Monday, August 2, 2010

Terbaik dari Malaysia


Badruddin Amiruldin (tengah) tertarik dengan produk minuman jus rosel selepas merasmikan Siri Jelajah Kempen Pembangunan Jenama 1Malaysia Best di Kuala Lumpur baru-baru ini.


INDUSTRI asas tani dan sektor pengeluaran agro makanan kini semakin mendapat penyertaan meluas dari kalangan masyarakat.

Melihat potensinya yang mampu memberi pulangan lumayan, ramai usahawan dan pengusaha perniagaan telah mula mencuba nasib dalam bidang tersebut.

Tambahan pula, bumi Malaysia yang mempunyai kelebihan dikurniakan pelbagai produk tani bermutu tinggi membuka lebih banyak peluang untuk mereka melaksanakannya dalam skala lebih besar.

Perkembangan positif itu sebenarnya bukan sahaja dapat memajukan bidang pertanian, tetapi juga mampu merangsang pertumbuhan ekonomi negara untuk jangka masa panjang.

Justeru, bagi menggalakkan usaha tersebut, kerajaan di bawah Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani (MOA) sentiasa komited menyokong sektor berkenaan melalui penyediaan khidmat nasihat dan penggalakan.

Selain bantuan teknikal, kajian dan penyelidikan (R&D) serta kewangan, fokus turut diberikan kepada mekanisme aktiviti pemasaran dan promosi.

Ini kerana, ketika ini terlalu banyak produk asas tani dan agro makanan yang dihasilkan tidak mendapat ruang pasaran meluas dan stabil.

Antara puncanya adalah, produk-produk ini dikeluarkan dalam pelbagai jenama yang menyukarkan proses pemasaran.

Mencari penyelesaian permasalahan itu, MOA baru-baru ini telah melancarkan jenama pengiktirafan produk asas tani negara yang dikenali sebagai 1Malaysia Best.

Matlamatnya adalah untuk mewujudkan identiti perakuan jenama bagi produk-produk pertanian selain meningkatkan profil dan aktiviti jualannya menerusi pelaksanaan serta pemantauan oleh Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA).

Menurut menterinya, Datuk Seri Noh Omar, penjenamaan tersebut merupakan lambang penyatuan produk-produk asas tani yang membawa imej kualiti terbaik.

''Ia bakal menjadi jenama unggul yang berperanan sebagai ikon identiti Malaysia di pasaran global dengan jaminan penghasilan produk-produk yang halal, berkualiti dan selamat.

''Selama ini terlalu banyak jenama yang digunakan oleh pengusaha-pengusaha kita. Jadi, menerusi 1Malaysia Best, ia diharap dapat memudahkan operasi pemasaran.

''1Malaysia Best merupakan satu pengiktirafan kepada produk-produk tempatan di mana para pengusaha masih boleh menggunakan jenama asal mereka,'' katanya ketika merasmikan jenama 1Malaysia Best di Subang Jaya baru-baru ini.

Idea penjenamaan tersebut sebenarnya diambil daripada pelaksanaan gagasan 1Malaysia yang mementingkan budaya cemerlang dalam pencapaian dan kemajuan.

Menerusi medium itu, ia akan memberi gambaran kepada umum bahawa produk dengan jenama 1Malaysia Best adalah yang terbaik dan memenuhi piawaian antarabangsa terutama dalam sistem perdagangan berteraskan eksport.

''Dengan adanya keyakinan ini, ia akan memantapkan lagi produktiviti pembangunan kluster sub agro makanan sekali gus melengkapkan rantaian bekalan, mengurangkan kos pengeluaran serta meningkatkan penglibatan sektor awam.

''Justeru, kementerian berserta agensi dan jabatan di bawahnya akan sentiasa berusaha membangunkan sektor ini dari segi peningkatan keupayaan dan pengetahuan usahawan tani,'' jelasnya.

Sumber:Utusan Malaysia

Tuesday, July 6, 2010

Khasiat limau bali

INOVASI ini dihasilkan daripada tisu buah limau bali muda (Citrus grandis) menggunakan teknik pengkulturan tisu. Ia berupaya digunakan sebagai sumber antioksida semula jadi dalam produk kesihatan dan makanan berfungsi.

Sumber antioksida daripada bahan semula jadi iaitu limau bali muda yang berpotensi tinggi menggantikan bahan sintetik yang kini menguasai pasaran.

Kelebihan CiTRUsX adalah kandungan asid askorbik yang tiga kali ganda lebih tinggi berbanding buah limau bali itu sendiri.

Produk ini juga mengandungi sebatian gandingan yang sama dengan buah limau seperti flavones, flavanones dan beberapa komponen lain yang melengkapkan fungsi sebagai antioksida dan ia hanya diperoleh dalam antioksida semula jadi.
Sumber:utusan malaysia

Tisu hasil dari proses kultur ini amat berpotensi dalam menghasilkan bahan sebatian semula jadi kerana ia terdiri daripada struktur sel yang homogen dan sememangnya tersedia untuk diaplikasikan ke dalam produk kesihatan dan makanan berfungsi tanpa perlu melalui proses pengekstrakan.

Sumber antioksida semula jadi dari tisu kultur buah limau bali muda ini boleh dicampurkan terus pada produk kesihatan termasuk vitamin, makanan berfungsi, minuman kesihatan dan produk penjagaan kulit.

Selain itu, ia juga mampu bertindak sebagai bahan pengawet semula jadi bagi memanjangkan jangka hayat produk.

Penggunaan buah limau bali muda dalam penyelidikan ini dapat mengurangkan pembaziran pembuangan buah limau bali muda yang dilakukan kebanyakan pengusaha tanaman itu bagi memberi peluang sebahagian buah saja membesar pada saiz yang dikehendaki.

Secara tidak langsung, penyelidikan ini turut memberi tambah nilai kepada industri penanaman pokok limau bali yang kebanyakannya tertumpu kepada pemasaran buah limau bali matang semata-mata.

Permintaan dan pasaran asid askorbik yang sememangnya tinggi di dunia masa kini memberi kelebihan kepada produk ini.

Tambahan pula ia dihasilkan secara semulajadi memberi kelebihan untuk dipilih apabila memasuki pasaran kelak

Tuesday, June 8, 2010

Ladang Satelit lima tahun lagi

Pelajar ikut kursus ternakan di Australia

KEMENTERIAN Pertanian dan Industri Asas Tani akan mengadakan perjanjian persefahaman dengan kerajaan Australia untuk menghantar pegawai atau pelajar jurusan pertanian mengikuti kursus lanjutan penternakan lembu di negara itu bagi melahirkan lebih ramai pakar tempatan.

Menterinya, Datuk Seri Noh Omar, berkata kepakaran serta standard penternakan Australia diperakui pada peringkat global membolehkan rakyat Malaysia mendalami bidang itu secara teori dan amali dalam membantu negara merealisasikan konsep Ladang Satelit dalam tempoh lima tahun lagi.
“Menerusi perbincangan dengan Menteri Industri Utama, Perikanan dan Sumber Northern Territory, Konstantine Vatskalis, mereka berminat membuka peluang kepada penternak atau pelajar pertanian tempatan mengikuti kursus jangka pendek atau lanjutan di Universiti Northern Territory dan dijangka perjanjian bakal ditandatangani November ini.
“Kita boleh membuka sebuah ladang ternakan di Australia untuk memastikan bekalan daging halal pasaran Malaysia mencukupi mengikut spesifikasi Kawalan Makanan Negara pada kadar harga lebih rendah,” katanyaselepas mengadakan lawatan kerja di Ladang Opium Creek, Wilayah Utara Australia, kendalian syarikat Jerambak PTY LTD (Jerambak), dimiliki kerajaan Brunei, di sini semalam.
Sumber:Berita HArian

Pengeluar daging, susu terbesar

FELDA menerusi anak syarikatnya Kumpulan Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd, menjalin usaha sama dengan Middle East Oils & Grains Ltd (MEOG) dan Felda IFFCOAllana Malaysia Sdn Bhd bagi melaksanakan projek ternakan lembu bersepadu membabitkan pelaburan RM688 juta.

Projek berkenaan yang akan dimulakan pada suku ketiga tahun ini, bakal menyaksikan FELDA muncul pengeluar daging dan susu lembu terbesar negara. Perjanjian usaha sama antara ketiga-tiga syarikat itu dimeterai di Kuala Lumpur. Ia disaksikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Pengerusi FELDA, Tan Sri Mohd Yusof Noor. Di bawah perjanjian itu, ketiga-tiga syarikat akan menubuhkan syarikat usaha sama di kenali sebagai Felda IffcoAllana Malaysia (FIAM).

Felda Global serta MEOG yang berpangkalan di India masing-masing akan memegang 40 peratus kepentingan syarikat usaha sama itu, manakala Felda IFFCOAllana memegang baki 20 peratus.

Menerusi usaha sama itu juga, setiap syarikat akan menyumbang sumber serta kepakaran masing-masing, yang mana Felda Global akan menyediakan tanah untuk ternakan, MEOF menyediakan rantaian pengedaran dan pemasaran global, manakala Felda IFFCOAllana pula akan menyediakan baka ternakan serta kepakaran dalam membina pusat penyembelihan serta kemudahan pemprosesan daging bertaraf dunia.

Najib dalam ucapannya pada majlis pemeteraian perjanjian usaha sama itu berkata, pakatan yang dijalin Felda Global itu akan membantu negara ini mengurangkan pergantungan kepada import daging lembu dan susu untuk memenuhi keperluan bilangan penduduk negara yang semakin meningkat.
Ketika ini Malaysia hanya menghasilkan 25 peratus daging lembu untuk kegunaan tempatan dan lebih memeranjatkan, hanya lima peratus saja bekalan susu tempatan.

Keadaan ini meletakkan beban yang tidak sewajarnya di bahu pengguna tempatan yang terpaksa membayar harga lebih tinggi bagi daging lembu dan susu import, selain mengehadkan pembangunan ekonomi negara apabila kita terlalu bergantung kepada bekalan luar untuk bekalan makanan tempatan, katanya.

Beliau juga menegaskan, usaha sama itu menjadi satu lagi mercu tanda bagi Felda Global yang baru dilancarkan operasinya Julai tahun lalu.

Dalam tempoh singkat Felda Global sudah menunjukkan kemajuan untuk menjadi satu daripada syarikat peneraju antarabangsa dalam industri pertanian, katanya.

Beliau juga memuji usaha sama itu yang mana syarikat terbabit menggunakan kepakaran masing-masing untuk menambah nilai tanah estet milik peneroka Felda.

Kita ada lebih 800,000 hektar tanah estet milik pekebun kecil, tetapi hanya sejumlah kecil digunakan untuk ternakan, dan kita juga tiada rantaian pasaran antarabangsa, justeru menerusi pakatan ini setiap rakan kongsi akan menggunakan kemahiran masing-masing untuk kebaikan syarikat, katanya
.

Saturday, June 5, 2010

Usaha terap teknologi 'Bokashi'

KUALA KANGSAR 4 Jun - Sampah yang terhasil dikatakan mampu membawa keajaiban kerana jika digunakan dengan betul, ia memberi nilai tambah kepada kehidupan manusia dan 'merawat' bumi.

Hakikatnya, usaha mengitar semula sisa terutama kulit buah-buahan dan lebihan sayur-sayuran oleh suri rumah boleh menghasilkan baja tanaman dengan menggunakan kos yang amat murah.

Lebih mengagumkan, menerusi teknologi Jepun dipanggil 'Bokashi,' bahan-bahan terbuang itu juga mampu ditukar menjadi sabun mandian, pencuci pakaian dan lain- lain.

Teknologi berkenaan melibatkan penggunaan beberapa jenis organisma mikro yang dicampurkan dalam sisa dapur sebelum dimampatkan dalam tong sampah khas untuk memperoleh hasil yang menakjubkan itu.

Bagi mewujudkan kesedaran ini, Pejabat Pertanian Daerah Kuala Kangsar dan Jabatan Pertanian Perak telah melancarkan Program Kitar Semula Sisa Dapur di sini baru-baru ini.

Orang ramai yang hadir khususnya wanita, berpeluang melihat demonstrasi cara memproses sisa buangan dari dapur itu dilakukan menerusi teknik mudah dan masa yang singkat.

Seorang warga emas, Kamariah K. Ahmad, 79, dari Kampung Bendang Ujib, Kati dekat sini yang sempat mengikuti demonstrasi tersebut jelas tertarik dengan kaedah diperkenalkan itu.

"Saya tertarik dengan cara memproses secara kitar semula sisa dapur yang selalunya di buang begitu sahaja.

"Teknologi baru ini bagus kerana bahan buangan yang diproses boleh menghasilkan macam-macam kegunaan lain seperti baja tanaman," katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Nenek kepada dua orang anak dan lima cucu ini berpendapat, usaha memperkenalkan teknologi itu perlu diperluaskan oleh Jabatan Pertanian dengan menganjurkan kursus dan sebagainya.

"Orang kampung macam kami ini selalunya kurang pengetahuan. Pihak jabatan perlu masuk ke kampung-kampung untuk menyebarkan pengetahuan supaya semua orang boleh melakukan," katanya.

Pengerusi Kumpulan Pekebun Kecil Wanita (KPKW) Kampung Padang Asam, Padang Rengas, Mashitah Mohd. Talji, 64, berasa bertuah dapat melihat demonstrasi yang diadakan.

''Bagi saya, cara memproses begini memang menarik lebih-lebih lagi jika diberi latihan sepenuhnya sehingga kita mampu melihat hasilnya sendiri bukan hanya sepintas lalu sahaja," katanya.

Mashitah berkata, jika sebelum ini dia membuang sahaja sisa-sisa sampah, kini akan cuba mengitar semula sisa sampah tersebut.

"Biasalah dulu kami tak tahu kegunaannya, kalau tidak dibuang akan berulat dan berbau. Sekarang menerusi teknik-teknik tertentu kita boleh menggunakan kembali sampah ini," ujarnya.

Noorleli Mior Othman, 62, pula menyatakan, menerusi penerangan diberikan, dia tidak perlu bersusah payah membeli baja untuk tanaman tetapi boleh menghasilkannya sendiri.

"Tetapi saya perlu belajar cara-cara yang betul sebelum melakukannya. Saya harap Jabatan Pertanian dapat menyebarkan seluas-luasnya pengetahuan ini," katanya yang bercadang untuk menjadikan usaha tersebut sebagai sumber pendapatan tambahan.

Sementara itu, Pengarah Pertanian Negeri, Arifin Abdul Latif memberitahu, teknik dari Jepun itu bukan sahaja mudah digunakan malah hasilnya terbukti melalui ujian-ujian yang dijalankan.

Katanya, program kitar semula sisa dapur itu mampu memberikan pulangan lumayan selain mengurangkan kerja-kerja membuang sampah.

"Kami akan mengambil inisiatif menyebarkan ilmu kitar semula sisa dapur
ini bukan di kalangan wanita sahaja tetapi juga lelaki memandangkan potensinya cukup besar sekali," katanya.
Sumber:utusan malaysia

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails