Wednesday, June 10, 2009

Rahsia epal Ba'Kelalan

MEMILIH sesuatu yang unik bukanlah laluan mudah untuk ditempuhi. Namun seorang warga emas di pedalaman Sarawak membuktikan setiap keazaman yang disulam usaha gigih pastinya membuahkan hasil.

Ketika penduduk lain gigih mengusahakan tanaman padi bukit, Tagal Paran atau lebih mesra dengan panggilan Pak Tagal memilih epal sebagai tanaman di tanah ladangnya di Ba' Kelalan, Miri.

Kini populariti ladang epal seluas tiga hektar yang diusahakannya sejak lebih 20 tahun lalu itu 'mengatasi' populariti beras Adan, beras berkualiti tinggi yang juga ikon produk dari penempatan suku kaum Lun Bawang itu.

Kejayaan tersebut menjadikan lelaki berusia 75 tahun itu sebagai individu 'terpenting' dan paling popular setiap kali masyarakat Ba' Kelalan menerima kunjungan pelawat.

"Tiada orang lain yang akan dicari, mereka semua mahu mendengar cerita epal daripada Pak Tagal," ujar salah seorang penduduk.

Setiap tahun, ribuan pelancong berkunjung ke Ba' Kelalan. Masa paling sibuk adalah ketika Festival Menuai Epal yang diadakan pada bulan Jun dan Disember setiap tahun.

Ba' Kelalan yang berada pada ketinggian kira-kira 1,000 meter dari aras laut itu mempunyai suhu rendah sepanjang tahun yang membolehkan epal dan tanaman seperti strawberi, anggur dan tomato hidup di situ.

Umum menyedari kewujudan epal di Ba' Kelalan tetapi tidak ramai yang mengetahui keistimewaan epal tempatan itu. Tidak kurang juga yang mengkritik dan mengatakannya tidak cukup saiz, tidak manis dan rupanya kurang menarik.

Tetapi bukan itu yang dipersetujui oleh 20 wakil media pada lawatan ke Rata Farm Sdn. Bhd. milik Pak Tagal semasa ekspedisi Isuzu Dura-Mission, baru-baru ini.

Pengalaman memetik dan menikmati kerangupan epal segar di ladang yang terletak bersebelahan dengan lapangan terbang kecil itu meninggalkan kenangan manis buat kami semua.

Hasil kaedah pertanian yang dipertingkatkan, empat jenis epal iaitu Manalagi, Tropikal, Anna dan Rome Beauty yang ditanam di situ hampir menyamai kualiti epal yang diimport.

Menurut Pak Tagal, sebanyak 1.5 tan epal dituai daripada 3,000 pokok epal pada setiap musim. Namun, jumlah itu hanya cukup untuk pasaran di sekitar Miri, Lawas dan Brunei.

''Permintaan sangat tinggi dan antara yang paling mendapat sambutan adalah epal jenis Manalagi kerana rasanya yang manis dan bau yang harum. Ia dijual pada harga RM10 sekilogram.

'Dari segi saiz epal di sini tidaklah terlalu kecil. Berat lebih kurang 200 gram sebiji dan yang paling berat pernah dituai adalah 500 gram,'' jelas Pak Tagal lagi.

Selain rasa yang sedap, keistimewaan epal Ba'Kelalan juga adalah kerana mempunyai dua musim sedangkan di negara-negara beriklim sejuk lain epal hanya berbuah sekali setahun.

Rahsianya melalui teknik 'musim sejuk tiruan' yang dilakukan dengan menanggalkan daun-daun pokok secara manual. Selepas daun 'digugurkan', pokok epal biasanya akan berbunga dan berbuah semula.

"Teknik ini hanya boleh dilakukan beberapa minggu selepas musim menuai,'' jelas beliau.

Selain itu, kelebihan epal Ba'Kelalan juga adalah kerana penggunaan racun serangga yang minimum, malah langsung tidak menggunakan pengilat lilin seperti kebanyakan buah -epal yang diimport.

Cuma cabaran utama pada masa kini adalah kerja-kerja pemasaran kerana kawasan itu bergantung kepada pengangkutan udara tiga kali seminggu (MASWings) manakala jalan darat hanya boleh dimasuki dengan pacuan empat roda.

Namun Pak Tagal percaya kedudukan Ba' Kelalan yang terletak bersebelahan dengan Sabah, berhampiran sempadan Brunei dan Indonesia menjadikan kawasan di sekitar tiga buah kampung di situ berpotensi untuk dikembangkan sebagai pusat tanaman epal.

''Sebenarnya kami masih menantikan jalan raya yang dapat menghubungkan kami dengan pekan terdekat iaitu Lawas atau Miri.

''Laluan darat yang dibina akan membantu merubah masa depan epal di Ba' Kelalan,"ujarnya penuh harapan.

Tambah beliau, sistem perhubungan yang baik juga dapat membantu memudahkan kajian dan penyelidikan dilakukan di situ. Buat masa ini, tugas menguruskan ladang bergantung kepada pengalaman dua pekerja Indonesia yang dibawa masuk dari Jawa Timur.

"Saya percaya banyak pihak di luar sana yang berminat untuk datang membuat kajian pertanian di sini," jelasnya sambil menuding jari ke arah sekumpulan pelajar yang berada di tengah ladang.

Bioindustri

Mereka adalah pelajar Ijazah Sarjana Muda Sains Bioindustri, Universiti Putra Malaysia (UPM-Kampus Bintulu) yang sedang menjalani latihan praktikal selama dua bulan di Ba' Kelalan.

Salah seorang pelajar, G. Sivarajan M. Ganesan ketika ditemui berkata, projek perintis UPM itu bertujuan mengkaji aspek-aspek penting berkaitan penanaman epal di kawasan itu.

Kajian yang dilakukan termasuk pemeriksaan kesesuaian tanah, keamatan cahaya, kandungan klorofil daun dan mengenal pasti baka-baka yang terbaik.

Ujarnya, setiap anggota kumpulan dibahagikan tugasan tersendiri dan sebarang penemuan, perkembangan dan hasil kajian yang diperolehi dalam tempoh itu akan dibawa pulang ke makmal universiti untuk dianalisis pensyarah.

"Selain itu kami juga merekodkan jenis-jenis penyakit yang menyebabkan kecacatan dan kemerosotan pada pokok-pokok epal," jelasnya lagi.

Bagi Nur Atikah Mohd. Azman, 22, epal Ba' Kelalan mempunyai potensi untuk dikomersialkan secara meluas sekiranya mendapat suntikan teknologi pertanian yang berterusan.

Ujarnya, proses kacukan baka-baka yang sedia ada dengan baka liar atau baka dari luar negara pasti membawa kepada penghasilan baka yang lebih baik.

"Buat masa ini kacukan hanya dilakukan antara anak-anak pokok epal liar dengan empat baka sedia ada. Buah berkualiti terbaik biasanya hasil kacukan tiga jenis baka," jelasnya.

Bagaimanapun katanya, proses itu tidak akan tercapai dalam jangka masa yang singkat. Sebaliknya memerlukan penyelidikan dan kajian pertanian yang mendalam.

Walaupun terpisah jauh dari dunia luar, Nur Atikah dan rakan-rakan yang masih mempunyai masa sebulan di Ba' Kelalan mengakui kesempatan 'mengenali' pokok-pokok epal di situ sebagai pengalaman yang sangat berharga.

"Kami menghabiskan masa sepanjang hari di kebun epal Pak Tagal. Walaupun ladang ini tidaklah terlalu luas, tetapi banyak perkara yang boleh kami pelajari," akuinya.

Asal-usul epal di Ba' Kelalan

Menyelusuri sejarah epal di Ba' Kelalan menemukan Mega dengan Andrew Balang Paran atau lebih dikenali sebagai Pak Balang. Nama beliau terpahat sebagai individu yang bertanggungjawab membawa masuk epal ke tengah-tengah Kepulauan Borneo itu.

Menurut Pak Balang, segalanya bermula pada tahun 1974 semasa beliau melawat Batu Malang, Indonesia.

"Ketika berada di sana saya lihat pokok-pokok epal tumbuh segar dengan buah-buah yang ranum. Terlintas di fikiran untuk membawa pulang dan menanamnya di kebun saya.

"Kira-kira 10 pohon 'diseludup' melalui lapangan terbang Miri ketika itu. Puas juga saya memujuk pegawai kastam di lapangan terbang untuk 'melepaskan' pokok-pokok berkenaan ketika diperiksa," ujarnya.

Selepas beberapa tahun, epal yang ditanam dan dibaja dengan tahi lembu itu mula membuahkan hasil. Tetapi ketika itu buahnya agak kecil, masam dan pohonnya mudah diserang penyakit.

Bekas kakitangan kerajaan pertama di Ba' Kelalan itu sempat membiak kira-kira 300 pokok epal sebelum menyerahkan ladang berkenaan kepada abangnya sendiri, Pak Tagal, yang menguruskan ladang sehingga ke hari ini.

Menurut Pak Balang, tugas yang dipikul abangnya tidak mudah kerana pokok-pokok epal berada dalam keadaan tenat akibat diserang penyakit. Malangnya juga pada ketika itu, jabatan pertanian tidak dapat membantu kerana mereka tidak tahu apa-apa pasal epal.

Menyedari pokok-pokok epalnya berada dalam keadaan tenat, Pak Tagal kemudian berangkat ke Batu Malang untuk mempelajari kaedah penanaman epal secara lebih lanjut.

Kini, Pak Tagal tersenyum bangga di atas setiap keringat yang dititiskan ke tanah ladangnya. Harapan beliau adalah untuk melihat lebih banyak ladang epal dibuka di bumi Ba' Kelalan.

Sumber:utusan malaysia online


Selatan: Rezeki ternak tiram terjejas

MUAR: Kira-kira 50 nelayan yang menternak tiram di Pengkalan Parit Tiram, Jalan Salleh, di sini, mendakwa pendapatan mereka terjejas teruk berikutan tebing Sungai Muar di pengkalan itu runtuh sejak dua tahun lalu sekali gus menyebabkan dasar sungai semakin cetek.

Ketua Kumpulan Nelayan pengkalan berkenaan, Kapten (B) Jailani Laham, berkata keadaan dasar sungai yang cetek menyebabkan baka tiram lambat membiak sehingga menjejaskan pendapatan nelayan.

Beliau berkata, Pengkalan Nelayan Parit Tiram adalah lokasi penting bagi pembiakan tiram yang menghasilkan sumber rezeki nelayan pantai yang juga dikenali sebagai nelayan tiram di bandar ini sejak lebih 100 tahun lalu. Bagaimanapun, katanya, tempat nelayan menyelam tiram di pengkalan itu yang semakin cetek menyebabkan pendapatan mereka terjejas teruk kerana baka tiram lambat membiak disebabkan hakisan terutama ketika air pasang.

"Jika sebelum ini nelayan memperoleh pendapatan sehingga RM100 sehari, sekarang untuk mendapatkan RM30 pun sukar.

"Justeru, kami berharap masalah ini mendapat perhatian agensi berkaitan termasuk Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) serta pihak berkuasa tempatan (PBT), " katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas mengiringi Timbalan Ketua Umno bahagian Bakri, Mazlan Sabari, yang melakukan program turun padang untuk meninjau dan menyelesaikan masalah penduduk kampung itu di sini, kelmarin.

Jailani yang juga Ahli Jawatankuasa Umno bahagian dan Ketua Umno cawangan Parit Tiram, berkata masalah tebing sungai di pengkalan itu yang cetek akibat hakisan sudah dilaporkan kepada pihak atasan.

Sementara itu, Mazlan berkata, Kampung Parit Tiram yang sememangnya terkenal sebagai pengeluar tiram sejak sekian lama, sewajarnya diberi perhatian kerajaan melalui agensi yang bertanggungjawab terhadap kepentingan nelayan.

Beliau berkata, usaha membangunkan pengkalan itu perlu dilakukan segera bagi memastikan usaha menternak tiram di pengkalan itu tidak terhakis.

Katanya, langkah mendalamkan dasar sungai di pengkalan itu boleh meningkatkan lagi pendapatan nelayan sekali gus menjana ekonomi mereka.
Sumber:Berita HArian Online

Friday, June 5, 2009

MARDI raih kejayaan penyelidikan

Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI) sekali lagi mencipta sejarah dengan meraih kejayaan semasa Pameran Reka Cipta, Inovasi dan Teknologi 2009 (I-Tex 09) yang berlangsung di Kuala Lumpur Mei lalu.

Institut berkenaan meraih 14 kemenangan dengan tiga pingat emas, lapan perak dan tiga gangsa selain anugerah Association of Polish Inventors and Rationalizers Prize dan empat anugerah Anugerah Produk Inovatif.

Antara ciptaan yang memenangi pingat emas adalah kajian inovatif mengenai tanaman padi iaitu MADOX Assisted High Clearance Mower, PaddyView - Paddy Output Analyser dan Box-leverer for large Scale Field Levelling yang memenangi anugerah Association of Polish Inventors and Rationalizers Prize.

Hasil penyelidikan yang memenangi pingat perak adalahkit mengesan Salmonella dengan segera Immuno-Dot-Blot Test Strip: A Rapid Diagnostic Kit for Detection of Salmonella.

Kajian mengenai cili bertajuk Semerah: Heating the World, kitaran nitrat iaitu Recycling HNO3 for Nitro Humic Acids (NHA) Production, mesin menggoreng keropok, Continuous Fryer for Stackable Crackers and Chips dan mesin serbaguna bagi jus dan pengasingan biji benih Versatile Machine for Juice Extraction and Seed Separation.

Dua lagi hasil penyelidikan yang memenangi pingat perak dan Anugerah Pingat Inovatif adalah mekanisasi yang memudahkan penuaian ubi keledek iaitu Flexi Snack Forming dan Sweet Potato Haverster.

Manakala mesin menuai kenaf bersepadu iaitu Intergrated Kenaf Haversting Machine berjaya mendapat pingat emas dan dua ciptaan Pedestrian Crop Harverster dan Fertikit.

Teknologi yang dihasilkan oleh para penyelidik MARDI diharap mampu memajukan sektor pertanian negara melalui peningkatan kualiti, mengurangkan kos serta keselamatan makanan.

Kemenangan yang dicapai oleh pihak MARDI menjadi pencetus untuk terus para penyelidiknya berusaha bagi mengkomersialkan teknologi serta memastikan ia digunapakai oleh golongan sasar yang terdiri daripada petani, penternak, nelayan serta usahawan makanan.

Sehingga kini, lebih tujuh peratus teknologi MARDI telah dikomersialkan dan digunakan oleh usahawantani seluruh negara.

Ini merupakan satu usaha melahirkan lebih ramai usahawan tani yang menggunakan teknologi tinggi.

Ruminan lubuk emas pelatih Skill-Tech

RUMINAN adalah penternakan haiwan seperti kambing, lembu, unta dan kerbau. Bagi penternakan haiwan berkenaan, hasil ternakan yang pelbagai dan memberi nilai komersial yang tinggi disebut sebagai nilai emas.

Emas yang diumpamakan bukanlah perhiasan wanita tetapi hasil produk ternakan iaitu apa yang disebut emas putih yang merujuk kepada susu.

Manakala emas hitam pula merujuk kepada najis yang boleh dibuat baja serta emas merah pula yang merujuk kepada daging.

Menurut Pengerusi Eksekutif Institut Skill-Tech, Nordin Abdul Malek, menyedari nilai komersial yang tinggi terhadap penternakan kambing, Skill-Tech memperkenalkan kursus baru yang dikenali sebagai kursus kemahiran ruminan.

Ternyata permintaan yang tinggi menggembirakan beliau.

''Ambilan pertama baru-baru ini membuktikan generasi muda mampu menjadi tenaga kerja dan usahawan ruminan secara terlatih dan profesional,'' kata Nordin.

Sepanjang tempoh setahun, semua pelatih ruminan, setiap pelatih akan mempelajari aspek-aspek berikut:

1. Kebersihan dan Penyelenggaraan Ternakan

2. Pengasingan dan Kekangan

3. Pemberian Makanan

4. Pemerahan Susu

5. Penjagaan Anak Ruminan

6. Pengesanan Biang

7. Penyediaan Peralatan dan Penjagaan Kesihatan

8. Pengurusan Pastur, Proses Rumput dan Makanan

9. Pemagaran dan Makhluk Perosak

10. Pengendalian Baja Organik

11. Pelupusan Bangkai

12. Penyelenggaraan Stor.

Selain syarat wajib pensijilan Sijil Kemahiran Malaysia (SKM)di atas, Skill-Tech menekankan aspek pemasaran dan pengeluaran ternakan makanan halal.

Bagi memastikan kemahiran yang mencukupi, semua pelatih akan ditempatkan di pusat penternakan komersial setiap semester. Peringkat pertama Latihan Industri (LI) akan menumpukan kepada proses penternakan manakala kemahiran kedua LI menumpukan kepada pemasaran dan perniagaan.

Tidak ketinggalan juga, satu bisnes baru sebagai sumber hiliran ruminan ialah pelancongan pertanian.

Memandangkan Skill-Tech adalah pusat latihan pertanian berintegrasi, sudah ramai pelancong yang berminat berkongsi pengetahuan dan pengalaman ruminan.

Oleh itu penternakan ruminan telah dijadikan sebahagian produk pelancongan di Skill-Tech.

Setelah tamat latihan, Skill-Tech merancang untuk meletakkan mereka dalam skim inkubator yang sudah dikenalpasti mentor terbabit. Antaranya, Skill-tech akan bekerjasama dengan beberapa buah syarikat yang berpengalaman terutama sebuah syarikat penternakan kambing terbesar di Marang, Terengganu.

Justeru, golongan muda yang berusia 16 hingga 35 tahun adalah dipelawa mengisi kekosongan terhad yang masih ada dengan menghubungi 06-5531416/18.

Wednesday, June 3, 2009

Tanam tebu raih pendapatan mewah

MUNGKIN tidak ramai yang tahu tanaman tebu boleh menjanjikan pendapatan lumayan kepada seorang peladang dengan keuntungan antara RM5,000 dan RM8,000 bagi keluasan tanah hanya 0.4 hektar.

Keuntungan peladang akan berlipat ganda menjelang bulan Ramadan apabila permintaan yang meningkat menyebabkan harga sebatang tebu melonjak dari RM1.20 sebatang kepada RM2.50 menjadikan keuntungan boleh mencecah sehingga RM20,000.

Seorang pegawai Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (Fama) berkata sebaik-baiknya pemilik ladang mempunyai sekurang-kurangnya 1.6 hektar tanah yang membolehkan sebanyak 8,000 batang tebu ditanam. Ladang tebu itu akan mengeluarkan hasil selepas lapan bulan.

Selain untuk pasaran tempatan, Fama juga membantu peladang mencari pasaran luar negara kerana tebu kini mempunyai potensi tinggi untuk dieksport ke negara Asia Barat dan juga Singapura. Air tebu dieksport

Pengarah Fama (Bijirin dan Herba) Abdul Rahman Abdul Rahim memberitahu Bernama bahawa Johor merupakan negeri yang aktif dengan aktiviti penanaman dan pemasaran produk yang berkaitan dengan tebu. "Di Batu Pahat sahaja kami ada 22.6 hektar dan Muar dengan keluasan 173 hektar ladang tebu. Peladang di sini ada yang inovatif dan berjaya menghasilkan minuman air tebu yang dibotolkan dan dieksport sehingga ke Singapura", katanya.

Jumlah eksport tebu ke Singapura mencecah antara 200 dan 400 ikat sehari malahan pada tahun 2006, eksport tebu mencapai sehingga RM5.4 juta, kemudian meningkat kepada RM5.8 juta pada tahun 2007.

Fama juga telah membina sebuah Pusat Pengumpulan Tebu (PPT) yang berharga RM4.5 juta di Semerah, Batu Pahat untuk pasaran eksport ke Singapura kerana negara itu mempunyai syarat yang ketat berhubung soal kebersihan dan kualiti produk pertanian.

PPT adalah pusat eksport bagi tebu dengan fokusnya adalah kualiti produk pertanian itu. Ia juga bertindak sebagai agen pemangkin pertumbuhan dan pembangunan tanaman itu di negara ini.

Pusat ini yang dilengkapi dua bilik sejuk mempunyai kemudahan penyelidikan untuk meningkatkan lagi kualiti tebu untuk pasaran domestik dan luar negeri.

Pusat itu, yang pertama dibina di Malaysia, merupakan usaha Fama untuk membolehkan tebu Malaysia menembusi pasaran antarabangsa dengan produk tebu yang berkualiti tinggi, kata Abdul Rahman. Tebu dipotong dan dieksport

Bernama yang mengikuti rombongan Fama ke PPT tersebut mendapati syarikat Purecane Manufacturing Sdn Bhd mengeksport batang-batang tebu yang siap dipotong pendek ke dalam kotak untuk dihantar ke Singapura. Dalam satu perjanjian dengan Fama, Purecane bersetuju memasarkan tebu dari 79 peladang yang mengerjakan ladang kontrak di Johor, Melaka dan Negeri Sembilan.

Batang tebu yang telah dipotong pendek dimasukkan ke dalam kotak sebelum dihantar ke Singapura.

Menurut Abdul Rahman, 400 kotak yang mengandungi 5,000 batang tebu di eksport ke Singapura setiap hari. Nilainya adalah RM330,000 sebulan.

Dengan adanya PPT di Semerah, ia membolehkan peladang memproses tebu mereka untuk pasaran eksport secara sistematik dengan dipantau oleh agensi tersebut.

Kualiti diutamakan

Menurut Pengarah Pengurusan Purecane Manufacturing Sdn Bhd Loo Woe San, syarikatnya sudah pun menggunakan pusat itu sejak dibuka walaupun mempunyai kilang sendiri.

"Kami bagaimanapun yakin dengan wawasan Fama bahawa untuk mengeksport tebu, produk kita kena bersih dan mendapat pengiktirafan antarabangsa dan Fama memastikan semua ini wujud di pusat ini", katanya.

Selain daripada batang tebu, pengusaha menghasilkan produk tebu seperti minuman air tebu yang dijual dalam botol berharga RM1.10.

Katanya produk ini tidak dijual di tempat lain kerana masalah kesegaran air tebu yang hanya bertahan paling lama seminggu.

Beliau sendiri mengakui syarikatnya tidak mendapat bekalan tebu yang cukup dan terpaksa mendapatkan bekalan dari ladang-ladang tebu di negeri lain.

"Permintaan antarabangsa sangat tinggi. Ini disebabkan tebu Malaysia mempunyai kualiti yang sangat baik dan airnya lebih sedap", katanya. BERNAMA

Cari Maklumat anda di sini

Google
 
Related Posts with Thumbnails