industri hiliran seperti kerepek, cip, jem dan biskut mula mendapat pasaran di negara kita.

Friday, February 4, 2011

Penjagaan belimbing besi

Nama botani atau saintifik bagi belimbing besi ialah Avverrhoa carambola yang tersenarai dalam keluarga Oxalidaceae.

Belimbing besi tidak mempunyai musim buah yang utama, tetapi ia berbuah sepanjang tahun, dan secara amnya, buah belimbing besi boleh dituai sehingga enam kali dalam setahun.

Pokok belimbing besi boleh dibiak dengan menggunakan kaedah pembiakan mata tunas dan kaedah pembiakan tut.

Kaedah cantuman mata tunas mempunyai peratusan kejayaan yang tinggi dan mudah untuk dipraktikkan.

Bagi membuat kaedah pembiakan cantuman mata tunas, bahan dan peralatan yang diperlukan adalah pokok penanti yang berumur empat bulan ke atas, ranting kayu mata tunas, pisau cantuman dan plastik pembalut lutsinar.

Setelah anak pokok berjaya dicantum serta diberi penjagaan yang sempurna di tapak semaian, maka anak pokok telah sedia untuk ditanam diladang apabila mencapai umur 10 bulan keatas.

Jarak tanaman bagi belimbing besi adalah disyorkan 6 meter (m) x 6 meter dengan menggunakan sistem segi empat sama yang mana jumlah anak pokok belimbing yang dapat ditanam ialah 278 pokok sehektar.

Pokok belimbing besi mula mengeluarkan buah bermula umur sembilan bulan dan keatas, dan pokok yang ditanam dengan menggunakan biji benih, pokok akan mula berbuah apabila mencapai umur empat tahun dan ke atas.

Buah belimbing besi perlu dipetik apabila terdapat perubahan warna hijau gelap ke warna hijau kekuningan. Kebanyakan buah belimbing besi mempunyai biji dan terdapat juga buah yang tidak mempunyai biji bergantung kepada kultivar.

Buah belimbing besi mempunyai rasa dari masam hingga manis, amat berjus, dan sangat rangup.

Varieti belimbing besi yang popular ialah B2 (Pendebungaan), B10 dan B17.

Formula Waiz bertani moden


SEDARKAH anda sembilan persepuluh cabang rezeki adalah datangnya daripada bidang perniagaan.

Ia termasuk juga bidang pertanian yang sememangnya amat terkenal dengan masyarakat negara ini terutamanya yang berada di luar bandar.

Namun, tidak ramai di antara kita yang berminat untuk menceburinya kerana berpendapat bidang tersebut memerlukan modal yang tinggi di samping ilmu pengetahuan yang mencukupi dan serba lengkap.

Jika di kawasan luar bandar, rata-rata penduduknya memiliki tanah yang luas di samping sinaran matahari yang terik sepanjang tahun.

Justeru, tiada masalah bagi mereka untuk menanam apa jua jenis tanaman untuk dijual di pasaran.

Tetapi bagaimana pula bagi mereka yang berada di tengah-tengah kota metropolitan di mana keluasan tanah pertanian amat terhad.

Malah boleh dikatakan, di kawasan bandar mustahil untuk mendapatkan tanah pertanian yang sesuai.

Itu belum lagi di tambah dengan masalah pencemaran akibat bahan buangan industri serta sampah sarap, namun segala permasalahan pasti ada penyelesaiannya.

Sehubungan itu seorang usahawan pertanian tempatan Waiz Kashifi, berusaha mengoptimumkan keperluan projek pertanian bagi mengurangkan pembaziran.

Menurut pemilik Waiz-K Bio-Organics (M) Sdn. Bhd. itu, sistem perladangan konvensional telah lama wujud, akan tetapi kaedah tersebut dilihat agak tidak cekap dan banyak membazirkan sumber-sumber keperluan dan tenaga kerja.

Menurutnya, apa yang lebih mendukacitakan situasi tersebut banyak mengecewakan petani kerana usaha mereka gagal dan akhirnya kehilangan banyak sumber kewangan.

"Persoalannya mengapa ia (situasi kerugian) berlaku?

"Apakah yang tidak kena dengan sistem pertanian yang diamalkan oleh petani kita sejak dulu?

"Justeru, saya tampil disini bagi menjelaskan antara sistem pertanian yang patut diolah semula bagi menjana pendapatan yang lebih lumayan," katanya ketika ditemui di Pusat Latihan Pertanian Agro-Bio WaizK di Shah Alam baru-baru ini.

Menurut Waiz, beliau bukan seorang petani yang berjaya atau yang telah lama menempah nama dalam bidang tersebut.

Namun setelah melihat peluang yang tersedia di hadapan mata maka beliau kini beralih arah.

''Saya dahulu bekerja dalam sektor automobil, malah pertanian tiada langsung dalam kamus kerjaya saya dahulu.

"Ketika mengikuti pelbagai kursus automobil di luar negara saya berkesempatan melihat perkembangan pertanian yang diamalkan oleh rakyat negara luar.

''Lama-kelamaan saya jadi tertarik dan akhirnya mengambil keputusan untuk beralih angin ke bidang pertanian,'' jelasnya.

Bukanlah merupakan sesuatu yang mudah untuk mencuba sesuatu pekara yang baru, apatah lagi ia langsung tiada kena mengena dengan kerjaya beliau sebelum itu.

Namun atas usaha yang bersungguh-sungguh akhirnya beliau berjaya menemui formula berkesan yang dapat diguna pakai dalam sektor pertanian moden.

Jelas Waiz, teknologi yang digunakan di pusat penyelidikan dan pembangunan beliau adalah merupakan keperluan asas paling utama untuk meningkatkan kualiti dan kadar tumbesaran tanaman pertanian.

Malah, katanya, melalui pengurusan dan amalan pertanian yang terbaik, kepelbagaian biologi yang selamat, amalan pertanian yang bijak dan 'kaizen' yang disebut dalam bahasa Jepun akan dapat membentuk suatu kitaran sistem ekologi (sistem-Eco) yang sempurna untuk menghasilkan produk berkualiti tinggi.

Bagi Waiz, syarikatnya lebih menumpukan perhatian terhadap sektor pertanian berasaskan teknologi fertigasi atau pengairan baja, hidroponik dan kompos bio-organik.

Namun, buat masa kini, teknik yang diberi tumpuan ialah teknologi fertigasi.

Tambah Waiz, teknik fertigasi atau pengairan baja telah diketahui secara meluas di negara ini malah ia semakin popular.

Pasti terdapat sebab untuknya berikutan semakin ramai petani atau pengusaha telah bertukar menggunakan kaedah tersebut.

Justeru apakah fungsi sebenar Waiz-K Bio-Organics (M) Sdn. Bhd. di sebalik teknik tersebut?

Di sini Waiz menjelaskan rahsia serta kelebihan sebenar teknik fertigasi yang rata-rata tidak diketahui ramai.

Menurut beliau, perkataan fertigasi berasal daripada perkataan fertilization dan irrigation.

Dalam fertigasi, proses pembajaan dan pengairan digunakan serentak kepada tanaman pertanian.

Fertigasi juga tergolong dalam teknik hidroponik iaitu pengeluaran tanaman tanpa menggunakan tanah.

Secara umumnya, hanya beberapa jenis tanaman sahaja yang sesuai ditanam menggunakan kaedah fertigasi, antaranya cili, tomato, timun, terung, strawberi dan rock melon.

Dengan menggunakan kaedah fertigasi, pengusaha boleh mengelakkan tanaman mereka daripada dijangkiti penyakit akar dan serangan bakteria kebanyakannya dibawa oleh tanah.

Selain itu, tanaman tersebut dapat ditanam di mana sahaja asalkan cukup cahaya untuk tujuan fotosintesis dan mempunyai tempat untuk meletak poli beg yang mengandungi media bagi menggantikan tanah.

Manakala kaedah titisan yang digunakan dalam sistem fertigasi berupaya untuk membekalkan air dan larutan baja kepada tanaman dengan berkesan tanpa pembaziran.

Manakala air dan larutan baja diberikan secara berkala dan tetap pada setiap hari justeru larutan baja yang mengandungi segala nutrien untuk keperluan peringkat pokok diberikan terus ke akar pokok.

Teknologi sistem fertigasi ini paling berkesan jika dilakukan di bawah struktur pelindung hujan (SPH) untuk mengelakkan tanaman yang ditanam dari diserang oleh sebarang penyakit sama ada penyakit daun, pucuk dan buah yang disebabkan oleh percikan hujan yang bertoksik.

Selain melindungi tanaman daripada jangkitan penyakit, SPH juga dapat mengelakkan larutan baja yang diberikan kepada pokok menjadi terlalu cair akibat air hujan dan merencatkan pembesaran pokok seterusnya menjejas pengeluaran hasil.

Justeru, syarikat beliau kini ditubuhkan khusus bagi membantu petani dengan memberikan latihan serta pengembangan ilmu berkenaan pertanian terutamanya bagi mereka yang tinggal di kawasan bandar.

Bagi yang berminat untuk mengikuti latihan serta kursus yang bersesuaian, anda boleh menghubungi beliau di talian 03-51914604 atau layari laman web www.waizk.com untuk mendapatkan sebarang maklumat lanjut.
Sumber:Utusan Malaysia

Monday, January 24, 2011

Menternak ketam berkulit lembut







inilah cangkerang ketam selepas proses bersalin kulit. Pengguna tidak perlu lagi membuang kulit ketam kerana ia lembut dan boleh dimakan.



KUANTAN - Ketam, sinonim dengan cangkerang yang kulitnya keras. Berikutan itu ada di antara kita yang tidak gemar memakan ketam.

Jika tersilap langkah, sudah pasti akan tertelan kulitnya dan boleh menyebabkan kecederaan pada tekak.

Namun seorang usahawan di Seberang Balok di sini telah menternak ketam berkulit lembut dan memasarkan ke pasaran domestik.

Penternak ketam tersebut, Dr. Syed Badaruddin Syed Ali berkata, beliau telah membuat kajian mengenai kulit (cangkerang) lembut ketam itu sejak 2007 secara sendirian.

"Ketam tanpa cangkerang ini agak asing di Malaysia. Tetapi di Thailand dan Vietnam, ia menjadi hidangan popular di restoran-restoran dan diternak secara tradisional.

"Teknik pembiakan dan penjagaan ketam itu dipelajari daripada kaedah tradisional. Hasil daripada itu, saya gabungkan dengan kaedah moden untuk meningkatkan kecekapan penjagaan kualiti air dan daya pengeluaran.

"Dalam tempoh tiga tahun melakukan pembangunan dan penyelidikan (R&D) itu juga, saya banyak belajar membangunkan sistem kitaran air dan penyesuaian kadar tahap pH air dengan ketam-ketam yang kebiasaannya hidup dalam air payau masin," katanya ketika ditemui di sini baru-baru ini.

Katanya, ketam dari spesies scylla olivacea (ketam nipah) dan scylla serrata (ketam laut) yang tidak mempunyai kulit keras tersebut melalui proses bersalin cangkerang sebelum dikumpul untuk dipasarkan.

"Ramai tidak tahu bahawa ketam juga melalui proses bersalin kulit cangkerang. Ketam yang dipasarkan Ternak Unggul Sdn. Bhd., itu dikumpulkan selepas proses tersebut selesai.

"Ia merupakan projek pertama seumpama di Malaysia yang memasarkan ketam tanpa cangkerang," kata beliau semasa ditemui di pusat ternakan ketam seluas lapan hektar yang diusahakannya di sini.

Tambah beliau lagi, ketam itu sangat unit kerana tidak mempunyai kulit yang keras malah boleh dimakan keseluruhan isinya tanpa membuang kulit.

Mengulas lanjut mengenai sistem kitaran air itu, beliau berkata, air segar dipam menggunakan mesin pengepam bagi memastikan oksigen berada pada tahap optimum bagi membolehkan ketam terus hidup.

Ujar beliau, proses menternak juga dilakukan secara tradisional namun sedikit berbeza kerana ketam-ketam itu diternak dalam gelung perigi bagi memperlahankan proses kulitnya mengeras semula selepas bersalin kulit.

"Kalau mengikut kaedah tradisional, ketam diternak di dalam kolam air payau yang digali supaya sesuai dengan habitat asal. Namun, ia berbeza dalam kolam konkrit dan air tawar.

"Teknik menternak di dalam gelung perigi juga menjadi faktor ketam-ketam itu tidak dapat menyesuaikan diri dengan habitat asal dalam air masin dan payau," katanya.

Jelasnya, bagaimanapun, proses cangkerang mengeras semula selepas bersalin kulit menjadi perlahan ketika ketam-ketam itu berada dalam air tawar," jelasnya.



Dr. Syed Badaruddin Syed Ali menunjukkan antara peralatan yang digunakan untuk proses ketam berkulit lembut. - utusan/Rushdi Salleh

--------------------------------------------------------------------------------



Menurutnya, kebiasaannya, cangkerang akan mengeras semula dalam tempoh 12 jam jika berada dalam air masin tetapi proses itu menjadi perlahan dan mengambil masa sehingga tiga hari jika berada dalam air tawar.

Katanya, ketam-ketam tersebut juga memerlukan penjagaan rapi dalam memastikan proses bersalin kulit berjalan dengan sempurna dan ia lebih sensitif dalam persekitaran air berbanding ikan.

Jelas Syed Badaruddin, 10 ekor ketam yang diternak dalam 1,000 gelung perigi, hanya lima akan terus hidup sebelum bersalin cangkerang kerana hidup dalam persekitaran air tawar.

"Penjagaan lebih rapi juga diperlukan ketika ketam-ketam ini melalui proses bersalin cangkerang yang biasanya antara pukul 11 malam hingga 3 pagi.

"Bagi menjamin ketam-ketam itu tidak mati ketika sebelum, semasa dan selepas proses bersalin cangkerang, para pekerja diperlukan untuk memantau pada waktu tengah malam hingga awal pagi secara lebih teliti.

"Selepas bersalin kulit, ketam-ketam juga perlu diasingkan daripada cangkerang keras yang sudah terpisah daripada badannya bagi menjaga kualiti air supaya terus hidup sebelum dikutip untuk dijual," katanya yang kini memasarkan satu tan ketam tersebut setiap bulan.

Katanya, ketam-ketam tersebut dijual RM25 setiap kilogram kepada pengusaha restoran makanan Cina, Jepun dan Korea sekitar Kuala Lumpur.

"Ketam-ketam ini digemari kerana tidak perlu mengupas cangkerang sebelum dimakan dan boleh dinikmati keseluruhan isinya kerana perutnya bersih.

"Ia juga boleh dinikmati dengan pelbagai jenis resipi seperti ketam bercangkerang yang biasa," jelas beliau.

Jelasnya, beliau kini cuba meneroka pasaran antarabangsa memandangkan ketam bercangkerang lembut semakin popular di kalangan penggemar makanan laut.

"Bagi mencapai objektif itu, skala pengeluaran harus diperbesar dan memerlukan kos lebih tinggi. Kecekapan lebih berkesan juga diperlukan untuk memaksimumkan hasil pengeluaran disebabkan kos yang tinggi.

"Tahun hadapan, kita sedang cuba untuk mendapat taraf inkubator membenih ketam di Bachok dan Pekan. Objektif untuk memasarkan ketam ini dalam pasaran antarabangsa sedang giat diusahakan," katanya.

Selain itu, Ternak Unggul Sdn. Bhd. juga terlibat dalam Pameran Pertanian, Hortikultur dan Agro Pelancongan Malaysia (MAHA) di Serdang, Selangor baru-baru ini sebagai usaha mempopularkan ketam berkulit lembut ini di kalangan rakyat Malaysia
.
Sumber:utusan malaysia

Perfect Agro perkenal burger kambing

Syarikat ternakan kambing dan biri-biri, Perfect Agro (M) Sdn. Bhd. (Perfect Agro), mahu menjadi antara pemain utama dalam industri makanan sejuk beku apabila berjaya menghasilkan burger daging kambing yang pertama seumpamanya di Malaysia.

Pengarah Urusannya, Datuk Razhi Yahaya berkata, produk burger daging kambing menggunakan jenama Kambest itu didatangkan dengan tiga jenis burger iaitu Chevon Oblong Burger, Chevon Burger dan Chevon Frankfurter.

Katanya, produk burger terbabit berjaya menembusi kebanyakan pasar raya di Lembah Klang sejak dua bulan lalu dan akan diperluaskan ke seluruh negara pada suku pertama tahun depan.

"Burger berasaskan daging kambing atau Kambest berpotensi maju memandangkan ia masih baru di pasaran negara ini.
Sumber:utusan malaysia

"Penghasilan produk berkenaan dianggap sesuai dengan ciri pengguna Malaysia yang sentiasa mencari-cari kepelbagaian jenis makanan di samping populariti daging kambing yang diakui enak," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyampaikan kursus sempena Program Peningkatan Pendapatan (3P) bersama Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (Keda) di Desa Keda Nagalilit, Padang Serai, dekat sini baru-baru ini.

Menurut Razhi, idea menghasilkan produk Kambest timbul setelah pihaknya mengenal pasti ramai di kalangan penternak haiwan berkenaan tidak berupaya memasarkan daging secara meluas di pasaran.

"Bagi mengatasinya, Perfect Agro telah melakukan perubahan dan menambah nilai produk. Kita tidak menumpukan semata-mata kepada daging segar, tetapi berusaha memperbanyakkan produk sampingan berasaskan daging kambing seperti burger dan sosej," katanya.

Tambah beliau, syarikat itu yang beroperasi sejak sembilan tahun lalu, kini mempunyai lebih 1,000 kambing dan biri-biri di tiga ladang iaitu di Baling, Kedah; Pengkalan Hulu, Perak dan Sepang, Selangor.

"Kambing yang mencapai usia matang akan dihantar ke kilang milik bersama Perfect Agro dengan syarikat lain di Puchong, Selangor untuk diproses menjadi burger dan makanan ala Perancis lain," jelasnya.

Sementara itu, Pengarah Eksekutif Perfect Agro, Muhd. Huzaimi Razhi berkata, produk Kambest mendapat sambutan menggalakkan daripada pengguna di Lembah Kelang sejak ia mula diperkenalkan pada Oktober lalu.

Katanya, sebanyak 5,000 paket produk Kambest berjaya dijual pada setiap tiga minggu di Lembah Klang.

"Dalam tempoh terdekat, kita mensasarkan ia meningkat kepada 15,000 peket untuk tempoh sebulan," katanya.

Beliau berkata, selain melantik ejen pemasaran, syarikat berkenaan turut menggalakkan penyertaan para peniaga kecil menerusi kursus penyediaan makanan yang dianjurkan bersama agensi kerajaan.

Katanya, buat permulaaan, pihaknya telah mengadakan kerjasama dengan Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (Keda) bagi melatih 16 penjaja menghasilkan makanan siap dimakan burger Kambest.

"Setiap peserta dibekalkan peralatan penyediaan burger dan sebuah kios bernilai RM10,000 setiap satu," katanya.

Katanya, selain mempromosikan jenama Kambest, usaha berkenaan turut membantu kerajaan meningkatkan pendapatan di kalangan rakyat terutamanya di kalangan orang Melayu dan bumiputera.

Orang ramai yang berminat menyertai perniagaan atau mendapatkan maklumat lanjut mengenai produk burger berasaskan daging kambing Kambest boleh menghubungi Muhd. Huzaimi di talian 013-2084981 atau emel zemy12@yahoo.com.

Cara baru hapus siput gondang emas

Oleh Sapurah Liyunan
utusansabah@utusan.com.my



Kaliun Govel (kiri) menunjukkan 'furcraea kuning' kepada Raime Unggi dan pengunjung yang hadir pada Majlis Penyerahan Bahan Input Pertanian Di Bawah Program Ahli Parlimen Tenom di Tenom, baru-baru ini.



TENOM 24 Jan. - Kaedah menggunakan tumbuhan 'furcraea kuning' sebagai pemusnah siput gondang emas di sawah padi terbukti amat berkesan, praktikal, selamat daripada penggunaan racun serangga dan tidak melibatkan kos yang besar.

Bagaimanapun, penggunaan tumbuhan dengan nama saintifiknya 'furcraea selloavar marginata' sejenis tanaman hiasan berasal dari Amerika Tengah yang mengandungi saponin yang tinggi daripada 'tea seed powder' itu masih belum diketahui secara meluas oleh para petani.

Seorang juruteknik di Jabatan Pertanian Daerah Tenom, Kalianon @ Kaliun Govel berkata, penemuan tumbuhan ini sebagai pemusnah siput gondang emas dikesan melalui penyelidikan di Jabatan Pertanian Tuaran kira-kira tiga tahun yang lalu.

Menurut beliau, penggunaan tumbuhan ini sebagai pemusnah adalah mudah dan berkesan kerana ia tidak memerlukan persiapan teknikal dan peralatan yang banyak, ia juga bersifat mesra alam dan boleh dituai atau digunakan selepas tahun keempat ditanam.

"Petani cuma menanam dan mendapat khidmat nasihat dari Jabatan Pertanian di daerah masing-masing mengenai cara-cara penggunaannya," katanya kepada Utusan Malaysia.

Beliau di temui semasa menjalankan promosi tumbuhan pemusnah siput gondang emas itu pada Majlis Penyerahan Bahan Input Pertanian Di bawah Program Ahli Parlimen Tenom dan Pembekalan Input Pertanian Di bawah Bantuan Insentif Padi Tanah Kering Daerah Tenom di Dewan Sri Ontoros Kemabong di sini baru-baru ini.

Turut hadir ialah Ahli Parlimen Tenom, Datuk Raime Unggi.

Tambah Kaliun, pihak Jabatan Pertanian di daerah itu kini giat mempromosikan tumbuhan itu kepada golongan petani di daerah ini.

Katanya, jika semua petani di daerah ini menggunakan kaedah memusnah siput gondang itu sudah tentu mereka tidak lagi perlu mendapatkan racun makhluk perosak.

"Kita minta petani menggunakan kaedah ini kerana ia tidak memusnahkan hidupan air yang lain seperti ikan. Petani di daerah ini dialu-alukan berkunjung ke Pejabat Pertanian yang berhampiran untuk mendapatkan khidmat nasihat," katanya.

Menurut Kaliun, penggunaannya amat mudah kerana ia hanya dipotong menjadi ketulan-ketulan kecil sebelum ditabur di kawasan sawah yang berair.

Katanya, ia hanya mengambil masa beberapa minit untuk memusnahkan siput gondang emas tanpa kesan sampingan pada pokok padi dan petani.

Cameron Highlands syurga pertanian

MEREKA yang berminat dalam sektor pertanian pastinya akan teruja dengan teknologi baru yang menjadikan sektor tersebut menarik dan berdaya maju.

Di negara ini, pertanian seakan bangkit semula daripada bidang yang dikebelakangkan, kepada satu industri yang mula menjana minat yang luar biasa di kalangan rakyat.

Syaratnya, bidang pertanian perlu ditransformasikan menggunakan suntikan teknologi moden supaya lebih berdaya maju dan menjana keuntungan.

Berbicara mengenai teknologi pertanian, mahu tidak mahu kita tidak dapat menafikan peranan agensi yang paling kehadapan dalam bidang tersebut iaitu Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).

MARDI sejak ditubuhkan 40 tahun yang lalu memartabatkan industri pertanian tempatan menerusi usaha-usaha penyelidikan dan pembangunan (R&D) untuk menghasilkan pelbagai inovasi.

Pada masa sama, MARDI turut menubuhkan taman-taman pertanian yang menghimpunkan teknologi-teknologi pertanian yang dibangunkan untuk tatapan orang ramai bagi mengetahui sendiri produk institusi terbabit.

Antara simbol kejayaan MARDI dalam R&D pertanian ialah memajukan kawasan pertanian yang terkenal di Cameron Highlands.

Cameron Highlands menjadi tumpuan pelancong dalam dan luar negara kerana sebahagian besar keindahan alam tanah tingginya masih terpelihara.

Ladang-ladang teh yang menghijau, kebun-kebun sayur yang belbagai, taman-taman bunga yang penuh warna, dan kebun buahan yang belbagai di samping taman rama-rama dan pemeliharaan lebah menggamit kedatangan pelancong hampir sejuta orang saban tahun.

Dengan ketinggian antara 1,000 meter dan 1,829 meter dari aras laut, dan suhu antara 12 dan 15 darjah Celsius pada waktu malam dan antara 22 dan 25 darjah Celsius pada waktu siang menjadikan peranginan ini tanah tinggi itu sentiasa menjadi tumpuan pelawat yang ingin merasai suasana nyaman suhu tanah tinggi berbanding dengan suhu di tanah rendah.

Salah satu kawasan yang cukup dikenali di Cameron Highlands ialah Tanah Rata yang mana MARDI telah membangunkan sebidang tanah di sini sebagai Taman Agro-Teknologi MARDI (TATM) yang dirasmikan pada 2003.

TATM menjadi tumpuan kerana kepelbagaian tanaman dan aktiviti pertanian yang pastinya menggamit pelancong.

TATM yang terletak di Tanah Rata ini bagaikan satu kawasan pertanian semula jadi meskipun ia adalah kawasan penyelidikan dan pembangunan pertanian yang dijalankan oleh MARDI.

TATM pada asalnya merupakan Stesen Penyelidikan Persekutuan yang mula dibina penjajah British pada 1925.

Bagaimanapun, selepas merdeka, ia diletakkan di bawah Jabatan Pertanian sebelum diserahkan kepada MARDI pada 1971.

Cuaca sejuk dan persekitaran menghijau di sini menjadikannya unik dan sentiasa menjadi tumpuan.

Di mana lagi anda melihat kehijauan melata dan ‘digabung jalin’ dengan warna warni bunga berkembang pagi dan kicauan burung.

Di kawasan seluas 43 hektar ini, ia dipenuhi pelbagai tanaman spesies temperate yang jarang ditemui di tempat lain di negara ini.

Komponen utama TATM ialah taman Inggeris, taman herba, taman ros, bunga keratan, ladang contoh strawberi, taman pelbagai bunga, taman dapur, petak-petak penyelidikan, pusat maklumat teknologi, ladang dan kilang teh dan makmal ‘test- bed’.

Di taman ini juga terdapat koleksi berbagai buahan temperat seperti anggur, epal, pir, oren, lokuat, laici, macademia, persimmon (pisang kak), jaboticaba (ceri), blackberi, markisa dan tamarillo (tomato).

Antara teknologi pertanian yang terdapat di TATM ialah pelbagai kaedah sistem fertigasi seperti teknik nutrien cetek (nutrient film technique) dan sistem ebb and flow.

Terdapat juga berbagai kaedah tanaman tanpa tanah seperti penggunaan cocopeat’ dan perlite sebagai media tanaman.

Pelbagai jenis struktur pelindung hujan, kaedah-kaedah pengawalan perosak dan penyakit tanaman, dan petak sains tanah.

Seperti yang dinyatakan oleh Pengurus Stesen MARDI Cameron Highlands Dr. Wan Abdullah Wan Yusoff, banyak tarikan yang boleh membawa pelancong ke pusat peranginan tersebut, terutama mereka yang berminat dengan pertanian.

Stesen tersebut kata, beliau berfungsi sebagai pusat kecemerlangan penyelidikan dan inovasi teknologi pertanian tanah tinggi yang mana aktiviti penyelidikan dan pembangunan pertanian dalam bidang sumber strategik, hortikultur, mekanisasi dan promosi teknologi dijalankan.

‘‘Pengunjung didedahkan dengan aktiviti penyelidikan dan kaedah pembangunan teknologi pertanian,’’ ujarnya dalam satu taklimat dengan MEGA di pejabatnya di pusat peranginan itu baru-baru ini.

Selain tanaman, TATM ini juga mempunyai pusat jualan yang menawarkan produk berasaskan pertanian, sayur-sayuran dan buah -buahan segar untuk dibeli.

Ini sejajar dengan pembangunan Cameron Highlands sebagai sebuah kawasan pertanian terkenal di Malaysia.

Cameron Highlands merupakan daerah terkecil di Pahang, ia cuma meliputi dua peratus dari keluasan negeri Pahang.

Di samping teh, sayuran dan bunga-bungaan, industri strawberi juga telah begitu sinonim dengan daerah ini.

Industri strawberi di daerah ini telah disokong oleh kerajaan dengan konsep ‘satu daerah, satu industri’ (SDSI).

Menurut Dr Wan Abdullah, terdapat kira-kira 6,000 hektar daerah tersebut telah diusahakan dengan kawasan pertanian.

Sementara itu, menurut Dr Wan Abdullah, MARDI juga mempunyai 300 ekar (120 hektar) tanah di Lembah Bertam, Cameron Highlands. Namun disebabkan kebanyakan tanah di situ mempunyai kecerunan melebihi 25 darjah, cuma sebahagian kecil sahaja kawasan diusahakan untuk aktiviti pertanian.

Produk organik Zenxin



Oleh KHAIRUNNISA SULAIMAN
Gambar RASHID MAHFOF

laluan beratap memberikan keselesaan kepada pengunjung semasa panas dan hujan.


MASALAH pencemaran bumi yang semakin membimbangkan, mendorong banyak sektor kini beralih kepada pengurangan penggunaan bahan kimia dalam industri yang mereka ceburi.

Pengenalan teknologi hijau dan tenaga alternatif adalah contoh terbaik dan ia kini semakin popular.

Demikian juga dalam sektor pertanian. Pengusaha mula beralih kepada pendekatan bebas bahan kimia, sejajar dengan aliran semasa masyarakat pengguna yang mahu produk makanan lebih sihat.

Isu ini bukan baru, kerana ramai yang beralih kepada pelbagai makanan yang dapat meningkatkan kesihatan.

Tanaman yang sarat dengan racun makhluk perosak menyebabkan penimbunan toskid dalam badan pengguna.

Justeru bagi mendapatkan makanan yang lebih sihat, pengguna kini beralih kepada makanan organik.

Oleh itu, makanan organik semakin mendapat permintaan. Ia mendorong pengusaha untuk bersaing bagi memenuhi permintaan tersebut dan untuk mengisi kekosongan yang ada.

Disebabkan permintaan terhadap produk pertanian organik yang meningkat telah mendorong seorang usahawan pertanian, Tai Kok Kong, mengusahakan ternakan ayam melalui keadah tersebut pada 2001.

Dia telah membangunkan syarikat Zenxin Agri-Organic Food bagi mengeluarkan tanaman, bekalan dan perniagaan runcit makanan organik.

Pada sesi lawatan ke ladang Zenxin di Kluang Johor bersama rombongan AgroBank baru-baru ini, penulis disambut oleh Pengurus Pengeluarannya, Jeff Tai Seng Thong, anak kepada Kok Kong.

Jeff berkata, sejak awal penubuhannya Zenxin telah dipercayai sebagai pengeluar makanan berkhasiat yang tidak menggunakan bahan kimia dalam proses pembuatannya.

"Ini bermakna Zenxin tidak menggunakan baja mahu pun racun kimia semasa kerja-kerja menanam sayur-sayuran serta buah-buahan.

"Sehingga kini, kami masih lagi mengekalkan misi asal iaitu sentiasa mengekalkan pencapaian terbaik di samping menjaga kualiti barangan dan sentiasa menggunakan operasi dalaman dari segi tanaman, penuaian, pemprosesan, pembungkusan dan penghantaran kepada pelanggan," katanya.

Ini, jelas Jeff, bagi memastikan setiap pelanggan dapat menikmati kelazatan makanan organik tulen dengan harga yang sangat berpatutan ke arah hidup lebih sihat.

Ladang yang diusahakan di Johor dan Cameron Highlands, Pahang mengandungi kedua-dua jenis tanaman tanah rendah dan tanah tinggi bagi memenuhi permintaan pelanggan yang semakin meningkat.

Bagi mempelbagaikan aktiviti syarikat, pihaknya telah mula menanam cendawan untuk pameran dan

jualan.

"Ini dapat mendedahkan pengunjung terutama kanak-kanak mengenai tanaman cendawan organik," katanya.

Kebun organik berkenaan sentiasa mematuhi peraturan, taraf dan paras kualiti yang telah ditetapkan oleh Skim Organik Malaysia (SOM) yang diiktiraf Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan National Association for Sustainable Agriculture, Australia (NASAA).

Jeff berkata, ketika ini AgroBank banyak membantu dengan memberikan pinjaman Tabung Untuk Makanan (3F) pada tahun 2006 berjumlah RM3 juta.

Taman Organik Zenxin merupakan kawasan rekreasi di mana para pelancong datang dan membuat lawatan untuk menyaksikan sendiri bagaimana produk organik diproses tanpa penggunaan bahan kimia.

Di sana pelancong dapat menikmati kawasan taman dengan melalui kawasan pejalan kaki berbumbung atau berbasikal di laluan yang disediakan.

Basikal disediakan dengan kadar sewaan yang berpatutan.

Selain itu pelancong juga boleh membeli-belah di kedai organik yang menjual pelbagai produk segar organik.

Bagi membantu pengunjung, pengurusan ladang organik Xenzin juga menyediakan pembantu pelawat yang mempunyai pengetahuan dalam pertanian organik akan mengiringi pengunjung.

Malah Taman Organik Zenxin juga mempunyai dewan, bilik mesyuarat serta tapak bagi BBQ untuki pelbagai majlis.

Pengunjung yang letih dan lapar selepas mengelilingi taman organik boleh menikmati makanan organik terus dari ladang menerusi menu Zenxin Organik Steambot di restoran yang mendapat lulusan halal daripada agensi kerajaan.

Sementara di kedai organik Zenxin, pengunjung ditawarkan dengan pelbagai jenis sayur-sayuran dan makanan kering organik. Pengunjung yang ingin mendapatkan bekalan produk organik segar boleh memperolehinya di pasar raya besar di seluruh negara dan Singapura.

Menggunakan slogan Keutamaan Pelanggan Zenxin sentiasa memberikan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan. Ditanya mengapa keluarganya memilih tanaman organik berbanding dengan pertanian lain yang lebih menguntungkan, Jeff berkata, mereka masih boleh bertahan memandangkan keluarganya mempunyai pelbagai perniagaan lain.
Sumber:utusan malaysia

Tauke otak-otak

WALAUPUN hanya berbekal Sijil Rendah Pelajaran (SRP), ia bukan jalan buntu bagi kehidupan Shukor Mansor, 35 yang berasal dari Semerah, Batu Pahat, Johor.

Ekoran pendidikan yang tidak tinggi, Shukor mula berdikari dengan bekerja sebagai penebar roti canai di warung.

Pada masa sama dua mula mengikut kawan yang bekerja di sebuah syarikat pengeluar otak-otak terkemuka di negeri Johor.

Minat yang mendalam dalam pembuatan otak-otak membawa Shukor menghadiri pelbagai kursus penghasilan produk berkenaan dan keusahawanan anjuran pelbagai agensi kerajaan di Batu Pahat dan Johor Bharu, Johor serta Melaka.

Hanya berbekal minat yang mendalam dan sedikit modal, Shukor memulakan perniagaan otak-otaknya sendiri di Batu Pahat pada tahun 2006.

Ketika itu dengan modal RM3,000, Shukor membeli sebuah peti sejuk beku sebagai tempat menyimpan produk otak-otaknya.

Bagi memudahkan operasi perniagaan, Shukor mendaftarkan perniagaan di bawah nama Sinar Shukor Enterprise dengan jenama Otak-otak Batu Pahat.

"Pada mulanya memang sukar untuk mendapat kepercayaan pelanggan kerana produk saya masih baru," katanya semasa ditemui di rumahnya di Parit Kuda, Semerah, Batu Pahat, Johor.

Bagaimanapun dengan galakan daripada ahli keluarga, saudara mara dan sahabat semakin menyemarakkan semangatnya.

Tambahan pula dia boleh mendapatkan bahan-bahan mentah daripada masyarakat di sekitar Batu Pahat.

Misalnya Shukor, anak ketiga daripada enam beradik mendapat bekalan daun nipah daripada sepupunya Zamzam Jabir, 42, dari Kampung Muhibbah, Batu Pahat.

Daun nipah yang didapati di tepi sungai Batu Pahat diproses sepanjang enam inci sebelum dibekalkan kepada Shukor bagi industri perniagaan otak-otaknya.

Setiap hari Zamzam membekalkan sekitar 40 bakul dengan satu bakul seberat 10 kilogram (kg).

Manakala bahan mentah lain seperti santan kelapa, herba dan rempah-ratus bermutu tinggi dibeli daripada pembekal di sekitar kejiranannya.

Kini Shukor memerlukan 60 kg santan dan 20 kg lagi bahan campuran lain termasuk rempah ratus dan herba bagi ramuan otak-otaknya.

Bagi mendapatkan rasa yang lain dari yang lain, Shukor mendapatkan ikan tenggiri segar daripada nelayan berhampiran.

Setelah setahun memulakan operasi, perniagaannya semakin meningkat sehingga beliau terpaksa menambah lima buah peti sejuk beku setiap tahun.

Setahun kemudian pada tahun 2008, Shukor mula 'menghampiri' Agrobank berhampiran tempat tinggalnya bagi menambahkan modalnya.

"Ketika itu saya memohon pinjaman MUST Normal sebanyak RM10,000 bagi menambah bilangan peti sejuk beku," katanya.

Kali ke dua pada tahun ini, beliau mendapat pinjaman MUS1M-i sebanyak RM20,000 daripada Agrobank.

Permintaan otak-otak yang semakin meningkat setiap hari daripada peniaga pasar malam, bazar ramadan, ekspo, restoran serta orang perseorangan di Batu Pahat, Muar, Melaka serta Kuala Lumpur menyebabkan Shukor perlu menambahkan bilangan peti sejuk bekunya.

"Secara purata saya menambah lima buah peti sejuk setahun dan kini saya mempunyai 35 buah peti sejuk untuk menyimpan 15,000 keping otak-otak sehari," katanya yang mempunyai lebih 10 orang pekerja.

Bagi memenuhi permintaan yang semakin meningkatkan, Shukor merancang meningkatkan kapasiti pengeluarannya dengan membina kilang di atas tanah milik keluarganya.

"Ini bagi memenuhi permintaan yang semakin bertambah setiap hari," katanya sedang dalam proses mendapatkan khidmat nasihat daripada agensi berkenaan berkaitan dengan modal dan operasi kilangnya.

Biasanya otak-otak akan disimpan di dalam peti sejuk beku secara berdiri sehari semalam sehingga beku sebelum diedarkan kepada pelanggan.

"Ini bagi mengelakkan otak-otak cepat rosak," katanya.

Ditanya mengenai keistimewaan produknya, Shukor berkata maklum balas daripada pelanggan amat penting.

"Ramai pelanggan yang sukakan rasa rempah dan pedas otak-otak keluaran saya," katanya yang berpegang kepada prinsip minat, usaha dan modal untuk berjaya.

Apalah yang lebih membanggakan, kini Sinar Shukor Enterprise banyak membangunkan ekonomi sekitar kawasan Batu Pahat bagi bahan mentah dan tenaga kerja tempatan.

Mereka yang berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai otak-otak Batu Pahat boleh berkunjung ke Parit Kuda, Batu Pahat atau menghubungi Shukor di talian 019-7650713.
Sumber:utusan malaysia

Penjagaan jambu air madu

JAMBU air madu tergolong didalam keluarga Myrtaceae dan nama botaninya ialah Syzygium aqueum. Pokok jambu air madu mudah dibiak dengan menggunakan kaedah pembiakan secara tut (pengakaran).

Kaedah ini amat mudah dilakukan, sama ada menggunakan tanah campuran yang dikepalkan atau menggunakan media pengakaran (jiffy).

Kebiasaannya kaedah pembiakan tut mengambil masa antara 30 dan 45 hari untuk mengeluarkan akar dan kemudiannya dipindahkan dalam polibeg kecil sebelum ditanam di ladang.

Penanaman pokok jambu air di ladang, jarak tanaman yang disyorkan ialah 4 meter (m) x 4 m dengan menggunakan sistem segi empat sama, dengan kepadatan pokok bagi sehektar kawasan ialah 625 pokok.

Pokok jambu air mula mengeluarkan buah secara produktif pada umur satu hingga tiga tahun selepas penanaman, bergantung kepada cara penjagaan.

Penjagaan yang teratur dan sempurna dapat menjamin kualiti buah terbaik dan bermutu tinggi.

Antara klon jambu air yang banyak ditanam di ladang UPM ialah jambu air merah, jambu air hijau, jambu air kristal, jambu air semarang dan lain-lain.

Memburu rusa di De Paradise



Oleh MOHD FAIRUZ YUSOF
Gambar RUSHDI SALLEH


De Paradise pengunjung berpeluang bermesra dengan rusa.


LADANG De Paradise Sdn. Bhd., bukan setakat menternak rusa. Malah ia turut dibuka kepada orang ramai untuk melihat persekitarannya di samping berpeluang untuk merasai pengalaman memburu rusa.

Ini mungkin pengalaman yang tidak mungkin diperolehi di mana-mana dan pihak pengurusan ladang ternak itu kini sedang berusaha untuk menyediakan tapak khusus untuk tujuan tersebut.

Mungkin selama ini ada di kalangan orang ramai yang berangan-angan utuk memburu. Dengan adanya kemudahan di ladang itu mereka boleh merasai sendiri cabaran tersebut.

Kawasan perburuan yang disediakan itu seluas empat hektar dan ia akan dibuka kepada para pemburu yang terdapat di negara ini.

Pengusaha ternakan rusa di ladang tersebut, Muhammad Akhbar Chiraghdin memberitahu, kawasan memburu itu bagaimanapun adalah berpagar.

Katanya, mereka yang memiliki lesen senjata api sahaja hanya dibenarkan berbuat demikian.

"Mereka boleh memburu rusa yang berkeliaran di kawasan itu," ujarnya.

Jika mereka gagal menembak sebarang rusa katanya, pihak pengurusan akan memberikan haiwan itu sebagai insentif dan tarikan.

Selain itu pihak pengurusan ladang itu jufa bercadang untuk membuka tapak permainan seperti paint-ball yang mana mereka boleh bertarung sesama sendiri atau berburu dengan rusa sebenar menerusi peralatan senapang paint-ball terbabit.

Semua itu merupakan antara usaha untuk menjadi ladang De Paradise sebagai kawasan eko pelancongan.

Selain untuk pengunjung yang ingin merasai suasana hidup di kawasan ladang ia juga boleh dijadikan tempat latihan mana-mana pelajar yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang cara penternakan rusa.

Untuk tujuan itu kata Muhammad Akhbar, segala kemudahan asas telah disediakan.

Katanya, kemudahan seperti asrama disediakan kepada mereka sambil mengikuti latihan yang disediakan.

Semua rancangan bagi menjadikan ladang itu sebagai kawasan pelancongan dan latihan dijangka dapat direalisasikan menjelang Mac ini.

Beliau berharap ia bakal menjadi tarikan baru eko pelancongan di kawasan tersebut.Dengan itu De Paradise bukan sahaja ladang perternakan rusa tetapi juga sebagai salah satu destnasi pelancongan yang menawarkan pengalaman berbeza di Pahang. Selain asrama juga katanya, kemudahan penginapan lain turut dibina untuk kemudahan orang ramai.

Ia termasuk membina beberapa chalet penginapan dan dewan persidangan. Tambahnya, selain rusa, beberapa haiwan lain seperti arnab turut diternak di situ supaya pengunjung dapat merasai suasana sebenar kehidupan di ladang.
Sumber:utusan malaysia

Saturday, January 22, 2011

Durian belanda boleh dibuat jus


Nama botani bagi Durian Belanda ialah Annona muricata L. dan ia tergolong dalam keluarga Annonaceae.

Pengeluaran buah durian belanda banyak bergantung kepada keadaan cuaca semasa, penjagaan anak pokok teratur dan sempurna, pendebungaan berbantu serta kesuburan tanah yang baik.

Dengan pengurusan tanaman yang baik, pokok durian belanda boleh tumbuh dan membesar dengan cepat serta dapat mengeluarkan buah secara optimum.

Secara umumnya, buah durian belanda mempunyai saiz yang sederhana besar, kulitnya berduri lembut, isi buah berwarna putih dan mempunyai rasa masam-masam manis.

Buah durian belanda biasanya dimakan segar dan boleh diproses untuk dijadikan jus.

Bagi penanaman di ladang, jarak tanaman yang disyorkan ialah 6 meter x 6 meter dengan menggunakan sistem segi empat sama.

Bilangan pokok yang boleh ditanam untuk keluasan sehektar ialah 277 pokok.

Pokok durian belanda boleh dibiak dengan menggunakan biji benih atau pembiakan secara seks dan kaedah pembiakan tut atau pembiakan secara aseks.

Jenis tanah yang sesuai untuk penanaman pokok durian belanda ialah tanah jenis lom liat berpasir.

Selain itu, mempunyai saliran yang baik, keasidan tanah dengan pH di antara lima hingga tujuh serta kawasan yang tidak mempunyai naungan.

Pokok durian belanda mula mengeluarkan buah pada umur empat tahun dan ia banyak bergantung kepada tahap kesuburan tanah dan penjagaan yang teratur serta sempurna.
Sumber: Utsuan malaysia

Vanila semakin diusahakan

TEMERLOH - Secara umumnya apabila berbicara mengenai vanila, ramai yang membayangkan kesedapan dan aroma perasa itu apabila dicampurkan ke dalam kek, ais krim, roti atau minuman karbonat.

Namun, tidak ramai yang tahu bagaimana vanila dihasilkan.

Malah, ramai juga yang tidak mengenali dari segi rupanya, bagaimana untuk mendapatkannya dan dari negara mana ia berasal.

Dari sudut sejarah, vanila ialah sejenis tumbuhan liar yang ditemui di Amerika Selatan.

Ia telah digunakan oleh kaum asli Mexico sebagai penyedap tembakau sejak berkurun yang lalu.

Pada 1721, vanila dibawa ke Eropah oleh orang Sepanyol sebelum dibawa oleh penjajah Belanda ke Bogor, Indonesia pada 1819.

Sejak 1850, vanila mula ditanam secara komersial di Indonesia apabila ia telah berjaya didebungakan.

Sejak itu, ia semakin digemari kerana keaslian aroma dan perisa aslinya.

Meskipun terdapat vanila sintetik yang dikenali sebagai vanilin, namun bahan sebatian itu dari segi kualitinya dikatakan kurang setanding dengan vanila asli.

Kini, tanaman vanila diperkenalkan di Malaysia selepas mendapati cuaca dan persekitaran negara ini sangat berpotensi untuk tanaman pokok vanila.

Potensi tanaman vanila sangat baik memandangkan sehingga kini dunia hanya menggunakan tiga peratus sahaja vanila asli manakala selebihnya masih menggunakan vanila sintetik.

Perkembangan sihat berhubung tanaman vanila turut mendapat sambutan di kalangan petani di Pahang.

Di negeri ini, terdapat beberapa petani yang mula menunjukkan minat untuk menanam vanila secara komersial.

Di daerah ini misalnya, dua rakan karib dari persatuan belia berlainan bergabung tenaga dalam mengusahakan tanaman vanila di Kampung Bangau Parit di sini.

Menurut pengusahanya, Mohd. Feisal Norawi, 29, tanaman vanila sangat mudah diusahakan kerana ia tidak terlalu cerewet.

Memandangkan harga di pasaran masa kini di sekitar RM300 sekilogram jika dijual kering dan RM40 sekilogram jika dijual basah, tanaman itu dijangka berpotensi menjadi komoditi ketiga selepas kelapa sawit dan getah.

Dia yang mengusahakan secara sambilan membantu rakan kongsinya menganggap vanila mampu memberi pulangan lumayan kepada pengusaha walaupun hasilnya dituai sekali dalam setahun.

Mohd. Feisal yang mula menanam vanila pada awal tahun lalu memberitahu, vanila akan mula berbuah selepas tiga tahun ditanam.

''Ia memerlukan tujuh bulan untuk buah itu masak sebelum boleh dituai.

''Tanaman vanila memerlukan naungan dan ia sejenis tumbuhan memanjat. Sebelum ditanam, seelok-eloknya pokok lain turut ditanam yang bertindak sebagai pokok induk untuk dipanjat," katanya.

Mohd. Feisal mengeluarkan modal sekitar RM25,000 bagi menjayakan tanaman vanila yang diharap dapat membuka minda golongan muda supaya terlibat dengan tanaman baru dan tidak hanya tertumpu kepada getah dan kelapa sawit semata-mata.

Apa yang menarik minatnya menanam vanila jelasnya, ialah kerana ia tidak memerlukan kawasan luas, cukup kira-kira 0.2 hektar bagi 2,000 pokok.

Menurutnya, sebatang pokok vanila mampu mengeluarkan kira-kira 1.6 kilogram buah vanila basah.

Sehingga kini, dia telah menanam 800 pokok vanila yang dijangka mengeluarkan hasil pada tahun depan.

Sementara itu, rakan kongsinya, Ikmal Ab. Rahman, 31, pula berkata, setakat ini, masih ramai penduduk tempatan tidak mengetahui mengenai projek tanaman vanila yang diusahakannya.

Menurutnya, kebanyakan yang datang melawat ialah pengunjung luar yang berhasrat untuk mempelajari teknik menyemai benih dan menanam di ladang.

''Buah vanila basah yang dihasilkan nanti akan dikeringkan dengan kaedah tersendiri sebelum dijual secara kering," jelasnya.

Selain dua sahabat karib itu, tanaman vanila turut diusahakan oleh seorang bekas guru, Ishak Musa, 84, di Kampung Pamah Kulat, Raub yang dimulakan sejak 2004.

Sehingga kini, dia mempunyai kira-kira 1,000 pokok vanila dan sebahagiannya telah mengeluarkan hasil.

Ishak antara individu awal menceburkan diri dalam tanaman vanila di Pahang dan kini menjadi rujukan banyak pihak di negeri ini dalam menghasilkan tanaman vanila.

Kini, ketiga-tiga pengusaha vanila terbabit bergabung tenaga dalam mencipta kejayaan menghasilkan tanaman komoditi baru untuk diketengahkan kepada masyarakat.

Apa yang lebih meyakinkan, mereka telah bertemu dan bekerjasama dengan Ketua Pegawai Operasi Syarikat Ekstrak Tulen Sdn. Bhd., Dr. Anuar Omar yang memiliki mesin untuk menghasilkan vanila ekstrak untuk dijual di pasaran global.

Menurut Ishak, dengan bantuan Anuar yang bersetuju membeli hasilnya dengan harga semasa, dia yakin potensi tanaman vanila untuk dipasarkan secara ekstrak akan lebih luas dan lebih ramai yang akan berminat untuk menceburkan diri.

Anuar ketika ditemui di pejabatnya di Bentong baru-baru ini memberitahu, teknologi terkini menghasilkan ekstrak vanila ialah dengan menggunakan kaedah Supercritical Fluid Extractor (SFE).

Menurutnya, SFE digunakan untuk pengekstrakan bahan-bahan vanila daripada buah vanila yang telah dikeringkan dan dikisar menjadi serbuk.

''Teknologi SFE membabitkan penggunaan tekanan udara yang tinggi dan suhu yang rendah untuk mencapai satu tahap lampau genting, apabila pada tahap ini, pepejal dan cecair bertukar bentuk tanpa dapat dikenali bentuk asalnya.

''Cara pengekstrakan ini boleh menghasilkan ekstrak vanila yang tulen serta bebas daripada kandungan pelarut sebagaimana kaedah pengekstrakan biasa yang umumnya menggunakan bahan pelarut seperti etanol atau pelarut hidrokarbon yang lain," jelasnya.

Menurut Anuar, kaedah SFE juga dapat mengekalkan keaslian bahan yang diekstrak.

Beliau turut mengalukan-alukan petani melibatkan diri dalam projek tanaman vanila yang diyakini paling berjaya sedikit masa lagi.

''Teknologi dan kelengkapan terkini sudah ada dan hanya menunggu hasil yang banyak daripada pengusaha," katanya.

Sesiapa yang berminat untuk menceburkan diri dalam tanaman vanila boleh berhubung dengan Ishak di talian 09- 2971172 atau 019-6135072.

Tuesday, January 4, 2011

Penjagaan limau madu


Biasanya pokok limau madu mula mengeluarkan hasil pada umur dua hingga tiga tahun selepas ditanam.


NAMA saintifik bagi limau madu ialah Citrus suhuiensis dan tergolong dalam keluarga Rutaceae. Pokok limau madu merupakan tanaman yang berpotensi tinggi untuk dimajukan dan mendapat permintaan yang menggalakkan di kalangan peminat buah-buahan tempatan.

Ini kerana buah limau madu mempunyai rasa yang manis, kandungan jus yang tinggi, saiz buah yang baik dan kurang mempunyai serat serta hampas.

Tanaman limau tidak mempunyai musim yang utama tetapi pengeluaran buah limau adalah berdasarkan kepada keadaan iklim semasa, bentuk muka bumi dan kesesuaian tanah.

Bagi penanaman pokok limau madu pula, perkara yang perlu dititikberatkan ialah penentuan jarak dan sistem tanaman.

Jarak tanaman yang disyorkan untuk tanaman limau ialah 6 meter x 6 meter dengan menggunakan sistem segi empat sama.

Kepadatan pokok bagi keluasan sehektar ialah 277 pokok.

Pokok limau madu boleh dibiak dengan menggunakan kaedah pembiakan tut (pengakaran).

Pembiakan tut ini biasanya mengambil masa lebih kurang 30 - 45 hari untuk mengeluarkan akar dan seterusnya dialihkan ke dalam polibeg kecil.

Secara umumnya, pokok limau madu mula mengeluarkan hasil pada umur dua hingga tiga tahun selepas di tanam dan pengeluaran buah amat bergantung kepada penjagaan yang sempurna dari awal penanaman sehingga mula berbuah.

Varieti limau yang ada ditanam di kawasan ladang UPM ialah limau madu dan limau langkat.

Haruan ubat semburan


Profesor Saringat Bai@Baie menunjukkan semburan ikan haruan bagi luka dan terbakar.


IKAN haruan secara turun temurun telah digunakan bagi mengubati luka-luka dalaman terutama di kalangan ibu-ibu selepas bersalin. Justeru Universiti Sains Malaysia (USM) menjalankan kajian bagi meluaskan penggunaan ikan haruan.

Kajian yang dijalankan oleh pensyarah Sekolah Sains Farmaseutikal, Profesor Saringat Bai@Baie menunjukkan ikan haruan atau nama saintifiknya Channa striatus mengandungi asid amino yang berfaedah dan asid lemak yang dibuktikan berupaya menyembuhkan luka.

"Haruan Channa striatus digunakan kerana mudah ditemui di sungai di sini," katanya ketika ditemui semasa Pameran BioMalaysia 2010 di Kuala Lumpur baru-baru ini.

Sebelum ini, Saringat telah menformulasikan ekstrak haruan yang sama sebagai krim dan tablet dan produk berkenaan telah pun dikomersialkan.

"Kini kajian yang dijalankan menjurus kepada filem nipis bagi membalut dan merawat luka terutama luka kebakaran dan pesakit diabetes," katanya

Saringat berkata, semburan haruan menggunakan semua ciri-ciri ekstrak haruan dan diformulasikan dalam bentuk tulen untuk mengubati luka serta lecur terbakar.

Semburan berkenaan mengandungi ekstrak haruan yang boleh meningkatkan proses penyembuhan.

Tujuannya adalah untuk menghasilkan semburan aerosol sebagai bahan aktif yang boleh menghasilkan filem sintetik bagi rawatan luka dan melecur.

"Masalahnya filem penjagaan luka biasanya terdapat dalam saiz yang tertentu dan dibungkus secara berasingan," katanya.

Malah ia juga tidak boleh menutupi saiz luka yang pelbagai selain ia juga mudah dijangkiti apabila dikeluarkan daripada bungkusan.

Penyelesaiannya beliau adalah polimer biocompatible dalam produk sedia ada dengan pekatan aerosol dan boleh menghasilkan satu lapisan filem apabila disemburkan pada kawasan yang cedera dan boleh menutupi apa saja saiz luka.

"Apa yang menarik produk aerosol akan terus berada dalam keadaan steril kerana tiada bahan asing boleh memasuki bekas berkenaan," katanya.

Kajian menunjukkan luka dan lecur boleh diubati lebih cepat menggunakan semburan ekstrak haruan.

Malah semburan filem nipis ekstrak haruan telah diuji pada pesakit yang mengalami luka yang sukar sembuh akibat diabetes.

"Produk ini sedang dalam proses untuk dikomersialkan dan bakal berada di pasaran tidak lama lagi," katanya.

Sumber:utusan malaysia

Penjagaan pokok nangka


MUSIM berbuah pokok nangka boleh berubah mengikut iklim dan kesuburan.


BUAH nangka tergolong dalam keluarga Moraceae dan ia amat sesuai ditanam dikawasan tropika. Musim berbuah boleh berubah bergantung kepada faktor iklim semasa dan kesuburan pokok.

Biasanya ia berbuah sepanjang tahun dengan mula mengeluarkan hasil yang baik selepas tiga tahun ditanam.

Nama saintik bagi pokok nangka ialah Artocarpus hytereophylus.

Manakala jarak tanaman yang sesuai ialah 9 meter (m) x 9 m dengan menggunakan sistem segi empat sama.

Bagi anak pokok nangka yang baru ditanam, kerja penyelenggaraan seperti kerja menyiram, kawalan rumpai, pembajaan, pemangkasan dan kawalan penyakit serta perosak perlu dilakukan secara berterusan bagi menjamin pengeluaran buah yang baik dan berkualiti.

Pokok nangka mudah dibiak dengan menggunakan kaedah cantuman mata tunas.

Pokok yang berjaya dicantum perlu diletakkan di bawah naungan dan sesuai ditanam apabila pokok berumur lima bulan dan ke atas selepas dicantum.

Pokok nangka yang disyorkan ditanam adalah seperti J27, J29, J30, J31, J33, nangka mastura USM 2000, CJ 3 dan CJ 6.

Buah nangka boleh dimakan segar dan diproses.

Smber:utusan malaysia

ebun Anggur di Daerah Manjung, Perak

Pokok anggur boleh ditanam di kawasan Lekir, Sitiawan. Kebun anggur yang seluas 1 ekar ini telah mula diusahakan oleh Puan Siti Saloma mulai November 2006. Beliau telah menanam pelbagai koleksi tanaman anggur yang terdiri dari varieti White Malaga, Isabella Madu, IAC, Thompson Seedless, Black Rose dan lain-lain.

Penanaman pelbagai varieti anggur ini dibuat untuk mengenalpasti varieti yang paling sesuai untuk diusahakan di Daerah Manjung ini. Pemerhatian yang telah dilakukan mendapati bahawa tanaman anggur varieti White Malaga memberikan hasil yang lebih baik berbanding varieti-varieti anggur yang lain.

Saloma Vineyard And Nursery Lekir

Lawatan ke Kebun Anggur


Untuk keterangan lanjut, sila hubungi:-

SALOMA VINEYARD AND NURSERY
Lot 2658, Belakang Restoran
Batu 6, Lekir
32020 Sitiawan
Perak Darul Ridzuan.
Tel: +605-6793042 (R) 017-5688642 (H/P)
Emel: sitisaloma@yahoo.com
Laman Web: http://www.salomavineyard.com

Pengusaha Anggur

Anggur yang baru dipetik Isabella Madu

Semaian Anggur Kebun Anggur Sedang Berbuah

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails